Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Grubber új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Búza termény felvásárlási árak új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
2168 hozzászólás
Válasz Netparaszt #363. hozzászólásáraAz a vetőgép amit Gege készített és látjuk róla a videókat az teljesen fain csak még most sem esett le neked, hogy nem egy csónakban evezünk, nekem nem kell olyan vetőgép. Nem azért amire most te fogsz gondolni, nem nagyképű az ember, de mivel nagy traktor van így nem akarok mtz-vel vetni, ledolgozták életüket örülök, hogy a faros munkát elvégzik kisebb nagyobb sikerrel. Nekem olyan vetőgép kell amivel nagygéppel lendületesen lehet vetni, széles haladós és jó.
Namost amit gyártott Gege az nem az. Jó mert szépen vet jó a teknika, nem erről van szó, hanem hogy ha meghúzom 260 lóerővel 12-vel és beakasztódik a föld alatt egy nagy kőbe, mert itt ilyen is van akkor ott gyalulunk le mindent arról a gépről. Nincsen kőbiztosítás, nagy munkaszélességnél még romlik a helyzet érted.
Szóval akármennyire is kívánom a vetőgépedet nemtudok olyat venni mert nem ebbe a környezetbe való amit felvázoltam.
Válasz Mf-es? #365. hozzászólásáraAmerikában nyomják a striptillt kuuva régóta, a sorközöket csak tapossák, minden gép úgy van kitalálva, hogy sorközön járjon, a sávok meg lazítva vannak ilyen eszközökkel, nomeg az oda vetett gyökértömeggel!
Szóval én nem is akarom fellazítani a sorközöket, a kite meg nemtudom miért a sorközbe vetett ahol beledöglött a növény, szerintem a sávba kéne vetni talán nem?
Válasz Netparaszt #363. hozzászólásáraMilyen ügynöki?
Persze annyit tudok elmondani róla amennyit olvastam, majd ha dolgozok vele akkor írok többet is.
de jobb ha csöndbe maradsz, attól, hogy mezítláb előadod a nagy dumát attól semmi közöd a mezőgazdasághoz, csak egy businessman vagy, mások pénzén élősködsz, nyomod a katalógus dumát amit össze ollózol a szakirodalomból, cikkekből mindenhonnan, saját kézzelfogható eredmény 0 azaz NULLA, most meg már a gépgyártás is beugrik mert a másikból megállt a lóvé hehe
Én termelek komám és nem mások pénzét akarom beszedni semmi hozzáadott értékkel, kockázat mentesen és össze sem akarom hasonlítani az itt alkalmazott teknikákat a tiéddel mester mert már akkora szaktekintély vagy, hogy az egyetemen téged tanítanak személyesen
Válasz szanberg #359. hozzászólásáraCsakhogy,kell az a minimum 5 év takarónövényes átállás,amivel fellazítod a sorközöket is.Volt itt is kísérlet a sávművelővel(kite),de a sorközbe,kis híján beledöglött a kultúrnövény.
Válasz szanberg #362. hozzászólásáraA több gèpbe àtrakhatò jd univerzális rtk lesz a vége ennek, akárhogyis. Nem olcsó de akkor jön ki az értelme a sávoknak hosszú távon.
Válasz szanberg #360. hozzászólására Jó ez az ügynöki duma, szépen felmondod a katalógust.
A szlovákoktól 3300 Euro egy sor Stripcat plusz áfa, extrák, kér harminc lóerőt soronként, pár hete küldte át Alejandro az árakat.
Ennyiből mi 20 sort pakolunk egy vetőgép alá, amit utána el tudsz húzni egy mtzvel, akár 15 cm mélyen is. Így aztán nincs szükség talajvédelmi szántásra meg sávművelésre sem.
Válasz bobo77 #361. hozzászólásáraSzerintem igen, meg van is erre példa szlovákiában is láttam ilyet meg youtubeon is vannak ilyen videók.
Egy dolog van, 6soros striphez 6-os vetőgép kell. Nyomjelzővel meghúzod a sávokat törekedve pontosságra egyenességre és akkor lábadközé fogod ezt vetőgéppel és mintha kapálnál elmész a sávok között. Azért 20centi megvan egy sáv szélessége, van kis játék lehetőség, de nyílván az RTK a leg kényelmesebb gondmentesebb(ha jól működik hehe)
Most tárgyalok erre amúgy több helyen is, de fogok készíteni egy mechanikus nyomjelzőt a gépre mert ha gáz van akkor maradnak a hagyományos megoldások ha dolgozni akarunk.
Nekem azért kell az rtk mert van 12soros vetőgép is és azzal is vetnék majd sávba. Gondolkodtam egy csomót hogyan lenne érdemes az egészet csinálni, végülis olyan túl sok meló nincsen de egy 6sorossal a mai világban 300 hektárt elvetni azért merészség egy huncut időjárás esetén meg nagyon nem optimális, nomeg igazából ettől többet kell vetnünk mert vannak azok a maszek munkák akiknek dolgozunk régóta. Mondták itt, hogy semmi gond, venni kell a vader tempót és húzni 15-el és halad ami tény, de akkor is a 6 sor az 6 sor, ha nem kell műtrágyázni akkor egy ilyen géppel igen! Akkor lehet húzni ezerrel az már biztos és haladós is lenne, de meglévő géppark marad szóval úgy kell csinálni, hogy ehhez legyen jó, egyébként így sokkal olcsóbb is mint tempót venni és nem is kényelmes 15-el vetni az a helyzet
Válasz szanberg #358. hozzászólásáraRTK nélkül szerinted bele lehet vetni a müvelt sávba biztonságosan?
Válasz _NB_ #353. hozzászólásáraNem is drága az alkatrész hozzá, 37,5euró egy kopócsúcs rá, 85 egy karbidos.
Válasz Mf-es? #355. hozzászólásáraHát ha nem tudod te mint marhanagy talajmegújító, akkor elmondom.
Az, hogy nem bolygatod a talajfelszínt csak vagy a negyedét a teljes felületnek, közte mulcsos talajtakarós sorközöket hagysz ami árnyékol, uv sugárzástól véd, vizet spórol a növényednek ésatöbbi. Aztán az alapja hogy a kultúrnövénynek kedvező körülményeket teremtessz a sávban, mellette pedig kezdvezőtlent minden másnak, kedvezőtlent mert fedve van meg ott taposva nem lazítva. Aztán ha esik eső a sávok jobban szívják a vizet a lazultság végett ésatöbbi...
Itt a kések mögött ottvan a műtrágya lehelyező cső, ha van egy szóró egység akkor rakhatom a sávba a műtrágyát, meg kell is, pont ez a lényege ennek, a koncentrált kijuttatás.
Könnyű húzni, könyebb mint egy grúbert mert nem művelet át a teljes keresztmetszetet, kevesebb gázolajból tudod húzni. Ez 4,57 méter széles(76,2cm x 6sor) kötött földön 200 lóerős traktornak a 3 méteres grúber doszt elég meg ki is köti, ezeket tudod húzni, persze nem akkor amikor betonkemény minden, akkor hagyni kell az egészet.
Szóval jól látod, semmi értelme
nekem egyedül olajos növények esetében a gyomírtással vannak kérdőjeleim, ezt meg majd meglátjuk.
Válasz _NB_ #353. hozzászólásáraEz is rúgó előfeszítésű sávtisztító tárcsás rendszerű, van egy öntöttvas paralelogramma himbarendszer neki amin rúgó feszíti le a csillagkerék párt de alapból az egész konzolt lehet fel-le állítani, van sok furat rajta, most le van engedve annyira, hogy a kopírozó rendszer teljesen feltolódik és csak ha gödörbe futna akkor engedne lefelé, viszont így most ortotta a földet mélyen, ennyire nem kell ezen járatni szerintem.
Ez még az I.-es Stripcat, nem légrúgós, illetve nemtudom kulcs nélkül állítani a mélységet. Furatokkal tudom feljebb lejjebb tenni a lazítókést szintén konzolostól meg van egy "orsó" felül(nem is orsó igazából mert furatokkal és csappal lehet állítani) amivel a kést lehet billenteni, ha szét van tolatva ez akkor a kés mélysége is nő mert lejjebb billen az egész konzol, ha összébb csapolva meg feljebb állítódik meg a kés szöge is változik ezzel.
Továbbá még azon tudsz állítani, hogy az egész eszközt ahogy felakasztod a hárompontra a támasztó orsón tudod billentei a gerendelyt, ha orron járatod sekélyebb lesz a mélységed, ha vízben akkor úgymond sztenderd, ha faron akkor meg mélyül a munkamélysége. Egyedül a csillagtárcsákat kell ezzel is kicsit fel-le csapolni billentésnek megfelelően, elől a sorvágó és a kerekek fixek, mögötte meg minden más tárcsa és sávtömörítő rúgó feszítésű és rengeteg játéka van, nagy a mozgásterük gyakorlatilag felhajtható hátul a henger a kés melletti tárcsáknak meg vagy 30centi lehetősége van.
No meg különböző mélységű késeket is lehet rá pakolni. Én nem akarok vele bajlódni nagyon, nekem a 25centi mostani állítás tökéletes, ezzel a késsel kb ez most a vége egésszégesen hogy ne kopjon a felette lévő szár meg ne dúrjon esetleg, de repcéhez kukoricához ez jó mélység
Válasz Drisa #349. hozzászólásáraA flex-esek elkezdtek saját gyártmányú sávművelőt készíteni valamikor régebben már. Nem nagyon jött össze, többet kellett volna fejleszteni, foglalkozni vele de mivel nincsen kelendősége így abba is hagyták, viszont a SLYagrival van valami kapcsolatuk így hoztak be pár darabot. Egyiket párszor meghúzták szántóföldi bemutatón, no ez az, a többi kint van gazdáknál akik megvették.
Az 5,5-ös hirdetéstől(hol ez amúgy mert régebben láttam már) jobb volt az ár csak ennyit mondhatok, sokkal jobb
https://www.youtube.com/watch?v=U_qf49Ml3iE
Ez tetszik de ez csak ILYEN laza homokos földön működik.
És akkor mi értelme a sávművelésnek?Grúber fele árú,fele lóerővel,gázolajjal megcsinálja a teljes területet.Ha kell,még a műtrágyát is ki lehet tenni a kapák mögé.
Válasz _NB_ #353. hozzászólásáraKb 10km-től kell rugó
Válasz szanberg #337. hozzászólására
Más verziókon a sortisztítónál vannak ilyen mélységhatároló kerekek.
-videó-
-videó 2-
Előnye, hogy elég egy rugó előfeszítés és kopírozza a talajt, hátrány ha kopnak az ujjak nem lehet lejjebb állítani, max ha van kisebb határoló kerék hozzá.
Használatit kerestem hozzá, de egyenlőre alkatrész -jegyzék és -ár van
-StripCat 2 alkatrész jegyzék
-StripCat 2 alkatrész ár
Ez is az ha jól látom
-Rabe Tigris használati
Itt a szárán lehet állítani a mélységet a tieden már vagy max-on van, vagy más fajta, lehet még az I.-es verzió ?
Válasz Drisa #351. hozzászólásáraEzt nem mondtam,de az újdonságnak tűnő technológiát szívesebben megveszik a kitétöl mint a fflextöl,mert azért nekik nem ez a fő profiljuk.Szerintem Szanberg akkora reklámot fog csinálni neki,hogy pár éven belül ez lesz a leg elterjedtebb gép
Válasz Mokári Ádám #350. hozzászólásáraHat akkor ilyet sem kell venni?
Válasz Drisa #349. hozzászólásáraSzerintem első és utolsó.
Válasz Mokári Ádám #348. hozzászólásáraUtolsó darab? Elég rossz reklám, nincs több? Vagy csak ők nem akarnak foglalkozni vele?
Válasz Drisa #346. hozzászólására5.5 ért hirdetik még most is az oldalukon 5 ért biztos odaadták. 5 éve a mahon 7 körülre mondták
Akkor láttam ezt a mashon a flexnél amikor az orthman megjelent de azóta hirdetik ezt a demó gépet. Miért nem sikerült 5 év alatt eladják?
Válasz szanberg #341. hozzászólásáraÁrát nem árultad el. Szerinted 30 cm mélyen mi minimum? 200 ló? Nem kötötten.
Válasz szanberg #334. hozzászólásáraÚgy tudtam ez a felcsukási rendszer az Orthman szabadalma Ügyesen másolták
Válasz *** HM *** #342. hozzászólásárajaja
Kukoricánál biztosan jól alkalmazható lesz, szójánál-napraforgónál még félek tőle, nem tudom a gyomírtás mennyire lesz megoldott, illetve mennyire lesz erélyes a gyom kelése, mert ugye itt alapkezelni felejtős, esetleg sávpermetezővel fel lehet szerelni a vetőgépet ami ott alapkezel, már a másik topicban felrakott 80-as évek béli amerikai gazdánál is látszik ez a JD gépe mögött, de ez is csupán a sávoknál oldhatja meg a témát, aztán valakitől olyat is hallottam, hogy nem teljesen jó mert amikor vetsz porzik a sor és a leköti a vegyszert részben, meg ilyenek. Mondjuk ezt félig komolytalannak ítélném mert csak lehull az a vegyszer a sávra ott meg úgyis bekell mosódnia neki.
Azt nem látom még, hogy a nehezen irtható gyomok a műveletlen, ezáltal kedvezőtlenebb körülmények között mennyire lesznek agresszívek. Az biztos, hogy váltani kell, nem a korai vetés a lényeg ennél, hanem a kései, hogy legyen felszőrösödve a pálya, de oda meg hirtelen nagyon készülni kell mind vetőgépekkel mind permetezővel.
Azért az látszik, hogy az usában ez azért egyszerűbb sztori mert ott nem fáj a fejük ilyenek végett, a roundup ready növényekkel megoldották a kérdést, csak ne esztelenül alkalmaznák és akkor nem lenne baj vele, fenntartható lenne a szisztéma.
Válasz szanberg #341. hozzászólásáraFlexesferiéktől?
Válasz Drisa #340. hozzászólásáraLényegében új eszköz. Több éves de pár szántóföldi bemutatón húzták csak meg, annyi, hogy a késről meg a tárcsák hegyéről levan kopva a festék de még szinte sorjás a vas maga mindenhol.
Itthon vettük nem kintről.
Összecsukásban egyszerűen felcsukja maga felé a két szélső sort. Benn a vázban két munkahenger és ennyi. Le lehet csappal is rögzíteni szétnyitott állapotában, igaz ezeket a csapokat nem kaptam meg hozzá, majd gyártunk bele.
Válasz szanberg #334. hozzászólásáraHasználtan vetted kintről? Milyen felszereltségű? Összecsukas hogy megy nem tudom kivenni? Mi pénz egy ilyen újonnan?
http://www.slyfrance.com/wp-content/uploads/pdf/170222_StripCat_HU.pdf
a magyar nyelvű prosi meg 30 centit ír, bár ahogy nézem van több mélységű kopócsúcs rá, ezzel is lehet játszani vele
3-11 coll között állítható a mélysége gyári adat szerint
Válasz borda77 (Joe) #336. hozzászólásáraTényleg az.
Annyi, hogy a minap kicsit túloztam mert 30centire nem tudom letenni illetve ha mindent úgy állítok lehet, mert azt írja a katalógusa, hogy ennyi a maximum, de most is hogy ezeket a sávokat feltúrtam 25 körül tudja az meg teljesen jó. Annyi, hogy a sávtisztító tárcsák most túrták a földet keményen, feljebb fogom venni mert így rendesen ortották a földet és valamilyen szinten fel is tart a késnek meg az egész kocsinak, ennyire nem kell ezt erőltetni mert csak extra kopás lesz a vége, ha sekélyebben van futtatva úgyis eltúrja a szárat bőven, ahogy eljártam a sorokon volt egy hely ahol a kombájn kereke nyoma megmaradt ősztől, az egyik fele ennek túrta vastag mélyen a földet a másik meg éppen csak a hegyivel karcolt és onnan is elvitte a szárat még ígyis, szóval ha rendesen dolgozni fogok vele akkor a finombeállítást majd belövöm én magamnak szépen, jön hozzá a gyári könyve is csak azt postán kapom majd elolvasom az is miket ír.
Ahogy elnézem az orthmann a leg combosabb erősebb szerkezet, aztán ez, és ezek után a többi európai robosztusságot tekintve
Válasz szanberg #335. hozzászólásáraÍgy elsőre veszélyesen komolynak és jónak néz ki!!!
Válasz Drisa #332. hozzászólásáraMajd később megmondom amikor húzom rendesen többet, de most úgy szaladt vele a 260-as gép mintha semmi nem lett volna mögötte, jó megkelt felfagyott most a talaj, nyáron keményebb lesz az tuti, de akkor sem kell ekkora gép szerintem egy 6 soros elé.
Ha meg lazább a talaj akkor végképpen nem.
Amiért nagyon teccik és jó, hogy most került ide és kitudtam próbálni kukorica tarlón az az, hogy sok őszön gyilkoljuk a szántásokat csakhogy meglegyen mindenáron és a nagy szalonnás tapadós széttaposott levegős lyukas szántások lesznek az eredményei, namost erre nem lesz szükség, inkább hagyni kell a fenébe és ilyenkor könnyen lazán leszaladni a területeket, de pazarolni a soksok felesleges gázolajat meg időt munkaórát kapartarni a gépeket, no ezt el akarom felejteni.
Válasz szanberg #329. hozzászólásáraMekkora gép kell hozza közép kötött laza enyhén dimbes-dombos dombos területen?
Válasz bobo77 #330. hozzászólásáraOkés, majd lefotózom a gépet is bár már le van akasztva, meg a földet is ahol meghúztam.
de később lesz folyamatos anyag nyugi
Válasz szanberg #329. hozzászólásáraKépeket kérünk ha majd lehetséges
Válasz Drisa #323. hozzászólásáraTegnap este meghozták a sávművelőt.
Stripcat 6 soros 76,2-es sortávú hidraulikus csukhatós történet.
Gyorsan ki is próbáltam egy kukorica tarlón ami úgy maradt ahogy levágtam a gazdájának tavaly. Nagyon szép munkája van, homogén aprómorzsás teljes mélységében a sáv, igaz most ahogy felfagyott a föld fain művelés van mindennel, tehát jók a körülmények, de látszik, hogy jó akar lenni ez a vakaró.
Nagyon könnyen vitte a gép repült vele, kíváncsi leszek ősszel fogósabb pályán parton mit mutat, de szerintem túl van misztifikálva a vontathatósági nehézség kérdése, legalábbis most ezt érzem, igaz odavissza húztam vagy 100-100métert már közben is esett az eső azóta meg lejött 6mm úgyhogy ennyivel kifújt a tapasztalatom hehe
Válasz Radocz #327. hozzászólásáraNa tőled aztán fog kapni jó tippeket hahahaha
Válasz mate21 #324. hozzászólásáraHa a gazdabot lement 35 cm-re, akkor egy komolyabb vetőgéppel is el tudod vetni.
Én csinálnék egy kerülés ilyet is, hogy "lássuk" különbséget.
Én már a kukorica mellett döntenék, és többször húzatnám a gyomirtózás mellett.
Felénk van kikelt tengeri.
Biztos fázni fog, de .....
Szerintem ami zsákban van még jobb lesz, mint ami ki van kelve. A napra elvetés után szoktuk kezdeni a tengeri vetést.
Van itt sok okos, aki kritizálni szok, de most alig kaptál tippet.
Privátban sokkal többet.
70/453-6883
Válasz mate21 #324. hozzászólásáraÉn azért inkább kukoricával vagy napraforgóval vetném be, nem sávművelővel. Azt hiába földeled el nemfog kikelni hehe
Válasz mate21 #324. hozzászólásáraNa ide bontakozz ki striptill témában.
Milyen mióta mire használod mik az észrevételeid ésatöbbi...
Sziasztok!
Szerintetek mennyire öngyilkosság sávművelővel bevetni egy 2 éve csak silózott kukorica tarlót?
Most tavasszal került hozzám a terület.
Válasz szanberg #322. hozzászólásáraNekünk azt mondtak nem lehet menet közben változtatni a kijuttatást. De majd meg rákérdezek újra.
Válasz Drisa #321. hozzászólásáraEgyszer kell megvenni, ha minden más adott a rendszerhez úgyis megveszed ha drága is, mert ha nem veszed meg akkor igazán drága minden érted.
Az elektro motoros adagolónál leforgatod, megméred a lejött súlyt azt beütöd a terminálba meg hogy mennyivel szeretnéd szórni és kész. A GPS-től meg kapja a sebesség jelet ami alapján dolgozik pontosan.
Válasz szanberg #320. hozzászólásáraNekünk pont ellenkezőjét mondtak róla. Horror drága a front tartály és nem sulymerős, állítólag.
Válasz Drisa #319. hozzászólásáraKverneland front tartály, akár kardános akár hidrós meghajtású ventilátorral szerelve, GPS-el összekötve a megfelelő vezérlő egység és elektromotoros adagoló rajta. Ha RTK rendszer van és van hozamtérképed akkor ezzel a rendszerrel összehozható, hogy a térkép alapján szórja az anyagot. Gondolom kell még hozzá egykét okosság modul akármi, de kérdeztem ez alkalmas rá.
Válasz szanberg #314. hozzászólásáraMelyik cégnek van olyan tartalya ami differenciált kijuttatása alkalmas?