Hirdetés
Fórum
- Zetor traktorok új
- Agrárkamara új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kukorica vetőmagok új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Juhtenyésztés új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Haszonbérleti szerződés új
742 hozzászólás
Válasz #190. hozzászólásra
repcét vagy canolát vetnek?
Válasz #190. hozzászólásra
- őszi vagy tavaszi repcét vet?
- egyébként az feleslegesen sok, a fele is bőven elég 300 ezernél nem vetnék többet
- ott a vetőgép, lehet állítgatni, próbálgatni
0 angol tudással felvettem a kapcsolatot egy kanadai sráccal aki több
mint 10 éve veti a repcét 75 cm sortávra.És többek között kérdeztem tőle mennyi magot vet hektáronként?Ezt a választ kaptam
This year we sowed 250,000 seeds per acre which would work out to 617,750 seeds per hectare.
Válasz #188. hozzászólásra
akkor még nem gyomosodik
Válasz #185. hozzászólásra
Az árpa szépen kikelt amit a kombájn szétszort, gyomokat még nem látni.
Válasz #186. hozzászólásra
dudva = gyom
Válasz #185. hozzászólásra
Ezt hogy is érted?
Válasz #183. hozzászólásra
a sávművelés között nem dudvásodik még?
Válasz #182. hozzászólásra
Köszi.Mivel és hányszor gombaölőztök?
Válasz #180. hozzászólásra
Jó kérdés.Mindenki mást mond,valaki azt mondja ugyanúgy mint gabona
sortávra a másik meg fél adaggal javasolja.Szerintem a kettő közöttit
fogom megcélozni.Meg kérdés hogy a vetőgép hogy fogja szeretni.
Válasz #179. hozzászólásra
Nálunk szokott lenni napra-búza-repce-búza, és napra-búza-repce-búza-repce-búza/kukorica forgó is, eddig nem vettem észre hogy gond lenne, hozzá teszem naprát mindig,és legtöbbször a repcét is gombaölőzük.
Válasz #177. hozzászólásra
Az őszi sorközművelést mekkora korában csináljátok?
Sávpermetezős sorművelővel meg lehetne olyankor oldani a gyomirtást?
A butisan star nem használható már akkora fejlettségnél tudtommal.
Esetleg az IMI-s repcénél megoldható lenne.
Viszont azok termésszintje eléri a hagyományos hibridekét?
Válasz #178. hozzászólásra
Mekkora tőszámmal lesz vetve?
Válasz #178 hozzászólás Érdeklődnék! Vetett már valaki 2év kihagyással repcét ugyanabba a földbe?ESetleg napraforgó búza tritikálé repce,olajretek búza tritikálé repce forgója volt valakinek?
Válasz #176. hozzászólásra
6330 jd-vel húzom.Nekem is univerzális kormány szettem van el megy benne szépen.A sávok kb 20 cm szélesen vannak megművelve úgyhogy
szabad kézzel is be lehetne vetni.
Válasz #169. hozzászólásra
Mi pont ezért fordultunk a 75 cm-es sortáv felé! Egy szemenkéntvetőgép pontossága, magtakarása, mélységtartása, magelhelyezése nagyságrendekkel jobb, mint a legjobb gabonavetőgépé. Felénk a nyárvégi valamint a téli időjárás alapvetően nem kedvez a repcének, így a hagyományos módon elvetett repce sokszor nem, vagy hiányosan kel, vagy nem éli túl a telet.
A lényegesen jobb vetőgép után jobb a kelés, míg az alacsonyabb tőszám miatt lényegesen kisebb az őszi költség, mint gabonavetőgép esetén. Csak abba gondolj bele, hogy a legdrágább hibrid is 12-15 eFt/ha, a vetés filléres költség, esetleg ősszel kap egy sorközművelést, és annyi. Tavasszal ha megérdemli, akkor nyomni alá az anyagot, meg fújni éjjel nappal, és megvan a 4 tonna. Ha gyenge, akkor kap egy sor kombinátort, és már húzod is bele a kukoricát vagy amit csak szeretnél...
Válasz #151. hozzászólásra
Szia Decsi!
Azt szeretném kérdezni tőled, hogy milyen traktorral húzod a szemenkénti vetőgépet. Mi is kipróbálnánk a sávos repce vetést, de nekünk egy 6320 SE traktor húzná univerzális kormány készlettel, és nem tudjuk, hogy pontosan vinné- e a gépet.
Üdv.
Szia Decsi!
Azt szeretném kérdezni tőled, hogy milyen traktorral húzod a szemenkénti vetőgépet. Mi is kipróbálnánk a sávos repce vetést, de nekünk egy 6320 SE traktor húzná univerzális kormány készlettel, és nem tudjuk, hogy pontosan vinné- e a gépet.
Üdv.
Válasz #173. hozzászólásra
Mi az hogy ha értékelhető?
Válasz #172. hozzászólásra
Ha értékelhető lesz megírom.
Válasz #171. hozzászólásra
Ezért kérdezem a sortávkísérletet, mellé a vetett a hektáronként magszámot.
Válasz #169. hozzászólásra
Ez így van erre is mindenkinek rekordközeli termése van, a repce elég rizikós növény, nem lesz mindig ilyen termés ez egyértelmű.
Válasz #168. hozzászólásra
mindenképpen írd majd meg ebbe fórumba, köszi
Válasz #164. hozzászólásra
ez így van.
azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az idei évjáratot a repcések arany betűvel írják a naplóba, elképesztően szerencsés időjárás volt a repcére. tudni kell, hogy minek köszönhető a magas átlag, és ez nem biztos, hogy csak a sortávnak, tőszámnak. gabona sortávon is 4,5-5 tonna körüli repcék vannak, és e fölött, akár üzemi átlagban is. dehogy akinek eddig 25 mázsa volt, annak idén lett 32, akinek 32 szokott lenni, annak lett 40, és akinek 40 szokott lenni, annak lett 50 mázsája, ez egy ilyen év...
csak azért mondom ezt, mert nehogy abba a hibába essünk, hogy mostantól minden év ilyen lesz, és főleg hogy csupán annak köszönhető a jó termés, mert jó technológiát csináltunk. jó volt idén minden, aki a repce igényeit ki tudta elégíteni, annak nagyon jó lett, szerintem sortávtól, tőszámtól (200e-500e) függetlenül. de ahogy mondod te is, nem lesz ilyen minden év, és ha kedvezőtlenül alakul akár a tél, akár egy vadkár, akkor sokkal rosszabb is lehet egy kis tőszám, és ha arra elkezdődik a gondolkodás, hogy érdemes-e tavasszal etetni a gyengébbet, akkor régen rossz az egész...
Válasz #166. hozzászólásra
Van egy másik táblában azt még nem vágtuk.
Válasz #163. hozzászólásra
Nem emlékszem pontosan talán 400.000, szemenkéntivel vetettük egyébként nagyon körülményes volt beállítani a tőszámot. A hibrid pioneer pr46w21.
Válasz #162. hozzászólásra
Volt kísérleted különböző sortávokra azonos technológia mellett? Mi lett ?
Válasz #161. hozzászólásra
Fajtát lehet tudni?
Szép a repce, szép eredménnyel. Sajnos ezt a 75 cm-es sortávot én nem tudnám használni a vadkár miatt. Ha a disznó csak megtúrja az eggyeik sort akkor már csak 150 cm van a következő sor, és ha a két szomszádosat akkor nincsen végkép esély hogy a repce behozza. Klaszikus vetésnél ha meg is túrja a disznó, akadnak egyedek amik túlélik és úgy ahogy növekszik a növény a disznótúrásban.
Válasz #162. hozzászólásra
Nagyon szép! szemenkénti vetőgéppel vetettétek? hány szemet vetettetek hektáronként?
Levágtuk a 75 cm-es repcét elégedett vagyok vele 4.5T körül adott. Ahogy néztem ott volt a legoptimálisabb a tőszám ahol 200.000 tő/ha körü jött ki a tőszám, látszik a képeken, hogy simán benőtte a repce a sort akár még nagyobb sortávot is elbírt volna.
Akkor most se folyékonyat se szilárdat nem szórsz?
Válasz #157. hozzászólásra
Sosem száll ki, a hátsóablakon adják be neki az ennivalót, meg a tiszta ruhákat
Válasz #157. hozzászólásra
Jól látod!Elég körülményes a a tartály elejénél a kormányt alá szedve.
Egy apró technikai kérdés: A gépész hogy száll be a traktor fülkébe? Erről a képről úgy látszik, mintha még az ajtót sem lehetne kinyitni.
30 cm mélyre állítottuk,és azért próbálnám így mert sokkal kevesebb a költség.
Válasz #153. hozzászólásra
miért veted 75 centire? az idén is elég szép termésed lett
Válasz #153. hozzászólásra
Értem, köszi Milyen mélyen dolgozott??
Válasz #152. hozzászólásra
Most semmit nem szór.A hátsó tartályból szilárd műtrágyát szór.
A folyadék tartályból gondolom nitrosolt kap, de hátul milyen granulátumot szór??
Ha az időjárás kibírja holnap kész lesznek a vető sávok a jövő évi 76 cm
repcének.
Válasz #149. hozzászólásra
Ja!A sávtisztítóval letolom a port és 2-3 cm-re rakom le a magot a nyersbe.
Ez a terv.
Válasz #135. hozzászólásra
Ezt hogy érted? Ha 6-8 cm-re van a nedvesség, akkor odatennéd a magot?
Válasz #146. hozzászólásra
Helló Decsi!
Érdeklődnék milyen vetőtárcsával veted majd a repcét?Úgy tudom JD vetőgéped van.
Válasz #137. hozzászólásra
Az valóban jó ár főleg hogy mást nem kell vele csinálni
Válasz #145. hozzászólásra
Igen gps-sel huzzák bele a sávokat nekem megadják a koordinátákat és én vetem be.
Válasz #144. hozzászólásra
GPS-l dolgozik,és utánna az a gép vet?
Válasz #143. hozzászólásra
Az engem nem zavar.
Válasz #142. hozzászólásra
Az üzemanyag ár!