Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- MTZ 1221 traktor új
- Körbálázót, de milyet? új
- Claas Lexion vélemények új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Kukorica vetőmagok új
- Búza gyomirtása új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
337 hozzászólás
Válasz t.romsics #335. hozzászólására ennek ellenére rajtuk legalább meglátszik
Válasz kukaccsosz #296. hozzászólásáraAkkor ott is vége a kukorica termesztésnek.
Válasz termelo #334. hozzászólásáraSzerencsére, csak sejtettem… nincs ezzel semmi bajom, műveljék csak annyiért, a kisebbeknek, akik oda is érnek mindenhova a megfelelő időben, meg a tízszerese (pedig cudar éveken vagyunk túl).
Válasz t.romsics #332. hozzászólásáraMiért szerinted a nagy cégeknél mennyi van? A semmitől a 30-40 ezerig per ha az utóbbi pár évben...
Rúgóztok itt ezen a témán, amiben mindenkinek igaza van, mert mindenki abban a feltétel rendszerben nyilatkozik, amiből kiragad egy-egy példát.
Ahol jó földek vannak és eljutott oda,hogy nem hagyományos talajművelést végez mint 40 éve az országban mindenhol, nincsen eladósodva, kellő mértékben ki van épülve üzem/gép szinten, az jó eséllyel áll a következő éveknek is!
Akinek saját földje van, nem kell bérleti díjat fizetni, az megintcsak kibaxott előnyt élvez!
Többszáz hektáros üzem méretekről beszélünk itt most, ha egy dolgozó béren áll vagy bukik a fennmaradás, szerintem már ott megette a fene!
Viszont nagy kiadás a munkabér+járulék, ezért ésszerű számokat kell fenntartani!!!!
A dolgozó meg korrekten álljon mindenhez!
Ezzel az egy dolgozóval, meg alkalmazott nélküli témákkal nem is a csapágy csere a nehéz kérdés, nem az a buktató... Beüt a krakk, lebetegedik valaki, eltöri valamelyik csontját(mint én 21-ben, full sipcsont+lábszár csont....) azt megáll az élet!
Szóval csak ésszel!!!!
Nem irigylem azt a jóembert, aki egymaga van (ez a lényeg, egyetlen maga, ha már szolga nincsen) 350 hektárra… de, ha már itt tartunk bérelne a fene 100 ha olyan földet, amin csak 10 milla van, kiniódjon vele a gazdája…
Válasz termelo #330. hozzászólásáraÉs nem nyavalyog
Válasz Traktoros30 #327. hozzászólásáraHa visszaolvasnál láthatnád hogy ezek meglévő konkrét példák nem fikciók.
Eleve van olyan gazdálkodó aki 100 hektárt művel munkahely mellett...
Válasz Traktoros30 #327. hozzászólásáraEgy embernek nehéz a 350ha (de egyáltalán nem lehetetlen) de kettőnek simán van nemhogy 700 de 1700 is…
Válasz ttetudod #325. hozzászólásáraMert a magyar melós itthon az itteni munkarendben dolgozik az itteni eszközökkel, kimegy Németországba ott megkapja a megfelelő be tanítást, a megfelelo eszközöket, és egy hatékony irányítást és voila: hatékony!
És mivel kb 5x olyan hatékony a 3x annyi fizetését simán kidolgozza…
És mint általában megint a magyarázkodással jöttök: hogy ki fogja a csapagyat cserélni meg ki ha epret termelne hogy lenne 500 ha-t leszedni egy bohóccal… Ez mind bullshit, a legtöbb 5-10-20 hektáros gazda simán termelhetne bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, de mégsem teszi, csak panaszkodik, hogy miért nem el meg búza termelésből, mikor neki a nagyapja azt mondta hogy régen a egy mázsa búzáért adtak a vásárban egy pár csizmát… de a világ változik, és egy gazdaságnak egyre többet és többet kell termelnie, hogy szinten maradjon. 30 éve 50 hektár terméséből vettél meg egy 8000-es John Deere-t, most kb 300 hektár kell ugyanehez, és ez mindenre igaz! Régen egy 100 hektáros gazdaság vehetett kombajnt, mára ez inkább 1000 hektár már. És azt sem kell keverni, hogy állattartás meg zöldség meg ilyenek, miért az mind nagyon más matek. Nyilván egy olyan cég ahol van 5-6 üzletág az nem két embert foglalkoztat, de nem is a hektár szám mondja meg az árbevételt. 1 ha cukorrépa kb 3 ha búza, 1 ha krumpli kb 15 ha búza, 1 ha intenzív alma meg vagy 40 ha búza termelési értékét adja, nyilván mindenki maga dönti el mivel akar foglalkozni! Én szeretek búzát termelni, és a bottal vernének sem termelnék pl paradicsomot vagy uborkát vagy bármi ilyesmit. Ahogy nem kell mindenkinek 500 ha úgy nem kell mindenkinek hónapos retket sem termelnie és nagybanira hordania, ez mindenkinek választás kérdése mit akar csinálni. De ahogy nem lehet 500 hektáron paradicsomot termelni 1 dolgozóval sem, ugyanúgy nem lehet 5 hektár búza árából megélni főállásban!
Válasz termelo #326
Addig ez a gondolat nem működik amíg egy ember dolgozik benne. Hogy lehetne 1 emberrel 350 ha-t megművelni? Kuki arstásnál hord a szemet, szórd a műtrágyát, tárcsázz, vess és túlzással hopp már január is van kb.
Válasz ttetudod #325. hozzászólásáraHa végigolvasod hogy jutottunk el idáig akkor 3 dolog körvonalazódik.
1 a kisgazdaságnak mindegy hogy mekkora területen dolgozik ha nincs alkalmazott nincs bérköltség ő lesz a leghatékonyabb. Ez jelenleg 350 ha-ig megy pl. béraratással.
2 Poke szerint a középmezőny van szopóágon, nagyjából Feco-val mi is így gondoljuk ha nem tudunk "hatékonyak" lenni aminél a cél lenne az 500 ha per fő de ez nem a jelenlegi emberi erőforrás csak terv
3 a nagy cégek a nyertesei a birtokkoncentrációnak mert pl. ti írtátok hogy mondjuk 100 hektár per fő az alkalmazotti ráta a kisgazdaságokban.
Szóval pl. ha én nem tudok hatékonyabb lenni és ki akarok bérelni 100 ha-t ami termel 10-milliót de fel kell vennem egy embert pluszba ami 6 millió akkor a vak is látja hogy nem fogok 4 millió forintért bohócot csinálni magamból.
A nagy cég viszont kibérel akár 500 ha-t is pluszba úgy hogy senkit nem kell hogy felvegyen.
Na ezzel nem tud az első 2 versenyezni
Válasz Traktoros30 #323. hozzászólásáraIgazad van,
A hatékonyság azok vesszőparipája akik nem tudnak mit mondani.
Ha a nem hatékony magyar melós kimegy nyugatra rögtön hatékony lesz.
Nem lehet általánosítani. Van ahol a nagy gazdaságok működésére van lehetőség de van ahol a tagoltság , kézimunka igényes kultúra vagy egyéb okok miatt nincs.
Nem csak az 1000 hektáros szántókból áll a mezőgazdaság.
PL. az iparszerűen tartható állatok fejős tehén , sertés , brojler csirke rentábilis nagyüzemben de pl. a juh soha nem lesz az.
Tudom hogy, az 500ha / fő szántóhoz ragaszkodtok és nem kell csapágyat sem cserélnetek meg hengereznetek sem és mindig 100q/ha búza terem de lehet hogy jobban jár nemsokára ha 5ha zöldséget csinál.
Válasz Rabó001 #320. hozzászólásáraEz így van a srác tényleg maga csinál mident bár egy darabig volt egy beugrósa szemhordásban segített néha és vitt vizet , műtrágyát vagy vetőmagot utána de már 2 éve az sincs .
Szárítást is maga simán megoldja mert eleve 6-8 éve minimális amivel szabvány feletti a víz tartalom és így simán behord mindent a raktárba és utána tisztít és ha kell szárít . Elég komoly raktár kapacitás van mögötte így simán tud játszani a betárolásokkal .
Válasz .Fecó. #312. hozzászólásáraDe itt mire gondolsz? Mert minden csapból az folyik, hogy hstékonyság, de az mégis mit jelent? Hogy ne legyenek kisgazdaságok csak nagyok és 500ha/fő legyen? Kisgazdaságoknál mit értesz a versenyképesség alatt?
Válasz termelo #315. hozzászólásáraEz így van ahogy leírták, de egy fontos szempontot kihagytak, az időjárást. Magyarország, legalábbis a mi régiónk már 3-4 éve szo*ó ágon van, ami nagyon kihat a termelékenységre.
Ha megnézzük európába az utolsó 4 évben hol volt a legkedvezőtlenebb az időjárás akkor itt közép európába fogunk kilyukadni. Szóval mi már alapból hátrányból indulunk, valamint itt van még a többi finomság, drága kormányunk szabja a legtöbb adót és még az ukránok is szomszédba vannak.
Szóval nem hiszem hogy a termeléssel lenne a fő gond, hiszen a többség nem hülye a dolgokhoz, főleg akik több 10 éve csinálják már.
Válasz Rabó001 #320. hozzászólásáraKérdezd meg a húsfutárt ő is tudja kiről van szó.
Nincs bérfuvar magának hordja be a terményt, példát lehet venni óla.
Eleve van vagy 10 pótkocsi, reggel mire jön a kombájn kihúzgálja a kocsikat a földre és ahogy telnek folyamatosan hordja be a placcra. Ha már nem fér el a cucc kihagy 1-2 napot az aratással.
Fecóval a jövőről beszélünk nem a múltról most 60 hektár 1 ember bérköltsége ez nemsoká 100 lesz.
Eddig a dunántúli kukorica termelővel kellett versenyezni most meg az ukránnal meg a brazillal, ez már nem ugyanaz.
de
Ha nem is így lenne a 20-30 q-ás kukoricát már nem tartja életbe a 12-13 ezres ár...
Válasz termelo #305. hozzászólásáraTényleg nem kotozkodes, de ha szárítót kezel az az egy ember, akkor ő nem arat, írod is, hogy nincs kombajnja. Meg akkor felteszem a gabonát se ő szállítja be, miközben a szárítot is kezeli. Még az mehet úgy, hogy nyáron nem szárít, csak leboritja. Kukorica szaritasnal meg beszallit mondjuk 2 napot a berkomajntol, utána 2 napig szárítja. Na mindegy is, ezt a 350-es példát is úgy látja el egy ember, hogy nem maga csinál mindent. De ha csak magának szárít, akkor meg ugye minek szarito? Maximum egy mobil szarito.
Én is tisztában vagyok vele, hogy mit jelent a szezonalitas, nem kell magyarázni.
Válasz termelo #305. hozzászólásáraNe haragudj meg érte de ezért rossz a támogatási rendszer . Ilyen adottságokhoz egy fillér támogatásra nem lenne szükséged.
Próbáld meg ott megismételni ahol a 12m -es permetezőkeret hol az egyik hol a másik vége ér le. Vagy ha dombra mégy a traktorral csak az eget látod ha lejtőnek akkor meg a földet.
Az lesz a válasz hogy, ott nem kell gazdálkodni. De mi legyen ezekkel a területekkel és emberekkel akik itt gazdálkodnak , menjenek németbe?
Válasz termelo #317. hozzászólásáraEbben igazad van. Nekem felesleges macera volt ebédé elszaladni 15 km-re az étterembe. Aratás alatt még vacsoráé is. De akkor más járt helyettem kajáé. Én kombájnoztam.
Válasz Sk Laci #316. hozzászólásáraSzabadon választhat, hogy hol akar enni ami neki a szimpatikusabb. Sokszor jól jön ki hogy elmegy ebédszünetre én meg addig elugrok pl. az Axiálhoz
Válasz termelo #310. hozzászólásáraHazajár ebédelni? Nem te biztosítod az ebédet?
Nekem 1x volt alkalmazottam, de olyat soha többet.
Nem volt munkája, felvettem, mondom először próbaidőre 3 hónap. Aratáshoz vettem fel, szépen dolgozott aratás alatt /fuvarozott, meg csip csup helyekre ő húzta ki a kombájnasztalt. Gépeket én kentem, nem zsírozta be a kezét, de a hütőt is inkább én fújtam ki, mert arra se nagy gondot nem tett.
Augusztusban alig volt munka, szeptemberinél meg elhúzta a kezét.
Egy héttel a próbaidő lejárta előtt meg kitalált munkabalesetet . Állítólag reggel eltörte nálam a bokáját, amit csak délután 2-kor vett észre /aznap 11-kor be volt fejezve a munka/. El is ment orvoshoz, természetesen nem volt semmi törés. Este meg már a vízparton ugrált ki s be a csónakba, amiből pecázott, Szeépen feltett képeket a halászatról az FB-re, meg ahogyan a havarokkal mulat. Másnap felhívtam, hogy igazán örülök, hogy a pecázás seperc alatt kigyógyította a bokatörést. Többet nálam a kapu kilincsét se kellett megfognia. Mehetett máshová próbálkozni. Azóta meg engem "köpdös", hogy ő munkanélkül maradt. Tavaszig. Tavasszal belépett másik cégbe. Ott összeszóllalkozott a felettesével, mert állítólag bent kellett maradni aratáskor /mástól hallottam/, összevesztek, és kiíratta magát az orvosánál. Azóta is otthon van betegsegélyen.
Nagy öröm, ha rátalál az ember ilyen alkalmazotra.
Válasz .Fecó. #312. hozzászólásárahttps://www.agroinform.hu/gazdasag/brutalisat-zuhant-a-magyar-mezogazdasag-termelekenysege-78109-001
Itt már behozhatatlan lemaradásról beszélnek...
Sereghajtók lettünk 10 év alatt
Válasz .Fecó. #312. hozzászólásáraÉn ezt tudom, de hiába megy itt hetek óta az okoskodás, 90%-a nem is ilyen, meg nem is fogja megérteni.
Válasz mtz1221 #308. hozzászólásáraHa a munkaórákat nézem pont az ellenkezője igaz. Egy környékbéli tökös traktoros alapból lenyom 1000 órát a keményebbek meg 2000-et per fő.
Ez attól is függ mennyire kell nekik a lóvé. 7-800 ezer forintért már kell menni
Válasz mtz1221 #308. hozzászólásáraNem azt mondtuk hogy mindenki ilyen, azt mondtuk hogy akinek nem ilyen a mentalitása hamarosan szögre akaszthatja a kaszat, mert nap végére nem fog kijönni a matek.
A mezőgazdaság nem skanzen és nem szociális intézmény hanem vállakozás. Üzlet. Aki ezt nem érti meg annak reszelnek ha megszűnnek a támogatások. De ahogy a gazdasági környezet kinéz hamarabb is. A munkabérek robbanás előtt állnak (főleg ha tényleg hazaküldik a törököket és a filippinokat), az energiaárak jelenleg alacsonyak, a terményt árak pedig magasak, és jelenleg a bevételek nagyon nagy aranyat képviselik a támogatások, és a vállakozások nagyon nagy része nem akar változtatni a 70-es évekből megmaradt termesztés technológiában, sem önszántából, sem pályázati segítséggel, sem támogatási rendszer miatt. Kb minden abba az irányba mutat, hogy hamarosan nagyon megváltozik minden, és erre ezelőtt vagy legkésőbb most kellene felkészülni. Persze nyugodtan földbe dughajtjuk a fejünket továbbra is, mint eddig, aztán majd mutogatunk Brüsszelre meg a zunijora meg mindenre, ahogy ez nálunk magyaroknál szokás. Azt látom hogy a az amerikaiak és a nyugat-európaiak nagyresze már nagyon sokkal előttünk jár mindenben pedig sokkal jobb környezetben működtek, és valószínű a saját allamaik sokkal tovább tudnak fenntartani a buborékot körülöttük, mint a mienk, mégis fontosnak tartják, mi meg ülünk itt a jó kis hugymeleg fosban és várjuk a csodát…
Válasz Gumóka #309. hozzászólásáraHát ha neked is olyan asszonyod lenne mint neki nem vágyná a máséra.
Válasz Sk Laci #307. hozzászólásáraIgazából lassan kialakult hogy ki mit csinál. Ha kell én mindent de legjobban műtrágyázni meg permetezni szeretek.
Ha a többi melóból is meg lehetne 100 ha fölött csinálni egy nap akkor lehet azokat sem unnám.
Általában a beugrós vet, neki a munkahely mellett ez felüdülés. Az állandós meg a legszarabb melókat viszi amivel sajnos nem tudok mit kezdeni. Tudom, hogy igazságtalan de mit csináljak?
Próbálom kompenzálni pl. hogy haza tudjon menni ebédelni vagy ne kelljen sokáig melóznia.
Válasz Sk Laci #307. hozzászólásáraMég az asszonyt is
Válasz termelo #305. hozzászólásáraOtt bacod te is el, hogy mindent magadhoz számolsz. Szerencséd van hogy találtál olyan hévvel dolgozó traktorost is mint te. Mutass még két embert a környékeden aki ennyit megcsinál 1 traktorossal.
Válasz termelo #305. hozzászólásáraAz jó, ha rátaláltál olyan traktorosra, aki mindent megcsinál
Válasz termelo #305. hozzászólásáraBocs a permetezést nem jól írtam mert ha 2x szórom akkor mondjuk 14 nap de az teljes napra számolva már 1400 ha.
Válasz Rabó001 #304. hozzászólásáraMár korában írtam, hogy 350-et van aki egyedül visz úgy hogy még a szárítót is ő kezeli, igaz kombájn nincs.
Én 500-at röhögve megcsinálok 1 állandó traktorossal és 1 beugróssal mert már lusta vagyok.
Egyre kevesebbet ülök gépben ezt időnként szégyellem is. Van adminisztrátorom is de mivel folyamatosan optimalizálom a vállalkozásom így alig tudok neki adni munkát amiről ő nem tehet és látom, hogy sokszor rosszul is esik neki.
Próbálok ezen javítani most is beadok egy pár pályázatot.
A traktoros meg megint nem tehet róla hogy javarészt építőipari és lakatos munkát csinál hogy legyen órája.
de
Hogy értsd, az összes traktor (4db) éves üzemóráját összeadom akkor is nagyon messze leszek attól hogy 1 ember munkaidejét kitöltse.
példák az összes területre nem megosztva:
műtrágyázás 3 nap
kombinátor 10 nap
vetés 10-12 nap
permetezés 7 nap
aratás 10 nap
tárcsázás 10-12 nap
nem tudom mi 6 nap
Ebből mindenből a legtöbbet alapul véve kijön 60 nap.
Válasz Ohaza63 #277. hozzászólásáraHogy 500 hektárt megmuveljen egy fő, ahhoz nagy koncentráció és egybefuggo terulet kell. Értem én hogy egy nagy kombajn, nagy vetőgép ha elindul akkor a kisebb táblán is többet megcsinal, mint a kisebb, ez rendben van. De mikor egy 1000 hektáros zrt-nek 1-től 30hektarig -ig terjedő darabokból jön össze a területe, és ez 3 faluban.
Még úgy is ha csak a fizikai dolgozókbol számoljuk az 500ha/főt. Ha van egy szárító 2-3 fő minimum ahhoz is kell. Ha éjjel is akár szárítani x2. Ha nincs állattenyésztés az nagy könnyebbség, ember darabszámban is.
Válasz Rabó001 #302. hozzászólására10 milliós föld ár sincs itt, még 5 se. A 3-at közelíti (/ha).
Válasz .Fecó. #275. hozzászólásáraMajd meglatjuk. Én itt csodhullamot, nagy föld eladásokat, gazdaság dobra vereseket nem látok, se olyat aki bérelt földet visszaadna.
Válasz termelo #285. hozzászólásáraMert te mekkora gazdaságot viszel?
Válasz termelo #285. hozzászólására4000 hektáros cégeknél mindnel van adminisztrációs szervezet. Ott már annyi dolog van, hogy nem kiszervezve csinálják, nem konyveloiroda könyvel nekik, novenyorvosa is mindnek alkalmazasban van. Én is ismerek pár zrt-t, de nekem aztán mindegy.
Válasz szanberg #291. hozzászólásáraAhogy mondod, ez egy ördögi kör! Viszont ha majd jobban kiszállsz, akkor azt fogod mondani, hogy hamarabb kellett volna meglépni, és azután fogod majd látni, hogy mennyien forognak ebben a körhintában. Egyik komám mondta nemrég, hogy amióta középsulis kollégista lett a fia, azóta pénteken hazamegy, leadja a szennyest, meg vasárnap megy megint a tiszta ruháért, kajáért meg pénzért. Ez az idő pikk-pakk eljön a lányodnál is, most kell vele lenni!
Válasz MrPoke #292. hozzászólásáraTönkre nem ment, de a gépparkok átlagéletkora magáraszedett néhány évet az elmúlt pár évben. Ennek nyilván oka van.
Válasz Traktoros30 #287. hozzászólásáraIgen.
Válasz ttetudod #295. hozzászólásáraSőt!
2022-őt 390 millivel zártuk.
Az idei évet 335-el!
Itt már nem nagyon maradt aki bérbe műveltette a földjét.
Válasz .Fecó. #290. hozzászólásáraEgyet értek! 21 telén is ilyen kevés csapadék volt mint most és utána jött a nyári aszály.
Válasz MrPoke #292. hozzászólásáraNagyon sok kis gazdaság azért hagya abba, mert nincs utódlás.
Volt főnököm.is a öszeszedett vagy 150 ha földet. Mivel utod nincs ìgy Szanzberg csinálja földeket.
Válasz szanberg #291. hozzászólásáraA legjobb döntés az állatok elengedése. Meg fogsz könnyebbülni. Itt is jó döntés volt.
Válasz .Fecó. #290. hozzászólásáraLehet, hogy abban a környezeteben, ahol te vagy így látod.
Én nem spirrált látok hanem egy hullámot. Ami szépen kezd enyhülni.
Innen nézve jófele haladnak a dolgok. Persze páran kihullanak de ez már csak ilyen.
Már 20 éve mindig vannak akik azt mondják jövőre sokan tönkre mennek aztán semmi nem történt sőt....
Válasz VMisi #281. hozzászólásáraKorábbi állapotokhoz képest nem, de amúgy még mindig túl sok a feladat!!! A juh tartás felszámolása fog következni, ami egy mínuszos ágazat. Utána kíváncsi vagyok milyen lesz a világ, de ha ennek terhei leesnek rólam, már könnyedebb leszek azt gondolom. Épp elég a szántóföldi és számviteli folyamatok irányítása, adminisztrációja! Azért vettem a hevederest, hogy felüdülés képen bele üljek és kifújjam a gőzt csendben, közben meg a munka is halad
Az, hogy térben és időben össze álljon mindig minden, hogy a feladat és a megoldás úgy találkozzanak, olyan kimenetele legyen neki amilyet szeretnék, ahhoz kibaxott nagy emberi hozzáállás szükséges!
Munka munkás input gép szervízanyag önmagában semmire nem megy, szinkronban dübörög a szakma. De ez egy kibaxott daráló.
Válasz MrPoke #286. hozzászólásáraSzerintem meg marhára nem lesz fellendülés, baromira messze van meg az alja, van egy folyamatosan gyűrűző inflációs spirál, ber robbanás előtt állunk, az energiaárak (pl. Üzemanyag) jelenleg az amplitudo alján vannak, a következő 1-2 évben ismét lendulunk föl 1000 Ft fele, akar tovább is…. Ráadásul aszályos év következik, bármerre jársz mindenhol alacsonyak a folyók vízszintjei, nincsenek belvizek víz állások, pedig most lenne itt az idejük, 25-Ben is rettentően sokan fognak beszopodni, és mivel az elmúlt két évben keveset halmoztak fel így tartalékok sincsenek már sok helyen.
Válasz Traktoros30 #288. hozzászólásáraEngedd el, pont az az 500ha terület lesz az életképtelen.
Vagy családi gazdaságot építesz (csak családtagok dolgoznak), ami ugye az EU ban nem nagy darab. Családtag tagonként mondjuk 100-150ha.
Vagy nagy céget csinálsz ami több 1000ha ebben benne van a műveltetés is.
Persze sok esetben lehetnek átfedések, de mindenhol kell valami plusz ami nyereségessé teszi a gazdaságot.
Egy NEXAT-al nem lehet versenyezni. Vagy ugye a génmódosított búzával.
Szerintem Fecó nak a béraratásból több nyeresége lett mint amit a gabonatermesztésen meg tudott fogni......
Válasz .Fecó. #275. hozzászólásáraÉs akkor hogy tudok 100 ha-ról felnőni 500-ra mondjuk 10vagy 20 év alatt?