Hirdetés
Fórum
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Műtrágya árak új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Vadkártérítés új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
1326 hozzászólás
Válasz Sk Laci #671. hozzászólásáraNem olvastam végig az előzményeket. A munkáját nézni valami brutális de úgy néz ki mint egy rossz szántás de tavaszra megjavul a talaj.
https://www.youtube.com/watch?v=EFgqfgXZf7U
ezen a csatornán több videó is van róla.
https://www.youtube.com/watch?v=i1vaHW9fgZc
Válasz Rabó001 #673. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz A.I. #672. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm
Válasz Sk Laci #671. hozzászólásáraRakeresel a neten hogy Case IH Conser Till Plow, biztos ad találatokat. Itthon a Rába gyártotta anno az IH licence alapján, mint az ekéket, tárcsát, vetőgépeket, stb, csak ebből sokkal kevesebb készült, akkor meg nem terjedt el a kultivatorozas. Pár éve, ami már lehet hogy 10+ is van, a Kühne elovette (az a gyártó utóda) kicsit módosítva, asszem henger is volt rajta, de abból szerintem még annyi se készült mint az erdetetibol a 80-as években.
Válasz Sk Laci #671. hozzászólásáraFotózok majd, egy ütött-kopott ezeréves, de elvileg még Kanada a szülőföldje, colos csavarok, tehát nem bili vas. Rugót már vagy 10et cseréltem, még van vagy 6-8 ahol nem gyári van, ott viszont vagy szerzek kezdő elemet, mert a rugó nincs végelve, így ez az öntvény valami adja az indulást, ezeknél viszont valaki a múltban kicserélte, az a baj, hogy USAban találtam, az ára viszont elég borsos, 50 dodó körülül van. Én meg 10 kis vasdarabért nem akarok 200e Ft-t fizetni. Így valami más módon lesz kiváltva, ha nem találok olcsóbbat. De oda is a gyárival azonos rugót akarok.
Felén is kötött a talajok többsége. Száraz földet nem szereti, nedvesben egy hete húztam, nagyon meglepett, jó munkája volt. Kellett neki egy borona, aztán vetőág, minőségű volt.
Elmunkáló gyárilag nincs utána, erre van kreálva egy robosztus pálcás henger, de nem igazi, inkább valami rezgős rugós cucc kellene, mint egy, vető után.
Akarom még húzni, de az ahogy látom majd csak, ha jönnének a gyenge fagyok, mert itt már minden "takony".
Egy biztos 3 éve azért kezdtem el valami ilyen "olcsó" eszközt keresni, elmunkáló nélkül, mert egy nagyon nedves ősz volt, minden dugult, tapadt, ragadt ezt meg a videókban lárva húzzák vonják a brutális szármaradványú kukorica tarlókon és semmi, és ez így is van.
Ez 4 méteres, nedvesben, ahol már kapart a traktor és tökig benyelte (~25 cm) is húztam 8-9 km/h-val 190 lóval.
Tudtam egy 3,3 métereset, azt is az újabb kiadást 6500 típust, valahol a dunántúlon volt, de a minap ahogy fejött a téma gondoltam rákeresek, de már csak archivált törölt formában találom, röhelyes 500e Ft körüli utolsó áron, először még 800 körül hirdették, kicsit sajnálom a kisebb traktorhoz jó lehetett volna.
Szerintem egy darab nem sok, annyit nem találni itthol eladót(lehet olyat se, amit rajtam kívül még van olyan állat aki használ)! Amit nem értek, az az, hogy miért nem viszik ezt a vonalat idehaza a gyártók.
Na lényeg, mert már litánia lett, lefotózom, meg ha tudok vele dolgozni, akkor a munkáját is!
Válasz A.I. #670. hozzászólásáraVan képed a gépről? Esetleg a munkájáról? Főleg kötött talajon érdekelne.
Mennyiért lehetne ilyen gépet venni 3,8 m szélességben? Sk-ban sajnos nincsen, amit meg találtam, az USA szivében található. Onnan biztosan nem veszek.
Válasz Sk Laci #669. hozzászólásáraIh igen egyenes tárcsasor és rugó biztosítású kapák, mondjuk az a JD nél is úgy van azt hiszem.
Válasz A.I. #668. hozzászólásáraConser Till melyik gyártótól van? Case egyenes vágólapok + kések, vagy JD 1 sor tárcsa + kések?
Vagy valami más tipus?
Válasz Keksz007 #667. hozzászólásáraSzia.
Nem ismerem a többi körülményt, gondolok itt a rendelkezésre álló gépekre, az aktuális talajnedvességre, mi a tervezett növény, mikor volt utoljára lazítva.
Én személy szerint tavaszra csak a takaró növényemet csináltam meg, a többi terület vagy tarló(búza, kukorica, napraforgó) vagy egyszer rövidtárcsázott.
Itt minden ragad, én így egy darabig nem is tervezek rámenni, majd ha szikkad vagy kicsit megfagy, és mivel jól át is van ázva (november 85 mm eddig) így lazítani biztos nem fogok, Conser Till (gruber, mulcs kultivátor, nem írom, hogy ez a véső eke, mert abból itt csak kavarodás lesz) lesz szerintem.
Szóval ha nagyon át van nálad is ázva, akkor lazítót semmi képp ne, mert az akkor csak árt. Gruber ~20 centin mondjuk, ha jó a nedvesség.
Sziasztok!
Az elmúlt csapadékosabb időszaka után, búza tarlót, mivel lenne érdemes forgatás nélküli művelést vállalva előkészíteni a jövő évre ?
Van azért árva keles is bőven, meg a forgatás nélküliség miatt, aratás után sem kapott mélyen tárcsát.
Köszönöm előre is az ötleteket .
Válasz Ares 826 #580. hozzászólására
Válasz mtz1221 #661. hozzászólásáraNem borotválom az arcom 13 éve nagyjából szóval nekem mindegy, csak ha a helyzet úgy kívánja, rövidebbre hagyom, mert ez a combkefe
Válasz Koczka József #662. hozzászólásárakomolyan mondom tisztellek, de most kicsit félrebeszélsz, és sikálsz. a tárgy szempontjából kurva mindegy, hogy 1, 2, vagy 100000 ember perel, a kérdés, hogy miért perel, mi a per tárgya. az, hogy felhasználóként beszívta, és megmordalt, vagy étellel ette meg, és belemurdalt?
erről beszélünk. az, hogy 125 ezer beperelte, és megegeztek, érdekes, de ezek milyen jogcímen perelték? ez a kérdés, és azt mondoim, hogy nem látok olyan infót, hogy ételen keresztül történt volna a mérgezés, és ezt elismerte volan amonsanto, és peren kívül megállapodott volna. mert a 125 ezerrel is megállapodott, ott a 10 milliárd dolcsi, azt kizártnak tartom, hogy azt ismerte volna el, hogy talajon, tarlón keresztül történt a mérgezés.
szerintem nem parttalan a vita, mert ez a lényege. ha nincs erre info, akkro azt kell mondani, amit itt mindenki mondott korábban, hogy ésszel kell használni.
Válasz Gumóka #654. hozzászólásáraSzkafanderbe nyomná reggeltől estig!!
Válasz envagyok2 #660. hozzászólásáraHát ez parttalan vita mert szerinted egy pali volt aki perelt, én be linkelek egy cikket hogy 125 ezer ember volt akkor megint másra terelsz. Az első link ben benne van hogy a monsanto tudta hogy vannak problémák bizonyos esetekben és a monsanto fizetetle szakértőket hogy mellettük álljanak és az ő igazukat bizonyitsák csak hogy ez a levelezés kiderült. Bizonyos monsanto papírok címmel. A vegyszer az méreg mindegy hogy ki mit mond és a méreg nem vitamin.
Válasz Gumóka #649. hozzászólásáraNem érted ??? Én is mindig csak addig adtam magamra még összeszedtem valami dögöt, meg jól meg nem izéltem először. Utána már nem kellett borotválkozni, meg fodrászhoz járni, egy darabig.
Válasz Koczka József #658. hozzászólásáraaz biztos, hogy nem egy télvét nézünk, mert én nem nézek tévét.
végigolvastam, ezt is, és még azokat is, amik ebben a cikkben voltak. de még ezekben sincs egyetlen egy mondat arról, hogy glifóval kezelt tarlón termelt élelmiszert fogyasztottak volna, és attól lettek rákosak. arról viszont megint van szó, hogy egy másik ember is felhasználó volt, és a 12 esküdtet, akik egyátalán nem hozzáértői a szakterületnek, azt meggyőzte, és kapott egy valag pénzt.
sóval akkor hol is van a hír, hogy a glizott repcvéből készült biodízelből kevert gázolajjal menő kamion mögött autózó teszlás rákos lett?
Válasz envagyok2 #646. hozzászólásárahttps://index.hu/gazdasag/2020/06/24/gyoztek_a_bayert_a_gyomirto_miatt_perelo_amerikaiak_10_9_milliard_dollaros_karteritest_kapnak/
Válasz envagyok2 #646. hozzászólásáraMivel nem ugyan azt a tv-t nézzük ide rakom hátha végig olvasod. Nem tudom hogy te is honnan veszed hogy egy ember perelte be a monsantót, szerintem kevered a repcés hírrel amikor monsanto perelt be egy gazdát. Ugyan is 125000 ember perelte a glifozát miatt a monsantót. Jó lenne ha végig olvassnâd mielőtt írsz.
Válasz Sk Laci #640. hozzászólásárafekete nadályt még képen sem láttam, abban nem tudok segíteni, zsurló volt rengeteg, amikor elkezdtünk meszeznie maguktól eltűntek, szedert úgy tudod kiszedni, ha repcetarlót aratás után nem tárcsázod, hanem hagyod hogy fényre kerülve a szeder megerősödjön, és utána glifó+hormon kombinációval, 100 liter folyékony műtrágyában feloldva megcsapatod egy meleg nyári nap vége felé....
Válasz Gumóka #654. hozzászólásáraGenetika dönt el mindent. Ha rendes DNS-eket örököltél, akkor bármit lehet sokáig.
Válasz envagyok2 #652. hozzászólásáraViheted a nővérét is én hiába zavarom, nem akar menni.
Válasz mtz1221 #650. hozzászólásáraHa impoteciát okozna a szerhasználat, Te is felvennéd!
Válasz mtz1221 #650. hozzászólásáraMiért jobb kézzel kéne?
Válasz mtz1221 #648. hozzászólásáranamost akkor ki is a szabad a történetbe? az ismerősöd, vagy a nővére? (kirúgtak otthonról szabad lett a pálya? hahah)
Válasz mtz1221 #650. hozzászólásáraaki abba fogja a zsömlét, hahah
Válasz envagyok2 #646. hozzászólásáraKi az a marha, aki nem balkézzel cigizik, bekeverés közben ???
Válasz mtz1221 #648. hozzászólásáraTe gané...
Amúgy meg tavalyi kép, az idén kemény 2 üzemórát sikerült belehajtani ebbe a rettenetbe
Válasz Gumóka #647. hozzászólásáraDe csúnya szőrős vagy, ismerek szabad nőt akinek a nővére hasonlóra bukott.
Elvehetnéd, hogy neked se legyen ekkora életkedved.
Válasz envagyok2 #646. hozzászólásáraÉn így permetezek, keveréshez meg van papírruha és kesztyű is. Kézmosó, szappan.
Mtz ez, meg még a rossz fülke is volt rajta, ezen nem múlik. De van telearcos maszk is.
Nincs sok terület, azt az időt kibírom maszkba, még elszórok bármit is.
Válasz Koczka József #631. hozzászólásárade pont ez a lényeg, erről szól ez a szóváltás is. arról, hogy glifóval mérgezett rákkeltő élelmiszer. eddig senki ilyet nem tudott mutatni. a perben sem mutattak ilyet. nem az élelmiszerről szólt a per, nem arról, hgy valaki evett glifós szóját, és rákos lett tőle, hanem a csávó, aki fújta, 30 éven keresztül háti permetezővel fújta minden védelem nélkül az év minden napján. felhasználóra veszélyes, és mindenki szagolt már bele bekeverő edénybe, aki széllel szembe burogat bele mindent, azzal nem lehet mit tenni.
de glifóval fújt tarlóün termeszetett termésről még soha senki nem bizonyította be, hogy rákkeltő volna. és ez a lényeg. kivonni ezért kell, vagy nem kell. hogy hogy kell kezelni, hogy kell kifújni, arra pedig ott az őtmutató, öltözz be tetőtől talpig, hány permezeuőst látsz egyébként útmutató szerint beöltözve? én még egyet se láttam. de olyat igen, aki tankoláskor egyik kezébe felváltva fogta a cigit és a vegyszereskannát, másikba meg a zsömlét.
Válasz mtz1221 #644. hozzászólásárapersze tiszták aratásra gabonák, mert addigra az őszi kelésű gyomok régesrég befejezték életciklusukat, nyomuk nincs már akkor, csak az, hogy elvitték a vizet meg a tápanyagot.
Olyan gyomokról beszéltek, amit még nem is láttam. Itt a cirok aszat meg s libatop, ami ptoblémát tud kapásoinál okozni. Úgy hogy gabonák nincsennek soha gyomírtózva, mégis aratáskor tiszták 99%- ban.
Válasz csabahegeszt #642. hozzászólásáraJobbos. Jobbra dob.
Egy buta kérdés lenne.
Ne nevessetek ki.
Sima 3as kverneland ekém van.
Ahoz most jobbos ,vagy balos ekevas kell?
Válasz Sk Laci #640. hozzászólásáraBocs hogy beleszolok de az évelő kétszikű gyomokat hormannal is kéne kezelni , dezormon,dicopur top, dikanna,stb ezek azért elég hatásosak , és a glifot esetleg 6-7 literrel fújni.. Ez a max dózis, és olcsóbb mint 2x 5 liter/ hektár.Egyèbkènt én is küzdök a szederrel, a tiszai hullamtereben de azért kb 90 százalékban sikerül kiirtani minden évben betakarítás kor ennyi látszik kb.Èrdekes módon tavasszal meg előbújik.
Válasz .Feco. #638. hozzászólásáraSzia!
Te földjeidben is volt fekete naddály gyökér, futószeder és zsurló?
Ha igen, hogyan sikerült kiirtanod?
Nekem ezzel a 3 évelő gyomnövénnyel van gondom foltokban.
Annyit tudok, hogy a glifó csak a fiatal gyökérhajtásokban tud érvényesülni hatásosan, a több éves elfásult gyökerekben nem csinál nagy kárt.
Kb 45 cm-es lazítózással száraz évben amikor úgymond átszáradt-kiszáradt a lazítózott rész /direkt ilyen müvelet a talajfelszín lezárása nélkül/ a szeder úgymond 90 % visszaszorult. Zsurlót kb 40-50% szorítottam vissza, de a naddálytövet nem sikerül visszaszorítanom se talajmunkával, se glifóval /5-6 L/ha foltokban/.
Neked hogyan sikerült megszabadulnod az említett gyomoktól?
Valami fantáziát látnék az átkapálásban 40-50 cm mélyen Imantsal /összeszaggatná a gyökereket kissebb darabokra, és az új hajtásokon keresztül a glifó jobban tudna érvényesülni/, de átkeverné a nem termő altalajt a termüréteggel, ez pedig komoly terméskiesést okozna
Válasz .Feco. #635. hozzászólásáraÖrüljön neki hogy hógolyózás után, nem fért bele a gyerek. Eset után rá van írva hogy mikróba tilos macskát rakni ???
Válasz Koczka József #637. hozzászólásáraHa szantassal eltűnnének a gyomok akkor az elmúlt 100-120 évben amikor mindenki szantott forgató ekekkel (mert előtte a kormánylemez mai formájának megjelenése előtt az eke forgató hatása lényegesen kisebb volt) akkor már régen megszűnt volna ez a probléma, hiszen a korábbi vegyszerek és az évente akar kétszeri szántás szinte teljesen eltüntette volna őket és ma nem jelentenének problémát.
A forgatás és a forgatás nélküli művelés gyom szabályozás tekintetében abban tér el, hogy a forgatassal az evelo növények gyokerzete hamarabb kiszárad (ami kb megmutatja hogy ha a légellenállóbb szervezetek sem bírják akkor mi történhet a sokkal érzékenyebb gombokkal és baktériumokkal) ellenben a magrol kelő növények magjai melyre kerülnek és csak évekkel később vissza fordítva kezdenek csirazni újra. Ellenben a forgatás nélküli növények magjai a talaj felszíne közelében maradva már az adott vagy a következő évben kikelnek, ezáltal jelentősen nagyobb gyom nyomást okoznak (viszont helyesen kezelve nem jönnek vissza 2-5-10-40 év múlva is), míg az evelo tarackos vagy egyéb talajban szaporitokelletet fejlesztő növények a felszíni munkákkal vagy pláne azok elhagyása után simán túlélnek bármit a vegyszereket kívül. Ezt a problémát aki felismeri és figyelembe veszi az boldogul a gyomirtással aki pedig nem veszi figyelembe az nem.
Természetesen ez azt is jelenti, higy ha nem tudod kezelni akkor a gyomok lényegesen gyorsabban szaporodnak és jelentősebb gazdasági károkat okoznak… a forgatás nélküli művelés egy rendszerszintu szemléletváltást igényel, nem annyi hogy nem szantunk.. más gépek, más növényvédelem, más időpontok, más tápanyag pótlás, más vetesforgo kell!
Aki szánt az minden év végén tisztára törli a táblát és rajzol újat… aki nem szánt az mindig a tegnapi rajzot rajzolja tovább és ha valami csúnya lett az ott marad…
Válasz .Feco. #634. hozzászólásáraSzia, Ha kivonják biztos lesz más helyette de nem is ez a lényeg. Hanem ahonnét ez a téma elindult szántani vagy nem szántani? Mi akik szántsunk nem használunk csak nagyon ritkán glifozátot én például csak egy földet glifoztam amit nem szántok de azt tavasszal elég sokat kell. És nem igaz hogy egy idő után már nem kell mert ki kopik a gyom, csak van olyan tavasz amikor az időjárás nem kedvez a gyom kelésnek. És igen ki lehet még a nádat is irtani glifozát nélkül is, de ha nád van a földben akkor sem kel egy fél hektár miatt húsz hektárt fújni. Szántással és okos szer használat mellett nem kell glifozát.
Válasz .Feco. #627. hozzászólásáraA monsanto perben bizonyították a rákos megbetegedés és az expozíció közötti ok-okozati összefüggést a konkrét esetben? Úgy rémlik, hogy még azt sem...
Válasz Koczka József #632. hozzászólásáraAmiért milliós kártérítést fizettek a macskát mikrobán szárító nőnek is, amiért nem volt benne a használatiban, hogy a cica nem szereti ha forog vele a világ.... mert amerika a ilyen szempontból ténylegesen a hülyék országa....
Válasz Koczka József #630. hozzászólásáraVan 1000 kutatás ami szerint rákkeltő, másik 1000 ami szerint nem nagyobb a kockázata mint bármi másnak.
Jelenleg nincs alternatívája és amíg ez így marad addig ez nem lehet kérdés. A jelenlegi szerválaszték olyan, hogy az évelő gyomok legfeljebb adott évi egyedeit tudja elpusztítani, vagy azt sem, a föld alatti szaporító képletek érintetlenek maradnak, az pedig szükségessé teszi az egyre nagyobb mennyiségű szeletív szerhasználatot.
A helyzet ugyanaz, mint a neonikotid csávázószerekkel. Kivonták őket, hogy túlságosan nagy a környezetterhelésük, és pusztulnak a méhek miattuk. Azóta nincs csávázás azon növényeknél sem amik nem is virágzanak, vagy nem repülik a méhek, helyette méhekre ténylegesen veszélyes szerekkel kell fújni évente többször, ami biztosan nagyon jót tesz a méheknek, meg úgy általában a környezetnek! És a betiltás legfőbb oka, a méhpusztulás 9 évvel a betiltás után sem szűnt meg, még csak nem is mérséklődött, szóval nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy nem ez a szer volt az oka.....
És a továbbra is pusztuló méheknek és a számtalan permetezésnek ellenére is jelentős terméskiesések tapasztalhatóak minden érintett kultúrában, legyen szó repcéről, kukoricáról, cukorrépáról....
A glifozát helyzete ugyanez. Kivonják, ok. ami eddig 8-10e/ha volt az mostmár 30e lesz, majd fújjuk a Laudist az acatra, meg a Leopard-ot a nádra, minden évben.... de jó lesz...
Válasz Koczka József #631. hozzászólásáraMondjál nekem egy olyan vegyszert, ami szakszerűtlenül használva nem ártalmas az egészségre.
Mindegyik az. Mit lehet ezen eltitkolni? Minden épeszű embernek nyilvánvaló.
A bíróság azt mondta ki, hogy ez a szint nem várható el minden használótól.
Válasz .Feco. #627. hozzászólásáraHa akarod el olvasod mert hát a csávó nem csak egyedül volt. És ha valaki nem bűnös miért fizet, még meg ekkora összeget szerinted egy csávónak?
https://index.hu/gazdasag/2020/06/24/gyoztek_a_bayert_a_gyomirto_miatt_perelo_amerikaiak_10_9_milliard_dollaros_karteritest_kapnak/
Válasz Zoli1437 #628. hozzászólásáraOlvasd már végig. Nem az a lényeg hogy használó volt hanem az hogy rákot okozhat és ezt tudta a monsanto. De eltitkolta.
Válasz .Feco. #627. hozzászólásáraTe sem olvastad végig és így fölös a vita.
Válasz .Feco. #627. hozzászólásáraNem halt meg, viszont nem ment végig a 3 hónapos teszt(nem kellettek évek), meg kellett szakítania, mert májkárosodás lépett fel.
Roundupban igazad van nem szabadott volna minden hülyének a kezébe adni, az állományszárítást meg kivenni az engedélyokiratból.
Válasz Koczka József #626. hozzászólásáraMinden esetben szer használókról van szó.
Az indok meg: "........elmulasztotta felhívni a figyelmet a szer használatának kockázataira."
A kockázatot a használóval kapcsolatban állapította meg.
Minden más szer is kockázatos. Alapból úgy kell kijuttatni mindegyiket, hogy a kijuttató ne kerüljön kapcsolatba vele.
Válasz Koczka József #626. hozzászólásáraMinden a mennyiségen múlik... Emlékszel a "Supersize me!" című filmre? amiben egy csávó csak bigmac menüt eszik, éveken át, elhízik, rákos lesz majd meghal? Sokan erre kezdtek hivatkozni, hogy na, tessék, itt a bizonyíték, hogy milyen káros a McDonalds.... De valójában a csávó annyira egyoldalúan és annyira túlzottan táplálkozott, hogy ha bigmac helyett fejeskáposztát eszik akkor is ugyanez lett volna a vége!
A monstanto per is ugyanez volt. A csávó mindenféle védőfelszerelés nélkül éveken át úgy szórta a roundup-ot, mint bolond molnár a lisztet... Ha nem szabadforgalmú szer lett volna hanem 1. forgalmi kategóriás akkor ilyen egybites banánkombájnok hozzá sem férhetnek, aki pedig képzett személy az tudatában van a kockázatoknak....