Hirdetés
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere 6110 új
Cikkajánló
Hirdetés
44 hozzászólás
Moderálási elveink miatt törölve: 2015-12-12 16:42:26
Válasz kislecso #42. hozzászólásáraHa van állatod, őstermelőként/kistermelőként végezheted a tevékenységet. Ha nincs, vállalkozóként. Nem mindegy.
üdv mindenkinek teljesen kezdő vagyok 2kédésem lenne az 1ső milyen típusú vállalkozás szükséges a 2dik hogy kell e saját állat állomány vagy ha én is tej gazdáktól vennék tejet amit nyilván be kell vizsgáltatni ezáltal ki e lehet kerülni az állat tartási és a vele járó procedúrát
Válasz #40. hozzászólásra
Menj be a NÉBIH-hez, ahol a marhalevelekkel is baszakodnak és ök felvilágositanak, ugyis ök adják ki az engedélyeket.
Amugy annyi sajtot tudsz gyártani és eladni, amennyi kvótád van, de mivel,már eltörölték a kvótarendszert, így annyit amennyi tejed van.
Válasz » #1 xabelx | 2014-11-23 21:55:28
#864420. hozzászólás
[ Törlés ] [ Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra ]
Hozzáértők segítségét kérném. Jelenleg egy 400-as állományú, saját tulajdonú tehenészeti telepet vezetek, Ebből 190 állatot fejünk rendszeresen, amiből nagyjából 4-5ezer liter tejünk van naponta. Szeretnék sajtkészítéssel is foglalkozni, de csak kisebb mennyiségű, napi párszáz liter feldolgozására gondoltam, csak nem tudom hogyan induljak el. Elég ha őstermelőként kezdek, vagy nem. Ha igen, mennyi az a max. tej amit feldolgozhatok és milyen szabályok vonatkoznak rám? Mindenhol mást látok és olvasok, így jó lenne már valami biztos infó. Előre is Köszi
De akkor az gomolya sajt.Vagy nem?
Válasz #35. hozzászólásra
SZia én pepsin oltót használok a tejhez és ízesítem lilahagyma,fokhagyma,snidling hagyma,vagy sima sós amilyet éppen kérnek
Válasz #36. hozzászólásra
Most hol tartasz?
Én innen tanultam:
http://www.youtube.com/watch?v=MeGJ5KcRMws
Aztán a többit kitapasztaltam. Jó lett!!
Szia.Milyen sajtot készítesz tejoltóval(kultúra nélkül) tehéntejből ami nem gomolya?A youtube-on találsz receptet ezen a címen http://www.youtube.com/watch?v=Ya0_86OOyaU Annyi hogy a beoltás kb 38 C és 10 L tejhez 4 ml tejoltót szoktam tenni.
Válasz #30. hozzászólásra
Nekünk szerencsére a szárassággal nincs nagy gondunk, inkább azzal, hogy november, és május között lehetetlen rámenni a rétjeink 90%-ra, mert vízben áll. Itt van a szomszédban a sármelléki repülőtér, állítólag amég az oroszok itt voltak volt olyan, hogy lezuhant egy repülőgép a berekbe, ahol a rétjeim vannak, és mindenestül eltűnt. Gazdátlanul hagyott traktorok meg rendszerint tűntek el itt a tőzegen. Igazából nem csináljuk régóta, ugyan nagyapám a tszekben jelentős személy volt, a rendszerváltáskor vette meg a földjeinket, de sokáig ki voltak adva bérbe. 2003-ban építettük a házunkat az egyik rétre, amit a tsz teliáskált silógödrökkel, és utána senki nem akarta művelni, tehát 2m-es gyom volt rajta, amikor idejöttünk. Most már egész jól rendberaktuk, egy részéből gyümölcsös lett, másikból erdő, legelő... Szóval igazából az óta sikerült szépen lassan felépíteni a gazdaságunkat.
Válasz #32. hozzászólásra
Üdvözöllek én is csinálok sajtot tehéntejből oltóval de gomolyát azért én is ki próbálnám tehéntejből de nincs receptem
A gomolya sajtot 24 órát szoktam préselni és 20%-os sóoldatban 16 órát áztatom.De kaptam több kritikát hogy túl sós.Van valakinek tapasztalata kevesebb só koncentrációban vagy kevesebb ideig fürdőztetett gomolya sajttal?Melyik részét érdemes csökkenteni?A koncentráció vagy az időt? Vagy mindegy?
Válasz #29. hozzászólásra
Itt tudod mit mondott egy házi orvos?"Együnk,úgyse élünk 100 évig,"
Válasz #29. hozzászólásra
Lajosmizse környékén. Homokhát. A szárazság az probléma. De majd ha engednek öntözni talán könnyebb lesz.
Természetesen a cukor nehéz kérdés. Ezt már csak visszagondolva érti az ember. Egyébként természetes módon lehet édesíteni. Mi nem rakunk cukrot semmibe mégsem hiányzik. Jó, talán a naspolya lekvár szörnyű cukor nélkül, de megszokható.
Ti mikor kezdtétek? Hányan csináljátok?
Válasz #27. hozzászólásra
Nana, álljon meg a menet, annyira azért szeretem a hasamat, hogy inkább megveszem a boltba, mint hogy ne egyek. Már csak azért is nehéz lenne, mivel egész évben a házi bodzaszörpünket isszuk, aminek eléggé érdekes íze van cukor nélkül. Lehet, hogy az lenne a jó, de egyenlőre nem terveztem. A tönkölybúzát mi is magunk termesztjük, hántoljuk, le van engedve egy szelelőrostán, egy kis régi, most már villamos malommal őröljük, aztán van egy osztályozónk, ami szétválogatja a lisztet, de így is van, amikor kézzel leszitálják a lányok, mert az sokkal egyszerűbb, halkabb, barátságosabb. Gyümölcsösünk van nekünk is, de csak összesen 2 hektár, saját részre meg van belőle a lekvár, ráadásul a rengeteg almát, amit nem tudunk feldolgozni elvisszük egy ismerőshöz, aki almalét présel belőle, az pedig kitart egész télre, szóval megvan a téli vitaminbomba. Ti merre gazdálkodtok?
Válasz #26. hozzászólásra
Szia, igen, tanulni azért kell, de igazából amikor még csak kezdtük csinálgatni a sajtkészítést az erdélyben elsajátított sajtkészítés alapján próbálkoztunk, de aztán édesanyám vett részt egy tanfolyamon, ahol a különböző sajtoknak precíz, "hivatalos" elkészítését is megtanulta. Az értékesítés is az idő folyamán alakult ki, először csak az ismerősök vettek tőlünk, aztán az ismerősök ismerőseinek az ismerősei... Jelenleg megrendelésre szállítunk házhoz a környező településeken, meg egy két ismerős boltjába.
Válasz #25. hozzászólásra
Kedves MFM
Ez igen, gyönyörű vidék. Mi is kb ekkorában gazdálkodunk, de feldolgozó üzemünk nincs. Tervezzük kecsketej feldolgozást, tönköly liszt előállítást, és ha meg elkészül a 7 hektár gyümölcsös akkor egy kis lekvárfőző konyhát szeretnénk. Jelenleg húsmarhát tartunk. Magunk állítjuk elő a szükséges termény 99%-át. De nő a család és muszáj bővíteni.
A cukorral kapcsolatban félre értettél. Azt akartam én azzal mondani, el kell felejteni a cukrot, nem szabad azt fogyasztani. Nekünk 2 év kellett, hogy abba tudjuk hagyni. Olyan elvonási tüneteket produkáltunk, mint egy alkoholista vagy egy dohányos mikor leteszi a drogot. De megérte. Sokkal tisztább fejjel tudunk gondolkodni, látjuk az összefüggéseket. Nektek is már csak ez hiányzik a tökéletes élethez. Szerintünk. :)
Válasz #25. hozzászólásra
Szia MFM!
Nagyon nagyba nyomjátok!Tanultátok valahol a sajtkészítést(iskola,tanfolyam) vagy ismerőstől lestétek el a gyakorlatban?Hol tudjátok értékesíteni?Háztól,piac vagy Éttermek?
Válasz #14. hozzászólásra
A kis-Balaton kellős közepében gazdálkodunk, Zalaváron. Saját kézben kb. 100 hektár földünk van, plusz még bérmunkából is van pár heki. Hát igen, a cukor ... amennyit megeszünk, amiatt nem érdemes beruházni rá szerintem, meg így is éppen elég dolgunk van. Mi kicsit nagyobban csináljuk, a saját készítésű házunkkal utólag építettünk egybe egy sajtkonyhát, mindenféle tejhűtők, 60-120 literes üstök, pince stb. Szóval eléggé beruháztunk rá, de megérte. Nem csak sajtot készítünk, túrót, tejfölt, vajat, joghurtot.... Sajtokból is a natúr, és fűszeres gomolyákon kívül különböző füstölt, és érlelt sajtok is vannak, bár inkább rövid érésűek. Többek között parenyicát, mozarellát is készítünk, csak hogy a favoritokat említsem.
Válasz #23. hozzászólásra
Ismerek olyan kecskést, aki menő szállodáknak értékesít tejet, sajtot és ugyan ezzel a feltételekkel dolgozik.
Válasz #22. hozzászólásra
Nem.
A fejőgép mosáshoz direkt beszereztem a nagyüzemi mosogató, fertőtlenító szert, de még csak rá sem kérdeztek. Egyedül a feldolgozó helységgel foglalkoztak. (azt mondták, még mosogató sem kell, ha a megrendelő biztosítja az edényt. 2ó belüli értékesítéshez hűtó sem kell.
A fejéshez nem írnak elő semmit? Pl. teljesen csempés fejőház stb.
Egy vendéglátós (használtan vásárolt 30ft) italhűtöt használok, egy 20l-s fazekat,
egy hőmérőt, pár szűrős edényt a préseléshez. nagyjából ennyi.
Válasz #19. hozzászólásra
Nálam elfogadtak egy járólapos, mosogatós helységet.
Köszönöm a segítséget! A sajtkészítéshez , és a tej értékesítéshez milyen feltételek vannak előírva?
Válasz #17. hozzászólásra
Fontos még, hogy az őstermelőibe, meg a navos papírodon Legyen bejegyezve a szarvasmarha tartás.
Válasz #16. hozzászólásra
bejelentkezel kistermelőnek, szolsz a főállatorvosnak, aki kimegy, megnézi a helységet, és már ott helyben kiállít egy papirost, amivel onnantól végezheted a tevékenységet. Később postán megjön a rendes kinyomtatott engedély.
Sziasztok! Milyen engedélyekre van szükség, és kitől kell beszerezni, ha értékesíteni szeretnénk?
Válasz #12. hozzászólásra
Mi csak tejből, húsból, kertből vagyunk egyenlőre önellátók.
A sajtkonyhából nálunk, trapista, edámi jellegű sajtok kerülnek ki, és ezek fűszeres változatai.(medvehymás, lilahagymás, fokhagymás, zöldfűszeres, olivabogyós, füstölt, parenyica jellegű)
Az engedélyeket hál isten nem volt nehéz beszerezni. Így mi látjuk el a helyi konyhát is tejjel.
Válasz #12. hozzászólásra
Woow! Ez igen, így kell csinálni, mi is ezen vagyunk. Már csak a cukrot kell letenni és egy mintaszerű, tökéletes, követendő példát láthatunk.
Mi is magunk sütjük kizárólag tönkölyből a kenyeret, vigyázunk, hogy amihez liszt kell abba ne kerüljünk buzaliszt. Ugyan kicsit nehéz tönkölyből cukor nélkül sütit sütni, de megoldható. Megéri.
Ti merre gazdálkodtok?
Válasz #12. hozzászólásra
Ez az igazi úgy a munkamegosztásban, mint az evésben.
Mi már jópár éve ezzel foglakozunk, jobban mondva ezzel is. Egy családi gazdaságunk van, és szinte mindenkinek meg van a saját "hatásköre" a gazdaságban. Én elsősorban a földművelés-ágon mozgok, takarmány előállítás, mezőgazdasági gépeket, traktorokat nyúzom, de van néhány tehenünk is, melyeket fejünk, és édesanyám, (miután kitanulta a szakmát a diploma mellé) készíti a sajtot egy sajtkonyhában. Nagyapám inszeminátor volt a környékbeli tsz-ekben, ő az ész most is, édesapám meg a fónök természetesen ő intézi nagyrészt a papírügyeket, fontosabb dolgokat. A sajtot a környékbeli városokba szállítjuk rendelésre (persze amit meg nem eszünk, mivel 6-an vagyunk testvérek) úgyhogy ha valami kérdés van, szívesen válaszolok. Egy teljesen önellátó gazdaság vagyunk, az állatok csak azt eszik, ami megterem a földeken, mi is a földön termett tönkölybúzából sütjük a kenyeret, a saját disznót, bikaborjút vágjuk, és esszük, szóval szinte az egyetlen dolog, amit boltban veszünk az a só, és a cukor...
Válasz #10. hozzászólásra
Azt elhiszem,hogy hamar elfogy!A debreceni piacon 2200-2600 Ft/kg a füszeres gomolyasajt.
Hetente visszük a piacra., 4 tehén maradék tejéből készült sajtot.
Értelmes áron (1500ft/kg) kínálva 1-2ó alatt eladjuk.
Válasz #3. hozzászólásra
Keress rá a neten sajtkészitő tanfolyamra mert vannak.Szerintem nemfontos hogy egyből okj-t csinálj.Attól még lehetsz sajtkészitő,mert tudomásom szerint saját állat(tejelő) helység a (készítéshez),meg néhány engedély kell.Úgytudom külön végzettség nem kell hozzá.
Válasz #6. hozzászólásra
Legjobb a pince.De alternativ megoldásnak szerintem jó a borhütő.Ott tudsz hőmérsékletet szabályozni és a jobbaknál páratartalmat is.nem olcsó még haszáltan sem,de egy pincéhez képest olcsóbb(ha nincs).
Szerintem érdemes otthon sajtot készíteni,legalábbis saját célra.(Az üzleti oldalt nem ismerem.)Mikor elöször hivták fel a figyelmem,hogy mennyi vacak van az akciós traplistában,akkor kezdtem figyelgetni.Hát tényleg gáz!!!Volt olyan sajt,amelynek 40%-a növényi zsir!Vagy azt hittem a TÚRÓRUDI az túró és csoki.Hát nem!!! Érdemes elolvasni az összetevőket.Én jelenleg úgy tudom,hogy OKj-s sajtkészitő képzés nincs ma a piacon.De van több meghirdetett néhány napos tanfolyam,ami jó.És ott az internet.Egy egyszerű gomolya sajt simán megtanulható akár ott is.kell hozzá néhány liter friss tej(10 literből 1-1,20 kg sajt lesz)Tejoltó ami kapható állatpatikában és egy jégkrémes doboz kis átalakitással.
üdv mindenkinek !
10 db tehén van mt mi is feldolgozzuk a megmaradt tejet amit nem tudunk eladni már 15 éve kb , nehéz piacot találni és megtartani mivel nem kiszámítható a termelt mennyiség ez a legfőbb gond meg hiányzik a pince e nélkül nem lehet jó sajtot készíteni . amit sokan ecettel készítenek panír sajtok azokat nem nagy műveszet elkészíteni . az érlelt sajtoknak pedig megfellő egyenletes hőmérséklet és páratartalom kell amit igazán nem tudunk biztosítani tehát nem is oly egyszerű történet a SAJTGYÁRTÁS . de jó kísérletet mindenkinek pláne a parenyicához sok kitartást ha nincs műszer sok tapasztalat kell hozzá, hogy az jobb legyen a bolti sajtnál .
Tisztelettel : Joóó
Válasz #1. hozzászólásra
Kecskés témába minden megvan.Olvass!
Üdvözlök mindenkit!Mi már csináltunk sajtot,most vemhességi időszak van,igy kevés nagyon a tej,most egyenlőre függő a dolog,de tapasztalatok engem is érdekelnének.Köszönöm!
Nekem vannak olyan hosszútávú terveim, hogy vegyek majd kecskét vagy jersey tehenet, és a tejből készítsek minden félét, tavaly nyáron be is iratkoztam egy tej termék készítő okj-s tanfolyamra de nem lett meg decemberig a létszám és elmaradt.
Sokan szeretjük a sajtot, majd figyeljük hová menjünk enni..............
Hello!Még ebben a témában senki nem írt!Pedig egyre jelentősebb a sajtkészítés mestersége Magyarországon.Már-a borút mintájára-sajtút is van.Úgyhogy sajtkészítőkés érdeklődök gyertek cseréljünk tapasztalatot!