Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Itt is ugyan ez van, már többen kerestek izolációs távolság miatt!! Sok ilyen napra lessz, de a szójával ugyan ez van. Abból is lessz bőségesen vetve, vagy tíz éve az se volt már vetve erre
Az tuti Felénk is mindenki be van bolondulva a HO ba, vetőmag is állítólag már nem nagyon található. És hallottam hogy 3t/ha os kötések is vannak, 125 be
120-125000 Ft/t-ért kötik a HO-t. Nálunk is elég sokan ezt fogják vetni. Vetőmagból állítólag elég fogyóban vannak a készletek.
Egy előadáson azt mondták, hogy a Franciáknál is a terület 60%-a már HO.
Persze, talán az ára, bár itt fater agronómus társa volt ráizgulva a cégnél ( akinek ugye mindegy lenne, sőőt, kevesebb gondja lenne a sima naprával). Közeli közepes gazda is azt vet, az meg viszi magával az összes maszekot is sztem, tehát itt lesz bőven HO-s....
Itt most mindenki azt vet HO-sat, kénytelenek leszünk mi is, én az értékesítésen aggódok mert valaki írta itt hogy csak egy felvásárló ( vagy felhasználó ?) van aztán ha annak elég akkor mi lesz. Na mindegy kár ezen aggódni, mellénk olyat vetnek akkor nekünk is azt kell...
2014-ben Caussade Klárika HO napraforgóm volt, aratás után 3-4 héttel adtam el 125-ért. (Ekkor 84 volt a sima napraforgó ára) Volt még Euralis Amis sima naprám, hasonló volt a termésátlaga, a Neoma viszont többet termett.
Válasz #3356. hozzászólásra
Ki köt már szerződést ilyenkor,ha szabad tudni?Múlt héten beszéltem a Cargillal HO naprforgóról,ők még nem kötnek jelenleg,de minden mennyiséget felvásárolnak belőle.Én is fogok vetni 12 hektárt próbára,nekem az NK fajtákat ajánlották,abból is a Talento-t.
Jelenleg az egyik vetőmagos bombáz vele, hogy vessek HO-s napraforgót, mert teljesen ugyan az a termesztéstechnológiája, mint a hagyományosnak, csak épp 200 méteres védősávot kell hagyni, ugyanakkor most 118-ért már le lehet kötni! Elgondolkodtató, csak a 200 méteres izolációval leszek bajba.
HO-s napraforgó termesztésben gondolkodnék. Egyenlőre csak fajtákat próbálnék ki egy elszigeteltebb táblában. Ki milyen fajtát termeszt vagy próbált esetleg? Tapasztalatok?
De mi baj van a tápkultivátorral?
Mindenki a magágyba vagy vetéssel egy menetbe szórja?
Vagy kultizáskor már soká van?
A kukoricát pedig akkor szoktam.
Én az idén, vetés előtt 1,5 mázsa/ha 27%-os nitrogént bedolgoztam a talajba, a sor mellé pedig 2 mázsa/ha 3x15-ös komplex ment vetéskor. 3,3 tonnás termést adott, LE25 volt a fajta. Az elővetemény, kukorica volt.
Én sokallom a 27-est, mi csak 150 kg /ha-t szórtunk magágy előkészítéskor, sor mellé 160 kg Yara 8-24-24 ment + szántás előtt ősszel 100kg MAP + 100kg 60 %-os Kálium klorid + lombtrágya, és tudott 3,2 t/ha-t, vakolni való homokon a tavalyi évben. Idén nem volt forgó.
A lombtrágyát én semmikép nem hagynám ki, és kevésnek tartom a foszfort és káliumot, ha ősszel nem adtál ki semmit.
Igazából csak a tapasztalatlanság.
Körvonalazódik hogy mit is szeretnénk csinálni, aztán majd megírják hogy életképes-e az elgondolás, ami a következő:
A lehető legkorábbi időpontban végzett magágykészítéssel egyszerre 1-1,5 q komplexet bedolgozni, majd a kigyomosodás után korai vetés Neoma 60e/ha.Kelés előtt totális majd állományban Pulsar,ezután kultivátorral sormellé kicsit feltöltve 270-280 kg 27%-os.
Ha szükséges lenne gombaölő akkor vele egyszerre lombtrágya.
Ha valaki egyetért vagy máshogy gondolja,esetleg kiegészítené valamivel ne tartsa magában írja meg!!
Az őszi kijuttatás lehetetlen. Kukorica után a terület negyede van felszántva, 5 napja csak bámulunk ki az ablakon, szinte állandóan esik,mostanáig 56mm-nél tartunk!
A talajminták eredményét jövőre ígérték,pedig bíztam benne hogy majd támpontot ad de sajnos rengeteg a minta mindenhonnan,szerintem közepesnek mondható ellátottságú,28 Ak-s fekete szurok.
A 250 kg 27%-ost kerekítve írtam, valójában 270-280 körül juttat ki a kultivátorom.
Válasz #3327. hozzászólásra
Minimum 200-250kg K túlsúlyos komplex ősszel és 300-400kg 27% N. Persze ez függ attól is, hogy mennyit szeretnél termelni és jelenleg milyen a talaj ellátottsága. De a fenti mennyiséggel nem nagyon fogsz melléfogni.
Szerintem ez marhaság, a kisebb parlagfüveket jobban el kell vigye, egyszer olvastam, hogy Pallossal tuningoltak, mert viaszos volt a gyom levele. Mivel hatástartam nincs, legfeljebb még gyomhullám fog kelni ha esőt kap a talaj, a nagy gyom hamarabb éli túl a kezelést.
Ahol sok a parlagfű biztos, hogy megéri alapban is kezelni a szotyit!
Erős gyomnyomás esetén nagyon nehéz (kb. lehetetlen) csak állománykezeléssel megfogni gyomokat, főleg ha csapadék, újabb kelési hullám is van. Ilyenkorra már a napraforgó levele nagy és sok gyomot kitakar, felfogja a gyomirtót
Tavaly egy fazonnak térdig érő naprát pulzároztam, a gyomok nemhogy 2-4 levelesek hanem 12-14is voltak, 1,2 l-el meglepően jól takarítottnem hittem volna.
9523 hozzászólás
Válasz #3377. hozzászólásra
Áhhh. Annak az olajtartalma 90% fölötti, a sima idén nekem 54% volt, jött rá a boni
Válasz #3360. hozzászólásra
Vagy a simát eladja magas olajsavasként?
Válasz #3364. hozzászólásra
Mért kellene azt?Ahogy te alkalmazkodsz a szomszédhoz.úgy fordítva is lehet.Szomszéd hozzád.
Válasz #3374. hozzászólásra
Itt is ugyan ez van, már többen kerestek izolációs távolság miatt!! Sok ilyen napra lessz, de a szójával ugyan ez van. Abból is lessz bőségesen vetve, vagy tíz éve az se volt már vetve erre
Válasz #3373. hozzászólásra
Az tuti Felénk is mindenki be van bolondulva a HO ba, vetőmag is állítólag már nem nagyon található. És hallottam hogy 3t/ha os kötések is vannak, 125 be
Válasz #3372. hozzászólásra
Lesz még ebből a nagy kötésekből cudar világ!!
120-125000 Ft/t-ért kötik a HO-t. Nálunk is elég sokan ezt fogják vetni. Vetőmagból állítólag elég fogyóban vannak a készletek.
Egy előadáson azt mondták, hogy a Franciáknál is a terület 60%-a már HO.
Válasz #3358. hozzászólásra
Árakat nem közöltek,csak hallottam,h 11700-ért kötnek már.Vetőmagnál 62-nél tartunk a Talentora,még próbálom faragni az árát.
Válasz #3367. hozzászólásra
Válasz #3366. hozzászólásra
Persze,,oszlopos tagok vagyunk!!!
Gyere te is!
Válasz #3365. hozzászólásra
Persze, talán az ára, bár itt fater agronómus társa volt ráizgulva a cégnél ( akinek ugye mindegy lenne, sőőt, kevesebb gondja lenne a sima naprával). Közeli közepes gazda is azt vet, az meg viszi magával az összes maszekot is sztem, tehát itt lesz bőven HO-s....
Válasz #3365. hozzászólásra
Szia tán voltál partnertalálkozon a bagolyvárban?
Válasz #3364. hozzászólásra
De most nem tudom mi ez a ráizgulás ,az előadásokon is nagyon hangsújozzák mostanában ezt a HO-t, azelőtt meg nem sokkal adtak érte többet.
Válasz #3363. hozzászólásra
Itt most mindenki azt vet HO-sat, kénytelenek leszünk mi is, én az értékesítésen aggódok mert valaki írta itt hogy csak egy felvásárló ( vagy felhasználó ?) van aztán ha annak elég akkor mi lesz. Na mindegy kár ezen aggódni, mellénk olyat vetnek akkor nekünk is azt kell...
Válasz #3362. hozzászólásra
Nincs mindig meg, illetve van amikor nem sok különbség van, azért is nem sokan baszakodnak vele.
Válasz #3361. hozzászólásra
Jó-jó, de a két napránál mindig megszokott lenni ez a nagy árkülönbözet??
Válasz #3360. hozzászólásra
Olyan nem lesz 2015-ben! Nagyon kicsi rá az esély.
És mi van akkor ha a sima napra 120-130e.lessz?? Akkor a magas olajsavas 160-170e/t lessz?? Vagy hogy működik ez
2014-ben Caussade Klárika HO napraforgóm volt, aratás után 3-4 héttel adtam el 125-ért. (Ekkor 84 volt a sima napraforgó ára) Volt még Euralis Amis sima naprám, hasonló volt a termésátlaga, a Neoma viszont többet termett.
Válasz #3357. hozzászólásra
Bige egyik üzletkötője ajánlotta a 118-at. NK Talento listaára ha jól emlékszem 76600 körül, ebből még ígértek 20-25 %-ot. Te milyen árakról tudsz?
Válasz #3356. hozzászólásra
Ki köt már szerződést ilyenkor,ha szabad tudni?Múlt héten beszéltem a Cargillal HO naprforgóról,ők még nem kötnek jelenleg,de minden mennyiséget felvásárolnak belőle.Én is fogok vetni 12 hektárt próbára,nekem az NK fajtákat ajánlották,abból is a Talento-t.
Válasz #3353. hozzászólásra
Jelenleg az egyik vetőmagos bombáz vele, hogy vessek HO-s napraforgót, mert teljesen ugyan az a termesztéstechnológiája, mint a hagyományosnak, csak épp 200 méteres védősávot kell hagyni, ugyanakkor most 118-ért már le lehet kötni! Elgondolkodtató, csak a 200 méteres izolációval leszek bajba.
Válasz #3353. hozzászólásra
KITE megvette az összes HO-s magot. csak náluk van vetőmag
Sziasztok!
Lenne egy 8-10 Ak szikes föld kb 11 Ha amit átvennék. Ősszel nem kapott műbalhét semmit, jelenlegi állapota: tárcsázva van.
Neki lehet indulni még, úgy hogy csak a tavaszi startert kapja?
Még a reckír az, hogy mi van ha májusig nem lehet rámenni sem?
HO-s napraforgó termesztésben gondolkodnék. Egyenlőre csak fajtákat próbálnék ki egy elszigeteltebb táblában. Ki milyen fajtát termeszt vagy próbált esetleg? Tapasztalatok?
Tehetsz kultivátorozáskor is a sorok mellé, de a műtrágya mennyiség zömét ne akkor tedd ki.
Ja és két szupi lombtrágya az egyik bór.Mi igy csináljuk.Szupi eredményekkel
2mázsa 27% os bedolgozva vetés előtt vetéskor 160-180kg 100% vizoldható starter és kultival 100-120kg 34 % es 30-40cm es növénynél
Válasz #3348. hozzászólásra
De mi baj van a tápkultivátorral?
Mindenki a magágyba vagy vetéssel egy menetbe szórja?
Vagy kultizáskor már soká van?
A kukoricát pedig akkor szoktam.
Akkor lehet magágyba kellene tenned az össz. műtrágya mennyiséget.
De ezt neked kell eldönteni. A mezőgazdaságban sokszor csak utólag okos az ember.
Válasz #3346. hozzászólásra
Magágyba vagy kultival sorközbe,ezek a lehetőségeim. A román csodáról hiányzik a műtrágyaszóró!
Válasz #3341. hozzászólásra
Ezt toltuk starternak a sor mellé.
http://www.yaratermekek.hu/yaramila_82424
Válasz #3343. hozzászólásra
http://www.aquarex.hu/mutragya.html
Én az idén, vetés előtt 1,5 mázsa/ha 27%-os nitrogént bedolgoztam a talajba, a sor mellé pedig 2 mázsa/ha 3x15-ös komplex ment vetéskor. 3,3 tonnás termést adott, LE25 volt a fajta. Az elővetemény, kukorica volt.
Válasz #3342. hozzászólásra
Válasz #3341. hozzászólásra
Vízben oldható...
Válasz #3338. hozzászólásra
De miért nem fordítva,hogy a sor mellé a 27-es és magágyba a 8-24-24. A komplex nem lassabban táródik fel,ezért jobb azt először?
Válasz #3339. hozzászólásra
Dual
Napraforgó alapkezeléshez mit javasolnátok homokra ? Tavaly a Wing a gyengébb részeken fojtogatta a forgót amikor megjöttek az esők.
Válasz #3337. hozzászólásra
Én sokallom a 27-est, mi csak 150 kg /ha-t szórtunk magágy előkészítéskor, sor mellé 160 kg Yara 8-24-24 ment + szántás előtt ősszel 100kg MAP + 100kg 60 %-os Kálium klorid + lombtrágya, és tudott 3,2 t/ha-t, vakolni való homokon a tavalyi évben. Idén nem volt forgó.
A lombtrágyát én semmikép nem hagynám ki, és kevésnek tartom a foszfort és káliumot, ha ősszel nem adtál ki semmit.
Válasz #3336. hozzászólásra
Igazából csak a tapasztalatlanság.
Körvonalazódik hogy mit is szeretnénk csinálni, aztán majd megírják hogy életképes-e az elgondolás, ami a következő:
A lehető legkorábbi időpontban végzett magágykészítéssel egyszerre 1-1,5 q komplexet bedolgozni, majd a kigyomosodás után korai vetés Neoma 60e/ha.Kelés előtt totális majd állományban Pulsar,ezután kultivátorral sormellé kicsit feltöltve 270-280 kg 27%-os.
Ha szükséges lenne gombaölő akkor vele egyszerre lombtrágya.
Ha valaki egyetért vagy máshogy gondolja,esetleg kiegészítené valamivel ne tartsa magában írja meg!!
Válasz #3335. hozzászólásra
És mi a probléma azzal a napraforgó vetéssel?
Válasz #3334. hozzászólásra
A Google szerint 72,1 Km-re tőled
Válasz #3332. hozzászólásra
Viharsarokba hol???
Válasz #3331. hozzászólásra
Az őszi kijuttatás lehetetlen. Kukorica után a terület negyede van felszántva, 5 napja csak bámulunk ki az ablakon, szinte állandóan esik,mostanáig 56mm-nél tartunk!
A talajminták eredményét jövőre ígérték,pedig bíztam benne hogy majd támpontot ad de sajnos rengeteg a minta mindenhonnan,szerintem közepesnek mondható ellátottságú,28 Ak-s fekete szurok.
A 250 kg 27%-ost kerekítve írtam, valójában 270-280 körül juttat ki a kultivátorom.
Válasz #3329. hozzászólásra
10 ha-os a terület a Viharsarokban.
Minimum 200-250kg K túlsúlyos komplex ősszel és 300-400kg 27% N. Persze ez függ attól is, hogy mennyit szeretnél termelni és jelenleg milyen a talaj ellátottsága. De a fenti mennyiséggel nem nagyon fogsz melléfogni.
Válasz #3325. hozzászólásra
Szerintem ez marhaság, a kisebb parlagfüveket jobban el kell vigye, egyszer olvastam, hogy Pallossal tuningoltak, mert viaszos volt a gyom levele. Mivel hatástartam nincs, legfeljebb még gyomhullám fog kelni ha esőt kap a talaj, a nagy gyom hamarabb éli túl a kezelést.
Ahol sok a parlagfű biztos, hogy megéri alapban is kezelni a szotyit!
Erős gyomnyomás esetén nagyon nehéz (kb. lehetetlen) csak állománykezeléssel megfogni gyomokat, főleg ha csapadék, újabb kelési hullám is van. Ilyenkorra már a napraforgó levele nagy és sok gyomot kitakar, felfogja a gyomirtót
Szevasz kolléga!Csak az a kérdés mennyi naprát akarsz termelni?Az ország melyik részén teszed ezt?
Válasz #3326. hozzászólásra
Tavaly egy fazonnak térdig érő naprát pulzároztam, a gyomok nemhogy 2-4 levelesek hanem 12-14is voltak, 1,2 l-el meglepően jól takarítottnem hittem volna.