Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak660 FtBenzin árak641 FtEUR410.68 FtUSD394.01 FtCHF434.78 FtGBP485.67 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Gatti #13959. hozzászólásáraHát nemm tomm, a kálium szint már a káros kategória, nem túl gyakori, a foszfor valszeg a régi szuperfoszfáttal /200-300 kg/ha/ lenne a legjobb a Ca, Mg, S, PH miatt.
Válasz Gandhy #13910. hozzászólásáraLinzi gyárat az Agrofert cégcsoport vásárolta fel. Ne csodálkozz, hogy a Szlovák Duslo, és a Csehországi gyárait nyomja, ahol olcsóbb a munkaerő, mint Ausztriában. Ráadásul ha nem tévedek a buzgó osztrák politikusok is az orosz gáz ellen tették le a voksukat. ´Babis így az osztrák dolgozókat "hagyja elsőnek otthon".
Válasz Gatti #13949. hozzászólásáraElég azt búza árpa elé rakni szerintem, 4-5 évente 200 kiló körül. Én mappot szoktam. Többi elé meg kevés npk-át.
A foszfor (P) kedvezően hat a termésérés folyamatára, a termés minőségére (malmi búzatermesztés során nélkülözhetetlen) és vízhiány esetén a növények szárazságtűrését is kedvezően befolyásolja. Gabonafélék,(árpa, búza, ) foszforrreakciója közismert markáns, míg kukorica-, napraforgótermesztés során alkalmazása mérséklet dózisban is elfogadható, illetve jó ellátottságnál minimális kockázatvállalása mellett elhagyható.
Válasz Gatti #13959. hozzászólásáraElég jó értékek ezek. A friss foszfort szereti a búza, kukorica. Egy mázsánál több nem indokolt szerintem, ha belefér a büdzsébe (de az se muszály).
Válasz rtamas1976 #13957. hozzászólásáraSzoktunk néha szervestrágyát szórni de inkább ló és sertés trágya. Valamint szinte minden növényi rész visszakerül a talajba, pár szalma bálán kívül.
még megvárom az újat, most vettem ősszel de azt mondták annyian kértek mostanság hogy legalább 3 hónap az eredmény :D Valamint most már bővített vizsgálatot kértem.
Az előzőek ilyesmik voltak
Válasz Gatti #13954. hozzászólásáraPróbáldmeg pótolni.
Ez első 3évben nyomdoda neki.
Majd mindenévben pótold.
Ha anyagilag győzöd!
Szervestràgya sokat segítene.
Ha mástnem legalább valami bacit.
Okszerűen, csak akkor mikor van értelme.
Ne azért csináld mert muszáj, vagy szórjuk ki a francba mert úgysem ér semmit.
Nálunk volt kísérlet tavaj, +800kgos eredménnyel kukoricàban.
De ehez azkell , hogy akard mert jó, és ne azért mert muszáj!
Tudom solan írják majd hogy szenteltvíz!
Egy év bacizás nemfogja megváltani a világot.
Nekem jó a véleményem róla.
Könnyebb munka, jobb szerkezet.
Válasz Gatti #13954. hozzászólásáraInkább úgy állj neki a dologhoz, hogy előveszed a talajvizsgálati jegyzőkönyveidet (remélem vannak, nem nagy pénz tisztességgel csináltatni rendszeresen, 3-5 évente). Abban sok mindent értéket találsz, ami releváns, és hatással van a talajod foszfor szolgáltató képességére. Neten találsz erre egy csomó anyagot, ami bevezet az értelmezésének az alapjaiba. De egyszerű megfigyeléssel is eldöntheted a hiányát, már nem hűvös időben látsz-e hiánytünetet a növényeken, jellegzetesek.
Így ismeretlenül, azt mondom, hogy 1 q DAP, évenként hasznos lenne nálad. Nálam magas, 200 feletti értékek (nem ritka az ötszáz) vannak zömében, de lúgos, mészben, sókban gazdagok.
Válasz Gatti #13954. hozzászólásáraHa igaz az, amit az iskolában tanítottak, hogy a foszfor nem az első évben érvényesül /itt csak kevés %/, hanem a 2, 3, évben.
Ezért is rakok minden évben kevesebbet, hogy mindig legyen felvehető P.
Kivétel a 2024-es év. Kevés volt a bevétel az extrém vadkár miatt.
Válasz Sk Laci #13953. hozzászólásáraMármint itt úgy gondoltam a foszforra mint a szervestrágyára, ugye azt is elég 4 évente szórni.
Eddig még sose szórtam foszfort, szóval akkor a 200kg körüli anyagot megeszi 1 év alatt a növény?
Válasz Gatti #13949. hozzászólására100-150 kg/ha.
Inkább szórok minden évben 100-150 kg-ot, mint 2 évente 250 kg-ot.
Munkán meg nem spórolok, hogy csak 2 évente szórnám.
Válasz Gatti #13949. hozzászólásáraAz biztos, hogy felénk sok a kálium a talajban. A nagyobb baj az, hogy annak jelentős része le van kötődve és a növény számára nem felvehető.
És a DAP bol mennyit érdemes szórni? Mivel a foszfor elég jól kötődik ezért nem muszáj minden évben szórni? Csak azért kérdezem mert elég borsos ára van 1 tonnának.
Gondolkoztam már én is rajta hogy szórni kéne mert elég kevés a foszfor a talajainkban, nálunk inkább a kálium a sok.
Válasz Ganajos #13941. hozzászólásáraIkr agrár.
Nemtudom mennyi.
Ez mikroelemes makrostarter.
Én tavaj mivel nemraktam alapot így 150kg linzit és 40kg dappot raktam sormellé összekeverve.
A mikrosatert én elengedtem.
Annyiba kerül 15-20kg mint 1q dap.
Akkor inkább azt szórom! ( a mikrosarter alapja a dap)
Ráteszel 1q dapot alapból +1q dap starter (vagy cornsartert) helyet, ott valaminek lennikell!
Válasz Ganajos #13943. hozzászólásáraKukoricához is jó, de a magas kén tartalom miatt a búza, repcéhez elsősorban ajánlott. Az én esetemben azért volt kérdőjel, mert kiszórtam 1 tonna gipszet, ami nagy mennyiségű ként tartalmaz.
Savanyú talajok pH korrekciója
Védett foszfor hatóanyag (TOP PHOS)
Fokozza a gyökér növekedést és tápanyagfelvételt
Válasz Gandhy #13940. hozzászólásáraÉrtem
És miért erre a starterre esett a választás kuki elé, amikor nem igazán oda ajánlják?
Nitrogénből milyet szórsz ki péti vagy linzi?
Válasz rtamas1976 #13938. hozzászólásáraDap-káli keveréket kapott szeptemberben, mert eredetileg repce lett volna a kulturnövény, csak baxott kikelni…
Úgyhogy komplexet már nem tervezek adni neki, csak nitrogént, meg még valami starter ha lenne jó áron, megpróbàlnám, de ilyen árakon nem hiszem…
Corn startert mennyiért adják nem tudod?
Válasz Ganajos #13937. hozzászólásáraNem volt kontrol, de mindig startert vetek a kukoricában, amikor nem DAP-ot.
Most ez a Timac Top 49 kicsit kérdőjel és nem is annyira a kukorica van a célkeresztjében, hanem a búza, repce, de kipróbálom, baj nem lehet belőle. Kicsit kevésnek tűnik a 3% nitrogén, abból viszont 3q/Ha-t magánykészítés előtt kiszórok, az kompenzál. A kukorica a káliumot annyira nem igényli(úgy tudom), ebben nem lesz egy gramm sem. Persze a DAP-ban sincs, de a foszfor ára eléggé elszállt, ezért váltottam.
Válasz Ganajos #13937. hozzászólásáraTanult idős kollégám szokta mondani: "te sem krémessel meg süteménnyel akarsz jól lakni hanem pörkölttel meg hússal" vagyis ezt is lehet neki adni de alap műtrágyával kell megalapozni!
Válasz Gandhy #13935. hozzászólásáraOkés köszi majd ràkérdezek
Ezekkel a starterokkal valahogy nem vagyok békében…szerintem indokolatlanul magas az áruk hatóanyaghoz képest, nyilván starter, nem sima komplex vagy kevert műtrágya, de akkor is
Volt már kontroll területed esetleg bármilyen starterral kapcsolatban?
Válasz Praetor #13934. hozzászólásáraÉrtem köszi
Igazából többen mondják, h így csinálják, vagy próbálták már, de még nem hallottam h valakinél nagy gond lett volna…
Csak azért az emberben bent van a mivan ha mégis nálam
Válasz Ganajos #13927. hozzászólásáraVannak cégek, akik az egész vegetációs időre való nitrogént kiteszik karbamid formájában vetés előtt közvetlenül. Bekombizzák, és meg a vetőgép. Sok évvel ezelőtt mondta Bige néhai értékesítője nekem. Állítása szerint évek óta csinálják, nincs csírázási gondjuk.
Válasz erni #13926. hozzászólásáraGranulált, egy szombathelyi kereskedőtől vettem(Medosz), a gyártót nem tudom, mert csak a számlát hoztam el, gondolom Bige.
Válasz Ganajos #13920. hozzászólásáraMég nem használtam,de szerintem minden gond nélkül mehet pl.vetéssel eg menetben.Csak tegnap érdeklődtem a normál karbamid után,de csak ez volt nekik készleten.Az ára azért meggondolandó.
13969 hozzászólás
Válasz Sk Laci #13966. hozzászólásáraIgen, az NPK-t gyártja tovább a LAT, az N27-et amúgy sem logikus több helyen előállítani, ha több gyár is van.
Válasz Gatti #13959. hozzászólásáraHát nemm tomm, a kálium szint már a káros kategória, nem túl gyakori, a foszfor valszeg a régi szuperfoszfáttal /200-300 kg/ha/ lenne a legjobb a Ca, Mg, S, PH miatt.
BIGE mai kamionos nitrogén ár 27% 148000+ áfa 30% nitrosol 163500+áfa.
Válasz Gandhy #13910. hozzászólásáraLinzi gyárat az Agrofert cégcsoport vásárolta fel. Ne csodálkozz, hogy a Szlovák Duslo, és a Csehországi gyárait nyomja, ahol olcsóbb a munkaerő, mint Ausztriában. Ráadásul ha nem tévedek a buzgó osztrák politikusok is az orosz gáz ellen tették le a voksukat. ´Babis így az osztrák dolgozókat "hagyja elsőnek otthon".
Válasz Gandhy #13963. hozzászólásáraNálam így néz ki a foszfor adagolás hatóanyagban/év:
Őszi búza alá 50 kg
Tavaszi árpa alá 30 kg
Kukorica sormellé vetőgépből 30-50 kg közt függ attól, milyen startert teszek ki.
Válasz t.romsics #13961. hozzászólásáraAttól függ mennyi a termésátlagok!
8-9t búzához 10-14t kukoricához kell!
Ha előtte nemszórt akkor pótolni kell.
Válasz mtz1221 #13962. hozzászólásáraKukoricának foszfor, napraforgónak kálium kell.
Válasz Gatti #13949. hozzászólásáraElég azt búza árpa elé rakni szerintem, 4-5 évente 200 kiló körül. Én mappot szoktam. Többi elé meg kevés npk-át.
A foszfor (P) kedvezően hat a termésérés folyamatára, a termés minőségére (malmi búzatermesztés során nélkülözhetetlen) és vízhiány esetén a növények szárazságtűrését is kedvezően befolyásolja. Gabonafélék,(árpa, búza, ) foszforrreakciója közismert markáns, míg kukorica-, napraforgótermesztés során alkalmazása mérséklet dózisban is elfogadható, illetve jó ellátottságnál minimális kockázatvállalása mellett elhagyható.
Válasz Gatti #13959. hozzászólásáraElég jó értékek ezek. A friss foszfort szereti a búza, kukorica. Egy mázsánál több nem indokolt szerintem, ha belefér a büdzsébe (de az se muszály).
Válasz rtamas1976 #13957. hozzászólásáraSzoktunk néha szervestrágyát szórni de inkább ló és sertés trágya. Valamint szinte minden növényi rész visszakerül a talajba, pár szalma bálán kívül.
még megvárom az újat, most vettem ősszel de azt mondták annyian kértek mostanság hogy legalább 3 hónap az eredmény :D Valamint most már bővített vizsgálatot kértem.
Az előzőek ilyesmik voltak
Válasz Gatti #13951. hozzászólásáraMésszel, magnéziummal hogyáll a talaj?
Válasz Gatti #13954. hozzászólásáraPróbáldmeg pótolni.
Ez első 3évben nyomdoda neki.
Majd mindenévben pótold.
Ha anyagilag győzöd!
Szervestràgya sokat segítene.
Ha mástnem legalább valami bacit.
Okszerűen, csak akkor mikor van értelme.
Ne azért csináld mert muszáj, vagy szórjuk ki a francba mert úgysem ér semmit.
Nálunk volt kísérlet tavaj, +800kgos eredménnyel kukoricàban.
De ehez azkell , hogy akard mert jó, és ne azért mert muszáj!
Tudom solan írják majd hogy szenteltvíz!
Egy év bacizás nemfogja megváltani a világot.
Nekem jó a véleményem róla.
Könnyebb munka, jobb szerkezet.
Válasz Gatti #13954. hozzászólásáraInkább úgy állj neki a dologhoz, hogy előveszed a talajvizsgálati jegyzőkönyveidet (remélem vannak, nem nagy pénz tisztességgel csináltatni rendszeresen, 3-5 évente). Abban sok mindent értéket találsz, ami releváns, és hatással van a talajod foszfor szolgáltató képességére. Neten találsz erre egy csomó anyagot, ami bevezet az értelmezésének az alapjaiba. De egyszerű megfigyeléssel is eldöntheted a hiányát, már nem hűvös időben látsz-e hiánytünetet a növényeken, jellegzetesek.
Így ismeretlenül, azt mondom, hogy 1 q DAP, évenként hasznos lenne nálad. Nálam magas, 200 feletti értékek (nem ritka az ötszáz) vannak zömében, de lúgos, mészben, sókban gazdagok.
Válasz Gatti #13954. hozzászólásáraHa igaz az, amit az iskolában tanítottak, hogy a foszfor nem az első évben érvényesül /itt csak kevés %/, hanem a 2, 3, évben.
Ezért is rakok minden évben kevesebbet, hogy mindig legyen felvehető P.
Kivétel a 2024-es év. Kevés volt a bevétel az extrém vadkár miatt.
Válasz Sk Laci #13953. hozzászólásáraMármint itt úgy gondoltam a foszforra mint a szervestrágyára, ugye azt is elég 4 évente szórni.
Eddig még sose szórtam foszfort, szóval akkor a 200kg körüli anyagot megeszi 1 év alatt a növény?
Válasz Gatti #13949. hozzászólására100-150 kg/ha.
Inkább szórok minden évben 100-150 kg-ot, mint 2 évente 250 kg-ot.
Munkán meg nem spórolok, hogy csak 2 évente szórnám.
Válasz Gatti #13949. hozzászólásáraAz biztos, hogy felénk sok a kálium a talajban. A nagyobb baj az, hogy annak jelentős része le van kötődve és a növény számára nem felvehető.
Válasz rtamas1976 #13950. hozzászólásáraKöszi.
És minden évben szórni kellene vagy pár évig bírja a 200-250 kg/ha dózis?
Válasz Gatti #13949. hozzászólására200-250kg tól felesleges többet.
Illetve amennyi pénzedvan!
Ha kevesebbet akkor sormellé nitrogénnel.(40-50kg/ha)
És a DAP bol mennyit érdemes szórni? Mivel a foszfor elég jól kötődik ezért nem muszáj minden évben szórni? Csak azért kérdezem mert elég borsos ára van 1 tonnának.
Gondolkoztam már én is rajta hogy szórni kéne mert elég kevés a foszfor a talajainkban, nálunk inkább a kálium a sok.
Válasz Ganajos #13941. hozzászólásáraIkr agrár.
Nemtudom mennyi.
Ez mikroelemes makrostarter.
Én tavaj mivel nemraktam alapot így 150kg linzit és 40kg dappot raktam sormellé összekeverve.
A mikrosatert én elengedtem.
Annyiba kerül 15-20kg mint 1q dap.
Akkor inkább azt szórom! ( a mikrosarter alapja a dap)
Ráteszel 1q dapot alapból +1q dap starter (vagy cornsartert) helyet, ott valaminek lennikell!
Válasz RARGAkèny #13946. hozzászólásáraVetőgépből 120 kg körül
Válasz Gandhy #13944. hozzászólásáraEbből a top 49 ből mennyit szórsz ki 1 ha-ra?
Válasz Ganajos #13942. hozzászólásáramert vízoldahtó
Válasz Ganajos #13943. hozzászólásáraKukoricához is jó, de a magas kén tartalom miatt a búza, repcéhez elsősorban ajánlott. Az én esetemben azért volt kérdőjel, mert kiszórtam 1 tonna gipszet, ami nagy mennyiségű ként tartalmaz.
Savanyú talajok pH korrekciója
Védett foszfor hatóanyag (TOP PHOS)
Fokozza a gyökér növekedést és tápanyagfelvételt
Válasz Gandhy #13940. hozzászólásáraÉrtem
És miért erre a starterre esett a választás kuki elé, amikor nem igazán oda ajánlják?
Nitrogénből milyet szórsz ki péti vagy linzi?
Válasz apuci #13939. hozzászólásáraIgen jól mondod…
Csak nem tudom miért lett most olyan nagy divat, hogy mindenki szórja ezeket a drága startereket…
Válasz rtamas1976 #13938. hozzászólásáraDap-káli keveréket kapott szeptemberben, mert eredetileg repce lett volna a kulturnövény, csak baxott kikelni…
Úgyhogy komplexet már nem tervezek adni neki, csak nitrogént, meg még valami starter ha lenne jó áron, megpróbàlnám, de ilyen árakon nem hiszem…
Corn startert mennyiért adják nem tudod?
Válasz Ganajos #13937. hozzászólásáraNem volt kontrol, de mindig startert vetek a kukoricában, amikor nem DAP-ot.
Most ez a Timac Top 49 kicsit kérdőjel és nem is annyira a kukorica van a célkeresztjében, hanem a búza, repce, de kipróbálom, baj nem lehet belőle. Kicsit kevésnek tűnik a 3% nitrogén, abból viszont 3q/Ha-t magánykészítés előtt kiszórok, az kompenzál. A kukorica a káliumot annyira nem igényli(úgy tudom), ebben nem lesz egy gramm sem. Persze a DAP-ban sincs, de a foszfor ára eléggé elszállt, ezért váltottam.
Válasz Ganajos #13937. hozzászólásáraTanult idős kollégám szokta mondani: "te sem krémessel meg süteménnyel akarsz jól lakni hanem pörkölttel meg hússal" vagyis ezt is lehet neki adni de alap műtrágyával kell megalapozni!
Válasz Ganajos #13937. hozzászólásáraAzért a pénzért vegyél inkább valami dappot vagy komplexet.
Ha starter akkor corn starter!
Annak van értelme!
Válasz Gandhy #13935. hozzászólásáraOkés köszi majd ràkérdezek
Ezekkel a starterokkal valahogy nem vagyok békében…szerintem indokolatlanul magas az áruk hatóanyaghoz képest, nyilván starter, nem sima komplex vagy kevert műtrágya, de akkor is
Volt már kontroll területed esetleg bármilyen starterral kapcsolatban?
Válasz Praetor #13934. hozzászólásáraÉrtem köszi
Igazából többen mondják, h így csinálják, vagy próbálták már, de még nem hallottam h valakinél nagy gond lett volna…
Csak azért az emberben bent van a mivan ha mégis nálam
Válasz Ganajos #13933. hozzászólásáraTimac 26500
Van, de nekem nem kellett, nem kérdeztem.
Válasz Ganajos #13927. hozzászólásáraVannak cégek, akik az egész vegetációs időre való nitrogént kiteszik karbamid formájában vetés előtt közvetlenül. Bekombizzák, és meg a vetőgép. Sok évvel ezelőtt mondta Bige néhai értékesítője nekem. Állítása szerint évek óta csinálják, nincs csírázási gondjuk.
Válasz Gandhy #13931. hozzászólásáraEzt mennyiért pazarolják?
Medosz-ba nincs inhibitoros karbamid azt nem tudod? Meg h mennyi ?
Köszi
Válasz apuci #13930. hozzászólásáraAkkor nem Bige, mert granulált, az biztos.
Vettem kukorica startert, ilyennel sem találkoztam még:
Timac EF TOP 49 NPS (3/22/24)
Válasz Gandhy #13929. hozzászólásáraAzt hiszem a bigének nincs granuláltja csak prilezett.
Válasz erni #13926. hozzászólásáraGranulált, egy szombathelyi kereskedőtől vettem(Medosz), a gyártót nem tudom, mert csak a számlát hoztam el, gondolom Bige.
Válasz Ganajos #13927. hozzászólásáraKiszórok 60 kg/Ha, ez nem hiszem, hogy befolyásolna bármit is
Válasz Gandhy #13925. hozzászólásáraNem tartasz a csírázásgátló hatásától?
Vagy vetés előtt pár héttel már kiszórod?
Válasz Gandhy #13923. hozzászólásáraGranulált? Melyik cégtől vásároltad? Honnan származik a műtrágya?
Válasz Ganajos #13924. hozzászólásáraAÖP miatt szórom a minimumot a tavaszi árpa alá. Különben nem használom.
Válasz Gandhy #13923. hozzászólásáraAz jó ár
Fejtrágyának, vagy kapások elé rakod?
Karbamid 46-ot vettem ma: 18.125.- nettó
Válasz Igazi Földönfutó #13921. hozzászólásáraTe raktál már sor mellé karbamidot?
Nem bántotta a csírát?
Nem olcsó az biztos
Válasz Ganajos #13920. hozzászólásáraMég nem használtam,de szerintem minden gond nélkül mehet pl.vetéssel eg menetben.Csak tegnap érdeklődtem a normál karbamid után,de csak ez volt nekik készleten.Az ára azért meggondolandó.
Válasz Igazi Földönfutó #13918. hozzászólásáraEzt konkrétan nem ismerem, de valami hasonlóra gondolok.
Ezt sor mellé kukoricába mennyire lehet rakni? Csirázást nem gátolja?