Hirdetés
Fórum
- Hamisított kínai láncfűrész és egyéb minden láncfűrész új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Búza gyomirtása új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- AKG támogatás új
- Tárcsák új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Lengyel vegyszerező új
304 hozzászólás
Válasz termelo #253. hozzászólásáraEz akkor hülyeség.
Szanberg már ezerszer leírta, hogy neki fontosak az emberek és hogy aki nyugdíj előtt áll az onnan is mennyen.
Egy Hiluxal kevesebb lesz az odott évben és akkor mi van? Vannak olyan cégvezetők akiknek még fontosabbak ezek a dolgok.
És ha valakit emiatt megesz a bérköltség akkor az anélkül is bezárhatja az ajtót.
Válasz MrPoke #233. hozzászólásáraHát valamiért nagyon sok embert foglalkoztatnak. Szanberg pl 10 embert írt 550 hektárra valamennyi bérmunkával de az itteni TSZ 8 emberrel röhögve megcsinál 4000 et úgy hogy előbb végeznek mint az átlag…
Nekem ez az etalon, ha nem tud 500 hektár per fővel dolgozni egy gazdaság annak jelenlegi körülmények között nincs jövője, megeszi a bérköltség.
Válasz ttetudod #250. hozzászólásáraAz aranyközéputat megkell találni.
És nemszabad túlterhelni az alkalmazottat.
Sokan elvárják még a12órától is több munkát mindennap.
Aratáskor nincs mellébeszéd.
Egyébként 10 órától többet ha nemmuszáj nemdolgozunk.
Válasz SzocsA #240. hozzászólásáraIsmerősöm tankját le kellett szedni 3 csocsóvég volt benne.
Válasz rtamas1976 #239. hozzászólásáraÉn is voltam hasonló pozícióban 10 évig. Ismerős a 2 tűz között. Viszont most a sajátot csinálom és szó szerint érvényes hogy , ha nem egyezek az alkalmazottal akkor " magad uram ha szolgád nincs". Egyébként inkább nem vállalok mint idegeskedjek a jön nem jön mit csinál miatt. Olyan dolgozót aki teljesen megbízható megfizetni nem egyszerű mert annyit kér amennyit nem termel ki sokszor.
Nagy cégnél másként alakulnak a költségek de kevés embert foglalkoztatónál így van szerintem.
Válasz t.romsics #248. hozzászólásáraNem tudom,azèrt kèrdem. Ha megilleti,kapja.
Válasz .Richard. #247. hozzászólásáraHa az idősebb korosztályt képviseled, van 3 gyereked, ne adja az Isten, legalább az egyikük fogyatékos, meg van még pár apróság, akkor jó pár nappal a 40 fölé is el tudsz jutni. Nem olyan nehéz…
Válasz Traktoros30 #245. hozzászólására40nap szabadság kit illet meg? A törtènet vègèn az az èrzès maradt,hogy beszpta a főnök.
Válasz Traktoros30 #245. hozzászólásáraÜdv Kolléga!
Nem akarlak elkeseríteni, de eljön az az idő, amikor a beosztott, majd csak 10.-én jön a fizetésért és még neki fog állni feljebb.
Én is bementem egyszer a kiserdőbe egy emberemmel, ott hagyta felesége a gyerekkel együtt, majd kirúgták az előző munkahelyéről, Én hülye meg megsajnáltam és felvettem.
Beosztottam egy fiatalabb, de a legjobb emberem mellé.
Utólag kiderült, hogy semmit nem csinált, csak hőzöngött és mesélt, beszélgetett mindenhol.
A fiatal kolléga meg nem merte nekem mondani, hogy csak ő dolgozik a másik még a szerszámos ládát sem hajlandó vinni.
Aztán gyorsan elváltak útjaink.
Köszi az infókat! Jó tudni, hogy ki hogy oldja meg. Mi kisgazdaság vagyunk és van egy kicsi állattartás is. A dolgozó általában a földeket csinálja, én pedig az állatokkal fogalkozok. Évek óta így működünk. Sohasem voltam szigorú, sokszor inkább én csináltam a szarabb melót helyette, de úgy érzem kezd a fejemre nőni és nem ézrem azt, hogy mi egymásért lennénk, hanem inkább hogy én vagyok érte. Sohasem néztem a munkaidejét, ő írja magának csak a hónap végén bejön és mondja hogy mennyi a túlóra és azt fizetem a többit pedig utalom. Mivel van zöldség is így nyáron öntözés van ( az éjszakát pl itt is én viszem mindig, mert neki kellene lakókocsi meg minden szar, de én meg nem akarom azt is minden nap húzgálni). Télen pedig megkapja a sima fizuját + kap 13. Havi bért is, illetve évközben, hogyha jó lett a termés akkor +100 ezer forintokat. Továbbá segítem mindenben, autóvásárlás, házfelújítás és itt milliókról beszélünk, amit neki előre kérdés nélkül odaadok. Augusztusban nekem volt egy hetes nyaralásom betervezve, és úgy akartam hogy ő akkor legyen itt, de ő is akkor akart elmenni 2 hétre. Engedtem neki és végül majdnem egy hónapig volt oda, mert házfelújítást csináltak, mert jött a baba stb. Nem szóltam egy szót sem. Most ősszel viszont kezdett a hócipőm tele lenni vele, mert ha vége van az őszi munkáknak akkor megint nem foglalkozok vele, hogy meddig van napközben csak legyenek a gépek rensberakva és segítsen az állatoknál. Sokszor így délben hazament, ami okés is volt. De mikor már alig haladt a gépekkel és a kéréseimet is 5x kellett elmondani, hogy tajarítsa már ki a szociálist stb akkor beráktam. Kértem tőle, hogy december közepén menjen el, de január első egész hetében jöjjön és kezdjen el dolgozni, mindent amit itt hagyott. Persze nem tetszett neki..., mert hideg van stb. Nekem nincs hideg? Szerintem elég kell lennie egy fiatalbak egy évben kb 40 nap szabadság és ful rugalmas munkaidő. Kíváncsi leszek mi lesz belőle.
Válasz SzocsA #240. hozzászólásáraha hagyják neki,mèg a gèpet is eladja.
Válasz SzocsA #240. hozzászólásáraÜdv!
A legtöbb nagy cég, már úgy telerakta a traktorját, kombájnját GPS műholdas követőkkel, ami nem csak traktor helyét mutatja, hanem a tankban lévő gázolaj mennyiséget, sőt a gép adatait, pl pillanatnyi fogyasztást , sebességet stb...
Az ilyen technikára, még külső és belső kamera is köthető, amit távolról is látni.
Lölő is vett a szomszédban egy céget, kiment a koma dolgozni, megállt ebédelni, majd kulázott és már hívta a főnöke az irodából, mi a baj, mert áll a gép 40 perce.
Ugyan így megkapta még kétszer a hívást, mert gyomorrontás volt és megállt még kétszer.
Szóval vége annak a világnak, hogy a komámnak is felszántok, meg elvetek a TSZ magjából, meg lepermetezem a komám földjét a KFT vegyszerével.
Válasz szanberg #225. hozzászólásáraEs nyáron fizeted a túlórát?
Válasz SzocsA #240. hozzászólásáraFantasztikus évünk lesz
Mi lesz itt gyerekek mikor 1 millió feletti béreket kell fizetni?
A munkavállalók nem lopnak? Hogyan szűritek ki ezt munkáltatóként? Itt a legkönnyebb lopni. Nincs állandó kamera. Felveszel valakit, kevés fizetéssel, az tuti kiegészíti a fizetését...
Válasz ttetudod #237. hozzászólásáraIgen mint munkáltató ígylátod.
Viszont sokan vannak bajban mert így gondolkodtak. Aztán a normális embereket elszívták a környező többi cégek.
Volt olyan főnököm aki aztmonda ha nemtetszik ellehet menni.
Előszö csak 1-2 ember lépett le, de nem az indultak még kategóriából.
Aztán a többiekre hárult az ő munkájuk is.
Hiába vesznek fel létszámot, sajnos 10ből 8nemalkalmas a munkára.
Mostis vannak emberei 15 ből 12 hülyegyerek törnek zúznak, nemértenek semmihez és nemis érdekli őket!
Inkább " megfizetni és megbecsülni".
Persze ne szezonban fesse a házát, menjen nyaralni. De ha normálisan bánnak az alkalmazottal az megtérül.
Én alkalmazott vagyok. De a cégnél énvezetem a mezőgazdasági üzletágat.
Kéttűz között vagyok.
Nálunk működik.
Válasz d-032a #236. hozzászólásáraÜdv !
A írásom a munkahelyi demokráciáról szólt.
Egyébként Én a cégemben próbáltam a dolgozóim kedvére tenni és ha nyaralni akartak menni akkor eltoltam a munkákat, de ha beesett egy nagyon sürgős munka, vagy hiba, képes voltam visszahívni őket, ha éppen nem a Balcsin, vagy az Adrián süttették a hasukat.
Minden évben december 20. - és január 05 között szabin voltak, ha kivették az összeset, ha nem, de volt rá példa, hogy vissza lettek rendelve pl. Karácsony után egy extra sürgős munkára.
Nem is nagyon tetszett nekik, pedig fekete munka volt és pár óra alatt kerestek 50.000 Ft-t fejenként, ami akkor még ért valamit.
A mezőgazdaságban főleg szezonban számít az ember a kollégáira, hogy nem hagyják sz@rban a munka kellős közepén, itt a téli hónapok azok, ami szabadságra valók.
Amit először írtam példát a nagy ZRT -t, ahol 11.30-02.28-ig szabin vannak, de van másik példa is ahol még december 20.án is szerencsétlenkednek a hideg műhelybe értelmetlenül, mert olyan körülmények között nem igen lehet dolgozni.
Válasz .Fecó. #230. hozzászólásáraNem is értem ezt az egész vitát.
Ha bemegyek a boltba van áru amit akarok és megfelel az ára megveszem ha nem akkor nem. Ha valaki akar dolgozni és megfelel amit fizetni tudok elvégzi a munkát és kifizetem . Ha nem felelnek neki meg a feltételeim nem jön ide dolgozni. Ha nem kapok munkást több juttatást kell biztosítanom( bér, szabadság stb. ) vagy csinálhatom magam.
Szakszervezet csak a nagy vállalatoknál működik működik.
Válasz Ohaza63 #232. hozzászólásáraA szabadságolásokról lett volna szó, de te továbbra is teljesen mással, a ki mit szerel, és a ki mit vet témával ütöd agyon.
Válasz hashtag #234. hozzászólásáraÉn sem értem mire jó ez a nyaralás.. :D a 2. napon már rosszul vagyok. 1 hónapot azért dolgozzak, hogy 1-2 hét alatt elszórjam? Inkább nem dolgozok. :D
Válasz Ohaza63 #227. hozzászólásáraÉn amúgy azt látom a jobb verziónak, hogy a nyári “nagyobb” szabadságot egyszerre vegye ki a gárda, mert csökkentett létszámmal többnyire csak a kinlódás van, meg a morál sem olyan. Nyilván kisebb létszámú, főleg szántóval foglalkozó helyekre gondolok. Persze úgyis lesz olyan, aki nem akar menni, vagy télen akar több napot, vagy a gyerek miatt tartalékol, aztán ő megcsinál dolgokat addig, de úgy általánosságban mondom.
Ha ezt be lehet tenni a tavaszi munkák mögé, vagy nyári aratás után az kb a legjobb. Meg nyaralni is ugye, nyáron kéne. Az már más dolog, hogy a magyar eleve nem szokott 2 hétre menni, meg egyre sem nagyon, de ennek kismillió oka van, hogy ki miért nem, én se voltam sose még egy hetet sem. Majd egyszer
Válasz .Fecó. #230. hozzászólásáraEgyszerű, kezd el lecsökkenteni az alkalmazott szükségletet. Ha kiszámolod mennyit spórolsz egy egy emberen valószínű a matek is jobb lesz.
Az biztos, én inkább hívok vállalkozót, minthogy alkalmazott, beugrósra szoruljak....
Válasz d-032a #228. hozzászólásáraÜdv!
"Azért, néha te túltolod, az okosságnak álcázott károgást."
Tudod Barátom közel 30 évig voltak alkalmazottaim.
Ha demokráciát játszottam volna a cégemben 1-2 év alatt össze is dőlt volna.
Ha mindenki oda megy, meg azt csinál amit akar, akkor vége mindennek, főleg a barátságnak.
Ha megbeszéltem a megrendelővel, hogy DSC riasztó és Videosec kamera kerül felszerelésre, akkor az embereim, csak úgy nem nagyon módosíthattak ezen.
Vagy megvolt a terv az informatikai hálózat kiépítésére, akkor azt be kellett tartani és nem lehetett spontán módon variálni kényünk kedvünk szerint.
De ha megrendelek pl. egy vetést a szolgáltatótól és nem azt a magot veti, amit megbeszéltünk és nem oda ahová kell és nem annyiért, amennyit mondott, akkor vége az üzleti barátságnak.
A "JÓL VAN AZ ÚGY" csak egyszer játszható el, mert volt villanyszerelő, aki így próbálta elintézni a dolgot velem, de miután nem ingyen és nem ajándékba csinálta, így újra szereltettem vele mindent. Nem tetszett neki, de lesz@rtam, de több munkát nem kapott tőlem.
Szóval a munkavállalás világában felejtős a demokrácia.
A Mercedeszes példa egy extrém példa volt, de látom ütősre sikerült.
Egy a lényeg ha valaki aláír egy céghez és vállalja azt amit aláírt, akkor nincs pardon, vagy csinálja, vagy elmegy máshová.
Válasz .Fecó. #230. hozzászólására Teljesen egyetértek! BÚÉK!
Válasz d-032a #228. hozzászólásáraMivel másabb, hogy az audi augusztusban adja ki a szabadságokat, és nincs variálás, mint hogy egy növénytermesztő cég meg januárban? egyszerűen ez ágazati sajátosság. El lehet menni a Jabil-ba szalag mellé és ott nem lesz ilyen baj, lehet menni összefüggő két hétre nyáron, de egy olyan ágazatban ahol az év teljes munkájának a 90%-a a 6 nyári hónapra esik ott szerintem megengedhetetlen az a gondolkodásmód, hogy "hát nehogy már akkor menjek szabadságra amikor akarok"!
És ez nem diktatúra vagy munkavállalók egrecírozása, egyszerűen a mai világban mindenki -3 emberrel működik, annyi dolgozó sincs amennyi kellene, senkit nem lehet nélkülözni a legnagyobb hajtásban! Nincs tartalék ember, és ez nem pénz kérdése, hanem egyszerűen nincs. Például azért sincs, mert a legtöbb ember számára fontosabb, hogy heti 5 nap, napi 8 éra legyen, minthogy mennyit keres vagy hogy az év harmadában a munkahelye közelébe sem kell mennie.
Harmadrészről anyagilag sem termelhető ki: beugrós ember ma már nem létezik, nincs olyan, hogy szezonra felveszel 2-3 plusz ember, ha találsz olyat aki képes elvégezni a munkát (megjegyzem ilyen sincs) azt nem tudod megcsinálni, hogy márciusban 3 dolgozó kell, áprilisban 6 májusban 3, júniusban 3, júliusban 10, augusztusban 7 szeptemberben és októberben pedig 16, a többi hónapban pedig 0, mindenkit fizetni kell évi 12 hónapban, egy tényleg valamire való gépkezelő azért 6-700e+ járulék, ami évi 10m, az kicsinek és nagynak is tétel, egyszerűen nincs olyan lehetőség, hogy akkor csúcsszezonban kell 15 ember, akkor legyen inkább 18 mert hát szabadságok meg beteg is lehet...
És persze azt lehet, hogy el akar m enni egy nagyobb hajtás után valaki pár napra, esetleg kivesz egy hetet ha lehet, de olyan nincs, hogy januárban közli, hogy ő majd augusztus 3. hetében nem jön egy hétig, pláne nem kettőig! Búzát, napraforgót és kukoricát is arattunk már augusztusban, volt hogy a leghajtósabb hónap volt, volt hogy semmit sem csináltunk, ezt így nem lehet megmondani előre! Aki ilyet akar annak semmi keresnivalója itt! A munkáltató nem közhasznú intézmény, nem ATM és nem segélyszervezet, ahhoz hogy valaki elvárhassa hogy figyelembe vegyék az igényeit azzal kellene kezdeni, hogy ő veszi figyelembe a cég igényeit ahol dolgozik!
( d-023 ne köss abba bele, hogy nem te írtad az ellenkezőjét, csak ha már írok ide írom az összes gondolatomat)
Válasz Rabó001 #216. hozzászólásáraÉn hoztam az állattenyésztést de nem írtátok hogy , csak szántóföldeseknek szól. Nem játszom a mártírt . Azért szoktam mondani hogy , nem lehet általánosítani.
Itt úgy írtok mintha az összes traktoros Havaira meg Majorkára járna nyaralni évente 2x. Én meg azt látom hogy sokan a szomszéd faluig is csak lagziba jutnak el.
Válasz Ohaza63 #227. hozzászólásáraAzért, néha te túltolod, az okosságnak álcázott károgást.
Hogy a tökbe jön ide az, hogy a dolgozók önkényesen, kényük kedvük szerint megakarnák változtatni egy cég termékprofilját, vagy termelésszerkezetét, ahhoz, hogy kölcsönösen megegyezve, mindkét fél érdekeit figyelembe véve adják, ill. veszik ki a szabadságot.
Arról nem is beszélve, hogy ha egy cégnél előre tudhatóan, nyári összleállás van, akkor az a minimum, hogy mindenki akkorra intézze a nyaralását, vagy a szobafestést.
Amennyire, a dolgozónak szüksége van a munkahelyre, annyira szüksége van a cégnek is a dolgozókra.
Persze, vannak még helyi kiskirályok, ahol nincs a környéken más, és a multiknál is van mókuskerék beosztás.
De, aki ezeket vállalta/ vállalja, annak lehet megéri, hosszú, vagy rövid távon, oszt olyan is van.
Persze, vannak olyan emberek még akiknek sok mindent lelehet nyomni a torkán, de azoknak kb. annyi is a munkaerőpiaci értékük.
Azután, meg van az a kategória is, hogy amennyire én "örülök", hogy az adott cégnél dolgozhatok, legalább annyira örülhet a cég is, hogy én náluk dolgozok, mert nem járnak velem rosszul.
Válasz csabahegeszt #226. hozzászólásáraÜdv!
A munkahely nem egy demokratikus intézményrendszer, hanem kőkemény diktatúra.
Aki fizet annak a nótáját kell húzni és kész.
Persze a munkáltató/munkaadó, akkor megy szabira amikor akar, mert Ő megteheti, hiszen Ő a gazda.
A Vőm vezető mérnök egy nagy multinál, ugráltatják ha kell, ha nem, igaz nagyon jól meg is fizetik, de keményen meg is kell dolgoznia ezért, és nincs 2-3 ember ugyanarra a munkára, csak egy, ha kell betegen is mennie kell.
Hogy nézne az ki, hogy a Mercédesznél az emberek demokratikusan pl. Opelt akarnak gyártani, vagy sámlit, vagy kisszéket, de a fizetésük persze jár a Mercédesztől???!!!
El kell menni egy ilyen multihoz és majd meglátjátok miféle világban élünk.
A multik leállnak általában augusztusban és kész.
Kiadják kötelezően a szabit és mindenki menjen a dolgára.
Nincs olyan, hogy Én júniusban, júliusban vagy szeptemberben akarok menni.
Nem nagyon könyörögnek az embernek, ha nem jó, ellehet menni, van helyette másik a feliratkozós listán.
Ezért is ők a világ urai.
Ti meg itt álmodoztok a munkahelyi demokráciáról!!!!
Valahol Ti még mindig a Kádár rendszerben éltek!!!!
Én csak arra reagáltam feconak ,hogy aki 2 hetet ki mer venni az már csak a papírokért menjen vissza!
Mi ez ha nem a munkás ember le nézése semmibe vétele,csak azért mert ő a munkaadó.
Amúgy normális ember általában év elején megtervezi a nyarat ,hogy mikor merre hol .
Én pl amikor kezdjük a munkát januárban meg szoktam beszélni a vezetőségel,hogy mi várható a nyáron.
Közlöm nekem ekkor motorostali ,koncertek stb ha ez nem kivitelezhető a részéről akkor helló szia. Hozzá teszem 2007 töl dolgozom a jelenlegi munkahelyemen!
Igaz van vezető és van főnök, kettő között van különbség.
De nekem még soha nem monta a vezető hogy ha elmerek menni szabira akkor csak a papírokért menjek be!
Valószínűleg nem is szeretnek fecónál dolgozni az emberek.
Nem akarom megbántani fecót de ezt vágtam le az írásából hogy semmibe nézi az embert vagyis a beosztottját.
Ha megsértetem ezzel akkor elnézést kérek előre is.
Az a helyzet, hogy itt nekünk 5-550 hektáros a gazdaság +juh tartás is van, meg persze némi szolgáltatás is, szárító miegymás...Mindig megoldható, hogy meglegyen a kívánt szabadság! Hozzáteszem sokan vagyunk(10) így jut is marad is ember, valamint a kollégák is teljesen idomulnak a szezonalitáshoz. Télen otthon vannak többet is, mint ami lenne szabi, de nyáron is el tud menni nyaralni nem 3 napra, aki szeretne. Fecó beszéli mindig a demokráciát, közben meg diktatúra van náluk
Viccet félretéve, mai világban szükséges az a fajta rugalmasság mindenki részéről, amiről beszélünk itt, csak emberi jóérzésen alakuljon munkáltató, és munka vállaló esetében is.
Magyarul ne aratáskor menjen el a dolgozó horgászni, de előtte vagy utána meg adjon a munkáltató szabadságot, + legyen laza a téli szezon, pláne ahol nincsen állat tartás!
Válasz mtz1221 #221. hozzászólásáraJúnius az ideális szabi.
Válasz VMisi #203. hozzászólásáratélen meg síelés
Válasz mtz1221 #221. hozzászólásáraFigyelj! Nyilván nincs pontos nyilvántartásom (semmilyen nincs) arról, hogy a dolgozói mikor mennyit dolgoznak és hogy vannak szabadságon. Azt látom kívülről is, hogy sokat mennek, meg azt is látom, hogy szoktak nyaralni menni az emberei. Amúgy meg ha már a napok, akkor az 5 nap szabadság és a 2 hétvége együtt, az már 9 nap.
Válasz Rabó001 #220. hozzászólásáraOtt kell az olyat hagyni. 1 nap oda 1 vissza az út a tengerre. 3 napért mennyen le ? Itt akinek 5-10 munkása is van, az is beossza előre hogy mindenkinek legyen 10-14 napja nyáron. Vagy a többi túlórázik helyettük, vagy másképp oldja meg.
Válasz Gumóka #218. hozzászólásáraErről beszélek. Persze én is tudok olyan magángazdat, ahol nagy hajtás van, sok föld, megvett egy régi kis téeszt is tehenekkel, bermunkaznak is mindent, balabiznisz szalma, lucerna, arat, siloz, permetez, tragyaszor, talajmunkak. Persze nyáron nincs nála teljes leállás, hogy is lenne, de azért aki akar azt elengedi valamikor aratás után 5 napra.
Válasz .Fecó. #208. hozzászólásáraKi lehet logisztikázni ezeket dolgoztam anno 30 napból 30 át anno a gazdaságban szar fizuert mai ésszel már nem csinálnám akár mennyire szeretem a szakmát nincs ez annyira megfizetve nem a pénz miatt csináljuk sokan ezt hanem mert ez az életünk hobbik stb.
Válasz Rabó001 #216. hozzászólásáraÉn meg azt mondom, aratás előtt, vagy után tudjon már adni 1 hét szabit, a lényeges dolog megvan, a betakarítás, máskor meg mikor menjen az ember nyaralni, ha nem nyáron?
Csak ma már azt látom, spórolás megy a munkavállalói létszámon, inkább kifizeti a túlórát, csak ne kelljen eltartani plusz egy embert.
Persze, de azért illene belekalkulálni a szabadságot, esetleges táppénz is.
Válasz JD Lipi #215. hozzászólásáraKöszi.
Válasz ttetudod #212. hozzászólásáraIs-is. Gazdasága válogatja. Nem kell a martirt játszani meg letagadni a valóságot, a novenytermesztesben igenis vannak szorosabb és lazább időszakok, sőt van kvázi holt időszak is. Persze gazdaság függő is, de egy nagyobb gazdaságban meg azért több ember is van, ott meg azért oldható meg a szabadság.
Az állattenyésztés más, de azt csak te hoztad ide.
Válasz Traktoros30 #199. hozzászólásáraVan írva minden ott töltött óra. Akinek nincs esetleg elég a télre az bemegy dolgozni ,ha elfogy a + óra .
Válasz ttetudod #212. hozzászólásáraÜdv!
Korrekt válasz!
Tehénpanzió, hotel miért nincs??
Mert kutyahotel és kutyapanzió van.
Amikor a városi népek nyaralni mennek, itt lerakhatják a kutyájukat, macskájukat jó pénzért.
Válasz ttetudod #212. hozzászólásáraLegalábbis nem minden ágazatban (Ha rossz helyre dugtad akkor meg vakarhatod télen nyáron)
Válasz $HMP$ #209. hozzászólásáraMindig a másét tudja mindenki jobban.
Be kell állítani vagy 30db fejős tehenet és még karácsonykor is lesz mit csinálni.
Egyébként aratás után is lehet tarlót hántani zöldtrágyát vetni meg lucernát, repcének talajt csinálni vetni soroljam?
A pöcsvakarás nem a mezőgazdaságban jellemző.
Válasz VMisi #210. hozzászólásáraMi most vakarjuk ami viszket nyáron nem viszkethet semmi.
Válasz $HMP$ #209. hozzászólásáraVégre jól látja valaki a dolgokat! Megyünk együtt nyaralgatni Heccikém?
Ki hol nem tud szabira menni nyáron?
Learatnak oszt pöcsvakarás van a napraforgóig 1000helyen ne vicceljetek...
Válasz csabahegeszt #204. hozzászólásáraVannak szakmák, ahol speciális munkaidő-beosztás van, a mezőgazdaság is ilyen. Ahogy egy tűzoltó sem hagyja ott az égő házat, mert 4 órakor lejár a munkaideje, a mentő is felveszi a telefont éjszaka f1-kor, vagy a kamionsofőr nem alszik otthon két hétig, úgy ez meg egy olyan szakma ahol nyáron kell dolgozni. Néhány napot meg lehet oldani bárkinek de egyben két hétre én még soha nem voltam nyáron sehol, meg egyre sem nagyon! Amikor nincs szezon akkor van öntözés vagy készülés a következő szezonra, elég hülyén venné ki magát, hogy valaki két hétig a Balaton partján sütteti a hasát a kollégái meg 43 fokban szenvednek valahol, aztán mikor vége van a hajtásnak akkor visszajön és ott cukkolja a többieket… másrészt akkor télen mikor a többiek szabadságon vannak akkor ő egyedül ül a műhelyben mert neki már nincs szabadsága, de nem csinál semmit mert egyedül nem tud??
Azért nem kell itt a sztahanovot meg a martirt játszani egyik oldalnak se. A legtöbb cégtől elmennek szabadságra nyáron is és ma már általában igénye is van rá a dolgozónak, főleg a fiataloknak ( mondjuk 60 alatt), és még is oldják. Nyilván időzítve, és nem azt mondom hogy mindenki 2 hétre, de azért aratás után 5 napot meg lehet oldani, és még is oldják. Nem az van már, mint a régi tsz időkben, mikor az emberek többsége végig dolgozta az évet, csak év végén vette ki a szabadságot.
Válasz csabahegeszt #204. hozzászólásáraAzért nem egészen, hivatalosan a munkavállaló 7 nappal rendelkezik, viszont a munkáltató évente köteles 14 nap egybefüggőt biztosítani, amibe beleszámítanak a pihenő és ünnepnapok is.
Válasz csabahegeszt #204. hozzászólásáraNe vitázz vele! A mezőgazdaság ilyen. Ha neki nyáron kiadnának 2hèt szabit,de nem akarná, akkor oda vissza sem menne. De megkapná. Ennyi. Nem egy èletvitel ez. Amúgy a legtöbb munkahely szórja ki a szabit,csak,hogy ne maradjon másik èvre. De nyáron menni kell a földre,mese nincs. Ez mindenhol így van. Sőt a fanatikus cègek,ahol közfeladatot lát el ember,ott pl. Kiveszik az állásidőt,így tud 16orában 12dolgozni,ami szerint,meg a kivett idő nincs fizetve. Kijelölt helyén alhat. Azèrt az is egy szpás,mert ingyen vagy távol. Na mindegy,nem egyszerű ez. 12orábol ha nègyet kivesz,ami összeadodik azt meg ledolgoztatja.