Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 200,93 Ft/kg volt 2024 decemberében. A zsírtartalom stagnálása és a fehérjetartalom 0,04 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos növekedése mellett a nyers tej átlagára 5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 24 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. Ugyanekkor a nyers tej kiviteli ára 213,14 Ft/kg volt – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
Hozzáteszik, hogy a nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 novemberében
- Új-Zélandon 33 százalékkal,
- az Európai Unióban 17 százalékkal,
- az USA-ban 12 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
A nyers tej havi termelői árának alakulása a világon – Forrás: AKI
A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2025 3. hetében 18 százalékkal, a cheddar sajté és a teljes tejporé egyaránt 15 százalékkal, a sovány tejporé 4 százalékkal nőtt 2024 azonos hetéhez képest. Ugyanakkor az elmúlt hetekben mind Olaszországban, mind Hollandiában 10 euróval csökkent a nyers tej spot piaci ára– emelték ki.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024. decemberben az előző hónaphoz képest az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 8 százalékkal, a tejfölé 6 százalékkal, az 1,5 százalék és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé egyaránt 5 százalékkal, valamint a trappista sajté és a gyümölcsös joghurté egyaránt 4 százalék emelkedett – áll az AKI jelentésben.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, 0,5 százalékkal pedig az előző haviakat. Az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, 2023. decemberhez viszonyítva. Ezen belül a tejé 19,5, a vajé, vajkrémé 16,4 százalékkal emelkedett.
Indexkép: Shutterstock