Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR411.02 FtUSD393.86 FtCHF437.06 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Igaz nem engem kérdeztél, de leírom a tapasztalatokat.
MaterMacc-ot és Monosem-et is láttam már közelről. Biztos nem rossz az sem.
De nekünk a forgókapás BUSA KS-hez hasonlítani nem lehet. Ez is zsírozható minden mozgó ponton. A kocsik lógását be lehet szabályozni egy jól kitalált megoldással. Nem szedi magára a nagy dudvát sem, kivág szinte mindent, ahol a rugós kapás meghal ez ott is simán elmegy. Szármaradványos területen is gond nélkül dolgozik. Rettenetes komoly anyagokból van.
Drága volt a sima Heltihez képest, de nem bántam meg, hogy ezt választottam. Egy hátránya talán a nagy önsúlya (MTZ nem szívesen viszi a 82-es).
A kocsik egyébként még 70kg súllyal terhelhetőek a rugós megoldásnak köszönhetően. (mintillben is tökéletesen működött ahol összesen 5cm talajmunka volt) Még a Busások is csak néztek, hogy milyen megoldásban használom a gépet.
Tényleg elképesztő ahogy ez a forgó kapa a növényt darabolja, kivágja és a föld felszínére forgatja a gyökerét. Nekem anno olyan hihetlen volt, de már tapasztaltam, hogy mire képes.
A beállítása nehézkes kicsit, de aztán már könnyen megy a meló vele.
Nem leírni akartam a többi kultivátort, biztosan jó az is, nekem ez vált be.
Válasz Sk Laci #3257. hozzászólásáraJó a Mattermac,nem gyenge sehol. Nem lógnak a kocsik sem. Nagyon jól be lehet állítani a műtrágya mennyiséget is rajta. Egy hibája van,nem szabad az alap fém mélységállító kerékkel kérni. Kell rá az extraként rátehető gumikerekes változat,mert az golyóscsapágyas.
Az alapverzión lehet kétévente cserélni a perselyeket meg a tengelyeket. Hiába van zsírozva naponta,megeszi a por.
Válasz Zsolesz83 #3234. hozzászólásáraSzia!
Milyennek látod a Matermacot a Heltihez képest?
Minőséginek mondanád, vagy gyenge konstrukció?
Azért kérdezem, mert mifelénk is nagyon nyomnák ezt a Matermacot, de valahogyan nem akad terjedni, hiába kínálják jóval olcsóbban, mint a Monosem.
Lehet kenni a csuklókat? A kocsik a Heltihez képest mennyire "lógnak" hátra?
Esetleg ha ismereti tapasztalatod lenne a Busa sorközmüvelővel, ahol a kocsik közelre vannak hozva a rámához. /Oldaldőllésekben nincsen olyan elsodródás, mint a nagyon hátraengedett kocsiknál/.
Válasz Bárány #3249. hozzászólásáraMi csütörtökön végeztünk a hibrid fújásával,utána álltunk bele a naprába.Tegnapra maradt volna olyan 110ha,de délután a felhőszakadás közbe szólt.
Úgyhogy nekünk még a napra húzatás várat magára.Had fonnyadjon a gaz benne.
Válasz Zsolesz83 #3252. hozzászólásáraKöszi! Én azért inkább úgy fogalmaznék: az idei szezonban szépnek számít. A hűvös tavasz itt is "belebeszélt" kicsit.
Válasz Bárány #3245. hozzászólásáraAkkor jó mókát! Én lassan kocogok permetezni, van még vagy 3 keverés búza, tegnap megáztunk, hátha ma megint ki tudnék nyomni valamennyit!
Jó melót!
Válasz A.I. #3244. hozzászólásáraEgy kis ív valóban van (a forgáspont ugye, a traktor hátsó tengelyének a közepe), de kultivátorral nem fordulunk olyan szűken, hogy ez ne lenne elhanyagolható.
Amúgy meg természetesen egyetértek.
Épp kultivátorozok, de most ki nem szállok megmérni. Ha jól emlékszem, olyan 55 cm lehet, de nem szentírás.
Válasz Bárány #3241. hozzászólásáraAddig ez igaz, míg nyíl egyenesen mész, de akkor, ha van benne egy kis ív nem változik meg a fordulókör sugara miatt a munkapont, ahol a kapa megy, attól függetlenül ugye, hogy "mereven" megy a gép mögött?
(Gép beállítást így tanították valamikor, ha jól emlékszem, akkor ott lehet hogy rosszul tudták a dolgot.)
Egy a lényeg, szerintem 50 cm untig elég! Szomszédos nagyüzem kb 45 cmen húzatott valamikor, azzal repülve haladtak "0 pocsékolással"!
Válasz R Sándor #3242. hozzászólásáraIgen, olvastam. Legjobb nem foglalkozni vele. Rengeteg marhaságot hord össze, aztán meg jön a szájkarate.
Bár az is igaz, hogy a hülyeségeket ki kell javítani, nehogy félrevezessenek másokat.
Válasz A.I. #3232. hozzászólásáraA kultivátor menet közben csak kitér jobbra-balra, de nem fordul el. Mivel a szerkezet is merev, ezért minden kocsi egyszerre és ugyanannyit mozdul.
Egyformára kell állítani mindet!
Válasz R Sándor #3237. hozzászólásáraRTK-val is elég szűk lenne az a 60 cm.
Nyílegyenesen még elmenne, de nem csak egyenes sorokban kell kultizni. És a tábla végén az új sorba beállás sem sikerül mindig nyílegyenesen, akkor pedig pár méterig kaszálna.
Válasz horvath.agro #3227. hozzászólásáraLegyen úgy de szerinted a fórumban jelen lévő gazdák közül hányan sorkozmuveloznek rtk- val ??? Mert szerintem max 20-30 százaléka .( Többek között én sem) Tehát a többieknek 50 cm + - mennyire jó a kormány a gépen,ha hagyományos mtz kormány akkor 45 ..
Válasz B.Bali #3224. hozzászólásáraEzt a táblát kellett csak.A főnök azt mondta,nem vagyunk elkésve semmivel még.A takarmány kukorica már olyan 30 centi körüli volt amit húzattunk.Most úgy csináltuk,hogy amikor mondott esőt,előtte a műtrágyát rá szórtuk szóróval,4q-t.A húzatókat lépten-nyomon tankolni kellett volna.Így a húzatás is halad.A két Helti mellé most jött két MaterMacc,így haladós a dolog.
Válasz ZZ #3218. hozzászólásáraA középső kocsit állítsd ahogy gondolod(max 50 cm szerintem doszt elég), aztán 1-1 centivel állítsd szűkebbre kifelé haladva a kocsikat(azt mindenki elfelejt, hogy "csapódik", így ott már vadulnak a dolgok!
Másrészt, a kapa nem gyomírtó, illetve nem kimondottan csak azt végzi!
Fiúk szerintem horvát agro barátunk itt gazdálkodik .https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.farmerama.com/%3Flocale%3Dhu&ved=2ahUKEwiV9Ljhxu_wAhWzhv0HHdtaCXwQFnoECCoQAQ&usg=AOvVaw0fIxVR3u6N0CT-sVJ_rhbT
Válasz mtz1221 #3215. hozzászólásáraIgen,én is így gondolom. Nekem teljesen össze vannak véve a kapák. Így ha bebambulok vezetés közben, akkor se vágja ki a kukit. + Kisebb korában is el lehet kezdeni a huzatást,nem takarja be
Válasz mtz1221 #3217. hozzászólásáraMost vettem, úgyhogy nincs tapasztalat ...így is használta az előző tulaj, második alkalommal meg a töltőgetőt rakta fel
Válasz ZZ #3204. hozzászólásáraMióta megy ezzel a kapa felszereléssel ? Minden körülményben be húzza magát a földbe, gyomosabb földben rakodik ? 50 centinél kezd, és majd meg mutatja hogy utána merre kell állítani.
3665 hozzászólás
Válasz R Sándor #3264. hozzászólásáraVetés előtt 310 kg/ha Pétisó, magágyba bedolgozva.
Válasz Bárány #3263. hozzászólásáraÉs akkor mikor adsz és meg mennyit??? Föleg a nitrogén érdekelne.
Válasz B.Bali #3262. hozzászólásáraNem.
Válasz Bárány #3245. hozzászólásáraSzia! Te kultizáskor nem adsz neki műtrágyát?
Válasz Sk Laci #3257. hozzászólásáraHelló
Igaz nem engem kérdeztél, de leírom a tapasztalatokat.
MaterMacc-ot és Monosem-et is láttam már közelről. Biztos nem rossz az sem.
De nekünk a forgókapás BUSA KS-hez hasonlítani nem lehet. Ez is zsírozható minden mozgó ponton. A kocsik lógását be lehet szabályozni egy jól kitalált megoldással. Nem szedi magára a nagy dudvát sem, kivág szinte mindent, ahol a rugós kapás meghal ez ott is simán elmegy. Szármaradványos területen is gond nélkül dolgozik. Rettenetes komoly anyagokból van.
Drága volt a sima Heltihez képest, de nem bántam meg, hogy ezt választottam. Egy hátránya talán a nagy önsúlya (MTZ nem szívesen viszi a 82-es).
A kocsik egyébként még 70kg súllyal terhelhetőek a rugós megoldásnak köszönhetően. (mintillben is tökéletesen működött ahol összesen 5cm talajmunka volt) Még a Busások is csak néztek, hogy milyen megoldásban használom a gépet.
Tényleg elképesztő ahogy ez a forgó kapa a növényt darabolja, kivágja és a föld felszínére forgatja a gyökerét. Nekem anno olyan hihetlen volt, de már tapasztaltam, hogy mire képes.
A beállítása nehézkes kicsit, de aztán már könnyen megy a meló vele.
Nem leírni akartam a többi kultivátort, biztosan jó az is, nekem ez vált be.
Válasz Sk Laci #3257. hozzászólásáraJó a Mattermac,nem gyenge sehol. Nem lógnak a kocsik sem. Nagyon jól be lehet állítani a műtrágya mennyiséget is rajta. Egy hibája van,nem szabad az alap fém mélységállító kerékkel kérni. Kell rá az extraként rátehető gumikerekes változat,mert az golyóscsapágyas.
Az alapverzión lehet kétévente cserélni a perselyeket meg a tengelyeket. Hiába van zsírozva naponta,megeszi a por.
Válasz Sk Laci #3258. hozzászólásáraLehet benne hibát találni, de azt nem mutatom.
Válasz Bárány #3245. hozzászólásáraSzép a napraforgód Látni, hogy nem volt úszótanfolyamon, mint az enyém.
Válasz Zsolesz83 #3234. hozzászólásáraSzia!
Milyennek látod a Matermacot a Heltihez képest?
Minőséginek mondanád, vagy gyenge konstrukció?
Azért kérdezem, mert mifelénk is nagyon nyomnák ezt a Matermacot, de valahogyan nem akad terjedni, hiába kínálják jóval olcsóbban, mint a Monosem.
Lehet kenni a csuklókat? A kocsik a Heltihez képest mennyire "lógnak" hátra?
Esetleg ha ismereti tapasztalatod lenne a Busa sorközmüvelővel, ahol a kocsik közelre vannak hozva a rámához. /Oldaldőllésekben nincsen olyan elsodródás, mint a nagyon hátraengedett kocsiknál/.
Válasz Bárány #3245. hozzászólására
Válasz Bárány #3253. hozzászólásáraItt is a hibridnek meg van lilulva a levele!
Válasz Bárány #3249. hozzászólásáraMi csütörtökön végeztünk a hibrid fújásával,utána álltunk bele a naprába.Tegnapra maradt volna olyan 110ha,de délután a felhőszakadás közbe szólt.
Úgyhogy nekünk még a napra húzatás várat magára.Had fonnyadjon a gaz benne.
Válasz Zsolesz83 #3252. hozzászólásáraKöszi! Én azért inkább úgy fogalmaznék: az idei szezonban szépnek számít. A hűvös tavasz itt is "belebeszélt" kicsit.
Válasz Bárány #3245. hozzászólásáraSzép az állomány!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #3250. hozzászólására410-essel húzom, ápolókerék nincs.
Válasz Bárány #3249. hozzászólásáraÁpoló kerék van a trakin?? Ha van milyen méretű??
Melyik arionnal húzód?? Bocs a sok kérdésért
Válasz F-A-R-M-E-R \ #3248. hozzászólására12,5 km/h. Kb. 1 cm száraz kéreg van a tetején, alatta pont jó nedves.
Épp jó kultizni.
Válasz Bárány #3245. hozzászólásáraAz nem semmi hogy ennyire porzik
Mennyivel húzod 15-20???
Itt még ragadós amit elővesz a kapa, por nincs
Válasz A.I. #3246. hozzászólásáraNeked is!
Válasz Bárány #3245. hozzászólásáraAkkor jó mókát! Én lassan kocogok permetezni, van még vagy 3 keverés búza, tegnap megáztunk, hátha ma megint ki tudnék nyomni valamennyit!
Jó melót!
Válasz A.I. #3244. hozzászólásáraEgy kis ív valóban van (a forgáspont ugye, a traktor hátsó tengelyének a közepe), de kultivátorral nem fordulunk olyan szűken, hogy ez ne lenne elhanyagolható.
Amúgy meg természetesen egyetértek.
Épp kultivátorozok, de most ki nem szállok megmérni. Ha jól emlékszem, olyan 55 cm lehet, de nem szentírás.
Válasz Bárány #3241. hozzászólásáraAddig ez igaz, míg nyíl egyenesen mész, de akkor, ha van benne egy kis ív nem változik meg a fordulókör sugara miatt a munkapont, ahol a kapa megy, attól függetlenül ugye, hogy "mereven" megy a gép mögött?
(Gép beállítást így tanították valamikor, ha jól emlékszem, akkor ott lehet hogy rosszul tudták a dolgot.)
Egy a lényeg, szerintem 50 cm untig elég! Szomszédos nagyüzem kb 45 cmen húzatott valamikor, azzal repülve haladtak "0 pocsékolással"!
Válasz R Sándor #3242. hozzászólásáraIgen, olvastam. Legjobb nem foglalkozni vele. Rengeteg marhaságot hord össze, aztán meg jön a szájkarate.
Bár az is igaz, hogy a hülyeségeket ki kell javítani, nehogy félrevezessenek másokat.
Válasz Bárány #3240. hozzászólásáraOk de ő nem is 60- at hanem 70- et írt először, ezért volt a " felháborodás"
Válasz A.I. #3232. hozzászólásáraA kultivátor menet közben csak kitér jobbra-balra, de nem fordul el. Mivel a szerkezet is merev, ezért minden kocsi egyszerre és ugyanannyit mozdul.
Egyformára kell állítani mindet!
Válasz R Sándor #3237. hozzászólásáraRTK-val is elég szűk lenne az a 60 cm.
Nyílegyenesen még elmenne, de nem csak egyenes sorokban kell kultizni. És a tábla végén az új sorba beállás sem sikerül mindig nyílegyenesen, akkor pedig pár méterig kaszálna.
Válasz B.Bali #3236. hozzászólásáraVan.Csak hibrid olyan 650 ha!
Válasz ZuzoBayer #3235. hozzászólásáraItt a hirdetések között láttam,hogy 9600 euro+áfa.
Válasz horvath.agro #3227. hozzászólásáraLegyen úgy de szerinted a fórumban jelen lévő gazdák közül hányan sorkozmuveloznek rtk- val ??? Mert szerintem max 20-30 százaléka .( Többek között én sem) Tehát a többieknek 50 cm + - mennyire jó a kormány a gépen,ha hagyományos mtz kormány akkor 45 ..
Válasz Zsolesz83 #3234. hozzászólásáraÉrtem,akkor van terület amit huzatni kell.
Válasz Zsolesz83 #3234. hozzászólásáraVajon mennyi lehet egy ilyen kulti?:)
Válasz B.Bali #3224. hozzászólásáraEzt a táblát kellett csak.A főnök azt mondta,nem vagyunk elkésve semmivel még.A takarmány kukorica már olyan 30 centi körüli volt amit húzattunk.Most úgy csináltuk,hogy amikor mondott esőt,előtte a műtrágyát rá szórtuk szóróval,4q-t.A húzatókat lépten-nyomon tankolni kellett volna.Így a húzatás is halad.A két Helti mellé most jött két MaterMacc,így haladós a dolog.
Válasz horvath.agro #3229. hozzászólásáraPontosan. Még arra is fogadni mernék hogy a ceruzám is jóval nagyobb a tiednél.
Válasz ZZ #3218. hozzászólásáraA középső kocsit állítsd ahogy gondolod(max 50 cm szerintem doszt elég), aztán 1-1 centivel állítsd szűkebbre kifelé haladva a kocsikat(azt mindenki elfelejt, hogy "csapódik", így ott már vadulnak a dolgok!
Másrészt, a kapa nem gyomírtó, illetve nem kimondottan csak azt végzi!
Válasz horvath.agro #3227. hozzászólásáraEbből látszik hogy sosem csináltad sőt még nem is láttál ilyent!
Fiúk szerintem horvát agro barátunk itt gazdálkodik .https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.farmerama.com/%3Flocale%3Dhu&ved=2ahUKEwiV9Ljhxu_wAhWzhv0HHdtaCXwQFnoECCoQAQ&usg=AOvVaw0fIxVR3u6N0CT-sVJ_rhbT
Válasz mtz1221 #3228. hozzászólásárade attól az ő szülei azok mert egy faszkalap, de ez most lényegtelen...
de nálad már megszoktam hogy mindent mindenkinél jobban tudsz és te sose tévedsz, mert egy hibátlan szakember vagy...
Válasz horvath.agro #3227. hozzászólásáraAkkor most igy jobban belegondolva nem Hús Futár szülei testvérek.
Válasz R Sándor #3226. hozzászólásárabelegondolva tényleg kevés az a 2,5 cm oldalanként.
inkább a 60cm a reális és akkor már van bőven hely, rtk elviszi...
Válasz horvath.agro #3225. hozzászólásáraHallod azért az a 70 cm- t nem gondoltad komolyan??
Válasz Hús Futár #3209. hozzászólásáraneked apa és anya ugye testvérek???
Válasz Zsolesz83 #3222. hozzászólásáraMindíg ilyen hamar kezditek?
Holnap már megmérem én is, de emlékeim szerint 55 cm. Ha jó a vetés, semmi gond nincs vele.
Egyébként gyomirtás után mennyi idővel célszerű belehúzni a szerszámot?
Mi is el kezdtük ma a hibridet húzatni.A takarmányt már pár napja nyomtuk.
Válasz horvath.agro #3205. hozzászólására
Válasz mtz1221 #3215. hozzászólásáraIgen,én is így gondolom. Nekem teljesen össze vannak véve a kapák. Így ha bebambulok vezetés közben, akkor se vágja ki a kukit. + Kisebb korában is el lehet kezdeni a huzatást,nem takarja be
Válasz ZZ #3218. hozzászólásáraNekem is pont ez az elrendezés ugrott be pár hete, így lehetne töltögetni is. Várom a tapasztalatod.
Válasz mtz1221 #3217. hozzászólásáraMost vettem, úgyhogy nincs tapasztalat ...így is használta az előző tulaj, második alkalommal meg a töltőgetőt rakta fel
Gyommal sztem nem lesz gondom...
Arra figyelünk, hogy ez szál gYom se legyen
Válasz ZZ #3204. hozzászólásáraMióta megy ezzel a kapa felszereléssel ? Minden körülményben be húzza magát a földbe, gyomosabb földben rakodik ? 50 centinél kezd, és majd meg mutatja hogy utána merre kell állítani.
Válasz ZZ #3204. hozzászólásáraMTZ lesz a traki, hálisten nagyon jó, könnyű, egyenes járású a kormánya.
De az én eszem től 54 cm re állítottam....de akkor ahogy nézem a hozzászólásokat jó volt a gondolatom