Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.34 FtUSD390.63 FtCHF433.46 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Gabesz 01 #8367. hozzászólásáraGabesz! Cseréld le a vasaid... Látszik a különbség a régi és új között... Így nem fog annyira ingadozni a mélység, az biztos...
Válasz zsoltrs #8445. hozzászólásáraÉn is azt javaslom amit az előttem szólók,a szélétől nem messze már kezdj el egyenesíteni és akkor a végén egyszerűbb a helyzet!
Válasz zsoltrs #8445. hozzászólásáraigen valószinű hogy azért törte el mert keményebben fagyott meg
a kukorica tarlósat lehet még nálunk szántani de amin nincs semmi azt már nem
11.9-est bele
de minimum 10.9-est az jobban birja.
Válasz zsoltrs #8440. hozzászólásáraaz egyik évben bent a masákban kint szoktuk általában mert ha mindig pl csak kivűl csinálsz barázdát akkor egy szép dombot csinálsz
Idén szántottam először egy 5 fejes váltvaforgatóval és az lenne a kérdésem, hogy ti hogyan fejezitek be a föld szélét (nem a beszegésre gondolok)?
Kimész a föld szélére, elkezdel szántani úgy hogy borítson a szélére. Mész 100 fogást, eljön a föld a másik széle, ahová barázdát kellene tenni. De tuti, hogy hullámos a barázdád. Persze szántás közben néha próbálja az ember kihozni egyenesre több-kevesebb sikerrel (főleg az én esetemben).
Nyilván ott már a szomszéd földjét kell nézni, hogy ne szántsd ki. De ha az előző barázdába mész, akkor elviszi az ekét. Ill. a belecsúszik az előző barázdába akkor szintén.
Válasz Maszek Zs #8420. hozzászólására Üdv! Nekem így van felrakva, 10mm-átmérőjű, a hátsó fejnél 2-méter hosszú, az elsőnél ahogy kiadja, persze lehet hogy a tiéd alacsonyabb építésű lényeg hogy egyenes helyen leérjen a földig. Én oda hegesztettem egy fél szemet, de lehet hogy csavarral jobb mert akkor cserélhető, nálam már lekopott eléggé és akkor már könnyű, és nem jól dolgozik,ezért csak a közepét cseréltem ameddig kopott volt. Ezt én is egy volt tsz-es három fejes lajta ekéről lestem. Egy ismerős meg is jegyezte ez leszántja az (erdőt)is.Egy másik (extrát) is raktam rá hogy ne szedje össze a gazt stb, némelyik ekén lehet látni akkora bagjákat húz minden fejnél hogy rossz nézni, na így nem tud behullani semmi.Hát kb ennyi.Uraim jó barkácsolást!
Válasz Vízpocsékoló #8378. hozzászólásáraÜdv.! Azért azt is leírhatnád hogyan nyitsz borozdát vagy hogyan szántod be. Mikor a beszántáskor, a hátsó fej alig éri a földet?
Válasz 74 Misi #8419. hozzászólásáraSzerintem lehet azon is, enyémen 10mm-es van, először csak kösd oda és próbálgasd hol, és milyen hosszú dolgozik legjobban, utána csavarozd vagy hegezd oda.
Válasz Gabesz 01 #8403. hozzászólásáraNekem van eladó 3as ih ekém. Új vasakkal. Csengerből hoztuk vagy 8 évvel ezelőtt. Törő féle. A faszi jóba lehetett Csabával mert 4x30ra is lehet a vázon tenni a fejeket. Amúgy nálunk 3x35re volt téve most meg 2x40 osztásban van. Fésűs bornával olyan sima egyenes volt a szántás teteje hogy tavasszal nem nagyon volt baj a magágy készítéssel.
Válasz zsoltrs #8411. hozzászólásáraAmit a kolléga írt előttem, illetve ha vannak dimbek dombok azok is elviszik. Majd az utolsó soroknál kiegyenesíted.
Az hogy a vége fordul a szántás felé az azért van mert nem egyenes állsz bele mikor kezded.
De azon nagyon könnyű segíteni. Ne a barázdába állj bele, hanem picit mellé, ahogy az egyenes kívánja.
Úgyis be lesz végelve és nem marad szántatlan.
És igen, én is majd kiesek mikor keresztbe csinálom. Utálom is csinálni a végét
Válasz zsoltrs #8411. hozzászólásáraHa nem homogén a tábla, akkor nem tudsz mit csinálni. Ahol kötöttebb nagyobbat fog, ahol lazább kevesebbet, ezért megy el az egyenes. Kormányzással azért tudsz javítani rajta...
Válasz zsoltrs #8412. hozzászólásáraSzántásnál amibe akarsz és a gép bírja,nem melegszik a víz!
Nálam hiába van egy 3x30 Vogel eke,normál körülmények közt terep5 sima és nem melegszik a víz 25cm szántásnál!
Most meg a terep 3 felezve,vagy le venni egy fejet,hogy meg legyen a 20cm mélység,és van hogy ott is kapart terep3 fél vagy 4fél 5fél,mikor hogy,ha melegedik a víz akkor egyet vissza kapcsolom,hogy ne mennyen 90 fok fölé !
Tárcsánál meg a kombinál az a jó ha gyorsan mész 8-15km szántás 4-8km ha jól tudom de lehet 6-12km ! Mai gépek már 20km szántanak 24 órában ahol a videó is tartja világ rekordot 600lovas gép
Válasz broll79 #8410. hozzászólásáraNekem se,mert ez ilyen körülmény,lehet az eke nem jó lehet a gép le kéne venni a porlasztót és az adagolót és megnézni,hogy miért nem bírja a 3 ekét,száz ezer dolog van,de lehet nem is 82 a gép,de aki csinálta azt mondta ,hogy az!
Persze,mindent be lehet tenni,!
Valódi 82 szét szakította volna a földet 3x30cm ekével,30cm mélyen és meg se kaparna
Egy kis szakmai segítséget szeretnék kérni tőletek. 3 napja szántottam először.
Egy 5 fejes váltvaforgatóval "csinálom".
Problémáim:
A 4. menet után a barázda kezd hullámozni, a sokadik után, meg olyan törések vannak benne hogy öröm nézni. Miért kerülnek bele azok a hajlatok? Az 1. menet hagyatékai?
A föld végeinél amikor kiveszem ill. beleteszem ott a barázda íve húz befelé oda, ahol már fel van szántva. Miért van ez?
Én úgy szoktam, hogy a föld végén kiemelem az ekét. Kormányt teljesen jobbra szedem, tolatás, utána előre és amikor a kerék benne van a barázdába leengedem.
Ti vissza szoktatok tolatni?
A végén amikor már keresztbe csináljuk, akkor ugye nem csak én bakogok a félig felszántott területen.
10059 hozzászólás
Válasz csoppika #8456. hozzászólásáraÜdv, akkor gyorsan vedd be,mert mától már van.:))![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz kori01 #8457. hozzászólásáraMajd kiderül, de ami új, az a rávaló...a másik vogel volt...
Válasz csoppika #8455. hozzászólásáraElég orrára áll az az ekevas.
A tisztelt Moderátor Urakat kérdezném. "Szeretve tisztelt" Gabeszunk mennyi időre lett pihentetve???![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Csak hogy a pirulákkal időben tudjak készülni
Válasz Gabesz 01 #8367. hozzászólásáraGabesz! Cseréld le a vasaid... Látszik a különbség a régi és új között... Így nem fog annyira ingadozni a mélység, az biztos...![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161210183351_20161210_163510.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161210183415_20161210_163527.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161210183452_20161210_162912.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161210183528_20161210_162856.jpg)
Egy kis szántogatás répának![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161210175733_p1080897.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161210175847_p1080906.jpg)
Válasz A.Gergő #8451. hozzászólásáraén is azt irtam hogy nem jó mindig csak egyfelé
Válasz A.Gergő #8451. hozzászólásáraHa figyelmesen olvastál volna akkor nem írnál ilyet!![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Válasz kori01 #8450. hozzászólásáraHát így van benne rendszer! Ha minden évbe ugyan arra csinálod az nem igazán jó
Válasz A.Gergő #8449. hozzászólásárana azt meg miért? mert hogy semmi értelme nincs ugy sem az biztos, de ki hogy szokta
Válasz zsoltrs #8440. hozzászólásáraÖssz szántásnál össze dobatod ,Szétt szántásnál szétt dobatod!!
Válasz apuci #8447. hozzászólásáraKöszi
Válasz zsoltrs #8445. hozzászólásáraÉn is azt javaslom amit az előttem szólók,a szélétől nem messze már kezdj el egyenesíteni és akkor a végén egyszerűbb a helyzet!![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz zsoltrs #8445. hozzászólásáraigen valószinű hogy azért törte el mert keményebben fagyott meg
a kukorica tarlósat lehet még nálunk szántani de amin nincs semmi azt már nem
11.9-est bele
de minimum 10.9-est az jobban birja.
Válasz kori01 #8444. hozzászólásáraMásik kérdésem...
Elkezdtem szántani egy kukoricatarlót 3 nyírócsavart törtem el.
Utána átmentem egy másik tarlóba, ami kicsivel magasabban van, ott simán vitte.
A mélyebb területen a víz miatt jobban megfagyott a talaj és amiatt törte őket el?
Ti milyen keménységű csavarokat használtok?
Nekem 16-os csavar kell bele, de 8.8-asokat raktam bele. Lehet h 10.9-es kellene vagy akkor már a csavar helyett más törne?
Válasz zsoltrs #8440. hozzászólásáraaz egyik évben bent a masákban kint szoktuk általában mert ha mindig pl csak kivűl csinálsz barázdát akkor egy szép dombot csinálsz
Válasz zsoltrs #8437. hozzászólásáraaz utolsónál kiegyenesited
mi ebben a nehéz?
Válasz zsoltrs #8440. hozzászólásáraÉn szoktam, mert hajlamosak a tócsát bent kikerülni...
Válasz zsoltrs #8440. hozzászólásáraÉn évente váltom.
Válasz csoppika #8439. hozzászólásáraÉrtelek.
És a szegést Te hogy csinálod.
Mi alapján döntöd el, hogy a barázda bent legyen vagy a tábla szélén?
Ahol be akarsz menni trakival ott gondolom nem célszerű barázdát csinálni...
Vuálasz zsoltrs #8437 hozzászólásáraPár fogással a vége előtt ki kéne egyenesítened... Aztán a végén legfeljebb csak 1 fej visz vmit...
Válasz zsoltrs #8437. hozzászólásáraSzólok inkább a havernak... Aztán ha nem úgy sikerül...van kit leb@szni![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
Hali
Idén szántottam először egy 5 fejes váltvaforgatóval és az lenne a kérdésem, hogy ti hogyan fejezitek be a föld szélét (nem a beszegésre gondolok)?
Kimész a föld szélére, elkezdel szántani úgy hogy borítson a szélére. Mész 100 fogást, eljön a föld a másik széle, ahová barázdát kellene tenni. De tuti, hogy hullámos a barázdád. Persze szántás közben néha próbálja az ember kihozni egyenesre több-kevesebb sikerrel (főleg az én esetemben).
Nyilván ott már a szomszéd földjét kell nézni, hogy ne szántsd ki. De ha az előző barázdába mész, akkor elviszi az ekét. Ill. a belecsúszik az előző barázdába akkor szintén.
Ti a profik, hogy oldjátok ezt meg?
Köszönöm
Válasz Tomi81 #8435. hozzászólásáraA "rigolírozást" ültetvények telepítése előtt szokták alkalmazni.
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Válasz mgbiztositas #8430. hozzászólásáraA tárcsát még értem. De ennek a szántásnak mi az értelme? Vagy mit termelnek ami annyit hoz, hogy megérje?
Válasz mgbiztositas #8430. hozzászólásáraEz nagyon komoly!De ide nem csak nyírócsap kell a kisdobozba:D![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz Kezdő"paraszt" #8431. hozzászólásáraMásnak a kocsiján nincs olyan alufelni![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz zsoltrs #8418. hozzászólásáraHa nem csinálod be a végét akkor, egy nem megszántva, kettő hogy néz ki?
"Annyira mész beljebb h már ne legyen szantatlan terület? "
Nem értem a kérdésed
https://www.youtube.com/watch?v=yiWwA9bfcyk
Gabesz01-nek ha forr a víz egyet felemel... :)
CSak mert tetszik:
https://www.youtube.com/watch?v=TydyD--EVoc
Válasz gjoni #8428. hozzászólásáraAkkor van megin előre, megin hátra![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
Válasz Vízpocsékoló #8426. hozzászólásáraMASZEKBA VAN ,OLYAN ,HOGY MÉG A NEGYVENES LAJTA IS BETOROLT![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Válasz zsoltrs #8423. hozzászólásáramélység állitó kerékkel,és a hadraulika karral ameddig akarod
most komolyan kérdezed?????
Válasz gjoni #8425. hozzászólásáraNem hiszem hogy a te földedbe sok perje volna![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz Vízpocsékoló #8424. hozzászólásáraA szárterelőd jó fényes ,én is kifogom polírozni mikor rengeteg a perje ne tapadjon rá!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz Maszek Zs #8420. hozzászólására![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161126134242_p1080884.jpg)
Üdv! Nekem így van felrakva, 10mm-átmérőjű, a hátsó fejnél 2-méter hosszú, az elsőnél ahogy kiadja, persze lehet hogy a tiéd alacsonyabb építésű lényeg hogy egyenes helyen leérjen a földig. Én oda hegesztettem egy fél szemet, de lehet hogy csavarral jobb mert akkor cserélhető, nálam már lekopott eléggé és akkor már könnyű, és nem jól dolgozik,ezért csak a közepét cseréltem ameddig kopott volt. Ezt én is egy volt tsz-es három fejes lajta ekéről lestem. Egy ismerős meg is jegyezte ez leszántja az (erdőt)is.Egy másik (extrát) is raktam rá hogy ne szedje össze a gazt stb, némelyik ekén lehet látni akkora bagjákat húz minden fejnél hogy rossz nézni, na így nem tud behullani semmi.Hát kb ennyi.Uraim jó barkácsolást!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Szeretném megkérdezni, hogy függesztett ekénél hogy állítjátok be a mélységet.
Ok, hogy ott van hátul a mélységállító kerék, de az úgymond a "csak" a hátsó fejeket állítja.
A 3 pontosat mennyire engedjük le? Csak szemre lőjük be?
Jó lenne, ha az összes fej egyforma mélyen menne.
A traktorba van erő ill. helyzetalapú szabályozás is, de az erőalapúval valami gebasz van. Így a helyzetalapút használom.
Válasz Vízpocsékoló #8378. hozzászólásáraÜdv.! Azért azt is leírhatnád hogyan nyitsz borozdát vagy hogyan szántod be. Mikor a beszántáskor, a hátsó fej alig éri a földet?![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz 74 Misi #8419. hozzászólásáraSzerintem lehet azon is, enyémen 10mm-es van, először csak kösd oda és próbálgasd hol, és milyen hosszú dolgozik legjobban, utána csavarozd vagy hegezd oda.
Válasz Vízpocsékoló #8401. hozzászólásáraÜdv!![smile drool](/oldforum/images/smiles/drool.gif)
Ez engem is érdekelne, csinálhatnál pár képet. Jöhet privátban is persze,ha nem gond.
Köszi!
Válasz Vízpocsékoló #8401. hozzászólásáraKöszi a választ. Szerinted ezt kis ekénél is lehet használni? Kis japán trakim van.![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz Tomi81 #8416. hozzászólásáraHát akkor ne csináljuk a végét.
Annyira mész beljebb h már ne legyen szantatlan terület?
Jövő hétre erős fagyot mondanak(7fok), abba még lehet tarcsazni vagy már mélyen megfagy a föld is?
Köszönöm az eddigi észrevételeket!
Válasz Gabesz 01 #8403. hozzászólásáraNekem van eladó 3as ih ekém. Új vasakkal. Csengerből hoztuk vagy 8 évvel ezelőtt. Törő féle. A faszi jóba lehetett Csabával mert 4x30ra is lehet a vázon tenni a fejeket. Amúgy nálunk 3x35re volt téve most meg 2x40 osztásban van. Fésűs bornával olyan sima egyenes volt a szántás teteje hogy tavasszal nem nagyon volt baj a magágy készítéssel.
Válasz zsoltrs #8411. hozzászólásáraAmit a kolléga írt előttem, illetve ha vannak dimbek dombok azok is elviszik. Majd az utolsó soroknál kiegyenesíted.
Az hogy a vége fordul a szántás felé az azért van mert nem egyenes állsz bele mikor kezded.
De azon nagyon könnyű segíteni. Ne a barázdába állj bele, hanem picit mellé, ahogy az egyenes kívánja.
Úgyis be lesz végelve és nem marad szántatlan.
És igen, én is majd kiesek mikor keresztbe csinálom. Utálom is csinálni a végét
Válasz zsoltrs #8411. hozzászólásáraHa nem homogén a tábla, akkor nem tudsz mit csinálni. Ahol kötöttebb nagyobbat fog, ahol lazább kevesebbet, ezért megy el az egyenes. Kormányzással azért tudsz javítani rajta...
Válasz zsoltrs #8412. hozzászólásáraSzántásnál amibe akarsz és a gép bírja,nem melegszik a víz!
Nálam hiába van egy 3x30 Vogel eke,normál körülmények közt terep5 sima és nem melegszik a víz 25cm szántásnál!
Most meg a terep 3 felezve,vagy le venni egy fejet,hogy meg legyen a 20cm mélység,és van hogy ott is kapart terep3 fél vagy 4fél 5fél,mikor hogy,ha melegedik a víz akkor egyet vissza kapcsolom,hogy ne mennyen 90 fok fölé !
Tárcsánál meg a kombinál az a jó ha gyorsan mész 8-15km szántás 4-8km ha jól tudom de lehet 6-12km ! Mai gépek már 20km szántanak 24 órában ahol a videó is tartja világ rekordot 600lovas gép
Válasz broll79 #8410. hozzászólásáraNekem se,mert ez ilyen körülmény,lehet az eke nem jó lehet a gép le kéne venni a porlasztót és az adagolót és megnézni,hogy miért nem bírja a 3 ekét,száz ezer dolog van,de lehet nem is 82 a gép,de aki csinálta azt mondta ,hogy az!
Persze,mindent be lehet tenni,!
Valódi 82 szét szakította volna a földet 3x30cm ekével,30cm mélyen és meg se kaparna
Apropó
Milyen sebességgel csinálni?
Ennek is van egy irányadó sebessége, mint a tárcsázásnak a 6-12-ig?
Hali
Egy kis szakmai segítséget szeretnék kérni tőletek. 3 napja szántottam először.
Egy 5 fejes váltvaforgatóval "csinálom".
Problémáim:
A 4. menet után a barázda kezd hullámozni, a sokadik után, meg olyan törések vannak benne hogy öröm nézni. Miért kerülnek bele azok a hajlatok? Az 1. menet hagyatékai?
A föld végeinél amikor kiveszem ill. beleteszem ott a barázda íve húz befelé oda, ahol már fel van szántva. Miért van ez?
Én úgy szoktam, hogy a föld végén kiemelem az ekét. Kormányt teljesen jobbra szedem, tolatás, utána előre és amikor a kerék benne van a barázdába leengedem.
Ti vissza szoktatok tolatni?
A végén amikor már keresztbe csináljuk, akkor ugye nem csak én bakogok a félig felszántott területen.
Remélem tudtok segíteni!
Köszi
Válasz Richard. #8407. hozzászólásáraÉn is 30 literrel szántok hektáranként, igaz nekem nem 3 napba telik egy heki.