Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR412.88 FtUSD390.32 FtCHF442.87 FtGBP497.02 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Szerintem mivel kisebb terület beállítom kisebbre a szórót és a nyomig szóratom majd duplán.
Hózzávetólegesen 19-22-nél 1,4x lassabb a búza átfolyása mint a Pétisó.
23-25-nél meg olyan 1,3x lassabban folyik át.
Egy másik táblázatból kinézegetve.
Ez csak annyit tesz, hogy olyan 325-350kg Pétisó szórás beállításkor menne ki 250kg-nyi búza.
Elméletileg. Gyakorlatilag meg a dupla fordulásokkal (mivel könnyebb, mint a pétisó) majd kiderül.
Válasz Nyomasek Bobo #2830. hozzászólásáraLeforgatni kB nem lehet,mivel csak úgy tudod levenni a tárcsát, ha leveszed a hajtóművek, vagy lemeled a tartályt, mivel a tányér tengelyén van a boltozódás gátló, ami a tartályban van ugye.....megtöltöd,lemázsálsz, beállítod saccra, elszórsz egy hektárt, és visszamérsz....
Válasz Ares 826 #2831. hozzászólásáraPár néven fut...mint a polska rövidtárcsa.
Özdumant rendeltem...Starmac jött
Üssed be itt a piactéren. Páran bizniszelnek vele.
Válasz Sk Laci #2826. hozzászólásáraMég valamit. Kuhn, Rauch oldalakon van beállitási táblázat minden gyártmányukra, rengeteg mütrágyafajtára, gabonákra,..... Nézzél utánna.
Válasz Sanyee #2822. hozzászólásáraMiért fontos az, hogy búzából 250 ment, akkor az mennyi péti?
Csak lehet tán állítani!
Mds 935 18 méterre, 11 km/hval 220 álláson szórt kb 300 kg/ha granulált Pétit!
(Karállás nem tuti, lehet 240 volt, jó ég tudja, holnap megnézem, mert a gépben van felírva)
Válasz Sanyee #2822. hozzászólásáraEzt ennyi adatból nem lehet megmondani. De mivel a búzának kisebb az átfolyási tényezője így a pétisóból kevesebbet fog szórni azonos beállítással. A pétisó is lehet prillezett vagy granulált. Miért nem forgatjátok le? Vagy nézel meg beállítási táblázatot?
Tudnátok egy adatot mondani, hogy pl. ha a műtrágyaszórót beállítják 250kg búzára, akkor azzal a sebesség, szélessêg beállítással hány kg pétisót szórna el a gép?
Rauch Mds 701.
Vetéssel egy menetben sor mellé rakva mennyi műtrágyát bírna el a búza NPK hatóanyagban? Milyen típusú műtrágyát lenne érdemes ezzel a módszerrel kirakni pl sima 3x15-ös mehet vagy más jobb lenne?
(Elsősorban szeretném megemlíteni, hogy kezdő vagyok a gazdálkodásban, tehát előfordulhat, hogy ez egy teljesen egyértelmű kérdés..smile sweatdrop)
A kérdésem a következő lenne:
Adott egy terület, amin lucerna volt 3 évig, a búza szórva lett rá vetve. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen és kb. mennyi műtrágyát kellene rá kijuttatni?
Válasz szalayb0511 #2817. hozzászólásáraKarbamid hasznosulásához nitrofokáló baktéroumok is kellenek. Hideg talajon az nem működik, vagyis nagyon lassú. Pedig tavasszal kell neki a nitrogén bomba. Ami azonnal felvehető formában az AN biztos tartlamazza. NS így hirtelen passz, de ha jól rémlik. Amónium-szulfát tehát nitrátot nem tartalmaz.
Válasz MrPoke #2816. hozzászólásáraKöszi!
Valószínű, hogy NS lesz végül, majd 2.-ra 2q pétiisó, mert a korábbi tapasztalatok alapján a karbamid nem vált be...AN valamiért “ kiment a divatból” itt a környéken(GyMS megye)
És mit javasolsz tápanyag utánpótlás terén azoknak, akik nov. közepe felé tudták elvetni, és dec. elején-közepén kezdett bújkálni.
2,5-3 mázsa 3*16-ost kapott alapba.
Jan. vége febr. eleje körül gondoltam elméletben szórni 2q karbamidot vagy 3q NS-t.
Válasz MrPoke #2810. hozzászólásáraVisszamenőlegesen is az NDVI képek ugyanezeket a foltokat mutatják, a talajjal öszzefüggőek ezek a foltok.
Talajmunka is a szokásos volt: 20-22 cm szántás, 1 menet ásóborona.
Válasz Bárány #2808. hozzászólásáraSok eső volt felétek vetés óta, vagy az utolsó etetés óta?
Mosódik ki a cucc, meleg is van, növény is eszi, illetve nem minden fajta reagál egyformán, volt már ez a fajtád vetve, vagy első éve?
Válasz MrPoke #2807. hozzászólásáraNálunk is ki volt kelve 60 %, mert a többit nem lehetett elvetni. A 60% ra meg csak drónnal mehetett volna szórni, mert a szóló traktor egy szezonra pocsékolta volna sajnos össze a földet.
Ezt hozta az időjárás.
Kapott komplexen, abban volt kb 25 kg nitrogén kb, de az ha nem is fogyott el biztos a végét járja már.
Válasz MrPoke #2805. hozzászólásáraValamennyi kis gomba mindig van, idén sem hinném, hogy a szokottnál komolyabb károkat okozna a későbbiekben. Nincs is emiatt pánik.
Ami miatt ezt idetettem, az az, hogy ennyire látványos éhezést eddig decemberben én még nem láttam. Volt egy év, amikor márciusig nem lehetett rámenni, na akkor kezdett így hisztizni, de akkor kb. mindenhol, nem csak így, foltokban.
Nekem ez a helyzet új, úgyhogy tippelni tudok: szerintem - ha feltételezzük, hogy egy átlagos, normális év következik, akkor a jó részeken mondjuk 8+ tonna/ha termés lehet, a sárgák pedig majd még behoznak valamennyit, és ott 6 tonna körül váható.
Válasz MrPoke #2805. hozzászólásáraHála a szabályoknak!
Csak nem követik a "klímaváltozást" a szabályok! Növény nincs leállva (ahogy a nyavalyák sem), így kellene neki kaja, dehát...
Válasz A.I. #2803. hozzászólásáraEeknek a gabonáknak már mindegy. Mivel tilos február 15 ig műtrágyázni. Addigra meg a legyengült növényeket minden megeszi.
Válasz Bárány #2802. hozzászólásáraÉpp mondani akartam, hogy furcsa cirok ez!
De komolyan, ebben a taknyos enyhe időben én azt "várom" mikor üt be a mocsok!
Válasz Bárány #2800. hozzászólásáraNem akarok okoska lenni, Te biztos láttad közelebbről is mint a fotón van, így messziről még azt is rámondanám nem-e szeptória, nem pedig tápanyag hiány, de távol álljon!
A gyengébb tápanyagszolgáltató képességű részeken frankón éhezik a búza.
Mai kép. Nem tipikus, hálisten, azért többségében ennél szebbek a vetések, de ezen látványos a különbség.
Válasz mtz1221 #2789. hozzászólásáraCsak épp technológia intenzitása nem mindegy ha van műtrágya nőv védelem és víz is akkor nem lehetetlen, bármelyik tényező kiesik akkor többi hiába van.
Válasz fendt309 #2793. hozzászólásáraAzért mert ezek 3 éve voltak.
Azóta 40-50q között a búza. Aszály.
Repce 1 elfogadható 1 jó 1 szar... Mikor jó volt, az egyik táblát tarra rágták a vadak...az jól levitte az átlagot akkor is.
Válasz Nyomasek Bobo #2790. hozzászólására7-8 tonna közt.Párszor volt 9 körül,de akkor búza ment búza után,és rájött az idő is.Az is gond itt hogy napra 4 tonna alatt nagyon ritkán van,és megrántja rendesen a vizet a földből.
Válasz mtz1221 #2789. hozzászólásáraLehet rossz a fajtaválasztás. Mennyi nálatok a jó átlag?
Itt havernak a Modern fajta volt 8 tonnas.
(meg régen a talán mulan, de az annyira ócska minőség, alig tudtak eladni)
Válasz Dvili #2785. hozzászólásáraSzerintem is, akkor te nem vagy tisztába a gyenge talaj fogalmával. Szerinted, ha "ócska" talajon van 10to búza akkor jó talajon mennyi?
Válasz MrPoke #2784. hozzászólásáraKénesből írtad korábban a pétisót. Más kénes műtrágyát (amiben nem szulfátként van jelen) is szoktál használni? Melyiket ajánlanád még?
3135 hozzászólás
Meg is lenne amit kerestem!
Tavaszi késett szórás lenne valakinek.
Szerintem mivel kisebb terület beállítom kisebbre a szórót és a nyomig szóratom majd duplán.
Hózzávetólegesen 19-22-nél 1,4x lassabb a búza átfolyása mint a Pétisó.
23-25-nél meg olyan 1,3x lassabban folyik át.
Egy másik táblázatból kinézegetve.
Ez csak annyit tesz, hogy olyan 325-350kg Pétisó szórás beállításkor menne ki 250kg-nyi búza.
Elméletileg. Gyakorlatilag meg a dupla fordulásokkal (mivel könnyebb, mint a pétisó) majd kiderül.
Válasz Agronomus #2833. hozzászólásáraA márkás szóróknál ez hogy megy?
Válasz Nyomasek Bobo #2830. hozzászólásáraLeforgatni kB nem lehet,mivel csak úgy tudod levenni a tárcsát, ha leveszed a hajtóművek, vagy lemeled a tartályt, mivel a tányér tengelyén van a boltozódás gátló, ami a tartályban van ugye.....megtöltöd,lemázsálsz, beállítod saccra, elszórsz egy hektárt, és visszamérsz....
Válasz Ares 826 #2831. hozzászólásáraPár néven fut...mint a polska rövidtárcsa.
Özdumant rendeltem...Starmac jött
Üssed be itt a piactéren. Páran bizniszelnek vele.
Válasz Nyomasek Bobo #2830. hozzászólásáraMennyi ríííííííííííz egy ilyen "turkeji" masina???????
Válasz RkTomi #2829. hozzászólásáraAham.
2 kifolyó oldalanként.
Válasz Nyomasek Bobo #2825. hozzászólásáraMire gondolsz? A leforgatásra?
Válasz Sk Laci #2826. hozzászólásáraMég valamit. Kuhn, Rauch oldalakon van beállitási táblázat minden gyártmányukra, rengeteg mütrágyafajtára, gabonákra,..... Nézzél utánna.
Válasz Sanyee #2822. hozzászólásáraMiért fontos az, hogy búzából 250 ment, akkor az mennyi péti?
Csak lehet tán állítani!
Mds 935 18 méterre, 11 km/hval 220 álláson szórt kb 300 kg/ha granulált Pétit!
(Karállás nem tuti, lehet 240 volt, jó ég tudja, holnap megnézem, mert a gépben van felírva)
Válasz Sanyee #2822. hozzászólásáraHa a búza fajsúlya 800 g/L a Pétié talán 1050 g/ L akkor teoretikusan ugyan annál a sebességnél 328 kg/ha lenne.
Válasz RkTomi #2824. hozzászólásáraEgy óccsó szórónál hogy néz ki ez?
Válasz Sanyee #2822. hozzászólásáraEzt ennyi adatból nem lehet megmondani. De mivel a búzának kisebb az átfolyási tényezője így a pétisóból kevesebbet fog szórni azonos beállítással. A pétisó is lehet prillezett vagy granulált. Miért nem forgatjátok le? Vagy nézel meg beállítási táblázatot?
Válasz Sanyee #2822. hozzászólásáraEleve nem ugyanolyan messze szorja asszem...
Sziasztok!
Tudnátok egy adatot mondani, hogy pl. ha a műtrágyaszórót beállítják 250kg búzára, akkor azzal a sebesség, szélessêg beállítással hány kg pétisót szórna el a gép?
Rauch Mds 701.
Vetéssel egy menetben sor mellé rakva mennyi műtrágyát bírna el a búza NPK hatóanyagban? Milyen típusú műtrágyát lenne érdemes ezzel a módszerrel kirakni pl sima 3x15-ös mehet vagy más jobb lenne?
Válasz himre20 #2819. hozzászólására200 kg/ha DASA-MAG majd 200 kg/ha NITROSOL
Üdv Mindenkinek!
(Elsősorban szeretném megemlíteni, hogy kezdő vagyok a gazdálkodásban, tehát előfordulhat, hogy ez egy teljesen egyértelmű kérdés..smile sweatdrop)
A kérdésem a következő lenne:
Adott egy terület, amin lucerna volt 3 évig, a búza szórva lett rá vetve. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen és kb. mennyi műtrágyát kellene rá kijuttatni?
A válaszokat előre is köszönöm! smile thumbup
Válasz szalayb0511 #2817. hozzászólásáraKarbamid hasznosulásához nitrofokáló baktéroumok is kellenek. Hideg talajon az nem működik, vagyis nagyon lassú. Pedig tavasszal kell neki a nitrogén bomba. Ami azonnal felvehető formában az AN biztos tartlamazza. NS így hirtelen passz, de ha jól rémlik. Amónium-szulfát tehát nitrátot nem tartalmaz.
Válasz MrPoke #2816. hozzászólásáraKöszi!
Valószínű, hogy NS lesz végül, majd 2.-ra 2q pétiisó, mert a korábbi tapasztalatok alapján a karbamid nem vált be...AN valamiért “ kiment a divatból” itt a környéken(GyMS megye)
Válasz szalayb0511 #2815. hozzászólásáraJó az így. De ne karbamidot, hanem NS-t tegyél. Sőt talán felesbe kellene AN-el.
Válasz MrPoke #2807. hozzászólásáraSzia!
És mit javasolsz tápanyag utánpótlás terén azoknak, akik nov. közepe felé tudták elvetni, és dec. elején-közepén kezdett bújkálni.
2,5-3 mázsa 3*16-ost kapott alapba.
Jan. vége febr. eleje körül gondoltam elméletben szórni 2q karbamidot vagy 3q NS-t.
Ma voltam egy picit vidéken, útközben az árpákon látszik igazán, hogy inkább sárgák, mint zöldek
Válasz Bárány #2812. hozzászólásáraSZÁNTÁS!!!!???? Akkor nem is érdekel. :D
Válasz MrPoke #2810. hozzászólásáraVisszamenőlegesen is az NDVI képek ugyanezeket a foltokat mutatják, a talajjal öszzefüggőek ezek a foltok.
Talajmunka is a szokásos volt: 20-22 cm szántás, 1 menet ásóborona.
Válasz Bárány #2808. hozzászólásáraSok eső volt felétek vetés óta, vagy az utolsó etetés óta?
Mosódik ki a cucc, meleg is van, növény is eszi, illetve nem minden fajta reagál egyformán, volt már ez a fajtád vetve, vagy első éve?
Válasz Bárány #2808. hozzászólásáraÉletlenül a terület most nem kevesebb talajművelést kapott mint máskor?
A talajmunka azért sok tápanyagot feltár. Min till átáláskor szoktak megjenni a heterogén foltok a táblákon igazán.
Ha kisütne a nap és tudna csinálni normális képet a Sentinel2 műhold ránéznék arra a táblára NDVI szerint mennyire mutatkozik meg az a sáv.
FB-n dobj egyszer egy helyrajzi számot.
Válasz MrPoke #2807. hozzászólásáraNálunk is ki volt kelve 60 %, mert a többit nem lehetett elvetni. A 60% ra meg csak drónnal mehetett volna szórni, mert a szóló traktor egy szezonra pocsékolta volna sajnos össze a földet.
Ezt hozta az időjárás.
Kapott komplexen, abban volt kb 25 kg nitrogén kb, de az ha nem is fogyott el biztos a végét járja már.
Válasz MrPoke #2805. hozzászólásáraValamennyi kis gomba mindig van, idén sem hinném, hogy a szokottnál komolyabb károkat okozna a későbbiekben. Nincs is emiatt pánik.
Ami miatt ezt idetettem, az az, hogy ennyire látványos éhezést eddig decemberben én még nem láttam. Volt egy év, amikor márciusig nem lehetett rámenni, na akkor kezdett így hisztizni, de akkor kb. mindenhol, nem csak így, foltokban.
Nekem ez a helyzet új, úgyhogy tippelni tudok: szerintem - ha feltételezzük, hogy egy átlagos, normális év következik, akkor a jó részeken mondjuk 8+ tonna/ha termés lehet, a sárgák pedig majd még behoznak valamennyit, és ott 6 tonna körül váható.
Válasz A.I. #2806. hozzászólásáraAki követi az időjárás változást odateszi ősszel a tápanyagot.
Október 31.-ig lehet szórni. Nekem akkor már szépen kikelt, és látszott hogy kelleni fog a kaja így ki is ment a tápanyag.
Válasz MrPoke #2805. hozzászólásáraHála a szabályoknak!
Csak nem követik a "klímaváltozást" a szabályok! Növény nincs leállva (ahogy a nyavalyák sem), így kellene neki kaja, dehát...
Válasz A.I. #2803. hozzászólásáraEeknek a gabonáknak már mindegy. Mivel tilos február 15 ig műtrágyázni. Addigra meg a legyengült növényeket minden megeszi.
Válasz Bárány #2802. hozzászólásáraItt is sokan lefújták a gabonákat gombaölővel mert gomba. Szaktanácsadó monta :D
Ami igaz is csak éppen a sérga leveleket van gomba. Tehát azért gombás mert sárga és nem azért sárga mert gombás. :D
Válasz Bárány #2802. hozzászólásáraÉpp mondani akartam, hogy furcsa cirok ez!
De komolyan, ebben a taknyos enyhe időben én azt "várom" mikor üt be a mocsok!
Válasz A.I. #2801. hozzászólásáraHát persze. Sőt, az se biztos, hogy búza.
Válasz Bárány #2800. hozzászólásáraNem akarok okoska lenni, Te biztos láttad közelebbről is mint a fotón van, így messziről még azt is rámondanám nem-e szeptória, nem pedig tápanyag hiány, de távol álljon!
A gyengébb tápanyagszolgáltató képességű részeken frankón éhezik a búza.
Mai kép. Nem tipikus, hálisten, azért többségében ennél szebbek a vetések, de ezen látványos a különbség.
Válasz mocsencsi1 #2798. hozzászólásáraItt 7,5 a talaj PH-ja.Kalcium nem sokat tesz.
A régi hagyományos 18%-os szuper is nagyon jó.
Összetétel: P2O5 18 % Cao 8 % S 12 %, Mg, mindenféle mikroelem.
Válasz mtz1221 #2789. hozzászólásáraCsak épp technológia intenzitása nem mindegy ha van műtrágya nőv védelem és víz is akkor nem lehetetlen, bármelyik tényező kiesik akkor többi hiába van.
Válasz jamo #2788. hozzászólásáraTöbb
Válasz später77 #2787. hozzászólásáraOlcsó és jó az elemi kén. Ha a talaj PH ja engedi ki lehet adni. Én 30kg ot tettem ki 2 éve.
Figyelni kell a PH ra a kénnel. Én pont emiatt használok kénes pétisót, Vagy granulált gipszet.
Válasz fendt309 #2793. hozzászólásáraAzért mert ezek 3 éve voltak.
Azóta 40-50q között a búza. Aszály.
Repce 1 elfogadható 1 jó 1 szar... Mikor jó volt, az egyik táblát tarra rágták a vadak...az jól levitte az átlagot akkor is.
Válasz Nyomasek Bobo #2792. hozzászólásáraAkkor meg mit panaszkodsz állandóan?
Válasz mtz1221 #2791. hozzászólásáraJa.hát...
Nálam napra 34 volt a csúcs. Lehet jobbaknál 40be belecsuszik...
Igaz búza is talán a 70...
Válasz Nyomasek Bobo #2790. hozzászólására7-8 tonna közt.Párszor volt 9 körül,de akkor búza ment búza után,és rájött az idő is.Az is gond itt hogy napra 4 tonna alatt nagyon ritkán van,és megrántja rendesen a vizet a földből.
Válasz mtz1221 #2789. hozzászólásáraLehet rossz a fajtaválasztás. Mennyi nálatok a jó átlag?
Itt havernak a Modern fajta volt 8 tonnas.
(meg régen a talán mulan, de az annyira ócska minőség, alig tudtak eladni)
Válasz jamo #2788. hozzászólásáraÉn még 10 tonnás búzát nem láttam,pedig európa egyik legjobb talajón gazdálkodok állitólag.
Válasz Dvili #2785. hozzászólásáraSzerintem is, akkor te nem vagy tisztába a gyenge talaj fogalmával. Szerinted, ha "ócska" talajon van 10to búza akkor jó talajon mennyi?
Válasz MrPoke #2784. hozzászólásáraKénesből írtad korábban a pétisót. Más kénes műtrágyát (amiben nem szulfátként van jelen) is szoktál használni? Melyiket ajánlanád még?
Válasz Dvili #2785. hozzászólásáraAz nem ócska talaj akkor.
Nekem nyomnom kell a ként azt tudom, talaj, levél minta is igazolja.
Itt a környéken az 50q búzából már jó eredmény.