Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR411.02 FtUSD394.48 FtCHF438.79 FtGBP494.07 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Tom250 #1924. hozzászólásáranekem is volt egyszer, de nem akart bokrosodni, pedig kikelt időben. Kalászoláskor is látszódtak a sorok. A szára magasra nőtt és jó erős szára van. Végül 5 tonnát adott gyenge takarmány minőségbe. Egy Genius vagy Nádor sokkal jobb azóta csak ez a 2 van.
Válasz Pont #1925. hozzászólásáraNekem nincs ilyesmim ezért sem ismerem hogy kell.A vetőgép Angeloni Európa féltárcsás 25 soros.Csak a magszekrényen lévő soronkénti subert tudom elzárni.Most lesz a harmadik őszi szezonja eddig nem kinlótam vele,örültem hogy elfogathatóan el lett vetve.A permetelő 12 méter,A műtrágyaszóró 18-20 méteren szór.Hullámos dombos területek kitűzni nem lehet hiszen nem látsz semmit.Vagy ne kinlódjak vele,vegyek inkább egy sorvezetőt?
Válasz Tom250 #1924. hozzászólásáraNekem tavaly lett vetve.
Ősszel megkapta ha jól emlékszem a 2,5 npk-t, olyan száraz hantos földbe vetettem, hogy nem láttuk, hol mentünk a vetőgéppel.
Tavasszal kapott asszem' 2,5 nitrogént, ami 1-hónapig nem kapott esőt.
Tavasszal meg lett hengerezve.
1x lett gyomirtva, 2x rovarölő, 2x gomba ellen, mindezt összesen 3 menetben, minden alkalommal kapott lombtrágyát, polonvit volt talán.
A föld középkötött, lejtős szánkópálya, néhol termőréteg hiánnyal, mindenfelé lejt.
Szépen megnőtt, átlag 12-14 cm kalásszal, 6,5 ha adott hesston bálából 52 db-ot.
2,5 tonna lett hektáronként, sajnos nekem besült, éréskor néztem, össze voltak aszalódva a szemek.
Csapadékhiány miatt mindenszentek után vetettük.
Ránézésre nagyon szép volt, a végére meg bekotlott...
Ha nem sül be, az 5 tonnát szerintem ilyen szélsőséges körülmények között hozta volna.
Porszárazon kellett sajnos szántanom is, lazítva ez a föld 10-12 éve nem volt, illetve nincs olyan égtáj, amerre ne lejtene.
Én mondjuk a kalászhányáskor a műtrágyát megpróbáltam lombtrágyával kiváltani, lehet itt rontottam el.
Egyébként nem lett volna rossz.
Helyileg Tolna megye-Dunaföldvár.
Én se ezt szerettem volna, de mint kisgazda, nekem is ez jutott.
Válasz agrogal #1923. hozzászólására
Így akkor lehet vetni, ha lehet külön-külön is elzárni. Egyébként majdnemcsak elég elzárni tudni az egyik kerék felettit, mert ugyan az lesz visszafele is mikor a másik keréknyomot hagyjuk ki, tehát ha valakinek olyan művelőút készítője van, hogy két nyomban kitárcsázza a vetést, azzal ugye muszáj lenne félgépaljjal kezdeni, de ha az egyiket leszereli, vethet a rajz szerint is, egy menettel kevesebbel meg lehet csinálni a forgót.
Válasz Pont #1921. hozzászólásáraAmit rajzoltál az jó lesz nekem,amúgy nem használtam még a művelő utat,akitől vettem pár éve 15 métere zárogatta mert nem automata,hanem a két súbert nyomogatta le,fel.
Válasz agrogal #1918. hozzászólásáraEl tudod zárni a vetőgép felét? Ha a vetőgép jobb fele vet, akkor neked mindig jobbra esik a saját földed határa, ha a bal fele vet, akkor pedig balra. Ha a nyomjelző miatt tetted fel a kérdést, akkor azt szépen megnézed és kiszámolod, hogy hogyan tudsz pontos csatlakozást elérni. Vagy mire gondoltál ezzel a kérdéssel?
Válasz Sk Laci #1910. hozzászólásáraMost vetek először őszi árpát, ezt a 2x-i rovarozást idénre kell terveznem? jövő héten vetem, mit kell figyelni rajt hogy mikor kell indulni bogarazni?
Válasz szanberg #1909. hozzászólásáraTavaly felszívódó ment, idén piretroid van raktáron, de ha a körülmények úgy hoznák a második permetezéshez felszívódót vennék.
Válasz Bobo77 #1906. hozzászólásáraNekem nincsen árpám, csak búzát szoktam vetni. Pénzben jobban kijövök.
Mostan volt jó a talaj, a vetőmag otthon volt, akor elvetem. 4 ha nem vetettem el kukorica melleti parcella. Itt minden reggelre fel van minden túrva a disznóktól. Elhagyott 40+ha szőllő ahol a vad magbújik, majd este rendezkednek. Melletem levő 30 ha kukoricából nem tudom mit fognak learatni, mert 2-3 ha-os körök vannak benne, ahol ritkábban van benne álló kukorica, mint erdőben a fa. Félek, ha elvetem a búzát, akkor újra vethetem, mert tönkreteszik a disznók. De eléb utób valamit kell kezdenem a 4 ha-al, mert az egyik legjobb minőségü földem, kár lenne ugaron hagyni, és még a vetőmag is otthon van.
Válasz Gatti #1897. hozzászólásáraEn mindig azt vallom... amikor tökéletes magyagyat lehet csinalni +/-3 het akkor kell vetni... nem okt1 vagy okt15...
pont tegnap láttam egy táblát ahol már szépen kisorolt a gabona, kb 2-3cm es lehet, nem tudom mit vetettek de elég korainak tartom. Valamint repcét is láttam ahol már szinte a sora se látszik olyan nagy.
Hátrány hogy összevetsz a szomszéddal és csak szélcsendbe tudsz dolgozni.
Kicsivel mindig fölé kell menni a,töszámnak meg elveti a müvelöutba is a magot.
Válasz alair #1877. hozzászólásáraSzerencsések vagytok csapadékkal nyilván.Valamint ott volt a 300kiló. Vetőgéppel 200-250-nel is meg volt a 8-9T/H...vagy több, víz kérdése volt az egész.
Válasz szanberg #1885. hozzászólásáraÉn is nézegetem a horsch co3akat... Hátha akad majd valami ócsó... Meg a pronto elődjét ami ásóboronás...bár azokon a vetőtárcsák elég betegek már annyi idősen...
A b verzió esetleg a gruber átalakítas lenne...az mégiscsak könnyebb, mint a tárcsám váza...
Láttok 3m gépkapcsolatot ami 1 menetben elrendezi a napraforgóföldet és mehet is a búzavetés?
Fronton vlm apritó hátul vlm tárcsás grubberos cucc...
Csak 1 menettel.
Válasz alair #1877. hozzászólásáraTavaly ősszel - legalábbis nálunk - a vetőgép mélységtartása aranyat ért. Nagyon száraz volt a föld, ezért kb. 6-8 cm mélyre lett vetve a göröngyök közé, ami hengerelés után kb. 4-5 centi maradt. Ami nem ide került, az nem kelt ki. (Búzánál ez általában túl mélynek számít, kicsit neccesnek is éreztem, de bejött.)
Normális években jó a szórvavetés, ahogy írod, de egyre gyakoribbak a nemnormális helyzetek.
3135 hozzászólás
Válasz Gatti #1933. hozzászólásáraLehet azért nem bokrosodott jól....
Válasz Tom250 #1929. hozzászólásáraJaj az lemaradt, hogy 200-220 kg körül ajánlották a vetést, mondván intenzív a bokrosodása...
Ha sikerül, teszek róla képet
Válasz Tom250 #1930. hozzászólásáraén abba az 1 évbe 280 al vetettem. mert a próbára hozott összes magot belevetettem a táblába.
Válasz Tom250 #1930. hozzászólásáraJa bocsi én 220 kg kb október elején
Válasz Tom250 #1924. hozzászólásáranekem is volt egyszer, de nem akart bokrosodni, pedig kikelt időben. Kalászoláskor is látszódtak a sorok. A szára magasra nőtt és jó erős szára van. Végül 5 tonnát adott gyenge takarmány minőségbe. Egy Genius vagy Nádor sokkal jobb azóta csak ez a 2 van.
Válasz agrogal #1928. hozzászólásáraÉrtem, köszi!
Egyébként hány kilóval érdemes vetni?
Válasz Gumóka #1926. hozzászólásáraKöszi a részletes leírást!
Másik topikban visszakerestem és sokan írták hogy nem bokrosodik jól..
Én szója után tervezem vetni, 2q Yara 8-24-24 est kap majd vetés előtt.
Válasz Tom250 #1924. hozzászólásáraTermeltem évekig 10-20 ha nagyságba Nálam szikes talajok vannak,500+ péti+alap műtrágya megy mindenre(kivéve napra)5-6,5 T/Ha átlagba Takarmány minőség legfeljebb euro.
Válasz Pont #1925. hozzászólásáraNekem nincs ilyesmim ezért sem ismerem hogy kell.A vetőgép Angeloni Európa féltárcsás 25 soros.Csak a magszekrényen lévő soronkénti subert tudom elzárni.Most lesz a harmadik őszi szezonja eddig nem kinlótam vele,örültem hogy elfogathatóan el lett vetve.A permetelő 12 méter,A műtrágyaszóró 18-20 méteren szór.Hullámos dombos területek kitűzni nem lehet hiszen nem látsz semmit.Vagy ne kinlódjak vele,vegyek inkább egy sorvezetőt?
Válasz Tom250 #1924. hozzászólásáraNekem tavaly lett vetve.
Ősszel megkapta ha jól emlékszem a 2,5 npk-t, olyan száraz hantos földbe vetettem, hogy nem láttuk, hol mentünk a vetőgéppel.
Tavasszal kapott asszem' 2,5 nitrogént, ami 1-hónapig nem kapott esőt.
Tavasszal meg lett hengerezve.
1x lett gyomirtva, 2x rovarölő, 2x gomba ellen, mindezt összesen 3 menetben, minden alkalommal kapott lombtrágyát, polonvit volt talán.
A föld középkötött, lejtős szánkópálya, néhol termőréteg hiánnyal, mindenfelé lejt.
Szépen megnőtt, átlag 12-14 cm kalásszal, 6,5 ha adott hesston bálából 52 db-ot.
2,5 tonna lett hektáronként, sajnos nekem besült, éréskor néztem, össze voltak aszalódva a szemek.
Csapadékhiány miatt mindenszentek után vetettük.
Ránézésre nagyon szép volt, a végére meg bekotlott...
Ha nem sül be, az 5 tonnát szerintem ilyen szélsőséges körülmények között hozta volna.
Porszárazon kellett sajnos szántanom is, lazítva ez a föld 10-12 éve nem volt, illetve nincs olyan égtáj, amerre ne lejtene.
Én mondjuk a kalászhányáskor a műtrágyát megpróbáltam lombtrágyával kiváltani, lehet itt rontottam el.
Egyébként nem lett volna rossz.
Helyileg Tolna megye-Dunaföldvár.
Én se ezt szerettem volna, de mint kisgazda, nekem is ez jutott.
Remélem neked sikeres lesz
Válasz agrogal #1923. hozzászólására
Így akkor lehet vetni, ha lehet külön-külön is elzárni. Egyébként majdnemcsak elég elzárni tudni az egyik kerék felettit, mert ugyan az lesz visszafele is mikor a másik keréknyomot hagyjuk ki, tehát ha valakinek olyan művelőút készítője van, hogy két nyomban kitárcsázza a vetést, azzal ugye muszáj lenne félgépaljjal kezdeni, de ha az egyiket leszereli, vethet a rajz szerint is, egy menettel kevesebbel meg lehet csinálni a forgót.
Kalahárit ki mennyivel szokta vetni?
Most lesz először ilyen fajtám, termésben mit lehet tőle várni?
Sajnos amit eredetileg szerettem volna azt már nem kaptam..
Válasz Pont #1921. hozzászólásáraAmit rajzoltál az jó lesz nekem,amúgy nem használtam még a művelő utat,akitől vettem pár éve 15 métere zárogatta mert nem automata,hanem a két súbert nyomogatta le,fel.
Válasz Pont #1921. hozzászólására
Válasz agrogal #1918. hozzászólásáraDe nem kötelező fél gépaljjal indulni, hanem a művelőutat is el lehet osztanai két gépaljra.
Válasz agrogal #1918. hozzászólásáraEl tudod zárni a vetőgép felét? Ha a vetőgép jobb fele vet, akkor neked mindig jobbra esik a saját földed határa, ha a bal fele vet, akkor pedig balra. Ha a nyomjelző miatt tetted fel a kérdést, akkor azt szépen megnézed és kiszámolod, hogy hogyan tudsz pontos csatlakozást elérni. Vagy mire gondoltál ezzel a kérdéssel?
Válasz agrogal #1918. hozzászólásáraMiért mennél rá? Jó hogy nem az övét is elveted.
3 méteres vetőgéppel 12 méteres művelőútnál fél gépaljal idulunk. Van e valami trükje hogy ne menjünk rá a szomszédéra?
Válasz Bobo77 #1906. hozzászólásáraDélen úgy is jó.
http://www.agr.unideb.hu/ebook/szantofoldinovenyek/termesztsi_technolgija2.html
http://www.agr.unideb.hu/ebook/szantofoldinovenyek/termesztsi_technolgija2.html
Válasz Büresz #1911. hozzászólásáraLevéltetüt / pl.Biscaya /
Válasz Devyd #1914. hozzászólásáraBúza után, 200kg
Válasz Büresz #1913. hozzászólásáraRepce után teszed?
200kg?
Válasz Devyd #1912. hozzászólásáraSu ellen. Semennyit de abból nagyon sokat!
Válasz Büresz #1911. hozzászólásáraMilyen fajtát vetsz?
Mennyi npk-t teszel ki?
Válasz Sk Laci #1910. hozzászólásáraMost vetek először őszi árpát, ezt a 2x-i rovarozást idénre kell terveznem? jövő héten vetem, mit kell figyelni rajt hogy mikor kell indulni bogarazni?
Válasz szanberg #1909. hozzászólásáraTavaly felszívódó ment, idén piretroid van raktáron, de ha a körülmények úgy hoznák a második permetezéshez felszívódót vennék.
Válasz Sk Laci #1908. hozzászólásáraPiretroiddal vagy felszívódó szerrel?
Válasz csoppika #1904. hozzászólásáraIgen, nem gond a permetezés. Tavaly is lefújtam, és nem lett vírusos. A szomszédé meg......
Válasz Bobo77 #1906. hozzászólásáraNekem nincsen árpám, csak búzát szoktam vetni. Pénzben jobban kijövök.
Mostan volt jó a talaj, a vetőmag otthon volt, akor elvetem. 4 ha nem vetettem el kukorica melleti parcella. Itt minden reggelre fel van minden túrva a disznóktól. Elhagyott 40+ha szőllő ahol a vad magbújik, majd este rendezkednek. Melletem levő 30 ha kukoricából nem tudom mit fognak learatni, mert 2-3 ha-os körök vannak benne, ahol ritkábban van benne álló kukorica, mint erdőben a fa. Félek, ha elvetem a búzát, akkor újra vethetem, mert tönkreteszik a disznók. De eléb utób valamit kell kezdenem a 4 ha-al, mert az egyik legjobb minőségü földem, kár lenne ugaron hagyni, és még a vetőmag is otthon van.
Válasz Sk Laci #1901. hozzászólásáraÉn szinte mindig a búzát vetem el előbb aztán az árpa!Igaz pár nap különbséggel!Okt. első napjaiban...
Válasz Erdőjaro #1902. hozzászólásáraNyilván arra utalt, hogy utólag okos az ember, évjárat függő, hogy mikor mi számít jó döntésnek.
Válasz Sk Laci #1901. hozzászólásáraHa jó idő lesz, rovarölőzni fogsz?
Válasz Sk Laci #1901. hozzászólására
Az árpát korábban szoktuk mi is.
Válasz agrogal #1899. hozzászólásáraKöszi a vérbeli szakmai tanácsot ! Ebből aztán tényleg sokat megtudtam!
Válasz *** HM *** #1895. hozzászólásáraHolnap indulok a búza vetéssel. A szomszédban meg már harmadik napja vetik az őszi árpát.
Válasz Gatti #1897. hozzászólásáraEn mindig azt vallom... amikor tökéletes magyagyat lehet csinalni +/-3 het akkor kell vetni... nem okt1 vagy okt15...
Válasz Erdőjaro #1893. hozzászólásáraHa tudom hogy elesek leülök előtte.
Válasz *** HM *** #1895. hozzászólásáraKb. 3 hét múlva.
pont tegnap láttam egy táblát ahol már szépen kisorolt a gabona, kb 2-3cm es lehet, nem tudom mit vetettek de elég korainak tartom. Valamint repcét is láttam ahol már szinte a sora se látszik olyan nagy.
Válasz *** HM *** #1895. hozzászólásáraÁrpát eltoltuk Heccikém!
Jön a búza!
Megy a vetés egyes helyeken.
Ti még sehol se vagytok mi?
Válasz Sk Laci #1892. hozzászólásáraA Time csoroszja nyomában megeszi a prontót vagy spiritet
Árpát érdemes idén elrakni még szeptemberben,vagy a későbbi vetések jönnek már be a kártevők,vírusok miatt?
Válasz kukaccsosz #1884. hozzászólásáraLaza földjeid vannak, hogy Tumeval vettek?
Nekem nem "smakkol", de olyan vader spirit az már szimpatikusabb.
Válasz alair #1877. hozzászólásáraMi is az elmult 10 évben szorva vetettünk meg egy sor rt és kész.
Most vettünk egy használt prontot.
Megvannak az elönyei hátrányai a szorvavetésnek.
Elöny hogy olcso és nagy területteljesitmény.
Hátrány hogy összevetsz a szomszéddal és csak szélcsendbe tudsz dolgozni.
Kicsivel mindig fölé kell menni a,töszámnak meg elveti a müvelöutba is a magot.
Válasz alair #1877. hozzászólásáraSzerencsések vagytok csapadékkal nyilván.Valamint ott volt a 300kiló. Vetőgéppel 200-250-nel is meg volt a 8-9T/H...vagy több, víz kérdése volt az egész.
Válasz szanberg #1885. hozzászólásáraÉn is nézegetem a horsch co3akat... Hátha akad majd valami ócsó... Meg a pronto elődjét ami ásóboronás...bár azokon a vetőtárcsák elég betegek már annyi idősen...
A b verzió esetleg a gruber átalakítas lenne...az mégiscsak könnyebb, mint a tárcsám váza...
Válasz *** HM *** #1887. hozzászólásáraHátra rövidtárcsa+vetőgép.
Elöl - ha száraz a talaj, - borzasztóan porol, megfullad a traktor.
Láttok 3m gépkapcsolatot ami 1 menetben elrendezi a napraforgóföldet és mehet is a búzavetés?
Fronton vlm apritó hátul vlm tárcsás grubberos cucc...
Csak 1 menettel.
Válasz alair #1877. hozzászólásáraTavaly ősszel - legalábbis nálunk - a vetőgép mélységtartása aranyat ért. Nagyon száraz volt a föld, ezért kb. 6-8 cm mélyre lett vetve a göröngyök közé, ami hengerelés után kb. 4-5 centi maradt. Ami nem ide került, az nem kelt ki. (Búzánál ez általában túl mélynek számít, kicsit neccesnek is éreztem, de bejött.)
Normális években jó a szórvavetés, ahogy írod, de egyre gyakoribbak a nemnormális helyzetek.