Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- New Holland traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- MTZ traktor átlagfogyasztás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica terményárak új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Vadkártérítés új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Milyen támogatásokra számíthat a juhágazat?
Jövőre emelkedik az anyajuhtartás támogatására fordítható összeg.
Sajtóközlemény
1326 hozzászólás
Válasz rtamas76 #1171. hozzászólásáraEzzel óvatosan mostanság!
Mármint az "Útba esett egy szántatlan kukorica tarló ott meghúztam" dolgokkal. Lehet fedett parlagnak hagyta meg a gazdája te meg beletúrkálsz, aztán őt szankcionálja a mák!
Fura, de lassan ide jutunk:
- Hogyan tudsz kicseszni legjobban a gazdatársaddal?
- Felszántod a földjét.
Régen mindenki örült volna neki, most pedig átok lesz.
Válasz igazmondó juhász #1174. hozzászólásáraNekem is nagyon tetszik!
A kiállításon niztos kintlesznek. Ott majd körbenyalogatom.
Vidók alapján tetszik.
Felénk a nagyoknak topdown es tiger van
Az más kategória.
A terület max 10%án használnak kultivátort.
Válasz rtamas76 #1173. hozzászólásáraA Noran performance filléres gép, ha azt nézzük, mennyire univerzális. Használhatod tarlóhántásra, nagyon precízen, jól be lehet állítani, gyönyörű munkája van, rövidtárcsákat megszégyenítő, főleg kalászosok után, de ehhez azért kellenek az optimális körülmények. Alapművelésre szintén tökéletes, 40-es, 80-as kopókkal variálhatsz, már elérhető a rugós biztosítás, az egyengető tárcsák beállítása egyszerű, praktikus, a mélységállítás meg világbajnok a munkahengerekkel meg a klipszekkel. Ha újra bármit meg kellene venni a gépparkból, ami itthon van, akkor ez az egy gép lenne az, amin egy percet se gondolkodnék, mert ár-érték arányban toronymagasan a legjobb!!!
Válasz R Sándor #1172. hozzászólásáraSzia.
Rabe vagy lemken?
Pálcás egyengető nem hiányzik?
Válasz rtamas76 #1164. hozzászólásáraHa olyat veszel amin èkgyűrűs henger van hátul akkor nedvesben is tudod használni. Enyemre utólag lett , de úgy néz ki hogy megérte.
Válasz hashtag #1170. hozzászólásáraAz a probléma hamarabb kiszántottam mint megkaptam volna a terránót.
A két ünnep között csak maszek volt.
Amit a kedves kuncsaft óhajt.
Útba esett egy szántatlan kukorica tarló ott meghúztam mikor a lazítózást zártam le. Terszett a munkája akár búzát is lehetett volna vetni bele.
Válasz rtamas76 #1086. hozzászólásáraAmit kiszántottál, abban kellett volna a terranot megpróbálni a 40-es kapával. Mondjuk akkor 200+ ló nem árt. Viszont sokkal több hektár/óra, tehát a fogyasztás sem lesz vészes.
Válasz tudatlan20 #1167. hozzászólásáraAz elmult 10 évben hányszor tudtad azt a szépszinű búzádat +20%- al drágábban eladni?
Mert ez 20%- al többet terem! Haszerencsém van euró még lehet. Ha nincs szencséd atied is takarmány!
Béláim gondolkodjunk!!!
Ha feketecérna magot kell
termelni akkor azt fogok.
Amit megfizetnek.
Válasz tudatlan20 #1167. hozzászólásáraTavaj az a feher szar majdnem 8tonnát termet
125000ft/t atiéd biztos jobb volt
Válasz rtamas76 #1152. hozzászólásáraHát nálunk azt a fehér színű moslékot vihetnéd ahová akarnád senki sem venné át hiába terem jól.
Válasz R Sándor #1165. hozzászólására
Válasz Csavarkulcs #1155. hozzászólásáraÉrtem hogy mit mondasz , én is úgy csinálom hogy kimegyek pl tárcsával ha nem tetszik haza , gruber azt is meghúzom és amelyik jobb azzal csinálom meg a táblát Megvettem a vetőmagot, nem volt más választás mert a rövid tárcsa csak "sikákózott" a tetején . Ez volt a kisebbik rossz . Ha tudom hogy pár nap múlva eső lesz akkor nem küszködök vele.A lényeg hogy a 6 hektáros részből kb 2 ha volt teljesen művelhetetlen, de egybe forgó boronáztam az egészet, a többi résznek elég lett volna egy kompaktor.
Válasz Sk Laci #1163. hozzászólásáraEz nemhiányzik, vanmár elég ócskavas az udvaron!
Csak egy gruberben gondolkozom. Ehez hasonlót akarok magamnak.
A cégnek +egy újjat.
Válasz rtamas76 #1137. hozzászólásáraEzt a gépet felejtsed el. Szétrázza a traktor hátulját, meg az agyadat is a vibrálástól. Lazában müködik, kötöttben csak fele sebességgel, mint a lazában, és a szármaradvány is gondot okoz.
Válasz Radocz #1132. hozzászólásáraNem, egészen más gépről van szó.
Válasz termelo #1128. hozzászólásáraTeljesítményre nem kíván többet, viszint lassúbb tempót kíván a morzsalékos talaj elérésére. Viszont a kövekre nem alergiiás, mint a forgóborona, mert átugorja-feldobja a marót. Szerencsétlen esetben beszorulhat a rotor és a ráma közé, ekkor kellene kioldania a biztonsági rendszernek.
Fogaskerék, csapágy téma....... én használtan vettem, 1996 gyártmányu, ha jól emlékszem. Előttem TSZ használta, majd én 2 évet, utánna már csak szélsőségek esetén. Eredeti csapágyak, fogaskerekek vannak benne. Amit cseréltek a TSZ-ben azok a guférok voltak. Feltekertek drótot, borjúkötő láncot, bálamadzagot, és ha nem vették időben észre, akkor a guféro bánta.
Súlya az van, ha jól emlékszem 3800 kg. NH T7040 traktor elmegy vele, de hirtelen induláskor-ugrasztáskor lehet hanyatvágódna. Nem próbáltam, meg nem is érdekel ilyen gépgyilkolás.
Nekem Maschio Aquela van, összecsukható. Nem kell akaszgatni vonuláskor.
Évjáratot, sulyt csak emlékezetből írtam, de ha érdekel holnap megnézem az adattábláját.
Vetőgépet is lehet hozzá kapcsolni, de ezen nem spekulálok, mert így is elég a traktornak.
Válasz rtamas76 #1159. hozzászólásáraAz úgy még jó.
Válasz Csavarkulcs #1158. hozzászólására20km en belül 6 felvásárló van ,egyre jobban karteleznek de azért el lehet adni mindent úgy ahogy
Válasz rtamas76 #1157. hozzászólásáraItt még a napraforgóbol is csak a magas olajsavas...a simát viheted ahova akarod. 100km-es körzetbe senkinek nem kell.
Válasz Csavarkulcs #1153. hozzászólásáraNálunk minden a kereskedőnél köt ki.
400ft külömbségért nembaj ha sz@r csak soklegyen.
Olyan búzát nemtudunk csinálni ,hogy minden paraméter megfeleljen.
Ha meg esik 2 eső ugyanojan takarmány a másik is!
Válasz R Sándor #1154. hozzászólásáraA talajtakarásban van valami .Tavaj a szárazságban mindenki rövidtárcsázot ,lekell zárni atalajt.
Először csak lustaságból nem tárcsáztam, úgyhagytam Szeptemberben egyedül én tudtam a környéken lazítózni! Aszalmát rászecskáztuk 6-7cm tarlóval. A multkor a hektár vlogon halottam úgy kél kombájnolni,hogy csak akalászt kell lecsípni. Szerinten az a talajtakarás ha aprószecskával betakarom paplanszerűen
Egy 50cm hosszú égnek álló szalma milyen takarás? Nembeszélve arról ha repcét akarunk vetni lessz egy 50cm szalmaszál 15cm bojtos gyökérrel. Na ebből csinálj magágyat! Ebből aztakarom kihozni ,hogy az ilyen agyagos kemény talajnál elgondolkoznék a mintill vagy a notill technológián. Vagy a talajtakarásos játékon.
Válasz R Sándor #1154. hozzászólásáraÉn csak azt akartam kihozni belőle..nem szaggatom a szárazban sem gruberral..max rövidtárcsa. Tavasszal vetés előtt a lazitozott is azt fogja kapni ez már 99%.
Válasz Csavarkulcs #1148. hozzászólásáraIgen,csak ez nem olyan föld.A traktor kerék ha átment a 25cm átmérőjű rögön max ketté tört a rövid tárcsát végig húztam benne.szo szerint nem csinált semmit, egy két rög beszorult a lapok közé.Nekem is van olyan foldem ahol egy sor tárcsa egy kompaktor és vetés.De ez nem olyan azért lett forgó boronàzva.
Válasz rtamas76 #1152. hozzászólásáraMalomnak csak a malmi,abból is az extra..vagy jó lesz a másé is. Úgyhogy a taxi búza..akartam-akartuk,viszont alig lehet eltolni. Még a Nádort is.
Válasz Csavarkulcs #1150. hozzászólásáraSaaten-es búzát nempróbálad.
Az idén vágtunk12.5t
Chevignon
Válasz Csavarkulcs #1150. hozzászólásáraAprító henger NorAn. (A dupla hengeres-csavart késes aprító henger munkája-talajfelszín elmunkálása joban tetszik-tetszett.) Ez az egyenes késes megoldás kicsit hullámosít.
Válasz rtamas76 #1149. hozzászólásáraRövid tárcsa Vogel. A búza Nádor volt. Unokatesó 740A JD vetőgépével lett idén vetve.
Válasz Csavarkulcs #1148. hozzászólásáraMilyen fajta volt és van?
Válasz R Sándor #1122. hozzászólására2022 napraforgó tarló kapott egy zúzást,két sor rövid tárcsa két mélységben.(Max 18-20cm magágy) Majd egy Sulky spi tárcsás vetőgép és egy hengerezés. 9,4 T/ha. Idén szintén napra tarló, aprító henger, két sor rövidtárcsa majd egy JD vetőgép a henger nem kellett.
Válasz Rabó001 #1144. hozzászólásáraIlyet még nemláttam dolgozni élőben.
Lehet jobb mint a körkörös forgás.
És kisseb a hibalehetőség.
Azt mondják a forgóboronát idejében kell tudni eladni,utána horor a javítási költség.
Válasz Csavarkulcs #1143. hozzászólásáraItt sem csinálnak neki hagymaágyat .
Bele a szántásba indulhat a száguldozás 5-6km/h
20l+-x gázolaj/ha
Csak az időzítés nem mindegy!
Válasz Radocz #1142. hozzászólásáraFaültetés feltalaj alóra, altalaj felőre.
Sőt fát és hajat elb@szni nemlehet, mert kinő!
Tesztüzem már nem mindenhol divat.
Járunk egymáshoz iparikémkedi.
Aztán döntünk vagy jól vagy nem!
Válasz rtamas76 #1137. hozzászólásáraVagy más néven lengő borona, sinus borona.
Válasz R Sándor #1121. hozzászólásáraSzlovénia-Horvátország..ott hol sok kis parcellában van a birtok szerkezet a forgóboronás vetőgép kombináció az egy alap szerszám. Nem egy kapkodós megoldás..viszont ott a szántás után mennek vele direktbe..vagy a gruber után.
Válasz rtamas76 #1141. hozzászólásáraÉn úgy tanítottam, hogy homokon tavasszal assuk a kertet.
A gyümölcs fának 0,8X08 méteres gödröt ásunk.
Kötött talajon ősszel ásunk, és 1X1 méteres gödröt ásunk a gyümölcsfa telepítesehez.
Anno, csak ez volt. Arra nem adott pénzt a főkönyvelő.
A szomszéd Tsz-ben meg csak az volt.
Azt hogy előttem ki döntött ebben, nem tudom. Mivel gépüzemelteto munkakörben dolgoztam katonaság előtt.
Mi KITE-sek voltunk. Mielőtt megvett valamit a tsz, előtte egy teszt volt.
A kocka balazo, anno azért nem terjedt el, mert semmi jót nem tudtam róla mondani.
Viszont a direkt vető gépet már használtuk. 1980-ban.
Válasz Radocz #1140. hozzászólásáraAhogy már régebben leírtam. Csak ezzel vagycsak azzal talajt művelni nem lehet.
Mindíg az adott szitu és talajállapot mondja meg mitkell elővenni.
Lásd forgatás nélküli vagy szántásos technológia.
A legrosszab ősziszántás is jobb mint a tavaszi mélyművelés. Mielőtt keresztre feszítenétek (szerintem) A többit majd a Jóisten eldönti!
Válasz rtamas76 #1138. hozzászólásáraAmit anno elvittek a MÉH-be, láss csodát, egyrésze ismét divatos lett.
Eke, berena, kombinátor, vető gép, kultivator, tárcsa, (nyitott, csukott).
A bőség zavara.
Felénk nem terjedtek el, vagy csak nem voltam elég figyelmes.
Anno az egyik ismerős rendelt Busa forgó kapat.
Ha találkozok vele megbeszélem, hogy......
Az előbb kimaradt, ami már felénk is el terjedőben van:apritohenger.
Napra tarló ápolása.
Takarónövény terminálas.
Válasz Radocz #1133. hozzászólásáraHasználják magágy készítésre,tarlóhántásra, gyomirtásra.
Láttam mindkettő munkáját.
Igazából egyik sem csinált nekemtetsző munkát.
Felénk nem igazából használt gépek.
Megveszed ,kipróbálod,
nem váltja meg a világot,
Hazaviszed, betold a csalánba, na van egy ilyen is!!!!!
Na most fogtok megvadulni
Alternáló borona
A forgókapa a harmadik vas.
Válasz Radocz #1133. hozzászólásáraPontosan. Nagyon könnyű talajon szántás elmunkalas, műtrágya bekeveres.
Válasz Radocz #1132. hozzászólásáraBeraktak a két gép képet a 31-be. Amit a Busa csinál az forgokapa, a gép meg forgokapas magagykeszito, illetve asszem rakja sorkozmuvelore is.
Válasz rtamas76 #1131. hozzászólásáraEzt mire illik használni?
Magagykeszites,
Tarló ápolása,
Takarónövény terminálas,
Stb.
Válasz Sk Laci #1127. hozzászólásáraEz a forgó borona,, az amit a Busa bt. gyárt?
Ami munkát láttam, napra huzatas közben, engem nem győzott meg.
Viszont Osztrák bios gazda elégedetten használja.
Itthon a gyom fésű terjedt inkább el.
Valamint szóba jöhet a küllős kapa.
Sziasztok pálinkás jóreggelt!
Ezt sz@rt a fogalomzavarral én kavavartam föl. Tisztázás képpen fölrakok két képet
Ez nem kioktatás én is összekevertem a két vas nevét. Szerintem rohadtul nem mindegy melyikvasat húzod. Forgóborona vetőgép kapcsolattal sz@r körülmények között volt. És utána sok eső Edig amit halottam a legnagyobb forgóborona 4.5m 250le besza behu és5-6km/h.
(Ezt csak hallomásból)
Optimális körülmények közöt meglehet csinálni normálisan is vele.
Azért szerintem anyiba maradhatunk,hogynem egy talajbarát eszköz nagy lóerő igénnyel. Ez ugyanolyan mint a szántás. Van aki esküszikrá van aki irtózik tőle és van aki ha kell használja!
Válasz Jóskabáttya #1117. hozzászólásáraVagyunk itt többen, akinek az is fontos, hogy ki írja a hozzászólást.
Viszont, amit írsz a búza vetésrol, az sok területen, jobb, mint ha vető gép tenné bele a magot.
A búza a föld tetején is kikel.
De ez is inkább a..... topikban kellene.
Válasz Sk Laci #1127. hozzászólásáraBocsi még egy kérdés:
Nem nehéz a traktornak?
Válasz Sk Laci #1127. hozzászólásáraHa már itt tartunk, szerinted egy 6 méteres forgóborona helyett egy ugyanekkora talajmaró is ezt produkálná?
Fenntartási költség végett kérdem: kevesebb fogaskerék csapágy stb.
Régebben meglepően sok, főleg Holland videót láttam a témában.
Válasz termelo #1126. hozzászólásáraNincsen semmi gond.
Ezzel az esőtémával ugyan úgy van, mint ha kombinátor utánn nem kapna esőt. Illene egyforma körülmények között összevetni a munkagépeket, hogy véleményt tudjon alkotni az ember.
Nekem van forgóboronám 6 m-es, kb 200 lóval dolgozik 7-8 cm mélyen tavasszal 7-9 km/ó 8-10 L/ha-ra jövök ki a fogyasztással.
Szármaradványok nem jelentenek gondot, nem tömi.
Köves területeket nem szereti. Oda nem való a forgóborona.
Kombinátort előnybe szoktam részesíteni, mert az 8 m széles, ősszel meg a kompaktort, ha nincsen sok szármaradvány. Szármaradványosban inkább a rövidtárcsát használom.
Ne halgass másra, hogy ilyen vagy olyan a forgóborona. Hívj el valakit szolgáltatásba ilyen géppel a te területedre, meglátog mit csinál.