Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- MTZ traktor átlagfogyasztás új
- Kukorica terményárak új
- New Holland traktorok új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Vadkártérítés új
- Talajvizsgálat és tápanyag-gazdálkodási terv új
- Műtrágya árak új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Milyen támogatásokra számíthat a juhágazat?
Jövőre emelkedik az anyajuhtartás támogatására fordítható összeg.
Sajtóközlemény
1326 hozzászólás
Válasz Sk Laci #1118. hozzászólásáraBocsánat, nem azért írtam mert bármi bajom lenne az eszközzel csak ezeket mondják róla.
Meg azt ha tavaszi magánykészítés után nem kap esőt akkor az is lehet gond...
Válasz hashtag #1119. hozzászólásáraAz lehet!
Válasz R Sándor #1121. hozzászólásáraNe foglalkozz más véleményével, ha neked tetszik használd! A forgóborona iszonyat jó gép, amikor semmivel nem tudsz magágyat csinálni azzal golfpálya lesz... Amíg nem voltak direktvetőgépeink gyakran húzott ki bajból.
Nem túl talajbarát az biztos, különösen lassú menetnél kéri a naftát rendesen, meg nem kell messzire szaladni sem vele, ellenben nem kell húzni, így olyan nyers részeken is elmegy ahol mással elásnád magad, asztalsima morzsalékos talajt hagy, amibe csúszócsoroszlyás géppel is simán vethetsz és nem húz össze kb semmit.
Válasz Jóskabáttya #1117. hozzászólásáraNincs azzal baj a+20%ot azért írtam mert december végevan.320-340kg ilyenko már kell.
Válasz R Sándor #1121. hozzászólásáraMèg annyi hogy napraforgó tarló gruberozas után egyes részeken két öklömnyi száraz rögökkel volt " ellátva" és elég jól "ledaràlta "a gép.
Válasz termelo #1116. hozzászólásáraŐsszel vettem egy forgó boronàt már olyan magagyba vetettem a búzát elég jól kelt. Igaz volt rá egy csomó eső,vetés előtt meg csont száraz volt. Teljesen jóhiszeműen kérdeztem hogy miért öngól.Azt hittem hogy a idői és gázolaj igényre akar kijukadni.
Válasz Sk Laci #1118. hozzászólásáraMég valamit: nedvesben ahol a kompaktor meg se mozdul, mert beragad a forgóboronával még mindig vígan készíthető a magágy /de nem extrémen nedvesben - sárban/.
Válasz Jóskabáttya #1117. hozzászólásáraSzerintem az árvakelésre gondolt
Válasz termelo #1116. hozzászólásáraUtolsó mondatodat nem osztom.
Egyenesen lehet, hogy kissebb a területtekjesítménye, mint azonos méretü kombinátornak, vagy kompaktornak, de domboldalakon kiegyenlítődik. Forgóboronánál elesik a kerékcsúszás éa a mély nyomok az erőg=p után. Fogyasztásra meb kb a kompaktor szintjén van. De a lovakat kéri rendesen.
Válasz rtamas76 #1108. hozzászólásáraMűtrágyaszórós vetésnél, az a % ami 1 sor tárcsázás után fent marad, nem sokat számít. Egyszerű 1 tárcsás faza gépem van. 2.5 cm-es subert nyitasnál, kb 320 kg búzát gór ki. Meg amúgy úgy megy az szemre is, hogy ahol keveslem oda ráfordulok mégegyszer, oszt fakereszt! A 3.4 es v tárcsa úgy behúzta, szavam nem lehet, az igazi formájat úgy is a tavaszi hengerezés adja meg.
Nekem már nem az első ilyen vetésem volt. Az igazság az hogy egy szemmel sem lett eddig rosszabb mint a v.gépes vetés.
Válasz R Sándor #1115. hozzászólásáraEgyik sem, a Tamás amit látott csak rossz körülmények között volt használva...
Itt mind két eszközt használják. A forgóborona kertészeteknél elterjedt mert kicsi a területteljesítménye és relative nagy a fogyasztása...
Válasz rtamas76 #1114. hozzászólásáraOké de most akkor melyik az öngól Szerinted? A forgó vagy az ásó borona?
Válasz R Sándor #1113. hozzászólásáraAkkor én írtam roszul
Válasz Sk Laci #1112. hozzászólásáraA 1062-es hozzászólásban ásó boronárol van szó , meg hogy elfolyt a víz mert azzal volt megművelve. Ezt így végkép nem értem.
Válasz R Sándor #1109. hozzászólásáraEz engemet is érdekelne......
Válasz rtamas76 #1110. hozzászólásáraAz àsóborona az nem forgó borona. Ez fordítva is igaz.
Válasz R Sándor #1109. hozzászólásáraOlvasd el #1062
Válasz rtamas76 #1107. hozzászólására Miért öngól a forgó boronás vetés?
Válasz trikolor5 #1106. hozzászólásáraEgy kicsit túljó szerintem is. Tárcsázni szoktam de azt nemlehet. A tárcsának van egy rosz oldala is. Az első sor lefordít a második vissza és a búza megint a tetején.
Ilyet még énsem csináltam.
Ha unatkozom akkor írogatok nektek
Distiller volna erre az igazi!
Válasz termelo #1104. hozzászólásáraHa a forgóboronás vetésre gondolsz.
Az nagy öngól.
Válasz rtamas76 #1094. hozzászólásáraFura én ilyet még nem láttam. Abba a laza homokos "rögös gödrös" talajba kb vetni lehetne. Szerintem ilyenkor ez egy fölösleges munkafolyamat+taposás. Szerintem csak nem akarsz otthon ülni
Válasz hashtag #1085. hozzászólásáraÚgy is jó
Válasz rtamas76 #1081. hozzászólásáraNem kell mindenkinek betartania de az általad említett kollégádnál mégis gazdaságosabb lett volna ha el se veti...
Válasz Radocz #1079. hozzászólásáraCsak azért kérdem mert ezek szerint kicsi az esély az "eketalp betegségre".
Megjegyzendő az emberek gyakran összekeverik az "eketalpat" és az "eketalp betegséget".
Az eketalp minden szántás után kialakul de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy termésdepressziótól vagy a víz "megállás"-ától kellene tartani !
Az eketalp betegség viszont több év alatt alakul ki feltéve, hogy ugyanabban a mélységben ment az eke. Okszerű szántás esetében ilyen nincs!
Válasz Praetor #1078. hozzászólásáraÉrtelem szerűen nem tudom mi van nálatok de onnét gondolom, hogy az országban jócskán van mert az Axiálnál rengeteg alkatrész van hozzájuk...
Egyébként egy ásóborona és egy rövid-tárcsa munkája nem olyan sokban különbözik.
Nekem nincs de már dolgoztam vele és nem gondolom hogy semmirevaló.
Válasz Praetor #1076. hozzászólásáraHa ez egy mély fekvésű terület akkor semmi csoda nincs benne. Ha a talaj eléri a vízbefogadó képességének a határát akkor telítődik ez nem a műveléstől függ...
Válasz MTZ1221.3 #1069. hozzászólásáraAz írásod első felével egyetértek annyit fűznék hozzá a talajtömörödéshez, ha ilyen mélységben boncoljuk a témát akkor ezt az általad leírt technológiák sem oldják meg hisz te magad mondtad:
"De lényeg, hogy következő évben is lazítani kell."
A takarónövényes témában nem mennék mélyebb részletekbe pl. mekkora macera+ 6-8 fajt vetőmagnak termelni...
De megjegyzendő, hogy itt a kiutált "szántásos" technológiában sem szoktak 5 évtől korábban lazítózni feltéve, hogy egyáltalán valaha is lazítóztak
Tehát összességében hektárköltségben a takarónövénytől "drágább" technológia nemsok van viszont olcsóbb igen. (Na engem ezt utóbbiak érdekelnek...)
Az "Adatokat senkitől nem fogsz kapni" kijelentésed már megbocsáss de sértő és légbőlkapott.
A vízügy nekem is ingyen kiadta a talajvíz tengerszint feletti magasságának az adatait 10évre visszamenőleg de ha képbe lennél akkor azt is tudnád, hogy a traktor kijelzőjén amikor megjelenik a "festés" az nem csak a művelt terület nagyságát hanem a tengerszint feletti magasságát is tartalmazza (ez csak beállítás kérdése).
Tehát az adatok jelentős részét saját magad is elő tudod állítani...
Egyébként ha ez nem így lenne akkor szerinted mi alapján vezérelnék a vápanyitót?
Az utolsó mondatoddal is egyet értek, én sem akarlak semmiről meggyőzni hiszen csak beszélgetünk, elgondolkodunk a dolgokon de az viszont nem szimpatikus amikor egy nem 100%-ban feltárt problémára olyan megoldást javasolunk ami ott nem kizárt, hogy lehetetlen...
Válasz Koczka József #1097. hozzászólásáraJártam már az országban sok helyen de edig nemcserélnék senkivel földet.
Válasz hashtag #1096. hozzászólásáraSzeptember
Válasz rtamas76 #1092. hozzászólásáraHa majd nállunk is lehet ilyet látni azt úgy fogják hívni, május
Válasz rtamas76 #1094. hozzászólásáraMikor lazítottad?
Válasz trikolor5 #1093. hozzászólásáraAhogy látom ha 1hétig nem esik az eső a szántásokat is lezárom!
Válasz trikolor5 #1093. hozzászólásáraRögös gödrös volt.
Tavasszal egysor borona és mehet a vetés.
Ha gödrösre hagyod tavasszal a földet beletudod húzni csak ott nemlesz a kelés egyenletes.
Volt benne egy pár szál búza es gyom azok is evanak intézve!
Válasz rtamas76 #1092. hozzászólásáraEzt miért csináltad? Még vetni akarsz őszi kalászost?
Ma befejeztem a lazítózás elmunkálását.
Válasz mtz1221 #1090. hozzászólásáraNéztem de a késsorok közelvannak egymáshoz.
Egynek nem rossz. Az elsőbe nemszeretek bele!
Egyébként brutál vas.
A másik dolog nálam nem működik,a becsület sokkal többet ér!!!
Válasz rtamas76 #1088. hozzászólásáraHa megvagytok a rolmakoval elégedve, miért nem azt nézegeted ???
https://www.google.com/search?sca_esv=594418576&hl=hu&q=rolmako+gruber&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjkmeigxrSDAxVhVeUKHdX3DNoQ0pQJegQIDBAB&biw=1397&bih=631&dpr=1.38 Vagy nálatok is működik hogy nagyobb számlát állít ki az eladó, és kapsz belőle te is ???
Válasz rtamas76 #1088. hozzászólására
Válasz MTZ1221.3 #1087. hozzászólásáraKöszi.
Ránéztem a csőpálcás az elég gagyi. Maga a gép az szimpi.
Az agromash-on akarok szétnézni körbejárni.
Szerintem lasszóval akarnak majd vevőt fogni.
A noran az tetszik de megesküdve senkivel nem vagyok
Válasz rtamas76 #936. hozzászólásáraNem tudom nézted e az aprókat, van egy "jóáras" Agro-Masz APR 3m-es kulti eladó. (2.650e Ft) Laprugós kioldású, Horsch FG850 kapa szár van rajta, hidraulikus mélységtartás, csőpálcás hengerrel.
Válasz tpeti #1072. hozzászólásáraMi déltől szántunk.
Hihitetlen menyit száradt.
A kerékresem tapad.
Az elmult másfél hónapban nemvolt ilyen jó!
Kocsikázz ki nézdmeg! Lehet jólessz.
Válasz termelo #1075. hozzászólásáraVagy egyszerűbben, ha összeszorítasz egy marék földet, és befogja a tenyered, túl nyers, ha tiszta marad, akkor még jó.
Válasz Selvin #1083. hozzászólásáraOpall-Agri Hektor
Válasz MTZ1221.3 #1052. hozzászólásáraMit vettél pontosan? Van róla képed?
Válasz Radocz #1079. hozzászólásáraSzia, láttál már szikes gyepet? El tünt a szik? Mert felénk csak olyanok vannak, de sehol sem tűnt el a szik hiába nem bolygatják.
Válasz termelo #1075. hozzászólásáraHa ezt mindenki betartaná a búzavetőmag 70%a amgtárban figyelne!
Válasz Praetor #1078. hozzászólásáraBocsika en írtam rosszul
Forgóborona.
Környéken 100km szerintem masnak sincs
Válasz termelo #1077. hozzászólására2022 búza aratás után döntöttem, úgy, hogy forgatás nélküli lesz.
Búza, repce alá nem szántunk.
Előtte biztos napra volt. Az szántást vagy lazítást kapott.
Majd megnézem. Attól függ, melyik ért oda.
Kiástam két talaj szelvényt, és úgy maradt.
A nagyon rossz részen 1 méteren, még fekete volt a talaj.
A szélén 35 cm-nel, volt egy vízszintes fehér csík. Mivel szikes és nem volt olyan mélyen mozgatva, így lefelé megy a só. Legalábbis ezt mondják.
Ennek a 3,2 ha- tábla felé direkt vetésre próbálom át állítani!
Illetve 2 ha, 1,2 ha, mert, így van a foldhasznalat jelentve.
Válasz termelo #1075. hozzászólásáraErrefelé még 1 darabot sem láttam ásóboronából...
Válasz Radocz #1067. hozzászólásáraMelyik függőleges drénezési megoldást választottad?
Ezt a területet hány éve nem szántottad?