Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 410.68 Ft USD 394.01 Ft CHF 434.78 Ft GBP 485.67 Ft

Fórum

Munkabérek a mezőgazdaságban

Létrehozta: Nagymami , 2021-08-13 14:46:35

Kedvencekhez Segítség

485 hozzászólás
Nincs profilkép
#485 csabahegeszt
2025-01-22 08:21:08

Válasz mihaszna #484. hozzászólásáraMondjuk a szocpolitikátol én már messze vagyok.
Van itt nekem ház 3 db.
Elég arra költeni fűvetnyírni,stb.
Biztos igény van rá arra.
Itt senki nem focizik már amióta mi abba hagytuk.
Igaz nekem is fontosabb volt a foci mint a munka.
Már mi is kaptunk érte pénzt.
Tudom menni kellett volna gyüjteni délelőtt én meg mondtam hogy a foci több pénzt ad mint a takarmány.
Nem is szereték hogy focizunk.
Jártam vízet hordani nyáron de az se tetszet.
Inkább a foci.
Igaz vízet nem is ittak a trakisok se a kombájnosok.
Csak kezet mostak benne.
Azt hiszem 1000 ft kaptam egy hónapra.

Nincs profilkép
#484 mihaszna
2025-01-22 07:48:38

Válasz csabahegeszt #483. hozzászólásáraHernádvécse, Szalaszend, Garadna, Fúlókércs, Hidasnémeti csak ami így eszembe jutott. Illetve amit látok a főútról. Mondjuk a Hidasi nem a főúton van de el megyek előtte mikor megyek néha a vasút állomásra.

"De ráadásul a környékemen sincs új focipàlya."

Költözz ide! Van eladó ház bőven.
Habár ami szocpol képes azért háromszoros árat kérnek, mint amennyit valójában ér. Mondván az állam úgy is vissza fizeti. Emiatt a nem szocpolos házak ára is az egekbe van. Az egyszerű 100 éves vályog házaké is amire még lazán rá kell költeni 10 millát.

Nincs profilkép
#483 csabahegeszt
2025-01-22 06:40:40

Válasz mihaszna #474. hozzászólásáraHát èn borsodi vagyok de itt nincs új focipálya!
A règin is van egy búza adapter meg egy rendsodró.
Én járok át rajta kocsival amikor száraz a pálya.
De ráadásul a környékemen sincs új focipàlya.
Talán Mezőcsáton újították fel.

Nincs profilkép
#482 mihaszna
2025-01-22 05:40:27

Válasz Igazi Földönfutó #476. hozzászólásáraNem tudom miből van pénzük.
Illetve szerintem nincs pénzük 15-25 éves fiatalokról beszélek. Akik már bőven bírnának dolgozni. Én is már 13 évesen töltöttem a vetőmagot a vetőgépbe. Ők meg inkább beszélgetnek a szakiskola előtt, meg a Demcsákházba. Orbán 70 milliót adott hogy IKSZT-t építsenek. (Ifjúsági Közösségi Szórakoztató Tér) Ez is van már minden második faluba. Hogy ne a szántó földön szórakozzanak azzal hogy dolgoznak, hanem csocsó, biliárd, internet kávézó, stb, stb,...

Nincs profilkép
#481 mihaszna
2025-01-22 05:29:16

Válasz ttetudod #475. hozzászólásáraEz nem hivatalos foci meccs. Nincs is bíró meg civil ruhába fociznak. Csak gondolnak együtt oszt ki mennek a pályára nyolcan , tízen. Van hogy kicsit többen, van hogy kevesebben. Én meg nézem hogy "bezzeg erre nem lusták"

#480 Ohaza63
2025-01-21 16:44:48

Válasz apuci #478. hozzászólásáraÜdv apuci!

Nálatok is ha jól tudom az aranylábú gólvágótok is át ment valahová, mert ott komoly pénzt fizettek neki.

Nincs profilkép
#479 ttetudod
2025-01-21 16:22:31

Válasz apuci #478. hozzászólásáraAz nem mindegy hogy, valaki önszántából támogatja vagy ösztönzik rá.

#478 apuci
2025-01-21 11:19:36

Egyébként még a nagy coccializmuban is valamien módon támogadtak a megye l. és ll. tehetősebb clubok a focistáikat,ha màssal nem akkor mondva csinált munka helyekkel ahol alibizheztek!smile tongue

#477 Ohaza63
2025-01-21 10:25:10

Válasz ttetudod #475. hozzászólásáraÜdv!

"El vagy tévedve! Pénzért fociznak! Még az NB 3 -ban is fizetést kapnak."

Még a megyei bajnokságokban (1,2) is csurran cseppen valamennyi pénz!!!

Nincs profilkép
#476 Igazi Földönfutó
2025-01-21 10:21:47

Válasz mihaszna #474. hozzászólásáraJó,de akkor hol vannak a mélyszegények,ha munka nélkül is ilyen vidáman élnek?És ez miért Orbán hibája?Nem látom az összefüggést.

Nincs profilkép
#475 ttetudod
2025-01-21 09:17:10

Válasz mihaszna #474. hozzászólásáraEl vagy tévedve! Pénzért fociznak! Még az NB 3 -ban is fizetést kapnak.smile angry

Azt nem értem hogy, növekszik a globális népességszám . Növelni kell a termelést és az alapanyag árak mégsem nőnek.smile crying

Nincs profilkép
#474 mihaszna
2025-01-21 08:36:37

Válasz Ohaza63 #464. hozzászólására"1 nap munka, aztán míg tart a pénz, kocsmabútor, majd később megint 1 nap munka.

Na ebből van sok, de erre vállalkozást nem lehet indítani."

Mert Orbán meg engedi nekik , hogy lehet így is élni.
Meg úgy is hogy tele van a falusi futballpálya életerős fiatalokkal. Akik inkább futballoznak nyáron a 40 fokba!!! (Nem vicc! Néztem! Napon 40 fok volt) Minthogy el mennének egy gazdaságba segíteni, pénzért! Dehát ezt látják Orbántól! Direkt úgy írtam hogy "gazdaságba segíteni pénzért" és nem pedig úgy hogy dolgozni. Mert hála az elmúlt nyolc évnek (ja bocs 14+8+4+8 évnek , csak a megszokás miatt nyolcévezek) rossz hangzása van annak ha egy fiatal egy társaságba azt mondja hogy ő most megy haza , mert holnap munka van. Még akkor is hülyének nézik ha amiatt mert dolgozik, több pénze van mint az összes haverjának együtt véve. Inkább megpróbálják rá beszélni hogy maradjon még Ő is ott focizni.
Borsodba már minden faluba új futballpálya van. Állítólag a Máltaisok építették. Errefelé csak Ámenesek-nek hívják Őket. Nem tudom miért.

#473 Ohaza63
2025-01-20 16:16:19

Válasz mtz1221 #470. hozzászólásáraÜdv!

Akkor nálatok is "nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés is", mint nálunk.

Itt is a proli gyereke szaladgál 500.000 Ft os mobillal, még általánosban is, mert szülők személyi hitelből megveszik neki, csak azért is.

#472 Ohaza63
2025-01-20 16:06:59

Válasz Gumóka #471. hozzászólásáraÜdv Gumóka!

Akkor azért vagy Te szingli!smile smile

Persze ha 14 évesen bevitt volna a Káma Szútra rejtelmeibe egy 25-30-as bővérű menyecske, akkor most nem a traktorodat simogatnád, hanem a 4-5 gyerek után szaladgálnál!smile smilesmile laughsmile lol

Pedig hidd el, nem harap!!!smile smilesmile laughsmile lolsmile lol

Rád is igaz a vicc:

Fiatal ember a háziorvosának.
Doktor úr én örökké szeretnék élni!
Nősüljön meg - mondja az orvos
Az segít???
Nem , de a vágya az örök életre gyorsan elmúlik!!!smile smilesmile laugh

#471 Gumóka
2025-01-20 15:02:36

Válasz Nagy Péter 40 #463. hozzászólásáraÉn igaz meg tudom számolni 1 kezemen, hányszor mentem diszkóba, de 14 évesen, mikor apai papám odavett a gazdaságba, dolgoztam én is szünidőben.
Igaz az én szüleim elváltak 7 éves koromban, én anyunál maradtam, de mint egyedülálló szülő, kicsit nekem is fel kellett nőni.
Na de aztán volt abba a pár diszkós éjszakába is olyan, hogy 1 óra alvás után ébresztő volt.
Még volt csemegeszőlő, bizony keltünk mi is hajnalban, szedésre, utána mentünk a földekre, este meg a piacra.
Mondjuk én máig ilyen vagyok, a munkahelyemen éjszakázok is, de ha feladat van, nincs alvás.

Még kamionoztam is, jobban szerettem éjjel menni.

Ma már inkább aludni, de ha at érdek úgy kívánja, hajtok, ha kell
Most is tegnap reggel 7 óta ébren vagyok.

Nyilván nem megszakítani kell a gyereket, csak megtanultam én is, hogy semmit nem adnak ingyen, ahhoz pedig, hogy előrébb jussak, tenni kell.

#470 mtz1221
2025-01-20 14:59:56

Válasz Nagy Péter 40 #468. hozzászólásáraÍgy ahogy mondod, legyen neki választási lehetősége. Jobb cucc nem mindig igaz, mert az osztálytársai megveszik a legújabb telefonokat hitelre, inkább kihagynak egy napi étkezést.smile sweatdrop Én megvenném neki, de nem igényes ilyen célokra, középkategóriától nem kért semmi extrábbat soha. Inkább én erőltetem a mindenből jobbat, ha már sajnálják tőle a munkáját akkor legyen is miért. smile devil

Nincs profilkép
#469 Nagy Péter 40
2025-01-20 14:48:08

Válasz mtz1221 #466. hozzászólásáraUgyebár sulinál mostanság általában két véglet van.
Vagy azért rekesztik ki mert szegény és neki nincsenek meg az új cuccai mint a többinek
vagy azért mert neki ha nem is sokkal de jobb van vagy mint a te esetedben autója van a gyereknek.

Nálatok évek óta brutál aszály van,komolyabb mint felénk ugye?
Az sose rossz ha van egy másik lehetőség is ha véletlen bukó a dolog a több lábon állás híve vagyok,de egy kamasz gyerek ezt nem feltétlenül látja még át.

Nincs profilkép
#468 Nagy Péter 40
2025-01-20 14:41:13

Válasz Ohaza63 #465. hozzászólásáraNa de mennyit változott a világ ,régen ez természetes volt és kb mindenkinek van egy vagy inkább több ilyen története.
Most meg már ha sulis hétvégén kiviszem reggel vmelyiket dolgozni már a szomszéd fiatal friss CSOK-os anyuka azt pletykálja hogy szét dolgoztatom a gyerekeket...

#467 mtz1221
2025-01-20 13:09:54

Válasz Ohaza63 #465. hozzászólásáraNekem is volt olyan hogy 15+ évesen végig hánytam alvás nélkül a diszkó utáni kapálást. De 20+ éves koromban már magamtól mentem el diszkó után hajnalban bálázni lucernát, mert az adta a pénzt.

#466 mtz1221
2025-01-20 13:04:17

Válasz Nagy Péter 40 #463. hozzászólásáraKözépsulit 4 évet ő is úgy fejezte hogy reggel 6-kor ment a buszra, 2 kor hazajött és estig dolgoztunk. Erre baccák meg 1 haverja sem maradt mert azok egész délután bacták az anyukat délután unalmukban, és még egy 2000 eurós autót is sajnálnak az enyémtől hogy vettünk neki, hogy minél hamarabb itthon lehessen dolgozni. + még ahogy az állam is lehúz bennünket, nagyon nem akarom hogy ez legyen a jövőjük. 1000-1200 eurót tudna itt keresni tanári állással, heti 40-50 óra munkával. Elég nehéz volt rábeszélném az egyetemre , de a süllyedő hajóból minél hamarább ki kell szállni. smile cursing

#465 Ohaza63
2025-01-20 12:54:24

Válasz Nagy Péter 40 #463. hozzászólásáraÜdv Péter!

Ez a mondás nekem is ismerős, "aki éjjel legény, nappal is legyen az"smile smile

Gyöngy baboztunk a szoci világban és hajnalban, míg harmatos volt, kézzel szaggattuk ki és már hajnali fél négykor kezdtük.smile sweatdrop

Amikor hajnalban hazaértem a DISCÓ-ból meg "szüzektől", Apám jött velem szembe, majd megjegyezte, hogy milyen ügyes vagyok, mert megelőztem őt a kelésben és akár indulhatunk is a bab földre.smile smilesmile laugh

Pokolba kívántam az egészet, de nem volt pardon, menni kellett.smile smilesmile laugh

#464 Ohaza63
2025-01-20 12:45:49

Válasz mtz1221 #459. hozzászólásáraÜdv!

Felénk is két kategória van.

Az egyik a napszámos, aki délután megkapja a pénzét, majd másnap reggel megint józanon jelentkezik a munkára, na ebből alig van.

A másik az alkalmi munkás, vagy idénymunkás az a juhász kollégád embereire hasonlító valakik.

1 nap munka, aztán míg tart a pénz, kocsmabútor, majd később megint 1 nap munka.

Na ebből van sok, de erre vállalkozást nem lehet indítani.

Nincs profilkép
#463 Nagy Péter 40
2025-01-20 12:06:38

Válasz mtz1221 #458. hozzászólásáraEnyém is tovább tanul de attól még hétvégén nyáron szünetekben meg ha kevés órája van elvárom hogy besegítsen ő is.
Ha én lebírtam diplomázni hogy miden reggel 5 kor már a tehén alá engedtem a borjakat meg a bikáknak vödrözni meg villázni a trágyát meg délután ugyanez volt akkor ő azzal hogy időnként besegít simán eltudja.Főleg hogy már nem kell borjakat engedni tehén alá meg villázni
És persze tudom hogy ez már nem az a világ de azt se tartom normálisnak hogy csak tanuljon, valamennyit azért dolgozzon is benne suli mellett is.
Nagy gond nincs is csak ezt "aki éjjel legény nappal is legyen az" mondást nehéz időnként kiviteleztetni velesmile cowboy

Nincs profilkép
#462 Nagy Péter 40
2025-01-20 11:52:14

Válasz Ohaza63 #457. hozzászólásáraBiztos van ilyen más ágazatokban is csak én azokat nem figyelem így kimaradnak nekem.
De egy példát tudok mikor a Covid végén a tehenész gyerek elment kőműves mellé a talicskát tologatni 2 ezer nettó órabérért..Mondta is hogy ennél jobb meló nincs mert "jövök 8 ra délbe 1 órás ebédszünet 4 kor vége is és csak keverem a maltert meg tologatom a talicskát..."
Aki meg mostanában dolgoztatott kőművessel tudja hogy simán kitermeli a talicskás órabérét..

Régebben más világ volt most az van hogy jöjjön a pénz és lehetőleg minél több az hogy most nyereséges vagy sem a vállalkozás őt nem érdekli mert most általánosan van lehetőség dobbantani vagyis átmenni máshoz így az hogy most neked jól megy vagy nem az őt rohadtul nem érdekli.

#461 Gumóka
2025-01-20 11:43:55

Válasz mtz1221 #459. hozzászólásáraAz a baj, a sok ilyen előítéleket szül a gazdák között. Sajnos.
Viszont én üzletbe voltam az alföldön, ott találkoztam olyan alkalmazott juhásszal, aki megmondta, hogy Ő azért csinálja ezt, mert ezt szereti, neki ez a szabadság.
De látszott is rajta, éltette még a régi paraszti hagyományokat és nagyon jót tudtam vele beszélgetni, értelmes ember volt.
Csak az ilyen ritka.

Nincs profilkép
#460 Nagy Péter 40
2025-01-20 11:41:43

Válasz .Fecó. #456. hozzászólásáraNem mondom látok még példákat hogy alkohol problémás el tud dolgozni álltatenyésztésben de ott ott van mellette a tulaj vagy bevan kamerázva az egész telep és otthonról nézi hogy mit csinál és megy a telefon hogy most ezt csinálja vagy ne csinálja.De ez már annak a gazdaságnak jóformán a haláltusája..
De egy cég már ilyet nem engedhet meg magának, növénytermesztésben meg főleg nem ahol 100 vagy 100 pluszos misis gépkapcsolat is előfordulhat.
Sőt nem csak az aluliskolázottakról van szó, nagyon sok aki elvégezte a sulit és ugymond papírja van róla hogy traktoros amikor elmegy egy nagy céghez vagy nagy gazdához ahol már GPS van meg modern elektronika az első szezon általánosan arról szokott szólni hogy betanítás.
De nem is kell ezen csodálkozni mikor a legtöbben MTZ-hez Zetorhoz Mega kombájnhoz meg minimális elektronikához szoktak.
Mondom ezt úgy hogy én is ezekkel dolgoztam sokáig és mikor 5 éve lett GPS a trakin én is elmentem egy céghez hogy pár órára hadd üljek már be a pilóta mellé hogy mit hogy kell.
De ahogy látom az iskolai oktatás most sincs azon a szinten hogy aki kijön 19 évesen az értsen hozzá,ha a családi gazdaságban nem volt lehetősége megtanulni akkor annak is az lesz hogy első szezon betanítás.
Munkabírást meg azzal hogy a neten mindenhonnan az folyik hogy "munka nélkül váltam milliomossá" szövegek mennek nem is lehet várni semmit..

#459 mtz1221
2025-01-20 11:30:02

Válasz Nagy Péter 40 #454. hozzászólásáraEz pont így van. Ismerősnek volt régebben 500 darab juha, Szabadkáról talált csak juhászokat, de olyanokat hogy le se írom itt. Ha fizetés volt akkor 4 napig ő őrzött mert elitták az eszüket még tartott pénz, + még a szobájukba szartak is be. smile hammersmile hammersmile hammer 20 évig szórakozott velük, most amit bírt behozott a faluba és eteti őket, többit meg eladta.

#458 mtz1221
2025-01-20 11:24:02

Válasz Nagy Péter 40 #455. hozzászólásáraNagyobb nekem is 19. De én elzavartam tanulni hátha lát mást is a világban, ráér ezt 5 év múlva is csinálni. Ő amúgy szereti, de a kicsi meg veszekedve megy ki még vizet is megengedni. smile hammer

#457 Ohaza63
2025-01-20 11:05:30

Válasz Nagy Péter 40 #454. hozzászólásáraÜdv Péter!

Amit leírtál mind igaz, de ugyanúgy igaz, a nem mezőgazdasági iparágakra is.

Ott is az emberek, mindenhol az Orbán által felpörgetett béremelésekre hivatkozva követelőznek.

Persze egy perccel többet nem akarnak, sem dolgozni, sem gondolkodni, hogy esetleg jobban menjen a cégnek/vállalkozónak, ha már onnan kap kenyeret.

Csak a szokásos egyszerű gondolkodás, mert neki "jár" a magasabb bér, mert azt hallotta a TV ben rádióban.

Ezt Én is eljátszottam a dolgozóimmal, szerezzenek üzletet, adjanak árajánlatot róla, majd vegyék meg hozzá az anyagot és csinálják meg, a számlázás maradt nálam, azt Én csináltam.

Neki is fogtak lelkesen, majd hó végén húztam egy vonalat és csináltam egy mérleget az 1 havi munkájuk gyümölcséről.

Levonva minden költséget, járulékot, fizetést, gépkocsi költséget, abban a hónapban csináltak 600.000 Ft mínuszt, pedig Én még fizetést sem vettem ki a cégből, szembesítettem őket erről.
Na örökre elment a kedvük az egésztől.

De legalább jó lecke volt nekik, mert megértették, hogy a pénz nem az égből hullik, hanem meg kell érte dolgozni.

#456 .Fecó.
2025-01-20 11:02:25

Válasz Nagy Péter 40 #454. hozzászólásáraEz pontosan így van! És akkor visszaérünk oda, ahonnan elindultunk: hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik! Sem növénytermesztésben, sem állattenyésztésben nem kell már semmire a 8 általánost végzett alkesz! Nagy értékre kell figyelni, rövid idő alatt sok kart tud okozni, önállóan kellene dolgozni, mert szinte alig van olyan, hogy több ember legyen ugyanarra a munkakörre, sok esetben eleve magasabb elvárások vannak, elektronikához, GPS-hez, számítógéphez kell értenie, mellette munkabírás kellene, ami meg leginkább egyáltalán nincs már sehol, se fiatalnal, se öregebbnél…

Nincs profilkép
#454 Nagy Péter 40
2025-01-20 10:23:50

Válasz mihaszna #452. hozzászólásáraNem akarok általánosítani de általában azok akik csak éppen vagy el sem tudják végezni a 8 általánost azok a cigi meg az alkohol rabjai..
Te rábíznád több milliós vagy 10 plusz milliós állományod egy olyan emberre aki 40 fokos melegben a vegyi gyümit szürcsölgeti meg a kiszáradt legelőn úgy cigizek mintha semmi bajt nem tudna okozni?
Persze vannak kivételek akiket tegyük fel "kikupálsz" ott az szokott lenni a probléma hogy pár év alatt vagy magától felbátorodik vagy mivel végre normális munkája van normális fizetésért sikerül találnia egy nőt az felbíztatja hogy egyre többet és többet kérjen mert hogy a tehenészeti cégnél ennyivel meg annyival többet lehet keresni ugyanezzel a munkával ami válaszút elé állítja az embert. Az utóbbi 5-6 évben hány olyan kis családi tehenészet hagyta abba aki maszekon foglalkoztatott 1-2 embert és 40-50 tehenet fejegettek. Jött a bérverseny hogy a tehenészeti cég 250-300 nettót ad és nem kell legeltetni őket.
Tartották a támogatási ciklus végéig majd jött 2 kamion és volt nincs kis családi tehenészet..

Ami a béreket illeti: mondod hogy te 200 nettóért vállalnál munkát.
Most őszintén az mire elég? Épp a felszínen maradni és kapálódzni?
Ilyen bérrel jóhogy nem nagyon akarnak párok mostanság gyereket vállalni ebből most felnevelni 2 gyereket kemény kihívás.
Már itt Békésbe is traktorosnak 300 nettó körül van a fizu mert a tehenészeti cég 1800-2000 nettót óránként megadja. A normálisabbak nem számolgatják már az órákat sem hanem januárban is 300 ezer és júliusban is.

Azt mondod hogy kamu duma hogy kereshetnek szezonban akár 600-700 ezret is.
Tegyük fel van egy működő gazdaságod amiben még látsz potenciált.Van mondjuk 2 embered és jönnek hogy az eddig 2000 órabér helyett most már 2500-at akarnak mert a nagyobb gazda megadja.Látod hogy jól végzik a munkájukat és a környéken látod hogy mások akik anno elengedték az embereiket csak küszködnek. Mit teszel?
Ugyanazt mint a kis családi tehenészetek: Számolsz.

Lehet hogy feléd sok mezőgazdasági dolgozó van de országosan elmondható hogy hiány van belőlük,nem hiába lehet hallani pár helyen cégeknél hogy Indiaiak meg hasonlók fejegetnek..Amire meg kevés ember van ott a fizetések "repülő rajtot" vesznek.....

Nincs profilkép
#452 mihaszna
2025-01-19 21:09:12

Válasz Nagy Péter 40 #448. hozzászólására"Manapság egy fiatalnak nem a mezőgazdaság és azon belül főleg nem az állattenyésztés az a hely ahol elakar helyezkedni.
A juh meg főleg nem az a terület ahova bárki is menni akar. Hiába mondod hogy nyugodt szakma de ami egy fiatalnak lényeges hogy büdős meg béget meg hogy nyáron meleg van..."

Azért falun rengeteg fiatal van akik a nyolc általánost alig bírják "kijárni"
Illetve ki se járják.
Azokból nem lesz bank igazgató.
De egy becsületes juhász, tisztességes bérért az igen.

Nincs profilkép
#451 mihaszna
2025-01-19 19:26:38

Válasz polej #445. hozzászólására"Azért jött ki nekem a 7-800 ezer mert én 2500 nettót fizetek és szezonban 600 fölött keresnek az embereim. Meg volt már 800 körül is öntözéskor."

Duma ...duma
Fölösleges itt hergelni az embereket.
Mindenki írta hogy ennyit nem fizetne.
Én is írtam hogy már nettó 200 ezerért is el mennék. Akkor mi a kérdés? Illetve ezt az írást kinek szántad?

#449 Gumóka
2025-01-12 12:50:27

Válasz szanberg #444. hozzászólására"senki sem akar juhász lenni, pedig a leg nyugodtabb szakma a világon!!!"

Dédim 102 évet élt, világ életében juhászként, igaz Ő 1900-ban született, még a világ is más volt.smile smile

Nincs profilkép
#448 Nagy Péter 40
2025-01-11 14:54:11

Válasz szanberg #444. hozzászólásáraKöszi hogy megosztottad tanulságos olvasni.

Manapság egy fiatalnak nem a mezőgazdaság és azon belül főleg nem az állattenyésztés az a hely ahol elakar helyezkedni.
A juh meg főleg nem az a terület ahova bárki is menni akar. Hiába mondod hogy nyugodt szakma de ami egy fiatalnak lényeges hogy büdős meg béget meg hogy nyáron meleg van...
Manapság egy fiatal tiszta munkára leginkább egy hüvös irodára vágyik nem hogy kinnt rohadjon a napon ezt elkell fogadni.
Saját gyerekeimnél látom pedig csak húsmarházunk hogy 2 év alatt mennyit változtak hogy most már inkább növénytermesztést akarnak mert az egész évben rossz esetben is össz vissz 2 hónap ,míg állatoknál minden nap reggel este 2 embernek kikel mennie.
2022-ben mikor gondolkoztam rajta hogy az aszály miatt csökkenteni kellene mindkettő mondta hogy nem szabad csináljuk.
Csinálják még de már látom rajtuk hogy ha nem lenne jó ára már más lenne a véleményük mint 2 éve.

Nincs profilkép
#447 MTZ1221.3
2025-01-08 22:01:09

Válasz polej #445. hozzászólásáraAz eleg korrekt. Te is korrekt munkaltato lehetsz. Ilyen van keves, sajnos. Felenk nincs ilyen oraber ahogy hallom.

Nincs profilkép
#446 polej
2025-01-08 21:53:31

Válasz szanberg #440. hozzászólásáraBocsánat! A 3-400at olvastam 3-4000nek és azt hittem, hogy annyi a nettó órabér nálatok ezért voltam meglepődve mert nem értettem, hogy hogyan lehet azt kigazdálkodni. A 3-400 viszont teljesen korrekt! smile thumbupcool

Nincs profilkép
#445 polej
2025-01-08 21:50:45

Válasz MTZ1221.3 #439. hozzászólásáraIagazad van! Elnézést kérek! Én úgy olvastam,hogy nettó 3-4000 és órabérre gondoltam. Azért jött ki nekem a 7-800 ezer mert én 2500 nettót fizetek és szezonban 600 fölött keresnek az embereim. Meg volt már 800 körül is öntözéskor. Persze ez nagyon sok munkával és az öntözés az a melegben van éjjel nappal. Nem akartam beleállni senkibe csak a nettó 3-4000 órabért sokaltam ami nem is annyi. Mégegyszer elnézést!!!

#444 szanberg
2025-01-08 20:41:55

Válasz Nagy Péter 40 #443. hozzászólásáraÚgy, hogy a 400-as nyáj annak termő, aki magának csinálja, van legelője lehetőleg saját, meg kaszáló is elegendő hozzá.
De leginkább az elején van a hangsúly!
3 ember kell, hogy kijöjjön normálisan a munkaidő beosztás egy hónapra, magyarul az a huszon egy-két pár nap/fő.
Viszont a 3 emberre minimum 1000-es nyáj kellene, de annyira már nincsen legelőnk. Illetve van, csak a falu határában szét szórva, meg szomszéd faluban meg össze vissza.... Egyik sem akkora, hogy ki lehessen települni rájuk, így csak a telephely környéki legelőkre lehet alapozni. Száraz évjáratban van, hogy ki kell egészíteni bálával a takarmány mennyiséget, mert elfogynak a legelők.
Nem beszélve arról, hogy "percek kérdése" és nem marad juhász akit alkalmazni tudsz. Kihalt szakma, nincsen már múltja sem, oktatás semmi. Nyugdíj előtti kolléga hamarosan kiesik, vége a dalnak, nincsen utánpótlás!
És nem pénz kérdése!!!!!

Nem is olyan régen, ismertem olyat bacsot aksi havi 150 ezerért egyedül ellátott 300 juhot, minden nap dolgozott! (Térségben lévő juhászatnál volt ez) Na az nem a pénzért csinálta! de mára 3x ennyi forintért sem lelsz szakembert, meg kb szimpla embert sem, senki sem akar juhász lenni, pedig a leg nyugodtabb szakma a világon!!!

Nincs profilkép
#443 Nagy Péter 40
2025-01-08 20:09:08

Válasz szanberg #440. hozzászólásáraHa nem titok ilyen magas bárányárak mellett hogyan veszteséges most a juh ágazatod ?

Azért furcsa mert itt Békés megyében élve is a gyepért a juhosok állandóan feljebb tolják a licitet az elmúlt 1 évben,ezért nem is tudok 100 ezer alatt most bérelni.

Hogy a témához is hozzászóljak: ha itt tényleg 700-800-as fizuk lennének nem lenne traktoros hiány..Nem az Axiálban habiban meg hasonló boltokban ücsörögnének a pult mögött kicsivel többért mint a minimálbér..

Nincs profilkép
#442 hashtag
2025-01-08 19:46:20

Válasz Ohaza63 #435. hozzászólásáraA tartalomra reagálva, ezt 2023 őszén már mondták, hogy így lesz a gáztranzit. Nem tettem hozzá semmit, csak felidéztem.

#441 mtz1221
2025-01-08 19:40:06

Válasz szanberg #440. hozzászólásáraMajd csak nem mondott fel ebben a 2 órában, rád hivatkozva. smile whistling

#440 szanberg
2025-01-08 19:34:57

Válasz polej #438. hozzászólásáraNem én írtam a 7-800-at!!!!
Pont azt írtam, hogy sehol nem keresnek annyit.
Ezt félre nézted.

Van még itt egy 400-as juh állományunk, azt elfelejtettem írni, igaz az minden évben mínuszos...smile thumbdown

Nincs profilkép
#439 MTZ1221.3
2025-01-08 18:08:58

Válasz polej #438. hozzászólásáraErdemes lenne nekikezdeni ujra elolvasni a hozzaszolasokat, akar lassabban is. Szanberg sehol nem irta, hogy 700ezres fizut ad. Biztos, hogy jol csinalja szanberg abban egyet ertunk. Az osszeget viszont kevered mas hozzaszoloeval. Kar bele allni a forum leghitelesebb gazdajaba.
Elnezest, de ez kikivankozott.
smile offtopic

Nincs profilkép
#438 polej
2025-01-08 17:12:58

Válasz szanberg #437. hozzászólásáraHát csak gratulálni tudok! Valamit nagyon jól csináltok ha ebből fenn tudtok tartani kilenc alkalmazottat a leírtak szerint havi nettó 700-800 ezer forintos fizetéssel.

#437 szanberg
2025-01-07 23:14:59

Válasz polej #436. hozzászólására540 ha körül van a szántó, meg mellette még valamennyi szolgáltatás, illetve kb 40-50 ha gyepen takarmányozunk.
150-200kukorica, 100-150 búza, 80-150 napraforgó, 80-100 cirok, 40-50 zab. Jellemzően így néz ki a vetés forgó.

Nincs profilkép
#436 polej
2025-01-07 20:11:18

Válasz szanberg #431. hozzászólásáraKöszönöm!
Azt megkérdezhetem, hogy mekora területen gazdálkodtok milyen vetésszerkezettel?

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
Cél a termelés optimalizálása, a hatékonyság növelése, a környezeti terhelés...
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Európában csökken a sertéshús ára, az USA-ban viszont drágulásra számítanak.
New Holland T5060 - 4050 órás!
New Holland T5060 - 4050 órás!

12.900.000 Ft

Szárzúzót keresek
Szárzúzót keresek

1.000 Ft

Tanyás legelő eladó
Tanyás legelő eladó

23.500.000 Ft

235/75/17,5 kamion gumik
235/75/17,5 kamion gumik

40.000 Ft