Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Tárolók, színek.. egyéb géptárolók.. új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Lamborghini traktorok új
- Minőségi alma termesztés új
- Kalászosok műtrágyázása új
Cikkajánló
![Ki lehet dobni az adóigazolásokat a bevallás után? Ki lehet dobni az adóigazolásokat a bevallás után?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9240/cikk_79240/adozas-2025_fill_540x300_0.jpg)
Ki lehet dobni az adóigazolásokat a bevallás után?
Bárki hozzáférhet saját bevallási tervezetéhez az eSZJA-oldalon.![Nagy Márton: Jöhetnek újra az árstopok? Nagy Márton: Jöhetnek újra az árstopok?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9238/cikk_79238/nagy-marton-fb_fill_540x300_0.jpg)
2422 hozzászólás
Válasz Agronomus #2220. hozzászólásáraNekem nem egyszer felment 2,5-re a nyomás, és nem volt semmi gond.
Lényeg, hogy tiszta nitroszol legyen és száraz növényre fújva.
Általában 120-160 Liter megy ki ha-ra búzában.
Magasabb mennyiség, ha gyomirtót is teszek hozzá.
Válasz R Sándor #2216. hozzászólásáraBocs azt nem írtam hogy IDK 120-05 fuvokarol beszélünk 2barral és nem perzselő nem volt hivatva a nitrosol
Válasz Tom250 #2208. hozzászólásáraNitrosolnál nagyon lényeges,hogy légbeszívásossal ne nagyon menj 1.5 bár fölé,mert ha nagyon porlaszt,akkor perzsel,de nem kicsit....kék fúvókával 6 km/h-val 1.5 baron kb 130-140 liter megy ki.....én pirosat használok, 8km/h,1.5 bár,így 150 körül szór,így nem perzsel csak ahol ráfedés van,de ott se látványosan.....és tisztán van szórva,nem vízzel hígítva.....szomszéd KFT a pisálóssal tavaly előtt barnára sütötte a búzát zászlós levél előtt kb egy héttel hígítva 100 liter nitrosollal,én tisztán szórtam 200 méterrel odébb,épp hogy a hegyét megkapta,azt is csak ahol a traktor megtaposta.....a porlasztás mértéke a kulcs szerintem![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Válasz envagyok2 #2218. hozzászólásáraAttól függ milyen fenológiában csinálja a szórást. Ha már szárba szökkenéskor, vagy esetleg zászlós levélbe szórja meg vele a gabonát jó apróra porlasztva akkor már lehet gondolkodni, hogy milyen fajta kukoricát vet bele.
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
De biztos elolvasta a topikot visszamenőleg, hogy ki, mit, hogyan, stb.
Én még RSM fúvókát is linkeltem be, ami direkt nitrosol kijuttatásra van. De több más márka is felmerült többiek által.
A topikban körülbelül 5x be lett téve a lapka táblázat, amiből ki lehet olvasni milyen mennyiség jut ki ha-onként, sebesség és nyomás függvényében. 2x be lett linkelve, hogy lehet átváltani a vizet nitrosolra és fordítva.
De biztos, hogy átnézte a kollega.
Válasz Tom250 #2211. hozzászólásáraezután minimum fordítsd meg, a légbeszívásossal csinálj növényvédelmet, és a másikkal meg nitrót. de inkább azzal se, pláne ha szívbajos vagy. egy ilyen akció után hetekig a környékére ne menjél...
Válasz KZs #2215. hozzászólásáraazért lehet a dicóka alá tenni efgy vö9dröt is, és kimérni az udvaron, csak szémolgatni kell kicsit vele. nem kell azzal egyből elinduni.
Válasz Tom250 #2213. hozzászólásáraEgyszer fújtam nitrosollal tritikálét.Én ugy emléxem hogy nitrosolból kb 20-30 szazalékkal kevesebb ment ki liter/ hektár mint vízből a fúvóka megadott mennyiségéhez képest.
Válasz Tom250 #2213. hozzászólására Ezt csak próbával lehet megmondani,nincs rá képlet mivel számítni lehetne. Beállítod ahogy szoktad(vízzel),tartályba teszel egy mért mennyiséget(100 litert vagy 200-at vagy amennyit 1 hektárra akarsz tenni) és mész vele, meglátod meddig elég aztán korrigálod.És ezt addig ismételed ameddig jó nem lessz.Mehanikusan vezérelt permetezönél nincs más megnyugtató megoldás.Méred a területet meg a kijuttatott mennyiséget.
Válasz Tom250 #2211. hozzászólásáraakkor jó lesz az.csak csigatempóba fogsz menni.amikor meg már nagy lesz a levele,akkor már nembiztos,mert nagyon beporlassza majd csigaüzemben is,és leéget mindent a gecibe....![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
(minimum pirosat,de inkább barnát vettem volna)nekem amugy teejet 7 lyukas van,és szürke.azzal lehet repülni ahogy a terep engedi...
Válasz KZs #2212. hozzászólásáraVagyis ha vízzel 3,5 Báron 250l/ha-ra jött ki, és mondjuk semmin nem változtatnék nitróval vajon mennyire jönne ki?
Valahol 150-200l között lenne a terv.
Válasz Tom250 #2211. hozzászólására Nehezebben viszi.nagyobb nyomás kell ha ugyanazt a mennyiséget akarod klnyomatni vele.Vagy lassabban mész.Ha sebességfüggetlenül álitja a nyomást akkor nem gond.
Válasz fexco #2209. hozzászólásáraNem tudom..
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Abból indultam ki hogy permetezésre is 03-ast használok, csak nem légbeszívásost. Majd a sebességgel variálok hogy jó legyen.
Eddig a sima 03-sal 250l vízzel mentem hektáronként, jó lenne tudni hogy a Nitro mennyivel másabb?
Válasz Tom250 #2208. hozzászólására 150liter/héktárra jó lessz!
Válasz Tom250 #2208. hozzászólásáranem lesz az egy kicsit kicsi?
Válasz Bobi.3 #2200. hozzászólásáraNekem is Jarmet van.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20220126114228_20220126_113530.jpg)
Én ezekkel tervezem fújni gabonára, 03-as légbeszívásos
Ma hozta a postás.
Válasz Vinkó #2206. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz Weidinger Gábor #2205. hozzászólására5-ös nitró fúvóka...MTZ 6(1800) körüli fordulat és 2,5-3 bár között. 2,5 alatt még nem biztos hogy nyit a szárnyak végén a csepegés gátló. Szóval..valahogy így.
Sziasztok.BIARDZKI.
Érdeklödök hogy BIARDZKI 600/12 permetezővel nitrosol kijuttatás 200l menyiségben
van e valakinek tapasztalat nyomás és km/h beállítás értékek.
Köszönöm.
Válasz misukabacsika #2203. hozzászólásáraHelló
Kemoker Kft.
Csak a szerelvényezést magadnak kell megoldani illetve a szivattyúzást.
Sziasztok... ICB mennyiségben érdekelne nitrosol. Tudnátok-e ajánlani céget Szabolcs, Borsod, Hajdú megyékben. Tartály fel a platóra,,, irány a cég,,, fizetés feltankolás mérleg stb,,,és elégedett vásárlóként távozom mert nem pocsolyavizet vettem...
Válasz Praetor #2201. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm a segítséged! Felhívtam őket,a fúvokát is meg a hozzátartozókat megrendeltem! Hét elején már nálam is lesz! Köszönöm szépen mégegyszer!!
Válasz Bobi.3 #2200. hozzászólásáraVan lengyel folyékony műtrágya vég is a szórófejre. Link (nekem az első képen lévő van)
Egy mezei fúvóka való bele, meg a gumitömítés. Amíg nincs meleg, addig egyébként bármilyen fúvókával lehet menni.
Sziasztok! Segítségetekre lenne szükségem. Jarmet permetezőm van. Rajta lengyel szórófejek. Nitrosolt szeretnék kijuttatni vele,viszont amit ajánlottak Lechler fd 06-ot,nem passzol az en szórófejeimre. Lechler nagyobb átmérővel van mint a szórófej. Kérdés,milyen lengyel szórófejre alkalmas nitrosol fúvóka van?! Elég tanácstalan vagyok,sajnos!
Válaszokat előre is köszönöm!
Válasz Róbert86 #2198. hozzászólásáraA 250 kg karbamid 115 kg N hatóanyag/ha, 30%-os nitrosolból 100 liter hatóanyag tartalma 39 kg/ha (100liter*1,3 kg/liter*30% hatóanyag tartalom), ez kb 290 liter/ha
Mennyi nitrosolt kell kijuttatni búzára hogy meglegyen a 250 kg/ha 46% urea,karbamid. Mikor ajánlott és hány menetből? Lehet keverni hozzá gyomirtót?
Idén szeretném megpróbálni magágyba bedolgozva nitrosolt, kukoricának.
Tapasztalat valakinek hány literrel melyik fajta vált be, vagy inkább a szilard műtrágya?
Köszönöm
Telefonálj oda, majd akkor jobb lesz az
Válasz lemken #2193. hozzászólásáraAjánlatot kell kérni. Kértem mai nap,majd jövőhéten meg is kapom.
Válasz Sz_Pisti #2192. hozzászólásáraNéztem ott is,de ott 4800 körül van kb.
Válasz Bobi.3 #2191. hozzászólásáraFarmcenter Gödöllőn?
Válasz Bobi.3 #2191. hozzászólásáraPermetezes.hu ?
Sziasztok! Lechler fd 06-os fúvókákat vennék,és az áruk felől kérdeznék elsőnek. Axiál webshop 3600 ft-ot írt. Tud valaki valahol ennél jobb árat? Mennyiséget tekintve,meg 36 db kellene.
Előre is köszönöm
Válasz Lackó #2189. hozzászólásáraköszi, felvettem vele a kapcsolatot
Válasz Mézga #2188. hozzászólásáraBarázdabetyár Botost
Valaki használ Busa vagy Botos injektálót?
Válasz Peti 8310 #2185. hozzászólásáraAztamindenit :) Köszönöm a részletes választ. Nagyon jól leírtad.
Üdv,
Laci
Válasz berenyil2 #2179. hozzászólásáraBocs rosszul emlékeztem, HW6011-re csak 5 IBC mellé fér el a szivattyú, vízhordásnál volt fent 6 tartály de akkor a homlokrakodó kanálban volt a szivattyú.
Szia!
![Tresz esz 20ch szivattyú](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20211103053140_img_20210519_181413.jpg)
![Nitrosol tömlők](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20211103053726_img_20210309_145133.jpg)
![Nitrosol tömlők 2](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20211103053813_img_20210309_145212.jpg)
![Adblue átfolyásmérő](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20211103053910_img_20210309_145248.jpg)
![7 lyukú Teejet fúvóka](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20211103052607_img_20191104_095759.jpg)
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Először is fontos, hogy honnan veszed az anyagot, nekünk egyszer egy enyingi céggel volt problémánk, amikor a kénes anyag tele volt sóderrel, minden IBC-ben egy lapátnyi, de ez csak a kieengedés után derült ki, persze arra fogták, hogy kezdő volt a sofőr és nem rakta rá a csőre a szűrőt a töltésnél. 10%-ot elengedtek az árból, de öröm volt szűrögetni és kimosni a 19db tartályt.. Hallottam másoktól is ilyen problémákat attól a cégről rendelt kénes anyagnál, úgyhogy azóta nem rendeltünk onnan. Genezistől szoktunk rendelni 30%-os anyagot, az tökéletesen tiszta volt mindig.
A diszpécsertől a kiszállítás előtt érdemes megkérdezni, hogy van-e szivattyú az autón. Honda szivattyú szokott náluk lenni, vagy van amelyik kompresszorral nyomás alá helyezi a tartályt és úgy tölti át az anyagot, de előfordulhat, hogy nincs náluk szivattyú, vagy éppen nincs benne elég benzin, volt már ilyen is. Csatlakozó adapterek és töltőcső mindig van náluk 1-2db 5m-es.
Fontos még azt is megbeszélni a tartályautó sofőrrel, vagy akár meg is mutatni neki, hogy hova kell parkolni a telephelyen, ha nem lehet megfordulni akkor úgy tolasson be, stb. Voltak már gondok ebből adódóan, hogy megpróbált a füvön megfordulni aztán elült a pót és elég nehéz volt kihúzni a rakott szerelvényt. Genezistől amik szoktak jönni, általában minden tartályon máshol van a csatlakozás. Van amelyiken hátul, de van, hogy két-három db a jobb vagy bal oldalán. Ezeket jó előre tisztázni a sofőrrel.
Hála egyik fórumtársunk videójának, gyári Honda helyett vettem egy ilyen Tresz Esz 20 Ch vegyianyag szivattyút: https://m.youtube.com/watch?v=b5_0hJCovMc
Tettem rá 2"-os Arag csapokat 2" camlock apa csatlakozással és készítettem a Triásztömlőtől rendelt 2" Quadriflex tömlőből két 5m-es töltő csövet mindkét végükön 2" Irritec műanyag csappal (lejön a nyitókar és elveszik, ezért jobb a drágább Arag) és 2" camlock anya csatlakozóval. A csapok és az idomok az Automataöntözőrendszer.com, vagy Öntözéswebáruház.hu-tól jöttek, de a Triásztömlőnél is van majdnem minden, sőt ott erősebb műanyagból vannak a szerelékek, de drágábbak is.
Készítettem adaptereket: saválló Storz 3"-2", Storz-Camlock apa 2"-2", Camlock apa-apa 2" és Camlock anya-anya 2". A Camlock csatlakozók PP műanyagok, a Storznál jó a sima alu is, max évek múlva csere. Van vagy 5 db IBC csapra való camlock apa belső menetes csatlakozó is.
A permetezőre is 2" camlock apa csatlakozót tettem a feltöltéshez és Teejet VR X1.0 fúvókákat használunk Hardi átalakítóval (Ranger 2500 permetező), az injektálón pedig gyárilag az van, de megtoldottam egy tömlővel, csappal a végén, így leér a földre a csatlakozás és nem fröccsen az ember lábára a nitrosol amikor szétcsatlakoztatja.
Ez a sok cucc nem olcsó, de így mindent mindennel össze lehet csatlakoztatni.
Első évben IBC-ben tároltuk, de tavalyelőtt vettünk egy használt 20m3-es üvegszálas tartályt, ástunk neki a csap felé meglejtetett kármentő medencét ami erre való ponyvával lett kibélelve és erre lett rakva a tartály. 3"-os saválló csapja van és ki van vezetve egy 6m-es tömlővel a medencéből külön saválló csappal és Storz csatlakozóval. Fontos, hogy a tartályon 3"-os legyen a szuszogó is. Erre valamiért csak 2"-osat tettek. Volt olyan, hogy a tartályautó légnyomással nyomatta bele a nitrosolt és elég rossz hangokat adott a tartály, úgyhogy vissza kellett venni a nyomásból, hogy szét ne nyomja. Ha szivattyúval van töltve akkor nincs gond, mert általában 2"- os Honda szivattyú van az autón.
Egy 6011-es HW kocsira felfér 6 db tartály + a szivattyú és a csövek. A szivattyút két emberes felrakni, főleg ha tele van nitrosollal. Mindig folyik mellé anyag emiatt mosogatni kell a platót.
Hosszútávon érdemes beruházni egy 5-6m3-es, (vagy kinek mekkora méretű a megfelelő) műanyag vagy saválló szállítótartályra.
Az IBC-s lombtrágya töltésére ugyanezt a szivattyút használjuk 5/4" csövezéssel és egy digitális Adblue átfolyásmérővel, amit nagyon könnyen elakaszt a hosszabb tárolás során a lombtrágyából kivált mikroelem lepedék, de homogén anyagnál, vagy Arag 3"-os nyomószűrővel kombinálva tökéletes.
Ne rettentsen el amit itt leírtam, sokkal egyszerűbben és olcsóbban is meg lehet oldani kevesebb csővel és szerelékkel.
Válasz berenyil2 #2179. hozzászólásáraSzerintem a legegyszerűb az 1000 literes IBC tartály......univerzálisabb egy 5 köbös tartálynál,egy targonca toronnyal is mozgatható,és nem foglal egy pótkocsit egész évben.....átfejtéshez kell egy műanyag szivattyú,ha nincs teleszkópos felemelni a gép fölé![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Válasz Dvili #2180. hozzászólásáraLeginkább injektorba lenne elsőnek. De abba is bele kell tankolni kint a földön.
Válasz Dvili #2180. hozzászólásáraHa nem gagyi a permetező akkor mehet pupira![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz berenyil2 #2179. hozzászólásáraSzia!
Mi ibc tartályokba fogadjuk le a kamionból.
Utána pótkocsival viszem ki vetéshez, illetve kapáláshoz.
Ott pedig teleszkopos rakodoval emelem fel és engedem bele a tartályba.
Így nem kell külön szivattyú semmihez.
Üdv.
Válasz berenyil2 #2179. hozzászólásáraPermetezőbe csak 2/3 tartály mehet kijuttatásnál
Sziasztok!
Szeretnénk áttérni majd folyékony műtrágya kijuttatásra szépen lassan.
Érdekelne a logisztikája a dolognak. Pl rendelünk 24t Nitrosol-t ami kb 18-19.000 liter.
A szállító leszállítja telephelyre? Onnan hogyan kezelitek tovább? Át kell termelni saját tartályba? Onnan hogyan viszitek ki a földre? Ha pl 1100literes a kijuttató, akkor ugye kint is tankolgatni kell.
Minden tapasztalat érdekel :)
Köszönöm!
Üdv,
LAci
A nitrosolnak mennyire gyorsabb-lassabb a feltárósáda-hasznosulási ideje mint egy ammónium nitrátnak? Intenzív öntözés mellett?
Válasz Feri #2175. hozzászólásáraMegkérdezhetem, hogy N-lock helyett mit tetszik használni? Idén Limus Cleart használtunk.
Válasz Feri #2175. hozzászólásáraKöszönöm !![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz Vinkó #2172. hozzászólásáratöbb éves gyakorlat után irom a tapasztalataimat:![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
sávozva összel 250-300kg komlex 8-24-24 vagy 6-20-30.Szója alá kevesebb is elég.Vetéskor makro starter 150kg Yara-vagy Timac kukorica-szója egyformán. Ezekben az anyagokban meg van az a tápanyag ,ami a kelés,és az azt követő időben kell.
Szója esetén injektálóval vetés előtt a kialakított sávok tengelyére szórók 100l nitrosolt rtk pontosággal.Ezzel a szója ki van szolgálva ugyanis későbbi időszakban a rhizóbiumok átveszik a szerepet.Kukoricánál más a helyzet,vetéstől számitva az első 40nap-ban alig van N igény,ami van azt a sávozásal,starterral fedezem.A kukoricánál a mostani 6-8 leveles fejlettségnél adom ki a N 100%-t ami 300l 30% nitrosol:korábban N-lock-t használtam,de áttértem más anyagra.Több nálam okosabb gondolkodóval egyeztetve egyértelmű álláspont,hogy a nitrifikációt gátló anyagok,brutális talajbaci pusztítást okoznak.Nem akarom azt az előnyt elveszteni ,amit a sávozással megszereztem.Ez egy technológia ,ami időjárási tényezők szerencsés összejátszása esetén csodákra képes
Válasz dnsv #2173. hozzászólásáraMinden tapasztalat és ötlet érdekel. Főleg a szója miatt. Ha szépen működik az üledékmentes folyékony (NPK)műtrágya, akkor az menne a tő mellé szójában....pl.
Válasz Vinkó #2172. hozzászólásáraSzia
(Nekem forgókapás kulti van, de eszméletlen anyagból van.)
Bocsi hogy bele szólok. Ha a talajéletet nem sajnálod az N-Lock egész jó anyag és akkor egybe kiadható a nitrosol. Címerhányáskor is ha kitart a nitró az sokat dobna kukoricán.
Nekem a Busa injektálója tetszik, bár dizájnban nem túl szép, de erős az tuti.
Bocsánat az okoskodásért!