Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Haszonbérleti szerződés új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Poénok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kukorica gyomirtása új
- New Holland traktorok új
- Zene, ami boldoggá tesz... új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
252 hozzászólás
Válasz Koczka József #147. hozzászólásáraSzóval ha nem a könyvelés, meg a növényorvos ügy, akkor jön a víz, vetőmag, műtrágya……..egy évben ez hány nap munkát igényel, amiért egész évben embert kelljen alkalmazni !? Erre felénk 1000x hatékonyabb gazdák vannak……..
Válasz Koczka József #150. hozzászólásáraHa visszaolvasol az elejére, ott arról kérdezett, hogy mi a reális alkalmazotti bér, amiből jött, hogy 2 alkalmazottja van, amiből meg jött a sok okoskodó f@szméregetés megint.
Lásd, ne csak nézz. #74-es hozzászólás.
Válasz Sk Laci #149. hozzászólásáraSzia Laci .Ha vissza mész az elejére látni fogod hogy mi is ezt mondjuk ,mert a kolléga szerint 360 ha egyedül csinál segítség nélkül .Többen írtuk erre hogy azt nem hisszük.
Válasz Koczka József #147. hozzászólására100 ha alatt is kell segítség kivinni a vetőmagot /gabona/.
Főleg aratáskor kell a segítség. Egyszer arattam egyedül és hordtam is. Ez így nem volt munka, inkább soha többet.
Legjobb, ha a gazdák össze tudnak dolgozni, így nem kell alkalmazotton gondolkodni.
Csak ki ne ugorjon valamelyik gazdánál a telhetetlenség. Többet várok el, mert "értékesebbnek találja a saját munkáját". Az együttmüködés összedőll, mint egy kártyavár.
Mindenkinek kell tudnia engedni, akkor müködni fog.
Amit meg yzfzoltan kérdezett a fizetésekkel kapcsolatban, szerintem ha tényleg jó szakképzett alkalmazottai vannak, akkor a környékbeli munkadíjak felett kellene fizetni /kb 25-30%/, amit még megengedhet magának. Mert ha elmegy a szakképzett ember, az utcáról betévedt 99 % valószinüséggel nem fog megfelelni.
Válasz Koczka József #146. hozzászólásáraBelinkeled a konkrét jogszabályi rendelkezést, vagy valamelyik hatályos NAK-os tájékoztató konkrét oldalát, és megkövetlek.
Addig is: AÖP tájékoztató Feltételesség rendszere
Válasz yzfzoltan #141. hozzászólásáraSzia szóval nem egyedül csinálod? Mert a ki indulás az volt amiből ez kerekedett ki. Mert aki valóban műveli is a földet az tudja is hogy már 100 ha felett is kell néha segíteni (vizet, vetőmagot, műtrágyát mozgatni).
Válasz Praetor #144. hozzászólásáraSzia szerintem aki bármi nemű támogatást igénybe vesz annak 10 ha fölött minimum 4 növény kell és egyik vetés területe sem lehet több a teljes terület 60 % nál.
Válasz .Feco. #117. hozzászólására:D :D Igazad van....felesleges összehasonlítani mi volt régen...Kezembe akadt egy régi újság régi hírdetése: Állami felvásárló előre!!!! megmondta, mennyiért veszi a sertést....ha több évre szerződött a kistermelő, akkor meg bónusz kilónkénti ár...Ha az akkori emberek feltámadnának és elkezdenének gazdálkodni, 3 hónap alatt elvéreznének...ilyen nem volt régen, hogy tőzsde meg Dollár/euro árfolyam...meg ellenőrzések..stb. Volt viszont 1o% selejt az iparnál is..és az teljesen rendben volt...na ezt kell most megfizetni.
Válasz envagyok2 #142. hozzászólásáraA kolléga csak el van tévedve. Az AÖP-ös "Terménydiverzifikáció" választható gyakorlatot keveri a HMKÁ 7 kötelező vetésváltás szabályaival. Ha nem választja AÖP-ből ezt a gyakorlatot, akkor az egész gazdaság területén lehet 1 kultúra, elég ha minden harmadik évben változik az az egy. Sőt mehet monokultúrában is minden évben ugyanaz a növény, ha van rá idő, hogy másodvetésekkel megközölje és be is jelenti.
Az más tészta, hogy többek között pl kockázatcsökkentés miatt nem egy kultúrát vetünk.
Válasz envagyok2 #142. hozzászólásáraRá jöttem már hogy változott miszerint 3 év alatt kell teljesíteni!
Válasz apuci #134. hozzászólásáramiért? vetésváltásra van szabály, abból ez nem következik szerintem.
Válasz Koczka József #128. hozzászólásáraAz ötödik növény nálunk lucerna,de azzal nincs gond,aki elviszi az kaszál,báláz.300Ha van 8Ha és 40Ha közötti darabokban a többi kb.60Ha pedig 35 darabban.
Válasz ..,-:) #127. hozzászólásáraEzt tovább gondolva végülis el is adhatnám az összes földet,telephellyel és gépekkel,felszereléssel együtt,az embereket elküldeném és le van róla a gond...
Válasz apuci #138. hozzászólásáraMondom én, hogy működik, pedig közöm nincs hozzá !
Napraforgó, kalászosok, zöldtrágya tarlóba.
Válasz ..,-:) #136. hozzászólásáraJa,úgy értem!
Válasz Koczka József #135. hozzászólásáraTe is lehetsz még öreg gazdász………
Válasz apuci #134. hozzászólásáraKicsi a család !?
Válasz ..,-:) #131. hozzászólásáraLátod ezért ragaszkodom hozzá hogy névvel írja mindenki a hozzaszólásat akkor most mindenki látná hogy fingod nincs a mezőgazdaságból. Csak olvastad hogy Fecó ezt írta de ha ismernéd a HMKÁ előírást nem írtál volna ilyet. Persze ezt csak én gondolom. Ja nem a törvény is ezt követeli. Na jó tanulást.
Válasz ..,-:) #131. hozzászólására50ha fölött nem 4 kell?
Válasz yzfzoltan #124. hozzászólásáraKedves Zoltán!
Jó duma ez a "kényelmes kérdező".
Ne hallgass a szirénhangokra, az embereid tényleg ilyen jók és lojálisak hozzád, akkor meg kell becsülni őket minden szempontból, mind emberi, mind bér + egyéb juttatások szintjén.
Ráadásuk ha régen együtt dolgoznak, szinte kitalálják egymás gondolatait és rugalmasan megoldanak mindent.
De mindenféleképpen kell 2 ember, mert egy ember nem ember, ha minden optimális, akkor is kell kettő, ha meg baj van, akár műszaki hiba, akár olyan munka amihez egy kevés.
Anno informatikával, riasztóval, tűzjelzővel, telefonnal, URH rádiókkal foglalkoztam, de ha hibát jelentett bárki, akkor is mindig szerelőpárost küldtem.
Igaz ugyan, hogy egy ember is megtudta volna csinálni a munkát, de az esetek 90 %-ában, mikor meglátták őket, "de jó hogy itt vannak" felkiáltással, még azonnal 3-4 feladatot kerestek nekik.
Bosszantott volna, ha elmennek 150 km dolgozni, pl. kicserélni egy számítógép hálózati kártyát, vagy szoftver frissítést megcsinálni, de mindig kitaláltak olyat, hogy ha már itt vannak húzzanak át egy UTP kábelt a másik szobába, mert oda akarják rakni a nyomtatót és ezért újból vissza kellet volna menni.
Bizony ehhez már egy ember kevés.
Így van ez a mezőgazdaságban is, sajnos tudom, mert egyedül szórakozom.
Nincs aki kihozzon egy üveg ásványvizet, vagy plusz gázolajat, ha kell, a műszaki hibáról meg ne is szóljak.
Mert pl. ugye a vetőgép az év 360 napjában tökéletes, csak akkor romlik el ha használod.
Dolgoztam egy 2000 ha-os cégnél. Négyen voltunk dolgozók a 2000ha-ra+ egy fő irodista. A főnök sem restellett beleülni a trakiba. Jó volt a pénz. Modern HI-TECH gépek folyamatosan szervizelve. Jó társaság, Jó munkaadó, stb. Tényleg minden rendben volt. Egy nagyon fontos dolgot kivéve. Január végén elkezdtük a műtrágyázást. onnantól kezdve meg sem álltunk November végéig amíg fel nem szántottunk. Nagyon nagyon jól kerestünk !! De nem volt életünk. Állandóan a trakiban ültünk. Esős napokon meg a munkagépeket javítgattuk. Nem volt ritka a napi 12-14 óra. Főleg aratáskor. Amióta maszek vagyok kevesebbet keresek a saját földemen mint annó traktorosként. De legalább megismer a családom,nem csak aludni járok haza esete 10 kor. Reggel 6 kor már indulhattam is dolgozni. A volt kollégák elmentek egy közeli gyárba dolgozni. Kevesebbet keresnek mint annó gépkezelőként de minden nap du háromkor már otthon vannak a családdal és minden hétvégéjük szabad. Most fiatal titánok ülnek a gépekben. Egyenlőre még élvezik a HI-TECH gépeket. Vezeti a gépet az Autopilot. Ők meg nyomják közben a Facebook-ot.........
Válasz Koczka József #128. hozzászólásáraMax 3 növény…….
Válasz Igazi Földönfutó #129. hozzászólásáraHát ha nem akkor az azt jelenti hogy lusta vagy.
Válasz Koczka József #128. hozzászólásáraJa, akkor én a 20ha-omat néhány perc alatt rendbe vágom,legalábbis a lentebb elhangzott számok alapján.
Válasz .Feco. #125. hozzászólására360 ha minimum 5 növény. Persze lehet hogy a 360 ha egy tábla nem úgy mint felénk hogy 20 ha nincs nagyobb. És ahogy a kolléga írta, műtrágya szórás, permetezés, aratás? Mert ugye nem bérbe hanem maga. Na és a javítás ne viccelődjünk már. Gondolom nektek sincs alkalmazott mindent egyedül csináltok ketten a faterral?
Válasz yzfzoltan #124. hozzászólásáraMár rég kiadtam volna bérbe 3,14csába 360 hekit, somogyba 100ezer/ha-ért…..az tisztán 36 Milla……
Permetezés, műtragyaszóras minimum 28 méter művelőút de jönnek a 36 méteresek. Minden tábla sarkán kút van……nem kell vizet vinni.
Aratást bérben megoldják 6-10 kombájn mindig van náluk. Egy kombájn nem kombájn, max 100 hekiig, oda meg luxus……
Vehetnének 1 kombájnt és akkor legalább +1fő kell állandóra egész évre, minek !?
Válasz Koczka József #123. hozzászólásáraHagyjuk már ezt a könyvelő, növényorvos szarokat. Ezek ilyen méretben max 2 havi munkabér költség évente……
Állatról nem is írt, meg minek is !?
Nyaralásra meg marad simán 8 hónap de még lehet 10 is……….
Válasz Koczka József #121. hozzászólásáraMég csak nagy gépeket sem igényel.... 3 növény esetén kultúránkat 120 hektár... 6 soros géppel is 4 nap egy vetésszezon, két nap a permetezés....
Válasz ..,-:) #120. hozzászólásáraA "kényelmes kérdező" visz egy másik vállalkozást is a mezőgazdaságtól függetlenül.Nem csak a 360 ha miatt kell a két ember(bár kíváncsi lennék arra a dolgozóra/gazdára aki egyedül művel ennyit),hanem az időben elvégzett munkafolyamatok miatt.Meddig permeteznénk,ha tartályonként kéne kihordani a permetszert,nem lenne szippantós tartállyal vízutánpótlás?Esetleg aratáskor a kombájnos hordja is be a terményt?Vagy akár vetés,műtrágyaszórás,stb.....Ketten nagyon szépen egymás keze alá dolgoznak,jól halad a munka.
Válasz ..,-:) #122. hozzászólásáraMeg magának könyvel és ő maga a növényorvos is. És nincs semilyen állat, ja és nyaralás sincs. 60 évesen meg kapufa.
Válasz Koczka József #121. hozzászólásáraNormális vetésszerkezet és tábla méret a titka……
Válasz ..,-:) #120. hozzászólásáraSzia hát akinek 360 ha van az nem egyedül csinál mindent. Mert akkor nem sokat alszik.
Válasz mihaszna #113. hozzászólásáraMondjuk tönkre is ment mind…….
Itt 360 hekire van egy ember, a gazda ès kész de ez igaz 480-ra is csak ott már alkalmazott. 1600-ra van 4, 1100-ra 3, ebből 2 tulaj. Az itt a “baj”, hogy kérdezőnk “kényelmes”……..
Válasz Jd Jancsi #118. hozzászólásáraPontosan így van. Ma egy gazda műveli a földet de fenn tart egy könyvelő, egy növény orvost, egy talajtani szakértőt, aztán ott az MVH, az Mgszh, az Államkincstárnak, a NAK, meg még a jó isten tudja ki nem annak idején legalább ennek a fele efektive dolgozott is valamit a Tsz ben nem csak papírt tologatott.
Válasz .Feco. #117. hozzászólásáraIgazad van amit leírtál de viszont sztem ugyanannyi embert eltartasz csak nem a termelő szférában hanem a logisztikában meg az irodában!Lényegében nem változott semmi sem!
Válasz mihaszna #113. hozzászólásáraA tsz idők 30-50-70 éve voltak, teljesen irreleváns mi volt akkor. Ma ma van, mai árak vannak, mai technológiák vannak és mai piaci környezet, és ebben kb 500 hektárt meg csinál egy dolgozó, és egyetlen dolgozóra pedig nem kell sem elnök sem műhely sem üzemi konyha sem senki más sem… Aki belátja fenn marad, aki nem az megy a tsz dolgozói után a történelem süllyesztőjébe…
Válasz Gatti #104. hozzászólásáraItt kell megélnünk,én nem vágynék máshol termelni,megvan a negatív oldala ott is a gazdálkodásnak.Helyben kell változtatnunk,van aki a trendy dolgok után megy ,mennyiséggel kompenzálni a potyatermelést, és van aki hátrál három lépést ,nem akar eltartani élősködő réteget magát és családját kizsebelve-kiszolgáltatva. Egyelőre még nincs kényszertermeltetés,és ezt kell kihasználni,próbálkozni.Személy szerint nem a déli gyümölcsöket preferálnám,ahhoz még itt mindig túl jó földünk van.
Válasz mihaszna #113. hozzászólására2000 hektárra ma a mai gépekkel..nem kell ennyi ember...sőtt ki sem lehet gazdálkodni. 1000 hektárig a tulaj-fia..valamint egy alkalmazott itt a jellemző felállás. Tehát 3 ember.
Itt sokan nem voltak még a másik oldalon. Alkalmazottként ugyanazt a munkát máshogy végzed el mintha magadnak csinálnád. Ez pszichológiai. Senki nem akar másnak dolgozni. Itt a nagy urak se melóznának másnak jó szájízzel, de jól hangzik, hogy minden melós szarik bele.. Én se mennék el a helyi tsz-nek melózni akármennyit fizet mert elveszik a varázsa. Lehet, hogy az a "semmirekellő" kapna saját földet egy ócska mtz-t meg pár lesajnált munkaezközt örömmel kintlenne napnyugtáig is..
Válasz .Feco. #112. hozzászólásáraA Tsz időkben 2000 hektáros tsz-ben 27 traktoros volt (kombájnos, traktoros) +9 szerelő+műhely főnök+3 raktáros+4 portás+1 szárítós+5 sofőr+ azokat akik az állatokkal voltak, és a szezon munkásokat, és akik az irodába, vagy a gyümölcsösbe kétkezi munkát végeztek azokat nem számoltam.
A lényeg hogy egy 2000 hektáros Tsz úgy 150 embernek adott munkát olyan 60-70 állandó dolgozónak
2000÷60=33,3
És a Tsz elnök meg a titkárnő fizetése kitett 10 munkás bérét
Válasz Igazi Földönfutó #110. hozzászólására360 hektárt művelnek, oda hol kell 6 ember???? inkább olyan 0,6-0,7 lesz az inkább, hogy hasznot is lehessen termelniük...
Válasz Igazi Földönfutó #110. hozzászólásáraAkkor bőven megéri. Csak a 3500 forintos árpába nem szabad engedni őket, ne pazarolják tehetségüket egy akciós árfekvésű kultúrában.
Válasz TeljesenMindegy #108. hozzászólásáraDe ezek a könyvelésen kívűl mindent megcsinálnak.Kb. hat ember munkáját elvégzik
Válasz TeljesenMindegy #108. hozzászólásáraSzó nem volt nettó egy millióról,tisztességes megélhetést biztosító bérről írtam.Nagyon nehéz hozzáértő,gyakorlott szakemebereket találni,ha van ilyen azt meg kell becsülni szerintem.
Válasz hashtag #91. hozzászólásáraVagy inkább eladni a meglévőt is, amíg talál olyan hülyét, aki megveszi, aztán fizesse az új tulaj a két jómunkásember nettó egymilliós fejenkénti munkabérét.
Válasz Ohaza63 #106. hozzászólásáraÉn már ültettem pár fügét és kivit, jól érzik magukat. Ilyen irányba kell majd elmenni
Válasz Gatti #104. hozzászólásáraNagy a valószínűsége, hogy ez a régió elveszett a hagyományos termelés szintjén.
Békés, Csongrád, Bács és talán Szolnok megye, ahol már csak mediterrán jellegű növénytermesztést lehet csinálni.
Az 1980-as évek mérsékelt éghajlata most már nálunk megszűnt és húzódik észak felé.
A legjobb lesz ha olajbogyó, narancs és mandarin ültetvényeket csinálunk.
Viszont ezt, az akadályozza, hogy még márciusban és néha áprilisban is beesik pár fagyos éjszaka, ami nem használna a narancs ültetvénynek, ahogy a korai sárgabarackom is folyamatosan lefagy már évek óta.
Utoljára 2016 ban tudtam pálinkát főzetni barackból.
Válasz yzfzoltan #99. hozzászólásáraAmiket leírtál, szerintem korrekt.
Ha a sajátomhoz nézem is, meg itt a környékbeli gazdászokhoz, ahol dolgoznak alkalmazottak.
Válasz Ohaza63 #103. hozzászólásáraÉs a mai világban már Szabolcsban könnyebb termelni mert ott a hegyvidék mentén mindig több a csapadék. Hiába gyengébb papíron a föld ha ott oda rakja a műtrágyàt van termés mert biztosabb az eső mint felénk.
Válasz yzfzoltan #101. hozzászólásáraKedves Zoltán!
Ti a Bundesligában vagy Premier League játszotok, Mi itt Békésben meg az Etióp megye III. osztályban.
Felénk ilyen extrám magas termések soha nem voltak.
Nálunk a dunántúli esőnek csak a fele, negyede esik és mindig van 30-35 hőstresszes nap.
Most Én is azt mondom, amit nekem a szabolcsi gazda, aki 5-6 Ak földeken gazdálkodott , aki elvitte az MTZ-met 2008 ban, hogy "itt maguk ha nem felejtenek el vetni, akkor biztosan rekord termésük lesz"
Tavaly volt egy gazdafórum ahol, a városom nagy cégei, gazdái élménybeszámolót tartottak a 2023 évi terméseredményeikről kb. 15-20.000 Ha.
A búza, árpa, kukorica 60 q/Ha alatt, a napraforgó 17-25 q/Ha között, hiába a 37-45 Ak földek.
Sajnos "szegény embert még az ág is húzza", mert pl a Trigó KFT, akinek vannak telepei Debrecentől Nagykanizsáig végig a déli országrészekben, felétek képes 20 %-al magasabb árat is fizetni, mint nekünk Békésben a szállítási költségekre hivatkozva.
Volt is velük nem kevés vitám, mert mikor Romániába vitték a termény, meg szolnoki etanol gyárba, akkor is erre hivatkoztak, pedig a román határ 35 km, Szolnok pedig 100 km re van.
Bizony ők az etalon és mindenki hozzájuk igazodik.
Magyarul "szívatnak, mint paraszt a Bervát" folyamatosan.