Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 410.68 Ft USD 393.86 Ft CHF 437.64 Ft GBP 493.58 Ft

Fórum

Osztatlan közös tulajdon megosztása

Létrehozta: marajah , 2010-05-26 15:39:13

Kedvencekhez Segítség

3016 hozzászólás
#116 Bencsiki
2012-02-28 10:12:22

Válasz #114. hozzászólásra

Szuper! Köszönöm!

#115 Vasutas01
2012-02-28 09:43:24

sziasztok!

kis segítséget szeretnék kérni.
apám a nagybátyámmal (rész)tulajdonosa egy okt-nak. rajtuk kívül még 9en vannak benne, tehát 11 manuszé az egész.
apámék odaadnák a részüket nekem, és akkor a többi tulajdonostársat "meginterjúvolva" esetleg még azokat is megvenném.

hogyan lenne célszerű elindulni az ügyben? előre is köszi.

#114 Pintér Zoltán
2012-02-28 09:18:38

Válasz #113. hozzászólásra

NYILATKOZAT

a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon
63/2005.(IV.8.) Korm. rendelet szerinti megosztás
költségeinek megelőlegezéséhez

Alulírott ………………………… a részarány-földkiadási eljárás keretében kiadott és az ingatlan-nyilvántartásba osztatlan közös tulajdonként bejegyzett általam megjelölt ……………………… (település, név) …………… helyrajzi számú földrészletből az 1993. évi II. törvény 12/F.§ (1) bek. alapján tulajdoni hányadom önálló ingatlanként történő kialakítását és ingatlan-nyilvántartási bejegyzését kértem.
(Figyelem! Minden egyes helyrajzi számhoz külön-külön nyilatkozatot kell kitölteni!)

Kérelmező adatai:

Név: ……………………………………………….
Leánykori név: …………………………………….
Névváltozást megelőző név: ………………………
Születési hely: ……………………………………..
Születési idő: ………………………………………
Anyja neve: ………………………………………..
Lakcím: ……………………………………………
Telefonszám: ………………………………………

Költségek megelőlegezésével megosztani kívánt ingatlan adatai:

Település neve: ……………………………………
Helyrajzi szám: ……………………………………
Tulajdoni hányad: …………………………………

Alulírott nyilatkozom, hogy a fent megjelölt földrészlet megosztásával, tulajdoni hányadom önálló ingatlanná alakításával kapcsolatos költségek megelőlegezését vállalom.

Egyidejűleg tudomásul veszem, hogy a Korm. rendelet 1.§-ának (5) bekezdése szerinti megelőlegezéssel történő munkavégzésre csak abban az esetben van lehetőség, ha a feladat végrehajtására a költségvetésben biztosított fedezet a tárgyévben a földhivatalnál felhasználásra került, továbbá, ha a megosztás körzeti földhivatal általa megállapított költségei befizetésre kerülnek.

Tudomásul veszem továbbá azt is, hogy az eljárás földhivatal általi megindítását követően visszavont nyilatkozat esetén, a visszavonásig felmerült költségek visszatérítése is a tárgyévet követő évben történik oly módon, hogy azt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjánál igényelheti vissza.

A körzeti földhivatal eljárását tehát csak abban az esetben folytatja le, ha a földrészlet megosztásához szükséges költségfedezet rendelkezésére áll.

Kelt: …………………, 20. ………… hó ….. nap

…………………………..
tulajdonos aláírása

#113 Bencsiki
2012-02-28 09:07:43

Válasz #109. hozzászólásra

Szia Moly!

Tudnál egy formanyomtatványt / sablonszöveget feltenni, hogy miként kell megszövegezni egy ilyen kérelmet? Hadd ne "fontoskodjék", "tudálékoskodjék" a sok szegény paraszt, mint például én!

Ebben a beadványben kell jelezni, ha esetleg valaki vállaja a megosztás költségeit? smile helpsmilie

#112 Radocz
2012-02-28 09:07:29

Válasz #111. hozzászólásra

"amennyiben a kérelemmel érintett földrészletet erdő művelési ágban tartják nyilván;"

Itt valóban ez van leírva.

Hat hónapja kérdeztem:
2 ha erdőt, hogy lehetne kimérni?

Nem jó település nevet írtam a HRSZ ELÉ, ÍGY NEM TALÁLTÁK MEG.

Akkor még nem mondtak ilyet, hogy nem mérik ki.

Az erdész szakirányítóra így is úgy is szükség van.
smile cowboy

#111 csoppika
2012-02-28 08:24:29

no ez cumi,hogy a kocsog torvenyalkotok nem engedik az erdok kulon mereset... gondolom, hogy az erdeszeknek legyen munkaja, meg tudjanak halaszni a zavarosban...

#110 Radocz
2012-02-27 21:42:31

Ismeretem szerint működnek a kimérések.
Devecser környékén biztos, mert ....

smile cowboy

#109 moly
2012-02-27 18:38:38

Kiválás az osztatlan közös földtulajdonból

Tisztelt Partnereink!

A Polgári Törvénykönyv által is nevesített közös tulajdon megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha valamennyi tulajdonostársnak ez a szándéka, és a felek meg is egyeznek abban, hogy kinek hol legyen a kimérés után a tulajdona.
Ez a módszer azonban a részarány-földkiadásnál a sok tulajdonos miatt nem minősült hatékonynak, ezért lehetőség van arra is, hogy a külterületi termőföldeken úgymond kényszer következtében kialakult közös tulajdonok megszüntetése az illetékes hatóságok közreműködésével megtörténhessen.

Ezek szerint a külterületi termőföldben tulajdonos magánszemély „hatósági segítséggel” kiválhat a közösből és önálló földrészletként nyilvántartott ingatlan tulajdonosa lehet.

A közös tulajdon megszüntetését a termőföld fekvése szerint illetékes körzeti földhivataltól kell kérni.
A kérelem benyújtásának határideje az adott év március 1. napja!

A kérelem benyújtásával a hatóságnak eljárási kötelezettsége keletkezik, tehát előbb-utóbb sor kerül a közös tulajdon megszüntetésére.
A beérkezett kérelmek először egy „szűrőn” futnak át, amely szűrésnél kiválogatják azokat az igényeket, amelyek a jogszabályi előírások miatt nem teljesíthetők. Nem ad lehetőséget a hatályos jogszabályi előírás a közös tulajdon megszüntetésére az alábbi esetekben:

amennyiben a kérelemmel érintett földrészletet erdő művelési ágban tartják nyilván;
amennyiben a földrészlet kiinduló területe, illetőleg a közös tulajdon megszüntetésének eredményeképpen kialakuló földrészletek területe a 3.000 m2-t nem éri el;
az osztatlan közös tulajdon nem részarány-földkiadási eljárás eredményeképpen keletkezett;
az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével érintett földrészlet útról nem közelíthető meg.

Az önálló földrészletté alakítás során az újonnan kialakuló földrészletek megközelíthetőségét úttal kell biztosítani. Ehhez a leendő út helyét az adott település településrendezési tervében foglaltak figyelembe vételével kell tervezni és az út helyének a véglegesítéséhez helyszíni szemlét kell lefolytatni.
Meg kell továbbá határozni a megosztás kezdő helyét, valamint az osztásirányt is. Az osztásirány kialakításánál figyelembe vett szempontok többek között:

földrészletek táblán belüli kialakítása - különösen az erózió által erősen veszélyeztetett, illetve szélsőséges talajadottságú területeken - tegye lehetővé a közel vízszintes művelési irányban művelhető parcellák kialakítását;
a parcellákról elfolyó víz károsítás mentes elvezetése biztosított legyen;
törekedni kell a szabályos alakú földrészletek kialakítására a megosztás során.

Az előkészítő munkálatokat követően a hatóság kitűzi a sorsolás időpontját, melyről minden érintettet legalább 30 nappal korábban értesít.
A sorsolás megkezdése előtt az érintett személyeknek lehetősége van egyezség megkötésére (ennek célja általában a már kialakult használati viszonyok további fenntartása), mely esetben a közös tulajdon megszüntetése az egyezségben foglaltaknak megfelelően történik meg.

Egyezség hiányában sor kerül a sorsolás lefolytatására és a közös tulajdon a sorsolási eljárás eredményeképpen szűnik meg. A sorsolás magában hordozza annak veszélyét, hogy a helyszínen kialakult használati viszonyok „átrendeződnek”.

A közös tulajdon megszüntetésének eljárása akár évekig is elhúzódhat, mivel az eljárás lefolytatását csak akkor kezdheti meg a hatóság, ha az ehhez szükséges költségeket a központi költségvetésből számára folyósították.

Azonban minden földtulajdonosnak lehetősége van arra, hogy a megfelelő anyagi források megléte esetén ún. „előfinanszírozás” keretében segítse az ügye előmenetelét.
Ha a közös tulajdon megszüntetési kérelmet beadó személy vállalja, hogy megelőlegezi ennek az eljárásnak a költségét, akkor a hatóság ezen kérelmek alapján köteles az eljárását lefolytatni.

Az előfinanszírozott eljárás rendje megegyezik a klasszikus eljárási renddel, azonban időben óriási előnyhöz jut vele az érintett személy és az általa megelőlegezett összeget is visszakapja.

A befizetett összegről számlát állítanak ki, ezen számla alapján az eljárás lefolytatását követő évben a befizetett összeget visszatérítik a költségek viselője részére.

A körzeti földhivatal által kiszámított költségeket a megyei földhivatal előirányzat-felhasználási keretszámlájára kell befizetni csekken vagy átutalással. A megyei földhivatal a befizetésekről nyilvántartást vezet, és a megelőlegezett költség beérkezését követő tizenöt napon belül igazolást küld a befizető részére.

A megelőlegezett költségek visszatérítése a tárgyévet követő év január 1-től történik oly módon, hogy azt a jogosultak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál igényelhetik vissza a számla és a befizetésről kapott igazolás alapján.

Akik önálló földrészlet kialakítását nem kérték, azok a visszamaradó földrészleten tulajdonközösségben maradnak.

Amennyiben az információkkal kapcsolatban kérdésük vagy észrevételük van, kérjük, jelezzék a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen!
Korábbi híreinket megtekinthetik honlapunkon a VIP hírszolgáltatás – SZHSZ menüpont alatt.

#108 Radocz
2012-01-06 18:35:40

Válasz #106. hozzászólásra

Na ne!

Államosítást akarsz?

smile cowboy

Nincs profilkép
#106 ano
2012-01-06 16:21:55

Válasz #104. hozzászólásra

politikai akarat kérdése azt mondani, hogy aki 2 hónapon belül nem erősíti meg a tulajdon jogát, az visszaléphet az állami rendszerbe...

#105 pamko
2012-01-06 14:02:09

Válasz #104. hozzászólásra

pedig egynémely helyzet,hátborzongató.
én ,egy 8ha táblába vettem meg ,a amit megtudtam,ugy állt össze ,hogy 18 tulajdon bejegyzés+5 haszonélvező/özvegyi jog és hozzá kell tegyem ,hogy a 1/4-e még mindig nem az enyém ,
3 tul. nem adja el, 2 pedig 23 éve meghalt,az örököseit felkerestem de egy év alatt sem intéztek semmit.

Persze ,a cikkre visszatérve, nem azt akarom mondani ,hogy a szétméregetés jó lenne,mert ez az elaprozodott helyzet ami az országba van kezelhetetlen (azt hiszem legkevesebb 3000nm-t mérethetsz ki), az ilyen apró koronásokat ....hát nem tudom rá kellene venni ,hogy "szálljanak" ki belőlesmile pimp

Nyilván ki melyik oldalon áll ,ugy vélekedik,de elég fos a helyzet,vhogy kezelni kéne

#104 Mf-es
2012-01-06 13:03:54

Válasz #103. hozzászólásra

Szerintem,hiába is akarnák megszüntetni,nemis lehet.Itt vannak 0,5 AK tulajdon részek,ezek a személyeknek nem érdekük,hogy rendeződjön.Sok esetbe nincs is meg a tulaj.

#103 pamko
2012-01-06 13:00:51

http://privatbankar.hu/ingatlan/osztatlan-kozos-tulajdon-magaval-is-kiszurt-az-allam-243536

"Osztatlan közös tulajdon: magával is kiszúrt az állam"

#102 Radocz
2011-11-09 04:49:23

A link beszúrását el....

http://ide-ide.hu/

Más:
Országos Megújuló Energia Nyílt Nap helyszínei:

http://megujulonap.com/?p=25

smile cowboy

#101 Radocz
2011-11-09 04:44:44

Ha befektetői szándékkal vette meg, akkor bérbe fogja adni.
Ha ugyanaz fogja bérelni aki eddig használta, akkor felesleges kiméretni.

Én úgy gondolom, hogy sokszor jobb agy nagyobb sarab földön gazdálkodni, nem garázdálkodni, mint öt kisebb darabon. Ha belegondolok, hogy lovasekével az egy köblös már nagy darabnak számított. most viszont, ha egy napig nem tudok dolgozni egy műveletet már kicsinek számít szerintem.
Ismerősömnek 10 helyen van 20 ha földje.
Ez lenne továbbra is a jövő útja?

Ha benne vagy az osztatlan közösben, neked kellett volna megvenned.
Sajnos még mindig "erősebb kutya gyakorolja a tavaszi szerelmet." Mi arra a garancia, hogy a következő hatalomra kerülő párt nem ugyenezt fogja csinálni?

Én a civil szervezetek és kis pártok össze állásában összefogásában látnám a jövőt. például tetszett, teszik az IDE párt IDEológiája.

smile cowboy

#100 rilex
2011-11-08 22:07:42

Válasz #87. hozzászólásra

Szeretem hallgatni, amit mond, bár néha eléggé el van varázsolva.smile rolleyes
Tüntetni éppenséggel lehetne ott is, de elég furcsán néznénk ki a tábla végén.smile biggrin
Oké, viccet félretéve: értem én, mire gondolsz.
S abban is egészen biztos vagyok, hogy ha ő/ők kerültek volna hatalmi pozícióba, vagy legalábbis közel hozzá, már nem itt tartanánk.

#99 rilex
2011-11-08 22:05:22

Válasz #89. hozzászólásra

Vállalkozó azt mondta, hogy ne aggódjunk, ő a munkát elvégzi, a muksó fizet, hisz megrendelte a munkát, ő azt biztos hogy behajtja, mi meg legfeljebb könnyebben műveljük a földet, ha ő már megszántja azt is, ami már a mienk lenne. Tudom, hogy ezek a dolgok nem így mennek, de nem akart a párom ölre menni ezzel az emberrel, mert eddig elég jóban voltunk, s végül is ő ebben nem is ludas.

#98 rilex
2011-11-08 22:02:56

Válasz #91. hozzászólásra

Köszönöm a segítséget.smile flowerssmile smile
Persze, hogy nem kezdhetett volna a műveléshez, mert persze hogy nem kaptunk még semmiféle határozatot, jogerőre emelkedésről sem, másról sem.

#97 rilex
2011-11-08 22:00:39

Válasz #92. hozzászólásra

A lényeg most nem is ez akart lenni, hanem az, hogy hiába van ott kézzel foghatóan és szemmel láthatóan a tanyahely, az NEM LÉTEZIK!!! Papíron szántó, tehát az már teljesen mellékes, hogy ott semmiféle művelést nem lehet így végezni - legalábbis a földhivatal szerint ez így van.smile cursing
Sok évvel ezelőtt az ilyen területekre, tanyahelyekre jó pénzt vettek fel a tsz-ek, s hasonlók, hogy szántóvá, használhatóvá tegyék. Mondom a pénzt eltették, csak jó részét a munkának nem végezték el. Most lehetne keresni, hogy ki nem végezte el a munkát - illetve nem is kell keresni, mert pontosan tudjuk, ismerjük itt mindannyian, akik érintettek vagyunk ebben a dologban, csakhogy az a tsz már rég megszűnt, jogutód nélkül, akkor meg kin verjék most el az emberek a port?.... áááááá..... minél jobban belegabalyodik az ember lánya, annál bonyolultabb lesz.smile sweatdropsmile wacko

#96 rilex
2011-11-08 21:56:03

Válasz #95. hozzászólásra

Kicsit sokat tudok beszélni....talán szakmai ártalom.smile biggrinEzzel tisztában vagyok, ez "természetes", hogy így van. De itt nem kevéssel van kevesebb terület összesen! Persze, egy önkényes és nem hivatalos mérnök által mért mérésnél is ez szinte "természetes".smile bored

Nincs profilkép
#95 Szabi.
2011-11-08 21:25:18

Válasz #80. hozzászólásra

Nem olvastam végig szóról szóra így lehet tévedek csak az ragadott meg, hogy most az új kiméréssel kevesebb jut.
Persze.
Miért !?
Vannak a területben különböző osztályzatú/AK értékű részek és ez miatt van az, hogy egy volt osztatlanban valakinek a 20 AK-ja nagyobb/kisebb, mint ugyan abban a táblában 1-2 szomszéddal arrébb.

Nincs profilkép
#94 ano
2011-11-08 21:23:46

Válasz #93. hozzászólásra

az a cél, hogy a nagy osztatlan közösbe lehet halászni, ameddig lehet
kutyának nem kellenek az 1/1-es fél hektáros területek, azokkal nincs mit bűvészkedni

Nincs profilkép
#93 gabesz cica
2011-11-08 21:15:15

Az a szomorú , hogy a "rendszer váltás" után 21 évvel
a gazdáknak az osztatlan kőzös tulajdon megszüntetésével
kell nyüglödeni .
A jelenlegi kormánynak sem célja ezt rendbe tenni végre, vagy az a cél ,hogy a gazdák aloll még ezeket a termő területeket is "elprivatizálják"!

Nincs profilkép
#92 ano
2011-11-08 11:43:39

ha egy osztatlan hrsz-ben többféle művelési ág is van, akkor azokat az osztatlan közös megszüntetése során külön-külön kell kezelni. úgy mondják hogy "ki kell venni" belőle.
tehát az lesz, hogy a 20 ha-os szántóból külön hrsz-ként leválasztják azt a tanyás/erdős részt, ami be van ékelve, esetleg hozzá vezető úttal együtt, ennek a tulajai az eredeti osztatlan közös tulajai lesznek az eredetivel megegyező tulajdoni hányadok mértékéig, és a maradék tényleges szántót fogják felosztani.
az valóban nem lehetséges, hogy a 20 tulajdonosból 19 szántót kap, az egyik meg belehúz a szarba, ezt így kell megoldani, és így is oldják meg.

#91 Pityu73
2011-11-08 09:20:11

Na, akkor az történt, amire gondoltam. Nem lesz két darabban a földetek. Rossz hír viszont, hogy alighanem nem ott lesz kimérve, ahol eddig műveltétek.

Jó lenne tudni a tulajdoni arányokat, mert ha a neppernek 50%+1 részaránytulajdona van a táblán belül, akkor meghatározhatja az osztás irányát és sorrendjét.
Ha ez nincs meg neki és nincs semmilyen tényállás, ami részére elő jogosultságot biztosít, akkor - megegyezés hiányában - általában a Földhivatal dönti el sorsolással.
Erről viszont értesítést kellett volna kapnotok és ti - vagy a törvényes képviselőtök - részt vehettetek volna rajta.

A megint más kérdés, hogy nem művelhetné még a földet, mert nem hiszem, hogy jogerőre emelkedett volna a megosztási kérelem:

5) A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének jogerőre emelkedése után az új földrészleteket ki kell tűzni és be kell mutatni. A bemutatás időpontjáról az eredeti földrészlet összes tulajdonosát igazolható módon értesíteni kell azzal, hogy a távollét nem akadályozza meg a bemutatás lefolytatását, illetve, hogy a távolmaradás esetén igazolásnak helye nincs. A bemutatásról jegyzőkönyvet kell felvenni és azt a földhivatali iratokhoz kell csatolni.

Itt vannak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályai:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500063.KOR

#90 Pityu73
2011-11-08 09:00:14

Válasz #79. hozzászólásra

Kicsit pontosítsuk a dolgot, nehogy árnyékra vetődjünk!

- Az 1/1 rész az osztatlan közösből lett-e leválasztva, vagy ez egy attól független terület? Szomszédos tábla? Úttal, vagy árokkal elválasztva?

#89 Mf-es
2011-11-08 08:43:19

Vállalkozót kellett volna hazaküldeni.

#88 Mf-es
2011-11-08 08:39:41

Válasz #69. hozzászólásra

Fogod szántod a tiedet egy darabban,a neppert meg elhajtod a pájszerral.Majd belenyugszik sorsába.

Moderálta: Mf-es (3146) 2011-11-08 08:39:56

#87 kutyalaci
2011-11-08 08:25:35

Válasz #86. hozzászólásra
TancsiNéni!Itt volt nálunk a minap a Morvai Krisztina.Azt mondta az embernek ki kell állnia az igazáért,ha kell oda kell menni és tüntetni.
smile oops

#86 rilex
2011-11-07 23:11:37

Válasz #85. hozzászólásra

Nem. Hajdú-bihari.

Nincs profilkép
#85 cobra
2011-11-07 23:07:54

Válasz #84. hozzászólásra szabolcs szatmári vagy?

#84 rilex
2011-11-07 23:04:19

Válasz #83. hozzászólásra

Néha már belefárad az ember ezekbe a szélmalomharcokba...smile sweatdrop
Köszi, hogy próbálsz segíteni.
Ha lesz fejlemény, majd referálok.smile rolleyes

Nincs profilkép
#83 cobra
2011-11-07 23:00:36

Válasz #82. hozzászólásra

mindenképp a jegyző a megoldás őt kell sarkalnatok
de a jegyzőnek is van felettese a megyénél
csak nem jut most eszembe hogy hivják
valami jogászt kérdezz meg ki a körjegyzőség felettes szerve
és oda címezz a problémáddal levelet
sőt nyugodtan leirhatod hogy véleményed szerint nem akar vagy kikerüli a hivatalos eljárást
nyugodt lehetsz az orrára fognak koppintani de vigyázz
ne sérts és ne vádolj meg senkit nehogy a fagyi visszanyaljon

#82 rilex
2011-11-07 22:35:08

Válasz #81. hozzászólásra

A jegyző nálunk egy kalap xar...már elnézést...smile oopsŐt is ideje lenne lecserélni.smile hammersmile hammersmile hammer
De tudom, hogy csak így senki nem rendezkedhet, hogy fogom magam, leütök négy karót, oszt annyi.smile cursingsmile cursing

Nincs profilkép
#81 cobra
2011-11-07 22:33:28

önhatalmulag nem álhatna bele! szerintem
először a közigazgatásilag illetékes jegyző indithatna eljárást ellenetek birtokvédelem címén
ugy tudom

#80 rilex
2011-11-07 22:25:31

Válasz #76. hozzászólásra

Még nincs a kezünkben jogerős ítélet. Csak "hallomásból" tudom, mit döntött a bíró. Ez is egy furcsa helyzet. Egyik földszomszéd telefonált a múlt héten, hogy szántják a földet - amit eddig mi használtunk. Persze utána néztünk, mondja a vállalkozó, aki szántott, hogy az új tulaj mérte ki a földet oda, őt megbízta a szántással. No és akkor most ez hogy is van? Mi még semmiféle hivatalos értesítést, határozatot, döntést, semmit nem kaptunk sem a bíróságtól, sem a földhivataltól. Ha jól tudom, a földhivatalnak kellene erről értesítést küldeni, térképvázlattal, egyebekkel, s csak ők mérhetnének. Ehhez képest ez van.smile cursingsmile cursingsmile cursing Ahogy kimérte, több eddigi tulajnak sem maradt annyi terület, mint kellene lenni földhasználati lap szerint.
Gondoltam, fel kellene jelenteni birtokháborításárt.smile hammer

Egyébként anno volt egy összejövetel,amikor még csak az első darab föld volt a tulajdonunkban. Sorsot húztak a jelenlévők, persze, fele tulaj sem volt ott. Már akkor sem lehetett egyezségre jutni, mert van egy tanyahely is a területen, ami nem művelhető terület a valóságban, de a földhivatal szerint az szántó!!!! Több mint egy hektárnyi földön nem lehet semmit csinálni, mert fás-erdős-épületromos stb. De a hivatal szerint ott nincs semmi!!!!

Nincs profilkép
#79 Zolika
2011-11-07 17:01:05

Válasz #66. hozzászólásra

zsír, köszönöm
esetleg tudsz valami rendelet vagy törvényszámot ahol le van ilyesmi írva??

köszi

#78 Radocz
2011-11-07 16:21:05

Válasz #77. hozzászólásra

Biztos okod volt az összevonásra. Ehhez sem értek.
smile cowboy

Nincs profilkép
#77 cobra
2011-11-07 14:45:17

Válasz #71. hozzászólásra

nem vettem fel mert belterületi ingatlan volt és épiteni akarok rá
de ez az összeg ugyan ennyi ha külterület lenne

Nincs profilkép
#76 SAPSifüles
2011-11-07 13:06:27

Válasz #73. hozzászólásra

Jogszabálysértésre hivatkozással a jogerős ítélet felülvizsgálatát lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságtól, a közlésétől számított 60 napon belül.

Ha az osztatlan közös tulajdon a részarány kiadás során keletkezett, akkor a 63/2005. (IV. 8.) Korm. rendelet értelmében egyezség hiányában a földrészlet megosztásának sorrendjét sorsolással kell megállapítani.

#75 Pityu73
2011-11-07 10:17:54

Válasz #74. hozzászólásra

Tényleg érdemes lenne részleteiben jobban leírni, mert ahogy ez a történet itt le van írva, az úgy nem történhetett volna meg.

Osztatlan közösben a tulajdonrészek összeadódnak, nem lehet kétfelé szakítani. A 3 hónap előnnyel sem lehet gond, ha közben nem írtak alá közös tulajdont megszüntető szerződést.

#74 Radocz
2011-11-07 09:31:00

Válasz #67. hozzászólásra

"Előtte pár hónappal ez a díszpinty elindította, hogy ő kiméreti a földjét."

A három hónap volt a hiba, vagy úgy általában?
smile cowboy

#73 rilex
2011-11-06 19:45:26

Válasz #72. hozzászólásra

Esetleg az uniós törvényhozáshoz lehetne még fellebbezni, egyébként minden utat végigjártunk.smile sweatdropsmile wackosmile sweatdropA bíró úgy fogalmazott: ilyen a törvény. Úgyhogy törvényt kell/ene változtatni, de ehhez úgy tűnik, nincs megfelelő apparátus.

#72 Radocz
2011-11-06 18:21:05

Válasz #69. hozzászólásra

Ha még van lehetőséged fellebezni, akkor utána érdeklődök. A VM Miniszter ig tudok menni, ha nekünk van igazunk.
Ha nincs, akkor meg fogják változtatni a törvényt.
Van emil címem, ahova el tudom küldeni a történeted.

smile cowboy

#71 Radocz
2011-11-06 18:17:37

Válasz #70. hozzászólásra

"és végezetül nem megosztás összevonás amit ebben az évben csináltam 3 külön álló 1/1 egymás melleti helyrajzi szám összevonása 1 területté mely költsége 156 000 ft ba került"

A birtok összevonásra felvetted a pénzt, vagy miért csináltad az összevonást?

smile cowboy

Nincs profilkép
#70 cobra
2011-11-06 17:38:38

tisztelt gazdatársak!
ne bosszankodjatok a kimérésen,hisz a földhivatalok épp ellenérdeke hogy a területek kimérve 1/1 tulajdoni hányadba legyenek.
miért is?
hisz egyrészt igy munkahelyek szünének meg,nem volna illeték bevétel és nem tudnák visszafizetni az unió által kapott pénzt amit mondjuk arra kaptak hogy fejlesztéseket valósitsanak meg.
jelenleg egy 1/1 tulajdoni hányad földhásználat bejelentéséhez nem kell térképmásolat ami ugye 6000 ft
mellékesen egy osztatlan közös tulajdonban lévő gazdálkodók mivel nem tudják pontos területnagyságukat csak megegyezés alapján müvelik adott esetben egy mvh területellenőrzés során fent akadnak a rostán és ugye itt már szankciók lépnek életbe.
ami alapján nincs teljes összeg kifizetve vagy rosszab esetben büntetés kiszabva.ami ujra csak az állam kaszába kerül.
utoljára de nem utolsó sorban vannak olyan spekulánsok nagygazdaságok akiknek lobbi érdeke hogy ne legyen 1/1 tulajdoni hányad mert osztatlan közös tulajdonban értéktelen értékesithetetlené válik a terület igy nem
kell egyes gazdaságoknak zrt-nek álló tőkébe tenni a pénzüket hanem 10-20 évre bérletre veszik és löknek érte kis aprót!
saját tapasztalatom alapján azt ajánlom ha több osztatlan közös tulajdonnal rendelkeztek keressetek olyan embereket gazdálkodókat akivel föld cserét tudtok csinálni,és cseréljétek össze több tulajdoni hányadotokat egy földrészletbe ott legyen minél nagyobb tul hányadotok-
és végezetül nem megosztás összevonás amit ebben az évben csináltam 3 külön álló 1/1 egymás melleti helyrajzi szám összevonása 1 területté mely költsége 156 000 ft ba kerültsmile thumbupcool

#69 rilex
2011-11-06 16:01:51

Válasz #68. hozzászólásra

Pedig a történet úgy szólt, ahogy leírtam.
Mi is így gondoltuk, de látod, mi lett a nóta vége!smile hammersmile cursingsmile hammersmile cursing

Nincs profilkép
#68 Lajos76
2011-11-06 15:28:57

Tisztelt Gazda társ !
Ha egy azon helyrajzi szám alatt voltak a megvásárolt tulajdon részek és ugyan az a tulajdonosa, akkor a nyilvántartás szerint az összeadódik.
Tehát olyan nincs okt-ban hogy több darabban van, mert csak tulajdonrészek vannak. Okt megszüntetésénél is így veszik figyelembe.

#67 rilex
2011-11-06 15:18:28

Nekem van egy szép történetem ezzel kapcsolatban.smile wacko
Osztatlan közös. Már vagy tíz éve van benne egy nagyobb területünk. Közben egy kicsit nagyobbat megvett egy nepper, akinek esze ágában sincs gazdálkodni, csak befektette a pénzét, meg várja, hogy eladhassa jó pénzért külföldinek. Tavaly vettünk még abban a táblában egy bő három hektárnyi területet. Előtte pár hónappal ez a díszpinty elindította, hogy ő kiméreti a földjét. Mi úgy nem egyeztünk bele, ahogy akarta, gondolván, mi is egybe szeretnénk a területünket, nem két darabba ugyan abban a táblában. Ebbe ő nem akart belemenni. Földhivatal, ügyvéd, bíróság, ítélőtábla - mindent megjárt az ügy. S a múlt héten megszületett az ítélet: az nyert, aki sosem akar gazdálkodni, eszében sincs állatot tartani, vagy földet művelni. Mi állattartó teleppel rendelkező családi gazdaságként meg nyelhetünk nagyokat, mert nem tudtuk elérni, hogy egy darabba legyen kimérve a földünk. Hol van itt akkor az új földtörvény elve, hol van a birtokegyesítési elgondolás stb? Hajrá fidesz!smile cursingsmile cursingsmile cursing

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Jelentős mennyiségű gabona megy külföldre
Jelentős mennyiségű gabona megy külföldre
Tízmilliárd eurót meghaladó agrárexport: a gabona és a takarmány a növekedés...
Sajtóközlemény
Támogatás ökológiai, társadalmi témáknak: indul a Marc Impact
Támogatás ökológiai, társadalmi témáknak: indul a Marc Impact
Általában nem bővelkednek forrásokban az ilyen jellegű vállalkozások.
Borbála 9 éves magyartarka
Borbála 9 éves magyartarka

600.000 Ft

Fűnyíró traktor,  fűnyírótraktor
Fűnyíró traktor, fűnyírótraktor

400.000 Ft

3 fejes Garami eke fésűvel
3 fejes Garami eke fésűvel

380.000 Ft

Fűnyíró traktor,  fűnyírótraktor
Fűnyíró traktor, fűnyírótraktor

245.000 Ft