Hirdetés
Fórum
New Holland, vagy Claas kombájnt vegyek?
Létrehozta: Vendég , 2008-01-31 22:13:05
Kedvencekhez
Segítség
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Napraforgó ára új
- Grubber új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- AKG támogatás új
- Egészséges életmód, sport szabadidő... /fotelból nézve is/ új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
1103 hozzászólás
Válasz Vinkó 75 #946. hozzászólására????????
Ezért a pénzért?
8-ért milyen megát kapsz?
Válasz jozef19 #950. hozzászólásáraMegával-lexionnal szedtük-szedjük a szotyit-kukoricát-szóját. A Z-s őzike rühellte. Simán szépen belehet lőni az aps-t is. A kisdobos dominátor már morog erős gabonában szotyiban ez igaz. Idén a 8+-os búzában 25-ös kosárral szépen szedte a lekszi kimorzsolta és szinte alig törte. Most viszik kombájn tisztán. A malom kifejezetten dicsérte az anyag minőségét minden tekintetben.
Válasz atisgyulai #944. hozzászólásáraA vx volt a 2-es megának a kistesó. Ez olyan mint a 3-as megának a medion...pl. Annyi hogy nincs aps dob. Viszont van multicorp kosár. Amit idén beépítettem egy 106 és 108-ba is...pl. Szóval a fasírtban nagyobb dob van..mint a vx-ben. Ezért kapta végül részben az aps-t a sima egydobos dominátor alap. Nagyobb felület egyenletesebb gyorsítás. Ezzel számolj. A fasírttal vagy hozzá hasonló dobméretű vasakkal kíméletesebben lehetett morzsolni. Az új ezres lexionok-ban is növekedett a dob...nem kell annyira veretni.
Válasz Vinkó 75 #949. hozzászólásáraGabona,de napraforgó,tengeri,az már nem a kedvence...
Válasz jozef19 #948. hozzászólásáraIgaz de eszi...
Válasz Vinkó 75 #946. hozzászólásáraIgen,ott van a gyorsulásos dob,de az még vékony...
Válasz Ares 826 #894. hozzászólásáraPárizstól északra kb 200 km.re hajtották pár évig,almabor volt elegendö...
Válasz atisgyulai #944. hozzászólásáraEzért a pénzért mega....
Válasz atisgyulai #944. hozzászólásáraGabonára még elmegy,de a kosár pacellakombájné...
Válasz GREVEN #943. hozzászólásáraDehogy gondolkodom!
Mármint gondolkodok hogy kell-e ez nekem.
Eszembe sem jutott kombájnt venni/cserélni.
Csak úgy jött szóbeszéd alapján, hogy ez eladó.
Szerintem meg sincs hirdetve.
A claas bálázóval voltam ugyan így, hogy jött egy drága, de jó vétel.
Azt nem bántam meg. Karbantartva soha nem hagyott cserben. Nem kellett még rá nagyot költeni.
Axial, szolnok 70km.
Válasz atisgyulai #925. hozzászólásáraCsak ebben a márkában gondolkodol?
Esetleg egy TX New holland? Vagy egy kisebb TC?
axial van a közelbe?
Válasz medikus #941. hozzászólásáraAz odáig rendben van, egy 108-nak reggeli annyi.
De ahhoz nincs csak gabona szerelék, ehhez meg van minden, aztán tényleg, ha akar bérbe menni, ezzel bátrabban lehet nekiindulni, meg ezzel tényleg mindent le tud vágni.
Ha azt nézzük, évi 200 ha-t minimális ráfordítással kiszolgál ez is, hiszen annak a gépnek nem sok. Tehát ha tényleg rendben van a gép.
Itt is rendbe lett szedve a 108 sl, 272 ha gabonát vágott le utolsó szezonjában, meg kb. 150 naprát, 3 csapággyal, meg egy szimmeringel. Igaz szezon előtt több mint 60 csapágy, szíjak lettek cserélve, mert előtte éven állandóan köhögött valamit.
Aztán sokszor ment hajnal 2-ig a gép reggel 9-től.
Itt inkább az a lényeges, hogy teljesen felszerelt gépet kap, ha rendesen karbantartották erre sem kell jobban figyelni mint a fasírtra, aztán csak korszerűbb, fiatalabb, nagyobb teljesítményű gép. Persze drágább is, megvenni, meg fenntartani is, de van mikor minden perc számít.
Másrészt ezt meg már az én kombájnos sztorimnál is kiveséztük, hogy a kombájn egy szükséges rossz, de tényleg szükséges.
Tehát kell is, meg nem is. Ha földet nem tud venni, vegyen gépet. Mindenhogy a sajátját fejleszti.
Ha vigyáz rá, még 2x ennyi területen is megszolgálja 10 évig, ahogy eddig az 514 is szolgálta.
Persze, nehéz azt elengedni ami bevált, meg vannak rossz tapasztalatok is, meg millió dolgot lehet számolgatni ebben.
A kombájn kb. olyan, hogy az életbe nem lehet kiszámolni, megérte e.
Ha tényleg időbe vágni kell áldás, ha szerelni átok, de a takarmány, meg a malmi búza között is van külömbség, meg az sem mindegy, naprából 3 tonna lesz, vagy csak 2,5 mert fele lerohadt egy desszikálás utáni esővel, vagy mennyit fizetekba kukorica szárításért.
Válasz Gumóka #940. hozzászólására60 hektár! Az rossz esetben is 6 nap,vegyesen!Nehogy ne érjen oda a Fasirt!
Válasz atisgyulai #934. hozzászólásáraAmiket itt leírtál, azok alapján szerintem vedd meg. Ha tényleg olyan a gép. Van hozzá minden, nem kell bérbe vágatnod, akkor aratsz, amikor tényleg jó, így minőségi termésed lesz, mert nem vagy senkihez kötve. Béraratásnál azért ha jön egy olyan időjárás, főleg szotyinál, meg lehet cseszni, ha nem érnek oda, kútba esik egy évi munkád kb.
Nagyjából már ismered is a gépet, hiszen ismerősé, az előéletét is. Nem fiatal gép, alkatrész majd kell ehhez is, drágább is lesz, de a,termésed majd kompenzálja, mert jó időben tudsz majd mindent aratni.
Szerintem itt ez a fő szempont.
Ha maszekolni nem is mész el, bőven kiszolgál ez még némi odafigyeléssel.
Én azt mondom, ez is olyan, mint az autóvásárlás, nálam legalábbis.
Állapotot veszünk, nem kilómétert. Itt üzemórát.
Itt is inkább számít a gazda, hogy minimális ráfordítással hajtotta e a végletekig, vagy télen-tavasszal elbogarászta, javítgatta, hogy szezonra stabil gépe legyen, esetleg gondolt arra, hogy eladható legyen majd.
Tehát az üzemóra csak egy iránymutató lehet egy 3000 órás gép is roncs, ha szartak bele, meg egy 13000 órás is újszerű, ha gondozták.
Meg kell nézni, ha mód van rá próbálni, aztán ha tetszik, meg kell venni.
Válasz medikus #937. hozzászólásáraSemelyik 21-ik századi márkásabb géphez nincs olcsón alkatrész. Ha elboldogulsz a 30-35 éves keletnémet vassal, úgy hogy belátható időn belül le van mindig vágva az amit akarsz, akkor kár nagyobbat venni. De van ahol egyszerűen nem elég, vagy kéne belőle vagy 5, ezt el kell fogadni. Senki nem akar tízmilliókat kidobni gépre, csak amiatt veszi mert muszáj. Legalábbis általában. Addig jó amíg van cucc a fasírthoz, olcsón, meg amíg bírja magát az ember annyira, hogy megülje nyáron
Válasz atisgyulai #934. hozzászólásáraHa ki tudod fizetni nagyobb megterhelés nélkül vágj bele mert az hogy aratni kéne de nincs mivel annál nincs nagyobb ideg
Válasz Claastra. #932. hozzászólásáraNem annyi! Persze,van biztos olcsóbb is,de mikor nekem kellett,annyi volt az Axialnál Baján,és még utaztam is érte,mert nem volt itthon szögre akasztva!A gyökér meg azt mondta,hogy hogy nincs tartalékba!Olyan mondta,akinek egy Zsiguli ékszíja sem volt tartalékba!Egy szóval nem mondtam hogy NE vegyen!Sőt.Legyen szerencséje!Csak arra utaltam hogy az alkatrész ára nem" Fasírt"áron van!Mert azzal azért gondolom egyetértünk "ha már elfogult vagyok is" hogy alkatrész a Claas hoz is kell!
Válasz R Sándor #933. hozzászólásáraNem minden napos! De volt már!Ha időben tudsz kezdeni,akkor igen! Zúzóssal nehezebb!Az hogy Perkinses mit jelent?Nem fuldoklik az Ifa sem!
Válasz atisgyulai #934. hozzászólásáraÁrakat néz mi mennyi,ha eleged lesz belőle és 2 szezon után eladnád. Szerintem nagyot nem lehet rajta bukni,és nem fog bántani hogy nem próbáltad ki.
Válasz csferri #931. hozzászólásáraDehogy akarok sokat!
Nekem egy jó gép kell. Amikor nekem kell ott legyen. Emellett a többi mellékes.
Ennél drágábbat meg nem tudnék megfizetni.
Válasz medikus #919. hozzászólásáraNem sok az a 14 hektár 90 mázsás kuki naponta??? Vagy este 11 -12 ig vágod? Én még 900 mázsától nem vágtam többet a perkins motorossal 5 soros zúzós asszallal.
Válasz Ares 826 #902. hozzászólásáranem annyi a dobszíj,csak ő nem ért a claasokhoz és megszívta vele ,elfogult ,van minőségi dobszíj már 45 ért is ,a ládatengely is 160-ért van ,a medionz 8000 óra fölött adtam el és nem volt baj vele,ő csak maradjon az E-nél ahoz ért
Válasz atisgyulai #930. hozzászólásáraFasza ,,írtam jó hosszan aztán eltünt,. Mindegy ,az jó, röviden ha sokat akarsz maszekolni nem ártana fiatalabb, ez már 20 éves még ha nem sok az óra benne is. Én 10 év körülibe gondolkodnék, azzal jobban tervezhetsz hosszabb távra, ez csak egy vélemény
Válasz csferri #929. hozzászólásáraIgen az.
Auto contur.
Meg mefelelő asztallal, kapásoknál elvileg sorvezetést is tud.
Válasz atisgyulai #925. hozzászólásáraNem lenne űrhajó,ha nem 3D és összkerekes lenne, sima egyszerű 1 dobos gép,kicsit több a kábel mag a hidraulika mint a 14-be ennyi.Ez már Mega fülkés?Ez közvetlen a 204-208 előtti?
Válasz Tomi81 #926. hozzászólásáraViszont anyagilag tényleg nagy beruházás nekem. Kb. egész éves lóvém!
Válasz Tomi81 #926. hozzászólásáraIlyen apróságok most nem izgatnak.
55 saját mellett, mióta nincs jószág, elég sok az időm.
Bérmunkáltatóktól nem tartok, tudom kinek mit hogyan.
Párat már megtanítottam. Volt akinél minden este elszámolás volt!
Válasz atisgyulai #920. hozzászólásáraÍgy már érthetö. Hát nem könnyű döntés az biztos. Abban is igazad van, hogy inkább gépbe álljon a pénz, mint otthon vagy a bankba, mert csak romlik az értéke.
Azzal viszont számolj, hogyha bérmunkázol, az min plusz két hét kiesés ősszel neked, meg míg a pénzed összeszeded az ki tudja mennyi.(a bérmunka lóvét, mert fizetni azt senki se szeret, de vágjad már azonnal)
Válasz csferri #923. hozzászólásáraAzért egy fasírthoz képest ez ürhajó.
És a pénz dolgok is csillagászatiak.
Nyilván vannak hibái. Ismertek, és biztosan olyan is ami még rejtve van.
De pl. f.ngom sem volt arról, hogy az 5500, meg 4100 üó.-k sok vagy kevés.
Ezért is lógok most itt ennyire.
De tudom hogy váltani kell, előbb vagy utóbb.
Így lett spc-ből monosem, gyűrűsből heva, stb.
És ezért agyalok ennyire, mert még egy ilyet nem találok. Csak nagyobb lutrit.
Válasz medikus #922. hozzászólásáraNagyon vonz, de egyálltalán nem dőlt el.
Azért köszi!
Válasz atisgyulai #920. hozzászólásáraNyilván,ahogy a többiek írják jóval többe lesz a fenntartása mint a 14-nek, de ezzel a sajátodon kívül tudsz maszekolni azért abból marad is. Itt 1 millát úgy rá lehet költeni hogy észre sem veszed, de váltani kell előbb utóbb úgy is.Csak azt nem értem miért keresel hozzáértőt neked is van kombi tudod mit kell nézni rajtuk , meg írod hogy ismerőstől van,akkor nagy meglepi nem lehet
Válasz atisgyulai #921. hozzászólásáraValamiért úgy érzem,eldőlt már!Legyen szerencséd!
Válasz medikus #919. hozzászólásáraÉrtem én amit mondassz.
Agyalok is rendesen, hogy kell-e ez nekem.
De olyan szép "ződ"!
Meg az is húz, hogy inkább én használjam, (és üljek szó szerint) a pénzemben, mint bagó kamatért betegyem a nagy feneketlen bukszába.
Válasz Tomi81 #918. hozzászólásáraIgen, ~20 gabona, 30-40tavaszi.
14-hez nincs adapter, se kuki se napra, bérbe vágatom.
Csak gabonát nem vágatna velem bérbe senki, mert akivel a többit szedeti biztos beint, vagy legalábbis utoljára hagyja.
A 14-be meg elég a sajátot végigizzadni 50fokban.(és ez nem a pálinka)
Igaz, vehetnék hozá adapter, meg klímát bele. Tálcás gabonával próbáltam naprát, de ott meg sok a szórás.
Ha beújítanék, kompletten hoznám gabona, kukorica, napraforgó adapterrel, sőt repcekasza is van.
Akkor az ilyen kis gazdáknak mint én, vághatnám.
Sőt, kollega is kipróbálta a repcét, és csak azon bukott el a dolog, hogy nem volt időben kombi. Én ezért nem is reckíroztam.
Remélem világosabban fogalmaztam, csak így kicsit hosszabb.
Válasz atisgyulai #916. hozzászólására20 hektár gabona?Két napig sem tart az 514-nek sem!12-14 hektárt kukoricából is lerág a 80-90 mázsásból úgy hogy ki is hordom!Igen én 106 ra váltottam nagy reménnyel!3 évig folyamatosan javítottam, a kaszapengétől a hátsó vonószemig!Remélve hogy a drágább alkatrész tovább bírja!Hát nem.Alaposan gondold át,ehhez szinte csak kat szám alapján kapsz alkatrészt.Hidraulika tömítés,csak gyári,mert nem szabványos méretek,(pl 28,5 tömítés)átmérőben!
Válasz atisgyulai #916. hozzászólásáraMost ezt nem igazán értem.
20ha saját kalászos ok
A kuki/forgó mennyi a saját?
30-40ha? És azt bérbe vágatod?
Miért nem a 14sel?
Meg azt mondod nem mennél bérbe de a kukinál/forgónál azt írod lenne 100-150 is.
Akkor mégis mennél bérbe?
Válasz atisgyulai #916. hozzászólásáraTrabantosak ezek csak, jók már ezek a gépek amit meg meg kell venni hozzá azt meg kell, de azt sok évre veszed hozzá, megát ugyanennyio órával vettem 12 éve most 10e lesz már benne idén is lenyomta 14 napot hibamentesen rendbe kell tartani ami meg romlik eredetit helyette nem utángyártott szarokat és menni fog.
Válasz medikus #915. hozzászólásáraA 14-es ~20Ha saját gabonát vág évente.Bérbe nem kell, meg nem is mennék. Én sem arattatnék két külön emberrel.
30-40 kapást vágatok/ év.
Ha tudnék kukit+naprát is vágni, ~100-150-et kellene. De lehet többet is.
A kiszolgáltatottságot viszont nagyon utálom, és ez is motivál.
Te véletlen nem 106-ossal bajlódtál?
Mert igen, a 1,5-3milla közötti domingókkal elhiszem, és látom is hogy elég sok "dolog" van.
De ezért gondoltam kicsit többet áldozni, és ekkora területen talán nem kopik majd annyira, hogy milliók kelljenek rá, minden szezonban.
Még nincs eldöntve semmi, nagyon sok pénz ez(nekem).
Megy a matek rendesen.
Válasz atisgyulai #909. hozzászólásáraHány hektárod van,amit a 14-es nem tud?
Válasz atisgyulai #911. hozzászólására3850mm ha minden igaz
Válasz atisgyulai #909. hozzászólásáraÜdv. Ha nem titok, mennyit miből vágnál èvente??
Válasz atisgyulai #909. hozzászólására3760mm a 106-os könyv szerint
Válasz Rabó001 #910. hozzászólásáraKöszi!
Esetleg valaki pontosat?
4,30-ig jók vagyunk.
Válasz atisgyulai #909. hozzászólásáraA 4 méterhez közel van.
Válasz medikus #907. hozzászólásáraÉn is nagyon bizonytalan vagyok.
Nem kis beruházás nekem.
De ha azt nézem hogy csak a kapások aratása mekkora összeg évente. Nem beszélve arról hogy volt már ideihez hasonló esős év, mikor a napra lerohadt a szárán mire odaértek levágni.
2/3 termés a földön landolt.
A kukoricát meg éjfélkor arattuk, huszonsok vízel, mert persze mindenkinek a saját volt a fontos.
Ehhez hozzáadom az aratás árát, az egy fél kombájn.
Jó,tudom hogy ez sem megy vízzel, meg nyilván költeni kell rá.
Egy kérdés: pontosan milyen magas egy 108-as?
Lehet be sem fér a szín alá!!!
Akkor máris ugrott a biznisz. Csillag garázsba biztosan nem veszek ilyet.
Válasz medikus #907. hozzászólásáraHátsókerék itt is maradt el.
A rostaszekrény szilentjei kezdtek megfáradni, ezt kívülről nem láttuk.
A tisztítóban már szóltak, hogy jöttek elő zöld lemezdarabok is, mindez akkor tudatosult bennünk, mikor megszorította az egész cséplőrendszert. 4 napi lakatosmunka volt két embernek, mert konkrétan széthullott az egész.
Tehát ott ha már minimális löttyenés van, meg ha ehhez hozzáadjuk, hogy az a rostaszekrény is kopik, hamar megvan a baj.
A dobok alatt a mosódeszkát kellett még aktívan lakatolni, mert a dobnál mindig beázott, aztán elrohadt. Mondjuk ez csillaggarázsos gép volt, de a magtartályt is lakatolni kellett mert a két hosszanti kihordócsiga alatti vályú elkopott. 7500 órára az ürítőcsiga háza is cserés lett, mert elvékonyodott.
Ez tsz gép volt, vágott mindent.
Tetszett meg minden fiatalon, bár én még ranglétráztam rajta, zsírzópiszrollyal kezdtem 14 évesen, talán 2 hetet arattam, aztán mire megkaptam volna, becsuktuk a boltot...
Válasz Gumóka #905. hozzászólásáraMielőtt vettem,én is így voltam mint atis!Kell a nagy tartály,meg a nagyobb teljesítmény!Azután meg jött a jó nagy szopás!Nem beszélve a dupla üzemanyag fogyasztásról!Csak a rázóasztal első füle szakadt le,mert a régi tulaj nem fért hozzá,és Co val megtaknyolta!Csak azért hogy a keretet kivegyük,az összes szilentet ki kellett tépászni!Az került 200 ba!Akkor még nem beszéltem róla,hogy körbe kell állványozni kőműves állással,ha javítani akarod!Hol van ilyen egy Fasirton!Egy oldalt tudnék róla mesélni mik jöttek elő!Le tört a hátsó könyöktengely mindenestől!Nem az udvarban!Én nem mondo,m hogy valamikor nem voltak jó gépek,de mára mind ki van nyúlva!Szopás lesz,de Ne legyen igazam!Én visszatértem a régire!
Válasz Vinkó 75 #903. hozzászólásáraLakatolni nem kell, lemezek rendben.
Takarítva, fedett helyen áll.
A menet variátor végén ereszti az olajat.
Az elég furcsán mozgott, amikor járt.
Mintha a tengely vége halyintós lenne.
De a variátor tárcsa meg szépen jár.
Lehet ilyen?
Első ládatengely már volt cserélve, ferdelánc,(rossz biztosítás miatt beette) dobverő lécek, magfelhordó lánc szintén. Az említett linde szivattyú is cserés volt. Elcsöpögött valahol az olaj, és beindították.
Ürítő szöghajtás is volt cserélve, illetve a dobszita tengelye kompletten.
Azért piszkálja a csőröm, mert amúgy meg jól felszerelt, jó állapotú gép.
Összkerekes, 3d-s rosta, cséplőórát is mér, boardinformos, sőt hozammérő is van benne kiépítve, csak a monitorja nincs meg.
(Valószínüleg új korában elkallódott)
Anno egy kiállítási gép volt, a 90-es évek legvégén, akkori teljes fullos felszereltséggel.
És annak a belinkeltnek a fele áráért lenne!
Válasz medikus #904. hozzászólásáraMég 2009-be a sima 108 slre az utóverő tengelyen asszem van a variátor mögött egy 4-es ékszíjtárcsa, 2 palack oxigént tolrunk el rá, aztán végül sarokcsiszolóval lett levagdosva, mert az istenért nem jött le, akkor lett volna fél milla újan az axiálnál.
Mondjuk az nem lutri, lett bontott 20-ért.
Én is inkább maradnék az 514-nél, kell bele dobni egy klímát, aztán még elzakatol pár évet.
Válasz Ares 826 #902. hozzászólásáraA kasza hajtó excenteren mi kerül 100 ezerbe?Mikor kellett,egy volt az országban!Szezonban!