Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 412.37 Ft USD 396.04 Ft CHF 440.72 Ft GBP 496.52 Ft

Fórum

Osztatlan közös tulajdon megosztása

Létrehozta: marajah , 2010-05-26 15:39:13

Kedvencekhez Segítség

3009 hozzászólás
Nincs profilkép
#1509 Rabó001
2021-01-01 11:56:22

Válasz Quercus voltam #1508. hozzászólásáraIgen. Csak amire eredetileg írtam az a 20 hektáros kérdés volt.
Mindenesetre én most visszavonulok kicsit, illetve maradok olvasó, mert nincs a fejemben a törvény, úgy még nem írkálok.

Nincs profilkép
#1508 Quercus voltam
2021-01-01 11:15:30

Válasz Rabó001 #1504. hozzászólásáraHa nem alakítható ki legalább két, a területi minimumot elérő önálló földrészlet, akkor csak a bekebelezés jöhet szóba, vásárlás nem.
Illetve igen, de akkor arra az Fftv. szabályai érvényesek.

Nincs profilkép
#1507 Rabó001
2021-01-01 11:06:57

Válasz Gabro #1505. hozzászólásáraHa nincs 2 hektár, akkor fizikailag nem lehet kialakítani 2db 1 hektárost.
10 hektárból ki lehet alakítani akár 10-et. Nem csak bekebelezésbol áll az egész, csak azt szeretnék sokan.
Ezért írtam amit írtam a törvényreszletrol. Az egészet kell nézni.

Nincs profilkép
#1506 Quercus voltam
2021-01-01 11:03:45

Válasz Gabro #1500. hozzászólásáraHa kialakítható legalább 2, a minimum területi mértéket elérő önálló ingatlan -ami a szántók esetén sem biztos, hogy egy hektár-, akkor bekebelezésnél az viszi a cuccost, aki többet ad érte. Ez lehet akár olyan tulajdonostárs is, akinek 0,1 hektárja van, ha a bekebelezéssel eléri a minimum területi mértéket.

A másik verzió, ha nem alakítható ki legalább 2, a területi minimumot elérő önálló ingatlan. Ez elsősorban a két hektár alatti földrészletek esetében vélelmezhető, de ez sem szentírás, mert lehet ennél kisebb, de nagyobb területű ingatlan is.
Ebben egy tulajdonostárs veheti kizárólagos tulajdonába a teljes földrészletet. Ez esetben az elsőség azé, aki a műveli az ingatlant. Ez lehet olyan is, akinek a tulajdoni hányada nem a legnagyobb.

Nincs profilkép
#1505 Gabro
2021-01-01 10:58:56

Válasz Rabó001 #1503. hozzászólásáraDe akkor miért úgy fogalmaz, hogy ha nem alakítható ki két területi minimumnak megfelelő ingatlan, akkor lehet bekebelezni? Akkor úgy lenne benne, hogy minden 10 000 m2 alatti földtulajdon bekebelezhető.

Számomra nem egyértelmű ez az egész, ugyanúgy mint ahogy a földtörvényt egyes esetekben máshogy értelmezi két szomszédos megye kormányhivatala...

Nincs profilkép
#1504 Rabó001
2021-01-01 10:55:11

Válasz Rabó001 #1503. hozzászólásáraIlletve lehet hogy nem csak bekebelezés játszik, hanem az egyezséggel is lehetséges olyan hogy valakinek nincs egy hektár, de az egyezség során megveszi egy másikét, amivel még már van annyi.

Nincs profilkép
#1503 Rabó001
2021-01-01 10:50:45

Válasz Gabro #1497. hozzászólásáraUgyan nem nekem cimezted, de ez egy forum. A 3000 m2 az nem egy hektár, tehát magában nem lehet önálló, vagyis bekebelezés jön.
A beszurt paragrafus az szerintem a 2 ha alattira vonatkozik. Azért szerintem, mert most nem tudom érte a törvényt.

Nincs profilkép
#1502 A.I.
2021-01-01 10:49:49

Válasz A.I. #1501. hozzászólásáraég, Külsősor=egy külsőst
Bocsi telefon dolgozik.

Nincs profilkép
#1501 A.I.
2021-01-01 10:47:32

Válasz Quercus voltam #1494. hozzászólásáraArról az elővásárlási jogról beszélek, ami azért került porondra, mert talán Szabi írta, hogy majd valaki bevásárolja magát az osztatlanban, aztán indítja meg a vadászatot(3 év múlva, mert valami ilyesmit is olvastam, hogy annyi ideje kéne ott lenni tulajdonos társ ként, ha csak nem öröklés és mint tudom még miket írt a trv milyen jogcímen kerülsz oda).
Erre írtam az elővásárlási sorrendet, hogy nem fogom tán tulajdonos társként hagyni, hogy ég, Külsősor oda egyene a fene!
Azt viszont nem néztem, hogy változik-e az elővásárlási jog sorrendje!
Ha erre mondtad, hogy marhaság, akkor bocsi(erre van az ügyvéd, hogy ő napra kész legyen), ha nem erre akkor te nézted el!
Azért ne harapj meg legközelebb, mert elijesztesszsmile laugh!

Nincs profilkép
#1500 Gabro
2021-01-01 10:23:05

Válasz Quercus voltam #1499. hozzászólásáraValahol én is olvastam, hogy aki a legtöbbet kínál érte az a nyerő, de a törvényben meg ez van:

"Ha több tulajdonostárs is jelzi a szándékát a bekebelezésre, úgy arra elsősorban az ingatlant a legnagyobb mértékben használó tulajdonostárs, több azonos mértékű használó esetén az ingatlanban a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező, valamint ennek egyenlősége esetén a legfiatalabb tulajdonostárs jogosult."

Nincs profilkép
#1499 Quercus voltam
2021-01-01 10:17:10

Válasz kovacsdezso701230 #1496. hozzászólásáraNemmondod. És a bekebelezési sorrendnél milyen elővásárlási jog van azon kívül, hogy azé' a madár aki a legtöbbet fizet érte?

Nincs profilkép
#1498 Quercus voltam
2021-01-01 10:14:29

Válasz kovacsdezso701230 #1495. hozzászólásáraÉn nem foglak sem téged, sem másokat megakadályozni abban, hogy okos ügyvédekhez, vagy a NAK-hoz, vagy a falugazdászhoz forduljon. Viszont az ilyen öntelt duma miatt segíteni sem fogok.

De ha ezek ilyen okosak, akkor miért is tartotok még mindig ott, hogy gagyi adásvételi-, meg haszonbérleti szerződéseket köttök ügyvédi segítséggel, aztán sírtok, mikor kiénekli valaki elővásárlási-, vagy elő haszonbérleti joggal a sajtot a szátokból.

Nincs profilkép
#1497 Gabro
2021-01-01 10:12:33

Válasz kovacsdezso701230 #1495. hozzászólásáraSzerinted abban az esetben mi a helyzet, mikor van egy 10 hektáros osztatlan, én használom az egészet, de tele van 3000 négyzetméteres tulajdonosokkal? Ilyen esetben is be lehet kebelezni? Mert a törvény így szól:

" Ha az ingatlanból nem alakítható ki legalább két, a 11. § szerinti területi minimumnak megfelelő ingatlan, a 2. alcím szerinti megosztásnak nincs helye, hanem az ingatlant egyetlen tulajdonostárs veheti tulajdonba. "

Az én esetemben ki lehet a 10 hektáros osztatlanból mérni legalább két darab 1 hektárost, de mi lesz a többi 1 hektár alatti tulajdonossal?

Nincs profilkép
#1496 kovacsdezso701230
2021-01-01 09:57:20

Válasz Quercus voltam #1494. hozzászólásáraBekebelezési sorrendre gondolt de mindegy te úgy is jobban tudod mert vállalkozást fogsz alapítani rá... Röhej.

Nincs profilkép
#1495 kovacsdezso701230
2021-01-01 09:53:40

Válasz Quercus voltam #1494. hozzászólásáraVégső konklúzióként...

Hiteles és biztos választ itt senki nem fog kapni. Igaz próbálnak itt majd burkolt vállalkozásként eladni magukat és ügyfeleket szerezni majd...

Január közepén minden NAK "ponton" lesz majd olyan aki ehhez ért addigra meg lesznek a fejtágítók. Ahogyan a riportokba is volt segíteni fognak a gazdáknak ingyen. Az egész lebonyolításához kötelező lesz ügyvéd akinek nincsen mert nem szokott venni földet annak majd ajánl a NAK aki meg sokat vesz annak a saját ügyvéd megcsinálja ennyi. Nem kell ezt túlragozni a többi itt meg úgy is átmegy személyeskedésbe hogy ki az okosabb...mert mindig lesz aki én tudom a legjobban meg vállalkozást akarok rá indítani...
NAk eddig is segített a földalapúba öntözésbe stb... ingyen. ráadásul ha ők csinálják ott más a földhivatal is...

Minden gazdának sok sikert és minél több bekebelezést kívánok az osztatlanokba, és keressék meg okosan a biztos megoldást és konzultáljanak azokkal akik valós segítséget tudnak nyújtani nekik nem csak kioktatnak benneteket mint itt, ügyvéd NAK...

Nincs profilkép
#1494 Quercus voltam
2021-01-01 07:17:13

Válasz A.I. #1489. hozzászólásáraMilyen elővásárlási jogról beszélsz?

De most komolyan. Legalább annyi fáradságot vegyetek már, hogy elolvassátok azt a kurva törvényt, és nem a hülye sajtóból tájékozódtok.

Nincs profilkép
#1493 Quercus voltam
2021-01-01 07:15:11

Válasz .Szabi. #1488. hozzászólásáraEz lesz az egyik csapásirány, csak ezt még kevés ember érti. De erre nem csak úgy lesz lehetőség, ahogy mondod.
Olyanok fognak a közös tulajdon megszüntetésében dominálni -azok mellett, akik már régebb óta tulajdonostársak, és az egész földrészletet művelik-, akik vagy saját művelésre, vagy befektetési céllal akarnak földet szerezni, és ehhez van tőkéjük. Ők vásárolták be magukat az osztatlanba, illetve fogják bevásárolni, majd megpróbálják az egészet megvenni. És miután bármennyit ajánlhatnak a tulajdoni hányadért, nem lesz ellenfelük.

Nincs profilkép
#1492 Quercus voltam
2021-01-01 06:53:13

Válasz D. Csaba szakirányító #1491. hozzászólásáraAz előző véleményemhez még annyit tennék hozzá, hogy azt látom, talán Rabo az egyetlen aki kezdi megérteni, miről szól az osztatlan megszüntetése.

Nincs profilkép
#1491 D. Csaba szakirányító
2021-01-01 06:50:39

Válasz kovacsdezso701230 #1480. hozzászólásáraRemélem az ügyvéded jobban érti ezeket a jogszabályi előírásokat. Mert te nem nagyon, az egyértelmű.

Nincs profilkép
#1490 .Szabi.
2021-01-01 00:14:42

Válasz A.I. #1489. hozzászólásáraTul.társ lesz aki kezdeményezi a megosztást, csak lesz a háttérben aki finanszírozza a bekebelezéseket.....

Nincs profilkép
#1489 A.I.
2020-12-31 23:47:44

Válasz .Szabi. #1488. hozzászólásáraÉs hogyan előz meg? Mert ha akkora összeget ír, ami irreális, tuti nem megy el szó nélkül, egyébként meg elővásárlási sorrend viszi.

Nincs profilkép
#1488 .Szabi.
2020-12-31 23:45:12

Válasz A.I. #1487. hozzászólásáraKülsős pénzes ember megkeres 1 tul társat,és indul a buli.Ébresztő!

Nincs profilkép
#1487 A.I.
2020-12-31 22:20:15

Válasz kovacsdezso701230 #1482. hozzászólásáraUnió sem ismeri el az osztatlan fogalmát!
Nekünk viszont van olyan osztatlan ami kiosztás útján lett osztatlan, mert csoportosan méretük ki, azokkal akiktől addig is béreltünk! Így lettek 6-8-10 hektáros darabok.
Ezeket is meg kell osztani, ezek már egyszer meglettek osztva!
Nekem nem célom ennek a szétméretése!
Ezeket most akkor ha jól értem, ha senki nem kéri a társak közül, akkor maradhat osztatlan!? Vagy állam bácsi minden képpen megszünteti?
Külsős meg nem folyhat bele, mert itt is van olyan, aki az utolsó m² is kihúzná alólunk, ha tudná!(hagynánk)

Nincs profilkép
#1486 Celtises
2020-12-31 22:19:12

Mi van abban az esetben, ha 9ha-ban vagyunk 5-en.Nekünk van kicsit több mint 2ha. Mindenki műveli a sajátját, de meg akarom szüntetni az osztatlant és senkiét nem akarom magamnak.
Egyszer már beadtuk a papírt a megszüntetésére, de azóta sem érkezett válasz.

Nincs profilkép
#1485 kovacsdezso701230
2020-12-31 22:16:46

Válasz kovacsdezso701230 #1482. hozzászólásáraÜssék ki a Viktort ne azt aki él a törvényi lehetőséggel. Piacon az osztatlan fél hekije egy nagy táblába semmit nem ér, meg sem vették volna így legalább kap érte majd valamit ennyi.

Biztos lesz anyázás ez van. Nem lesz több lehetőség...Én mindent erre tettem félre a munkabéremet is meg az asszonyét is ...mindent.Akarok egy gazdaságot és csak így fogok tudni elindulni. Sokan ezt nem veszik komolyan pedig több sansz nem lesz és gazda is sok elveszti a földjét is!

Nincs profilkép
#1484 kovacsdezso701230
2020-12-31 22:13:52

Válasz Rabó001 #1478. hozzászólására
Érdekes amit írsz a tulajok lélektanáról. Amikor pedzegették, hogy lesz új osztatlan tv. és tapogatóztam mire lehet számítani, én úgy kezdtem vásárolni az osztatlanokba hogy a levélbe azt írtam, hogy most még ennyit kap, de ha az állam kisajátítja akkor nem kap ennyit ami persze igaz is... És nagyon sokan eladták 0,3, 0,6 stb. hekiket...Volt olyan szerződésem hogy 36 ember...

Most már törvény is van be lehet linkelni és mehet a vétel...Próbáltam mindenhol 50,01 lenni hogy birtokolhassak ez a lényeg. 1 nagyobba nem jött össze mert ott még van 270 tulaj :) Az nem is fog összejönni...

Nincs profilkép
#1483 A.I.
2020-12-31 22:10:59

Válasz .Szabi. #1479. hozzászólásáraNem kovacsbezso-re mondom, meg nem is rád Szabi, de ahogy mondod, ebből harc lesz, ha nem is utcai harc, de biztos lesz egy két testi SERTÉS(de nem szilveszteri malackéntsmile lol)!

Nincs profilkép
#1482 kovacsdezso701230
2020-12-31 22:10:42

Válasz A.I. #1476. hozzászólásáraEz pontosan így van. De nekem van egy olyan hatodik érzékem ami már több Győrffy interjúban is lejött hogy meg akarják szüntetni az osztatlanokat. Erre a törvény még nem kényszerít most sem valóban. Lesz itt még meg kell szüntetni X dátumig ha nem az állam nyúlja tv is én úgy gondolom. Sokszor hangsúlyozták, hogy művelhető birtokméret ez az érdek stb..Amúgy nem gondolom egy 300m hosszú 0,5 hekis föld nem lehet gazdaságos de 1 hekibe húzták meg a minimumot amivel én sem értek egyet de ez van. Mindig az aktuálishoz kell alkalmazkodni és kicsit előre kell látni 1-2 évre..ez a legfontosabb. Nem olyan bonyi a fidesz gondolkodása szerintem ki fogják mondani hogy nem lehet osztatlan előbb utóbb.

Nincs profilkép
#1481 kovacsdezso701230
2020-12-31 22:05:46

Válasz Rabó001 #1478. hozzászólásáraAnno amikor fél évig volt olyan hogy a tulajváltásnál fel lehet mondani a haszonbérletit gyorsan csináltuk egy ajándékozást és fel is mondtam így lett 25 hekim használatba ennyi amit használok. Az ha nem figyeltünk volna csak idén járt volna le mert 10 éves volt a szerződés.

A törvényekkel lehet élni ez az osztatlan az utolsó sansz arra hogy sok földhöz jusson valaki ÚGY hogy nem vállal állattartást mint az állami földosztásnál kellett. Igen is mindenkit bekebelezek akit lehet. Csomó osztatlanba az évek alatt így vagy úgy bent lettem olcsó is volt és szives el is adták mint az 1/1eket.Aki ezt nem teszi az h...e! Engemet sem gazdatárs sem senki nem érdekel, mert a gyermekeimnek nem fogom azt mondani apa egy tutyimutyi volt és amivel élhetett volna nem tette... Baromság. Egy életed van. Utolsó esély több itt már nem lesz. HA ezeket szétoszssszák akkor ennyi volt magyarba a föld vétel... Ha én nem teszem meg majd megteszi a volt tsz apuka vagy agronómus vagy annak kozmetikus lánya vagy gender fia... ennyi.

Nincs profilkép
#1480 kovacsdezso701230
2020-12-31 22:00:11

Válasz A.I. #1476. hozzászólásáraAmi önálló és 12 hektár alatt van az persze hogy maradhat SŐT ha osztatlan és 1 hektár alatt igaz is maradhat feltéve ha egy veszi meg. Magyarul van 0,6 heki osztatlan föld. van valakinek 0,31 heki benne ez már 50%-k feletti és a többi bekebelezi ha akarja ha nem és ki is mérheti mert lesz önnálló hrsze, mert a kiinduló is kevesebb volt de fontos csak 1 emberé lehet.

Bárki megindíthatja, amúgy ha nem te indított meg nem neked kell megfizetni a 15e ft díjat és a sokkal több ügyvédit. Megindítja egy kisebb és mivel van lehetőséged neked is tulajtársként vásárolni belépsz te is és mehet a licit...

Nekem még nincsen sok földem de most lesz már remélhetőleg! Ezen dolgozom jó ideje.

Még egy fontos dolog volt szó róla ha végrehajtás vagy nav tartozás van. Van írásos állásfoglalásom a minisztériumtól, hogy attól meg lehet indítani a tv elején ott van csomó kitétel nem volt egyértelmű hogy ilyenkor lehet e de lehet. Aztán hoyg a navnak kell e fizetni vagy sem az passz még.

Nincs profilkép
#1479 .Szabi.
2020-12-31 21:15:52

Válasz kovacsdezso701230 #1475. hozzászólásáraMajd jól pofán vág valaki , oszt meg is érdemled!smile oopso

Nincs profilkép
#1478 Rabó001
2020-12-31 21:05:54

Válasz Rabó001 #1477. hozzászólásáraMég eszembe jutott valami. Annak az érintett 1,5 millió földtulaj (ilyesmi nagyságrendet szoktak írni, most nem keresek utána, lényegtelen ebből a szempontból a pontos szám) egy részének fogalma nincs róla, azt se tudja hogy az övé is osztatlannak számít ha mondjuk 3 testvérével együtt vannak. Míg nem ástam bele magam jobban, évekkel ezelőtt én se tudtam. Földbérletek kapcsán is beszéltünk, sok csak azt tudja hogy van valahol X hektár földem Y faluban, valahol az országút mellett. Egy része azt tudja hogy nagyjából hol. Ebben semmi csoda nincs, városon laknak, öregek, van aki a faluban lakik is és fiatalabb, de nem foglalkoznak vele, mert nem műveli, bérbe van adva, bemegy aláírja a szerződést, vagy visszaküldi a levelet, év végén meg pittyen a telefon hogy megjött a földjáradék. Ez a széles réteg tuti hogy nem fog semmiféle megosztást indítani. Ha megkérdeznél találomra egy földtulajt, jelentős része azt se tudná mi ez a megosztásos törvény, a hírekben lehet hogy hallotta, hogy valamit bemondott.

Majd azok indítanak, szerintem már készülnek is rá, akik művelik is, és megvan a többségük így könnyen csinál egyezséget. Esetleg még ha több ilyen gazda összefog.

Nincs profilkép
#1477 Rabó001
2020-12-31 20:51:21

Válasz A.I. #1476. hozzászólásáraNem ő mondja azt, hanem az elfogadott törvény. El kell olvasni, hasznos olvasmány. Beszéltünk erről ebben a topikban már sokszor, persze nembiztos hogy mindenki követte. Itt is vissza lehet olvasni, az is tanulságos, csak meg kell szűrni, mert lehet hogy valaki egy kérdést tesz fel, más meg elolvassa és kész kijelentésnek veszi, holott ott volt a mondat végén a kérdőjel.

Ami önálló, tehát egy HRSZ-nek egy tulaja van, azzal mit csinálna bárki? A törvény az osztatlan közös tulajdonról szól, ha 2 tulaja van, már az.
El kell olvasni a törvényt, az elég jól értelmezhető, ezek a részei főleg, a VHR az nehezebb olvasmány, én is csak belenéztem. Pár hónappal ezelőtti agronaploban is volt egy jó cikk róla, sorra véve a lehetőségeket.
Alap az, hogy nem kötelező megszüntetni az osztatlant. Csak az összes erről szóló cikk címe is félrevezető, mert legtöbb azzal kezdődik hogy megszűnik az osztatlan közös tulajdon a földeken.
Most én csak emlékezetből írok. Az alapvetés az, hogy a megosztás után szántó esetén 1 hektárnál kisebb új ingatlan nem keletkezhet. Ha egy hektáros vagy az alattit osztanak meg, ott a végén egy tulaj marad. Ha 2 hektár alattit, akkor is egy tulaj, mert nem ad ki kétszer 1 hektárt. Bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti a megosztást, de a megállapodáshoz asszem 50%+ egyetértés kell tulajdoni arány szerint. Ha igaz, akkor a tulajdoni arányoktól eltérő arányú megosztásban is meg lehet állapodni.
Ez így egyszerűen hangzik, de persze nem ennyi az egész, ennél sokkal bonyolultabb.

Azt már én is írtam ide többször, hogy szerintem testvérek, rokonok között, ha egyébként jó viszonyban vannak, és olyan lenne hogy egyiknek nem lehetne önálló 1 hektárja, akkor nem tartom célszerűnek elindítani az eljárást, mert hiába törvényadta lehetőség, szerintem sok rokon megharagudna ezért a másikra, jogosan. Nekünk is van olyan, ahol nekünk nem lenne 1 hektár, egy másikban meg mi tudnánk megszerezni az 1 ha alattit. De haragot nem akarunk, annyit nem ér.
Sőt, továbbmegyek, szerintem rokonok esetén jobb osztatlanban maradni, ha egyébként jó a viszony. Mert jelen szabályok szerint tulajdonostársként élvez bizonyos előnyöket az ember.

Nincs profilkép
#1476 A.I.
2020-12-31 18:12:29

Válasz kovacsdezso701230 #1475. hozzászólásáraAzt mondod nem maradhat 1 hektár alatt!
Az a kérdésem lenne, hogy ami önálló most is, nem osztatlan, az maradhat-e?
Másik meg, hogy van 1,5-1,6 hektár, 30 ak enyém, 20 másiké, az bérben van, az enyém sem éri el az 1 hektárt, de az övé még úgy sem. Elindíthatja ő is, vagy csak a többségi tulaj, még akkor is, ha ő nincs egy hektár?
Mi van azokkal, ahol 1/2-1/2 van, mert testvérpá egyik fele már eladta nekünk, a másik nem tervezi az eladást, jóban is vagyok vele, nem akarom "kisemmizni", de önállóan nincs meg 1 ha! Vagy ha meg van az egy Ha, akkor kötelező lesz megosztani, nem maradhatunk tulajdonos társak?
Aztán jön az, ahol 10 hektár, annó direkt együtt adtuk be OKTEMes eljárásra, hogy tudjuk egyben használni, illetve, ha megvesszük társtulajok vagyunk, az sosem hátrány! Több mint fele a miénk van benne olyan is, aki még eléri az 1 Ha-t, de van jópár 5-10 Ak-s!
Kötelező e vajon megosztani, ha nem kérjük, illetve mint legnagyobb tulajdonú társtulajdonos én vagyok e a nyerő vagy van aki az egy hektárjával is megindíthatja?
Hirtelen ezek jutottak eszembe!
Ha van valami tipped a dologhoz előre is köszönöm!

Nincs profilkép
#1475 kovacsdezso701230
2020-12-31 17:50:25

Válasz Dvili #1474. hozzászólásáraNa pont itt fogsz te is és más is koppanni.

Igen is ha a 1,5 hekisből az egy hekis elindítja a megosztást a fél hekis kénytelen lesz eladni vagy az egy hekisnek vagy az államnak mert 1 hektár az a legkisebb szántó ami megmaradhat kimérésre... És majd értesítik hogy átveheti a pénzt amit a központilag kialakított szakértő megállapít. A legjobb szitu ez lesz amikor csak egy nagyobb tulaj van és 1 aki bent marad mert így rálicitálni se fog senki rá.

Senki nem maradhat 1 hektár alatt, jelen szituba pedig azt írta, hogy 0,5 a fennmaradó tehát az meg nem maradhat így az 1 hekisé lesz ha akarja a 0,5 hekis ha nem! Lesz itt még pillázás.

Amúgy amint lehet én csomóban megindítom ezt én már erre készültem egy ideje. Minden osztatlanban én vagyok a legnagyobb amibe benne vagyok 1 kivétellel pont ezért. Semmi gépet nem vettem semmire nem költöttem erre tartalékoltam, anno kollegák kinevettek de most jön el az én időm :)Van ami necces de több is olyan ahol ez működik. Ügyvédet már megbíztam csinálni fogja amit elindul. Az elején döcögős lesz de így lehet most nagy földekhez jutni jó áron!

Nincs profilkép
#1474 Dvili
2020-12-31 15:15:33

Válasz Toxi #1473. hozzászólásáraSemmit sem kell eladni!!
eladható maximum!!

Nincs profilkép
#1473 Toxi
2020-12-30 07:04:48

Ha jól értem pl. van egy két hekis osztatlan terület 2 tulajjal az egyiknek van fél hekije a másiké 1,5 heki ha ezt megszüntetik akkor a fél hekisnek el kell adnia a területét a másik tulajnak?

JÓL ÉRTEM?

Nincs profilkép
#1472 Moderátor
2020-12-30 05:03:16

Moderálási elveink miatt törölve: 2020-12-30 08:16:25

Nincs profilkép
#1470 én 11
2020-12-29 18:10:40

Válasz Quercus voltam #1469. hozzászólásáraA bekebelezett tulajdoni hányadok tulajdonosai ,csupán hozzá járultak a bekebelezéshes szükséges 50 + százalékhoz.és aki ill. akik elinditoták az eljárást azok kötnek egyezséget.

Nincs profilkép
#1469 Quercus voltam
2020-12-29 17:59:09

Válasz én 11 #1466. hozzászólásáraAz hozzájárult a megosztáshoz.
A bekebelezés, és a tulajdonostárstól történő vásárlás egy érdekes kérdés.
Mert a bekebelezés esetén a bekebelezett tulajdoni hányadok tulajdonosai gyakorlatilag nem vesznek részt az egyezségben.
Tehát kérdés, hogy akkor az egyezségben hogyan kell őket számítani.

Nincs profilkép
#1468 Quercus voltam
2020-12-29 17:54:27

Válasz nagy.gyula #1465. hozzászólására"e) ha az ingatlant érintően a földrendező és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény szerinti részarány földkiadás eredményeként keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárásban a kiosztás sorrendjének megállapítása érdekében már a sorsolás megtörtént vagy az egyezség befogadásra került;"

Tehát ez a verzió is megy tovább. De ha még nem jutott a fenti stádiumban, akkor szerintem meg lehet indítani a megosztást. Mondjuk itt plusz költség lesz a kiméretés, ha van rá igény. Viszont aki akar, és meg tud egyezni, az egyszerűbben vehet a tulajtársaktól.

Szerintem nem együtt kell értelmezni, hanem valamelyik feltételnek kell megfelelni.
Na ez a hatalmas kiskapu.

Nincs profilkép
#1467 kovacsdezso701230
2020-12-29 17:50:53

Válasz én 11 #1466. hozzászólásáraaki nem veszi át vagy visszautasítja vagy nem jó a cím és visszajön a ttv az az elfogadót az benne van.

Nincs profilkép
#1466 én 11
2020-12-29 17:41:44

Válasz Quercus voltam #1452. hozzászólásáraÉs aki nem veszi át a levelet ,mert elhunyt elköltözött?az melyik oldalt erősiti .vagy akinek hiányos a cime?

Nincs profilkép
#1465 nagy.gyula
2020-12-29 17:26:24

Válasz Quercus voltam #1450. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
Még lenne 2 kérdésem:

A 2021 január 1 után a 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól - ez hatályban marad-e? Tehát folytatódnak-e a 2012 előtt kérelmezett ingyenes megosztási eljárások?

A 2020. évi LXXI. törvény alábbi részében a) és b) vagy a) és c) feltételek együtt kell teljesüljenek, jól értelmezem?
"17. § (1) Az ingatlanban a megosztást megelőzően fennálló tulajdoni hányadát meghaladó ingatlanrész tulajdonjogának e törvény alapján történő megszerzésére csak az a tulajdonostárs jogosult, aki
a) az adott ingatlanban legalább 3 éve rendelkezik tulajdonrésszel;
b) tulajdonrészét öröklés jogcímen szerezte; vagy
c) tulajdonrészét közeli hozzátartozójától szerezte."

#1464 Mf-es?
2020-12-29 13:29:24

Válasz Pont #1458. hozzászólásáraÖröklésnél,jól tudom,hogy változik a jogszabály?1 ha.alatt nem örökölhető?Valamelyik családtagnak ki kell vásárolni?Mintha régebben ezt olvastam volna.

#1463 hegesztocsabi
2020-12-29 13:05:22

Hát várjuk még az első próbálkozásokat.
De akkor én addig is vásárolgatom lassan .
Ha meg szèljegyen van akkor addig úgysem lehet kimèretni.
Nekem igazából csak a bekebelezès volna jó.
Mármint ha én kebeleznèm be az egèszet.
Ez egy 14 hektáros terület,nádas rèt,legelő.
Az enyém kb 5hektár ,ezt csak nem veszi el már senki.
De ha igen,akkor hordja el a földet mert kell a hely.
Igazából ide szeretnèk a tanyánkat èpiteni.
A szomszèdos terület is a miènk.
Ugy mèg nem volt,hogy sehogy se lett volna.

Nincs profilkép
#1461 Pont
2020-12-29 12:06:07

Válasz kovacsdezso701230 #1459. hozzászólásáraIlyen erővel bármilyen szörnyűségtől félhetnél, a jelenlegi törvényben/törvényekben egyértelműen benne van, benne kel lennie az osztatlan közös lehetőségének, mert lehetetlen mindet megszüntetni. Egyébként meg a jelen állás szerint a jelenlegi kormány nem tervez két évnél tovább, ezért elég nekik a két évre kitolt jogállamisági alku, ezért tolják a százmilliárdokat alapítványokba, a következő két év az a még mozdítható vagyon kilapátolásáról fog szólni, hátra se néznek, úgy itt hagyják az Országot nyakig adósságban, végletekig megosztott itthon maradókkal. A következő kormánynak kisebb gondja is nagyobb lesz az osztatlan közösöknél, csoda lenne ha kihúzná a hivatali idejét, akkora szarkupacot örököl aláaknázva....

Nincs profilkép
#1460 kovacsdezso701230
2020-12-29 11:49:01

Válasz hegesztocsabi #1456. hozzászólásáraPróféta szóljon belőled. De nekem már az sem tetszik hogy azt miért nem tetté a tv-be ha megkapja valaki a tértivevényt és nem megy el oda mert "érdektelen" akkor azt beleegyezőnek kell tekinteni... mert jelen állas szerint az pont a kimérés ellenzőjének kell sajnos.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sokkolta a híres kertészt a kormány terve +PODCAST
Sokkolta a híres kertészt a kormány terve +PODCAST
Kellenek-e vendégmunkások a hazai földekre?
Valóban fantasztikus év lesz 2025? Így látja a szakértő!
Valóban fantasztikus év lesz 2025? Így látja a szakértő!
A kincstári optimizmus túlzó, de valami elkezdődik.
Mitsubishi MT305 összkerekes,  szervós,  négyhengeres,  irányváltós,  30 LE traktor
Mitsubishi MT305 összkerekes, szervós,...

2.800.000 Ft

Mitsubishi GS250 összkerékhajtású,  szervós,  irányváltós,  25 LE traktor
Mitsubishi GS250 összkerékhajtású,...

2.400.000 Ft

Yanmar F6 típusú összkerékhajtású,  háromhengeres,  15,5 LE-s kistraktor
Yanmar F6 típusú összkerékhajtású,...

1.650.000 Ft

Hinomoto N179 háromhengeres,  18 lóerős,  4x4 hajtású japán kistraktor
Hinomoto N179 háromhengeres, 18 lóerős,...

1.750.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]