Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.35 FtUSD392.31 FtCHF431.22 FtGBP486.62 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Nekünk ma sikerült levágni 10 ha-ról 31q lett. Elég gyenge sok a beteg ami meg van dölve és nem is tudta felszedni. Ahhoz képest mondom gyenge h 2 éve 50q sikeredett de akkor tényleg minden összejött. Ismerősnek 27 lett de abban még több volt a betegség miatti kiesés
Mi pénteken, illetve vasárnap fújtuk le(szombaton eső volt), de a vasárnap esti reglonos már szárat mert kimaradt egy kis sarok, és ég és föld a kettő. Ha így halad akkor 7 nap tuti elég neki, pedig csak 1,5 literrel mentünk rá. termésről majd jövő héten számolokbe, főleg Kondi van.
Az a helyzet, hogy ez nem sclerotinia. Először én is azt hittem, de miután belementem láttam, hogy alternária főleg, foma is volt és lehet, hogy diaporthe is.
Tegnap jártam arra, picit bókolnak a fejek. Na mondom, de gyorsan elvirágzott ez a napra. Aztán jobban megnézve láttam, hogy csak most kezd nyílni, még nem állnak teljesen szét a szirmok, csak a tányérra merőlegesen, és így is van 10cm-es a fej. Szerintem itt a legkisebb fej is péklapát méretű lesz. Csak az a kérdés, hogy elbírja e a szár.
Jó nagy szórás van a termésátlagban, ezzel nem mondtál sokat, van valami egész terület aminek van átlaga? Ami 1 t-s az miért annyi ami meg 3 az miért jó? Mi a baj a szerződéssel?
1-3t/ha a termés a nedvaség 11-16%-ig !!!!!
Hozáteszem ezt megdöntöte a szél és sok a földön maradt !!! A jobb naprák azért még hátra van !!! De mág eböl van vagy 100-150heki hátra !!
Visszont a szerzódésekel baj lesz nem tudják a termelök teljesíteni !!!!
Több vizsgálat is igazolta már, hogy a később vetett napraforgók kevésbé fertőződnek!!
A korai vetések betegebbek szoktak lenni és előrébb vannak a tenyészidőben is ezért kezdik már aratni azokat.
Én is kiváncsi vagyok mennyit adnak azok az állományok amiket már aratnak. Különösen ha Nádudvar jobb területein vagy Szoboszlón van. Ott azért legalább 35q kellene tudni hektáronként.
Erre a környék egyik legszebb naprája az, amit júliusban vetettek el! Néhány napja még csak pár szirmot láttam. Kár hogy nem volt nálam fényképezőgép, az út egyik oldalán már lehordták a bálát az árpaföldről, a másikon meg akkor volt 2-4 levélben a szotyi. Vagy 4 napig reggel este ott jártam el, és esküszöm hogy mikor hazafelé mentem, szemmel láthatóan nagyobb volt mint reggel. Csak mikorra érik be vajon? Október közepe-vége reglonnal is. Ha beesőzik októberben, akkor lehetnek meglepetések!
Mi a terület egy részét már április végén elvetettük, és egy kis részt kivéve meg is gombáztuk. Amit nem gombáztunk, az már fekete, itt-ott van benne sárga+a dűlőn. Pár nap és vágjuk. Árat hallottatok már? (9000ft???)
Nálunk most az a tapasztalat hogy talán a szezon közepétöl és az azt követöen vetetek sokal jobbak mint azok amik az elsö vetésüeknek mondható!!Azok sokáig áltak a kibb hideg vizben meg is lesz a jutalma rendesen.. Elemben a késöbiek a nyers talajba vetetek amik kapták a jó meleget elég normálisnak tünnek... De amint irtam máre épp most virágzanak... Junius közepén lettek vetve!!
3622 hozzászólás
Akkor imátkozok!
Válasz #571. hozzászólásra
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Anélkül tovább birja... Hidd el tutira ki van probálva..
Mi a jobb a napraforgónak, ha desszikálva ázik, vagy anélkül?
Szotyitokat megveszem mind, csak jelezzétek és megegyezünk. Fizetés helyszínen.
+3670/398-69-21 Farkas Ferenc
Válasz #568. hozzászólásra
szerintem attól több. A napra olajtartalma 38-55% között változik fajtától, agrotechnikától, évjárattól függően, de ez nem mind nyerhető ki.
Hidegsajtolás esetén 70-75% ami gazdaságos, melegsajtolás esetén 90+, de ez megint fajta- és technológiafüggő.
Amivel szerintem számolni lehet az effektíve 30-35%, aztán ha mégis több jön ki, akkor majd örülünk.
Válasz #567. hozzászólásra
2,5 durván
Üdv ! + tudja valaki mondani , hogy 1 liter olajhoz kb mennyi szotyi kell???
Válasz #565. hozzászólásra
31q az átlag mert úgye nem mindegy
Nekünk ma sikerült levágni 10 ha-ról 31q lett. Elég gyenge sok a beteg ami meg van dölve és nem is tudta felszedni. Ahhoz képest mondom gyenge h 2 éve 50q sikeredett de akkor tényleg minden összejött. Ismerősnek 27 lett de abban még több volt a betegség miatti kiesés
Válasz #561. hozzászólásra
Nem vagy egyedül komám, nálunk is naygon szarok lesznek.......ha még egyáltalán a viharok meghagynak valamit
Valaki tud friss Bungés árat a naprára, vagy hogy kötnek-e még szerződést?
milyen forgóbol???
Sajnos nagyon roszak a napraforgó eredmények idáig!!!
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
A 2t nagyátlagban az eredmények !!!
Válasz #540. hozzászólásra
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Azt a csoda vasat mire használjátok a mtz elején??????
Válasz #558. hozzászólásra
Ők
nem is tudtam, hogy megvették a marhatelepet is mellettük. jó nagy cég ahogy a srác szavaiból kiderült
Válasz #557. hozzászólásra
nagykőrösiek? finotti vagy mi?
Válasz #556. hozzászólásra
nálam vasárnap járt egy olasz csodamasina és fújta nyakon Dominatorral a naprát
Mi pénteken, illetve vasárnap fújtuk le(szombaton eső volt), de a vasárnap esti reglonos már szárat mert kimaradt egy kis sarok, és ég és föld a kettő. Ha így halad akkor 7 nap tuti elég neki, pedig csak 1,5 literrel mentünk rá. termésről majd jövő héten számolokbe, főleg Kondi van.
Válasz #554. hozzászólásra
Nekem 3éve volt rimisol ,no az hasonló tüneteket produkált...szerencsére csak egy kissebb területre kipróbálásra vetettem . -soha többet..
Válasz #551. hozzászólásra
Érdemes volna megtudni , hogy milyen fajta . Ilyet senki ne vessen...
Válasz #552. hozzászólásra
Az a helyzet, hogy ez nem sclerotinia. Először én is azt hittem, de miután belementem láttam, hogy alternária főleg, foma is volt és lehet, hogy diaporthe is.
Válasz #551. hozzászólásra
![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
Hát ez se volt gombázva az fix!!!
El is kapta a szklero
Ezeket ma fényképeztem.![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20100830153922_Kaba2010_(5).JPG)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20100830154029_Kaba2010.JPG)
Válasz #532. hozzászólásra
Tegnap jártam arra, picit bókolnak a fejek. Na mondom, de gyorsan elvirágzott ez a napra. Aztán jobban megnézve láttam, hogy csak most kezd nyílni, még nem állnak teljesen szét a szirmok, csak a tányérra merőlegesen, és így is van 10cm-es a fej. Szerintem itt a legkisebb fej is péklapát méretű lesz. Csak az a kérdés, hogy elbírja e a szár.
Tegnap vágtuk le, ami már be volt érve. 26q/ha lett az átlag, bár nem a legjobb darab volt.
Válasz #547. hozzászólásra
Én is tegnap reglonnal.
Mifelénk ma már desszikkáltak napraforgót roundup mega-val.
Válasz #540. hozzászólásra
Mit qrhattak el? ...érdekelne,én is velük kötöttem.
Válasz #544. hozzászólásra
Hát pl. az én szerződésemmel az a baj, hogy a fedezeti vásárlásból eredő többletköltség elviszi még azt is amit teljesítettem.....:(
Sokakat meg még a kötbér is súlyt emellett.
Válasz #539. hozzászólásra
Jó nagy szórás van a termésátlagban, ezzel nem mondtál sokat, van valami egész terület aminek van átlaga? Ami 1 t-s az miért annyi ami meg 3 az miért jó? Mi a baj a szerződéssel?
Hogyan teszitek a kormány elé?Választás után vagyunk,tojnak a fejünre.
hali! Itt felénk sztem 2-3-4 hét,ki hogy vetette, és lehet vágni lefele a forgókat,már teljes a szemkifejlődése!!!![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
A trigó is bajba lehet a szerződésekkel,mert hívogatja a termelőket az újrakötésre.Hiányosak a régi szerződéseik.
Válasz #538. hozzászólásra
1-3t/ha a termés a nedvaség 11-16%-ig !!!!!
Hozáteszem ezt megdöntöte a szél és sok a földön maradt !!! A jobb naprák azért még hátra van !!! De mág eböl van vagy 100-150heki hátra !!
Visszont a szerzódésekel baj lesz nem tudják a termelök teljesíteni !!!!
De most a kormány elé probáljuk teni a dolgot!!
Várom a napra eredményeket Maszek!![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Válasz #536. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
ha az összes fej normál lenen biztos is:::
Válasz #534. hozzászólásra
Így lesz csúcs a termés.:-)
Válasz #534. hozzászólásra
![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
Én rengeteget láttam, nálunk az E82 volt ilyen 5 hektáron
Válasz #525. hozzászólásra
és te koma hol laksz?![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
nádudvari vagyok hála istennek
Válasz #529. hozzászólásra
Az a jóember lehet,hogy decemberben fog aratni...
Válasz #530. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Több vizsgálat is igazolta már, hogy a később vetett napraforgók kevésbé fertőződnek!!
A korai vetések betegebbek szoktak lenni és előrébb vannak a tenyészidőben is ezért kezdik már aratni azokat.
Én is kiváncsi vagyok mennyit adnak azok az állományok amiket már aratnak. Különösen ha Nádudvar jobb területein vagy Szoboszlón van. Ott azért legalább 35q kellene tudni hektáronként.
Válasz #527. hozzászólásra
Vagy 4 napig reggel este ott jártam el, és esküszöm hogy mikor hazafelé mentem, szemmel láthatóan nagyobb volt mint reggel. Csak mikorra érik be vajon? Október közepe-vége reglonnal is. Ha beesőzik októberben, akkor lehetnek meglepetések!
Erre a környék egyik legszebb naprája az, amit júliusban vetettek el! Néhány napja még csak pár szirmot láttam. Kár hogy nem volt nálam fényképezőgép, az út egyik oldalán már lehordták a bálát az árpaföldről, a másikon meg akkor volt 2-4 levélben a szotyi.
Mi a terület egy részét már április végén elvetettük, és egy kis részt kivéve meg is gombáztuk. Amit nem gombáztunk, az már fekete, itt-ott van benne sárga+a dűlőn. Pár nap és vágjuk. Árat hallottatok már? (9000ft???)
Nálunk most az a tapasztalat hogy talán a szezon közepétöl és az azt követöen vetetek sokal jobbak mint azok amik az elsö vetésüeknek mondható!!Azok sokáig áltak a kibb hideg vizben meg is lesz a jutalma rendesen.. Elemben a késöbiek a nyers talajba vetetek amik kapták a jó meleget elég normálisnak tünnek...
De amint irtam máre épp most virágzanak... Junius közepén lettek vetve!! ![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Bakker, én a napráim 2/3adát nem tudtam legombázni, és még mindig full zöldek a levelei. Akkor lehet h nem is veszítek ezen?
Válasz #524. hozzászólásra
Látom nádudvari vagy !!! Én meg a szomszéd falubol!!
na kukacos csak vágja más is áhhhhh...