Hirdetés
Fórum
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Grubber új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Búza termény felvásárlási árak új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
3499 hozzászólás
Válasz mazda 5 #3146. hozzászólásáraKösz. Akkor rendelek 1 mm-est, és kész. Hány luk van a tárcsán, és milyen tőtával és sortávval vetsz ???
Válasz agrogal #3145. hozzászólásáraTaláltam nálatok egy 8 hektárt tulipánt vetett nodettot, 45 centis sortávval. Azt hoztam haza és csináltam belőle 6x70 centist.
Válasz t.romsics #3144. hozzászólásáraIgen az mellett, de kétszer vetve, 35cm sortávra. Kis traktorral majd bírom permetezni is taposás nélkül, meg szerintem jobban vissza is fog most tömöríteni mint a búza vetőgép.
Válasz mtz1221 #3141. hozzászólásáraAz olasz Gaspardo MTE vetőgép gyári mérete1,1 mm. Kettő éve vetek vele és a vetés végeztével még nem találtam beszorult szemet , szerintem ha a repce vetőmag zsák súlya eléri a 7.5 kg-ot akkor nem indokolt frakciós magot rendelni.
Válasz mtz1221 #3143. hozzászólásáraMilyen vetőgép lett véve,lemaradtam?
Válasz mtz1221 #3143. hozzászólásáraHa tanácsolhatom, egy kis felárral, de mindenképpen frakcionált vetőmagot válassz! Egyenletesebbek a magok, jobban, stabilabban vethető. Látom, a szemenkénti vetőgép mellett döntöttél.
Válasz agrogal #3142. hozzászólásáraNekem is most lesz először és mindenki mást mond. Van aki azt mondja gyári amazone az 0.8 mm-es, van aki 1.2-t, meg volt olyan is aki azt hogy az 1.25 berakodik kisebb szemekkel. Lehet a zsákban (ha már itthon lenne) kéne a legkisebb szemet megmérni, és attól csináltatni 3-5 tizeddel kissebet ???
Válasz mtz1221 #3141. hozzászólásáraNekem nincs,csak akarokés vettem vak tárcsát,de úgy tudom 1,2mm
S:O:S Vákuumos kukorica vetőgéphez milyen átmérőjű luk kellene a vetőtárcsákra ???
Válasz Jd Jancsi #3139. hozzászólásáraSajnos ez a lehetőség van csak…
Szántás ilyenkor esélytelen, lazító nincs, bérbe meg nem igen szeretnek csinálni, vagy ha igen horror áron.
Úgyhogy marad a tiger…
Válasz Ganajos #3138. hozzászólásáraAkkor nem műveltek alá mélyen! Igaz egyenlőre ilyen szárazság mellett nem egyszerű a talajt bolygatni
Válasz Jd Jancsi #3137. hozzászólásáraEddig kapott egy laza tarlóhántást ásóboronával, fog kapni egy tiger-t bérbe 25 cm körül, utána vetés előtt még egy sekély ásóborona, vetés, henger.
Lehető legkevesebb piszkálással
Sziasztok kérdésem lenne ki hogyan munkalja idén a talajt repce elé ebben a szárazságban?
Válasz Frapter #3135. hozzászólásáraGratulálok a terméseredményhez!
De ha jól számolom, 8x fújtál rovarölőt, és ez az ami miatt én a büdös életben nem fogok mégegyszer repcét vetni. De aki tudja, az űzze, van benne kihívás, meg eredmény is, maxiriszpekt.
Válasz Ganajos #3131. hozzászólásáraRepce korábban nem volt a területeken, napraforgó régebben, 4-6 éve. Búza elővetemény tarlóhántva rt-vel, majd lazítva 45 cm-en egyenes késekkel, vigyázva a jelentős vízvesztés elkerülésére. Kevert műtrágya nyáron foszfortúlsúlyos, kb. 70 kg P hatóanyaggal, aznap bedolgozva rt-vel. Másnap aug. végén vetés, 375000/ha, dupla gabona távra, Lumiposa-s mag, harmadnap pre gyomirtás és eső, valamivel 10 mm felett. Hengerlés idő szűke miatt elmaradt, de szerettem volna. Kelés szép volt. Bolhák ellen kellett 2 védekezés piretroiddal, egyikbe tettem egyszikűirtót. Regulátor nyolc levélnél sima tebukonazol max. dózis. Februárban ormányos ellen piretroid. 3q Dasa. Márciusban rovarölő és tebukonazol max. dózissal, bór, keserűsó, Amalgerol. Zöldbimbósan 3q péti és rovarölő, bór, keserűsó, Amalgerol. Virágzáskor 3 védekezés rovarok ellen, az első és utolsó gomba ellen is ment. Ragasztás 2 héttel aratás előtt a jégverés miatt. Aratás búza előtt a kisebb veszteség érdekében.
Eső október-novemberben volt több, az valamelyest feltöltötte a talajt. Télen kevés, jan-márciusig nagyon kevés. A második tavaszi műtrágya után viszont kapott szép mennyiséget áprilisban, majd április végétől május végéig megint szinte semmit. Május végén jég, majd még esők, utána meg már nem sok. A júniusi hőstresszt megkapta, de végig sokkal előrébb volt a környékbeli repcéknél, talán ez már annyira nem bántotta. Virágzása még hűvös időben kezdődött, majd felgyorsult a melegtől, de hosszan tartott.
Területek bekerítettek, így vadkár nem volt.
Méhek kb. 800 m-re a tabláktól nagy számban laknak. Rovarölésnél vigyáztam rájuk, de szinte mindegyik menetben más szert kapott.
Válasz Frapter #3132. hozzászólásáraNagyon klassz / Claas! Szerintem jó választás volt
Én is 360ast akartam a 208 után, de a Lexire sem panaszkodom
Válasz 5465 #3130. hozzászólásáraÉszakkelet-Baranya.
Válasz Lackó #3129. hozzászólásáraIgen, még tavaly egy 360-as Mega, fiatalabb volt, kevesebb óras, és 510-es asztallal sokhelyütt elférek. De állapotra a Tietek is nagyon tetszett. Idén vettem hozzá repcetoldatot, már én arathattam ezt a szép termést.
Válasz Frapter #3128. hozzászólásáraAz nem semmi gratulálok
Milyen technológiával, tápanyaggal sikerült ha szabad érdeklődnöm?
Válasz Frapter #3128. hozzászólására
Hol sikerült ezt?
Válasz Frapter #3128. hozzászólásáraAz szép eredmény Péter, gratulálok!
Közben lett saját kombájn?
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #3122. hozzászólásáraTavaly 4 t/ha körül volt az Ambassador, idén pedig felette (bruttó 4,5 t/ha, ebből lejön még a szemét). Mindez idén 10 AK talajon, május 25-i jégverés utáni hőséget követően, kora tavasszal nálunk sem volt eső. Nem hallottam jobbról a környezetemben, de másnál a technológia is más volt. Kicsit alacsonyabb, mint a többi repce, ez nekem személy szerint tetszik, nem csinálok benne akkora kárt virágzáskor a permetezővel. Hozzátenném, ki volt nyalva a hátsója. Jövőre is ez lesz.
Válasz Sk Laci #3125. hozzászólásáraItt is bárkit kérdezek, mindenki az Umbertóra szavaz,
Válasz gazda.f #3120. hozzászólásáraBe van dolgozva a talajba.
Adjál ki bedolgozáskor +30 kg N/Ha.
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #3122. hozzászólásáraA környezetemben volt vetve, szépen néz ki szemre, de a mázsán elmaradt a KWS Umbertótól.
Viszont mindenki más agrotechnikát használ.
Válasz gazda.f #3120. hozzászólásáraMindenképpen megpróbáljuk beletuszkolni a talajba….
Ha lehordják csakis ganajért cserébe
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #3122. hozzászólásáraSaját tapasztalat nincs, de itt az egyik német nagy gazdánál fantasztikusan néz ki. Én is tervezem kipróbálni.
Sziasztok!
LG Ambassador jó választás?
Mik a tapasztalatok?
Köszönöm!
Válasz gazda.f #3120. hozzászólásáraUtóbbi.
Üdv!
Nagyobb mennyiségű búzaszalmát lehordjátok repce előtt, vagy bedolgozzátok?
Válasz t.romsics #3113. hozzászólására2-3 évente tudom bevállalni, 24 éve vagyok a pályán, eddig talán 7 x volt repcém, de azokon az éveken nagyon jól jövedelmezett! Érdemes volt érte annyi körmöt lerágni.
Válasz p.lauvergne #3117. hozzászólásáraMi a xar köze van ennek a repcevetéshez amúgy???
Ne itt próbáld lehuzkodni az embereket….
Moderálási elveink miatt törölve: 2022-07-08 07:41:37
Válasz t.romsics #3115. hozzászólásáraBocsi, a lényegen átsiklottam.
Válasz zsoltrs #3114. hozzászólásáraÍgy van, valóban. Ezért írtam, hogy egy régi, szép világban…
Válasz t.romsics #3108. hozzászólásáraA klorpirifoszt pár éve kivontak, az avauntot idén.
Válasz mtz1221 #3110. hozzászólásáraPedig egy nagyon szép, mutatós növény, kihívás termelni. Egyszer hallottam, hogy valaki azt mondta, hogy a repce a növények curvája, mert nincs az az ízeltlábú, ami nem akarja a fullánkját benne-, vagy belemártani.
Válasz mtz1221 #3111. hozzászólásáraEbbe üljél bele te!
Válasz Apáé #3109. hozzászólásárahttps://www.google.com/search?q=kaktusz&hl=hu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi26vCSk9v4AhWaP-wKHTBbAjcQ_AUoAXoECAIQAw&biw=931&bih=433&dpr=2.06
Válasz t.romsics #3108. hozzászólásáraKöszönöm még 1x a részletes beszámolót. Habár nagyon elment a kedvem tőle. 92 egységért kezdték venni, most meg lement 72-re. Aki betárolta azzal szerződnének 78 körül, de csak szeptemberben vinnék. Állítólag minden raktár dugulásig van vele, pedig termés csak 75%-os lehetett országszerte. Ja és mindenki a dupla gabona sortávot javasolja itt is.
Válasz ..,-:) #3106. hozzászólásáraIgazad van,rossz példa volt.
Én eddig azt hittem a repce birja a szárazságot,de idén kiderült hogy tulgondoltam.
Valami uj növény termesztésén kellene elgondolkodni,ami nagyon kevés vizböl is megél.
Válasz mtz1221 #3099. hozzászólásáraEgy szép, régi világban így csináltuk. (Felétek még szerintem az összes szer engedélyezett, amit sorolok.) Cruiser csávázás ellenére, kelés után, vontatott fejlődés esetén azonban nem nő ki a bolhák foga alól. Körbe kerülöd bármilyen piretroiddal, ha indokolt. Gyomirtás (gyomflóra függvénye), majd regulátor (egyszerű tebukanozol, max dózissal)+lombtrágya (bór és kén tartalmú). Február 15. (nálad nincs nitrát rendelet, ezért bármikor, amikor esőt jósolnak) műtrágya szórás, 100 kg N hatóanyaggal. Kb. február végén, szárormányos rajzással klórpirifosz, regulátor, lombtrágya, március végén, szárbaindulással még min. 50 kg N hatóanyag. Zöldbimbóban Avaunt (indoxakarb hatóanyag), lombtrágya. Virágzással, mikor a főhajtáson megjelennek az első becők, gombaölő, rovarölő. Na ide rovarölőt már ajánlani sem merek. Gyakorlatilag egyik sem ér sokat. Az utóbbi években virágzásban többször kellett belemenni, méhkímélve. Majd leszárad az magától, deszikálni nem szoktam, jöhet a csúcspontja a történetnek, az aratás.
Válasz ..,-:) #3105. hozzászólásáraBocsánat 16 !!!!
Válasz Apáé #3103. hozzászólására+ nem tudom mi nem jött át abból amit írtam, de én már nagyon rég óta nem vetek ilyen gazdag növényt…..
Válasz Apáé #3103. hozzászólására4x kaszálsz, sodorsz, bálázol, szállítasz….az 12
Válasz Apáé #3103. hozzászólásáraHát ha a lucernán tudsz annyi hozamot elérni, mint a repcén le a kalappal előtted…
Válasz ..,-:) #3101. hozzászólásáraHát ha 8-10x kell belemenni akkor basszátok meg!
Inkább vetek lucernát azt csak 4x kell kaszálni és még a talajt is feljavitja.
Válasz mtz1221 #3100. hozzászólásáraÉs ha ilyen csapadékmentes forró nyár van nem szárad csontá?
Itt felénk nyáron mindenki a lehető legkevesebbet piszkálja a tarlót mert így is mindig necces a kelés tavaly is vontatott volt.
Itt amúgy olyan kemény a föld ilyenkor, hogy kisgépekkel nem is lehet feltörni, csak a bérmunka jöhet szóba nagy tiger vagy top down.
Válasz Apáé #3093. hozzászólásáraNem hiába mondják, hogy a repce a gazdag gazdák növénye….., akinek van sok-sok ideje benne mászkálni és folyamatosan valami szórni rá. Idő, anyag, üzemóra…..felőlem ott rohadjon meg !!!
Válasz Ganajos #3097. hozzászólásáraNálunk a nagyok pedig mind szántanak alá. Csak fordítva mint ti. Itt rögtön aratás után fel szántanak, és lemunkálják le is hengerezik. Utána ha jön a gyom, megy a kombinátor és a henger többször is évtől függetlenül. És nem eső előtt vetnek, hanem mindig eső után mélyebbre. Ha nincs eső augusztusban, akkor megvárják a szeptembert.