Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak640 FtBenzin árak632 FtEUR401.93 FtUSD385.06 FtCHF426.08 FtGBP482.86 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Én ma láttam cimborámat miskolc felé menet, 6499-el húzta a Terracult-ját maxi mélyen kb 35centire a hanntott tarlón.
Olyan munkája van mint az állat! Kegyetlen! szerintem nincsen jobb szerkezet, igaz a 230lóval 3métert húz azzal sem szalad el ilyen mélyen, de szépen megy és az ékgyűrűs henger meg nagyon szépen teszi a dolgát.
Vetés előtt műtrágyát bedolgozik carrierrel sekélyen és kész, veti utána vagy másnap. Azt mondja, hogy jobb így, megtud kelni a talaj, betud éredni és így jobban tud korán fejlődni a repce.
Én úgy gondoltam hogy a hnntott tarlókat végiglazítjuk mondjuk a jövőhéten aztán vetés előtt majd egy hónap múlva meg megy a rövidtárcsa sekélyen.
Száraz fődben főlg ha kicsit röges is esetleg akkor jó rá a henger pláne ha nincsen csapadék de tavaly ellett cseszve nekünk a cambridge-el lehúztuk aztán még 150-200mm eső bepaskolta. Ahol nem ment a henger mondjuk oszlopok mellett sokkal jobb volt a repce már ősszel is de most aratáskor is.
1x vetettem kibaxott homokos területben, majd lehengerezték, ki sem kelt..........a henger elnyomta még vagy 10 cm-re, rapiddal vesd ahogy kell és csókolom.....
Mindig jön rá egy kis eső,meg annyira azért nem száraz az ,olyan még nem volt hogy ha magasra van vetve ne kellne ki,de olyan már igen hogy mélyről nem jött ki...
Max egy centi a kettő is néha sok(!) a homkban...Itt nem a kiszáradástól kell félni sokkal inkább a mélyre került magoktól...Idén igy szívtunk meg egy táblát(ill tavaj...),mindent négy centire vetünk és a betonon beállítot Véder a homokba "eldúgta" a magot aztán újra vetés volt...Plusz még ha rájön az eső a homok olyan tud lenni mint a beton(elég ha felső 5mm ilyen) ,másodikra már egy centire volt vetve és így már kikelt...A repcénél elég ha félcentis nyítot magárokba kerül akkor is ki kell mindegyik...A szomszédban egy Leily vetőgéppel ilyenkor kiaksztják a feszítő rúgókat teljesen és csak úgy az önsúlyától lebeg(igaz nem rohannak,ha már a repce "rohan"...
igazad van! És ezeket a nagysortávú technológiákat osztrák és német cégek kezdték és csinálják mai is sikerrel. Nálunk ez még gyerekcipőben jár, egyenlőre csak ugatjuk.......
azért a nyugat európai gyomhelyzetet nem lehet 1 lapon említeni azzal ami itt van.
Azt se tudják mi az a parlagfű például.
Hiába pucolja ki az ember a földjeit, a sok szegély meg senki földje miatt a gyomutánpótlással nincsen gond.
összel! de nem tavasszal! pl a galaj tavaszal jön kb március végén április elején ha te akkor még meg tudod ekézni hát akkor megemelem a kalapom. Azon kívül a széltippan ami egész télen kel!!!!! hogyan veszed ki havasszal húzatóval. Mit is vesz ki összel? Libatopot, daturát, stb ami amúgy is kifagyna, persze addig ellepné a nagy sortávú állományt ebben tökéletesen igazad van. Tehát nem azért veti 45-50 cm-re mert húzatni akarja hogy így gyomírtót spóroljon, hanem azért tudja meghúzatni mert a tchnológiája ezt lehetővé teszi. A kettőt ne keverjük össze.
jajaja
Mielőtt ennyire nevetgélsz olvass utána kicsit!
Amikor te agybafőbe nyomod ősszel a butisant, van aki kultizza a 45ös repcéjét, és sávpermetez kb 3ad-4ed ktg-gel mint mi!
Repce esetén nincs szó mechanikus gyomírtásról. Hogyan lehetne már ekézni a repcétTavasszal ha hozza az oldalhajtásokat az eke letépne mindent róla. Nem erről van szó. Ezek a tecnológiák 200-250 Ezer tővel vetet hibriddel dolgoznak. Én láttam 48 cm -es sortávra vetett repcét olyan volt mint a kefe és 3,3 t/ha termést adott. Ehhez spec. tápanyag gazdálkodás kell. De szerintem nem igazán fog elterjedni egyenlőre mert erre se gépesítve, sem technologizálva nem vagyunk mi gazdálkodók.
És a jó térállás szerintetek azon alapul, h távol egymástól sűríted a növényeket egy sorba???
A logikát nem nagyon lehet felfedezni benne.
Az egyetlen érv a mech.gyomirtás lehet, én más rációt nem látok benne!
Én meg merném próbállni a 37,5-öt hibriddel! Kontroll területen mindenképpen A repce termésátlaga nem a nagy tőállományban rejlik ez bizonyított tény, sokkal fontosabb a jó térállás. Az osztrákoktól lellene infot szerezni ők sokat b@sz@kodtak a széles sortávval, és sztem repcében nem hülyék.
25-re vetem, command+devrinol alapkezelés. Nagy általánosságban sikerül gyommentesen tartani a megindulásig. Fajtát vetek a fenti sortávval 4,00 kg/ha 2,6-3,2 t/ha átlagaim voltak azutóbbi években, de az átlag még sok mindentől függ..... 48-as kísérletet láttam a hanságban 3,3 as átlaga lett. A nagy cégek sem mennek 40-50 közotti sortávnál feljebb, pedig ők mindent betartanak, he nem esik öntöznek, ha sok esik ponyváznak és ha kell reggelente meg is simogatják az állományt
Volt probálkozás 32,5cm es sor de az már a mi foldeinken ritkának bizonyult és hajlamos a gyomosodásra is. Mink már évek ota a bevált 25cm -esre vetjuk itt jelentkezet javulás a 12,5cm soral szembe. De ez nálunk van igy ahol jobb foldek vannak simán lehet 40-50cm sortáv is csak tisztán kell tartani amig felkap a repce. Én már láttam 70cm sortávot is és nem volt olyan rossz de nagy termés nem volt csak átlagos az a cég már vissza vete 45cm-re és ezt nyomatják.
Hát pl van kleine gyártmányú gép abból készült 12 kocsis változat is ami 4,5 méteren dolgozik. Ugyanilyen van nekünk 6 sorosban, de van még kocsi és fel is lehetne tenni rá a akkor 37,5 re mennének a sorok.
Akkor senki nem vetett még így?
Állítólag sokkal jobban tartható a vetésmélység így sokkal egyenletesebb lesz a kelés. Meg ahogy sorol eleve szebben is mutat mondjuk lehet ez benne a becsapás...
Ki tudja vajon vetni egyáltalán a szemenkénti a repcét?inkább akkor a 45cm sortávú répavetőgéppel azt egyszerűbb megoldásnak tartom és idén ki is akarom próbálni.
Én is kivácnsi lennék rá, mert kísérleteket láttam vetés után, miylen frankó mindenki áradozott, DE tényleg mit tud, nem esőbe mondjuk mert akkor minden jó... nem olvastam, és főleg nem láttam!
Köszönöm a lehetőséget, és elnézést, elég tág fogalmat adtam meg a helyet illetőleg.Az a helyzet én Bagamérban méhészkedem ez elég messze lenne, de nem kizárt, ha közelebb nem találunk akkor mindenképpen szóba jöhet.Esetleg akác erdő volna e ott felétek, mert ha igen akkor egyértelmű, hogy érdekelne, hiszen szeretnénk azon a részen egy korai akácost is meglátogatni virágzás idején.
Sajnos nem mindíg van egyenes arányosságban az elvetett mennyiség és a kikelt növény db száma közt
A lényeg hibridnél az alsó határ 20db/m2 ezalatti mennyiségnél gondolkodás nélkül tárcsa.(Átlagban azért kb 60 növ/m2 van.)
Fajtánál ez kb 30-35növ/m2 a minimum.
2.8 kg nem ritka egyáltalán hibridnél amúgy meg benövi az életterét ha kell mint egy karácsonyfa
tavaly ilyen kicsiben telelt át egy gazdának pio fajta volt 30 q adott
Válasz #700. hozzászólásra
Én is ezt akartam kérdezni. Mi tavaly regulátoroztunk, igaz akkor már szept. közepén 4-6 leveles volt. Ha jövőhéten kap egy -5 10 fokot, szépen lehasal
3499 hozzászólás
Válasz #747. hozzászólásra
nem a Carrierről van szó, hanem a Vogel Terracult grubberról!
Válasz #747. hozzászólásra
Inkább jobb..........szerintem...........
Válasz #745. hozzászólásra
Jó földeken a Lemken Rubin is kíváló munkát végez , ugyan olyat mint kb. a Carrier!
www.euralis.hu ?????????????????????????
Moderálta: Szabi. (11018) 2011-07-20 20:28:17
Én ma láttam cimborámat miskolc felé menet, 6499-el húzta a Terracult-ját maxi mélyen kb 35centire a hanntott tarlón.
Olyan munkája van mint az állat! Kegyetlen! szerintem nincsen jobb szerkezet, igaz a 230lóval 3métert húz azzal sem szalad el ilyen mélyen, de szépen megy és az ékgyűrűs henger meg nagyon szépen teszi a dolgát.
Vetés előtt műtrágyát bedolgozik carrierrel sekélyen és kész, veti utána vagy másnap. Azt mondja, hogy jobb így, megtud kelni a talaj, betud éredni és így jobban tud korán fejlődni a repce.
Én úgy gondoltam hogy a hnntott tarlókat végiglazítjuk mondjuk a jövőhéten aztán vetés előtt majd egy hónap múlva meg megy a rövidtárcsa sekélyen.
Száraz fődben főlg ha kicsit röges is esetleg akkor jó rá a henger pláne ha nincsen csapadék de tavaly ellett cseszve nekünk a cambridge-el lehúztuk aztán még 150-200mm eső bepaskolta. Ahol nem ment a henger mondjuk oszlopok mellett sokkal jobb volt a repce már ősszel is de most aratáskor is.
Vannak már valahol látható, elérhető idei fajta-/hibrid sor eredmények ???????????![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz #741. hozzászólásra
a nehéz gyűrűssel könnyen rá lehet baxni,itt többen ígyjártak.
Eső előtt kéne vetni, az a tuti.
Válasz #741. hozzászólásra
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
persze mer eltetted nekik vagy 15 centire
aztán rájuk akarod kenni háhháhááhá
Válasz #739. hozzászólásra
1x vetettem kibaxott homokos területben, majd lehengerezték, ki sem kelt..........a henger elnyomta még vagy 10 cm-re, rapiddal vesd ahogy kell és csókolom.....
Mindig jön rá egy kis eső,meg annyira azért nem száraz az ,olyan még nem volt hogy ha magasra van vetve ne kellne ki,de olyan már igen hogy mélyről nem jött ki...
Válasz #736. hozzászólásra
Valaki még ?
Válasz #737. hozzászólásra
Na de az hihetetlen , hogy úgy is jó . Mi erre felé úgy 3-4 centire rakjuk , hogy lehetőleg nedvesbe legyen .
A homok ugye még szárazabb , ezért nem értem...
Max egy centi a kettő is néha sok(!) a homkban...Itt nem a kiszáradástól kell félni sokkal inkább a mélyre került magoktól...Idén igy szívtunk meg egy táblát(ill tavaj...),mindent négy centire vetünk és a betonon beállítot Véder a homokba "eldúgta" a magot aztán újra vetés
volt...Plusz még ha rájön az eső a homok olyan tud lenni mint a beton(elég ha felső 5mm ilyen) ,másodikra már egy centire volt vetve és így már kikelt...A repcénél elég ha félcentis nyítot magárokba kerül akkor is ki kell mindegyik...A szomszédban egy Leily vetőgéppel ilyenkor kiaksztják a feszítő rúgókat teljesen és csak úgy az önsúlyától lebeg(igaz nem rohannak,ha már a repce "rohan"...
Kérdezném , hogy akik homokos területen vetegetnek repcét , mondjuk száraz , vagy várhatóan kiszáradó talajba....
Azok milyen mélyre vetik hogy faxául kikeljen ?
Mondjuk lazult magágyba , vagy úgy hogy vetés után lehengerezve milyen mélyen kell lekaparni hogy megtalálja a magot?
Válasz #734. hozzászólásra
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
igazad van! És ezeket a nagysortávú technológiákat osztrák és német cégek kezdték és csinálják mai is sikerrel. Nálunk ez még gyerekcipőben jár, egyenlőre csak ugatjuk.......
azért a nyugat európai gyomhelyzetet nem lehet 1 lapon említeni azzal ami itt van.
Azt se tudják mi az a parlagfű például.
Hiába pucolja ki az ember a földjeit, a sok szegély meg senki földje miatt a gyomutánpótlással nincsen gond.
Válasz #729. hozzászólásra
az ilyen (48-as) repcet nem akkor szoktak ekezni, mikor hozza az oldalhajtast, osszel v kora tavasszal.
Válasz #731. hozzászólásra
Értettem tanárbácsi
Válasz #730. hozzászólásra
összel! de nem tavasszal! pl a galaj tavaszal jön kb március végén április elején ha te akkor még meg tudod ekézni hát akkor megemelem a kalapom. Azon kívül a széltippan ami egész télen kel!!!!! hogyan veszed ki havasszal húzatóval. Mit is vesz ki összel? Libatopot, daturát, stb ami amúgy is kifagyna, persze addig ellepné a nagy sortávú állományt ebben tökéletesen igazad van. Tehát nem azért veti 45-50 cm-re mert húzatni akarja hogy így gyomírtót spóroljon, hanem azért tudja meghúzatni mert a tchnológiája ezt lehetővé teszi. A kettőt ne keverjük össze.
Válasz #729. hozzászólásra
jajaja
Mielőtt ennyire nevetgélsz olvass utána kicsit!
Amikor te agybafőbe nyomod ősszel a butisant, van aki kultizza a 45ös repcéjét, és sávpermetez kb 3ad-4ed ktg-gel mint mi!
Válasz #727. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Tavasszal ha hozza az oldalhajtásokat az eke letépne mindent róla. Nem erről van szó. Ezek a tecnológiák 200-250 Ezer tővel vetet hibriddel dolgoznak. Én láttam 48 cm -es sortávra vetett repcét olyan volt mint a kefe és 3,3 t/ha termést adott. Ehhez spec. tápanyag gazdálkodás kell. De szerintem nem igazán fog elterjedni egyenlőre mert erre se gépesítve, sem technologizálva nem vagyunk mi gazdálkodók.![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Repce esetén nincs szó mechanikus gyomírtásról. Hogyan lehetne már ekézni a repcét
Ja meg a strip till...![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
de ez tényleg az utsó érv
És a jó térállás szerintetek azon alapul, h távol egymástól sűríted a növényeket egy sorba???
A logikát nem nagyon lehet felfedezni benne.
Az egyetlen érv a mech.gyomirtás lehet, én más rációt nem látok benne!
Válasz #723. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Én meg merném próbállni a 37,5-öt hibriddel! Kontroll területen mindenképpen A repce termésátlaga nem a nagy tőállományban rejlik ez bizonyított tény, sokkal fontosabb a jó térállás. Az osztrákoktól lellene infot szerezni ők sokat b@sz@kodtak a széles sortávval, és sztem repcében nem hülyék.
Válasz #724. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
25-re vetem, command+devrinol alapkezelés. Nagy általánosságban sikerül gyommentesen tartani a megindulásig. Fajtát vetek a fenti sortávval 4,00 kg/ha 2,6-3,2 t/ha átlagaim voltak azutóbbi években, de az átlag még sok mindentől függ..... 48-as kísérletet láttam a hanságban 3,3 as átlaga lett. A nagy cégek sem mennek 40-50 közotti sortávnál feljebb, pedig ők mindent betartanak, he nem esik öntöznek, ha sok esik ponyváznak és ha kell reggelente meg is simogatják az állományt
Válasz #723. hozzászólásra
Volt probálkozás 32,5cm es sor de az már a mi foldeinken ritkának bizonyult és hajlamos a gyomosodásra is. Mink már évek ota a bevált 25cm -esre vetjuk itt jelentkezet javulás a 12,5cm soral szembe. De ez nálunk van igy ahol jobb foldek vannak simán lehet 40-50cm sortáv is csak tisztán kell tartani amig felkap a repce. Én már láttam 70cm sortávot is és nem volt olyan rossz de nagy termés nem volt csak átlagos az a cég már vissza vete 45cm-re és ezt nyomatják.
Válasz #722. hozzászólásra
Hát pl van kleine gyártmányú gép abból készült 12 kocsis változat is ami 4,5 méteren dolgozik. Ugyanilyen van nekünk 6 sorosban, de van még kocsi és fel is lehetne tenni rá a akkor 37,5 re mennének a sorok.
Akkor senki nem vetett még így?
Állítólag sokkal jobban tartható a vetésmélység így sokkal egyenletesebb lesz a kelés. Meg ahogy sorol eleve szebben is mutat mondjuk lehet ez benne a becsapás...
Válasz #720. hozzászólásra
Ki tudja vajon vetni egyáltalán a szemenkénti a repcét?inkább akkor a 45cm sortávú répavetőgéppel azt egyszerűbb megoldásnak tartom és idén ki is akarom próbálni.
Válasz #720. hozzászólásra
Én is kivácnsi lennék rá, mert kísérleteket láttam vetés után, miylen frankó mindenki áradozott, DE tényleg mit tud, nem esőbe mondjuk mert akkor minden jó... nem olvastam, és főleg nem láttam!
Van e valakinek repce vetésben gyakorlati tapasztalata szemenként vetőgéppel úgy hogy dupla számú kocsival vetett tehát 37,5 cm-re?
Igen gondoltam, hogy messzi van, csak megemlítettem.
Sajna az akácos nehéz ügy!
Szia.
Köszönöm a lehetőséget, és elnézést, elég tág fogalmat adtam meg a helyet illetőleg.Az a helyzet én Bagamérban méhészkedem ez elég messze lenne, de nem kizárt, ha közelebb nem találunk akkor mindenképpen szóba jöhet.Esetleg akác erdő volna e ott felétek, mert ha igen akkor egyértelmű, hogy érdekelne, hiszen szeretnénk azon a részen egy korai akácost is meglátogatni virágzás idején.
Szia!
20ha illetve 30ha Szeged környéke!
Üdvözlet !
Repce vetés területet keresek méhek részére méhlegelőnek, lehetőleg a Tiszától keletre.
Válasz #713. hozzászólásra
nem fogok megtudni nem kontaktálunk ezekkel
képem van valahol pár hetes
majd megkeresem....
Válasz #711. hozzászólásra
A lap alján a képeket ...
45cm es sortáv kontra sima...
na, akkor tudj meg róla többet!!!
k
Hecci vedd meg a kvernit,én meg a főzőre indulok
Válasz #710. hozzászólásra
mit kell nézni?
a pál inka főzőt? hehehe
van a tanyán is 75ös repce vetés múltkor fedeztem csak föl........
Válasz #709. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Na most ez itt mi a fax?
Csak egy linket akartam amin képek vannak Repcéről...
Még 1szer:
http://www.tomelilla.hu/archives/11-01-2010_11-30-2010.html
Beszarás!![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Lap alja , képek...
Válasz #707. hozzászólásra
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Nem akarlak fárasztani a repce fagykárbiztosítással
Válasz #706. hozzászólásra
majd a tél eldönti a sorsát........................
Válasz #705. hozzászólásra
![smile sad](/oldforum/images/smiles/sad.gif)
Sajnos nem mindíg van egyenes arányosságban az elvetett mennyiség és a kikelt növény db száma közt
A lényeg hibridnél az alsó határ 20db/m2 ezalatti mennyiségnél gondolkodás nélkül tárcsa.(Átlagban azért kb 60 növ/m2 van.)
Fajtánál ez kb 30-35növ/m2 a minimum.
Válasz #688. hozzászólásra
2.8 kg nem ritka egyáltalán hibridnél amúgy meg benövi az életterét ha kell mint egy karácsonyfa
tavaly ilyen kicsiben telelt át egy gazdának pio fajta volt 30 q adott
Regulátornak kell 3-4 hét mre kifejti hatását. Annyi idő meg nincs a fajokig. = Felelsleges már.
Ártani nem árt az biztos!
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Szerintem fölösleges......meg azt hallottam, hogy a hidegben kikristályosodik a felületen.
Én is ezt akartam kérdezni. Mi tavaly regulátoroztunk, igaz akkor már szept. közepén 4-6 leveles volt. Ha jövőhéten kap egy -5 10 fokot, szépen lehasal
Válasz #686. hozzászólásra
Szerintetek van értelme már ilyenkor regulátorozni (nov végén), ráadásul jövőhéttől erős lehűlést mondanak.
Egyébként gyönyörű állomány!