Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD393.86 FtCHF436.49 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Fórum
Sertéstenyésztés, és felvásárlási árak - minden...
Válasz Molnár István_56605 #3954. hozzászólásáraÉn pont ezt mondom. Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam.
A vásárlónak hús kell, azt ráérnek a feldolgozás közben ízesíteni, szalonna nem fogy annyi a polcról.
Tisztában vagyok azzal is, hogy nincs "háztáji" besorolás, én is vágóhídra dolgozom.
Háztáji alatt a 8-10-12 hónapos hizlalást értettem. Szépen működött ez a lassú hizlalás régen, főleg, hogy nagy részét eladták háztól. Ma az emberek lusták, mennyivel egyszerűbb levenni azt a részt a polcról ami éppen kell, mintsem megvenni egy hízót, feldolgozni majd fagyóban tárolni. Hozzáteszem ma már az utolsó kis faluban is seghersel, topigsal rakatják a kocákat, amiről köztudott, hogy alkalmatlan nagy súlyra, 120-130kg és vágás, nincs tovább, nem beszélve arról, hogy ezek a fajták fehérje igényesek, ha nem kapja meg korcsoportnak megfelelően akkor besül és tényleg kelleni fog neki az 5-6q takarmány(vagy több) mire eléri a vágósúlyt. Valamint a kocák is kicserélődtek azóta. Ezek már nem azok az igénytelen fajták.
Na most én pont az az ember vagyok aki azt mondja nem a kormányt, a vágóhidakat és egyéb ördögöket kell hibáztatni azért, mert a magyar sertéságazat ott tart ahol tart. Ilyenkor van az, hogy 10 emberből 9 azt mondja én is az ördögtől való vagyok
Egy jó malac 20-25ről 120-130ra felmegy 2,5-2,6q takarmányból(Európai átlag), magyarországi átlag még mindig 3,5!
Kérdem én, ki a felelős ezért a +1q takarmányfelhasználásért? Szerintem a gazda.
Az is butaság, hogy 1000es létszámnak kell lennie, hogy profitálj a dologból, meg nem állnak veled szóba a vágón stbstb...
Persze nem 10db-ot kell vinni évente.. De a szárítós sem fog veled szóba állni, ha egy hold földről akarod bevinni a terményt és így tovább.
Oda kell tenni eléjük a megfelelő minőséget és mennyiséget és a kapu kitárul.
A minőségért én vagyok a felelős, de azért, hogy 5-6 hónapos(születéstől) sertést küldök a vágóra nem. Ez nem úgy működik, hogy innentől ez lesz gyerekek, ezt vegyétek. Pont fordítva, a feldolgozó, a hizlaló igazodott a vásárló igényeihez. Tetszik nem tetszik, ez van.
Tik az hiszitek hogy a nagy üzemi disznó kukoricán etetik hal szója borsó állai fehérje dara vitaminok ezeket én is megtudóm venni nálunk se két évig hizík egy alom igen a nagy územitt kel dicsőiteni mert ha visza jőne a hásztáji akkor elég lene egy husbolt a faluban mint régen
Válasz Garo #3951. hozzászólásáraHa valamit előállítasz és abból úgy akarsz jövedelmet elérni hogy eladnád, akkor az aktuális keresleti szempontoknak kell megfelelned. Másként mondva. Ha sikeres akarsz lenni akkor a piac igényeit kell produkálnod, ha a fene fenét eszik is! Az az ugató kutyát sem érdekli hogy a terméked a Te ízléseddel nem egyezik. Nem az számít, hanem a vevő (fizető) elvárása. Mikor értitek már + hogy a "háztáji" sertést nem igényli a feldolgozó (piac). Nem titok hogy miért nem de azt fel kéne fogni. Egyébként nincs olyan hogy háztáji + nagyüzemi minőségi besorolás. Kis tételben is lehet jó minőséget előállítani. Általában ott van a gond hogy nincsenek + a kellő feltételek, anyagi vagy szakértelmi téren. Könnyebb másra mutogatni bűnbakot keresni így leplezni a saját felelősséget, hozzá nem értést. A húsiparnak nincs szüksége ízre,neki massza (izomtömeg)kell!! - Ez a mostani hozzá szólásod totális félreértésen alapul. Ugyan ki felelne egy termékért ha nem a létre hozója gyártója? - Elnézést ha egy kicsit személyeskedőre sikerült.
Válasz Molnár István_56605 #3952. hozzászólásáraén nem azt írtam hogy koser a disznó hanem a-ként vágják tehát ha jól tudom csak meghatározott napokon s nem láthat kenyeret stb meg a tisztaság az elsődleges szempont nem vagyok sőt a közelembe sincs ilyen vallású ember de nem is hiányzik pont vessző egykezes pötyögtető vagyok én még a gyeplőn nőttem fel s nem mükszik a gyors gép írás s azt sem érdekel hány feleséget gyűjtenek össze nekem egy van s ez elég nekem de azt láttam videon s olvastam róla hogy ügyesen gépesítették a lovas parkjukat kasszálnak báláznak permeteznek lóvontatású gépekkel
Válasz Mihály-963 #3950. hozzászólására"Mihályom" Te gondolatilag nagyon termékeny vagy, de a stilisztikával a mondat tagolással, (gondolatjel pont vessző...)nagyon mostohán bánsz. Talán a kevesebb több lenne,de legalább is könnyebb, már mint nekünk kik olvasnak. Mind ezek után mégsem a vegzálásod célja vezérel - nehogy félre értsd - hanem egy kis önzés hogy saját dolgomat könnyítsem. (Én sem vagyok egy Matyó hímzés a területen.) --Amit + nekem cikizel? fel - a 3,5-4 hónapos süldő fogyasztása -mi van abba rossz? Megfelelő konyha technikával hozzáértéssel finoman ellehet készíteni. A hagyományos bacont még kisebből készítik. De persze fogja a séróm, Te inkább a GMO-t ostorozod. Érdekes,az 'amik már több évtizede eszik még sem haltak ki. Igaz jól + híztak de nem a GMO-tól. Arról hogy a Mormonok a feleség gyűjtésen kívül mit csinálnak, keveset tudok. Arra azonban hogy "kosernak vágják" a disznót felkaptam a buksimat. Én úgy tudom a Zsidók (Izraeliták) - ahol ez a rituális szertartás alkalmazása elfogadott -tisztátalannak tartják a disznót, ezért nincs is Kóser sertés vágástechnológia kidolgozva rá. (A marhára,birkára,baromfira stb. van!) Hogy Salt Lake City-ben mire mondanak Kósert az legyen az ő Liberalizmusuk. - Mi + Mihály legyünk diplomatikusak, és a pozitív visszacsatolás értelmében azt hangsúlyozzuk amiben egyet értünk. Ami meg nem más, mint hogy legjobb ízű sertéshúst csak kukoricával lehet elérni!
Válasz Mihály-963 #3950. hozzászólásáraSajnos kevés ember van aki így gondolkodik, még kevesebb aki meg is fizetné a háztáji sertést.(hiszik vagy sem, többe kerül moslékon és darán felhizlalni a sertést, mint tápon)
Leírtam már egyszer, hogy nem a sertéstartókat kell okolni a "minősíthetetlen" hús miatt, mi csupán a piaci igényeket elégítjük ki.
Válasz Molnár István_56605 #3939. hozzászólásárahát ha te azt szeretnéd hogy 3,5-4 hónapos süldőt egyen a gyereked amely 85 kg vágó minősítésű pl Hollandia finom génkezelt kukoricával szójával fújt léggömb akkor csak előre de én finom érett sertést akarok az asztalra tenni s a boltban sem vesszem meg a papír vékony oldalast meg a szép kis vékony karajt mert tuti íztelen s hiába főzöd sütöd gumis parázs alig lehet lenyelni de képzeld Amerikában a mormonok napjában egyszer moslékoltatnak s 6hónapig hizlalják az állatkákat s jó izzüt esznek ja és kosernek vágják vajon miért??
Válasz Frenk70 #3940. hozzászólására Magyar lapály koca Magyar fehér kan szép malacok nyugodt koca a kahib-nak néz utána jobban hogy csinálták azt a fajtát jó termelési alap anyag volt de duroc kan és még piretran is szóba jöhet de színes utódok várhatók
Válasz Uricsike87 #3941. hozzászólásáraEgyénileg szerződés nélkül "beletermelni a világba- hogy majd csak kell valakinek - nem lehet. A kicsik fogjanak össze, szervezzék + magukat szövetkezzenek. Mikor már van volumen, a következő lépés lehet a nagyobb hozzáadott érték, a feldolgozás. El kell kezdeni enni és megjön az étvágy!
Válasz Frenk70 #3940. hozzászólására Vágó alapanyag előállítóként -ha a szaporulat hizlalásra kerül - szinte nincs objektív külömbség közöttük. A nagy fehér talán szebb. Azt vedd amelyik neked előnyösebb. Ma már a húskihozatal mellett az is fontos hogy a szőrtakaró minél kisebb ill.könnyen eltávolítható legyen. Tehát az erős szőrzetet ne örökítse.
Válasz Uricsike87 #3941. hozzászólásáraHát ahogy írta itt a kolléga add el feldolgozva úgy még marad haszon csak ott a rizikó hogy mikor jelentik fel az embert a jó akarók
Válasz Molnár István_56605 #3933. hozzászólásáraHát papíron ez így igaz de a mai világban még csak szövetkezni se akarnak Ez a mostani már nagyon kifordult világ Én már hála istennek kiszáltam az iparból tele lett a tököm avval hogy nem volt kinek eladni csak szarért hugyért nekem nem érte már meg Saját takarmányon neveltem nem kellett venni se de jobb járok ha eladom a terményt nem nagy az ára annak sem de nincs vele az az ideg nem küzd vele annyit az ember
Válasz Molnár István_56605 #3939. hozzászólásáraValami konkrét ötlet hogy a mostani helyzetben mi a megoldás arra hogy hova tegye az ember a disznóját? Mert azért az otthoni vágás és feldolgozás nem mindenkinek megy. És aki termel az eladná haszonnal.
Válasz Mihály-963 #3938. hozzászólásáraNe nosztalgiázzatok új idők vannak új válaszokat kell adni. (Ha már idáig engedtük fajulni a dolgokat!) A múltnak a történelem könyvekben a helye, akit érdekel majd elolvassa. Azon érdemesebb inkább töprengeni hogy a mostani helyzetben mik a kihívások és a ráadható megoldások.
Majd minden faluban volt egy meg bizót ember aki valamejik vágó hídnak vásárolt és neki lejelentve és megadott időre kiszállítva ő vagy a vágóhídnak az embere át vette minden faluban még látni ennek nyomait vasútállomás mellet faluszélen a vas karámokat ma is lenne igén rá tőlunk is legeláb 60 -70 így ment ki az udvarbol évente
Válasz Molnár István_56605 #3933. hozzászólásáralehet álmodozni de itt már nem lesz olyan mint volt az áfész anno annak idején na meg a vágóhidak sem a régik akkora telephely volt az autó parknak mint a beszállított élő állatoknak s éjjel nappal kentik a vágást nem álltak meg csak ha elfogyott az élő állat az áfész össze szedte a vágó állatokat amit csak feltudtak nyomni a szállító járműre de hát össze vesztek a CSabai a Gyulai Meg a Pick konkurencia volt egymásnak még ha papíron az ország érdek volt az első akkor is s nem kell itt félre érteni a dolgokat összefogás csak azért lenne jó hogy a bonások tudják kit kell kiiktatni a termelésből előbb csak a tápot vinnék ők aztán a hízó alapot is ők adnák utána modern istállót építs s ha már nyakig eladósodott mindenki a csoportban akkor nem vennék át az árut vagy nem fizetnének ez a biztosabb a Bajnai szisztéma ismerős nem az is az egész egy fajta összefogás volt
Válasz Molnár István_56605 #3934. hozzászólásáraLátszanak, de nem a kereslet csökkenése miatt, hanem az irigyek és a konkurencia miatt. Egymást nyomják fel. Van aki heti 3-4-et nyom le. Igaz ő már rájött, hogy nem érdemes hízlalni mert egyszerűbb a telepről hozni.
Válasz D4kb #3930. hozzászólásáraHa kicsi vagy össze kell állni a többi kicsivel és úgy lesztek nagyok. Nézd +. Dánia 20-22mill.sertés, 6-7 nagyobb vágóhíd a sertés tartók tulajdonába. Mo. 3 mil. sertés 2-3 nagyobbacska vágó a kereskedő multik tulajdonába. A többi kicsi ilyen olyan de szintén kereskedői tulajba. Mit gondolsz a haszon hol indukálódik. - Ha nem fogtok össze -uram 'bocsá nem szerveződtök +, szövetkeztek - sosem tudtok labdába rúgni ezen a területen még ha + is volna egyébként a többi feltétel. Először a fejekben kell rendnek lenni,informálódni és stratégiát kidolgozni.
Válasz Uricsike87 #3931. hozzászólásáraJobban jársz, ha csak 10-20 darabot tartasz és magad vágod, adod el feldolgozott áruként. Ez a buli felénk nagyon szalad.
Válasz D4kb #3930. hozzászólásáraHát ez szomorú. A kicsi ebben az ágazatban sem jut semmire. Pedig 130-150 db beférne az ólakba. Elsőre természetesen kisebb mennyiségben kezdeném a befektetés miatt de később már mehetne teli ólakkal. Annyit azért már csak megérné elvinni egy vágóhídnak.
Válasz zscsizmadia #3929. hozzászólásáraSajnos ilyen világot élünk ha nem tudsz kamionokat megpakolni nem ezres létszámú a hizlaldád le se szarnak Én is hízlaltam, meg próbáltam én is de nem jutottam semmire
Válasz Uricsike87 #3927. hozzászólásáraMert olyan nincs a vágóhíd kis termelőtől nem vesz Te csak felvásárlónak/átvevőnek tudod leadni a disznót és majd az szállít a vágóhidnak
Válasz Mihály-963 #3926. hozzászólásáraÉn szeretném újraéleszteni apukám régi óljaiban a hízlalást. Ugyan régi ólak de később lehetne korszerűsíteni. A jelenlegi felvásárlási árak nem annyira rosszak de mi a garancia hogy 4 5 hónap múlva is ilyen lesz? Termelni nem tudok földek nincsen csak vásárolt takarmányt tudnék etetni. Kerestem vágóhídat aki folyamatosan felvásárolja a kis termelők állatait de eddig nem találtam.
Szakértők szerint a mai helyzetben fontos lenne, hogy a kis- és a közepes gazdaságok termelői együttműködésekben vagy vertikális integrációkban vegyenek részt. Ehhez jó eszköz lenne, ha csak olyan termelők részesülhetnének nemzeti támogatásban, akik részt vesznek valamilyen integrációban, de a termelői csoportok működtetését különböző adókedvezmények is ösztönözhetnék. Csak a szervezettség növelése után kerülhetne sor hatékony módon korszerűsítésekre, valamint a tenyésztési és hizlalási fázisok koordinálására, amelyhez összesen 100 milliárd forintos nagyságrendű támogatás is kellene.
Sok gazdaság ma nem hajlandó beismerni, hogy lemaradt a piaci versenyben, holott a hatékonyság növelése csak tudásalapú megoldásokkal képzelhető el – állítják az OTP Bank szakértői. Szerintük az agrárképzési és kutatási tevékenységeket gyakorlatorientáltabbá kellene tenni, amelyhez szintén állami szerepvállalásra lenne szükség.
Olyan kérdésem lenne, hogy ki melyik kocára szavaznak?
Nagyfehér koca mely 15 - 16 os almokból származnak hosszú törzsű gyönyörű lábszerkezettel és adottságokkal rendelkező koca süldőt, vagy Topigs 40 es koca süldőket melyek ugyan csak nagy alomokból származnak hasonló adottságokkal bírnak?
Hízót szeretnék előállítani, mindkét esetben, ha nagyfehér mellett döntök akkor pietrain*durok kant használnék viszont ha topigs mellett akkor csak is pietraint.
A topigs mellett a nagy almok jó növekedés szól viszont ellene hogy nagy a selejtezési hányada, A nagyfehérek mellett szól, hogy hosszabb élettartamú egyenletes malacokat ad ellene hogy kisebb almok kicsit rosszabb növekedés.
Szerintetek melyik mellett döntsek?
Tenyész kocákat keresek egyenlőre tesztelés miatt csak kis tételben 3 darabra gondoltam, előnyben topigs seghers és hypor hibridek, várom a tagok segítségét.
kornel.94@hotmail.com email címen vagy 06305937645 telefon számon elérhettek.
Előre is köszönöm.
Válasz Északi #3914. hozzászólásáraEz önámításnak tökéletes, megnyugodhatunk, nem mi vagyunk a hibásak, mi mindent tökéletesen csinálunk a kornak és piaci elvárásoknak megfelelően.
Persze mégis van akinek megéri, mégsincs ezres állománya. Na de nekik csak szerencséjük van...
Válasz Északi #3914. hozzászólásáraNálunk aki arra számolt ,hogy felneveli és vágóhídnak eladja azok nagyrészt mind elvéreztek , a nagy áringadozás miatt .
Válasz anca #3913. hozzászólásáraSziasztok , mire fel térne vissza a több millió , annak éri meg tartani akinek több ezer van , vagy akinek kevesebb levágja feldolgozza és eladja papírosan , vagy annak aki feketén vág , feketén feldolgozza , és feketén ad el. A mi falunkba házaknál régen volt 2-3 ezer disznó most kb 150-200
És lesz ez még rosszabb is ! >>> " A sertéshúsimport volumene 16 százalékkal, értéke 18 százalékkal nőtt. A sertéshús csaknem kétharmada Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Spanyolországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőrvolt a vizsgált periódusban. "
5055 hozzászólás
Válasz 44claasgarantos #3955. hozzászólásáraDe nem "régen" van, hanem most, ezt kell elfogadni.
Válasz Molnár István_56605 #3954. hozzászólásáraÉn pont ezt mondom. Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam.
A vásárlónak hús kell, azt ráérnek a feldolgozás közben ízesíteni, szalonna nem fogy annyi a polcról.
Tisztában vagyok azzal is, hogy nincs "háztáji" besorolás, én is vágóhídra dolgozom.
Háztáji alatt a 8-10-12 hónapos hizlalást értettem. Szépen működött ez a lassú hizlalás régen, főleg, hogy nagy részét eladták háztól. Ma az emberek lusták, mennyivel egyszerűbb levenni azt a részt a polcról ami éppen kell, mintsem megvenni egy hízót, feldolgozni majd fagyóban tárolni. Hozzáteszem ma már az utolsó kis faluban is seghersel, topigsal rakatják a kocákat, amiről köztudott, hogy alkalmatlan nagy súlyra, 120-130kg és vágás, nincs tovább, nem beszélve arról, hogy ezek a fajták fehérje igényesek, ha nem kapja meg korcsoportnak megfelelően akkor besül és tényleg kelleni fog neki az 5-6q takarmány(vagy több) mire eléri a vágósúlyt. Valamint a kocák is kicserélődtek azóta. Ezek már nem azok az igénytelen fajták.
Na most én pont az az ember vagyok aki azt mondja nem a kormányt, a vágóhidakat és egyéb ördögöket kell hibáztatni azért, mert a magyar sertéságazat ott tart ahol tart. Ilyenkor van az, hogy 10 emberből 9 azt mondja én is az ördögtől való vagyok
Egy jó malac 20-25ről 120-130ra felmegy 2,5-2,6q takarmányból(Európai átlag), magyarországi átlag még mindig 3,5!
Kérdem én, ki a felelős ezért a +1q takarmányfelhasználásért? Szerintem a gazda.
Az is butaság, hogy 1000es létszámnak kell lennie, hogy profitálj a dologból, meg nem állnak veled szóba a vágón stbstb...
Persze nem 10db-ot kell vinni évente.. De a szárítós sem fog veled szóba állni, ha egy hold földről akarod bevinni a terményt és így tovább.
Oda kell tenni eléjük a megfelelő minőséget és mennyiséget és a kapu kitárul.
A minőségért én vagyok a felelős, de azért, hogy 5-6 hónapos(születéstől) sertést küldök a vágóra nem. Ez nem úgy működik, hogy innentől ez lesz gyerekek, ezt vegyétek. Pont fordítva, a feldolgozó, a hizlaló igazodott a vásárló igényeihez. Tetszik nem tetszik, ez van.
Tik az hiszitek hogy a nagy üzemi disznó kukoricán etetik hal szója borsó állai fehérje dara vitaminok ezeket én is megtudóm venni nálunk se két évig hizík egy alom igen a nagy územitt kel dicsőiteni mert ha visza jőne a hásztáji akkor elég lene egy husbolt a faluban mint régen
Válasz Garo #3951. hozzászólásáraHa valamit előállítasz és abból úgy akarsz jövedelmet elérni hogy eladnád, akkor az aktuális keresleti szempontoknak kell megfelelned. Másként mondva. Ha sikeres akarsz lenni akkor a piac igényeit kell produkálnod, ha a fene fenét eszik is! Az az ugató kutyát sem érdekli hogy a terméked a Te ízléseddel nem egyezik. Nem az számít, hanem a vevő (fizető) elvárása. Mikor értitek már + hogy a "háztáji" sertést nem igényli a feldolgozó (piac). Nem titok hogy miért nem de azt fel kéne fogni. Egyébként nincs olyan hogy háztáji + nagyüzemi minőségi besorolás. Kis tételben is lehet jó minőséget előállítani. Általában ott van a gond hogy nincsenek + a kellő feltételek, anyagi vagy szakértelmi téren. Könnyebb másra mutogatni bűnbakot keresni így leplezni a saját felelősséget, hozzá nem értést. A húsiparnak nincs szüksége ízre,neki massza (izomtömeg)kell!! - Ez a mostani hozzá szólásod totális félreértésen alapul. Ugyan ki felelne egy termékért ha nem a létre hozója gyártója? - Elnézést ha egy kicsit személyeskedőre sikerült.
Válasz Molnár István_56605 #3952. hozzászólásáraén nem azt írtam hogy koser a disznó hanem a-ként vágják tehát ha jól tudom csak meghatározott napokon s nem láthat kenyeret stb meg a tisztaság az elsődleges szempont nem vagyok sőt a közelembe sincs ilyen vallású ember de nem is hiányzik pont vessző egykezes pötyögtető vagyok én még a gyeplőn nőttem fel s nem mükszik a gyors gép írás s azt sem érdekel hány feleséget gyűjtenek össze nekem egy van s ez elég nekem de azt láttam videon s olvastam róla hogy ügyesen gépesítették a lovas parkjukat kasszálnak báláznak permeteznek lóvontatású gépekkel
Válasz Mihály-963 #3950. hozzászólására"Mihályom" Te gondolatilag nagyon termékeny vagy, de a stilisztikával a mondat tagolással, (gondolatjel pont vessző...)nagyon mostohán bánsz. Talán a kevesebb több lenne,de legalább is könnyebb, már mint nekünk kik olvasnak. Mind ezek után mégsem a vegzálásod célja vezérel - nehogy félre értsd - hanem egy kis önzés hogy saját dolgomat könnyítsem. (Én sem vagyok egy Matyó hímzés a területen.) --Amit + nekem cikizel? fel - a 3,5-4 hónapos süldő fogyasztása -mi van abba rossz? Megfelelő konyha technikával hozzáértéssel finoman ellehet készíteni. A hagyományos bacont még kisebből készítik. De persze fogja a séróm, Te inkább a GMO-t ostorozod. Érdekes,az 'amik már több évtizede eszik még sem haltak ki. Igaz jól + híztak de nem a GMO-tól. Arról hogy a Mormonok a feleség gyűjtésen kívül mit csinálnak, keveset tudok. Arra azonban hogy "kosernak vágják" a disznót felkaptam a buksimat. Én úgy tudom a Zsidók (Izraeliták) - ahol ez a rituális szertartás alkalmazása elfogadott -tisztátalannak tartják a disznót, ezért nincs is Kóser sertés vágástechnológia kidolgozva rá. (A marhára,birkára,baromfira stb. van!) Hogy Salt Lake City-ben mire mondanak Kósert az legyen az ő Liberalizmusuk. - Mi + Mihály legyünk diplomatikusak, és a pozitív visszacsatolás értelmében azt hangsúlyozzuk amiben egyet értünk. Ami meg nem más, mint hogy legjobb ízű sertéshúst csak kukoricával lehet elérni!
Válasz Mihály-963 #3950. hozzászólásáraSajnos kevés ember van aki így gondolkodik, még kevesebb aki meg is fizetné a háztáji sertést.(hiszik vagy sem, többe kerül moslékon és darán felhizlalni a sertést, mint tápon)
Leírtam már egyszer, hogy nem a sertéstartókat kell okolni a "minősíthetetlen" hús miatt, mi csupán a piaci igényeket elégítjük ki.
Válasz Molnár István_56605 #3939. hozzászólásárahát ha te azt szeretnéd hogy 3,5-4 hónapos süldőt egyen a gyereked amely 85 kg vágó minősítésű pl Hollandia finom génkezelt kukoricával szójával fújt léggömb akkor csak előre de én finom érett sertést akarok az asztalra tenni s a boltban sem vesszem meg a papír vékony oldalast meg a szép kis vékony karajt mert tuti íztelen s hiába főzöd sütöd gumis parázs alig lehet lenyelni de képzeld Amerikában a mormonok napjában egyszer moslékoltatnak s 6hónapig hizlalják az állatkákat s jó izzüt esznek ja és kosernek vágják vajon miért??
Válasz Frenk70 #3940. hozzászólására Magyar lapály koca Magyar fehér kan szép malacok nyugodt koca a kahib-nak néz utána jobban hogy csinálták azt a fajtát jó termelési alap anyag volt de duroc kan és még piretran is szóba jöhet de színes utódok várhatók
Tapsolni nekik hogy így tovább
Válasz 44claasgarantos #3946. hozzászólására+ röfögni.
most majd egy kormányhoz kőzeli megépiti a sertés telepet és enyi lehet nosztalgiázni
Válasz Uricsike87 #3941. hozzászólásáraEgyénileg szerződés nélkül "beletermelni a világba- hogy majd csak kell valakinek - nem lehet. A kicsik fogjanak össze, szervezzék + magukat szövetkezzenek. Mikor már van volumen, a következő lépés lehet a nagyobb hozzáadott érték, a feldolgozás. El kell kezdeni enni és megjön az étvágy!
Válasz Frenk70 #3940. hozzászólására Vágó alapanyag előállítóként -ha a szaporulat hizlalásra kerül - szinte nincs objektív külömbség közöttük. A nagy fehér talán szebb. Azt vedd amelyik neked előnyösebb. Ma már a húskihozatal mellett az is fontos hogy a szőrtakaró minél kisebb ill.könnyen eltávolítható legyen. Tehát az erős szőrzetet ne örökítse.
Válasz Uricsike87 #3941. hozzászólásáraHát ahogy írta itt a kolléga add el feldolgozva úgy még marad haszon csak ott a rizikó hogy mikor jelentik fel az embert a jó akarók
Válasz Molnár István_56605 #3933. hozzászólásáraHát papíron ez így igaz de a mai világban még csak szövetkezni se akarnak Ez a mostani már nagyon kifordult világ Én már hála istennek kiszáltam az iparból tele lett a tököm avval hogy nem volt kinek eladni csak szarért hugyért nekem nem érte már meg Saját takarmányon neveltem nem kellett venni se de jobb járok ha eladom a terményt nem nagy az ára annak sem de nincs vele az az ideg nem küzd vele annyit az ember
Válasz Molnár István_56605 #3939. hozzászólásáraValami konkrét ötlet hogy a mostani helyzetben mi a megoldás arra hogy hova tegye az ember a disznóját? Mert azért az otthoni vágás és feldolgozás nem mindenkinek megy. És aki termel az eladná haszonnal.
Üdv.Véleményt szeretnék kérni.Melyik jobb fajta disznó magyar lapály vagy a nagy fehér?
Kocát szeretnék belőle.
Választ köszönőm.
Válasz Mihály-963 #3938. hozzászólásáraNe nosztalgiázzatok új idők vannak új válaszokat kell adni. (Ha már idáig engedtük fajulni a dolgokat!) A múltnak a történelem könyvekben a helye, akit érdekel majd elolvassa. Azon érdemesebb inkább töprengeni hogy a mostani helyzetben mik a kihívások és a ráadható megoldások.
Válasz 44claasgarantos #3937. hozzászólására régmúlt szép volt elmúlt
Majd minden faluban volt egy meg bizót ember aki valamejik vágó hídnak vásárolt és neki lejelentve és megadott időre kiszállítva ő vagy a vágóhídnak az embere át vette minden faluban még látni ennek nyomait vasútállomás mellet faluszélen a vas karámokat ma is lenne igén rá tőlunk is legeláb 60 -70 így ment ki az udvarbol évente
Válasz Molnár István_56605 #3933. hozzászólásáralehet álmodozni de itt már nem lesz olyan mint volt az áfész anno annak idején na meg a vágóhidak sem a régik akkora telephely volt az autó parknak mint a beszállított élő állatoknak s éjjel nappal kentik a vágást nem álltak meg csak ha elfogyott az élő állat az áfész össze szedte a vágó állatokat amit csak feltudtak nyomni a szállító járműre de hát össze vesztek a CSabai a Gyulai Meg a Pick konkurencia volt egymásnak még ha papíron az ország érdek volt az első akkor is s nem kell itt félre érteni a dolgokat összefogás csak azért lenne jó hogy a bonások tudják kit kell kiiktatni a termelésből előbb csak a tápot vinnék ők aztán a hízó alapot is ők adnák utána modern istállót építs s ha már nyakig eladósodott mindenki a csoportban akkor nem vennék át az árut vagy nem fizetnének ez a biztosabb a Bajnai szisztéma ismerős nem az is az egész egy fajta összefogás volt
Válasz Molnár István_56605 #3934. hozzászólásáraLátszanak, de nem a kereslet csökkenése miatt, hanem az irigyek és a konkurencia miatt. Egymást nyomják fel. Van aki heti 3-4-et nyom le. Igaz ő már rájött, hogy nem érdemes hízlalni mert egyszerűbb a telepről hozni.
Válasz ..MZ/X.. #3932. hozzászólásáraMég talán igen,de a háttérben már látszanak a vihar felhők.
Válasz D4kb #3930. hozzászólásáraHa kicsi vagy össze kell állni a többi kicsivel és úgy lesztek nagyok. Nézd +. Dánia 20-22mill.sertés, 6-7 nagyobb vágóhíd a sertés tartók tulajdonába. Mo. 3 mil. sertés 2-3 nagyobbacska vágó a kereskedő multik tulajdonába. A többi kicsi ilyen olyan de szintén kereskedői tulajba. Mit gondolsz a haszon hol indukálódik. - Ha nem fogtok össze -uram 'bocsá nem szerveződtök +, szövetkeztek - sosem tudtok labdába rúgni ezen a területen még ha + is volna egyébként a többi feltétel. Először a fejekben kell rendnek lenni,informálódni és stratégiát kidolgozni.
Válasz Uricsike87 #3931. hozzászólásáraJobban jársz, ha csak 10-20 darabot tartasz és magad vágod, adod el feldolgozott áruként. Ez a buli felénk nagyon szalad.
Válasz D4kb #3930. hozzászólásáraHát ez szomorú. A kicsi ebben az ágazatban sem jut semmire. Pedig 130-150 db beférne az ólakba. Elsőre természetesen kisebb mennyiségben kezdeném a befektetés miatt de később már mehetne teli ólakkal. Annyit azért már csak megérné elvinni egy vágóhídnak.
Válasz zscsizmadia #3929. hozzászólásáraSajnos ilyen világot élünk ha nem tudsz kamionokat megpakolni nem ezres létszámú a hizlaldád le se szarnak Én is hízlaltam, meg próbáltam én is de nem jutottam semmire
Válasz D4kb #3928. hozzászólásáraMeg jól lehúz.
Válasz Uricsike87 #3927. hozzászólásáraMert olyan nincs a vágóhíd kis termelőtől nem vesz Te csak felvásárlónak/átvevőnek tudod leadni a disznót és majd az szállít a vágóhidnak
Válasz Mihály-963 #3926. hozzászólásáraÉn szeretném újraéleszteni apukám régi óljaiban a hízlalást. Ugyan régi ólak de később lehetne korszerűsíteni. A jelenlegi felvásárlási árak nem annyira rosszak de mi a garancia hogy 4 5 hónap múlva is ilyen lesz? Termelni nem tudok földek nincsen csak vásárolt takarmányt tudnék etetni. Kerestem vágóhídat aki folyamatosan felvásárolja a kis termelők állatait de eddig nem találtam.
Válasz Mihály-963 #3925. hozzászólására egyengetik a pénz útját a bonafarm felé a mohácsi vágóhíd szeretne dolgozni Magyar kucsukákkal
Szakértők szerint a mai helyzetben fontos lenne, hogy a kis- és a közepes gazdaságok termelői együttműködésekben vagy vertikális integrációkban vegyenek részt. Ehhez jó eszköz lenne, ha csak olyan termelők részesülhetnének nemzeti támogatásban, akik részt vesznek valamilyen integrációban, de a termelői csoportok működtetését különböző adókedvezmények is ösztönözhetnék. Csak a szervezettség növelése után kerülhetne sor hatékony módon korszerűsítésekre, valamint a tenyésztési és hizlalási fázisok koordinálására, amelyhez összesen 100 milliárd forintos nagyságrendű támogatás is kellene.
Sok gazdaság ma nem hajlandó beismerni, hogy lemaradt a piaci versenyben, holott a hatékonyság növelése csak tudásalapú megoldásokkal képzelhető el – állítják az OTP Bank szakértői. Szerintük az agrárképzési és kutatási tevékenységeket gyakorlatorientáltabbá kellene tenni, amelyhez szintén állami szerepvállalásra lenne szükség.
Üdv a tavaszi árpa jó a hízóknak/süldőknek?eddig kaptak őszi árpár.van e valami takarmányozási különbség a két árpa között?
Válasz *** HM *** #3920. hozzászólásáraén sem találom.....
Válasz Czanik Sanyi #3921. hozzászólásáraD.ölés
Válasz *** HM *** #3920. hozzászólására???....
Válasz Czanik Sanyi #3919. hozzászólásáraGyilkolós
Itt van Heccikém!
Olyan kérdésem lenne, hogy ki melyik kocára szavaznak?
Nagyfehér koca mely 15 - 16 os almokból származnak hosszú törzsű gyönyörű lábszerkezettel és adottságokkal rendelkező koca süldőt, vagy Topigs 40 es koca süldőket melyek ugyan csak nagy alomokból származnak hasonló adottságokkal bírnak?
Hízót szeretnék előállítani, mindkét esetben, ha nagyfehér mellett döntök akkor pietrain*durok kant használnék viszont ha topigs mellett akkor csak is pietraint.
A topigs mellett a nagy almok jó növekedés szól viszont ellene hogy nagy a selejtezési hányada, A nagyfehérek mellett szól, hogy hosszabb élettartamú egyenletes malacokat ad ellene hogy kisebb almok kicsit rosszabb növekedés.
Szerintetek melyik mellett döntsek?
Tenyész kocákat keresek egyenlőre tesztelés miatt csak kis tételben 3 darabra gondoltam, előnyben topigs seghers és hypor hibridek, várom a tagok segítségét.
kornel.94@hotmail.com email címen vagy 06305937645 telefon számon elérhettek.
Előre is köszönöm.
Válasz Északi #3914. hozzászólásáraEz önámításnak tökéletes, megnyugodhatunk, nem mi vagyunk a hibásak, mi mindent tökéletesen csinálunk a kornak és piaci elvárásoknak megfelelően.
Persze mégis van akinek megéri, mégsincs ezres állománya. Na de nekik csak szerencséjük van...
Válasz Északi #3914. hozzászólásáraNálunk aki arra számolt ,hogy felneveli és vágóhídnak eladja azok nagyrészt mind elvéreztek , a nagy áringadozás miatt .
Válasz anca #3913. hozzászólásáraSziasztok , mire fel térne vissza a több millió , annak éri meg tartani akinek több ezer van , vagy akinek kevesebb levágja feldolgozza és eladja papírosan , vagy annak aki feketén vág , feketén feldolgozza , és feketén ad el. A mi falunkba házaknál régen volt 2-3 ezer disznó most kb 150-200
Válasz Zoli 63 #3912. hozzászólásáraSajnos ez van.Nem akarodzik a sok milliós állomány vissza térni.
És lesz ez még rosszabb is ! >>> " A sertéshúsimport volumene 16 százalékkal, értéke 18 százalékkal nőtt. A sertéshús csaknem kétharmada Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Spanyolországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőrvolt a vizsgált periódusban. "
Válasz medikus #3910. hozzászólásáraHa, belemegy egy gödörbe, akkor a disznó tökei leszállnak...
Válasz Magister #3909. hozzászólására2 nagy csapágygolyó lóg belőle hátra!
Válasz medikus #3908. hozzászólásáraEgész jó a traktor!!!! Kici kínai..