Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Disznóvágás új
- Poénok új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Kukorica terményárak új
- Erdőtelepítési támogatás új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
485 hozzászólás
Válasz mihaszna #374. hozzászólásáraHa ennyit ki tudsz fizetni akkor az egy jól működő vállalkozás.
Évi hány órát tudod foglalkoztatni?
Mert ugye télire is kell fizetést adni.!
Ötnapos munkahét, szabadság, stb.
A mezőgazdaság meg romokban. Legalábbis egyesek szerint.
Válasz mihaszna #382. hozzászólásáratraktorok a. = traktorokba
Csak a teló bele javított
Válasz rtamas1976 #358. hozzászólására"A mostani korszerű techniákáim lennének a 300at beválalnám.
Ha akarnám simán menne."
Most látom hogy írod hogy korszerű technikával vállalnád be a 300-at.
Azt hittem ezt is a 45-ös MTZ -re írtad.
Így már értem.
Válasz szanberg #360. hozzászólására"Én ha egy magam lennék, aratást termény hordást bérbe végeztetném, többi munkából azt gondolom simán tudnám vállalni a 3-400 hektárt! Van is gépem hozzá, annyi, hogy permetezőt lecserélném egy 4200-ra minimum, és akkor bentről kihordva is haladósabb lenne a meló."
Azért az se mindegy , hogy ha van mindenre külön gép és nem kell mindig akaszkatni, átszerelni a munkagépet. Nálunk van amikor még a munka karokat is át kell cserélni hogy a vonópad fel menjen. Összességében nem sok idő, de össze adódik. És van olyan akinek az egyik traktor csak permetezőt húz, a másik traktor csak ekét, és így tovább. De van ahol még az akkumulátort is cserélgetik a traktorok a. Mert két traktorra jut egy akkumulátor. Aztán hol ebbe van hol abba. Azért azzal megy az idő. Meg nem is olyan kellemes egyedül ki/be küszködni a trakiból
Válasz mihaszna #377. hozzászólásáraAzt te is tudod hogy 170 órás hónap csak télen van . Akkor mondjuk ugy hogy 2000 nettó ért válalnád óránként.+ hétvége + tulóra. És akkor menyiért válalnád a hétvéget és a tulórát ?
Válasz rtamas1976 #358. hozzászólására"A mostani korszerű techniákáim lennének a 300at beválalnám.
Ha akarnám simán menne."
Aki azt megcsinálja egy 45 lóerős MTZ-vel annak be csókolok.
Én ahogy olvasgatom , meg ahogy látom, meg ahogy számolok, azért 2 lóerő kell egy hektárra. De már ezt is írtam korábban. Meg nem is ez a topic témája.
Válasz .Richard. #378. hozzászólására"Már ne haragudj,de a zorbán elődje sem adta ingyen a hitelt,csak 2milliot 20èv alatt 15milláèrt."
Túl rövid a fórum felülete , hogy le írjam mit értek az alatt amit le írtam. De az biztos hogy az Én helyzetemmel Én vagyok a legjobban tisztába. Nem jó kedvemből írtam azt amit, vagy nem azért mert olyan jó Orbánt szidni. Nem érdekel Orbán elődje. Én nem akkor adósodtam el hanem most.
De ha nem lennék el adósodva akkor is utálnám. Úgyhogy ez meddő vita.
Válasz mihaszna #376. hozzászólásáraMár ne haragudj,de a zorbán elődje sem adta ingyen a hitelt,csak 2milliot 20èv alatt 15milláèrt. Nekem a Takarèkban, akkor mèg volt,megmondták,hogy ha romlik a forint szorzodik az összeg. Mondom,az nekem nem jó. Mondták,nem jó. Akkor? Vegyèl fel forintban,így 6èv múlva lefizeted amit mondok. Úgy is lett. Akkor mit krtál el a hitellel? Valamit eltitkoltak előled.
Válasz Tézé #375. hozzászólására170
Válasz mihaszna #374. hozzászólásáraJaa
Azt hozzá teszem, hogy nem azért mennék el 300e nettóért mert traktorozni "olyan ciki" , hanem azért mert "hála Orbánnak" tele vagyok hitelekkel, és ennyi kell hogy még a számlákat is bírjam fizetni. Kajára már nem mindig fussa.
Most ha nem lenne hitelem nettó kétszáz ezerért mennék, úgy ha nem kell szerelni.
Ha kell szerelni és van műhely akkor nettó négyszáz. Ha kell szerelni és nincs műhely akkor nettó ötszáz.
De csak azért mert utálok szerelni.
Van aki meg azt szeret és traktorozni utál. De ha Én valamihez hozzá nyúlok az biztos hogy még rosszabb lesz. Apám 10 perc alatt le szedte azt a csavart amit Én két napig nem tudtam, de közbe már az összes bütykömet le vertem mert olyan rosz helyen volt.
Úgyhogy erről ennyit.
Válasz mihaszna #374. hozzászólásáraÉs ezért a pénzért te hány órát dolgoznál havonta ??????????
Válasz Gumóka #367. hozzászólására"Félreértés ne essék, nem a zsebeket akarom kiforgatni, de mondjuk 25-ben mi az, ami reális lehet ebben a munkakörben?"
300.000 nettó.
Én annyiért mennék.
És másnak is annyit fizetnék ha traktoros kéne.
Válasz Gumóka #367. hozzászólásáramég 700 bruttó se!
Válasz Traktoros30 #370. hozzászólásáraÉn inkább most munkáltatói részről lennék kíváncsi, mit tud kigazdálkodni a gazda az emberének.
Illetve miből tevődik össze a fizuja, vannak e bérpótlékok, egyéb juttatások, cafeteria, vagy épp adott mennyiségű termény akár.
Vagy mondjuk a bejelentés.
Nyilván senki sem szívesen beszél erről, meg nem is kell fillérre idematekolni, de ha már ez a topik címe, engem mondjuk érdekel, az én munkakörömhöz képest mennyivel másabb egy egy gépkezelő bérösszetétele mondjuk.
Amúgy meg én is el tudnék költeni havi 3 millát is, de nem keresek annyit, így megnézem mekkora a takaró
Válasz szanberg #369. hozzászólásáraAzért is kérdeztem úgy, hogy inkább 12 havi átlagban mi jöhet ki havonta.
Nyilván egy nyári aratásban lehet keres 7 kilót, télen meg 2-t.
Mondjuk évi 6 millió lehet most egy átlagos fizu traktorosként?
Maradjunk csak a növénytermesztésnél. Ott mondjuk van 2 hónap pihenő.
Hagyjuk már a 700 nettót. Nem akarok senkit sem megbántani, de azért nem egy atomfizikáról beszélünk. Én azt tapasztaltam, hogy minden személyfüggő, valaki kevesebb pénzzel is gyarapodik másnak a világ összes pénze is kifolyna a markából.
Válasz Gumóka #367. hozzászólására700-as nettó havi bért nem nagyon kapnak sehol, egy-egy nagyon túlórázott hónapban talán, de ott meg télen minimálbérért járnak be. Egész télen!
Válasz hashtag #365. hozzászólásáraA konvencionalis talajmuveleses tema eseten lehet, hogy a gyengebbek kihullanak, vagyis nem lehet hanem biztos. 100%-osan egyetertek veled.
De ha a talajmuvelest elengedjuk vagy irto minimalisra csokkentjuk akkor siman jobb az a megoldas amit irtam. Ahogy az ukran, orosz es kazahok termelnek, de amcsiban is vannak olyan reszek, ahol a notill megy es 40-50eves JD-kkel dolgoznak. Pedig ott nem 200ha-t muvelnek, ha 9m illetve nagyobb vetogepeket huzgalnak. Csak gondolom igy hatekonyabbnak gondoljak… Sajatomon en is igy latnam, ha a nyakamba szakadna 150-200ha meg. Nem a traki lenne az elso amit vennek. Hanem egy oreg kombajn, hogy a takaro novenyeket megtermelhessem magamnak, illetve a traktorokra vf technologiaju kerekszett pl.
Viszont engem az érdekelne, mi most az a reális nettó órabér, amit kereshet egy traktoros, esetleg bérpótlékok, a túlóra leírva téli állásra, vagy fizetve, egyéb juttatások, bejelentés stb.?
Tehát hogy miből áll most össze mondjuk egy 700-as nettó havi bér, de inkább nem is így kérdezem, 12 hónapra mi az a havi átlag, amivel egy gépkezelő haza tud menni?
Félreértés ne essék, nem a zsebeket akarom kiforgatni, de mondjuk 25-ben mi az, ami reális lehet ebben a munkakörben?
Én úgy csinálnám a sokszáz hektárt egyedül, hogy kapások alá menne a Discripper, vagy a Cultus, tavasszal meg párszáz hekit lejárni magágynak nem téma, még egy 200-as gépre sem nagy feladat, nemhogy a hevederesre mondjuk...
Ősszel kalászosnak menne egy sor Rt, és vennék egy Horsch Focus 6Td-t. Nem kell azzal sem 30 centin húzni, de mondjuk 15-8-on igen, vetés starter műtrágya menne ki szépen egyszerre az alapművelésről nem is beszélve...
Válasz MTZ1221.3 #363. hozzászólásáraNincs baj a nagy mtz-vel, gondolom úgy volt értve, hogy ha már bevállaltad hogy egyedül meglovagolsz 350-hektárt évente vagy 5x, akkor egy emberbarát gép férjen már bele, ami amúgy nem baj ha kicsit nagyobb teljesítményű is, ne az legyen hogy a 250-edik hektár alapművelése után úgy fordulsz ki a gépből hogy eleged van, meg azért a gép se tegye le a lantot menet közbe. Most nem a 15 centis alapművelésre gondolok.
Bárki bármit mond, igazán nagy táblákon lehet rendesen gyakorolni az igazi notillt!
A sok kis ablaktalan szaron mire kiforogsz minden sarkát, széjjel taposod a területet, legyen az 100 lovas 5tonnas gép is csak. Ha függesztett gép akkor azért, ha még vontatott akkor pedig pont azért.... Domboldalon fokozódik a hangulat....
Szóval nekünk itthon nincsen erre adottságunk és meg is van lőve a téma.
Csökkentett művelés ami tud működni, úgy hogy spórolsz is meg hozamod is lesz. Ez akkor a legjobb ha alap művelés és vetés formájában kifúj, de egy magágy készítés még befér közé azért, és akkor tényleg szépen és jól lehet dolgozni, szerintem itt van az okszerű és ésszerű talajművelés kipipálva!
Válasz szanberg #360. hozzászólásáraMost miert nem jo az MTZ? A 750-es JD vetogepet elviszi, igy a direktvetes gabonasortavon megoldott. A 1750/1760 vetogepet szinten elviszi. Szerintem a gep tokmindegy, gondolkodni meg google-t hasznalni kell jol. A traktor egyenlore meg nem gondolkodik. De meg ha gondolkodna se erne meg egy 50-60ha-os gazdanak venni 40 miskaert egy 100 lovas traktort evi 150-250 orara.
En az ukran, orosz, kazah gazdasagot figyelem. Ott Jumz, mtz, t-150, k-700-asokkal vetnek sok tizezer hektaron no-tillben 20-100 millas (Ft) direktvetogepekkel. Gondolom eredmenyesen, mivel ott mar jelentos amerikai tudas van. Ahogy nevetseges az is, hogy a Salford vt eszkozt egy t-150-el huzzak ami toredeket se eri a munkagepnek. De mukodik es hatekonyak. Ez szamit jobban. Az mtz utan is lehet valasztani altalaj muvelot, vt eszkozt, rovidtarcsat, szfi kultivatort barmit. A tanulas es az önkepzes pedig nem gep, hanem egyén függő.
Kerteszeti munkakra persze ez nem vonatkozik, ott 1ha-t se tudnek egyedul csinalni, foleg munkahely mellett.
Válasz .Fecó. #361. hozzászólásáraSokat változot a technológia.
A technikáról meg nemis beszélve!
Rég a búzatarlót tárcsa, tárcsa, lazító, tárcsa.
Most tárcsa lazító és kész.
Persze ehez kell egy "jobb" technika is.
A felét nemműveljük mind eddig.
Válasz rtamas1976 #358. hozzászólásáraMindezt úgy, hogy most sem a 16 soros Vaderstad Tempo áll az udvaron, amivel napi kb 100-120 ha a norma... És sok földet szántol, amit nem is kellene... Csak sokan addig jutnak, hogy hát egy méz 3 hektárt szánt ki egy nap, akkor az a limit is...
Válasz mihaszna #355. hozzászólásáraItt jön az be, hogy nem MTZ -ben és hagyományos művelési rendszerben kell gondolkodni, és akkor 4*70 hektárt is megcsinálsz ugyan annyi lendülettel.
Szóval megint írom, mindenkinek igaza van, az egy-egy kiragadott példáját tekintve mindenképpen.
Én ha egy magam lennék, aratást termény hordást bérbe végeztetném, többi munkából azt gondolom simán tudnám vállalni a 3-400 hektárt! Van is gépem hozzá, annyi, hogy permetezőt lecserélném egy 4200-ra minimum, és akkor bentről kihordva is haladósabb lenne a meló.
Válasz Rabó001 #344. hozzászólásáraPersze! 10 helyett 9 ember dolgozott tovább.
Én meg az ágyból irányítottam.
Válasz mihaszna #355. hozzászólására20on éveskoromban 60ha csináltam 1db 45ös mtzvel. Mellete 2műszakban a volánban voltam szerelő.
Ha csak azzal foglalkozik az ember 100on felül simánmegtudsz csinálni 1db mtzvel.
Spc4, amazon3m vetőgéppel nk600vegyszerezővel.
Kukoricát búzát napraforgót tököt csináltam.
A mostani korszerű techniákáim lennének a 300at beválalnám.
Ha akarnám simán menne.
Válasz termelo #356. hozzászólásáraA lustábbak nem is értik ezt de akkoriban szégyen volt nem üres tankkal MTZ-vel hazamenni.
Akinek volt egy kis vér a pucájában vitt magával 1 kannát pluszba.
Volt aki 2-őt
Válasz mihaszna #355. hozzászólásáraEz jó, én is MTZ-vel kezdtem nekem 130 hektárig egyedül ment csak akkor beszart a derekam.
Nekem nem más mondta hogy mennyit lehet meg mennyit nem hanem én eddig mentem el magamtól.
Amikor jó volt a derekam és végeztem a sajáttal még 1-2 hétig elmentem másnak szántani ahol 160-180 hektárra volt 1 db 100 le-s JD és nem volt alkalmazott.
Válasz Rabó001 #346. hozzászólására"Mindenre van példa, de ilyenből van a legkevesebb, meg abból aki full egyedül visz 350hektart."
Ilyet még Én se hallottam.
Talán csak úgy lehet ha az a 350 hektár mind legelő, egy parcellába van az egész, jó hosszú, tehát keveset kell fogolódni, és maximum annyi munka van vele hogy évente kétszer le kell kaszálni.
A szomszéd faluba van egy gazda. Egyedül csinálja egy MTZ vel. Azt mondta hogy a hetven hektár az a max amit egy ember meg tud csinálni ha hagyományos szántóföldi növények adják a vetés forgót. Ha kapás növények is vannak benne akkor jóval kevesebb
Válasz mihaszna #341. hozzászólására"Jól beszélsz, de ezeknek mondhatod.
Jól el beszélgetnek egymással, aztán ha egy olyan ír aki nincs benne a körbe azon át siklanak. El se olvassák."
Nem tudom hogy van-e alkalmazottad ha akarod elmondod de a topic címe munkabérek a mezőgazdaságban.
Következésképp akinek nincs alkalmazottja az nem is tudja, nem is érti a problémát.
Ez mindenkire vonatkozik aki itt károg miközben érdektelen.
Válasz termelo #331. hozzászólásáraÉs a nem nyavalyogban, van a hangsúly.
Válasz Traktoros30 #350. hozzászólásáraAz èghajlat miatt jóval magasabb terméseket, amit ott eleve többért adnak el helyben, és több tàmogatást is kapnak, màris 5x hatékonyabbak
Ja meg 200-as gép húzza a permetezőt, haladnak.
Azt elfelejtettem, hogyha nincs szezonmeló, akkor hordják az útépítésekre a töltést, nincs többhónap lazázás.
Válasz Rabó001 #345. hozzászólásáraItt is ugyanez van de ebben nincs ellentmondás, elveszít évente 20-30 hektárt aztán meg megvesz egy komplett TSZ-t.
Akik nem így csinálják ott rá fog menni az egész cég de azért mert nem értenek hozzá.
Ha beleállnak az előhaszonbérleti jogukba nehéz területet veszíteniük sajnos a törvény nekik kedvez. Most is 90 e / ha ba megy a hosszabbítás pedig 1.5x annyi is lehetne...
Válasz .Fecó. #328. hozzászólásáraDe mit értesz azon, hogy 5x hatékonyabbak?
Válasz hashtag #348. hozzászólásáraNem kizart, viszont nem is általános. A kényszer is beleviheti az embert dolgokba. Nyilván nem szó szerint kell érteni a kényszert,
senkinek a fejéhez nem tartanak fegyvert. De nézzük a másik oldalt, valakinek van egy fia, korban is ottvan, szereti is csinálni, a gazdaság is elbirja. Akkor a gyerek is benne fog dolgozni, és ketten fogják vinni. Hiába tudják hogy még 200 hektár kéne, mert az lenne az igazi, akkor még hatékonyabbak lennénk.
Ha nem bírja el, akkor valszeg elmegy a gyerek melózni es mellette csinalja otthon is. Mint írták, jól begepesitve, taroloterekkel. De ugyanez az oldal írta (nem konkrétan személy szerint ugyanaz), hogy nem kéne annyi pótkocsi a gazdának, minek annyi gép, meg még is kéne térülni beláthato időn belül, meg tőke lekötés.
Válasz Rabó001 #346. hozzászólásáraHa vannak nagyobb parcellák, esetleg, meg ha csak 3 növény van, nincs kaszálás, úgy persze, akár el is tudnám hinni. De ha igazi elaprózott, vegyes szerkezet van 10 kilóméteres körzetben, akkor jó munkát kívánok hozzá, egyedül.
Válasz termelo #321. hozzászólásáraSzerintem nem igazán versenyzel a dunántúlival. Ők is el akarnak adni, meg mások is. Nem látom hogy a dunántúli termelők elvennek a piacot mások elől, nem ők alakítják az árakat. És azt se venném kőbe vésettnek, hogy a dunántúlon mindig jó termés lesz, az Alföldön meg mindig rossz. Emlékszem arra, mikor arról beszéltek fent, hogy majd a Rábabol kéne vizet vezetni a Balatonba. Meg mikor 18 mázsás tavaszi árpát arattunk, és nem adtak vizet az öntöző csatornába aztán ott száradt el a csemege kukorica. Ez se az Alföldön volt.
Az árakat meg eddig is a vilagpiac mozgatta.
Válasz mihaszna #340. hozzászólásáraMindenre van példa, de ilyenből van a legkevesebb, meg abból aki full egyedül visz 350hektart.
Válasz termelo #326. hozzászólásáraCsak a legvégéhez van hozzatenni valóm: itt a környékünkön az összes cég területe csökken, nemhogy nőne. Ha lejarnak bérleti szerződéseik, mindig kevesebbett tudnak megujitani.
Válasz szanberg #333. hozzászólásáraDe valahogy megoldottad te is amikor lebetegedtel. Felteszem nem állt meg az élet, meg kellett oldani és meg is oldottad.
Válasz pettendimiklos73 #339. hozzászólásáraHát tartson állatot az aki meg akarja enni . Én kínlódtam vele eleget csak kizsákmányoltak.
A csapágycserét csak példának írtam mert ezek soha nem javítanak mint Sztahanov.
Beülnek a 300le gépbe és 12 órát full gázon nyomják hogy, meglegyen a napi 100 ha.
Válasz mihaszna #341. hozzászólásáraNem igazán izgat csak bele szoktam olvasni időnként és amikor megunom a sületlenséget beleírok. Sokan szerintem nem is gazdálkodnak közülük csak kibicek.
Válasz ttetudod #325. hozzászólására"Tudom hogy, az 500ha / fő szántóhoz ragaszkodtok és nem kell csapágyat sem cserélnetek meg hengereznetek sem és mindig 100q/ha búza terem de lehet hogy jobban jár nemsokára ha 5ha zöldséget csinál."
Jól beszélsz, de ezeknek mondhatod.
Jól el beszélgetnek egymással, aztán ha egy olyan ír aki nincs benne a körbe azon át siklanak. El se olvassák.
Válasz .Fecó. #312. hozzászólására"A mezőgazdaság nem skanzen és nem szociális intézmény hanem vállakozás. Üzlet."
Kivéve annak aki már elmúlt 80 éves, de még jó egészségnek örvend. Nincs aki tovább vigye a gazdaságát , a gyerekei , unokái nincsenek rá utalva hogy tömje őket pénzzel, és nagyon jól tudja hogy a sírba semmit nem visz magával. Össze szedett pár száz milliót az elmúlt 30-40 évbe zöld áruval. És azt mondja van még jó 10 éve és ha minden évben bukik 10 milliót, az se érdekli. Akkor is csinálja. Mert ha Ő nem tud ki menni a földre akkor másnapra már meghal. Ezt biztosan tudja. És kint is van állandóan a terepjáróval.
Válasz ttetudod #319. hozzászólásáraIlyen hely alkalmas a szabad tartásos állattartásra. Nem is értem miért erőltetik az ilyen területeken a földtúrást:
Válasz szanberg #333. hozzászólására"Ezzel az egy dolgozóval, meg alkalmazott nélküli témákkal nem is a csapágy csere a nehéz kérdés, nem az a buktató... Beüt a krakk, lebetegedik valaki, eltöri valamelyik csontját(mint én 21-ben, full sipcsont+lábszár csont....) azt megáll az élet!"
Erre az esetre vannak a bérgépészek!
Válasz t.romsics #335. hozzászólására ennek ellenére rajtuk legalább meglátszik
Válasz kukaccsosz #296. hozzászólásáraAkkor ott is vége a kukorica termesztésnek.