Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak621 FtBenzin árak608 FtEUR410 FtUSD388.35 FtCHF438.98 FtGBP492.37 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #25. hozzászólásra
Ezt nem igazán értettem.
USA-ben nem szántanak, megnézel egy amerikai munkagépes prospektust, eke nincs benne.
Nekem a direktvetés nem tetszik.
Őszi növény alá lehet forgatás nélkül, tavaszra szántani kell.
Amerkai IH eke régi volt gyártásnál de nem kell szántás?
Ez pont mondtál (nem igazán tesztik dirketvetés).
5 km-re faluban olasz tulajdonos ez többször volt. Tavalyon ...... munka volt, mert traktoros rendelleneség vegyszerzés miatt.
Április elején minden évben erős szél, azért rossz vegyszerzés és sok vaddisznók ásni a földet. Én nem szeretem olasz tulajdonos mert sok becsaptak.
Tavalyon nálunk 42 őzeket és 23 vaddisznók volt.
Válasz #20. hozzászólásra
Elhiszem én! de sokan ész nélkül össsze-vissza szántanak, felszántják a nyáron kiszáradt tarlót, utána otthagyják elmunkálatlanul, vetés előtt meg agyonvisssza járják, de akkor is csak száraz rögbe vetnek.
Válasz #17. hozzászólásra
Én is hallottam olyat hogy Németországban és persze az. USA-ban már évek/évtizedek óta szántás nélkül termelnek. Hát lehet hogy működik de szerintem teljesen más szemlélet is kell hozzá nem csak eszközök. Az teljesen más technológiát igényel, talajművelésben, vegyszerezésben, műtrágyázásban. Valahogy nekem pl.nem igazán tetszik az hogy a kukoricatarlóhoz hozzá sem nyúlnak áprilisig, csak vetés előtt totális gyomirtás+direktvetés.
Válasz #15. hozzászólásra
Tehát a szántás lett jobb. Nem azt mondtam hogy abszolút nem kell szántani. Minden időjárás és talajfüggő is, meg még sokminden mástól is.
Válasz #12. hozzászólásra
Ha sáros akkor is fel kell valahogy szántani, majd a fagyok "elmunkálják" vagy nem. Sárban ekén kívül mást nem is tudsz használni, lazítózhatsz, de nem ér semmit, kultivátorozni meg nem lehet. A tavaszi szántás meg tömött, kiszárad, nehéz elmunkálni, sok menet és akkor sem lesz az igazi, kivéve a homoktalajok. Kedvező talajállapotnál (száraz) és megfelelő eszközzel, őszi kalászosok és repce alá nem szükséges szántani, sőt nem is kell. Olcsóbb és gyorsabb a lazító+tárcsa, v. a kultivátor. Tavaszi növény alá szerintem minden talajon jobb szántani, kivéve homokot.
Őszi mélyszántás nagyon fontos, mert napra, kuki, és cukorrépa..........
Tavaszi szántás nagyon rossz állapot, mert sáros és "durva csavaros". Sok vegyszerzés, többmenetes crokslihengerzés....nem fog sok termés.
Ismersőm azt mondták, hogy október, november szántás nem kell, majd majd tavaszi szántás. Én mondtam, hogy akkor télen megfagyott a földet kb.-5'C fokos aztán szántás....
nálunk Latar mélylazító kb.50-55 cm mélysége, kverenland RB 100 + elmunkáló 32 cm mélysége.
Korai tavaszi egymenetes kombizás vagy nem kell, akkor Amazone forgóborona + vetőgéppel.
Őszi vetésű növények és repce alá bevált a középmálylazítás vagy a kultivátorozás. Tavaszi növények alá felénk nem igazán lehetséges, csak az őszi szántás. Győr körül viszont egy külföldi (talán angol) cég évről évre direktvetéssel termel hasonló talajon. Pl. silókukorica után őszi búza , gabona után gabona ill. kukorica után kukorica.
1326 hozzászólás
Válasz #25. hozzászólásra
Ezt nem igazán értettem.
USA-ben nem szántanak, megnézel egy amerikai munkagépes prospektust, eke nincs benne.
Nekem a direktvetés nem tetszik.
Őszi növény alá lehet forgatás nélkül, tavaszra szántani kell.
Válasz #22. hozzászólásra
Amerkai IH eke régi volt gyártásnál de nem kell szántás?
Ez pont mondtál (nem igazán tesztik dirketvetés).
5 km-re faluban olasz tulajdonos ez többször volt. Tavalyon ...... munka volt, mert traktoros rendelleneség vegyszerzés miatt.
Április elején minden évben erős szél, azért rossz vegyszerzés és sok vaddisznók ásni a földet. Én nem szeretem olasz tulajdonos mert sok becsaptak.
Tavalyon nálunk 42 őzeket és 23 vaddisznók volt.
Válasz #21. hozzászólásra
Felénk is van lengenád a laposakba a zt 323 csak kettes ekével birta jó de ki is volt a motorja!!
Válasz #20. hozzászólásra
Elhiszem én! de sokan ész nélkül össsze-vissza szántanak, felszántják a nyáron kiszáradt tarlót, utána otthagyják elmunkálatlanul, vetés előtt meg agyonvisssza járják, de akkor is csak száraz rögbe vetnek.
Válasz #17. hozzászólásra
Én is hallottam olyat hogy Németországban és persze az. USA-ban már évek/évtizedek óta szántás nélkül termelnek. Hát lehet hogy működik de szerintem teljesen más szemlélet is kell hozzá nem csak eszközök. Az teljesen más technológiát igényel, talajművelésben, vegyszerezésben, műtrágyázásban. Valahogy nekem pl.nem igazán tetszik az hogy a kukoricatarlóhoz hozzá sem nyúlnak áprilisig, csak vetés előtt totális gyomirtás+direktvetés.
Válasz #19. hozzászólásra
Nálunk kemény és puha vegyes talajon.
Alfölden "fekete földet" nehéz szántás. Sok benne nádgyökereket.
Válasz #18. hozzászólásra
azért egy közel 7 mázsa repce még szerződés nélkül is aratáskor minimum 60 e /heki plussz !
Válasz #16. hozzászólásra
igen így van, szerintem meg mindenki ismeri a talaját és döntsön. igaz a prof.-ok mondása: le kel hajolni, ásni, belenézni.
Ja és nem mindegy melyik módszer mennyibe került, lehet hogy összességében meg kb. ugyanannyit hozott.
Válasz #14. hozzászólásra
nem súlyos sáros lehet szántás, de vízes sáros nem lehet se....
Őszi kalászos vetés előtt, régi nyári keverőszántás, vagy korán szeptemberen kell szántás Pl. IH eke.
90-es éveken elején Ausztriában és németországban búzavetés előtt csekélytarlóhantás és tárcsázás. Ez nem volt sok búzát, csak takarmány célját.
Szerintem jobb repcevetés előtt kulivátorzás után Rau-mulitiller csillagtárcsás.
Tehát a szántás lett jobb. Nem azt mondtam hogy abszolút nem kell szántani. Minden időjárás és talajfüggő is, meg még sokminden mástól is.
Válasz #14. hozzászólásra
tavalyi konkrét kísérlet repce alá lazítás+carrier v.s. szántás+carrier. az utóbbi javára + 670 kg többlet repce ! és erre még fogadni is mertem.
Válasz #12. hozzászólásra
Ha sáros akkor is fel kell valahogy szántani, majd a fagyok "elmunkálják" vagy nem. Sárban ekén kívül mást nem is tudsz használni, lazítózhatsz, de nem ér semmit, kultivátorozni meg nem lehet. A tavaszi szántás meg tömött, kiszárad, nehéz elmunkálni, sok menet és akkor sem lesz az igazi, kivéve a homoktalajok. Kedvező talajállapotnál (száraz) és megfelelő eszközzel, őszi kalászosok és repce alá nem szükséges szántani, sőt nem is kell. Olcsóbb és gyorsabb a lazító+tárcsa, v. a kultivátor. Tavaszi növény alá szerintem minden talajon jobb szántani, kivéve homokot.
Válasz #8. hozzászólásra
??????
Válasz #11. hozzászólásra
Őszi mélyszántás nagyon fontos, mert napra, kuki, és cukorrépa..........
Tavaszi szántás nagyon rossz állapot, mert sáros és "durva csavaros". Sok vegyszerzés, többmenetes crokslihengerzés....nem fog sok termés.
Ismersőm azt mondták, hogy október, november szántás nem kell, majd majd tavaszi szántás. Én mondtam, hogy akkor télen megfagyott a földet kb.-5'C fokos aztán szántás....
Válasz #9. hozzászólásra
igen fontos repcevetés előtt kulitávtorzás vagy szántás. Szomszéd faluban olasz tulajdonos szokás dirketvetés.
Dirketvetés egyszerű, de korai tavaszi sok műtrágyzás kell, nagyon magas költsége. És kevés termés a búzát.
Ha repcevetés előtt és napra, kuki vetési előtt nem kell kulitvátorzás, akkor kevés termés és kicsi naprafejet.
Válasz #5. hozzászólásra
nálunk Latar mélylazító kb.50-55 cm mélysége, kverenland RB 100 + elmunkáló 32 cm mélysége.
Korai tavaszi egymenetes kombizás vagy nem kell, akkor Amazone forgóborona + vetőgéppel.
Őszi vetésű növények és repce alá bevált a középmálylazítás vagy a kultivátorozás. Tavaszi növények alá felénk nem igazán lehetséges, csak az őszi szántás. Győr körül viszont egy külföldi (talán angol) cég évről évre direktvetéssel termel hasonló talajon. Pl. silókukorica után őszi búza , gabona után gabona ill. kukorica után kukorica.
Válasz #5. hozzászólásra
mi célja az alapmüvelésnek?
Válasz #1. hozzászólásra
Felénk is egyre jobban terjed az, hogy lazító + tárcsa, és kész. A lazítózás is csak 30-35 cm körül. Kötött, nagyon kötött talajon.
Válasz #4. hozzászólásra
ezt mi is így csináljuk az idei évben meg volt a gyümölcse szotyiból és kukiból
Válasz #3. hozzászólásra
a lazítás az nálunk is megy de csak mikor száraz mint tavaly akkor éjjel nappal és csak lassan
Válasz #3. hozzászólásra
Nálunk mélylazitás után szántás is jó.
Válasz #2. hozzászólásra
nálunk igen kötött talajon egyre több több ezer hektárt lazítanak és remek
Válasz #1. hozzászólásra
erre csak a szántást tudom elképzelni. a minimum művelést a területeim kb 20 %-án, így nem tervezem az ez irányú fejlesztést
Kinek szántás vagy forgatás nélküli?