Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.69 FtUSD392.62 FtCHF430.85 FtGBP485.44 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
ti kinél veszitek a gyomirtókat ?? mert amit nekem küldtek áfa nélkül számla nélkül a gladiátor is meg a glyfos is 2 - 3 ezer forint felett van literje
ti meg itt 1000 ft/l irtok ??????? márkákáat irjatok már nekem legolcsobb totális kéne tarlóra
mondjuk már nem sok tarlo maradt mert mindent feltárcsáztam mert kiszámoltam hogy a vegyszer árán 3 szor megtárcsázom a tarlot és ugyanott vagyok !!!!!!!!
Válasz #2444. hozzászólásra
Ugyanaz a hatóanyag amivel én csináltam,1hónapot szoktam várni és akkor mélyszántás.Búza után általában kukoricát vetek ,de meg szoktam úszni egy sima alapkezeléssel.(merlin)
2008-ban én is lefújtam a tarlót a rengeteg fenyércirok miatt Gladiátor nyomírtóval, gyönyörűen dolgozott, megvártam míg a fenyércirok gyökere is elszárad és csak utánna szántottam
a következő évben ugyanannyi fenyércirok volt, na mondom többet ilyen tarlóápolásra nem költök
mi az álláspontotok?
ma néztem az egyszer már letárcsázott árpatarlót.
a kb 15 - 20 cm csíra olyan sürü mintha vetve volna, de rohadt sok fenyércirok is van ami már derékig ér
tárcsa neki vagy eke ?? /tavaszi vetésű lesz benne majd/
Én azért csodálattal adózom az elődöknek. Karácsonyra rendben volt a határ és ezt a föld mennyiséget átdolgozták. Nyugottabak voltak nem idegeskedtek, hogy miből finanszírozzák a hiteleiket mint mi.
nekem meg arrol az a vélemyényen h nagy a talaj taposás akkor ha pl nem kukorica szárakat kell leforditani akkor ne sántsunk inkább tavasszal tácsát neki de ha muszáj összel akkor lazitsunk következö évben. lóval szántani emg hobbiként megy nem nézem le mert az volt a multban a csucs de fejlödik minden meg látjátok h msotanában miylen idög vannak minnél keevsebb idö alaatt kell emgcsinálni minél több földet nem?
Válasz #2429. hozzászólásra
Pedig 40 fogattal be lehetne művelni
igaz inkább éhezne az emberiség, ha elfogyna az olaj, mintsem hogy gyalogoljon az lovak után...
Így van ez Miklós, csak Te is értsd meg, hogy ami nem kivitelezhető az nem kivitelezhető.
Ilyen sok földnél akármilyen jó DT sem lenne elég, hiába nem tapossa úgy a talajt. Régen egyébként az új DT-kkel a tsz úgy szántott mint a mese! meg lazítóztak meg ilyesmi.
lóval szántani a mai világba? az már csak kuriózum... nincs az az ember már aki trkator után fogja az eke szarvát egész nap. máskülönben meg se fizetik már azt az erőfeszítést az igaz h olcsóbb lenne valamivel de a mai ember már nem végzi azt a munkát. régen pl az öregek nem engedték vizes talajra még a szekeret sem ma meg megyünk nbagy trakikkal pótkocsival stb meg régen nem lehetett még a villával akár hogy szedni a lucernát mert tört a levele és agyon ütöttek volna érte ha nem jól csinálta az ember. most meg? gép kaszál gép forgat sodor báláz stb
Pedig az egy egész más perspektívája a mezőgazdaságnak!és jobb is mint egy vaskalitkában zötyögve minden épkézláb gondolatot rádióval kiűzni... csak az időtényező
Az én szintemen egy dt-ről álmodok....
Válasz #2424. hozzászólásra
Az altalajlazító is csak részben kompenzálja azt, amit a levegő kinyomásával, talaj elkenésével kárt okozunk. Gépész szempontból a barázdában járatás a legegyszerűbb és legjobb, csak a talaj nem gép, hanem jó esetben élő anyag...
hát igen, ezért (is) van az altalaj lazító, illetve különböző mélységekben kell szántani alapvetően és ha egy mód van rá ne mancsikban elkenve a barázda alját.
Persze általában azvan,hogy jobb az őszi dúrás mint a tavaszi szántás.
JD4650! no itt ilyet nem fogsz szántani semmilyen ekével!!!!
gyönyörű az tuti de csak nálatok a jóféle zsíros hajdusági fődön,ahol most a nyomorban is 6tonnákat adott a búza
tudom persze milyen viszonyok vannak a barázda fenekén
az is igaz hogy szárazabb idöben jobb szántani úgy mondjuk törik a föld a barázda alján tehát nincs elkenés nos ez idén már nem jön össze ez van
Az én problémám az, hogy ott tapossuk ahol azután nem igazán műveljük. Ha mész egy darabon felvett ekével, látod mit taposol össze, kertész szemmel nézni is rossz, ezért foglalkoztat a gondolat, de szanberg alapján csak optimális körülmények esetén jöhet szóba, bár felénk elég arid a klíma..
a kormánylemezek tetején van leforgató lemezecske mindenhol, más egyéb nincsen nekem rajta.
Valaki azt mondja,hogy az előhántók igen is jók kukoricában, szerintem illetve a régiek szerint csak kolonc mert igen húzza össze a kukoricaszárat. Ugye nem geringhoff adapterünk van,hanem régi oros, meg FKA, zúzó inkább csak levágja az anyagot, illetve az RZ sem végez sokkal jobb munkát, aztán vannak ám hosszú szármaradványok.
Tisztra jó táblán az előhántós, barázdaszelő tárcsás ekével viszont szebb a szántáskép
nem de nem is akarok.
Csakis vontatott váltvaforgót fog ha egyszer fog, de szerintem a jóöreg és örök Rabewerk ekét sosem cseréljük le...egyrészt mert az árából egy egyéves Mf 5455-öt tudnánk venni, aztán ha lenne a nagyra ilyen eke akkor kellene minimum a meglévő 5455-re is,hogy passzoljon a két téma egymáshoz, és még mindig ott a turbós MTZ is ami szintén szánt azmeg jóöreg sokoró B125 ekécskével
Ha egyszer mégis lenne eke akkor VogelNoot Hektor 5fejes réselt lemezes lesz.
Bár most akció van rájuk, az 5+1fejes ócsóbb mint a gyári 5fejes
csak még ígyis valami 7-8millió.
talán egyszer talán egyszer
viszont a szomszédok a 6495-re vettek egy függesztett 5fejes ekét majd megmondom hogyan dolgozik vele.
de továbbra is fenntartom azt amit a régi öreg szántómesterek, hogy szántani szépen csak jó ekével lehet, és a jó eke vontatott
viszont barázdában meg annyira kell figyelni,hogy menetközben ne álljon kicsitsem félre a kormány!
már többször rászóltam embereimre amikor néztem hogyan dolgoznak a nagygéppel. Szemből látni,hogy mindig kifelé tekerik kicsit a barázdafalnak a kereket...
többször ott is hagyták a táblát sárban,mert nemlehet szántani. Aztán kimentem, egyenesen hagytam a kormányt, és ment a gép rendesen. hoppá
Nembeszélve arról,hogy minden táblánál a legjobbra állítom az ekét, pontosan belövöm a műszereket antislip meg miegymást, táblavégifordúlót is patentre szabom az igényeknek megfelelően, és a végén tankolásnál is jobban mutat pár literrel.
A szép szántás művészet, dúrni mindenki tud, de nagy figyelemmel kéne csinálni.
Ja meg ugye a gépnek sem jó ha az eleje feszt úgymond feszűl...
Szerintem ezért is kezdett el könnyezni nemrégen a jobboldali első véglehajtás szimeringje, plusz a gumi széle is jobban kopogat itt külső oldalon mint a másikon, ez mindmind rátesz ezekre a dolgokra egy-egy lapáttal-lapáttal
Szervusz!
bár nem MTZ-vel,hanem a nagy Fergusonnal próbáltam a témát, de...
a nagy Rabewerk ekén gyorsan lehet tarlón járatni a gépet, mégha duplakerekes akkor is, egy csapszeg átrakásával gyorsan egyszerűen megoldható a téma...egyszer tavasz őszön nagyon kíváncsi lettem és kipróbáltam. Hát csak mászkált összevissza a gép a taknyon, csúszott ideoda bele a barádzába...hozzáteszem olyan sár volt,hogy nem egyszerű...
Volt egy régebbi nyitóbarázda már a táblán. Ez ugye el volt kezdéskor is már ázva. Beleraktam a gépet alig tudtam végigmenni benne majd vissza.... mégis kikínoztam, a koléga már mondta,hogy hagyjuk a pcsában, itt nemlehet szántani. Mondom várd ki a végét!!!
A második kanyarra nyers,de mégis fogós talajon ment a fiss barázdában már ez a kerék, diffizárt természetesen bekapcsolva úgy ment a gép mintha a legjobb talajban szántottam volna.
Persze szárazban, fogósban biztosan jól menne tarlón is, de egyébként off a téma...
itt a nagy 300xlóerős Johnik nem messze Borsodszirákon, 900-as hátsógumikkal mind mind tarlón járnak, mondják is,hogyha "meghugyozza" akkor már csak szenvednek, de barázdában meg már a 710-es gumi is éppen jó, ezek szét tapossák és csúnya a szántás
10059 hozzászólás
Válasz #2457. hozzászólásra
Chemtura...
ja ja
Válasz #2453. hozzászólásra
Makhteshim Agan Hungary Zrt
Hőgyészi agrokémiai kft![smile blushing](/oldforum/images/smiles/blushing.gif)
http://www.chemtura.com/deployedfiles/Business%20Units/Crop_Protection-hu-HU/Documents/MSDS/Hardflex480SL_Biztonsagtechnikai-adatlap.pdf
Válasz #2452. hozzászólásra
![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
Ebből engem is érdekelne mondjuk pár hektoliter
Válasz #2452. hozzászólásra
Ez hol ? Ki a gyártója ?
hard flex 480 glifo hatóanyag 900ft![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz #2446. hozzászólásra
Ezt most a Trigo-fix-től vettem ,de máshol is néztem hasonló árban volt.
Válasz #2449. hozzászólásra
Nekem évelőim vannak 5l/ha + 4kg 34-es
Válasz #2448. hozzászólásra
és azt milyen adagolásba kell nyomni ?
Glyfos 480-as tegnap vettem 980ft/l+fa
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Mi -clinic et nyomtunk egész jól tudja a dolgát és árban is elfogadható!!
Válasz #2443. hozzászólásra
![smile angry](/oldforum/images/smiles/angry.gif)
![smile angry](/oldforum/images/smiles/angry.gif)
ti kinél veszitek a gyomirtókat ?? mert amit nekem küldtek áfa nélkül számla nélkül a gladiátor is meg a glyfos is 2 - 3 ezer forint felett van literje
ti meg itt 1000 ft/l irtok ??????? márkákáat irjatok már nekem legolcsobb totális kéne tarlóra
mondjuk már nem sok tarlo maradt mert mindent feltárcsáztam mert kiszámoltam hogy a vegyszer árán 3 szor megtárcsázom a tarlot és ugyanott vagyok !!!!!!!!
Válasz #2444. hozzászólásra
Ugyanaz a hatóanyag amivel én csináltam,1hónapot szoktam várni és akkor mélyszántás.Búza után általában kukoricát vetek ,de meg szoktam úszni egy sima alapkezeléssel.(merlin)
2008-ban én is lefújtam a tarlót a rengeteg fenyércirok miatt Gladiátor nyomírtóval, gyönyörűen dolgozott, megvártam míg a fenyércirok gyökere is elszárad és csak utánna szántottam![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
a következő évben ugyanannyi fenyércirok volt, na mondom többet ilyen tarlóápolásra nem költök
Válasz #2441. hozzászólásra
Én egy hete permeteztem le a tarlót szintén fenyércirok miatt,5l/ha fozát 480-al(1002ft/l+áfa)
Válasz #2441. hozzászólásra
szárzúzó
mi az álláspontotok?
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
ma néztem az egyszer már letárcsázott árpatarlót.
a kb 15 - 20 cm csíra olyan sürü mintha vetve volna, de rohadt sok fenyércirok is van ami már derékig ér
tárcsa neki vagy eke ?? /tavaszi vetésű lesz benne majd/
Én azért csodálattal adózom az elődöknek. Karácsonyra rendben volt a határ és ezt a föld mennyiséget átdolgozták. Nyugottabak voltak nem idegeskedtek, hogy miből finanszírozzák a hiteleiket mint mi.
nekem meg arrol az a vélemyényen h nagy a talaj taposás akkor ha pl nem kukorica szárakat kell leforditani akkor ne sántsunk inkább tavasszal tácsát neki de ha muszáj összel akkor lazitsunk következö évben. lóval szántani emg hobbiként megy nem nézem le mert az volt a multban a csucs de fejlödik minden meg látjátok h msotanában miylen idög vannak minnél keevsebb idö alaatt kell emgcsinálni minél több földet nem?
Válasz #2437. hozzászólásra
nem a ló tulaja enné meg a pacit, hanem a csőcselék, aki azonnal elkezdene fosztogatni, meg öldökölni
Válasz #2435. hozzászólásra
Na ja, az előbb eszébe jutna, hogy a lovát meg kéne enni, minthogy fel kéne vele szántani a kertet, amibe jelenleg csak gaz meg fű terem.
Válasz #2435. hozzászólásra
![smile huh](/oldforum/images/smiles/huh.gif)
Lehet
Válasz #2434. hozzászólásra
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
rosszul látod, ha elfogyna az olaj, az energiaellátás, akkor ölne, ellopnák a lovadat és megennék
Pedig 40 fogattal be lehetne művelni
igaz inkább éhezne az emberiség, ha elfogyna az olaj, mintsem hogy gyalogoljon az lovak után...
Válasz #2430. hozzászólásra
Így van ez Miklós, csak Te is értsd meg, hogy ami nem kivitelezhető az nem kivitelezhető.
Ilyen sok földnél akármilyen jó DT sem lenne elég, hiába nem tapossa úgy a talajt. Régen egyébként az új DT-kkel a tsz úgy szántott mint a mese! meg lazítóztak meg ilyesmi.
ezelőtt 20 évvel az emberek falun az árokpart kaszálásáért ölre mentek. most meg? annyi föld van parlagon h csak na..
lóval szántani a mai világba?
az már csak kuriózum... nincs az az ember már aki trkator után fogja az eke szarvát egész nap. máskülönben meg se fizetik már azt az erőfeszítést az igaz h olcsóbb lenne valamivel de a mai ember már nem végzi azt a munkát. régen pl az öregek nem engedték vizes talajra még a szekeret sem ma meg megyünk nbagy trakikkal pótkocsival stb meg régen nem lehetett még a villával akár hogy szedni a lucernát mert tört a levele és agyon ütöttek volna érte ha nem jól csinálta az ember. most meg? gép kaszál gép forgat sodor báláz stb
és jobb is mint egy vaskalitkában zötyögve minden épkézláb gondolatot rádióval kiűzni... csak az időtényező
Pedig az egy egész más perspektívája a mezőgazdaságnak!
Az én szintemen egy dt-ről álmodok....
Válasz #2428. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
igen csak 600 hektárt lóval nemtudok felszántani
megoldás: Challenger gumihevederes gépezet tarlón
Az altalajlazító is csak részben kompenzálja azt, amit a levegő kinyomásával, talaj elkenésével kárt okozunk. Gépész szempontból a barázdában járatás a legegyszerűbb és legjobb, csak a talaj nem gép, hanem jó esetben élő anyag...
Válasz #2426. hozzászólásra
![smile offtopic](/oldforum/images/smiles/offtopic.gif)
te biztos
Válasz #2425. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
1 elefántot szeretnél aszondod??????
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
a 6 tonna alulrol nyaldosva persze
Válasz #2420. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
hát igen, ezért (is) van az altalaj lazító, illetve különböző mélységekben kell szántani alapvetően és ha egy mód van rá ne mancsikban elkenve a barázda alját.
Persze általában azvan,hogy jobb az őszi dúrás mint a tavaszi szántás.
JD4650! no itt ilyet nem fogsz szántani semmilyen ekével!!!!
gyönyörű az tuti de csak nálatok a jóféle zsíros hajdusági fődön,ahol most a nyomorban is 6tonnákat adott a búza
Válasz #2420. hozzászólásra
tudom persze milyen viszonyok vannak a barázda fenekén
az is igaz hogy szárazabb idöben jobb szántani úgy mondjuk törik a föld a barázda alján tehát nincs elkenés nos ez idén már nem jön össze ez van
Válasz #2412. hozzászólásra
Az én problémám az, hogy ott tapossuk ahol azután nem igazán műveljük. Ha mész egy darabon felvett ekével, látod mit taposol össze, kertész szemmel nézni is rossz, ezért foglalkoztat a gondolat, de szanberg alapján csak optimális körülmények esetén jöhet szóba, bár felénk elég arid a klíma..
Válasz #2417. hozzászólásra
a kormánylemezek tetején van leforgató lemezecske mindenhol, más egyéb nincsen nekem rajta.
Valaki azt mondja,hogy az előhántók igen is jók kukoricában, szerintem illetve a régiek szerint csak kolonc mert igen húzza össze a kukoricaszárat. Ugye nem geringhoff adapterünk van,hanem régi oros, meg FKA, zúzó inkább csak levágja az anyagot, illetve az RZ sem végez sokkal jobb munkát, aztán vannak ám hosszú szármaradványok.
Tisztra jó táblán az előhántós, barázdaszelő tárcsás ekével viszont szebb a szántáskép
Válasz #2416. hozzászólásra
Válasz #2414. hozzászólásra kukorica szármaradványt leforgatásához mit használsz? beforgató lemezt? beforgató tárcsát? előhántolót? vagy valami kombinációt?
Válasz #2415. hozzászólásra
![smile cool](/oldforum/images/smiles/cool.gif)
nem de nem is akarok.
Csakis vontatott váltvaforgót fog ha egyszer fog, de szerintem a jóöreg és örök Rabewerk ekét sosem cseréljük le...egyrészt mert az árából egy egyéves Mf 5455-öt tudnánk venni, aztán ha lenne a nagyra ilyen eke akkor kellene minimum a meglévő 5455-re is,hogy passzoljon a két téma egymáshoz, és még mindig ott a turbós MTZ is ami szintén szánt azmeg jóöreg sokoró B125 ekécskével
Ha egyszer mégis lenne eke akkor VogelNoot Hektor 5fejes réselt lemezes lesz.
Bár most akció van rájuk, az 5+1fejes ócsóbb mint a gyári 5fejes
csak még ígyis valami 7-8millió.
talán egyszer talán egyszer
viszont a szomszédok a 6495-re vettek egy függesztett 5fejes ekét majd megmondom hogyan dolgozik vele.
de továbbra is fenntartom azt amit a régi öreg szántómesterek, hogy szántani szépen csak jó ekével lehet, és a jó eke vontatott
Válasz #2414 hozzászólása
függesztett vf. ekét nem próbáltál még a fergával?
viszont barázdában meg annyira kell figyelni,hogy menetközben ne álljon kicsitsem félre a kormány!![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
már többször rászóltam embereimre amikor néztem hogyan dolgoznak a nagygéppel. Szemből látni,hogy mindig kifelé tekerik kicsit a barázdafalnak a kereket...
többször ott is hagyták a táblát sárban,mert nemlehet szántani. Aztán kimentem, egyenesen hagytam a kormányt, és ment a gép rendesen. hoppá
Nembeszélve arról,hogy minden táblánál a legjobbra állítom az ekét, pontosan belövöm a műszereket antislip meg miegymást, táblavégifordúlót is patentre szabom az igényeknek megfelelően, és a végén tankolásnál is jobban mutat pár literrel.
A szép szántás művészet, dúrni mindenki tud, de nagy figyelemmel kéne csinálni.
Ja meg ugye a gépnek sem jó ha az eleje feszt úgymond feszűl...
Szerintem ezért is kezdett el könnyezni nemrégen a jobboldali első véglehajtás szimeringje, plusz a gumi széle is jobban kopogat itt külső oldalon mint a másikon, ez mindmind rátesz ezekre a dolgokra egy-egy lapáttal-lapáttal
Válasz #2411. hozzászólásra
![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
Szervusz!
bár nem MTZ-vel,hanem a nagy Fergusonnal próbáltam a témát, de...
a nagy Rabewerk ekén gyorsan lehet tarlón járatni a gépet, mégha duplakerekes akkor is, egy csapszeg átrakásával gyorsan egyszerűen megoldható a téma...egyszer tavasz őszön nagyon kíváncsi lettem és kipróbáltam. Hát csak mászkált összevissza a gép a taknyon, csúszott ideoda bele a barádzába...hozzáteszem olyan sár volt,hogy nem egyszerű...
Volt egy régebbi nyitóbarázda már a táblán. Ez ugye el volt kezdéskor is már ázva. Beleraktam a gépet alig tudtam végigmenni benne majd vissza.... mégis kikínoztam, a koléga már mondta,hogy hagyjuk a pcsában, itt nemlehet szántani. Mondom várd ki a végét!!!
A második kanyarra nyers,de mégis fogós talajon ment a fiss barázdában már ez a kerék, diffizárt természetesen bekapcsolva úgy ment a gép mintha a legjobb talajban szántottam volna.
Persze szárazban, fogósban biztosan jól menne tarlón is, de egyébként off a téma...
itt a nagy 300xlóerős Johnik nem messze Borsodszirákon, 900-as hátsógumikkal mind mind tarlón járnak, mondják is,hogyha "meghugyozza" akkor már csak szenvednek, de barázdában meg már a 710-es gumi is éppen jó, ezek szét tapossák és csúnya a szántás
Válasz #2402. hozzászólásra
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
minek jó az neked ??
HOGY KIRÚGJON A TAKNYOS VIZES FÖLDÖN??
TAPOSSAD CSAK A BARÁZDÁT BÁTRAN ..........
Válasz #2410. hozzászólásra
de gyakorlati tapasztalat vkinek?
Válasz #2409. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
mindennek megvan az előnye és hátránya