Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.84 FtUSD393.39 FtCHF431.97 FtGBP488.04 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraKöszönöm, ez valóban gyakorlatilag új.
Ha nem új árba adja és számlaképes szóba jöhet ez is.
Tegnap kutakodtam kicsit árakat illetően. 800 literes 15m kerettel alap felszereltséggel:
Favaro 1650000 manuális keretemeléssel.
Kertitox ugyanez hidraulikus keretemeléssel 50 ezerrel több.
forrás 900000 ugyan ez a kategória full manuális.
Wirax 485000
Természetesen +fa
Első kettő ár miatt kiesett maradt a forrás és a Wirax.
Félek az utóbbi lesz végül mert öcsém ezt favorizálja van kettő a faluba és állítják a tulajok , hogy nagyon jó.
Nem tudom végül is ő fog vele dolgozni neki van vizsgája, de ha ez a lengyel izé lesz ő is fogja szerelni!
Válasz atisgyulai #4624. hozzászólásáraNem igen viszi el az egyenes hidas sem, nem mellesleg annak is ugyan olyan a fügesztője mint a régebbieknek(gyenge), ezek az 1000-es hidraulikus keretűek min-6-7 mázsák +a 10,, bár nem tudom az a forrás mennyi.
Válasz kis Zombi #4622. hozzászólásáraMeglehet.
Bár attól is függ, milyen az az Mtz.
Meg a priccoló sem mindegy, mennyire van hátra. Igaz a hidraulikus keret is nehezíti.
Én sima 82-essel viszem a 800-as gambettit (bruttó 960liter). Azt hiszem 4q feletti önsúllyal, de egész közel van a géphez. Szóval ezt bírja.
Egy egyenes hidasnak a linkeltet röhögve vinni kell.
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraMtz -hez nehéz lesz, (én úgy emlékszem ahhoz keres permetezöt ). 600 literrel használja haver is, ha az Mtz re akasztja.
Válasz Sötét Paraszt #4617. hozzászólásáraNekem 2 800literes Forrás gépem van (axiál, szántóföldi, tartály ugyanaz ) egyik sem folyik, pedig 15 év körül vannak, hullámtörö nincs benne, havernak van 1000 literes függesztett, abban sincs hullámtörö.
Ezért csináltam én pl hogy egy alap permetezőt "okosítottam fel" amivel csak tudtam. Mert maga a keret az jó csak a tudása volt kevés! De most már az is frankó
Válasz atisgyulai #4616. hozzászólásáraNekünk van egy 800-as meg van a faluba egy 600-as, mindegyik ereszt.
Amikor vesszi a paraszt úgy kell kérni.
Nemtom én ilyet vettem valami 150e volt.:
Ezze szakaszolni nemigen lehet, aho komolyabb kellett volna.
Válasz Sötét Paraszt #4615. hozzászólásáraDe nagy igényű vagy!
A tartàly konstrukcióhibás?
Elektomos elzárást hogyan lehet olcsón megúszni? Mondjuk 50 alatt, collos menet méretben.
Válasz mtz1221 #4613. hozzászólásáraForrást én csak "látásból" ismerem.
Azért mutattam neki, mert ő használja.
És anyagilag jobban belefér a "szórókeretbe"
Visszatérve az újakra, azok nem biztos hogy, (vagy inkább biztos, hogy nem) fognak 20-25 év múlva is muzsikálni.
A tavaly felújított gambetti-m is 98-as.
A tartályát elrepesztették (leejtették), az fedett (de még csak árnyékos) helyet nem látott a húsz év alatt. Szerintem fagymentesítve se volt soha.
De azt nem fakította meg, még a nap sem.
Egy teljes nagytakarítás, felújítás plussz szerelvényezés után, gyönyörűen dolgozik.
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraAGROMECHANIKÁTÓL lentebb adni nem szabad.A régi RAU szlovén gyárból lett ami 20-30 éves múltra tekint vissza,meg az új gyár is kb 25 éve gyárt.Felénk sok van belőlük 20 évesen is,dolgoznak gond nélkül.Nekem egy 1985-ös van a Rau-ból,ami még mindig törés mentes vázzal és tartállyal van.
Én ilyen gépeket keresek, amit vagy elméretezés, vagy túlköltekezés vagy egyébmás okból 1-2 évesen elad a gazdája.
Van amit fél-1 évig is nézegetek, mire bejön a megfelelő.
Válasz dr.T #4607. hozzászólásáraBeszterce mellet Ponikin gyártot permetező Poni 2500/18 max felszerelésben GPS vezérlés nélkül. GPS-re nem volt szükségem.
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #4604. hozzászólásáraTudom, hogy van. De nem a vevő dolga felvilágosítani az eladót, hogy ha már árul valamilyen gyár termékét, akor nézen utána a kínálatnak. Mert retenetesen hülyén néz ki az, amikor megmondod, hogy mit szeretnél, és az eladó néz mint borjú az új kapura. Nemcsak a permetezőnél fordult elő, hanem a Lemken grúbernál, a kverneland tiger magágykészitőjénél is, .....sajnos még jó néhány helyen.
Ha már valaki elmegy gépeladónak, miért nem tudja a kezébe veni az általa kínált termékkatalógust, és áttanulmányoznia a kínálatot???
Válasz Büresz #4601. hozzászólásáraHa van votatot permeteződ, és nincsen szükséged nagyobra, akor valóban jobban megéri pár dologal modernizálni, a költséget egyből leírod.
Amikor én vetem az enyémet, akor a Kertitox Szlovák képviselete a 2000 és 3000 litereset kínálta, azt mondták nekem 2013-ban, hogy 2500 nem gyártanak. 2000 tartályal nekem kicsi volt, a 3000 tartályal már más kategóriás gép volt és az ára is a duplájára nőt a kínálat szerint. Akor jött látókörbe az a permetező, amit megvetem.
Válasz Sk Laci #4585. hozzászólásáraEz az adat egy saccolás volt, de ha jól megy ez akkor helikopterrel vagy ufoval kell permeteztetni. Mindig a legszélesebb keret az optimális amit a szivattyúd vagy a géped elbír. Amelyik gabonában csinálsz min a 3-4 permetezést, ott az már fel nem áll a gabona. Termés azon már nem lesz, mindenhogyan kár.
Én azt írtam hogy inkább be se vesd azt a területet,művelő vagy vékonyabb kerék hogy csak két sort keljen zárni.
Válasz Sk Laci #4595. hozzászólásáraLehet hogy hosszú leszek akkor bocs. 2010-ben újonnan vettem a 800as kertitoxom 12es kerettel, először 3 hekire jártam vele 8km/h-val, később átáltam 4 hektárra, később pedig 4 heki meg 10km/h. Utána kitaláltam hogy viszek az mtz elején még 600 liter vizet (vagyis még 3 hekire elég, sok olyan földem volt ami 5-6 hektáros volt, szóval szinte fele annyit kellett forgolódnom. 4 éve jó árért találtam a 2003-as 2500 literes kertitoxom ami jelenleg is van, azzal ugye 10 hekit fújok, de ha akarok akkor 12 is tudok majd, ami bajom van vele hogy nem sebesség arányos kijuttatást csinál, 2-3 éve gondolkozok a cserén, mivel öregek a gumik, csövek rajta, mondjuk a kerettel szivattyúval semmi bajom, és ezen hezitálok hogy vegyek-e vagy erre költsek. Csak ami aggaszt hogy az újon 4 hengeres 170-es(125e felárért tesznek rá 5 hengeres 210-est, de még akkor is gyengébb) szivattyú van ezen pedig 6-os 260-as, a kerete fele olyan erős, a csapok az olcsóbbik fajta rajt, a kerék ezen 44colos az újon meg csak 38-as, szóval anyagspórolás, megértem, de akkor erre ha költök 1-2 milkacsokit akkor felszereltebb gépem lesz és sok mindent ki tudok cserélni, persze lehetne egy kategóriát ugrani mert azon ezek a dolgok meglennének akkor viszont az alapár 7-8 milió.....
Válasz Büresz #4594. hozzászólásáraVan rajta keretbillentes, sebesseg aranyos kijuttatas nincs, nem akrtuk tul bonyolitani.
Egyszer beallitom 10 hektaros adagra es azonos sebesseggel es fordulattal megyek.
Válasz csferri #4579. hozzászólásáraPontosan,néha kilehet a kombájnból aratás közben is szállni.Mikor a magbúzáim vágom akkor 3X körbe megyek az egész parcellán,majd levágom a taposottakat,1 kerülőben szemmel nem szokott nagy különbség lenni a bunkerban a taposott/nem taposott között.
Válasz Büresz #4594. hozzászólásáraPedig permetezőre megéri féreteni a pénzt, sok múlik rajta, hogy időben tudsz e lépni, ha kell.
Amúgy az enyémen is minden lehetséges rajta vam a sebeségarányos kijutatástól,..... mindenféle "bizbasz"-ig. Ezt lejeb már inkáb nem írtam.
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #4593. hozzászólásáraIgen de úgy nem ér sokat, minimum egy sebességarányos vezérlés az +750e. Meg ha triplex revolverrel 12-13e/db. Vagy ha hidr. keretbillentés 250-300e. Akkormár frankó géped lesz. Évek óta akarok venni de mindig másra fogy el a pénz.
Válasz pamko #4590. hozzászólásáraIgen újat vetem, Greenpointos permetezőt. Szlovák cég, ami a volt agrioból vált ki. Ugyan azt gyártsák csak más név alat.
Az enyém konkrétan a Poni 2500/18 tipus, de a tartálya 2700 literes. 70 cm hasmagaság, 220 vagy 240 cm a karok alati max magaság most nem tudom pontosan. A karok levegővánkuson vannak felültetve, melyek tompítják a talajegyenleteket. Egypontos felfüggesztésü önbeálló karokal /egyenesen előny, dimbes dombos helyeken meg lehet játszani a karok álligatásával/. Triplet fúvókákal,... Mindent számitógép irányit. 23 000 euró volt +áfa, de elégedet vagyok vele. Itt-ott bérmunkázok vele. Nagyon jó a teljesítménye max. minőségben.
Válasz Sárközi Róbert #4584. hozzászólásáraKicsit mást nézzél, mint kerül mag, vagy nem kerül mag a müvelőútba. Mivel nem egy évre vesz az ember permetezőt, ezért ne 5 ha számold át. Mondjuk 100 ha ott már valamit jelent. Vegyük 12 és a 18 m-es munkaszéleséget, traktorkeréknél kb 2x45 cm taposási kárt.
100 ha 18 m 55 555,55 m-et jelent x 2x45 ami 49 999.99 m2 ami 5 ha.
100 ha 12 m 83 333.33 m-et jelent x 2x45 ami 74 999,99 m2 ami 7,5 ha
100 ha-nál 2.5 ha a taposási kár a két kar között. 6 tona búzatermés ha-ról x 2,5 ha x 150 euró/t ami 2250 euró.
Úgyhogy 100 ha-nál a 12 és 18 m-es keret széleségnél két belinkelt permetező ára a taposási kár.
Én így számoltam, amikor az első permetezőmet vetem 12, vagy 18 legyen. 18 m nyert, és a második permetezőm is 18 m-es lett.
Válasz Sk Laci #4551. hozzászólásáraÜdv.! Művelőút a megoldás, oda nem kerül mag ezért nincs is kár, a szélső sorok majd nem teljes mértékben pótolják. De végül is a mag mennyiséget 0,98/ha veted bele
Válasz Büresz #4581. hozzászólásáraEz így van, igazából arra akartam kilyukadni hogy elsődlegesen a kerékszélességen múlik ez, a keretszélesség inkább a másodlagos. Maradjunk az mtz-nél ha valaki felrak rá 9,5x42 kereket hátra(az elsőt most hagyjuk ha 4wd-s csökkenti azt is ha nem jó úgy) ezzel az eredeti szélességet kb lefelezi, de a taposási kár kb a nullához közelít (de nagyon minimális) 600literest még az is elbir és 12-es kerettel is lehet rohangálni a búzában.Persze csak példának írtam, egy 1000 literest ez már nem bir el,nekem 1000 literhez 15-ös kerettel 13,6x38 gumi van diagonál taposási szempontból ez is jó.
6981 hozzászólás
Válasz rigás #4629. hozzászólásáraAkkor kérdezd már meg a G-jet-et is, a wiraxostól még az is jobb fényévekkel![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Ne idegesítsetek én egy ilyet vettem és egy 550-es fogja cipelni mondjuk félig lesz csak vízzel.
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/novenyvedelmi-gep-permetezo-gep/hardi-legzsakos-permetezo/h_6900516
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraKöszönöm, ez valóban gyakorlatilag új.![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Ha nem új árba adja és számlaképes szóba jöhet ez is.
Tegnap kutakodtam kicsit árakat illetően. 800 literes 15m kerettel alap felszereltséggel:
Favaro 1650000 manuális keretemeléssel.
Kertitox ugyanez hidraulikus keretemeléssel 50 ezerrel több.
forrás 900000 ugyan ez a kategória full manuális.
Wirax 485000
Természetesen +fa
Első kettő ár miatt kiesett maradt a forrás és a Wirax.
Félek az utóbbi lesz végül mert öcsém ezt favorizálja van kettő a faluba és állítják a tulajok , hogy nagyon jó.
Nem tudom végül is ő fog vele dolgozni neki van vizsgája, de ha ez a lengyel izé lesz ő is fogja szerelni!
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #4627. hozzászólásáraJa, az el , de annak meg a féltengely meg a csapágy ugyanaz![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz csferri #4626. hozzászólásáraMonoblokkos elbirná![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Válasz atisgyulai #4624. hozzászólásáraNem igen viszi el az egyenes hidas sem, nem mellesleg annak is ugyan olyan a fügesztője mint a régebbieknek(gyenge), ezek az 1000-es hidraulikus keretűek min-6-7 mázsák +a 10,, bár nem tudom az a forrás mennyi.
Válasz kis Zombi #4620. hozzászólásáraEzek 10 év körüliek, holnap lefényképezem.
Válasz kis Zombi #4622. hozzászólásáraMeglehet.
Bár attól is függ, milyen az az Mtz.
Meg a priccoló sem mindegy, mennyire van hátra. Igaz a hidraulikus keret is nehezíti.
Én sima 82-essel viszem a 800-as gambettit (bruttó 960liter). Azt hiszem 4q feletti önsúllyal, de egész közel van a géphez. Szóval ezt bírja.
Egy egyenes hidasnak a linkeltet röhögve vinni kell.
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/alkatresz/novenyvedelmi-gep-permetezo-gep-alkatreszek/arag-bravo-180s-5-szakaszos-permetezogep-szabalyzo-komputer-akcio/h_6919400?ref=33300ad3
Ezt ismeri valaki, vagy van valakinek?
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraMtz -hez nehéz lesz, (én úgy emlékszem ahhoz keres permetezöt ). 600 literrel használja haver is, ha az Mtz re akasztja.
Válasz Sötét Paraszt #4617. hozzászólásáraKöszi a fotót!
Annyiért kapcsolgatom inkább a kardánt.
Én max 50-et szánnék ennyi funkcióra.
Válasz Sötét Paraszt #4617. hozzászólásáraNekem 2 800literes Forrás gépem van (axiál, szántóföldi, tartály ugyanaz ) egyik sem folyik, pedig 15 év körül vannak, hullámtörö nincs benne, havernak van 1000 literes függesztett, abban sincs hullámtörö.
Válasz Gergő, #4618. hozzászólásáraAz kimaradt hogy G-Jet -et
Ezért csináltam én pl hogy egy alap permetezőt "okosítottam fel" amivel csak tudtam. Mert maga a keret az jó csak a tudása volt kevés! De most már az is frankó![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz atisgyulai #4616. hozzászólásáraNekünk van egy 800-as meg van a faluba egy 600-as, mindegyik ereszt.![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190115193957_dsc00514.jpg)
Amikor vesszi a paraszt úgy kell kérni.
Nemtom én ilyet vettem valami 150e volt.:
Ezze szakaszolni nemigen lehet, aho komolyabb kellett volna.
Válasz Sötét Paraszt #4615. hozzászólásáraDe nagy igényű vagy!![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
A tartàly konstrukcióhibás?
Elektomos elzárást hogyan lehet olcsón megúszni? Mondjuk 50 alatt, collos menet méretben.
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraA főelzárója legalább elektromos legyen.
A tartály a hullámtörőkné meg fog repedni.
Válasz mtz1221 #4613. hozzászólásáraForrást én csak "látásból" ismerem.![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Azért mutattam neki, mert ő használja.
És anyagilag jobban belefér a "szórókeretbe"
Visszatérve az újakra, azok nem biztos hogy, (vagy inkább biztos, hogy nem) fognak 20-25 év múlva is muzsikálni.
A tavaly felújított gambetti-m is 98-as.
A tartályát elrepesztették (leejtették), az fedett (de még csak árnyékos) helyet nem látott a húsz év alatt. Szerintem fagymentesítve se volt soha.
De azt nem fakította meg, még a nap sem.
Egy teljes nagytakarítás, felújítás plussz szerelvényezés után, gyönyörűen dolgozik.
Válasz atisgyulai #4612. hozzászólásáraAGROMECHANIKÁTÓL lentebb adni nem szabad.A régi RAU szlovén gyárból lett ami 20-30 éves múltra tekint vissza,meg az új gyár is kb 25 éve gyárt.Felénk sok van belőlük 20 évesen is,dolgoznak gond nélkül.Nekem egy 1985-ös van a Rau-ból,ami még mindig törés mentes vázzal és tartállyal van.
Válasz rigás #4575. hozzászólásáraTudom, megbeszéltük hogy új lesz, de egy pillantást megér!
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Forrás 1000
Én ilyen gépeket keresek, amit vagy elméretezés, vagy túlköltekezés vagy egyébmás okból 1-2 évesen elad a gazdája.
Van amit fél-1 évig is nézegetek, mire bejön a megfelelő.
Válasz Sk Laci #4610. hozzászólásáraDobj már egy linket a permeteződről,kíváncsi vagyok rá.
Válasz Sk Laci #4608. hozzászólásáraEzeket láttam enis kiállitason jo permetezők
Válasz dr.T #4607. hozzászólásáraBeszterce mellet Ponikin gyártot permetező Poni 2500/18 max felszerelésben GPS vezérlés nélkül. GPS-re nem volt szükségem.
Válasz Sk Laci #4606. hozzászólásáraNeked milyen permeteződ van?
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #4604. hozzászólásáraTudom, hogy van. De nem a vevő dolga felvilágosítani az eladót, hogy ha már árul valamilyen gyár termékét, akor nézen utána a kínálatnak. Mert retenetesen hülyén néz ki az, amikor megmondod, hogy mit szeretnél, és az eladó néz mint borjú az új kapura. Nemcsak a permetezőnél fordult elő, hanem a Lemken grúbernál, a kverneland tiger magágykészitőjénél is, .....sajnos még jó néhány helyen.
Ha már valaki elmegy gépeladónak, miért nem tudja a kezébe veni az általa kínált termékkatalógust, és áttanulmányoznia a kínálatot???
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #4604. hozzászólásáraElég persze, de én felszivatok akkor nem mind1, meg azért a kevertetése is jobb.
Válasz Sk Laci #4603. hozzászólásáraMi most vettunk van 2500.
170es szivattyu meg szerintem eleg 18as kerethez es 250l/ha.
Válasz Büresz #4601. hozzászólásáraHa van votatot permeteződ, és nincsen szükséged nagyobra, akor valóban jobban megéri pár dologal modernizálni, a költséget egyből leírod.
Amikor én vetem az enyémet, akor a Kertitox Szlovák képviselete a 2000 és 3000 litereset kínálta, azt mondták nekem 2013-ban, hogy 2500 nem gyártanak. 2000 tartályal nekem kicsi volt, a 3000 tartályal már más kategóriás gép volt és az ára is a duplájára nőt a kínálat szerint. Akor jött látókörbe az a permetező, amit megvetem.
Válasz Sk Laci #4585. hozzászólásáraEz az adat egy saccolás volt, de ha jól megy ez akkor helikopterrel vagy ufoval kell permeteztetni. Mindig a legszélesebb keret az optimális amit a szivattyúd vagy a géped elbír. Amelyik gabonában csinálsz min a 3-4 permetezést, ott az már fel nem áll a gabona. Termés azon már nem lesz, mindenhogyan kár.
Én azt írtam hogy inkább be se vesd azt a területet,művelő vagy vékonyabb kerék hogy csak két sort keljen zárni.
Válasz Sk Laci #4595. hozzászólásáraLehet hogy hosszú leszek akkor bocs. 2010-ben újonnan vettem a 800as kertitoxom 12es kerettel, először 3 hekire jártam vele 8km/h-val, később átáltam 4 hektárra, később pedig 4 heki meg 10km/h. Utána kitaláltam hogy viszek az mtz elején még 600 liter vizet (vagyis még 3 hekire elég, sok olyan földem volt ami 5-6 hektáros volt, szóval szinte fele annyit kellett forgolódnom. 4 éve jó árért találtam a 2003-as 2500 literes kertitoxom ami jelenleg is van, azzal ugye 10 hekit fújok, de ha akarok akkor 12 is tudok majd, ami bajom van vele hogy nem sebesség arányos kijuttatást csinál, 2-3 éve gondolkozok a cserén, mivel öregek a gumik, csövek rajta, mondjuk a kerettel szivattyúval semmi bajom, és ezen hezitálok hogy vegyek-e vagy erre költsek. Csak ami aggaszt hogy az újon 4 hengeres 170-es(125e felárért tesznek rá 5 hengeres 210-est, de még akkor is gyengébb) szivattyú van ezen pedig 6-os 260-as, a kerete fele olyan erős, a csapok az olcsóbbik fajta rajt, a kerék ezen 44colos az újon meg csak 38-as, szóval anyagspórolás, megértem, de akkor erre ha költök 1-2 milkacsokit akkor felszereltebb gépem lesz és sok mindent ki tudok cserélni, persze lehetne egy kategóriát ugrani mert azon ezek a dolgok meglennének akkor viszont az alapár 7-8 milió.....![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190113164528_img_0800.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190113164632_img_1020.jpg)
Válasz mtz1221 #4597. hozzászólásáraMüller spraylightal adják vagy teejet 844e-vel 824+áfa a müller, most lesem az árajánlatot.
Jelenleg én is úgy csinálom de azért egyszerűbb ha van vezérlés.
Válasz Büresz #4594. hozzászólásáraVan rajta keretbillentes, sebesseg aranyos kijuttatas nincs, nem akrtuk tul bonyolitani.
Egyszer beallitom 10 hektaros adagra es azonos sebesseggel es fordulattal megyek.
Válasz Büresz #4594. hozzászólásáraNekem az arag 180 1800 euróba került.Ekkora különbségek vannak országok között
,vagy más dologról beszélünk ??
Válasz csferri #4579. hozzászólásáraPontosan,néha kilehet a kombájnból aratás közben is szállni.Mikor a magbúzáim vágom akkor 3X körbe megyek az egész parcellán,majd levágom a taposottakat,1 kerülőben szemmel nem szokott nagy különbség lenni a bunkerban a taposott/nem taposott között.
Válasz Büresz #4594. hozzászólásáraPedig permetezőre megéri féreteni a pénzt, sok múlik rajta, hogy időben tudsz e lépni, ha kell.
Amúgy az enyémen is minden lehetséges rajta vam a sebeségarányos kijutatástól,..... mindenféle "bizbasz"-ig. Ezt lejeb már inkáb nem írtam.
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #4593. hozzászólásáraIgen de úgy nem ér sokat, minimum egy sebességarányos vezérlés az +750e. Meg ha triplex revolverrel 12-13e/db. Vagy ha hidr. keretbillentés 250-300e. Akkormár frankó géped lesz. Évek óta akarok venni de mindig másra fogy el a pénz.![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz pamko #4590. hozzászólásáraUj kertitox 2500/18, gps nelkul 5.3m
Válasz pamko #4590. hozzászólásáraMtz-sbe linkeltem neked.![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz pamko #4590. hozzászólásáraIgen újat vetem, Greenpointos permetezőt. Szlovák cég, ami a volt agrioból vált ki. Ugyan azt gyártsák csak más név alat.
Az enyém konkrétan a Poni 2500/18 tipus, de a tartálya 2700 literes. 70 cm hasmagaság, 220 vagy 240 cm a karok alati max magaság most nem tudom pontosan. A karok levegővánkuson vannak felültetve, melyek tompítják a talajegyenleteket. Egypontos felfüggesztésü önbeálló karokal /egyenesen előny, dimbes dombos helyeken meg lehet játszani a karok álligatásával/. Triplet fúvókákal,... Mindent számitógép irányit. 23 000 euró volt +áfa, de elégedet vagyok vele. Itt-ott bérmunkázok vele. Nagyon jó a teljesítménye max. minőségben.
Válasz Sk Laci #4585. hozzászólásáraLaci ,Te uj vontatottat vettél,melyik markaval dolgozol?
7M alatt nemigen latok,de inkabb 9-10 M korul kezdodnek.
Válasz Mf-es? #4588. hozzászólásáraSzolnokon Magtár Kft. és a Starcz Kft. forgalmazza.
Dammann permetezők,milyenek?Ki forgalmazza?
Válasz d-032a #4583. hozzászólásáraAttól még a terület kiesik a termelésből, és itt ezt számolgatták.![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz kis Zombi #4578. hozzászólásáraÍgy jár, ha félig beiszik az ember![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Már az elején megszoroztam kettővel,aztán újra
Válasz Sárközi Róbert #4584. hozzászólásáraKicsit mást nézzél, mint kerül mag, vagy nem kerül mag a müvelőútba. Mivel nem egy évre vesz az ember permetezőt, ezért ne 5 ha számold át. Mondjuk 100 ha ott már valamit jelent. Vegyük 12 és a 18 m-es munkaszéleséget, traktorkeréknél kb 2x45 cm taposási kárt.
100 ha 18 m 55 555,55 m-et jelent x 2x45 ami 49 999.99 m2 ami 5 ha.
100 ha 12 m 83 333.33 m-et jelent x 2x45 ami 74 999,99 m2 ami 7,5 ha
100 ha-nál 2.5 ha a taposási kár a két kar között. 6 tona búzatermés ha-ról x 2,5 ha x 150 euró/t ami 2250 euró.
Úgyhogy 100 ha-nál a 12 és 18 m-es keret széleségnél két belinkelt permetező ára a taposási kár.
Én így számoltam, amikor az első permetezőmet vetem 12, vagy 18 legyen. 18 m nyert, és a második permetezőm is 18 m-es lett.
Válasz Sk Laci #4551. hozzászólásáraÜdv.! Művelőút a megoldás, oda nem kerül mag ezért nincs is kár, a szélső sorok majd nem teljes mértékben pótolják. De végül is a mag mennyiséget 0,98/ha veted bele
Nem lenne mindenképpen érdemesebb művelőutakat hagyni, még sorvezetős permetezésnél is?
A művelőutakból kihagyott tőszám mehetne a többi közé.
Válasz Büresz #4581. hozzászólásáraEz így van, igazából arra akartam kilyukadni hogy elsődlegesen a kerékszélességen múlik ez, a keretszélesség inkább a másodlagos. Maradjunk az mtz-nél ha valaki felrak rá 9,5x42 kereket hátra(az elsőt most hagyjuk ha 4wd-s csökkenti azt is ha nem jó úgy) ezzel az eredeti szélességet kb lefelezi, de a taposási kár kb a nullához közelít (de nagyon minimális) 600literest még az is elbir és 12-es kerettel is lehet rohangálni a búzában.Persze csak példának írtam, egy 1000 literest ez már nem bir el,nekem 1000 literhez 15-ös kerettel 13,6x38 gumi van diagonál taposási szempontból ez is jó.