Hirdetés
Fórum
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kukorica terményárak új
- Eke minden mennyiségben új
- Grubber új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Monosem NG új
Cikkajánló
Nagy szórást mutatnak kukorica átlagtermései az EU tagországok között
Magyarország a középmezőnyben van.
Hirdetés
1326 hozzászólás
Azon gondolkodom
a kukoricát lehet kiveszem a forgóból.
Vetőmag gyomirtó műtrágya megvan, de biztos veszteséget nembiztos termelni kellene.
Ti hogy látjátok?
Kiszámláztak hektáronként 250000ft-ot
Szárítás tisztítás.
Lazítózot tárcsázott búza előveteménybe.
1000 éves technikával.
Nem több tízmilliós gépekkel.
Válasz rtamas76 #773. hozzászólásáraJa a zúzó nélkül nem tolunk!
Válasz Sk Laci #772. hozzászólásáraAlpvetően majdhogynem
gyommentes a terület.
Alapban gyomirtottam
1.6l dual gold
0.2 command48
1.5m sor 33cm tőtával
Spéci tökkapa gumiujjas
sortisztítóval.
Válasz rtamas76 #771. hozzászólásáraNagyon szép
Megkérdezhetem, milyen gyomirtóval sikerül ilyen tisztán tartani a tököt?
Ahol renden van a tök, ott a zúzót beengedted a földbe, hogy jóformán szármaradvány nélküli a tökföld?
Mifelénk a töktermesztőnek tiszta gyom az egész terület. Tavaly és idén nem tudom tudott e valamit összeszedni, mert nagyon hamar abbahagyta a munkát, és majd 2 m-es gazban az egész terület.
Válasz rtamas76 #770. hozzászólásáraAz idei.
Válasz termelo #769. hozzászólásáraMeg is teszek ennek érdekében mindent.
Ettől többet nem is lehet.
Van felénk is dilettáns
spotrdudva termesztő is.
Az nemtudja mekora kincset bitokol.
Ölik is egymást a gazdák a földér.
Van régiképem oljtökről
A zöldről 14.5 máza jött le.
A rendenlévő "csak8.8mázsa"
Válasz rtamas76 #768. hozzászólásáraSzerencsés helyen gazdálkodsz, ez látszik a vázolt eredményeidből is...
Itt ha 2x meghúzod a nehéztárcsát 1 átlagos évben lesz 20 cm száraz por.
Szántani eddig 20 év alattl 1 alkalommal nem sikerült csak de nem ezért hagytam rá a kalászosok elé...
Válasz termelo #765. hozzászólásáraÉn artás után kétsor nehéztárcsa ha rögös gyűrűshenger és vetőgép.
Most horsch prontó.
Belvizünk nincs.
Szántani csak azt nemlehet amelyik soha nincs lazítózva
Válasz termelo #766. hozzászólásáraHála Istennek !
Ebben nincs gyakorlatom.
Úgyhalottam a Matyók már harcászkodnak vele.
Idő kérdése és ide ér.
Válasz rtamas76 #756. hozzászólásáraA fenyérciroknak alvó rügyei vannak 1x permetezéssel alapból nem tudod kiírtani szer fajtától függetlenül.
A tarack itt is könnyen kikopott az nem téma...
Válasz R Sándor #757. hozzászólására1 nálunk alapesetben 7-es vízig van a levonás
2 a desszikált 3-as szeméttel megy be a nélküli átlagban több mint a duplája
3 a desszikálás nélkülinél grúber vagy tárcsa után berakodik a kompaktor vagy a kombinátor
4 a 2x egyszikúzés után megmaradt cirkot is gyéríteni kell valamivel
5 heterogén táblák egyszerre arathatóak, nem kell várni akár 1 héttel is korábban be lehet fejezni az aratást
Válasz trikolor5 #763. hozzászólásáraSaaten chevignon
Vetésiidő szept15-okt-15
Opimális
Chevronból volt már11t/ha
Válasz rtamas76 #761. hozzászólásáraManapság az okt 2 bőven túl korai vetés. Meleg, gomba, vírus, pocok..
Válasz R Sándor #760. hozzászólásáraOk te nyertél
Gesztely Miskolc mellet.
Válasz trikolor5 #759. hozzászólásáraOk. Sokmindentől függ.
Termés szint,utóvetemény
Lekötni nemszoktam.
Szabadpiacon sem mindegy mikor viszed be.
Október 2 búza elvetve.
Tervezhető betakarítás.
Válasz rtamas76 #758. hozzászólásáraSzerintem tőlem senki nincs észak keletebbre. TUZSÉR az ukrán határ 8 km.
Válasz termelo #754. hozzászólásáraSose csináltam még álományszárítást pedig vetettem már középérésűt is (paraiso 102cl). Dél Borsodban októberben aratható a napra gond nélkül. Vegyszeres gyomírtást se csinálok. Álományban 2 sorművelés, ha jó az időzítés 1 is elég.
Válasz R Sándor #757. hozzászólásáraÉn sem szokam csak ha az időjárás miatt kitolódik a tenyész idő.
Mi északkeleten 3hétel későb aratunk mint délen.
Viszont a termésen is meglátszik.
Szeptember végén arattunk.
Válasz termelo #746. hozzászólásáraSohasem deszikaltam a napraforgót betakarítás előtt.Mégis általában 8-9 és vízzel van betakaritva .
Válasz termelo #754. hozzászólásáraFenyércirokra
Én kiróbálnám az agilt1l/ha
Régen volt hozzámkerült tarackos terület.
Napraforgóval bevetettem
Tökéletesre kipucolta
Válasz trikolor5 #753. hozzászólásáraTyúkhúrom nincs.
A repcét nemsokáig csináltam de a runwai rendbe tartotta.
Válasz trikolor5 #750. hozzászólásáraÉn egyet értek veled de ezt hogy lehet megoldani máshogy pl. totális nélkül?
Válasz rtamas76 #752. hozzászólásáraAkkor neked nagyon jó a területed. Nálam pl a tyúkhúr télen egyfolytában jön.
Válasz trikolor5 #750. hozzászólásáraA pulsar+ csak végszüksédben.
Ez hivatalos technológia.
4.5t/ha elbírja
Viszont ha hagyod gyomosra 2 év kinlódás
+sok tápanyag mire rendbe jön a terület
Válasz trikolor5 #749. hozzászólásáraOktóber végén a búza árvakelést a tárcsa elintézi.
Évelő gyom nincs.
Kukoriában 1-3levélben
0.4l adengo és egész évben szend van.
Ez évben minerva volt
3.5-4m 75000tő/ha
Válasz termelo #746. hozzászólásáraEz a munkaművelet rálenne írva az étolajat címkéjére lehet nem venné senki.
Válasz rtamas76 #745. hozzászólásáraTavaszra nem túl erős a gyom? Borona kiviszi?
Válasz rtamas76 #747. hozzászólásáraBocsi nem 620000
62000tő/ha
Válasz termelo #746. hozzászólásáraA 6t-nás kukoricát nembiztos eröltetni kellene.
Napraforgóba sektrum1l
620000/ha neostar
Pulsar+
Deszikálást próbád meg 5ltajfun forte+10lnitrosol+1l legolcsób mosogatószer.
40éves gyümölcsösben én kísérleteztem ki.
A glyfo már semit nemhasznált ezután mint amit leégettek.
A glyfó sem mindegy mijen
Válasz rtamas76 #743. hozzászólásáraAzért kérdem mert nekem pl. csak duo-s kukorica van,
a napraforgóba 2x megy az egyszikűírtó !
+glifozát betakarítás előtt.
A kalászos tarló is 1x le van totálisozva és még így is ligetekbe visszajön a cirok.
Szóval az erősen helyzet függő is, hogy kénytelen vagy-e használni a glifót vagy sem.
Más,
vetés után kelés előtti totális költsége kb.2500 ft/ha. Mennyi a legolcsóbb alapkezelőszer?
Termés: Bács Kiskun elmút 11 év átlagtermése 6t kukorica/ha (KSH) ebből hogy termeled ki pl. az Adengo-t?
Válasz Sk Laci #742. hozzászólásáraAgusztusban egy tárcsa lezárás nélkül.
Szeptemberben lazító elmunkáló nélkül.
Október végén megint tárcsa lezárás nélkül.
Tavaszra a szalma szinte eltünik, egysor borona, mehetbele a kukorica
Válasz Sk Laci #742. hozzászólásáraNem tárcsázunk feketére
Viszont alacsony tarlóval
aratunk nagyon jól szecskázva.
Ez éven 8.7t volt a búza
Rengeteg szalmával.
A két tárcsa és lazító után
is sok a szalma fönt.
Reméljük nem b@sztatnak miatta.
Válasz termelo #741. hozzászólásáraMi miskolc mellet vagyunk.Találtunk mutatóba de nincs eterjedve. Viszont az indiai sejemfüvet nálunk találták meg Magyarországon.
Válasz rtamas76 #739. hozzászólásáraSk-ban is a glifót használják a mechanikus megoldás helyett, mert az új EU rendelet szerint 80% kell lennie a talajtakarásnak november 1-ig. /ha meg is dolgoznád mélyebben, akkor 2 héten belül el kell lenni vetve a területnek. Ha megtárcsázzák mondjuk 2x, akkor fenn áll a veszéj a támogatás megvonására. Minisztériumi alkalmazottaknak nem jut el az eszükhez, hogy szervesanyag lebomlás is léttezik.
Ezért glifóznak mindent.
Válasz rtamas76 #740. hozzászólásáraNálatok van rezisztens évelő fenyércirok?
Az alap gyomirtás a kulcsa mindennek!
A legolcsóbb alapgyomirtó, havan eső akkor azis működik.
Ha nincs akkor felülkezelés az esetek
30-40%-ában.
Gyomos tábla=sok%-.
Utójára kb 8-éve glyfóztam.
Szántani csak a kukoricát max 25cm előhántóval a többi tárcsa lazító.
Kultúrák: búza8t+
Kukorica12t+
Repce4t+
Olajtök8mázsa+
Napraforgó4t+
15-25ak nem40
Válasz termelo #738. hozzászólásáraSziasztok!
A legnagyobb baj,hogy
sokan eszetlenül használják.
Mindent ezzel akarnak megoldani pl.búza árvakelés vagy más magrolkelő nem évelőket.
Pedig a mehanikus gyomirtás is elég lenne.
Az aöp-öt aki kitaláta megkérdezném. Miért jobb egy kémiai kezelés mint egy tarlóhántás? Vagy az elgyomosodás?
Glifozát lokális betiltásáról és nem globálisról van szó, ráadásul elérhetőek már helyettesítő termékek is.
A glifozát pl. EU-s elhagyása esetén nem teremne globálisan kevesebb csak drágább lenne az előállítás az Únióban egy ideig...
Válasz MTZ1221.3 #734. hozzászólásáraEgyetértek, én is így vagyok vele.
Az egy érdekes helyzet, hogy üldözik a növényvédőszereket és a glifót is, miközben ők gyártják. Eléggé paradoxon, de ha jobban átgondoljuk, akkor logikus. Az elmúlt 20 évben új irányt vett az elit, mert új fejezetet kezdtek, no meg mert a korábbi célokat többé-kevésbé elérték már.
A gyártást nem hagyhatják abba, mert akkor olyan szereplők veszik át ezt a piacot, amit kevésbé tudnak kontroll alatt tartani. A lényeg, hogy azt szeretnék elérni, hogy a lakosság akarja azt, hogy betiltsák a glifót, és akkor senki sem gyárthatja/forgalmazhatja. Ha pedig világszinten sikerül az élelmiszertermelést pár 10%-al visszavágni, akkor már nyert ügyük van, mert ez az árakra és hozzáférhetőségre olyan hatással lenne, ami igen sok embert még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozna. Ilyen helyzetben pedig az élelmezésbiztonság érdekében hajlandóak lennének az emberek lemondani a szabadságjogok egy részéről.
A talajmunkát erőltettem, így még ~4ha maradt hátra. De azért nagyon nem vagyok elégedett vele, mert ez így eléggé trancsírozás volt kultivátorral is. Érzésre csak egy paraszthajszállal jobb, mint egy szántás. De kutya nagyon a talajállapot is. Olyan kemény volt itt a talaj, még felázva is, hogy a rugós kapabiztosítások folyamatosan dolgoztak, de nem kicsit. Meg fogta a gépet is. ~31 litert evett hektáronként a rába a 3m-es triolenttel 28cm-en...
Most várom a szombatot, hátha fagyni fog hajnalban, 3 óra alatt elvileg be tudom fejezni.
Válasz hashtag #735. hozzászólásáraLegnagyobb gond hogy az emberek kezébe adták. Ha mindenki tarló kezelése használná, nem lenne itt semmi gond . Bacca mindenki állománykezelésre, fóliába is gerinctelenül.
Válasz MTZ1221.3 #734. hozzászólásáraA glifóval az a baj, hogy mára szabadon gyártható, gyártja is boldog/boldogtalan, ezért olcsó is. Màrpedig ami olcsó, és hatékony, azzal baromi nagy baj van.
Nevezetesen az, hogy nem kettőször annyi pénzt hagysz ott kasszánál.
Válasz Praetor #730. hozzászólására
Én nem állok egyik oldalon sem. Használom is ha kell, de ha lehet kerülöm.
A nagygazdaságok nem az elitek kezében vannak? A glifó és szerkivonás üldözés ezért furcsa nekem sokszor. A totális kontroll elkerülhetetlen.
Meg tudtál csinálni minden talajmunkát? Nekem még rettentő sok van hátra
Válasz Praetor #732. hozzászólásáraMég….nem élünk…..
Válasz hashtag #728. hozzászólásáraEgyébként még a tiszta víz is egészségtelen, mert egyes kutatók szerint ~200 év alatt szinte biztosan rákot okozna az ember számára. Erre az átlagos deutérium (oxid) és trícium (oxid) tartalmából következtetnek. Még jó, hogy nem élünk 200 évig.
Válasz MTZ1221.3 #729. hozzászólásáraTaláltak. De mennyit? Nyilván ha egy hónappal előtte volt kifújva, megtalálhatták. És ott is van ahol csak 3 éve volt?
Válasz MTZ1221.3 #729. hozzászólásáraNem azt próbáltam mondani, hogy kamu, hanem azt, hogy valamilyen szintű negatív hatása mindennek van. Még az alapvetően egészséges, jó dolgoknak is van számtalan olyan felhasználása vagy "mellékhatása" ami káros és egészségtelen.
A rádiósugárzások negatív élettani hatása sem kamu, és számtalan élőlénynek okoz problémát (pl. egészségére, tájékozódására...stb). Ezek mértékét kellene arányosan vizsgálni.
A glifozát ésszerű használata tarlókezelésre szerintem alacsony kockázatú dolog. Hamarabb tiltanám be a gsm rendszereket, mint a glifót, pedig a glifó sem makulátlan.
A glifóval szemben azért is megy és mehet a kereszteshadjárat, mert ha világszerte betiltják, akkor az élelmiszerbőséget drasztikusan csökkenti a földön, és az elit számára ez hatalmas eszközt jelentene a társadalmak átalakításában.
A wifi/gsm és egyéb rádiókommunikációs technikákkal szemben meg azért nem folyhat hasonló hadjárat, mert a totális kontroll kiépítésében és a lakosság ellenőrzésében stratégiai szerepe van ezeknek a technológiáknak az elit kezében. Ezért igyekeznek minden ellenséges hangot lecsavarni, és pl a józan 5g kritikusokat is alusisakosoknak bélyegezni.
Válasz Praetor #727. hozzászólásáraHelló
Ez is kamu kutatás eredménye lenne?
Új kutatások bizonyítják: a glifozát perzisztens a talajban
Nyilván Magyarországon sem igen magas a glifozát felhasználási mennyisége.
Válasz Иван #726. hozzászólásáraMindezek a dolgok sokkal egyértelmübben kimutathatóak a dohányzásról, az alhoholfogyasztásról, sőt még a benzinről is, és ezek egyike sem tiltott, hanem még adót is szed be az állam. A desztillált vízen kívül minden káros. Vagy sok benne az ásványi anyag, vagy túl kevés. Esetleg nyomokban terbutilazint tartalmaz. De az ha holnap reggel pesten biciklivel mész munkába, és kábé 10.000 különböző állapotú belsőégésű motor kipufogógázának a viszonylag tökéletes keverékét szívod tüdőre, az b+ senkit nem érdekel. De a méhek, a méhek b+ azok igen.
Nappal, virágzó kultúrában, te szoktad fújkàlni? Igen?
Ha meg ezzel van a baj, akkor méhkímélő formában kell kijuttatni, meg szabályozott keretek között.
De az hogy a vannak helyek ahol 24/7 folyamatosan fújjàk, és problémás az egy dolog. Minden problémás amit túlzásbavisznek, még világos sör is. De a magyar viszonyok között szerintem főleg olyan rohadt keveset használunk átlagosan, hogy csodájára jár mindenki. Nem kis részben azért, mert még mindig a 30+ centis szántásban làtják a megoldást mindenre. Legyen. Lehet csinálni. Az pl sokkal több kárt tesz a talajban, tehát a növénytermesztés alapkövében, mint az hogy a poszméhek hőháztartása megváltozik.
Hát az enyém is megszokott, amikor egy nyáron 7 helyett 21 darab hőségnap van.
De ez egy másik sztori.
Válasz Иван #726. hozzászólásáraIlyen jellegű kutatások vannak a wifi és gsm rádiósugárzással kapcsolatosan is, és hasonló eredményeket hoznak. Link