Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD393.86 FtCHF436.49 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz envagyok2 #5164. hozzászólására:) ez teoretikus kérdés. az enyém konkrét volt. de rendben kérdezem másképpen: bár tudom, hogy egyikőtök sem béljós, szerintetek megy még feljebb vagy sem?
Válasz envagyok2 #5164. hozzászólására:) ez teoretikus kérdés. az enyém konkrét volt. de rendben kérdezem másképpen: bár tudom, hogy egyikőtök sem béljós, szerintetek megy még feljebb vagy sem?
Válasz buszsofőr #5153. hozzászólásáraaz eredeti német cikkből, guglifordítóval: "Az Európai Bizottság zöld utat ad az új, géntechnológiával módosított (GM) szójafajtának, a MON 87708 x MON 89788 x A5547-127-nek, amelyet aztán az EU-ban takarmánnyá és élelmiszerré lehet feldolgozni. Erről a aiz.info számol be."
Válasz polonkaibence94 #5145. hozzászólására csak egy megjegyzés :ha magadnak akarsz 1-2 ha szóját nem kell kombájn a betakarításhoz néz a yutubon néhány ázsiai videót vagy indiait ott látottak alapján házilag max 200 ezer ft-ből megvan s 2-3 nap betakarítod inkább a kellés elősegítést tanulmányozd mert hiába vetsz ha NEM kél ki
Válasz mtz1221 #5148. hozzászólásáraSertés elsőre 20db 5-10 százalékban napi takarmányban(ha ki épül a piac akkor létszám növelés) de ez még csak terv ezért kértem először véleményeket a szòjára mint takarmány. Nem akarok rekord termést de nem is akarok rossz termést.Egy arany közép utat.meg a környékünkön vannak kisebb húsmarha tartòk ahová esetleg vennének de elsősorban saját részre.
bocs hogy bele vauzok,de olyant keres előbb aki használja is.Nálunk mindenki vett szójára gépet(van többfajta,napi pár zsákra már lehet 1000 euró körül venni) mert kevesebbet teremt is ez a fajta szója meg a proteinja sem volt olyan mint a pörköltnek,vagy a gríznek .
Viszonylag ùj vagyok ebben a "témában" ezért gondoltam hogy itt kérdezek és hátha választ kapok
Szòval olyan takarmány szòját fajtát keresek amely hőkezelés nélkül etetthető állatokkal 2 db fajtát találtam AiRes Bahia.. Helyileg Mátra lábánál vagyok
Vetési idő
Alap műtrágyák
Vetési technológia(gabon sortáv vagy szélesebb sor)
Növényvédelem(egyszerű II kat. Növényvédő szerek)
Hirtelen ennyi kérdésem lenne csak tapasztalatokat is várom
Válasz istvan0423 #5139. hozzászólásáranálam vetés előtt sziklakert volt, utána volt eső, de nem tudott annyira szépen indulni, nem is lett egyöntetű a kelés. aztán összeszedte magát, de a gyomokat nem tudtam teljesen megfogni és a vadak is dolgoztak. légvonalban 500 méterre lévő táblámba atlantic ment, ugyanaz a min-till technológia (sőt, egy menettel kevesebb), az is csak 2,6t-t adott. szomszéd profi szójásnak is csak 2,9 lett, szántot földön. én a vadaknak adok -20%, a gyomnak -20% az elhúzódó kelésnek -5-10%-ot. eszerint elvileg hozta volna az izidor a 3-3,5t-t.
Válasz sgaguitars #5138. hozzászólásáraNem tudom az okát még mindig mi okozhatta ezt a gyenge eredményt. Több fajta maggal értek el (lehet mondani könnyedén) ismerősök 3-3,5 tonna közt,közvetlen közelemben. A vetőgép elvileg nem törte a magot, mert azt leforgatásnál figyeltem. Az ajánlott max 450e-hez képest 430e normával lett vetve, tápanyagokat megkapta, illetve a csapadékot is lehet mondani. Most még egy próbát teszek a csíráztatással, hátha ott látszik valami.
Válasz cyclo-400 #5136. hozzászólásáraVáltozó viszonylag. 115-öt is hallani, ahová általában más terményem is hordom ott 120 feletti az ígéret, a szarvasos gépek forgalmazója 130-131 körül ígért múlt héten október végi szállítással.
Üdvözletem! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valaki aki szentlőrinci cégtől vásárolt, vetett Isidor fajtát idei évben, ha igen mik a tapasztalatai/eredményei? Idén ezt az országosan már bizonyított fajtát vetettük, de nem tudjuk milyen okból a korábbi, nem is feltétlenül intenzív technológia mellett más fajtákkal elért 30q+/-3q átlagokhoz képest "sikerült" 20q-t elérni ezzel a fajtával átlagban.
Válasz Pilátus" #5129. hozzászólására"Valamint a fehérjetámogatás nélkül(amit azonnal ki kell terjeszteni a saját visszavetett maggal termelő termelőkre és el kell tőrőlni a kötelező fémz vetőmag követelmenyt ha a terület el van vetve és a természint is megvan a végén) egy év alatt is akár feleződhet!!!!!"
mi feleződhet? ebbúl a mondatból hiányzik az alany.
Na uraim akkor most már 1000 százalekosan kilehet jelenteni hogy nincs többé Ukrán napraforgóval riógatás(az any tok p t) !!!!
Mert még ilyen áron ami itthon van sem lehet napraforgóhoz hozzáférni!!!
Továbbá az Ukrán naprának esszébe sincs ide bejönni mert ki sem engedik!
Másrészt nincs az a mennyiség amit fel nem dolgoznának!!! Sőt akár tőlünk is!???
És
A rövid szójatermelős felmérésem szerint üzemi szinten a szója alig éri el a legjobb üzemi szinteken(!) a 2,4 tonnát/ha!!
Hoppá-hoppá...
Most már biztos hogy 130as szója ár(probalkozás nevetséges is nagyon kevés!!! Valamint a fehérjetámogatás nélkül(amit azonnal ki kell terjeszteni a saját visszavetett maggal termelő termelőkre és el kell tőrőlni a kötelező fémz vetőmag követelmenyt ha a terület el van vetve és a természint is megvan a végén) egy év alatt is akár feleződhet!!!!!
A téli csapadék ha idén elmarad az peddig annyira beteszi a kaput a tartalekok "kiszáradasa miatt"hogy a termés szint is jó ha beáll majd 2 tonnára .
Tegnap belevágtam a belugába,hát kellemesen csalódtam 3.3 tonna lett.Izidor még zöldes majd a jövő héten.Búza előveteménnyel jobbak lesznek,van bérelt földben az majd rosszabb.Szó ami szó nem lesz ez olyan rossz a végén meg a többi mellet.
6774 hozzászólás
Válasz Pilátus" #5173. hozzászólására06202196675
Válasz Roli74 #5171. hozzászólásáraMivan Rolikám Mohácson már kitavaszodott és vetitek a szóját!?
(Én még mindig aratok)
Küld át a számod és mondom kinél van biztosan...
140(42) most fixen a szója mindenhol ott nálatok is??
Válasz Roli74 #5171. hozzászólásáraMivan Rolikám Mohácson már kitavaszodott és vetitek a szóját!?
(Én még mindig aratok)
Küld át a számod és mondom kinél van biztosan...
140(42) most fixen a szója mindenhol ott nálatok is??
Üdv Kollégák !!!
Esetleg nincs valakinek eladó 1 tonna izodor szójája ???
Köszi. Üdv.
valakinek volt már euralistól tribor fajta?
Üdv!
Valaki vetett már lumax-al kezelt kukorica után szóját?
Vélemény?
Köszi
Válasz Dzotya #5167. hozzászólására3,3-3,4t körül volt az össz átlag.
A búza után vettet terület nagyon lehúzta (kb az össz terület fele)
Sajnos nem volt külön mérve de szerintem ahol kukorica volt az elővetemény, ott nyaldosta a 4 tonnát.
Válasz Tom250 #5133. hozzászólásáraHogy sikerült a szója?A képeken elég jónak tünik.
Válasz sgaguitars #5163. hozzászólásárami fájna jobban, ha eladod, és kzbe lesz 134, vagy nem adod el, és januárba lesz 126?
kite ma 130-at mondott. várjak? ne várjak?
Válasz Bzsr #5161. hozzászólásáraEzt csak próbálnak vetettem, de majd megírom a végeredményt .Amúgy még 5q kell hogy nullán legyek
Válasz kolbász #5152. hozzászólásáraHa jól számolom közek nullás lesz...
Válasz sgaguitars #5158. hozzászólásáraPár éve már mondtam..ez csak idő kérdése.
Válasz Vinkó 75 #5157. hozzászólásáraKöszi! Nálunk 125-126ot mondanak.
Válasz buszsofőr #5153. hozzászólásáraaz eredeti német cikkből, guglifordítóval: "Az Európai Bizottság zöld utat ad az új, géntechnológiával módosított (GM) szójafajtának, a MON 87708 x MON 89788 x A5547-127-nek, amelyet aztán az EU-ban takarmánnyá és élelmiszerré lehet feldolgozni. Erről a aiz.info számol be."
Válasz Dög #5156. hozzászólásáraItt délen..szerintem minden kupec. Ma egy elcsípett beszélgetés volt.
Válasz Vinkó 75 #5155. hozzászólásáraMeg tudod mondani ki veszi annyiért?
Válasz Ferror #5154. hozzászólására134.
Friss árakat tud valaki?
https://magyarszoja.hu/genmodositas-az-eu-bizottsag-uj-szojafajtakat-hagyott-jova/
Valaki tud róla többet?
Válasz sgaguitars #5141. hozzászólásáraMa néztem ha az idő engedi le fogom vágni kb 8-10 q ígér ránézésre annuska a szója július 17 vetve
Válasz Bencúr #5149. hozzászólásáraHa anyakoca/tehén nincs akkor nem kell félni a pörköléstől.Több mint egy év kell hogy a nem megfelelően hőkezelt szója tönkre tegye a májukat.Ha rám hallgatsz veszel/csinálsz egy olcsóbb hőkezelőt,és kész.
https://www.google.com/search?q=ekstruder+za+soju&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiB2Z_c1a_sAhWMk4sKHeqyBcoQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1067&bih=505
Válasz polonkaibence94 #5145. hozzászólására csak egy megjegyzés :ha magadnak akarsz 1-2 ha szóját nem kell kombájn a betakarításhoz néz a yutubon néhány ázsiai videót vagy indiait ott látottak alapján házilag max 200 ezer ft-ből megvan s 2-3 nap betakarítod inkább a kellés elősegítést tanulmányozd mert hiába vetsz ha NEM kél ki
Válasz mtz1221 #5148. hozzászólásáraSertés elsőre 20db 5-10 százalékban napi takarmányban(ha ki épül a piac akkor létszám növelés) de ez még csak terv ezért kértem először véleményeket a szòjára mint takarmány. Nem akarok rekord termést de nem is akarok rossz termést.Egy arany közép utat.meg a környékünkön vannak kisebb húsmarha tartòk ahová esetleg vennének de elsősorban saját részre.
Válasz Bencúr #5147. hozzászólásáraMekkora napi mennyiség,milyen állatoknak ??
Ezért gondoltam hogy itt kérdezek.Félénk nem nagyon vetnek,Nagy része saját részre lenne takarmányt kiegészítve.
bocs hogy bele vauzok,de olyant keres előbb aki használja is.Nálunk mindenki vett szójára gépet(van többfajta,napi pár zsákra már lehet 1000 euró körül venni) mert kevesebbet teremt is ez a fajta szója meg a proteinja sem volt olyan mint a pörköltnek,vagy a gríznek .
Üdv urak!
Viszonylag ùj vagyok ebben a "témában" ezért gondoltam hogy itt kérdezek és hátha választ kapok
Szòval olyan takarmány szòját fajtát keresek amely hőkezelés nélkül etetthető állatokkal 2 db fajtát találtam AiRes Bahia.. Helyileg Mátra lábánál vagyok
Vetési idő
Alap műtrágyák
Vetési technológia(gabon sortáv vagy szélesebb sor)
Növényvédelem(egyszerű II kat. Növényvédő szerek)
Hirtelen ennyi kérdésem lenne csak tapasztalatokat is várom
Válasz #betyár #5143. hozzászólására10% max
Azt szeretném kérdezni hogy etetett-e már valaki sertéssel bahia fajta szóját? Ha igen milyen % ba keverhető?
Válasz sgaguitars #5141. hozzászólásáraA helyzet az, hogy nem próbálkoztunk még, mert nem volt árpánk ami után mehetett volna.
árpa utáni 80 napos másodvetett szójával vannak már idei tapasztalataitok?
Válasz istvan0423 #5139. hozzászólásáranálam vetés előtt sziklakert volt, utána volt eső, de nem tudott annyira szépen indulni, nem is lett egyöntetű a kelés. aztán összeszedte magát, de a gyomokat nem tudtam teljesen megfogni és a vadak is dolgoztak. légvonalban 500 méterre lévő táblámba atlantic ment, ugyanaz a min-till technológia (sőt, egy menettel kevesebb), az is csak 2,6t-t adott. szomszéd profi szójásnak is csak 2,9 lett, szántot földön. én a vadaknak adok -20%, a gyomnak -20% az elhúzódó kelésnek -5-10%-ot. eszerint elvileg hozta volna az izidor a 3-3,5t-t.
Válasz sgaguitars #5138. hozzászólásáraNem tudom az okát még mindig mi okozhatta ezt a gyenge eredményt. Több fajta maggal értek el (lehet mondani könnyedén) ismerősök 3-3,5 tonna közt,közvetlen közelemben. A vetőgép elvileg nem törte a magot, mert azt leforgatásnál figyeltem. Az ajánlott max 450e-hez képest 430e normával lett vetve, tápanyagokat megkapta, illetve a csapadékot is lehet mondani. Most még egy próbát teszek a csíráztatással, hátha ott látszik valami.
Válasz istvan0423 #5135. hozzászólásáraaz isidor nálam is 2t lett. mondjuk én a Szigetvár alatti cégre gondolok.
Válasz cyclo-400 #5136. hozzászólásáraVáltozó viszonylag. 115-öt is hallani, ahová általában más terményem is hordom ott 120 feletti az ígéret, a szarvasos gépek forgalmazója 130-131 körül ígért múlt héten október végi szállítással.
Válasz istvan0423 #5135. hozzászólásáraMondanál árat, mennyi most akkor felétek,ha kérhetek ilyet?
Üdvözletem! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valaki aki szentlőrinci cégtől vásárolt, vetett Isidor fajtát idei évben, ha igen mik a tapasztalatai/eredményei? Idén ezt az országosan már bizonyított fajtát vetettük, de nem tudjuk milyen okból a korábbi, nem is feltétlenül intenzív technológia mellett más fajtákkal elért 30q+/-3q átlagokhoz képest "sikerült" 20q-t elérni ezzel a fajtával átlagban.
Válasz Tom250 #5133. hozzászólásáraAz egyik tábla 3.2to/Ha,a többi talán holnap!
Aratásokkal ki hogy áll? itt talán jövő héten ha ideér a kombájn
Válasz envagyok2 #5130. hozzászólásáraHol van ilyenkor az illetékes Alany"!?
Remélem megérti amíg még "csöndben olvashat"...
A "vetésterület" csökkenésről! :)
Válasz Pilátus" #5129. hozzászólásáraFelénk top helyen se kerüli el a 3tonnát...de inkább 2.5...(vagy 0.3)
Válasz Pilátus" #5129. hozzászólására"Valamint a fehérjetámogatás nélkül(amit azonnal ki kell terjeszteni a saját visszavetett maggal termelő termelőkre és el kell tőrőlni a kötelező fémz vetőmag követelmenyt ha a terület el van vetve és a természint is megvan a végén) egy év alatt is akár feleződhet!!!!!"
mi feleződhet? ebbúl a mondatból hiányzik az alany.
Na uraim akkor most már 1000 százalekosan kilehet jelenteni hogy nincs többé Ukrán napraforgóval riógatás(az any tok p t) !!!!
Mert még ilyen áron ami itthon van sem lehet napraforgóhoz hozzáférni!!!
Továbbá az Ukrán naprának esszébe sincs ide bejönni mert ki sem engedik!
Másrészt nincs az a mennyiség amit fel nem dolgoznának!!! Sőt akár tőlünk is!???
És
A rövid szójatermelős felmérésem szerint üzemi szinten a szója alig éri el a legjobb üzemi szinteken(!) a 2,4 tonnát/ha!!
Hoppá-hoppá...
Most már biztos hogy 130as szója ár(probalkozás nevetséges is nagyon kevés!!! Valamint a fehérjetámogatás nélkül(amit azonnal ki kell terjeszteni a saját visszavetett maggal termelő termelőkre és el kell tőrőlni a kötelező fémz vetőmag követelmenyt ha a terület el van vetve és a természint is megvan a végén) egy év alatt is akár feleződhet!!!!!
A téli csapadék ha idén elmarad az peddig annyira beteszi a kaput a tartalekok "kiszáradasa miatt"hogy a termés szint is jó ha beáll majd 2 tonnára .
Válasz jocó64 #5127. hozzászólásáraAzt csak hőkezelés után.
Válasz Dög #5125. hozzászólásáraPannónia kincse, a szomszéd ma aratta
Tegnap belevágtam a belugába,hát kellemesen csalódtam 3.3 tonna lett.Izidor még zöldes majd a jövő héten.Búza előveteménnyel jobbak lesznek,van bérelt földben az majd rosszabb.Szó ami szó nem lesz ez olyan rossz a végén meg a többi mellet.
Válasz jocó64 #5124. hozzászólásáraHa Bahiát arattál akkor igen. Amúgy neeem!