Gázolaj árak 628 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 409.33 Ft USD 389.71 Ft CHF 439.95 Ft GBP 489.96 Ft

Fórum

Őstermelői adószám, számla, nyugta, igazolvány,...

Létrehozta: Sanyi , 2008-03-01 20:49:43

Kedvencekhez Segítség

1965 hozzászólás
Nincs profilkép
#715 Gazda58
2014-01-10 15:47:40

Válasz #710. hozzászólásra
Ezt a NAV-tól kellene megkérdezni, de ha végiggondoljuk, a piacon csak az árulhat, akinek van őstermelői igazolványa és ősterm.adószáma, mert nyugtát kell adni. A közeli hozzátartozó árulhat a nagymama v. édesanya igazolványával úgy, hogy arra a napra ír egy megbízó levelet, hogy az ő árúját árulod. Nem fogad el az ellenőr olyan megbízó levelet, hogy pl. jan. 1-től dec. 31-ig. Mindig csak arra a napra szólhat a megbízás. Azért írtam, hogy a NAV-tól kellene megkérdezni, mert ha közös igazolványon szereplő árul megbízó levéllel az tiszta sor, oda csak azért kell mert esetleg neki nincs adószáma, mert a közös igazolványon elég, ha egyiknek van adószáma, természetesen csak annak a nevére lehet leadni akinek adószáma van. Viszont azzal nem vagyok tisztában, ha csak mint hozzátartozó szeretnél árulni, akkor lehet-e neked is megbízó levéllel értékesíteni a nagymama krumpliját a piacon.
De ha bemennél a falugazdászhoz, az biztos ezeket elmondaná neked és jobban megértenéd, mint így levelezésen keresztül, meg azonnal választ kapnál rá, nem napok múlva. Ettől függetlenül, ha van még kérdésed nyugodtan tedd fel! smile rolleyes

#714 jamo
2014-01-10 15:22:19

Válasz #712. hozzászólásra

??? Őstermelőihez nincs alapítóokirat szerintem, a közöshöz se. Legalábbis nekünk nem volt. smile smile

Nincs profilkép
#713 Kicsilány
2014-01-10 14:49:50

Sziasztok!

Mit tudtok nekem mondani a kompenzációs áfáról?
Átalányos, nem áfakörös őstermelőként tisztán nettó a számla amit kiadok, vagy nem, ha nem akkor, hogy működik ez az egész?

Köszi

#712 Zoli 63
2014-01-10 14:47:32

Válasz #711. hozzászólásra

Men lehet hogy az alapitó okirathoz is be kell előbb íratni ?

#711 jamo
2014-01-10 13:21:15

Üdv!
Családi őstermelőink van nekem és a szüleimnek. Tesómat is beleírtuk de őt a falugazdász kihúzta mivel hogy oldalági rokon nem lehet benne. Most olvasom az új földtörvényt abban a testvér is egyenesági rokonnak számít. Most akkor hogy is van ez? Van valakinek ilyennel tapasztalata?smile confused

Nincs profilkép
#710 Gagi14
2014-01-09 06:23:15

Köszönöm a segítséget.

Megvárom a decembert és akkor fogom kiváltani igy járok a legjobban.Viszont ha kiváltja a nagymamám aki nyugdíjas,vagy az édesapám akinek van bejelentett munkahelye,akkor én ezzel az igazolványal árulhatok a piacon?Vagy megbüntetnek?

Nincs profilkép
#709 Gazda58
2014-01-08 17:23:01

Ha betöltötted a 18. életéved és most váltasz ősterm.igazolványt sajnos kell fizetned a minimálbér után a járulékot (44 %) függetlenül attól, hogy nappali tagozatos tanuló vagy-e vagy sem. 16 éves koról lehet őstermelői igazolványa valakinek, de 18 éves koráig nem kell járulékot fizetnie mert addig az állam átvállalja, viszont ha betölti a 18. életévét akkor már elveszti ezt a lehetőséget és attól fogva járulékot kell fizetni. Amennyiben már előtte volt igazolványa, úgy az előző évi árbevétel után. Ha nem akkor a 44 %-ot.
A nagymama kertjét be jelentheted, hogy ott gazdálkodsz (anélkül, hogy volna benne részed), de azért tudni kell, hogy pl. 1000 négyzetméterről nem adhatsz le 100 q kukoricát.
Decemberben kellett volna kiváltanod az igazolványt, akkor arra az időre (napokra, attól függ melyik napon váltottad) kellett volna csak a járulékot kifizetni, értékesítettél volna pl. 15 kg burgonyát és az idei évben már lett volna előző évi (2013.év) árbevételed és az után fizetted volna a járulékot.
Sajnos így ez az év elúszott, ha csak nem akarsz havonta 40-akárhány ezer forintot fizetni, vagy kivárod újra a decembert és akkor hajrá!

Nincs profilkép
#708 Gagi14
2014-01-08 16:09:20

Köszönöm!

Nincsen bejelentett munkahelyem nappali tagozatos tanuló vagyok.Ebben az esetben a járulékok hogyan alakulnak? Sajnos nem kertes házban lakunk igy az egyetlen lehetőség ez a telek lenne.

Nincs profilkép
#707 Gazda58
2014-01-08 09:56:14

Válasz #698. hozzászólásra
Ha van bejelentett munkahelyed, mindegy, hogy csak 4 óra. Nem kell járulékot fizetni az őstermelői tevékenység után!

Nincs profilkép
#706 Gazda58
2014-01-08 09:54:04

Válasz #704. hozzászólásra
2014. jan. 1-től nem kell az őstermelői kiváltásáért fizetni! Viszont a kamarába be kell lépni, ami 5000.-Ft!
Járulékot (nyugdíj és egészségbiztosítás) csak abban az esetben kell fizetned, ha nincs bejelentett munkahelyed, viszont akkor a minimálbér után kell fizetni az első évben (ami a minimálbér 44 %a). Tehát sok. De ezt csak az első évben kell így fizetni. Következő évben az előző évi árbevétel 20%-ának a 14 %-a. Ez viszont már nagyon kedvező.

Nincs profilkép
#705 Gibi81
2014-01-08 07:59:11

Válasz #704. hozzászólásra

Van bejelentett munkahelyed? Ha nincs magadnak kell járulékokat fizetni, ami nem kevés. Nincs bevallási kötelezettség 600.000.-Ft-ig, így adózni sem kell az értékesítés után még az első évben sem. A kiváltás menete a következő: 1. NAV-hoz bemenni, őstermelői adószámot kiváltani, meghatározni, hogy mit akarsz termelni; 2. Elballagni a NAV-nál kapott papírokkal és 2.000.-Ft-tal a falugazdászhoz, aki a pénz befizetése után kiállítja az igazolványt; 3. Agrárkamarához bejelentkezni és befizetni az 5.000.-Ft-os tagsági díjat (itt nyilatkozni kell a bevételről, annak függvényében emelkedik a befizetendő összeg)
Erre a területre nem lesz egyszerű földhasználatot bejelenteni, mivel szívességi földhasználat csak egyenesági rokonoknál lehetséges és ugye a keresztanyukádnak is van tulajdonrésze a területen. Ha kertes házban laktok, jobban jársz, ha oda jelented be a termelést. (A terület mérete nem elég a támogatás felvételéhez, hacsak nincs még hozzá vagy 0,5 ha.)

Nincs profilkép
#704 Gagi14
2014-01-08 06:25:17

Senkise tud segíteni? Fontos lenne!
(Még a hónapba ki szeretném váltani.)

Nincs profilkép
#703 Gagi14
2014-01-06 16:31:25

Üdvözletem!

A nagymamám és a keresztanyukám nevén van egy telek.A telket az egész család gondozza.Kiválthatom én erre a földre az őstermelői igazolványt vagy nekem is a nevemre kell íratni egy részt? Továbbá 600.000Ft-ig adómentes,de az első évben én ugy hallotam,hogy a minimálbér után kell adózni,ez igaz?

#702 Szultán 963
2014-01-06 16:19:16

Kötelező késedelmi kamatot fizetni
Ügyvédvilág.hu
2014.01.06. 14:28.
Cimkék: késedelmi kamat, behajtási költségátalány, Ptk .

Már kötelező késedelmes fizetésnél késedelmi kamatot felszámolni, ráadásul legalább 40 euró behajtási költségátalánnyal együtt a Ptk szerint. A jogszabályváltozás magánszemélyekkel kötött szerződésekre nem vonatkozik.

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-jétől hatályos módosítása több ponton is megváltoztatta a számlák késedelmes kifizetésére vonatkozó szabályokat. „Eddig a vállalkozó szabadon eldönthette, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem. Mostantól mindenképpen meg kell ezt tennie, ráadásul kötelező lesz minimum 40 eurónak megfelelő forintösszeget is felszámolnia behajtási költségátalányként. Ez aránytalanul nagy terhet róhat a késedelembe eső gazdálkodókra. Különösen nehéz helyzetet teremt az olyan jóhiszemű vállalkozások számára, akik azért nem tudnak alvállalkozóiknak pontosan fizetni, mert őket sem fizette ki a fővállalkozó” – értékelte a helyzetet Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója a cég Adó Online-nak eljuttatott közleményében.

A behajtási költségátalányra vonatkozó törvényváltozás értelmében a késedelmi kamaton túl, a késedelmesen fizető fél köteles megfizetni a behajtással kapcsolatos valós vagy vélelmezett költségeket is. Ennek mértéke – a megkésett összeg nagyságrendjétől és a behajtással kapcsolatosan felmerült tényleges költségektől függetlenül – legalább 40 eurónak megfelelő forintösszeg, amelytől a felek csak felfelé térhetnek el. A szerződés költségátalányt kizáró vagy a Ptk.-tól egyéb módon eltérő rendelkezése automatikusan semmisnek minősül. A behajtási költségátalány fizetése nem mentesít a késedelem egyéb jogkövetkezményei: például a késedelmi kamat fizetése alól.

A rendelkezést a gazdálkodó szervezetek közötti szerződések esetén, valamint a közbeszerzésekre kötelező alkalmazni, a 2013. március 16-án, vagy azt követően kötött szerződések vonatkozásában. A magánszemélyekkel kötött szerződésekre az új szabály nem vonatkozik.
- A költségátalány számviteli elszámolása megegyezik a késedelmi kamatokéval, melyet a számviteli törvény 2014. január 1-jétől hatályos módosítása szabályoz. E szerint, a késedelembe esett félnek az üzleti évre jutó késedelmi kamatot és költségátalányt kötelező elszámolnia és a beszámolójában az egyéb ráfordítások között kimutatnia attól függetlenül, hogy azt (még) nem fizette meg. A jogosult ezzel szemben az egyéb bevételek között csak azokat az összegeket szerepeltetheti, melyet az adott vagy az azt megelőző üzleti évekre vonatkozóan pénzügyileg is megkapott. A behajtási költségátalány után nem kell áfát fizetni.

Első pillantásra a 40 eurós összeg nem tűnik soknak, nagy mennyiségű késedelmesen fizetett számla esetén azonban jelentős, akár több millió forintos plusz terhet is jelenthet, a felmerülő adminisztrációs terhekről nem is beszélve. Nagyobb cégek számára inkább ez utóbbi lehet megterhelő, míg a mikro- és kisvállalkozások számára akár fizetőképességbeli nehézséget is jelenthet az új szabály. Hiszen ez utóbbiak nagyban függnek a vevőik fizetési hajlandóságától és gyorsaságától, így önhibájukon kívül is fizetési késedelembe eshetnek.

Az új szabályozás komoly elvi kérdéseket is felvet. Mennyire lehet jogos például a behajtási költségátalány megfizettetése akkor, ha a jogosultnak egyáltalán nem merült fel a behajtással kapcsolatos költsége, és amikor a kötelezett a fizetési határidő után ugyan, de a behajtás előtt kamatostul fizetett? Ezzel a költségátalány törvényi indokolás szerinti célját, vagyis a behajtási költségek fedezését nem lehet majd elérni (hiszen ilyenek fel sem merülnek), de annak fizetésétől a felek a Ptk. szabályai szerint mégsem térhetnek el. További torzulás, hogy a behajtási költségátalány összege – szemben a késedelmi kamatéval – nem függ az ellenérték nagyságrendjétől, sem a késedelem mértékétől, így alacsony összegű számlák esetén a szankció akár meg is haladhatja az ellenérték összegét, akkor is, ha a késedelem csupán 1-2 nap.

Számlázási szabályok 2014-ben

„A szabályozás ugyan uniós irányelven alapul, azonban a hazai törvényszöveg szigorúbbra sikerült, mint a nemzetközi norma; ezért elvileg lenne mód arra, hogy könnyítsenek a magyar szabályokon” - mondja Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója. Az irányelv szövege szerint ugyanis a tagállamoknak csak azt kell biztosítaniuk, hogy amennyiben kereskedelmi ügyletekben késedelmi kamat válik esedékessé, a hitelező jogosult legyen az adóstól legalább 40 euró összegű átalány megfizetését követelni. A jogosultság azonban nem egyenlő a kötelezettséggel. Az uniós norma tehát összességében megengedőbb, mint a Ptk. rendelkezése.

Vannak továbbá olyan kérdések, melyekre egyelőre nincsenek válaszok. Nem tisztázott például, hogy a jogosult a késedelembe esést követően jogszerűen lemondhat-e a behajtási költségátalányról, és ha megteszi, hogyan kell ezt dokumentálnia, elszámolnia. Fennáll továbbá annak a veszélye is, hogy ha a jogosult lemond a behajtási költségátalányról, a NAV hiányzó bevételnek tekintheti az összeget, amelyre adóhiányt állapíthat meg.

#701 Teo
2014-01-06 11:32:51

Köszönöm a válasz a gépesitésel ninc gond gép az van nem is akár milyen de lényeg a lényeg a 4orásat még ki kell egészitenem mčg ugyan enyivel ha jol értem az faxa

#700 Teo
2014-01-06 11:32:49

Köszönöm a válasz a gépesitésel ninc gond gép az van nem is akár milyen de lényeg a lényeg a 4orásat még ki kell egészitenem mčg ugyan enyivel ha jol értem az faxa

Nincs profilkép
#699 Gibi81
2014-01-06 09:41:34

Válasz #698. hozzászólásra

Szia!
A szerintem ebben az esetben sok lenne a járulék. Pontosan nem tudom a mikéntjét, de az biztos, hogy a minimálbér erejéig magadnak kéne kiegészíteni. Eddig a területalapú támogatást 1 ha területtől lehetett igénybe venni. Nem akarlak elriasztani a munkától, de egy ekkora terület karbantartása gépek nélkül óriási mennyiségű időt emészt fel. Van egy barátom, aki 0,3 ha kapást vállalt be, de a végére csak 0,15 ha-ról tudta betakarítani a termést. Pedig 2 fő látástól vakulásig csinálta és ha tudott a család többi tagja is beszállt. Az ilyen jellegű erőfeszítést senki nem fizeti meg sajnos. Nekik kb. 200.-Ft-os órabér jött ki. Mondjuk az is igaz, hogy a semminél az is több. Volt még egy dolog, amivel nehezen birkóztak meg, az pedig az értékesítés. Egy csomó terményüket nem vették meg, mivel nem volt kiépítve a piac. Én javasolnám, nektek is, hogy ne vállaljatok túl sokat. Elsőre én inkább csak kisebb területen kezdeném, majd fokozatosan fejleszteném a gazdaságot. Ezt csinálom a fűszerpaprikával. Ha elsőre beültettem volna 0,5 ha-t biztos nagy zakó lett volna. Így sem volt kevés a tanulópénz, de nagy területnél hatványozódott volna...

#698 Teo
2014-01-06 08:09:23

Szép napot mindenkinek
Most gondolkoounk a kis családal az östermelöi kiváltásán viszont vannak itt kérdések
Van munkahelyem de csak 4 o bejelentet igy menyi járulékot kell fizetnem még magam után
Zöldség termesztés a cél melékálásban(paprika krumpli borso)
Milyen papirok kellenek ezek értékesitésére
Vehetö e igénybe valami visza nem tétitendö(0.5 ha)

Egyenlöre enyi köszönöm a segitségetsmile confused

Nincs profilkép
#697 xerion
2014-01-05 16:39:16

Ja jol van most néztem hogy biztos érvényesíteni kell mert 12.31.ig érvényes..

Nincs profilkép
#696 Istvánxxx
2014-01-05 11:16:30

Válasz #695. hozzászólásra

Üdv!
Akkor kell megújítani, ha tavaly csak 1 évre kérted az érvényesítést.
Az őstermelői bevételekről az szja bevallással egyidejűleg kell nyilatkozni egy külön lapon (május 20-ig, ha jól emlékszem), hacsak nem vagy negyedéves bevalló, vagy hasonló.

Nincs profilkép
#695 xerion
2014-01-05 09:14:25

Üdv!

Ilyenkor januárban kell valamit csinálni az őstermelőivel? (megújjítani ) Mikor kell adóbevallást készíteni?

Nincs profilkép
#694 Antónia
2013-12-23 19:56:41

Válasz #692. hozzászólásra

Elég akinek a nevén van az igazolvány! Az ő nevére lesz leadva minden, de közösen, megosztva adóznak a többiek is!

#693 apuci
2013-12-23 19:54:19

Válasz #692. hozzászólásra
Szerintem kell!!!

Nincs profilkép
#692 Szuróka
2013-12-23 19:49:09

Sos közös őstermelői igazolványnál mindenkinek kell külön adószám vagy elég annak akinek a nevén van az igazolvány??Előre is köszönöm a válaszokat.smile helpsmilie

#691 .Ropi
2013-12-18 19:37:24

Válasz #690. hozzászólásra

Köszi, a nyomtatvány az megvan, csak néhány helyen kellene segítség a kitöltéséhez, de holnap megyünk az MVH-ba és majd segítenek. Köszi még egyszer!

Nincs profilkép
#690 Dunántúli
2013-12-18 19:14:29

Válasz #689. hozzászólásra

http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/foldmuv_ig/nyomtatvanyok_fm/csaladi_gazdasag_nyomtatvany.htmlhttp://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/foldmuv_ig/nyomtatvanyok_fm/csaladi_gazdasag_nyomtatvany.html

#688 .Ropi
2013-12-17 18:24:57

Most szeretnénk családi gazdasággá válni és lenne egy kérdésem. A bevitt tárgyi eszközökről kell külön nyilatkozni vagy elég csak a szerződésben (nyitó leltár)?? És hogyan kell erről nyilatkozni, mármint bele kell írni a gépek értékét, évjáratát, típusát??

#687 Gabesz2
2013-12-16 14:41:55

Válasz #686. hozzászólásra
Az "inszeminátor" nem őstermelői tevékenység. Ezért az adózásnál nem kedvezményesen fogsz adózni.
Az őstermelőihez kapott adószámhoz a NAV-nál be kell jelenteni a tevékenység kódot és lehet, hogy egyéni vállalkozónak is be kell jelentkezned?

Nincs profilkép
#686 tehenes 55
2013-12-16 14:06:52

És mért nem lehet ???? Akkor melyik adózási formát válasszam amelyik tartalmazza ezt a szolgáltatási formát ??

Nincs profilkép
#685 falugazdász22
2013-12-15 14:01:03

röviden nem

Nincs profilkép
#684 tehenes 55
2013-12-15 13:07:46

Üdv mindenkinek érdeklődnék Bács-kiskun meg Csongrád megyében szeretnék álategéségűgyi szolgáltatást végezni vagyis ( szarvasmarha inszeminálást ) és ezt a tevékenységet csinálhatom e őstermelő ígazolványal ???

Nincs profilkép
#683 tehenes 55
2013-12-15 13:07:14

Üdv mindenkinek érdeklődnék Bács-kiskun meg Csongrád megyében szeretnék álategéségűgyi szolgáltatást végezni vagyis ( szarvasmarha inszeminálást ) és ezt a tevékenységet csinálhatom e őstermelő ígazolványal ???

Nincs profilkép
#682 kis Zombi
2013-12-15 08:03:46

Válasz #679. hozzászólásra
Lehetsz Áfa körös, de jól gondold meg érdemes-e. Ha túlnyomórészt szántóid vannak, akkor mindenképp érdemesebb Áfásnak lenni, de ha pl. gyümölcsösben, vagy zöldségfélében utazol, ahol sok a kézimunkaerő szükséglet, és kiteheti az önköltség 30 - 50 %-át, akkor cumi Áfa körösnek lenni.

Nincs profilkép
#681 kis Zombi
2013-12-15 08:03:45

Válasz #679. hozzászólásra
Lehetsz Áfa körös, de jól gondold meg érdemes-e. Ha túlnyomórészt szántóid vannak, akkor mindenképp érdemesebb Áfásnak lenni, de ha pl. gyümölcsösben, vagy zöldségfélében utazol, ahol sok a kézimunkaerő szükséglet, és kiteheti az önköltség 30 - 50 %-át, akkor cumi Áfa körösnek lenni.

#680 endypapa
2013-12-15 07:32:31

Válasz #678. hozzászólásra

Az áfa összeg hejére AM-t írj. Ennyi.

#679 Zabiho
2013-12-15 06:01:38

Üdv!
Hadd kérdezem már meg, őstermelőként válhatok e áfa alanyá, kinek mi a tapasztalata. Ezalatt azt értem, hogy fejlesztésnél áfát igényelhetek e vissza?
Előre is kösz!

Nincs profilkép
#678 Norbi0107
2013-12-09 18:01:56

Sziasztok!
Valaki tudna segíteni, hogy kell 0-ás (alanyi adómentes) számlát kiállítani? Hova, mit kell írni? (mondjuk egy fénymásolt beszkennelt számlán bemutatva)

Köszönöm előre is!smile smile

Nincs profilkép
#677 Gibi81
2013-12-04 07:49:11

Válasz #675. hozzászólásra

Én úgy tudom, hogy 600.000.-Ft-ig nem kell bevallás.

Nincs profilkép
#676 VakLóaBakon
2013-12-04 05:36:31

Hamut szórók a fejemre és töredelmesen bocsánatot kérek. Egy csöppet elírtam.
Szóval a tera támogatás nem adózik és a sávok számításába csak annyiban számít bele, hogy a 20% számításakor figyelembe kell venni.
Szóval ha 3,6 M a bevétel és 0,5 M a támogatás akkor a nemleges nyilatkozathoz a 3,6 + 0,5 = 4,1 M-nak kell a 20%-át lefedni számlával.

Sziasztok! Nekem ez az elsö évem , hogy östermelöként bevételem van nem nagy 50.000ft erröl kell bevalást Készitenem ?A tételes adó módot választottam.

#674 Szeni
2013-12-03 23:15:32

Van itt a fórumon olyan ember is, aki ért ehhez az adózáshoz, (mert mi csak kibicelünk) és jó lenne ha pontosítaná a lényeget, mert így nem túl jó, h. nincs egyetértés a válaszadók között.

#673 Szeni
2013-12-03 23:12:03

Válasz #672. hozzászólásra

Akkor még benne vagy a 8M alatti sávban, tehát kistermelő vagy,
7,9M+ 5,2M= 13,1M bevétel
13,1 / 40% = 5,24M
5,2+6,8 = 12M költség
ebben az esetben nyilatkozhatsz, h. van 20% számlád, és akkor jövedelmet nem számol a rendszer, de ha ezt választod, akkor utána kell nézni jobban az egésznek, mert ennek a módszernek a választása befolyásolja az amortizáció elszámolását, és talán az előző évekről elhatárolt veszteséget is......nem vagyok naprakész ebből, mert mi nem ezt választjuk, de a lényege ez, amit leírtam

#672 decsi
2013-12-03 21:51:07

Válasz #671. hozzászólásra

Ha 7.9 mill a bevétel kiadás 6.8 mill és 5.2 mil a földalapú?

Nincs profilkép
#671 VakLóaBakon
2013-12-03 21:32:24

Válasz #670. hozzászólásra
Nem akarok beleszólni, de a tények makacs dolgok.
A tera támogatás mint EU-tól kapott pénz nem szja köteles, DE, az értékhatárok számításakor bizony figyelembe kell venni.
Pl.:
Őstermelő vagy, tételes költségelszámolással. Van 3.600.000.- Ft bevételed, és 500.000. Ft támogatásod. Ebben az esetben már NEM elég a több min 20%-nyi számláról nyilatkoznod (3,6 + 0,5=4,1 MFt). Sajnos adót kell fizetned a 3.600.000.- Ft után. Vagy jön a 40%-os dolog /ha van elég számlád.

#670 Szeni
2013-12-03 20:53:11

Válasz #668. hozzászólásra

Egy dolog van, amibe a támogatás nem számít bele, a bevételi értékhatárokba. Tehát 600 ezerig nincs adóbevallás, 600 E - 4 M között egyszerűsített ( van 20% számlám) , és 4M - 8M között 40% költséghányad. Tehát ezek a határok a gazdálkodásból eredő bevételekre érvényesek.

#669 Szeni
2013-12-03 20:39:15

Válasz #668. hozzászólásra

Egy az egyben bevételnek számít. Biztosan olvastál olyan beszélgetést itt a fórumon, h. " ha még ebben az évben kinyomják a támogatás második felét, akkor jól megszivatják a parasztokat". Na ennek az a lényege, h. ha a múlt évi támogatást ezév elején adták ki, és az ezévit még decemberben kiadják, akkor a mult évben kicsi a bevétel ( mert nincs támogatás) pedig a költségek elbírták volna, ebben az évben meg túl nagy a bevétel ( a két évi támogatás miatt), és mivel az őstermelőnek nincs lehetősége ezt megtolnni előre, v. hátra, ezért ezévben beadózik utána. Ezt már egyszer, nem túl régen eljátszották velünk.

#668 decsi
2013-12-03 20:26:30

Válasz #664. hozzászólásra

Ok de milyen formában?Eddigi könyvelőnk nem adta hozzá a mostani meg
hozzá akarja adni a bevételhez.smile confused

#667 decsi
2013-12-03 20:26:29

Válasz #664. hozzászólásra

Ok de milyen formában?Eddigi könyvelőnk nem adta hozzá a mostani meg
hozzá akarja adni a bevételhez.smile confused

#666 Szeni
2013-12-03 20:24:46

Válasz #665. hozzászólásra

Na akkor nagyon gyorsan keressél egy modit, nehogy elmenjen a kedved az ünnepek előtt.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Újdonságok a PIONEER® napraforgó vetőmag kínálatában
Újdonságok a PIONEER® napraforgó vetőmag kínálatában
A 2025-ös vetési szezonra 3 teljesen új hibrid áll a hazai termelők...
Sajtóközlemény
Mit kell vállani a gazdáknak az új AKG programban?
Regent Gruber
Regent Gruber

770.000 Ft

Gépi földmunka istálló trágyázás
Gépi földmunka istálló trágyázás

10.000 Ft

Eladó nagy súlyú hízók
Eladó nagy súlyú hízók

1.000 Ft

Kukorica eladó
Kukorica eladó

100.000 Ft