Hirdetés
Fórum
- Direktvetés, no-till. új
- Fűtési rendszerek új
- Claas traktorok új
- Traktorok átírása új
- Napraforgó ára új
- Fórumtalálkozó az AGROmashEXPO-n! új
- Milyen pótkocsit vegyek? új
- Teleszkópos rakodógépben melyik a jobb? új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
818 hozzászólás
Válasz #265. hozzászólásra
mivel mész széltippan ellen? Tavaly én a Lentipúrral megszívtam, kurva nagy fajsúlyú anyag és későn indítottam el a keverőt, ill keveset járattam,, meg is lett az eredménye az első körben, olyan volt mint a piros ász vitt mindent, ahogy a táv növekedett az indulástól úgy lett egyre több a búza a vetésben.
Válasz #265. hozzászólásra
Felénk a széltippan ismeretlen növény,még nem találkoztam vele.
Válasz #264. hozzászólásra
sok benne az egyszíkű, így inkább lenyomjuk most Puma-val, mert nem bokrosodik jól miatta.
Válasz #264. hozzászólásra
Mi is leszórtunk már pár hektár búzát és őszi árpát. Hihetetlen mennyiségű széltippan kelt ki, főleg repce elővetemény után. Érdemes megnézni, mert felénk sem volt eddig jellemző, most is a vetőmagra tippelünk, hogy az volt szennyezett. Mert a saját fogott magos területen nincs ilyen gond.
Válasz #261. hozzászólásra
Búzát ilyen korán kezditek?
Válasz #261. hozzászólásra
Nurell 2d és a Talstar is bír 6-8 napos hatástartammal, ezek preventív védelemnek is megfelelnek. Normál prietroid nem jó mert csak kb 1 nap még annyi sem a hatása, és csak azt viszi el amivel közvetlenül találkozik.
én csütörtökre tervezem az ikarust kiszórni
bogárnak nyoma sincs egyenlöre
Válasz #260. hozzászólásra
mi is holnap megyünk ikarus-ozni is, meg búzába gyomírtani is...
bogorat én sem látok, de lehet megérné valamit tenni ki preventív védekezésnek...
Válasz #259. hozzászólásra
Én holnap tervezem az ikarust kifújni,ha nem lesz fagy reggelre. Bogarat még nem találtam,pedig pár napja kint van a sárga tál.
Hétvégén már eshet megint, én holnapután kezdem.
Válasz #257. hozzászólásra
holnap permetezés! remélem összejön
Válasz #254. hozzászólásra
tegyétek ki a sárga tálat ma nálunk du. csak 8-9 fok volt és már 3 db ormányos feléledt, én úgy gondolom hogy a köv két napban hagyom szikkadni (22 mm-vot) szerdától 14-16 fokot ígér napközben én akkor odabaxok nekik. Felszereltem a permetezőt, tartályok a pótkocsin, szóval ha minden összejön akkor szerdán fújom nurell 2d + jello mixel.
Válasz #255. hozzászólásra
még mi sem szórtunk vegyszert ki .20 mm eső esett.
a gyomirtóval beszegem mert belül nincs gyom ,utána meg lehúzom karate zeonal meg lökök bele valami élékitővaditó anyagót pluszba
februárban kapott kaját 2.5 mázsa NPK meg 2 mázsa 34% N én most nem adok még neki .....
2. fejtrágyát mikorra tervezitek dobni?
Válasz #253. hozzászólásra
Jaja!
Én még kis sem raktam a tálat.
Pedig itt van az ideje.
Válasz #252. hozzászólásra
várni kell! a dögök most 2-3 napig nem mozognak ilyenkor elbújnak, ha 10 fok fölé megy tartósan, úgy számolom az kb. szerda- csütörtök környékére lesz, akkor tervezem, de előtte azért a sárga tálat nézzük meg.
Válasz #251. hozzászólásra
Jah még én sem permeteztem...csak fejben van eltervezve.
Itt is volt eső tegnapig 12mm. Most viszont megint hideget mond, éjszakára mínuszokat, úgyhogy még én várok.
Válasz #250. hozzászólásra
b@ssz@tok meg én még azt sem tudom hogy az első rovart mikor nyomom ki???? A héten kedden fogtam at első bogarakat, szerda óta ma délig baxta az anyját az eső, itt nálunk 22 mm volt mire rá tudok menni 3-4 nap péntek -szombatra meg újra ígéri a csapit hogy a rosseb egye meg. Ti már permeteztetek???
Válasz #248. hozzászólásra
Én a második rovarral nyomatom ki a carrambát.
Meg adok neki lombot is.
Válasz #248. hozzászólásra
Mehet, persze. A lényeg, hogy legyen elég lombfelület ami már fel tudja venni a regulátorokat. Igazábol a szárbaindulás időszakában sem lenne késő, sőt.(10-15 cm)
Sziasztok!
Szerintetek az első rovarölőszeres kezeléssel(nurelle-d) együtt ki lehet adni a carambát vagy a charismát???
Válasz #246. hozzászólásra
Jártam arra is,apukám meg ott esett fogságba. Mikor arra mentem először /1978-ban/ahogy leírta úgy nézett ki.Pedig eltel 34év. Később a 90--es évekre azért elkezdted változni.Igaz azóta meg 33 év, 78 óta.
Válasz #244. hozzászólásra
De igen! Opálosi Balla szőlőbirtok,brutál jó borokkal!másnap ilyen volt a fejem:
Válasz #243. hozzászólásra
ok.vettem.
Válasz #243. hozzászólásra
Az nem ott van Arad meg Lippa közt félúton , a baloldalon?
Válasz #242. hozzászólásra
Egész konvollyal vonultunk!
Válasz #241. hozzászólásra
mi a faszé nem jöttél be?
Válasz #240. hozzászólásra
Heló Szabi! Játrtam felétek pénteken!Ménesi borkóstólóra menvén!
Válasz #239. hozzászólásra
fújás letudva csak 1xakadtam el.ma már 26-28db volt a sárgatálban,tegnap 9.
Válasz #232. hozzászólásra
Hallgatni akatram Szabira, gondoltam megfújom ma a repcetáblákat. Reggel 10 óra körül már olyan felhős volt hogy nem mertem nekiindulni, 11 után meg már szitált is az eső. Most meg egész délután csepereg, úgy hogy alma a fa alatt.....Nurellnek mennyi idő kell a felszívódáshoz?
Köszi srácok!
Jah, lehet regulátornak még korán lenne kicsit.
2. rovart kb. mire időzítitek?
Válasz #235. hozzászólásra
most csak rovar,a többi következő fújásnál
Válasz #235. hozzászólásra
a polybor 140 helyett tegyél jello-t 4 l/ha A polybort vagy Wuxal boront majd bimbós állapot előtt tedd.
Egy Nurelle-Carramba turbo-Polybór140 combóhoz mit szóltok így először repcére?
Együtt mehetnek ezek?
Válasz #233. hozzászólásra
Nem spórolunk ilyenen mikor a bankba ott ülnek a juró milliók parasztok ...
-és ha jól gondoltuk nem egy szerköltség marad meg a Zsófikra.
Válasz #231. hozzászólásra
Válasz #229. hozzászólásra
csak azt se felejtsd el,hogy ha hinni lehet az előrejelzésnek kb. 1hétig tuti nem lehet permetezni.Inkább most 1 felszívódó szerrel lefújom és legalább a repce miatt nem fogok idegeskedni.Következő fújásnál újra kap rovarölőt is.
Válasz #230. hozzászólásra
Fújni kell mint a bolond most , 2-3 hét múlva is és így tovább ,Nurellel , Pirynex R pack-al , Gazelle-vel amíg van mozgás ...
Ha jó a repce ölni kell őket nem a mende-mondákra adni.
Elkésik az ember 1 hetet és baxhatja az egészet !
Válasz #229. hozzászólásra
Szerintem legtöbben csak az elméleti információk, meg az alapján döntünk hogy talál e bogarat a repcében vagy nem.De, hogy mikor bagzanak, meg hogy ennek az ideje, hogy függ össze a későbbi károsítással és mikor optimális permetezni, hát meg emelem a kalapom az előtt aki ezeket a összefüggéseket gyakorlatból érzi!
Válasz #227. hozzászólásra
én nem kapkodnám el! olvasd el a 220-as hozzászólást ott az igazság. Igaz az 5-7 napon már hűvösebbet ígér, de akkor az ormányosok is szüneteltetik tevékenységüket. Én tapasztalatból azt mondom hogy meg fogom várni a követketző meleg periódust kb jövő hét szerdára már ígéri újra a meleget. Még csak 4-5 napja van jó idő, sztem ez még csak a betelepedési fázis........ Vagy nincs igazam, ki hogy gondolja?
Nurelle D-vel mentek???
Válasz #224. hozzászólásra
holnap fujás
Válasz #224. hozzászólásra
ma 5-db ot fogtam sárga tállal reggel tettem ki és du-ra megjöttek. De amilyen időt ígér a köv napokban permetezés nemigen lesz....
Mi még nem tettünk ki tálat.
De ha csütörtökre megjön a beígért 20-30 milli eső, akkor még egy darabig nem lehet még a földre sem rámenni sajnos, pedig már olyan jól száradt
Kinél, hogy állnak az ormányosok.
Én eddig mindössze egy nagyrepceormányost fogtam a sárga tállal.
Válasz #222. hozzászólásra
Ha a hőmérséklet eléri az 5-10 C-fokt, megkezdődik a betelepedés, ez eltart 1-2 hétig Tehát az előrejelzett hőmérsékletek alapján kb a jövő hét elején közepén ki lehet rakni a tálakat az előző hozzászőlásban leírt módon. A rajzás kb 3-4 nakig tart ekkor dugnak egyet és utána petéznek. Sex közben kell lelőni őkekt, még peterakás előtt Kiteszed a tálat és naponta figyeled ha a számuk egyik napról a másikra már nem növekszik akkor 1-2 napon belül befejezik a rajzást és párosodnának, de te szépen lepermetezed őket és koniec nekik
Válasz #221. hozzászólásra
Ahogy mondod, érdemes egy kicsit kiemelni az állományból és legalább kettőt kitenni.
Válasz #220. hozzászólásra
köszi, ez sima sárga edény a háztartási boltból, bele kis mosószeres víz?
Válasz #219. hozzászólásra
SÁRGA TÁL!!!!
A legutóbb amit olvastam a védekezési küszöb:
nagy repceormányos 10 egyed/3nap
repceszár-ormányos 15 egyed/3nap.
A védekezést ezt követően legkésőbb 5-7 nappal el kell végezni.
Ki mikorra időzíti az első rovarölőzést, a szárormányos ellen? Mondjuk gondolkodás nélkül amint eléri a 12 fokot a hőmérséklet? vagy keresitek a bogarat a levéltőnél? Elméletileg a sárgatál lenne a legkorrektebb de nem hiszem hogy sokan használják gyakorlatban, vagy mégis? A hálózásos módszer működik eggyáltalán az életben? Vicces lenne márciusban parasztokat látni a repceföldeken lepkefogóval csapdosni!