Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak644 FtBenzin árak625 FtEUR415.97 FtUSD403.23 FtCHF443.85 FtGBP501 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Sziasztok, sajnos beütött az egyik legszomorúbb esemény ami egy termelőt érhet. A legszebb napraforgó táblába (Neoma) érkezett 2-3 percnyi, sűrű, szilva nagyságú, brutális jég szárazon, és szinte nullára verte a leveleit. Két kérdésem lenne a gazdatársakhoz. Vajon ebből még lehet-e valami elfogadható termés, és lehet-e és főleg érdemes-e segíteni neki valamilyen szerrel ami nem csak ráolvasásszerű eredményt ad?
A levélen lévő tünet valószínűleg nem betegség, hanem valamilyen hiánytünet vagy élettani dolog. A tányéron lévő meg lehet sclerotinia vagy szürkepenész is. Egyik sem diaporthe!
Ma este 7-kor kezdtünk hozzá (bérmunkába csináltattam, még nincs vegyszerezőm), és aki csinálta nagyokat sóhajtozott, hogy mi lesz belőle, mert az elmúlt 2-3 napban gyorsan megugrott a napra! Fényképet nem csináltam de valahogy úgy nézett ki, mint MF-es képe "motorháztetőig". Egy Zetor proxima 85-össel csinálták, és csak az orrsúlyon lévő poroltó törte a napraforgót, de minimális volt az is. Neoma van, meg lg 5658. Talán a Neomának "gumisabb" a szára!
Válasz #2355. hozzászólásra
Gergö voltál permetezni a napraforgót? Én tegnap és a mai nap lepermeteztem 120-135 cm magas napraforgót. Végkép nem károsítja a traktor az ilyen magas naprát. Amit tegnap permeteztem a napraforgón végkép nem lehet látni. hogy hol ment el a traktor a permetezövel. Zetor Forterával permeteztem úgy hogy még az alsó hasi húzató is rajta volt.
Válasz #2352. hozzászólásra
Igen hidassal lesz fújva,azért gondoltam ,hogy egy menetbe küldeném a rovarölőt ,gombaölőt ,és egy kis lombtrágyát /csöpp mix boront 3 liter/ha/ mert nem akarom taposni sem meg spórolnák egy plusz fújást.Rovar és gombaölő árakat tudtok mondani hekinként? köszi!
Ilyenkor én nem mennék bele csak ha tényleg beteg a napra.
Citroméréskor vagy kissé előtte megyünk bele hidassal hogy minél tovább zöld legyen és kiteljenek a szemek.
Akkor te valami gumi szárú hibridet vethettél mert nálam
akármilyen napszakba mész bele nem hajlik hanem törik!
Itt messziről meglátnád hol mentél bele.
Hát azt nem volt könnyű keresni, mert szerintem csak le kellett szedned a "MÖTZ" első kardánjáról vagy a hasáról!!! Ebbe vétek belemenni nem hiszem el hogy nem törte el őket!! Vagy annyira fonnyand volt mint a 90 éves bácsika p.......e!!!!!!!
Már én sem szívesen megyek bele, de eddig még soha nem volt gondom a levéltetűvel, pláne nem ekkora mértékben, és nem tudom, hogy mekkora kártételre képesek, így jobbnak látom lefújni őket! (Vagy a tetvek, meg a gomba károsítja, vagy pedig most én traktorral) Mivel még nincs sok tapasztalatom így érdekelne minden vélemény, hogy mit érdemes csinálni, melyik "rosszabbat" válasszam!?!
Nem félsz attól, hogy ha egy hetet vársz még, akkor nagyon törni fogja a naprádat, vagy hidassal lesz fújva? Acanto plus és decis mega keveréket fog kapni az enyém, de fosok, hogy nagy taposási törési károkat fog okozni a traki a 120 centis napraforgóba! Én nem várnék vele a helyedben!
A méhekkel igenis lehet gond, a leírtak alapján nincs messze a virágzás és a dimetoát felszívódó, és a szotyitábla környékén is lehetnek más virágzó növények fák stb.
+ hazánkban az egyik legsűrűbb az 1km2-re jutó méhcsaládok száma az eun belül.
Válasz #2348. hozzászólásra
A méhészekkel nel lessz gond, mivel még a virágzás elött kell a levéltetvekre kitenni. Ilyenkor a méhek még nincsenek a napraforgóban. Virágzáskor repcét se lehetne, de vannak idöpontok amikor a kivirágzott repcében is lehet permetezni úgy hogy a méhek nem repülnek. Én a Szlovák zöldkönyv engedélyezése szerint ajánlottam a Bi58-at. Nem tudtam hogy Magyarországon be van tiltva.
Válasz #2342. hozzászólásra
Ha maradsz a Bi58 mellett akkor az a vegyszer egy pár napra átküldi a vadat a szomszéd parcellájára kajálni. Igaz hogy csak 2-3 nap de addig se a tiedet rágják.
Az benne a jó,hogy durva. Kevés olyan vegyszer van már ami ér is valamit, használj Danadint annak szebb a szine meg nem is olyan büdös ja és olcsóbb is.
Levéltetűre van más ajánlatotok a bi 58-on kívül?Nekem is van már tetü rajta,kb 1 méter magas,pár tövön láttam még nincs sok. Várjak még vele 1 hetet és gombaölővel együtt nyomjam ki vagy most rovarölőzzem?Ha van javaslat megköszönöm,nem szeretem bi58-at nagyon durva.Gombaölőnek mit javasoltok 4 hektárra kellene csak?
Köszönöm a tanácsod! Eddig még soha nem volt problémám a tetvekkel, ezért nem is permeteztem még egyszer sem az elmúlt 3 évben amióta elkezdtem gazdálkodni! Holnap délután megyek és kiszórom!
Válasz #2339. hozzászólásra
Bi58-at használok gombaölövel eggyütt. Ha 120-130 cm magas a naprád, még nem gombaölöztél még? Vagy a levéltetvekre való vegyszer maradt ki?
Ha traktorral akarsz permetezni a délutánni órákat ajánlom amikor a napraforgó a melegtöl meg van lankadva, ilyenkor nem törik úgy mint reggel.
Mai határszemle után ezt vettem észre a napraforgóban, és az lenne a kérdésem, hogy ezt milyen vegyszerrel érdemes leszórni? A napra már 120-130 centi, tehát már maga a permetezés is igen megtörné a növényt, de ha nem fújnám le, akkor ez a kártevő mekkora veszteséget tud okozni az állományban?
Válasz #2329. hozzászólásra
Szemre 70-80 cm magasnak néz ki. Ilyen magassgú állományban még nyugodtan elboldogulsz a permetezövel ha még lombtrágyázni akarsz.
De ismerem az is nagyon jó lombtrágya.
A Yara cuccok igen jók amugy.
Nyugodtan nyomhatod!
Keserűsó magnézium és kén. A napra szereti illetve a búza is.
Nem drága 120ft körül van kiloja.10kg 1200ft /ha és pár mázsát hozhat.
De én nem akarlak rábeszélni,csak emlitem.amugy ott a link szépen leirja.
9523 hozzászólás
Válasz #2372. hozzászólásra
Kemény nagyon , de a kukit valamelyik éven így elverte nekem helyre jött
Sziasztok, sajnos beütött az egyik legszomorúbb esemény ami egy termelőt érhet. A legszebb napraforgó táblába (Neoma) érkezett 2-3 percnyi, sűrű, szilva nagyságú, brutális jég szárazon, és szinte nullára verte a leveleit. Két kérdésem lenne a gazdatársakhoz. Vajon ebből még lehet-e valami elfogadható termés, és lehet-e és főleg érdemes-e segíteni neki valamilyen szerrel ami nem csak ráolvasásszerű eredményt ad?
Múlt héten még ilyen volt:
most ilyen:
Válasz #2367. hozzászólásra
Ez is Neoma mai fotó ,akad benne parlagfű rendesen!
Válasz #2364. hozzászólásra
Köszönöm!
Válasz #2368. hozzászólásra
Nagyon köszönöm a segítséged!
Válasz #2363. hozzászólásra
A levélen lévő tünet valószínűleg nem betegség, hanem valamilyen hiánytünet vagy élettani dolog. A tányéron lévő meg lehet sclerotinia vagy szürkepenész is. Egyik sem diaporthe!
Válasz #2366. hozzászólásra
Nekem is Neoma van.
Válasz #2365. hozzászólásra
Ma este 7-kor kezdtünk hozzá (bérmunkába csináltattam, még nincs vegyszerezőm), és aki csinálta nagyokat sóhajtozott, hogy mi lesz belőle, mert az elmúlt 2-3 napban gyorsan megugrott a napra! Fényképet nem csináltam de valahogy úgy nézett ki, mint MF-es képe "motorháztetőig". Egy Zetor proxima 85-össel csinálták, és csak az orrsúlyon lévő poroltó törte a napraforgót, de minimális volt az is. Neoma van, meg lg 5658. Talán a Neomának "gumisabb" a szára!
Válasz #2355. hozzászólásra
Gergö voltál permetezni a napraforgót? Én tegnap és a mai nap lepermeteztem 120-135 cm magas napraforgót. Végkép nem károsítja a traktor az ilyen magas naprát. Amit tegnap permeteztem a napraforgón végkép nem lehet látni. hogy hol ment el a traktor a permetezövel. Zetor Forterával permeteztem úgy hogy még az alsó hasi húzató is rajta volt.
Válasz #2363. hozzászólásra
Gomba betegség diaporthe helianthi (diaportés szárfoltosság korhadás) vagy szürke rothadás
Na ezek azok...
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani, hogy milyen kórokozó ez? (természetesen a kép tavalyi..., ilyen jól még nem állunk! )
Igen hidassal lesz fújva,azért gondoltam ,hogy egy menetbe küldeném a rovarölőt ,gombaölőt ,és egy kis lombtrágyát /csöpp mix boront 3 liter/ha/ mert nem akarom taposni sem meg spórolnák egy plusz fújást.Rovar és gombaölő árakat tudtok mondani hekinként? köszi!
Ilyenkor én nem mennék bele csak ha tényleg beteg a napra.
Citroméréskor vagy kissé előtte megyünk bele hidassal hogy minél tovább zöld legyen és kiteljenek a szemek.
Válasz #2357. hozzászólásra
Az nem fonnyadt.
Válasz #2356. hozzászólásra
Akkor te valami gumi szárú hibridet vethettél mert nálam
akármilyen napszakba mész bele nem hajlik hanem törik!
Itt messziről meglátnád hol mentél bele.
Válasz #2356. hozzászólásra
Hát azt nem volt könnyű keresni, mert szerintem csak le kellett szedned a "MÖTZ" első kardánjáról vagy a hasáról!!! Ebbe vétek belemenni nem hiszem el hogy nem törte el őket!! Vagy annyira fonnyand volt mint a 90 éves bácsika p.......e!!!!!!!
Én ekkorába mentem bele,és másnap keresni kellett azt a 2 sort,ami a hasa alatt volt.
Válasz #2353. hozzászólásra
Már én sem szívesen megyek bele, de eddig még soha nem volt gondom a levéltetűvel, pláne nem ekkora mértékben, és nem tudom, hogy mekkora kártételre képesek, így jobbnak látom lefújni őket! (Vagy a tetvek, meg a gomba károsítja, vagy pedig most én traktorral) Mivel még nincs sok tapasztalatom így érdekelne minden vélemény, hogy mit érdemes csinálni, melyik "rosszabbat" válasszam!?!
Válasz #2353. hozzászólásra
Én sem biztos, hogy csak ezért belemennék. Ha igen akkor biscaya.
Én meg már nem mennék bele.
Nem félsz attól, hogy ha egy hetet vársz még, akkor nagyon törni fogja a naprádat, vagy hidassal lesz fújva? Acanto plus és decis mega keveréket fog kapni az enyém, de fosok, hogy nagy taposási törési károkat fog okozni a traki a 120 centis napraforgóba! Én nem várnék vele a helyedben!
Fújd le Teppeki-vel azzal nem okozol gondot a méheknél viszont levéltetű ellen elég jó. Gomba ellen pedig Trezorral menjél!
Válasz #2349. hozzászólásra
A méhekkel igenis lehet gond, a leírtak alapján nincs messze a virágzás és a dimetoát felszívódó, és a szotyitábla környékén is lehetnek más virágzó növények fák stb.
+ hazánkban az egyik legsűrűbb az 1km2-re jutó méhcsaládok száma az eun belül.
Válasz #2348. hozzászólásra
A méhészekkel nel lessz gond, mivel még a virágzás elött kell a levéltetvekre kitenni. Ilyenkor a méhek még nincsenek a napraforgóban. Virágzáskor repcét se lehetne, de vannak idöpontok amikor a kivirágzott repcében is lehet permetezni úgy hogy a méhek nem repülnek. Én a Szlovák zöldkönyv engedélyezése szerint ajánlottam a Bi58-at. Nem tudtam hogy Magyarországon be van tiltva.
Válasz #2346. hozzászólásra
A BI58 Magyarországon csak répában és kertészetben engedélyezett, I-es szer ha megveszed és nincs ilyen kultúrád rögtön bukta.
Méhészekre figyeljen mindenki, és én csak engedélyezett szerrel mennék, mert ez nagyon rizikós játék, ha van méhész a közelben.
Ha maradsz a Bi58 mellett akkor az a vegyszer egy pár napra átküldi a vadat a szomszéd parcellájára kajálni. Igaz hogy csak 2-3 nap de addig se a tiedet rágják.
Válasz #2344. hozzászólásra
Naprában ezek se igen mehetnek...
Az benne a jó,hogy durva. Kevés olyan vegyszer van már ami ér is valamit, használj Danadint annak szebb a szine meg nem is olyan büdös ja és olcsóbb is.
Fury(Kwizda)
Decis Mega (Bayer)
Levéltetűre van más ajánlatotok a bi 58-on kívül?Nekem is van már tetü rajta,kb 1 méter magas,pár tövön láttam még nincs sok. Várjak még vele 1 hetet és gombaölővel együtt nyomjam ki vagy most rovarölőzzem?Ha van javaslat megköszönöm,nem szeretem bi58-at nagyon durva.Gombaölőnek mit javasoltok 4 hektárra kellene csak?
Válasz #2340. hozzászólásra
Köszönöm a tanácsod! Eddig még soha nem volt problémám a tetvekkel, ezért nem is permeteztem még egyszer sem az elmúlt 3 évben amióta elkezdtem gazdálkodni! Holnap délután megyek és kiszórom!
Válasz #2339. hozzászólásra
Bi58-at használok gombaölövel eggyütt. Ha 120-130 cm magas a naprád, még nem gombaölöztél még? Vagy a levéltetvekre való vegyszer maradt ki?
Ha traktorral akarsz permetezni a délutánni órákat ajánlom amikor a napraforgó a melegtöl meg van lankadva, ilyenkor nem törik úgy mint reggel.
Mai határszemle után ezt vettem észre a napraforgóban, és az lenne a kérdésem, hogy ezt milyen vegyszerrel érdemes leszórni? A napra már 120-130 centi, tehát már maga a permetezés is igen megtörné a növényt, de ha nem fújnám le, akkor ez a kártevő mekkora veszteséget tud okozni az állományban?
Üdv!barna erdőtalajon, 2,5-3% humusz tartalommal 67 kg nitrogén elég lesz a napraforgónak az idén, vagy még 1 q pétisót?
Válasz #2335. hozzászólásra
Kontrol volt?
Válasz #2334. hozzászólásra
Nyugi az én kukoricám is most bújt ki,jobb később ,mint soha
Válasz #2333. hozzászólásra
Hát ez időjárás függvénye.
Persze,tavaly is ezt nyomtuk.
közel 3tonna lett.
Idén még szebb és egyenletesebb a napra,bizakodunk..
Sziasztok !
Érdeklődnék tegnap lett elvetve a naprám szerintetek lesz még belőle valami? Az előző vetés kiment gyomirtózva lett és elég "jól " sikerült.
Válasz #2332. hozzászólásra
Hoz ez annyit??
Válasz #2331. hozzászólásra
Kb.
Wuxal Boron Max 10/1L 1731/liter 2198/ liter Brutto 21979 Ft
Multoleo 5/1liter 2879/liter 3657/liter Brutto 18284 Ft
Válasz #2322. hozzászólásra
Az első 2 anyag mibe kerül?
Válasz #2329. hozzászólásra
Szemre 70-80 cm magasnak néz ki. Ilyen magassgú állományban még nyugodtan elboldogulsz a permetezövel ha még lombtrágyázni akarsz.
Nekem is neoma van végig,de már ebbe a táblába nem tudok bele menni.
Válasz #2327. hozzászólásra
Szép!!
Amit feltöltöttem az is neoma.
Neoma ápr.15.-én vetve.
Válasz #2324. hozzászólásra
De ismerem az is nagyon jó lombtrágya.
A Yara cuccok igen jók amugy.
Nyugodtan nyomhatod!
Keserűsó magnézium és kén. A napra szereti illetve a búza is.
Nem drága 120ft körül van kiloja.10kg 1200ft /ha és pár mázsát hozhat.
De én nem akarlak rábeszélni,csak emlitem.amugy ott a link szépen leirja.
Válasz #2322. hozzászólásra
Nálunk nincs homok.Mire jó a keserű só?
Válasz #2323. hozzászólásra
Szép állomány!Nekem ezt ajánlották YaraVita Brassitrel
nem ismered?