Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 410.68 Ft USD 393.86 Ft CHF 436.68 Ft GBP 495.54 Ft

Fórum

Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás...

Létrehozta: alesi1982 , 2008-11-11 19:22:48

Kedvencekhez Segítség

1475 hozzászólás
#1375 Gumóka
2024-11-29 12:44:54

Válasz mtz1221 #1374. hozzászólásáraNa így már értem. Csak nem aludtam tegnap ótasmile sweatdrop

#1374 mtz1221
2024-11-29 12:40:14

Válasz Gumóka #1371. hozzászólásáramit nem értesz ? ne a kombájnostól várd el hogy minden második fogáson mennyen, ha nem te sarabold egymás mellé fordulva a tábla egyik felét meg. Utána meg a kombájnossal félbe vágatot a táblát. smile wink

Nincs profilkép
#1373 Szlovákiából
2024-11-29 12:32:41

Válasz Szlovákiából #1366. hozzászólásáraÉn másnak nem dolgozok, pedig lenne mivel. Nem is a lustaság miatt, de nem szeretném, hogy szó érje a munkámat, ha nem tudok valakinek megfelelni. Főleg, ha még fizet is érte.

Nincs profilkép
#1372 Szlovákiából
2024-11-29 12:02:56

Válasz Gumóka #1367. hozzászólásáraHa látnám valakinél az észszerűen jobb eredményt, én is csinálnám. De senki nem értékeli ki, így csak szemre jósolgatják.
Én győzködtem az egyik ismerőst, hogy a nyitrai egyetemen próbálják ki egy szakdolgozat erejéig, de ne egy mintából induljanak ki. Nem volt rá senki vevő.
Ahogy megírtam, az egyik jó ismerősöm megpróbálta és ki is értékelte, de nem volt számottevő különbség. Ennek ellenére mégis továbbsarabolt, mert hátha......nagyapáink sem voltak hülyék, hogy kapás növénynek nevezték el. Csak azt felejtjük el, hogy akkor a kapálást a gyomirtó helyett használták, mert olyan nem volt. Meg egyelniük kellett, mert sem a mag minősége, sem a kézi vetés nem volt tökéletes.
Nagyon sok próbálkozást láttam, ahol megpróbáltak valamit. Például a virágzás előtt hidas permetezővel nitrozolt. Természetesen jócskán megégették a leveleket a nyári forróságban. Persze a gazda dicsérte, mert nem akart hülyének kinézni, de a következő éven már nem csinálta. Én azt gondolom, ha tényleg annyira sokat hozott, ki nem hagyná többé.

#1371 Gumóka
2024-11-29 11:49:49

Válasz mtz1221 #1369. hozzászólásáraNem kontrolloztam eddig, de most a kérdést sem értemsmile blush

#1370 Gumóka
2024-11-29 11:48:54

Válasz mtz1221 #1368. hozzászólásáraAzért ment a karbamid, mert akkor azt kaptam kis zsákosba.
Sokszor nem tudok válogatni, mit szeretnék venni, épp ami van raktáron a boltban.
Tavaly meg már nem emlékszem milyen vízzel jött le, az 10+t üzemi átlag volt.
Idén meg kimaradt, így is 16-os vízzel lett aratva.

Majd jövőre veszek pétit akkorsmile flowers

#1369 mtz1221
2024-11-29 11:27:04

Válasz Gumóka #1367. hozzászólásáraezt magyarázzamam el neked ahol kontrolt hagysz, bírnál nem a megszokott módon sarabolni ?smile tongue

#1368 mtz1221
2024-11-29 11:23:44

Válasz Gumóka #1354. hozzászólásárasaraboláskor még rakok 100kg karbamidot. Ns azt nem szabad, max ánt vagy pétit. Jó évben táblán belül 3%al nedvesebb aratáskor az a kukorica. Teremni meg nem terem többet mintha vetés előtt szétdobtad volna, ugyanazt a mennyiséget.

#1367 Gumóka
2024-11-29 10:11:45

Válasz Szlovákiából #1362. hozzászólásáraPersze, kontrollt nem lenne nehéz nekem se csinálni, mivel ekézéskor is minden második gépaljat veszem, majd a többit visszafelé, de aztán béraratásba ezt magyarázzam el a kombájnosnak, aki azért haladna, mert megy a szezon.smile laugh

Még gyerekként 15-6 éve talán, mikor élt papám még, ott 120ha volt, de emlékszem kaptunk tavasszal olyan esőt, 2-4 leveles kukoricát húztam magtakaró fogassal, mert olyan cserepes lett a föld teteje, nem akarta magát összeszedni a növény.
Őszre lett olyan kukorica, majdnem elveszett benne a tx66-os kombájn, a gépész meg ütötte a kormányt, mert nem bírta tolni lefelé.
Persze, akkor még az időjárás is normálisabb volt.

Most igazából nem egy egetverő beruházás volt ez a sorközművelő, felokosítani még kérné a pénzt, de én 15ha-ra vettem, annyi az össz. területem, igaz évente húzok 50-60-atsmile sweatdrop

Itt szeretik, főleg a műtrágya miatt, többen meg azért nem bérmunkáznak, mert a műtrágyatöltés miatt időt veszít, nem halad.

Nincs profilkép
#1366 Szlovákiából
2024-11-29 09:43:48

Válasz rtamas1976 #1365. hozzászólásáraNekem az a bajom, hogy 100 hektárra nem érdemes új gépet venni, az öreggel meg nem vagyok előrébb. Volt nekünk is kombájnunk, de rájöttem, ez nem éri meg, ha nem jársz bérbe aratni. Kicsi is volt, meg öreg is. Persze mikor romlik el? Csakis munka közben, aztán szaladgálj, hogy találj alkatrészt, meg esetleg szakembert, ha te éppen nem tudod megoldani.
Irigykedve nézem, hogy a dánok minden évben a legújabb gépet veszik meg, de hát 8 ezer hektáron el is kopik egy ilyen gép 1-2 év alatt, mikor már többszörösen visszahozta az árát.
Én vettem új kukorica vetőgépet, ami évente 50-60 hektárt vet. Olyan, mint az új, de eladni csak ócskavas áron tudnám. Mascar maxi. A vetési mélységet szépen tartja, meg a tőszámot is, de a sorban az egyik kukorica 10cm-re van, a másik meg 20-ra. Valójában 18 centire van állítva a táblázat szerint. Próbáltam vele lassabban is, meg gyorsabban, de nincs nagy különbség. Persze 5 km/óra alatt nem- azt nem bírom. :-)
A vaderstaddal meg mennek 15 tel és mintha vonalzóval raknák le a magokat, pontosan 18 centire. Ráadásul csak éppenhogy megpiszkált földbe, ahol csupa szármaradvány van a felszínen.
Van egy régi permetezőm, már mindent cseréltem rajta és ideális időben fújok vele, 200 literrel, de mégsem mindig gyommentes a parcella. A Dánok jönnek a 200 ezer eurós gépükkel, 70 liter vízzel, orkán erejű szélben és nincs egy szál gyom sem.

#1365 rtamas1976
2024-11-29 09:26:47

Válasz Szlovákiából #1364. hozzászólásáraEzt már a mulkor beszéltük a szolgáltatások milyenségénél.
Ezét is törekszem arra, hogy amit csak tudok magan megcsináljak.
Mert átbasznak.

Nincs profilkép
#1364 Szlovákiából
2024-11-29 08:44:25

Válasz rtamas1976 #1361. hozzászólásáraAkiről itt korábban írtam, hogy szolgáltatást végeznek, a legfontosabb, hogy minél nagyobb profitot érjenek el. Az a típus, akinek nem a hírneve a fontos, hanem hogyan tud átverni.
Pontosan ezért csak a nagyon jó árral tudnak versenyben maradni. Azt meg csak úgy tudják tartani, ha valamit kispórolnak. Így lesz a mélyszántásból 15 centis, mikor a gazda hátat fordít, meg a nitrozol is csak a fele földre jut.
A nagyon jó árukkal sikerült még egy állami megrendeléshez is jutniuk, a csatorna partját kellett kaszálni. Persze megvolt, hogy legalább 5x. Nagyon gyorsan megtudták, hogy kit kell megkörnyékezni, hogy elég legyen csak egyszer kivonulniuk, a többit csak beírni. Ez három évig ment, mikor megnézték drónnal és rájöttek, hogy az elhagyatott részen még egyszer sem jártak, csak azt kaszálták, ami könnyen megközelíthető volt.
Mikor ültem a kombájnban, már én szóltam, menjünk egy kicsit gyorsabban, mert soha nem végzünk. Aztán mikor elmentem és egy másik autóval vissza, akkor láttam, hogy úgy mennek, mint az úton. Nem csoda, hogy az összes kukorica szár lezúzatlanul hevert a földön, méteres szárak csak eldöntve. Mikor a szántásnál reklamáltam, bevallották, hogy a zúzóból hiányzott egy kés, meg a hátulján kipotyogó levelet sem tépették, mert az is elromlott. De úgyis zúzni kell a szedés után. Hol van a szárzúzóm? No azért nincs szárzúzóm, mert eddig nem kellett, amióta meg van az új ekém, a szedés után egyenesen le tudom szántani. Ezért kellett elővenni a szinte újszerű tárcsámat, de még az is többször összehúzta a szárat, felcsavarva a tengelyre, elgörbítve a sárkaparókat. Végül csak úgy tudtam letárcsázni, hogy állítottunk a szögén és leszereltük a sárkaparókat. Így gyorsabban tudtam vele menni és jobban dobott, igaz csak sekélyebben járta át.

Nincs profilkép
#1363 Szlovákiából
2024-11-29 07:46:45

Válasz Szlovákiából #1362. hozzászólásáraMár több mint 20 éve volt, hogy az egyik szlovákiai nemesítésű kukoricát besorolták a magyarországi fajtakísérletbe. A kicsi parcellák éppen úgy jöttek ki, hogy ez a legjobb helyre került. Így abban az éveben meg voltak érte bolondulva a gazdák, mivel olcsó volt és 2 óriási csövet hozott. Rögtön neki is álltak szaporítani. Én már ismertem ezt a fajtát, tényleg tudott még 3 csövet is, de végeredményben a középmezőny végén kullogott. Mivel három vonalas volt, a vetőmagból is jól termett, aztán 10 évig árultuk, mert csalódtak.
Próbáltuk ott is megmagyarázni, hogy miért hozott a kísérleteknél legjobb eredményt és a traktoristánál találtuk meg a lehetséges választ. Azon a részen töltötték a műtrágyaszórót és ahogy tudjuk, ott mindig potyog mellé is. Persze más is közrejátszhatott, de a fajta nem a legjobb volt, az biztos.

Nincs profilkép
#1362 Szlovákiából
2024-11-29 07:20:55

Válasz Gumóka #1360. hozzászólásáraNem én vagyok a világ legokosabb embere, mert mikor a mezőgazdász már elhinné magáról, hogy mindent tud és mindent látott, akkor megint rácáfol a természet.
Én egy olyan cégnél dolgoztam, ahol vetőmag kukoricát termeltettünk és én voltam megbízva a felügyelettel. Mivel nem saját fajtáink voltak, hanem úgy szedegették össze a szaporítani valót egész Európában, így minden egyes mozdulatot jegyzőkönyvezni, fotózni kellett. Emiatt a vegetációs időszakban heti szinten nézegettem a kukoricákat.
Az igaz, a hibrid vonalak sokkal érzékenyebbek és satnyák, de az is kukorica, meg persze a határban járva láttam az árukukoricák fejlődését, gazdák tevékenységét.
A legnagyobb baj, hogy senki nem akar kísérletezgetni, kontrollt hagyni, akár több helyen is, a kiértékelés meg óriási macera. Így elfogadjuk, amit az okosabb mond, aki lehet éppen egy cég képviselője és nagyon el akarja adni termékét.
Megjegyzem, korábban meg 20 évig üzletkötő voltam, láttam ezt az oldalt is, meg azt is.
Volt egy nagyon jó agronómus ismerősöm, aki hajlandó volt kísérletezgetni. Vele imádtam beszélgetni, mert rengeteg tapasztalata volt. Egyszer a hibridben próbálgattuk a startert, meg a sarabolást, de annyira rossz volt a termés, hogy nem igazán tudtuk kiértékelni. Meg persze csövesen szedtük, 35--40%-os nedvességgel, sok szár és levél is került a kocsira. Például akkor a legelkényeztetettebb rész szerepelt a legrosszabbul. De címerezésnél is a csak kézzel címereztetett volt a legrosszabb, pedig a gép a felső 5-6 levelet letépte. Pedig azt gondoltuk, ha ennyire meg van csonkítva a kukorica, nincs vegetációs felület, így jóval kevesebbet terem.

#1361 rtamas1976
2024-11-28 23:14:51

Válasz Szlovákiából #1359. hozzászólásáraHa 1xrekiszórnám a300kgot akkor kiszórnám.
Így kezdeti fejlődésnél ottvan a növégynek. Ha 150kgot szétszórnák az nem annyira koncentrál a kicsi növénynek. A kapáláskor kb 40cm szélesben van szétterítve a sormellett. Betakarva földel.
22ben odatettem mindkétszer.
Nemkellett volna.
Ha megint aszájlessz amásodik adag biztos elmarad.

#1360 Gumóka
2024-11-28 22:52:45

Válasz Szlovákiából #1358. hozzászólására2 hetente általában szoktam tenni egy kört a határban motorral, úgy nézegetem a kukoricát is, én azt mondom van haszna.

Egy öreg KSMK van nekem 450e forintért vettem annó, műtrágyaadagolóval, igaz, kapázni kellett, amit elrontottam, mert akkor kellett volna rugósra átfaragni, de mostmár így marad.

Meg kellett rá 2 kerék, mert gyárilag 5.00-12-es gumi van rajta, ami újan drága, használt meg nem igen van, így vw talán jetta hátsókereket faragtam rá aggyal együtt.

Nincs profilkép
#1359 Szlovákiából
2024-11-28 22:33:34

Válasz rtamas1976 #1357. hozzászólásáraNekem azt mondták, hogy a kukorica gyökérzete 1 méter átmérőjű félkörben van. Állítólag a harmadik sorral is összeér, igaz leginkább lefele húzódik a talajvíz után.
Milyen értelme van egy csíkba belehúzni a műtrágyát? Főleg, hogy sokan NPK-t is raknak, ahol a P meg a K csak centiket mozog évente. De ezt is csak az okosok tudják.
Apu azt mondta, azért is kell szántani, hogy az év során bemosódott nitrogént visszaemeljük, aztán indulhat újra lefele. A hatvanas években még ezt is megemlítették a fősulin.

Nincs profilkép
#1358 Szlovákiából
2024-11-28 22:23:51

Válasz Gumóka #1356. hozzászólásáraNekem sarabolóm sincs, mert nem hiszek benne. Persze mindenki okoskodik, hogy a kapillárisokat megszakítja és nem szárad ki a föld, 20 milliméter esőnek felel meg.
Csak végre már valaki csinálna egy kísérletet, mennyi haszna van. Főleg a termésben.
A nagyon okos kolléganőmnek is mutattam a fényképeket, hogy így nézett ki a kukorica előtte és utána. Futott a főnökhöz, hogy kötelezővé kell tenni a kapálást, mert mennyivel jobban néz ki a sarabolt kukorica. Aztán én is mentem a főnökhöz nevetve, hogy ne higgyen a szemének, csak azért szebb a kukorica, mert sötétebb lett a háttért. Egy perc alatt mit is tudott volna változni?- ennyi idő telt el, míg a traktor elhaladt.
Tudod az úgy van, hogy mikor sarabolsz, a kukorica magától is megugrott volna.
Persze ha nem sikerül a gyomirtás, akkor a sarabolónak nincs párja.

#1357 rtamas1976
2024-11-28 22:19:10

Válasz Gumóka #1354. hozzászólásáraMostmár énis úgycsinálom a kukoricát, hogy vetőgéppel kap kb150kg pétit.
Aztán ha van csapadék megkapja a másik 150kgot.
Én a ksmk-át töltőkatára használom. Azzal fordítok a műtrágyára földet.
Egyszer nekiállok rúgóskapára átcsinálom.
A cégnél csak folyékony technológiát használjuk.
Vetőgépnél és kapánál is.

#1356 Gumóka
2024-11-28 22:14:30

Válasz Szlovákiából #1355. hozzászólásáraLehet nincs értelme, aztán lehet van, ki tudja, a lelkünket azért nyugtatja, a pénztárcát meg karcsúsítjasmile laugh

Igazából táblán belül még nem csináltam kontrollt ilyen téren, 2 egyforma év meg nincs, hogy lehessen hasonlítani.

Viszont maga az ekézés látványosan meghúzza a növényt, én azt vettem észre.

Az idén ebben a kuka évben is lett azért üzemi átlagon 6 tonna/ha tisztítás után visszaszámolva.
Annyira elég lett, hogy nem mínusszal zártam az évet, így saját céges ajándékként karácsonyra jut majd szaloncukorsmile lol

Nincs profilkép
#1355 Szlovákiából
2024-11-28 22:06:33

Válasz Gumóka #1354. hozzászólásáraAz ismerősöm szolgáltatást csinál. Nemrég volt az aratási évzárójuk és mesélték tapasztalataikat. A sarabolóval ők nitrozolt juttatnak ki. A fia mesélte, hogy este volt már és elfogyott az anyag, így hívta az apját, hozzon.
"A fater azt mondta, mindjárt itt lesz, addig csináljam nélküle, mert másnap már tovább kell menni" - vigyorogva mesélte a srác. Aztán az apa valahol elakadt, így a többire nem jutott. Most ők is aratták és semmi különbség nem volt. A tulaj nem is tudott róla, de ő sem látott különbséget benne, persze megfizette.

#1354 Gumóka
2024-11-28 21:53:44

Válasz Szlovákiából #1353. hozzászólásáraEddig még nekem is csak fél szárzúzóm van, annyi előleget kellett utalnismile laugh
Most, hogy írod, saraboláskor még rakok 100kg karbamidot, úgy csöveztem le a gépet, hogy a kapa takarja földdel a műtrágyát.
Az idén viszont azt is kihagytam, szárazság okán.

Nincs profilkép
#1353 Szlovákiából
2024-11-28 21:49:04

Válasz Gumóka #1350. hozzászólásáraNincs zúzóm, mert eddig nem kellett. Ha idén nem bomlik le, majd jövőre.
Hasonlóan, mint a saraboláskor kijuttatott műtrágya. Ilyen szárazságban csak a következő évben jut el a gyökérig.

#1352 Gumóka
2024-11-28 21:45:31

Válasz mtz1221 #1348. hozzászólásáraBúza alá szoktam tenni 3x15-öt, 240 kg környékén. Meg fejtágyának kap február vége felé ugyanennyi nitrogént kb.
Meg kukorica után gyengébb nitrogénest, amilyet kapok, 100-150kg között.
Kukoricára tavasszal csak 280-300kg nitrogén megy.

Aztán kb ennyi is a műtrágya felhasználásom, lombtrágyát használok még, meg jövőre ezt a greenman agrot akarom próbálni.

Nincs profilkép
#1351 Szlovákiából
2024-11-28 21:42:48

Válasz Rabó001 #1349. hozzászólásáraAhhoz kell olyan vetőgép is, ami beleteszi a magot.
Ebben teljesen igazad van, ha már ezt a technológiát választják, akkor teljesen új gépsor kell hozzá. Úgy elhiszem, hogy működik.
A szomszéd bácsika is megvette a grúbert, lemkent, aztán a régi pneusem vetőgépével megpróbálta belevetni a búzát. Úgy nézett ki, mintha műtrágyaszóróval szórta volna szét. Rá is ment utána a kompaktorjával, aztán a hengerrel, szép foltos most neki.
Azt biztosra veszem, hogy rekord termése lesz, mert ő már csak ilyen. Két éve verte a mellét, hogy 100 mázsa átlaga volt kukoricából, aztán kérdeztem, hogy volt egy nagyon gyomos része, meg olyan is, amit tavasszal csipegettek le, mert állt alatta a víz. Ja, hát annak örült, hogy valamit meg tudtak menteni, azt nem számolta bele. :-)

#1350 Gumóka
2024-11-28 21:40:44

Válasz Szlovákiából #1347. hozzászólásáraEzért zúznám, az apró szár könnyebben bomlik, meg így ha tárcsázás nélkül megy, akkor költségben kb. ugyan az, na meg talán előhántó nélkül is perdíti az ekesmile cool

Illetve talán a talajlakó kártevők száma is csökken(ne).

Nincs profilkép
#1349 Rabó001
2024-11-28 21:21:09

Válasz Szlovákiából #1346. hozzászólásáraPedig megcsinaljak, és működik. Jó, a nyár óta kizöldült tarlot nem 1 menetben intézi el, mondjuk előtte megtarcsazza.
Anno azt tanították hogy lucerna földet feltörni csak ekevel. És én us láttam gruberozottat. Persze Gruber az osztrákbol behozott amit egy mtz visz, meg Gruber a Cuktus meg a Topdown is.

#1348 mtz1221
2024-11-28 21:20:12

Válasz Gumóka #1345. hozzászólásáraCsak azt kell nézni káliummal mi a helyzet. Ha van 12-24-6(0) ha nincs 3x16-os 150-200 kiló minden elé, és kb megvan az arany középút.smile wink

Nincs profilkép
#1347 Szlovákiából
2024-11-28 21:16:20

Válasz Gumóka #1345. hozzászólásáraTavaly november 27-én szántottam le a kukorica földet és vetettem el a búzát. Most szántottam le a búza tarlót, a kukorica szár a szárazabb részen úgy jött elő, mint ahogy leszántottam, csak levelek nélkül. Elég nevetséges, hogy a leszántott kukorica földemen kevesebb szár van, mint a búzánál. :-) Pedig a kombájn okádék munkát végzett, méteres kukorica szárak maradtak mindenhol.

Nincs profilkép
#1346 Szlovákiából
2024-11-28 21:06:46

Válasz Rabó001 #1338. hozzászólásáraA grúberozottnál zölden virít a tetején a gyom. Az nem fog kifagyni, ha nem lesz kemény tél.
Glifoszáttal fogja kezdeni az évet?
Nálunk van olyan cég, aki azért kap támogatást, mert nem szánt és nem juttatja a széndioxidot a földből a légkörbe.

#1345 Gumóka
2024-11-28 19:40:25

Válasz mtz1221 #1342. hozzászólásáraMegporlad ez is, tehát el tudom morzsolni, de azért látszik. A tus inkább marad meg, mint a szár.
Nyilván ott a legvastagabb.
Nem jött még meg a talajvizsgálati eredmény, aratás után szedtem gyorsan mintát, igaz szedtem tavaly is, aztán jól itthon maradtsmile sweatdrop.
Mondjuk 2 éve, mikor búza után jött kukorica, ott hagytam pihenni a tarlót, ősszel nőtt rajta gomba.
Napraforgó tarlót szántottam le, megjöttek az esők, nem tudtam máshogy vetés elé dolgozni, utána forgatás nélkül volt búza 2x, majd kukorica alá szántva, aztán árvakelésbe kijött a 3 éve leszántott mag is.

Talajvizsgálat szemponjából egyébként eddig hanyag voltamsmile sweatdrop
Erre jobban kell figyelni.
Zúzóról még semmi hír, igaz 1 hónapja utaltam, 1-1,5 hónapot mondtak.

#1344 Csavarkulcs
2024-11-28 19:03:08

Válasz termelo #1343. hozzászólásáraNettó 40 ezres maggal hármas csávázással. 67 ezres tőszámmal (BC415).

Nincs profilkép
#1343 termelo
2024-11-28 18:57:51

Válasz Csavarkulcs #1340. hozzászólásáraÉs ha pár mázsával kevesebbet terem akkor mi van?

Egy forinttal nem fogsz kevesebbet keresni smile thumbupcool

#1342 mtz1221
2024-11-28 18:51:24

Válasz Gumóka #1341. hozzászólásáraJó lesz az a zúzó is ha megjön.smile thumbup De valami a földeddel sincs rendben, mert nálam 1év után vöröses szétporlat valami marad csak, az egész szárból is.

#1341 Gumóka
2024-11-28 18:32:23

Válasz Gandhy #1339. hozzászólásáraNpk-t szoktam, aztán tavasszal a pk-ról le van a gond.

#1340 Csavarkulcs
2024-11-28 18:16:21

Válasz Rabó001 #1338. hozzászólásáraIdén a kukorica elé ősszel rövid tárcsa..majd tavasszal ismét. Nem volt indokolt a komolyabb beavatkozás az őszi talajvizsgálat nem indokolta. Most is van ugaron hagyott terület. A talaj jó..március végén rövid tárcsa..majd henger vagy kombinátor vetés előtt. A körülmények döntik el. Ha jó a talaj nem indokolt állandóan gyúrni. A termésátlag partiban volt a szántottal. Ugyan annyi..pedig 40 fok lazán volt nyáron. 10t átlag.azon a környéken. Közelebb volt a növény gyökere a vízhez.

#1339 Gandhy
2024-11-28 18:15:07

Válasz Gumóka #1319. hozzászólásáraSzántás előtt megszórod karbamiddal/pétisóval és 3 év múlva nem lesz, amit kiforgasson smile cool

Nincs profilkép
#1338 Rabó001
2024-11-28 18:05:10

Válasz Szlovákiából #1337. hozzászólásáraTavasszal nem jó tárcsázni, igen szárít. Rövidtárcsa hengerrel esetleg.
Nem muszáj ám feltétlenül 40 cm mélyen grúberozni, még akár 30-ra se.
Ha nem szánt valaki, akkor hozzá kell szokni az ember szemének és agyának is. A grúberozott terület nem ugyanolyan lesz, mint a szántott, de ez nem azt jelenti hogy rosszabb. Vegyük a kukoricát, ha jól le van zúzva és jó ekét van, akkor feketére le lehet szántani. Ugyanezt grúberrel vagy lazítóval nem tudod feketére művelni, de attól még egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb lesz.

Nincs profilkép
#1337 Szlovákiából
2024-11-28 17:36:32

Válasz Rabó001 #1334. hozzászólásáraNálunk nagyon sokan kezdték most a forgatás nélkülit. Pontosabban az ekét rakták el, van aki tárcsáz, de a TSZ húzza a grúbert, vagy a talajlazítót.
Én mindent leszántottam, de van egy 4 hektáros parcellám, az egészet megtárcsáztam, aztán két oldalról 1-1 hektárt megszántottam. Tavasszal az egészet áttárcsázom és megy bele a kukorica.
Kíváncsi leszek a különbségre.
A TSZ-ben azt mondta a vezető, nincs idejük, se emberük, ezért nem szántanak.
Persze nem a régi technikával kínlódnak, vaderstad-ra váltottak. Kukorica után megy a szárzúzó, grúber (állítólag 40 cm-en) aztán a vetőgép.
Most a szomszédom grúberezett, hát........ nem valami gyönyörű, minden a felszínen és csupa hepe hupa. Három méteres grúberje van, amit 150 Le traktorral húz. Szerintem kb 20cm mélyen dolgozik, persze menet közben mélyebbnek látszik, de csak azért, mert megemeli a talajt.

Nincs profilkép
#1336 MrPoke
2024-11-27 23:10:19

Válasz R Sándor #1335. hozzászólásáraKönnyen törik a rúdja itt szinte kivétel nélkül mindet széttörték. Amúgy jó eke szerettem.

Nincs profilkép
#1335 R Sándor
2024-11-27 22:49:53

Válasz Sk Laci #1320. hozzászólásáraSzerintem a Vogel noot ekek se rosszak.Nekem is ilyen van ami már simán használható: Un400 kormány lemez -- 80 cm váz magasság -- 102 cm fej osztás -- 120x150 váz -- esetleg elohantolo --

Nincs profilkép
#1334 Rabó001
2024-11-27 20:14:23

Válasz Ares 826 #1333. hozzászólására"De forgatni akkor is kell legalább kettő három évente még a kapásoknál is!"
Erre mit mondanak azok a talajok, amiket évek óta nem szántanak? Meg azok a gazdák?

Nincs profilkép
#1333 Ares 826
2024-11-27 19:10:58

Válasz mtz1221 #1332. hozzászólásáraTudom s értem is a dolgot hogy mindig azt mondja a technológiára amit épp el akar adni a gazdának! De forgatni akkor is kell legalább kettő három évente még a kapásoknál is! Ha meg kertészet van minden évben kell szántani!

#1332 mtz1221
2024-11-27 19:00:33

Válasz Ares 826 #1330. hozzászólásáraNem röhögök de ugyanehhez a kereskedőhöz ha bemennél grubert venni, akkor azt mondaná minden szárat a föld tetején kell hagyni, mert az a jó. smile cursing

Nincs profilkép
#1330 Ares 826
2024-11-27 18:36:58

Válasz mtz1221 #1327. hozzászólásáraHát hiába röhögsz akkor is igazat írnak le, még akkor is ha elakarják adni az ekéjüket!

Nincs profilkép
#1329 .Richard.
2024-11-27 17:51:11

Válasz mtz1221 #1327. hozzászólásáraNem olvastam el,csak úgy gondolom,ha valamièrt fizetnek,meg lehet csinálni. De ha nem akkor kár a vas a főődbe. smile lol jótanács.

Nincs profilkép
#1328 Igazi Földönfutó
2024-11-27 17:38:09

Válasz mtz1221 #1327. hozzászólásáraMivel egy ekét akarnak eladni,így nyílván a forgatásos művelés legnagyobb hívei,és természetesen tudományosan is alátámasztják.smile lol

#1326 mtz1221
2024-11-16 20:42:56

Válasz rtamas1976 #1325. hozzászólásáraErről beszélek. Elég vagy te magadnak, mást már ne bacarints el.smile tongue

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Nagyot lép az agrártárca a toxinkérdés ügyében
Nagyot lép az agrártárca a toxinkérdés ügyében
Az agrárminiszter szerint a gazdák érdekei forognak kockán.
Hol talál magának piacot az orosz sertéshús?
Case Magnum 280 + RTK
Case Magnum 280 + RTK

23.990.000 Ft

Pellenc TSA 2009 előmetsző eladó
Pellenc TSA 2009 előmetsző eladó

2.990.000 Ft

Tartály
Tartály

200.000 Ft

Lada 2105
Lada 2105

600.000 Ft