Hirdetés
Fórum
- Ügyfélkapu-problémák új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Monosem NG új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Műtrágya árak új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
1326 hozzászólás
Válasz hashtag #722. hozzászólásárahttps://168.hu/zold/glifozat-mehek-konyezetszennyezes-257722
Válasz trikolor5 #723. hozzászólásáraHát ez momentán nem igaz.
Válasz trikolor5 #723. hozzászólásáraAz hogy a karámban egyhelyben àlló tehenet kukoricasilóval teletömjük, hogy “tejet” adjon, az a káros.
Meg hogy az életét egy betonpadlón leélő malacot daràval telezabáltatjuk, hogy gyorsan megnőjön, és sok “hús” legyen, na az a káros.
Az viszont, hogy vetés után, kelés előtt lefújom a gazt, hogy a kultúrnövényt amit megeszünk, ne kelljen telibefújni szarral, na az ehez képest nagyon nem kàros.
Válasz Иван #721. hozzászólásáraA glifó minden élőlényre káros. Szántás közelébe se ér annak amit a glifó meg a többi vegyszer okoz.
Válasz Иван #721. hozzászólásáraMost őszintén miköze van a glifónak a méhekhez?
Válasz Radocz #720. hozzászólásáraLehet ez is egy jó megoldás, viszont vannak kétségeim.
Bár még csak ismerkedem ezzel a minimum-till, no-till módszerrel és bár gazdálkodni is csak jövő évtől kezdek azt azért már látom hogy ez sem egy mindenható, környezetbarát művelési módszer.
Rendben elhagyjuk a szántást, és 5-10 éven belül(ha jól dolgoztunk) visszaáll az élet a talajba, takarónövényeket használunk, esetlegesen minimálisan művelünk.
De gyomírtásra eközben meg kiszórunk rengeteg glifozát-ot, ami meg szerencsétlen beporzó méhekkel cseszik ki...
A talajunk állapota jó lesz, csak beporzó nem lesz a végén...
Arra meg sok esélyt nem látok, hogy a gazdák majd este kezdenének permetezni, amikor már nincs a területen méh.
Mindenesetre egy pár hektáron biztosan fogok kísérletezni vele, és leszek olyan "hülye" ,hogy a méhek műszakja után kezdek permetezni...
Válasz MTZ1221.3 #718. hozzászólásáraAmi újra hajt annak háti permetezovel érdemes adni egy fotolast.
Vagy elsőre egy glifozát.
Az tuti.
Aztán direkt vetovel valamit.
Kukorica nekem nem jött be.
Ha azt tenne, csak egy kerülést.
Nekem már volt, ahogy írod de 20 cm mélyen. Sajnos nem állították át, meg a talaj miatt így kellett.
A magágy kis traktorral lett, de az is kihajtott.
A lucerna tárcsa után. Mérgesebben hajt.
Válasz MTZ1221.3 #718. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm!
Válasz ivanszabo #716. hozzászólásáraHelló
Én ideális időben tárcsa helyett lúdtalp kapás grúberrel oldanám meg, hogy az átvágás már első menetben is 100%-os legyen, mondjuk 8-10cm mélységben, majd ha szükséges a következő menettel, már szárnyak nélkül mélyíteném meg.
Mostani talajállapotnál nem tudom mi működhet nálatok. Itt biztosan semmi.
Üdv
Válasz ivanszabo #716. hozzászólásáraHárom sor rövidtárcsa után jobban néz ki a lucernám mint előtte, gondoltam már hogy a többi maradékot is lehúzom...
Üdv!
Több éves lucernát lehetne eredményesen feltörni szántás nélkül vagy felejtsem el?
Tárcsa, gruber kombóra gondoltam ,egyelőre még csak fejben van.
Válasz Mtz 550E #708. hozzászólásáraEzekkel most nagyobb kárt csinálsz a talajban, mint hasznot. Október közepéig ezekkel prímán lehetett volna dolgozni, most nincs értelme. Vagy fagyon szántani, vagy fagyon grúberezni, vagy fagyon olaszos lazitózni érdemes lehet, de jobb lenne a művelési mélységben ezekhez is az alacsonyabb talajnedvesség. Nem szántok már sok-sok éve, de mostani viszonyok közt szerintem jobb az eke is, mint az általad felsoroltak. Én fagyon grúbereztem henger nélkül.
Hóekével is forgatásnélküli lösz, most komolyan, szerintem száncs.
Válasz Mtz 550E #708. hozzászólásáraMost akarod elkezdeni, mire mindenki abbahagyja ???
Válasz Mtz 550E #708. hozzászólásáraTermészetesen müködik, csak a szántotthoz képest ha kukorica megy bele , lehet 20 -30 mázsa minusz
Válasz Mtz 550E #708. hozzászólásáraSzia....perzse hogy működik....én kis Jympát húzok 82-essel,ha össze veszem a késtávot,a legszarabb homokot is megemeli teljes szélességben,azzal szinte bármikor lehet dolgozni.....elmunkálasra ásóboronát szoktam használni,tavasszal,ha télen rá kell menni még,akkor tárcsát
Válasz Mtz 550E #708. hozzászólásáraHelló
Persze, hogy működhet, legjobb/legolcsóbb megoldás.
Viszont mostani talajállapotoknál csak speciális lazítók/altalajművelők tudnak működni.
Hagyományos parabola késes lazítók csak csíkoznak ilyenkor.
Ami működik az a vésőeke/olaszos lazító, abból min. akkorát, hogy a traki nyomát elvigye (tárcsázni sem kell utána) vagy valamilyen altalaj művelő, ami általában oldalra íves késekkel van szerelve, esetleg még működhet szárnyas (nem a kés oldalán, hanem a bontótcsúcson) egyenes késes lazító is.
Hagyományos lazítóval inkább "tarlónyirkos" talajállapotban lehet dolgozni, amikor még repeszt a lazító, de nem képez rögöt.
Üdv
Válasz Mtz 550E #708. hozzászólásáraÜdv! Miért ne működhetne?!
Talajállapot függő azért ez nagyban.
A puding próbája az evés
Hali!
2késes altalajlazító meg függesztett tàrcsa! Ezekkel müködhet a forgatás nélkül még most ilyenkor! Egy rész búzatarló másik rész lezúzott kukorica tarló!
Vagy csinálja valaki esetleg hasonlóan kisebb gazdaságba?
Köszönöm!
Válasz A.I. #706. hozzászólásáraKöszönöm.
Igen levettem, mert úgy is csak az lett volna, csak még a tüskéshengereket is tisztíthattam volna.
Válasz Sk Laci #705. hozzászólásáraJobbulást. Én is úgy látom a mostani előrejelzésekből, hogy hétfő, talán még a kedd is jó lehet 1 nap kell, hogy minden úgy menjen, ahogy kell, aztán szezonzárás a földeken.
Attilaról gondolom a rögtörőt leszerelted.
Válasz A.I. #704. hozzászólásáraKöszönöm.
Tetszik a munkája.
Ma reggel lehett volna nálunk kimenni, de az ágyat nyomom a megfázás miatt.
Hétvégétől már talán rendben leszek, ha az idő engedi, akkor én is megyek Mascho Attila-val.
Csak én domboldalakon dolgozom........
Válasz A.I. #703. hozzászólására
Válasz Sk Laci #689. hozzászólásáraSzia Laci.
Ma kijutottak, egész jól is haladtam, még egy ilyen nap és ami nincs víz alatt, az még lesz húzva. Ami meg víz alatt van, na azzal majd lesz valami.
Kb 8-9 km/h-val tudtam húzni, kicsit kapart főleg így délutánra, ment zúzott napra tarló, meg búza, egyszer tarlóhántva rövidtárcsával, kb 20-25 cm mélyen.
A napraforgó total viharvert volt, fele feküdt, persze a pockok aratásra mind kiették, így meg sem próbáltam felszedetni az üres tányírokat.
Válasz hashtag #701. hozzászólásáraIgen falugazdász mondta, meg lejjebb bennne is van ugye, hogy esetemben a másod vetés miatt írt, de én olyat sem vállaltam, mert talajkondícionáló volt vállalva meg lett teljesítve.
Falugazdász beszélt valakivel, azt mondta, mivel nem vállalás hagyjuk ahogy van, mert várható betakarítást kért, az meg ugye nem lesz.
Csak hát emiatt gyanítom nem elsők között kapunk pénzt.
Mindegy majd fizetnek.
Válasz A.I. #699. hozzászólásáraElvileg nincsen feldolgozva a bejelentett kijuttatás, ezért küldik a sablon levelet, rajtam is keresték az alternálós fotót is, pedig nem volt vállalva. Sablon levél.
Válasz A.I. #699. hozzászólásáraKöszi a választ!
Válasz Devyd #698. hozzászólásáraSzia
Meliorációs retek, facélia. 5+4 kg szórva.
Most csináltam először ilyet, így kicsit "óvatosságból" elé lazítottam, mert úgy voltam vele, hogyha nem kel ki, akkor is van annyi mulcs, hogy maradhat tavaszig.
Búza után ment, rövidtárcsa-lazító-rövidtárcsa-szórás-fogas-henger.
Nálam is kukorica+napraforgó menne utánuk.
Elvileg ezek kifagynának, ha nem és igényli, akkor tavasszal glifozát.
Hogy fogok e még valamivel hozzányúlni az jó kérdés, mert ha jó lesz a talaj, akkor lehet hogy, semmivel.
Illetve meglátom kap-e majd egy kis nitrogént(MAS27), persze ha majd úgy látom, hogy van értelme, meg olyan lesz az ár is (napra1-1,5; kukorica 2-3 mázsát maximum). Akkor a kiszórt műtrágyát valamivel, valószínűleg fogás vagy kombinátor, sekélyen bedolgozom
Egy kis öngólt azért lőttem vele, mert be lett jelentve, hogy elvetettem, mind ez azért mert lazítva lett, meg bíztam benne, hogy kizöldül, és akkor meg az lesz a baj, hogy az ott mi? Erre az Államkincstár küldi, hogy mikor akarom bemunkálni, meg a vetéstől 60 nap, meg a sablon levél, hogy nem küldtem georeferált fotót natúrás gyep kaszálásról.
Szép az, hogy gyepen nem vállaltunk aöpöt, szántón meg rég ki van juttatva a biológiai készítmény, amivel teljesítve lett a vállalás. Szóval én ezt önszorgalomból csinálom. Erre tessék, emiatt áll a kifizetés. Szóval nem is tudom, nem kellett volna bejelenteni? Na de nem offolok.
Első próbára azért jó lett, még ha október végéig elég száraz, meg meleg is volt az idő, egész jó lett.
Kíváncsi leszek lesz e télen annyira hideg, hogy ki fagyjon.
Válasz A.I. #692. hozzászólásáraSzia!
Pontosan melyik keveréket vetetted?
Hány kg-val? Bedolgoztad?
Determinálást ősszel vagy tavasszal végzed? Illetve mivel?
Nálam búza van, utána kukorica lesz elvileg, a kettő között jó lenne egy zöldtrágya....
Humusztartalom növelés, talaj vízmegtartó képesség stb a cél.
Köszönöm!
Válasz A.I. #696. hozzászólásáraNekem még nem volt olyan takarónövényem, ami árvakelés mentes volt. A zabot azért javasoltam, mert az kifagy (bár ha ilyen lesz a tél is, mint eddig az ősz )
Milyen a vetésforgód, hogy a rozs mag el tudod feküdni, és gondot okoz ?
Én többször vetettem rozst takaró növénynek, magában és keverékben egyaránt, de soha nem okozott problémát mint kultúr gyom
Válasz kis Zombi #695. hozzászólásáraKöszönöm, azért kicsit az időjárás is, meg az évjárat is segített.
Búza tarlóra ment, így arra játszottam kicsit, hogy majd lesz egy kis búza árva kelés, igaz az tuti nem fagy ki, de amúgy sem lett, szerintem a pockok intézték, mert kizártnak tartom, hogy nulla lett volna a szórás aratáskor.
Kicsit tartok egyébként az egyszikű komponenstől a rakaró növényben, mert valamikori zöldítésből még mindig köszön vissza rozs a búza között, az meg kinek hiányzik.
Válasz A.I. #690. hozzászólásáraSzép álomány, ha pedig azt nézzük, hogy szórva vetett akkor kimagasló.
Kis zabot keverhettél volna a vetőmaghoz, még lökne rajta.
Válasz MTZ1221.3 #693. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz A.I. #690. hozzászólásáraNagyon jól néz ki!
Válasz mtz1221 #691. hozzászólásáraMár elfogyott ! De ma megint ki mentem szétnézni és szedtem is!
Kicsit sajnálom, mert ahol sűrű, ott nem lett vagy még kicsi a test, meg lehet az is oka, hogy szeptember 1én szórva, talaj jó volt, meg is ázott (6mm), aztán szeptember végén kapott 16ot, utánna október végéig érdemi csapadék nem volt, de legalább meleg az igen.
Az meg nem a retek kedvence.
Csoda, hogy nem rágta le semmilyen rovar, mondjuk pocok az annál inkább, főleg a szegélyeket, mondjuk a facéliát ott sem nagyon ette, ami érdekes.
Válasz A.I. #690. hozzászólásáraKöretnek már lesz mit enni.
Válasz Sk Laci #689. hozzászólásáraNekem ami nincs bevetve takaró növénnyel, az mind vagy egyszer hántott búza tarló, vagy kukorica, napraforgó tarló lezúzva.
Biztos hogy nem fogom szántani. Az is ami utoljára volt szántva annak is vagy 7 éve, van olyan ami már 9-10 éve nincs.
Most ekével ezt az ágyon ázott földet biztos nem kenném.
Ha lenne egy igazán profi szemenként vető gépem, már a búza 1x hántott tarlókhoz hozzá sem nyúlnék, ha csak a pocok miatt nem, de az hogy novemberben 100 milliméter felett járunk, talán megaprítja őket. Nyilván van már vagy 1 hektár belvíz, ott ahová tavaszig szeretnék, de hol van még a tavaszi vetés!
Első (szórva) vetett takaró növényem, ahhoz képest nem is lett rossz. Na de ez nem is az a topik, úgyhogy nem "dicskeszek" itt tovább .
Válasz A.I. #688. hozzászólásáraVárom a fotókat......
Nálunk a rengeteg eső miatt már azon gondolkodok, hogy felakasztom a hármas ágyekémet, és kiszántom az elmaradt 15 Ha-t.
Jaj de nem szeretek szántani, mióta megvan a lazítóm.......
Válasz Sk Laci #685. hozzászólásáraPontosan 12 col (~30 cm) az osztása.
Van grubberem, Knoche 22,5 cm a kapaosztás, az magágy készítésre jó, ez viszont ilyen osztással, 3 sorban, 13 kapával, szűk 4 méterben az életben be nem dugult 100+ kukorica tarlón sem, persze, ha meg van zúzva.
Értem amúgy miért mondod, vagyis mire gondolsz. Csak ennek pontosan ez a lényege.
Látom az orosz tesóról is tettek fel képet, ez annyiban több ugye, hogy az egyenes tárcsasor van elől, amit nem is gondolna az ember, hogy az az egyenes lap milyen sokat aprít, meg elővág, pedig nekem úgy van állítva, hogy max vagy 10 cm mélyen megy.
Ha tudok vele dolgozni valamikor, akkor csinálok majd képeket, de az lehet majd csak karácsony táján lesz!
Válasz Sk Laci #686. hozzászólásáraAmcsi oldalakon keresd. A Kuhn-nak is van komplett kínálata a no till-re. Most látok friss Amcsi videókat a Horsch tigert is demózzák népszerú infulenszerek.
Válasz Csavarkulcs #683. hozzászólásáraÉn nem találtam az oldalukon.....
Válasz A.I. #679. hozzászólásáraSzerintem jobb lenne a sürübb kapaosztás. Ha lenne nekem, biztosan megpróbálnám besüríteni,
Válasz Csavarkulcs #683. hozzászólásáraBocs... KUHN
Válasz Sk Laci #669. hozzászólásáraMai napig gyártásban van..kicsit modernebb kivitelben még a Khun is gyárt hasonlót.
Válasz griz #680. hozzászólásáraIgen, látok ilyenekt én is.
Válasz Rabó001 #673. hozzászólásáraVan ennek egy orosz megfelelője 3.8 méteresben 12 ludtakpkapával csak tárcsasor nélkül .
Válasz A.I. #678. hozzászólására
Újra indítottam a telót, így már talán jó lesz.
Amiben még eltér a gyáritól, az a 2 munkahenger a futómű kiemelésnél, gyárilag 1 van középen, nem én alakítottam át, de működik, így marad.
Válasz Sk Laci #674. hozzászólásáraSzia, itt szenvedek a kép feltöltéssel, de valamiért nem engedi, túl nagy meg nem jó formátum, ami egyik sem igaz, mert minden olyan, mint amit kér, nem tudom mi van vele, csak nálam valami, vagy mi denkinél hiba van?
Válasz Gepi #676. hozzászólására