Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD390.17 FtCHF432.15 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Fórum
Sertéstenyésztés, és felvásárlási árak - minden...
Egyébként nem tudom miért mondják hogy fel vannak fújva a hízók. A nagyüzemben is max 50 kg szóját eszik meg egy hízó a 180 nap alatt amíg meghízik. Legalább az itthoni nagyüzemi hízók látnak gabonát is. Nem úgy mint a nyugati szomszédainknál, ahol csak és kizárólag melléktermékkel hízlalnak. Na azok tényleg fel vannak fújva.
Üdv!
Amikor azt írtam, hogy nem szabad feladni csak azért, mert kisebb az ár nyilván nem a 15-20 hízóval foglalkozókra gondoltam. Ha kicsit bezuhan a piac egyik napról a másikra át tudtok állni.
Én a 100, de méginkább 200+ hízóval rendelkezőkre gondoltam. Nem megy egyik napról a másikra, illetve igen komoly anyagi vonzata van ennek, ha komolyan csinálja az ember.
Ettől függetlenül a 320 ft-os kg-onkénti ár mellett is lehet profit termelni.
A vágóhíd valóban nem veszi meg a háztáji hízót, mert neki nem kell szalonna, csak hús hús és nem utolsó sorban még több hús. Jöhetünk azzal, hogy mennyire egészségtelen a felfújt hízó, jelen pillanatban felesleges, a piac ezt kívánja.
Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólásáraúgy gondolom helyén van az eszed. nem vagyunk krőzusok hogy ajándékba termeljünk.váltani kell ez a világ már csak ilyen.az előremenekülőket pedig/ kéretlenül/ óvatosságra inteném, kár volna ha anyagi és emberi törekvéseiket-munkájukat röhögve tönkretenné a populista olcsózás.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraön szerinted ha az én 15 hízóm leviszi az árakat,hát taps!! ha nem tudom eladni minek tartsam? itt a vágóhídra nem engednek be háztájit,esetleg 200ft ad érte. ennyi erővel ki is dobálhatom a pénzem az ablakon.. ha ön tartani akarja szíve joga de ne mondja nekem senki,ha valamit nem lehet eladni akkor is neveli valaki,mert ki kell tartani,egyek minden nap 10 kiló húst vagy hogy? adjam oda ingyen hátha jövőre drágább lesz? nálam minden forintot meg kell becsülni,sajnos kicsi vagyok,nagyon kicsi,tízezer forint nekem sok,másnak meg se kottyan,nem kell ezért kiokítani.. azt tartok aminek piaca van,most a tyúkot lehet eladni a városiaknak,rettegjenek a tápos csirke hízlaldák mert jövök eközben szemem a malac és hízó áron,ha lesz benne pénz azonnal hízlalok és fialtatok
Üdv !
Ma Kérdezték Tőlem , Hogy megéri-E sertést tenyészteni -Göbe-hizlalás - Leadás .
Nagyon nem tudtam mit mondjak , de nagynehezen Igent mondtam , ha valaki szereti csinálni .
VÉLEMÉNY ??
Válasz Pici #3799. hozzászólásáraÉn egy stabil 370ft+áfa árral bőven kiegyeznék.
Mint minden más ez is csak úgy működik, ha folyamatosan csinálod, kitartasz még akkor is ha besül a piac egy kicsit.
Érdekes hogy amikor 500-550ft volt a hizoár akkor ebben a topicban cska azt lehetett olvasni hogy milyen receptet keverjek a malacoknak meg a hizoknak meg miket tehetek még bele meg kinek van elado fiaztatoja ......
Mindegyik hozzászolás azzal kezdödött hogy most szeretnék hizlalásba kezdeni ......
Válasz broll79 #3792. hozzászólásáraEzzel én is egyet értek. De! Az biztos hogy az utóbbi négy évben , boldog boldogtalan disznót tart, malacot nevel. Voltam kint karácsony előtt szilveszteri malac felvásárláson, egy kicsit tájékozódni. És amit ott láttam, hát azt nem kommentelném. Az ott sorban álló termelők össz 10%-ánál ha láttam jó malacot, amit szívesen megvennék. Az a baj, hogy az emberek csak tartják a kocát és a malacot, nem nevelik. Nem gondozzák, nem etetik megfelelően, ezért nem piacképes. Aki malacot vesz, a többség nem látja, tudja, hogy mit evett milyen idős,stb. Olvastam olyan hirdetést, hogy nagyon szép, 12 hetes 20 kg-os húsmalacok eladók. Nem ragozom, mindenki tudja miről beszélek. Beszéltem potenciális vevővel, 20 kg-os malacért 7ezret adott volna, és azt mondta hogy nem is ér többet, ÉS IGAZA VAN! Nem lehet normális hízónak való malacot venni. Mind le van öregedve, mindenféle fajta, hírből sem ismerik a tápot, nem nőnek, csak vegetálnak, eltelik több hónap mire megindulnak. Sokan ebbe fásulnak bele. És ezzel teszik tönkre a malac piacot, mert aki úgy neveli ahogyan kell, nem tudja olyan áron eladni, hogy haszna is legyen rajta.
Válasz szelindi sándor #3782. hozzászólásáraÜdvözlöm!
Egy szóval sem mondtam azt, hogy ez így jól van, mert nincs. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a terménynek ezután is meglesz a helye.
Válasz Gábor_ #3793. hozzászólásáraSajnos a mi kis országunkban nem működik a központi koordinálás és az egységbe tömörülés rendszere, mert ha megdöglik a tehenem, akkor dögöljön meg a fél falujé is. És ebbe benne van sokminden.
Mindenki a polgihivataltól, az államtól meg a zunijótól várja sült galambot.
Az meg hogy az emberek nem akarnak tenni a boldogulásukért az nem csak a piac beszükülése miatt van. Több ágazatban tevékenykedünk(állattartás, feldolgozás, kereskedelem, vendéglátás) és nyugodtan mondhatom, hogy senki nem akar dolgozni. És nem a fizetéssel van a gond
Válasz broll79 #3792. hozzászólásáraAzzal a megállapítással, hogy nem is akarnak tenni azért... , részben értek egyet.
Sajnos valóban nő ezeknek a tábora, de azért lenne még egy pár elvetemült aki termelne akár piacra is, DE
1. Mivel kis mennyiséget tudnak előállítani mindenből, nem megoldott a piacra jutás.
Ezt a feladatot valamikor ellátta az ÁFÉSZ, a TSZ. Sajnos ezeket szétlopták. Ezek a szervek fogták össze a termelést, irányították az embereket, szájukba rágták az igét.
2. Minden inputanyagot kizárólag csak kiskereskedelmi forgalomból tudnak beszerezni, horror áron. A kertműveléshez igénybe kell venniük a nagygazdák szolgáltatásait.
Ha lenne aki kordinálja ezeket a dolgokat sok mindent fel lehetne támasztani.
Aki meg nem akar dolgozni járjon közmunkára!
Válasz Gábor_ #3790. hozzászólásáraPont erre utaltam a 100hekis gazdákkal.
A vidéki emberek 95%-a aki nem tud mg.i bevételt produkálni, azoknak a 95%.a nem is akar tenni azért, hogy akár egy rühös malacot vagy 10-20 tyúkot tartana, vagy a kertet megművelné, nem oda adná a nagygazdának ingyér, csak nehogy neki kapálni keljen, meg ha megteremne a krompé, amiből a disznó is jól lakna, akkor a teszkó csődbe menne.
Az hogy ki termeli meg a hazai ellátáshoz szükséges sertés mennyiséget, az lényegében minket nem befolyásol, mivel ők java részét exportra termelik, hasítva vagy feldolgozva, nekünk meg marad a kétes eredetü külföldi, áfacsalt termék, mert a gazdaságnak ez az érdeke. Vagy az unijónak meg a sleppnek.
Válasz broll79 #3789. hozzászólásáraNem azt mondtam, hogy 10 millió disznó kell!
De az sem idilli állapot, hogy külföldi maradékot eszik a magyar.
Csupán arra akartam rávilágítani, hogy nem biztos, hogy egy-két érdekcsoportnak kell megtermelni a húst.
Ma úgy élnek a vidéki emberek, hogy 95%-uk semmilyen bevételt nem tudnak realizálnia mg.-ból.A támogatások 100 %-a a maradék 5 %-nál landol.
Na rajtuk kéne számon kérni a befizetéseket.
Meglepődnél hogy hány olyan nagy gazda van, akik 10 milliós nagyságrendben kapják a támogatásokat és az őstermelői ig. mögé bújva fizetik a nagy semmit.
Válasz Gábor_31164 #3786. hozzászólásáraTudod "bánnya a kánya" hogy 5millió sertésnek kellene lenni a kistermelői udvarokon, ha mindenki tisztességesen befizetné ez után a befizetni valót.
Mert ugye sok 10-20 kocás emberke is van(vagy 100hekis) gazda aki nem fizet semmit.
Ha eljön a boldog világ és lesz 10 millió disznónk, akkor mit fogunk kezdeni vele? Mindenki eszik egyet? A csecsemőtől a vegákig? Mert a külföldi piac sem tud mindent felszívni
Ritkán szólok hozzá bármihez is de most elmondok én is egy véleményt.
15 kocám van kicsibe mint kistermelő foglalkozom feldolgozással is.
Sajnos sem a hús és húskészítmények nem mennek igazán, a malacról (ami 20-25 kg-osan még 8 eFt-ért sem kell.)nem is beszélve.
Én személy szerint az okát a piacaink teljes feladásában látom.
Az áruk szabad áramlása sajnos Mo. esetén igen csak egyirányúvá vált.
Mielőtt bárki is azt hiszi, hogy az 5 % -os ÁFA miatt lett 700 Ft a hús a Tescoban, őrült nagyot téved. Ugyanis nem Mo.-on van túltermelés hanem az Unio 4-5 országában.Mi pedig feltett kézzel állunk és engedjük be a fagyasztott sertéseket.A multik pedig e pár ország földi helytartóik.
A realitás az, hogy a 340 Ft-on felvásárolt magyar sertés húsa 5% áfával is 1000 ft/ kg os áron van. Nem 700Ft.
Meglátásom, hogy míg nem védjük a piacainkat, mint ahogy teszik azt más EU- s országok addig semmi jóra nem kell számolni.
A hulljon a férgese véleményről annyit, hogy igen szomorú hogy vannak olyan komplett faluk ahol már egy koca sincs.
Az inszeminátor elmondása szerint 60-70 %-kal esett a sertés rakások száma.
A vidéki kis gazdaságok mindig is fontos szerepet játszottak a sertéstenyésztésben.
Egy valamit nem kellene elfeledni: az emlegetett évi 10 millió sertésből a 90-es évek legelején 5 milliót a háztáji gazdaságok tartottak.
Megfelelő sertésprogrammal a kicsik is lehetnek sikeresek.
EZ az én véleményem.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraés majd ezek a telepek által ömlesztett árut-többletet mely ország tartóinak tönkretétele által vezetik le,mint ahogy ezt velünk is tették?hamarabb összevesznek ezek itt a homokozóban mint ahogy ez a rendszer kiépülne.a keleti nyitás passzolva lett a TTIP-vel máshova meg nemkívánatos vendég a kompországi cucc.a saját családod környezeted ellátása elsődleges tudod te ezt, a többi azt eszi amihez jut.szociális alapon termelés-csőd ez sem lehet cél.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraNem kötekedésképpen de az a sertésciklus amit te szépen leírtál, azóta mióta beléptünk az EU-ba egyszerűen nem igazán működik.
Ugyanis az EU-ban is túltermelés van és ha más nem fagyasztott félsertésként , vagy természetesen élőként bármikor ki tudják egyenlíteni a hazai "hiányt". Nem a max 3-4 kocás termelők miatt ingadozik az ár.
Természetesen hulljon a férgese ezzel én is egyetértek, többször le is írtam már itt is.
Válasz Garo #3771. hozzászólásárane haragudj barátom de nem tetszik ha ennek a dolgos rétegnek a megélhetése attól függ hogy kit futtatnak a kakasülőn vagy kivel vesznek össze.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraÉn nem foglalkozok a gondolattal, hogy abba hagyjam, nekem most is tele a disznó ólam, van 10 kocám és sajnos nem lehet semmit eladni. MOST. De majd eljön az ideje ennek is. Ahogy egy okos ember mondta, míg lószar van, addig veréb is.
Én nem pályázok trágya tárolóra, megpróbálom saját zsebből kivitelezni, szerintem olcsóbban jövök ki így, mint a támogatással.
És igen, aki csak feketézni tud vagy akar, az hagyja abba, mert ők verik le mindig mindennek az árát, mert nem fizet áfát, adót, járulékot stb, de ha a támogatás okt 16-án nincs a számlán, ők az elsők, akik hívják az MVH-t hogy mi a fityfiritty van
Válasz kicsi bihari #3779. hozzászólásáraNa pontosan emiatt hullámzik a hizó ár is ....mert hogy majd ha lesz ára akkor aztán majd fialtatok és sok 1000 ember van igy volt 500 ft a hizo mert kevés volt, akkor aztán még a legszarabb hizot is berakatták, most ott tartunk hogy olyan sok van hogy 280ft a hizoár na akkor most ki és kik miatt is van itt a sertéságazat ? Aki csinálja az csinálja akkor is amikor szar az ára, és még csodálkozunk hogy a nagyobb telepeket segitik támogatásokkal ! Hát kiket segitsenek a 3-4 kocásokat akik feketén áfa nélkül csinálják de támogatást azért kérnének rá ..... azért gondolkodjunk már ...... meg hogy azért hagyják abba mert trágyatárolot kell épiteni és az már sok emiatt bezárja az egészet mert nincs pénze rá meg támogatás arra is ! Lehet hogy mi is arra fogunk jutni hogy cska saját részre hagyunk párat és meg fogom érteni mivel a nagy telepeken nagy létszámba azonos minöségben ellenörzött körülmények között Magyarországnak adózott termékeket fogunk kapni!(talán egyszer)
Úgyhogy nyugodtan hagyják abba minél többen ! De többet ne is kezdjenek bele !
Én is befejeztem idén a hízózást,igaz háztól adtam el mindig,de nem éri meg szerintem. van saját földem,terményem de szója nagyon drága anélkül meg nem igazén akar megnőni,az embereknek nincs 45-50 ezer forintja itt felénk hogy megvegyenek egy hízót,csak akinek 6-8 gyereke van az vesz,megy a dínom dánom utána csitu van már vettem 3 malacot saját részre,ennyi volt egy darabig,ha lesz kereslet akkor majd fialtatok vagy 2 kocát,de ha igy haladunk nem sok reményt látok javulásra.
Örülök, hogy sokan nem adják fel még ennek ellenére is!
De maradjunk az alapkérdésnél, hogy 280-ért eladni vagy 250-be vágóhídon az már tényleg nem éri meg!
Jó hogy 60 mázsa termény elég, de a tápért egy kisebb vagyont oda kell adni és az nem 60 mázsa termény ára!
Az utóbbi 10-15 évbe harmadjára megint bedől a sertéság!? Most még az 5% adó se segített.
Nem mindenkinek vannak ám saját földjei. Itt mifelénk ráadásul 100-120 ezer egy hektár földbérlet.Minimum 240ezerbe van egy hektár kukorica,ha a támogatást nem vesszük ki belőle. Ilyen időjárással nem biztos hogy megéri eladni a gabonát. Ha az ember jól csinálja 2-2,5q gabona, kell egy 100-120kg-os hízó felneveléséhez, 60q gabonán és 60q kukoricán +a fehérje és a premix,fel lehet nevelni 50 hízót. Ha az árak normalizálódnak, jobban jár ha inkább feleteti, minthogy odaadja 4ezerért a kukoricát, mert lehet hogy több marad egy kicsivel, mint alap esetben az állami támogatás fele. Saját tapasztalat!
Válasz esze-lény #3770. hozzászólásáraEz mindig is vita tema lesz ! Ki hogyan szamolja maganak ... termenyt kozepes aron odadom az oke mennyi az most4 ezer ? 3-4 mazsat eszik egy hizo...... es akinek 30-40 nazsas kukoricaja volt es rakoltott 100e ft ot annak mennyi haszna van a termenyen ?
Valóban, a háztályi hízót, nem veszik a vágóhidak, mert zsírosak. Sajnos az emberek szokásainak az áldozatai vagyunk, a tescoban sem a hasaalját és a tarját veszik, hanem a színhúst. Ezért a vágóhidak is csak a húsdisznót veszik. Egyébként ezekkel a modern fajtákkal, ilyen árakkal is lehet gazdaságosan hízlalni, úgy hogy még egy kis nyereség is lesz rajta, de mindenképpen saját nevelésű,vagy megbízható helyről vásárolt malacból. Hirdetnek itt is olyanokat, aminek köze nincs ahhoz a fajtához aminek elmondják!
Válasz szelindi sándor #3772. hozzászólásáraengem az zavar hogy 1-2 vágohid van aki háztájiból vessz a többi meg csak nagyüzemből gyakorlatilag el adhatatlan a disznó. 20-30 db-t nem lehet háztól eladni biharban ahol a falu 70%-a közmunkás 51 ezer ft-ért
Válasz esze-lény #3770. hozzászólásáraén is rövid távú gondolkodó vagyok az a vesszőfutás amit a sertésfront produkál nem vetít elém jövőképet.aki ráfizetéssel kénytelen ezt csinálni felőrli magát és ha nála is kerül olcsóbb 10 ft/kg-al kidobják az ablakon.ez nem egy hullámvölgy jó lenne észrevenni persze az ágazatok közül sorra kerül mind.
Válasz esze-lény #3770. hozzászólásáraAz, hogy a kis méretű hizlaldákat kiölik még nem azt jelenti, hogy nem lesz ami megegye a takarmányt.
Sokan elkezdenek bérhizlalni Csányinak, nem csak a kicsik, de a környékben már több nagy telep is(6-10e fh-es)
Ami most megy az nem azt a célt szolgálja, hogy megszüntessék a sertés ágazatot, csupán azt, hogy egy kézbe kerüljön a túlnyomó többsége.
ui: "Saját támogatott termelésű gabonával nyilván megéri".. Sertésre is van támogatás, nem is kicsi.
Saját támogatott termelésű gabonával nyilván megéri!!
DE....eladni a terményt jó közepes áron meg még jobban megéri.
Mi lesz vajon a terményárakkal, ha nem lesz ami megegye, a kőolaj ára miatt az etanolgyár sem fogja túlfizetni......
Válasz Pici #3767. hozzászólásáraszerinted milyen árig érdemes hízlalni az elkövetkezö 2 esztendöben?kövezz meg érte de ráfizetéssel nem termelek egy darabot sem.
Válasz Pici #3763. hozzászólására Vannak nálunk is fiatalok akik most hordják a malacot több százasával bér hizlalásra de az 1-2 kocás gazdák abba hagyják szép lassan!
Válasz szelindi sándor #3765. hozzászólásáraNem eladhatatlan 350 ért érte jönnek bármennyi van ! És nem a hizóból hagyom meg a kocákat hanem direkt lapály malacokbol ami kocának is lett szánva , illetve azért mert a most berakott kocákbol májusra malac , karácsonyra hizó lesz igy nem kell eladnom az eladhatatlan malacokat sem igy semmi nem vész kárba de ki hogy számolja ...... a termény meg nem penészedik be a terményesbe sem , trágyát is termelnek ami megint csak a földeknek lesz jó és még sorolhatnám
Válasz Pici #3763. hozzászólásáraa nem elkelt hízót berakatni csípőből, reflex.olcsó pocából eladhatatlan malacot gyártani elgondolkodtató üzletmenet.végül is lesz a terménynek helye nem kell pénzre cserélni.nem akarsz a CORVINUS-on rektor lenni most üresedés van kolléga?
Válasz szelindi sándor #3758. hozzászólásáraŐ a házi vágásra vett disznót mondja. Az szerintem országosan 400+ körül van.
Mi meg a felvásárlási árról beszélünk. Nálunk fejérben 260-300 között mozog most.
Válasz szelindi sándor #3760. hozzászólásáraSajnos ez van. Szerintem a sertés tartásnak csöngettek,---ha nem talál rendes piacot neki.
Nem is csodálom, hogy az iskolapadból frissen kikerülők 67%-a külföldre szeretne menni dolgozni.
Válasz szelindi sándor #3758. hozzászólásáraNálunk ennyi...talán márciusban megy lejjebb...jön a meleg és elkezd zuhanni az ára..
Nekem nem érdemes elmenni az alföldre egy disznóért.
Amúgy a városban alig van hizó, és még "aligabb" aki vágni akar, tud, szeretne.
Inkább elmennek és kilónként veszegetik a húst.
Válasz Magister #3756. hozzászólásáramely elefántcsonttoronyban laksz barátom?
itt beállt a 20-évvel ezelőtti ár a sertésnél.pedig harmadannyit tartanak-jó kilátások ugye?
5055 hozzászólás
Egyébként nem tudom miért mondják hogy fel vannak fújva a hízók. A nagyüzemben is max 50 kg szóját eszik meg egy hízó a 180 nap alatt amíg meghízik. Legalább az itthoni nagyüzemi hízók látnak gabonát is. Nem úgy mint a nyugati szomszédainknál, ahol csak és kizárólag melléktermékkel hízlalnak. Na azok tényleg fel vannak fújva.
Válasz Garo #3804. hozzászólásáravégül is a lovakat is vízzel hízlalják.
Válasz Garo #3804. hozzászólására
Üdv!
Amikor azt írtam, hogy nem szabad feladni csak azért, mert kisebb az ár nyilván nem a 15-20 hízóval foglalkozókra gondoltam. Ha kicsit bezuhan a piac egyik napról a másikra át tudtok állni.
Én a 100, de méginkább 200+ hízóval rendelkezőkre gondoltam. Nem megy egyik napról a másikra, illetve igen komoly anyagi vonzata van ennek, ha komolyan csinálja az ember.
Ettől függetlenül a 320 ft-os kg-onkénti ár mellett is lehet profit termelni.
A vágóhíd valóban nem veszi meg a háztáji hízót, mert neki nem kell szalonna, csak hús hús és nem utolsó sorban még több hús. Jöhetünk azzal, hogy mennyire egészségtelen a felfújt hízó, jelen pillanatban felesleges, a piac ezt kívánja.
Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólásáraúgy gondolom helyén van az eszed. nem vagyunk krőzusok hogy ajándékba termeljünk.váltani kell ez a világ már csak ilyen.az előremenekülőket pedig/ kéretlenül/ óvatosságra inteném, kár volna ha anyagi és emberi törekvéseiket-munkájukat röhögve tönkretenné a populista olcsózás.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraön szerinted ha az én 15 hízóm leviszi az árakat,hát taps!! ha nem tudom eladni minek tartsam? itt a vágóhídra nem engednek be háztájit,esetleg 200ft ad érte. ennyi erővel ki is dobálhatom a pénzem az ablakon.. ha ön tartani akarja szíve joga de ne mondja nekem senki,ha valamit nem lehet eladni akkor is neveli valaki,mert ki kell tartani,egyek minden nap 10 kiló húst vagy hogy? adjam oda ingyen hátha jövőre drágább lesz? nálam minden forintot meg kell becsülni,sajnos kicsi vagyok,nagyon kicsi,tízezer forint nekem sok,másnak meg se kottyan,nem kell ezért kiokítani.. azt tartok aminek piaca van,most a tyúkot lehet eladni a városiaknak,rettegjenek a tápos csirke hízlaldák mert jövök eközben szemem a malac és hízó áron,ha lesz benne pénz azonnal hízlalok és fialtatok
Üdv !
Ma Kérdezték Tőlem , Hogy megéri-E sertést tenyészteni -Göbe-hizlalás - Leadás .
Nagyon nem tudtam mit mondjak , de nagynehezen Igent mondtam , ha valaki szereti csinálni .
VÉLEMÉNY ??
Válasz Pici #3799. hozzászólásáraÉn egy stabil 370ft+áfa árral bőven kiegyeznék.
Mint minden más ez is csak úgy működik, ha folyamatosan csinálod, kitartasz még akkor is ha besül a piac egy kicsit.
Érdekes hogy amikor 500-550ft volt a hizoár akkor ebben a topicban cska azt lehetett olvasni hogy milyen receptet keverjek a malacoknak meg a hizoknak meg miket tehetek még bele meg kinek van elado fiaztatoja ......
Mindegyik hozzászolás azzal kezdödött hogy most szeretnék hizlalásba kezdeni ......
Válasz anca #3797. hozzászólásáraIgazad van, és ugyan ez a hízóra is igaz.
Válasz broll79 #3792. hozzászólásáraEzzel én is egyet értek. De! Az biztos hogy az utóbbi négy évben , boldog boldogtalan disznót tart, malacot nevel. Voltam kint karácsony előtt szilveszteri malac felvásárláson, egy kicsit tájékozódni. És amit ott láttam, hát azt nem kommentelném. Az ott sorban álló termelők össz 10%-ánál ha láttam jó malacot, amit szívesen megvennék. Az a baj, hogy az emberek csak tartják a kocát és a malacot, nem nevelik. Nem gondozzák, nem etetik megfelelően, ezért nem piacképes. Aki malacot vesz, a többség nem látja, tudja, hogy mit evett milyen idős,stb. Olvastam olyan hirdetést, hogy nagyon szép, 12 hetes 20 kg-os húsmalacok eladók. Nem ragozom, mindenki tudja miről beszélek. Beszéltem potenciális vevővel, 20 kg-os malacért 7ezret adott volna, és azt mondta hogy nem is ér többet, ÉS IGAZA VAN! Nem lehet normális hízónak való malacot venni. Mind le van öregedve, mindenféle fajta, hírből sem ismerik a tápot, nem nőnek, csak vegetálnak, eltelik több hónap mire megindulnak. Sokan ebbe fásulnak bele. És ezzel teszik tönkre a malac piacot, mert aki úgy neveli ahogyan kell, nem tudja olyan áron eladni, hogy haszna is legyen rajta.
Válasz Garo #3795. hozzászólásáraez természetes.jeleleg is van értelmesebb helye a terménynek mintsem 300 ft-os hízót állítsak elő,egyetértünk.
Válasz szelindi sándor #3782. hozzászólásáraÜdvözlöm!
Egy szóval sem mondtam azt, hogy ez így jól van, mert nincs. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a terménynek ezután is meglesz a helye.
Válasz Gábor_ #3793. hozzászólásáraSajnos a mi kis országunkban nem működik a központi koordinálás és az egységbe tömörülés rendszere, mert ha megdöglik a tehenem, akkor dögöljön meg a fél falujé is. És ebbe benne van sokminden.
Mindenki a polgihivataltól, az államtól meg a zunijótól várja sült galambot.
Az meg hogy az emberek nem akarnak tenni a boldogulásukért az nem csak a piac beszükülése miatt van. Több ágazatban tevékenykedünk(állattartás, feldolgozás, kereskedelem, vendéglátás) és nyugodtan mondhatom, hogy senki nem akar dolgozni. És nem a fizetéssel van a gond
Válasz broll79 #3792. hozzászólásáraAzzal a megállapítással, hogy nem is akarnak tenni azért... , részben értek egyet.
Sajnos valóban nő ezeknek a tábora, de azért lenne még egy pár elvetemült aki termelne akár piacra is, DE
1. Mivel kis mennyiséget tudnak előállítani mindenből, nem megoldott a piacra jutás.
Ezt a feladatot valamikor ellátta az ÁFÉSZ, a TSZ. Sajnos ezeket szétlopták. Ezek a szervek fogták össze a termelést, irányították az embereket, szájukba rágták az igét.
2. Minden inputanyagot kizárólag csak kiskereskedelmi forgalomból tudnak beszerezni, horror áron. A kertműveléshez igénybe kell venniük a nagygazdák szolgáltatásait.
Ha lenne aki kordinálja ezeket a dolgokat sok mindent fel lehetne támasztani.
Aki meg nem akar dolgozni járjon közmunkára!
Válasz Gábor_ #3790. hozzászólásáraPont erre utaltam a 100hekis gazdákkal.
A vidéki emberek 95%-a aki nem tud mg.i bevételt produkálni, azoknak a 95%.a nem is akar tenni azért, hogy akár egy rühös malacot vagy 10-20 tyúkot tartana, vagy a kertet megművelné, nem oda adná a nagygazdának ingyér, csak nehogy neki kapálni keljen, meg ha megteremne a krompé, amiből a disznó is jól lakna, akkor a teszkó csődbe menne.
Az hogy ki termeli meg a hazai ellátáshoz szükséges sertés mennyiséget, az lényegében minket nem befolyásol, mivel ők java részét exportra termelik, hasítva vagy feldolgozva, nekünk meg marad a kétes eredetü külföldi, áfacsalt termék, mert a gazdaságnak ez az érdeke. Vagy az unijónak meg a sleppnek.
Válasz Gábor_ #3790. hozzászólásáraEgyetértek!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Válasz broll79 #3789. hozzászólásáraNem azt mondtam, hogy 10 millió disznó kell!
De az sem idilli állapot, hogy külföldi maradékot eszik a magyar.
Csupán arra akartam rávilágítani, hogy nem biztos, hogy egy-két érdekcsoportnak kell megtermelni a húst.
Ma úgy élnek a vidéki emberek, hogy 95%-uk semmilyen bevételt nem tudnak realizálnia mg.-ból.A támogatások 100 %-a a maradék 5 %-nál landol.
Na rajtuk kéne számon kérni a befizetéseket.
Meglepődnél hogy hány olyan nagy gazda van, akik 10 milliós nagyságrendben kapják a támogatásokat és az őstermelői ig. mögé bújva fizetik a nagy semmit.
Válasz Gábor_31164 #3786. hozzászólásáraTudod "bánnya a kánya" hogy 5millió sertésnek kellene lenni a kistermelői udvarokon, ha mindenki tisztességesen befizetné ez után a befizetni valót.
Mert ugye sok 10-20 kocás emberke is van(vagy 100hekis) gazda aki nem fizet semmit.
Ha eljön a boldog világ és lesz 10 millió disznónk, akkor mit fogunk kezdeni vele? Mindenki eszik egyet? A csecsemőtől a vegákig? Mert a külföldi piac sem tud mindent felszívni
Válasz esze-lény #3785. hozzászólásáraengem a matekon kívül a FÉNYEVŐ poca fajtája is érdekelne.
Válasz Pici #3780. hozzászólására
Tisztelt Fórumozók!
Ritkán szólok hozzá bármihez is de most elmondok én is egy véleményt.
15 kocám van kicsibe mint kistermelő foglalkozom feldolgozással is.
Sajnos sem a hús és húskészítmények nem mennek igazán, a malacról (ami 20-25 kg-osan még 8 eFt-ért sem kell.)nem is beszélve.
Én személy szerint az okát a piacaink teljes feladásában látom.
Az áruk szabad áramlása sajnos Mo. esetén igen csak egyirányúvá vált.
Mielőtt bárki is azt hiszi, hogy az 5 % -os ÁFA miatt lett 700 Ft a hús a Tescoban, őrült nagyot téved. Ugyanis nem Mo.-on van túltermelés hanem az Unio 4-5 országában.Mi pedig feltett kézzel állunk és engedjük be a fagyasztott sertéseket.A multik pedig e pár ország földi helytartóik.
A realitás az, hogy a 340 Ft-on felvásárolt magyar sertés húsa 5% áfával is 1000 ft/ kg os áron van. Nem 700Ft.
Meglátásom, hogy míg nem védjük a piacainkat, mint ahogy teszik azt más EU- s országok addig semmi jóra nem kell számolni.
A hulljon a férgese véleményről annyit, hogy igen szomorú hogy vannak olyan komplett faluk ahol már egy koca sincs.
Az inszeminátor elmondása szerint 60-70 %-kal esett a sertés rakások száma.
A vidéki kis gazdaságok mindig is fontos szerepet játszottak a sertéstenyésztésben.
Egy valamit nem kellene elfeledni: az emlegetett évi 10 millió sertésből a 90-es évek legelején 5 milliót a háztáji gazdaságok tartottak.
Megfelelő sertésprogrammal a kicsik is lehetnek sikeresek.
EZ az én véleményem.
Válasz Garo #3771. hozzászólására a matekod érdekelne.....
ha nem titok.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraés majd ezek a telepek által ömlesztett árut-többletet mely ország tartóinak tönkretétele által vezetik le,mint ahogy ezt velünk is tették?hamarabb összevesznek ezek itt a homokozóban mint ahogy ez a rendszer kiépülne.a keleti nyitás passzolva lett a TTIP-vel máshova meg nemkívánatos vendég a kompországi cucc.a saját családod környezeted ellátása elsődleges tudod te ezt, a többi azt eszi amihez jut.szociális alapon termelés-csőd ez sem lehet cél.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraNem kötekedésképpen de az a sertésciklus amit te szépen leírtál, azóta mióta beléptünk az EU-ba egyszerűen nem igazán működik.
Ugyanis az EU-ban is túltermelés van és ha más nem fagyasztott félsertésként , vagy természetesen élőként bármikor ki tudják egyenlíteni a hazai "hiányt". Nem a max 3-4 kocás termelők miatt ingadozik az ár.
Természetesen hulljon a férgese ezzel én is egyetértek, többször le is írtam már itt is.
Válasz Garo #3771. hozzászólásárane haragudj barátom de nem tetszik ha ennek a dolgos rétegnek a megélhetése attól függ hogy kit futtatnak a kakasülőn vagy kivel vesznek össze.
Válasz Pici #3780. hozzászólásáraÉn nem foglalkozok a gondolattal, hogy abba hagyjam, nekem most is tele a disznó ólam, van 10 kocám és sajnos nem lehet semmit eladni. MOST. De majd eljön az ideje ennek is. Ahogy egy okos ember mondta, míg lószar van, addig veréb is.
Én nem pályázok trágya tárolóra, megpróbálom saját zsebből kivitelezni, szerintem olcsóbban jövök ki így, mint a támogatással.
És igen, aki csak feketézni tud vagy akar, az hagyja abba, mert ők verik le mindig mindennek az árát, mert nem fizet áfát, adót, járulékot stb, de ha a támogatás okt 16-án nincs a számlán, ők az elsők, akik hívják az MVH-t hogy mi a fityfiritty van
Válasz kicsi bihari #3779. hozzászólásáraNa pontosan emiatt hullámzik a hizó ár is ....mert hogy majd ha lesz ára akkor aztán majd fialtatok és sok 1000 ember van igy volt 500 ft a hizo mert kevés volt, akkor aztán még a legszarabb hizot is berakatták, most ott tartunk hogy olyan sok van hogy 280ft a hizoár na akkor most ki és kik miatt is van itt a sertéságazat ? Aki csinálja az csinálja akkor is amikor szar az ára, és még csodálkozunk hogy a nagyobb telepeket segitik támogatásokkal ! Hát kiket segitsenek a 3-4 kocásokat akik feketén áfa nélkül csinálják de támogatást azért kérnének rá ..... azért gondolkodjunk már ...... meg hogy azért hagyják abba mert trágyatárolot kell épiteni és az már sok emiatt bezárja az egészet mert nincs pénze rá meg támogatás arra is ! Lehet hogy mi is arra fogunk jutni hogy cska saját részre hagyunk párat és meg fogom érteni mivel a nagy telepeken nagy létszámba azonos minöségben ellenörzött körülmények között Magyarországnak adózott termékeket fogunk kapni!(talán egyszer)
Úgyhogy nyugodtan hagyják abba minél többen ! De többet ne is kezdjenek bele !
Én is befejeztem idén a hízózást,igaz háztól adtam el mindig,de nem éri meg szerintem. van saját földem,terményem de szója nagyon drága anélkül meg nem igazén akar megnőni,az embereknek nincs 45-50 ezer forintja itt felénk hogy megvegyenek egy hízót,csak akinek 6-8 gyereke van az vesz,megy a dínom dánom utána csitu van már vettem 3 malacot saját részre,ennyi volt egy darabig,ha lesz kereslet akkor majd fialtatok vagy 2 kocát,de ha igy haladunk nem sok reményt látok javulásra.
Őszintén örülök annak hogy azért többen látnak fantáziát a sertéshizlalásba.
Egy korrekt matek levezetés azért még jobban alátámasztaná mindezt....
Örülök, hogy sokan nem adják fel még ennek ellenére is!
De maradjunk az alapkérdésnél, hogy 280-ért eladni vagy 250-be vágóhídon az már tényleg nem éri meg!
Jó hogy 60 mázsa termény elég, de a tápért egy kisebb vagyont oda kell adni és az nem 60 mázsa termény ára!
Az utóbbi 10-15 évbe harmadjára megint bedől a sertéság!? Most még az 5% adó se segített.
Nem mindenkinek vannak ám saját földjei. Itt mifelénk ráadásul 100-120 ezer egy hektár földbérlet.Minimum 240ezerbe van egy hektár kukorica,ha a támogatást nem vesszük ki belőle. Ilyen időjárással nem biztos hogy megéri eladni a gabonát. Ha az ember jól csinálja 2-2,5q gabona, kell egy 100-120kg-os hízó felneveléséhez, 60q gabonán és 60q kukoricán +a fehérje és a premix,fel lehet nevelni 50 hízót. Ha az árak normalizálódnak, jobban jár ha inkább feleteti, minthogy odaadja 4ezerért a kukoricát, mert lehet hogy több marad egy kicsivel, mint alap esetben az állami támogatás fele. Saját tapasztalat!
Válasz esze-lény #3770. hozzászólásáraEz mindig is vita tema lesz ! Ki hogyan szamolja maganak ... termenyt kozepes aron odadom az oke mennyi az most4 ezer ? 3-4 mazsat eszik egy hizo...... es akinek 30-40 nazsas kukoricaja volt es rakoltott 100e ft ot annak mennyi haszna van a termenyen ?
Valóban, a háztályi hízót, nem veszik a vágóhidak, mert zsírosak. Sajnos az emberek szokásainak az áldozatai vagyunk, a tescoban sem a hasaalját és a tarját veszik, hanem a színhúst. Ezért a vágóhidak is csak a húsdisznót veszik. Egyébként ezekkel a modern fajtákkal, ilyen árakkal is lehet gazdaságosan hízlalni, úgy hogy még egy kis nyereség is lesz rajta, de mindenképpen saját nevelésű,vagy megbízható helyről vásárolt malacból. Hirdetnek itt is olyanokat, aminek köze nincs ahhoz a fajtához aminek elmondják!
Válasz szelindi sándor #3772. hozzászólásáraengem az zavar hogy 1-2 vágohid van aki háztájiból vessz a többi meg csak nagyüzemből gyakorlatilag el adhatatlan a disznó. 20-30 db-t nem lehet háztól eladni biharban ahol a falu 70%-a közmunkás 51 ezer ft-ért
Válasz esze-lény #3770. hozzászólásáraén is rövid távú gondolkodó vagyok az a vesszőfutás amit a sertésfront produkál nem vetít elém jövőképet.aki ráfizetéssel kénytelen ezt csinálni felőrli magát és ha nála is kerül olcsóbb 10 ft/kg-al kidobják az ablakon.ez nem egy hullámvölgy jó lenne észrevenni persze az ágazatok közül sorra kerül mind.
Válasz esze-lény #3770. hozzászólásáraAz, hogy a kis méretű hizlaldákat kiölik még nem azt jelenti, hogy nem lesz ami megegye a takarmányt.
Sokan elkezdenek bérhizlalni Csányinak, nem csak a kicsik, de a környékben már több nagy telep is(6-10e fh-es)
Ami most megy az nem azt a célt szolgálja, hogy megszüntessék a sertés ágazatot, csupán azt, hogy egy kézbe kerüljön a túlnyomó többsége.
ui: "Saját támogatott termelésű gabonával nyilván megéri".. Sertésre is van támogatás, nem is kicsi.
Saját támogatott termelésű gabonával nyilván megéri!!
DE....eladni a terményt jó közepes áron meg még jobban megéri.
Mi lesz vajon a terményárakkal, ha nem lesz ami megegye, a kőolaj ára miatt az etanolgyár sem fogja túlfizetni......
Ez a rövidtávú gondolkodás csapdája.
Válasz Pici #3767. hozzászólásáraszerinted milyen árig érdemes hízlalni az elkövetkezö 2 esztendöben?kövezz meg érte de ráfizetéssel nem termelek egy darabot sem.
Válasz Pici #3763. hozzászólására Vannak nálunk is fiatalok akik most hordják a malacot több százasával bér hizlalásra de az 1-2 kocás gazdák abba hagyják szép lassan!
Válasz szelindi sándor #3765. hozzászólásáraNem eladhatatlan 350 ért érte jönnek bármennyi van ! És nem a hizóból hagyom meg a kocákat hanem direkt lapály malacokbol ami kocának is lett szánva , illetve azért mert a most berakott kocákbol májusra malac , karácsonyra hizó lesz igy nem kell eladnom az eladhatatlan malacokat sem igy semmi nem vész kárba de ki hogy számolja ...... a termény meg nem penészedik be a terményesbe sem , trágyát is termelnek ami megint csak a földeknek lesz jó és még sorolhatnám
Válasz ..MZ/X.. #3762. hozzászólásáraszerencsés hely lehet örülök hogy van ilyen is kis hazánkban.
Válasz Pici #3763. hozzászólásáraa nem elkelt hízót berakatni csípőből, reflex.olcsó pocából eladhatatlan malacot gyártani elgondolkodtató üzletmenet.végül is lesz a terménynek helye nem kell pénzre cserélni.nem akarsz a CORVINUS-on rektor lenni most üresedés van kolléga?
Válasz Pici #3763. hozzászólásárami is most fejlesztünk
Válasz kovacs22 #3755. hozzászólásáraMi meg most rakatjuk a kocakat javában
Válasz szelindi sándor #3758. hozzászólásáraŐ a házi vágásra vett disznót mondja. Az szerintem országosan 400+ körül van.
Mi meg a felvásárlási árról beszélünk. Nálunk fejérben 260-300 között mozog most.
Válasz szelindi sándor #3760. hozzászólásáraSajnos ez van. Szerintem a sertés tartásnak csöngettek,---ha nem talál rendes piacot neki.
Nem is csodálom, hogy az iskolapadból frissen kikerülők 67%-a külföldre szeretne menni dolgozni.
Válasz Magister #3759. hozzászólásáraitt az olcsó sertés ellenére is az általad leírt vásárlási szokások alakultak ki.
Válasz szelindi sándor #3758. hozzászólásáraNálunk ennyi...talán márciusban megy lejjebb...jön a meleg és elkezd zuhanni az ára..
Nekem nem érdemes elmenni az alföldre egy disznóért.
Amúgy a városban alig van hizó, és még "aligabb" aki vágni akar, tud, szeretne.
Inkább elmennek és kilónként veszegetik a húst.
Válasz Magister #3756. hozzászólásáramely elefántcsonttoronyban laksz barátom?
itt beállt a 20-évvel ezelőtti ár a sertésnél.pedig harmadannyit tartanak-jó kilátások ugye?