Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD390.17 FtCHF432.15 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz medikus #2855. hozzászólásáraAlföldön, Egerben, Mátrában egyre sűrűbb a 50-100-150 ha szőlőtermelő gazdaság. 50-re már veszel 2 traktort teljes sorral, meg egy vontatott kombánjt és már eltart egy főállású traktorost. Az ilyet szívesen finanszírozza a bank is
Válasz Boroska #2853. hozzászólásáraHa leülsz, addigra bent vagy a telephelyen, aminek a kapujában már ki volt téve egy A/4es lapon a felvásárlási ár! Nem?
Gondolom én, jelenleg nem azt a világot éljük, hogy a felvásárlók házalnak a gazdáknál!
Hidd el nagyságrendileg nem más az ár. Az 1-2forintokat meg elviszi a logisztika.
Válasz BartaZoli #2850. hozzászólásáraA szőlőtermelőknek a legfontosabb üzenet, hogy elkeltek a borok, üresek a pincék. Ártárgyalásnàl erre lehet hivatkozni, nem az ellenkezőjére.
Hát,..tudjátok húzza a f..ra a gépi szüretelésű moslékot...én meg így gondolom....
Persze tudom hogy sokaknak csak a gép szüret az opció, mert nem rentábilis kézzel szedni, ill. nincs aki leszedi..
Akkor, inkább a fejsze azt utána meg úgy csinálják ahogy akarják...
Kukoricát még hejjel-közzel megfizetik..
Válasz Magister #2841. hozzászólásáraKartell :D A régi termelők,kézi szürettel szednek,magyarán valószinű régi "korszerűtlen" ültetvényeik vannak. Ezeket kéne valahogy kivéreztetni és a területeiket megvásárolni :D
A szlovák a kézi szedésű szőlőért volt megőrülve régebben,azt nem kellett azonnal feldogozni. A kézi szedésűvel tán annyi a plusz ,hogy bogyózni kell...
Válasz Boroska #2839. hozzászólásáraA felvásárlási árak a beszélgetés tárgya. Számomra stabilnak tűnik a felvásárlási ár ha pl a kékfrankost nézem. Ide oda pár forint nem váltja meg a világot. Az más kérdés hogy mit ért 100ft 10éve, vagy mit ér most? Tehát változatlan.
Én továbbra is tartom, támogatom azt az itt olvasott elképzelést, hogy drágábban kell adni a bort és akkor tobb jut a termelőnek is. Tehát az én 200forintos kék és 150forintos feher szőlőmmet ismételten felajánlom a tudományos munkához.
Válasz szervezkedo #2833. hozzászólásáraNem változatlan minden. A 2010-es hármas pandémia miatt felugrottak a szőlő árak a 40-70 Ft-ról 100-130 Ft-ra. Ekkor a szőlőtermelők, a borászok és kívülállók is telepítésbe kezdtek. 2011, 2012 gyenge év volt, ezután újra növekedett a termés mennyisége a kedvezőbb időjárás és az új ültetvények miatt. A szőlőárak pedig csökkentek.
Eljutottunk 2018-ba, amikor átlagos állapotú ültetvénynél csak akkor jutott nyereség a szőlőtermelőnek, ha minden összejött és saját maga, saját géppel csinált mindent. A többség már mínuszban zárt.
2020-ban már a leg gépesítettebb, bőtermő ültetvényekel rendelkezők is csak 0-ra jöttek ki, jó esetben a támogatás ( területalapú, AKG) maradt a gazdànál.
Az inputanyag( műtrágya, növényvédőszer) árak és a munkaerő költsége 10 év alatt duplájára, triplájára nőtt.
Válasz medikus #2834. hozzászólásáraMost kéne a piacvédelem,termésbecslés hitelesen.A hnt kiállt teljesen a szimpla szőlőtermesztők mögül és jól elvannak a haverokkal,azok diktálják az ütemet,milyen látszatintézkedést hozzanak,vagy épp mit jelentessenek meg. A díjakat beszedik ,de semmi több..
"Gyanítom hogy a legdrágább szőlő az a sárfehér lesz és a kövidinka. Borászaink csak akkorra jönnek rá hogy nem tellik a pince..."
Ez pedig a jövőt látó, de ezen a nicken eltűnt, segitsunkmagunkon11 idén 2021 tavaszi jövendölése:
"A most következő szüret idején lesz egy közös tulajdonoságunk a borászatokkal ! Mégpedig az üresség ! Nekik a pince lesz üres , nekünk pedig a zsebünk ...!! Nem lesz rossz az alkú pozícionk csak fogjunk össze !!"
Csúnya világ? Szerintem teljesen kiszámítható, egy kb 10-15%os sávban mozgó felvásárlási árakkal tud tervezni a termelő. Nincsenek hektikus kilengések.
10eve változatlan minden!
Válasz msi74 #2819. hozzászólásáraSajnos a bohóckodás nem kezdődik, hanem folytatódik. Azt már elkezdték rég. Június eleje óta 4-5 felvásárlóval tárgyalok, hogy mondjanak valami árat, de semmi.
Lesz majd itt csúnya világ 2-3 éven belül, amikor nem lesz mit megvenni.
Válasz msi74 #2817. hozzászólásáraHozza a népszava a tőle elvárt színvonalat. Már a főcímben is : A hazai borok néha a tengerentúli versenytásaiknál is drágábbak. " Néha? Mikor? Délután? Vasárnap? Tavasszal?
Erről a drágaságról az jut eszembe, amikor néhàny éve álltam a nagyáruház borrészlege előtt, mikor odafordúlt hozzám egy jól öltözött nyugdíjas bácsi és megkért, hogy segítsek beazonosítani a kezében lévő bikavér árát. 419Ft - mondtam.
Mire az öreg: " Jó húzós!"
Az öreg komcsi nem hiszem, hogy sokat tudott arról, mennyibe kerül a növényvédelem, a napszám, a traktor. Az ilyen embereknek a népszava a Biblia, ahol leírják, hogy "néha" drága a magyar vörös.
Meg hogy a HoReCa-ban bele kell érteni a közétkeztetést.
Csókolom, melyik menzán adnak a tökfőzelékhez Koccintós? A népszaváénál? Biztos amiatt tetszettek baromságokat írni.
Válasz msi74 #2826. hozzászólásáraValamit elszámoltál.
A szüretet beharangzó hírben azt írták hogy a Varga pincészetnél 12 hektárról 1800q szôlôt vesznek tehát 150q/ha és 85 ft-ról 100ft-ra emelkedett az ár.
Válasz msi74 #2820. hozzászólásáraIgaznak látszik a jóslatom: a tavalyi gyászos év után is 30%-al kevesebb szőlő lesz. Egy fél termésnek örülni kell, ha lesz annyi. Tavalyi gyenge termés és nyomott árak után nem lesz energiája senkinek egy újabb nyomottáras fél terméssel folytatni. Drasztikus áremelés kell sürgősen, nem 5-10%, hanem 70-80% minimum. Nyelje le a feldolgozó, kereskedő. A többi szektor is gond nélkül igazodik a folyamatos áremeléshez.
Válasz Matyi50 #2814. hozzászólásáraAhogy én látom: vadkapitalizmus. Nincsen piacszabályzás, ami van, az is korrupt. Így az "erősebb kutya alapít családot" elven működnek a dolgok. Ez nem újkeletű, Móricz :Rokonok című művében is úgyanígy le vannak írva a folyamatok
Válasz szervezkedo #2812. hozzászólásáraÉrtem az iróniát... ha ez az akar lenni...egyedül azt nem értem miért kell ma magyarországon minden megtermelt terméket a legutólsó fogyasztói árig egy embernek végig vinnie ahhoz hogy közben ne legyen hatszorosára hígítva,hamisítva,vagy hatszorosára drágítva?
A piaci szereplőkkel és létezésükkel sosem volt baj,ettől működik a gazdaság is,de a gusztustalan,rabló,hazudozó ,aljas magatartással már annál inkább van probléma.
"Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. "
"Mivel a cég az egyre bővülő prémium termékeit saját termelésű szőlőből állítja elő, a cél a birtok növelése – jegyezte meg. A tervek szerint az Egri borvidékhez tartozó feldebrői területüket 50 hektárral fogják növelni a jövőben."
Válasz sonkabence #2809. hozzászólásáraa piaci ár tavaly is,és ha jól emlékszem idén is be lett linkelve ide európából. Bemásoltam ide,aztán jött a fikázás ,finom cinikuskodás valaki részéről Már tavaly egy százassal többe került euróból forintra középárfolyam alatt számolva mindenhol körülöttünk a legolcsóbb szőlő is,mint nálunk a jó fajták. Idehaza élősködnek csak a kupecok a termelőkön ennyire,mert még nagyon megéri nekik,érdekük a minél nagyobb haszon,ezt mindenféle gátlástalan félrevezető dumával és kartellel képesek megcsinálni. Az őket kiszolgáló termelők életben tartása már nem érdekük,mert akkor szereznek be más piacról ami nem jár annyi nyűggel és lehet vele sumákolni is ráadásul két ország között...
Válasz Boroska #2808. hozzászólására“Sok termett” dumát idén nem tudják bemesélni senkinek. Nagyon komoly terméskiesés lesz a legtöbb fajtánál. Drasztikusan árat kell, hogy emeljenek. Ilyen magas költségem még sose volt, mint az idei.
Válasz Erdőjaro #2807. hozzászólásáraSzüret végéig megy a "sok termett, nem kell senkinek, de hozzad, majd lesz vele valami", utána meg láss csodát, "nehéz év után emelkedik a bor ára"
Válasz msi74 #2805. hozzászólásáraTavaly 119Ft/kg-ban állapította meg az Egri borvidéki tanács a Kékfrankos árát. Aztán szüretkor az egyik Tsz elnök azt mondta, hogy legyen akkor 85Ft, és így 85 lett mindenhol.
Válasz Boroska #2801. hozzászólásáraNem szabad propagálni hogy nem lesz jó termés,mert akkor a termelők nem adják oda 80forintért a szőlőt.
Szét kéne zavarni azt a gittegyletet,de már nincs annyi ellenérdekelt fél,aki azt megtehetné.
Válasz Matyi50 #2799. hozzászólásáraA kisebb borászatok egy-két tételt gyorsan elnyomták a Lidl-ben, illetve szőlőtermést adtak és adnak el a nagyoknak. A sunyiság az, hogy a HNT nem hozza nyilvánosságra a júniusi készletfelmérés adatait. Még a végén kiderül, hogy nincs bor
Válasz Matyi50 #2797. hozzászólásáraNem akarnak ők hírnevet a magyar bornak, csak sokat keresni. Semmilyen innováció, új borfajta vagy márka bevezetése nem történt az elmúlt 20-30 évben, a régen felépített neveket rabolták le. Nem véletlenül zuhant a magyar borfogyasztás 33-ról 20liter/ főre: az emberek csalódtak és más italra váltottak.
A szomorú ebben az, hogy ez sok milliárdos állami és EU támogatással és a hatóságok hallgatásával törtênik.
Válasz Boroska #2798. hozzászólásáraA covid miatt a vendéglátó ipar bedőlt... a bor,pezsgő ára mégsem csökkent ,a szőlőét meg már évtizedek óta ugyanott lapítják.
Válasz belaim201906 #2796. hozzászólására0,12-0,15 USD/kg árban termelnek, nyereséggel. Ezt már nem hogy nálunk, de Bulgáriában sem tudják megcsinálni a drága munkaerő és a szigorúbb növényvédelmi, borászati szabályok miatt. Aki magyar felvásárlóként a 40-60Ft/kg árban gondolkodik, nem csak a szőlőtermesztőket lehetetleníti el, de szőlőtermés nélkül magát is. A multi idehozza a bort, legfeljebb itt palackozza a jobb logisztika miatt.
Eljutottunk addig a határig, amikor a szőlőtermesztés már AKG-val is fenntarthatatlanná vált a jelenlegi árakkal és költségekkel.
Válasz belaim201906 #2796. hozzászólásáraAz csak alibi!Nem a táblaméretet akarják ezek növelni,hanem a saját birtokméretüket a termelők és más kisebb borászatok tönkretételével.Látszat és pótcselekvésekkel. Aztán mikor kizárólagosan borászati holdudvarnok birtokok kezében lenne a magyarországi szőlőterület,szépen zárnak. Franciaországban de még Németországban is a legkisebb másra nem való parcellát is betelepítik szőlővel a borvidéken,ha annak jó a fekvése.
Nagytáblás szerkezetet kialakítani,mint a szántóföldi kultúrákban,itt lehet,de beteg elképzelés. A tömeg pancs moslék előállítására tökéletes,de a magyar bor hírnevének visszaállítására semmiképp.
Vannak most is olyan borászatok,akiktől azonnal meg kéne vonni a tevékenységi engedélyt,mert a név mögött sokszor olyan silány a minőség,hogy az ember azonnal kiköpi ha tudja,amikor rákortyol egy borukra. Az meg már köztudott tény lesz,hogy a feltüntetett fajták és a palack tartalma közel sem áll kapcsolatban egymással sok esetben.
Falunyi egyszerre telepített egyöntetű sokszor több száz hektáros asztali bort adó ültetvényekkel akarjuk felvenni a versenyt amit sokszor egy szövetkezet művel 5 traktorral...
Haha majd robi megmondja frankot , hogy versenyezzünk velük :D
Válasz berkenye #2792. hozzászólásáraÉrdekes cikk, érdemes volna minden mondatát, gondolatát megbeszélni és következtetéseket levonni.
A fő problémát abban látom hogy van egy hagyományaink, mely 22 borvidéket, több mint 100 szőlőfajtát és ebből következően nagyon sokféle bort jelent, ami véleményem szerint érték és ez a szőlőtermelők tudásával együtt most megy veszendőbe.
A multi ORSZÁGONKÉNT 2-3 féle bort igényel alapellátást. Prémium szegmensben igényel bevezetett márkákat ( aszú, bikavér),időszakosan, szintén nyomott áron.
A mi klímánk és gazdasági környezetünk nem versenyképes a tömegbor kategóriában (kivétel az öntözött Bianca, Aletta ültetvények , folyamatos 250-300 mázsa/ hektárral).
A prémium szegmensben lenne keresni valónk, de ehhez komoly marketingre és a jelenleginél színvonalasabb borokra van szükség.
3543 hozzászólás
Válasz medikus #2855. hozzászólásáraAlföldön, Egerben, Mátrában egyre sűrűbb a 50-100-150 ha szőlőtermelő gazdaság. 50-re már veszel 2 traktort teljes sorral, meg egy vontatott kombánjt és már eltart egy főállású traktorost. Az ilyet szívesen finanszírozza a bank is
Válasz Boroska #2853. hozzászólásáraA 2-3 ezerből van a legkevesebb!!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz Boroska #2853. hozzászólásáraHa leülsz, addigra bent vagy a telephelyen, aminek a kapujában már ki volt téve egy A/4es lapon a felvásárlási ár! Nem?
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Gondolom én, jelenleg nem azt a világot éljük, hogy a felvásárlók házalnak a gazdáknál!
Hidd el nagyságrendileg nem más az ár. Az 1-2forintokat meg elviszi a logisztika.
Válasz Erdőjaro #2852. hozzászólásáraHa leülsz tárgyalni és nem 1-200 mázsa szőlőd van, hanem 2-3000, akkor hidd el, számít.
Válasz Boroska #2848. hozzászólásáraÉs ez megint hol segít a szőlő árakon?
![smile censored](/oldforum/images/smiles/censored.gif)
Válasz BartaZoli #2850. hozzászólásáraA szőlőtermelőknek a legfontosabb üzenet, hogy elkeltek a borok, üresek a pincék. Ártárgyalásnàl erre lehet hivatkozni, nem az ellenkezőjére.
Válasz Boroska #2848. hozzászólásáraNem hiszem hogy a szőlőtermelőnek csapódik le ezekből a támogatásokból.
Nagy István miniszter nyilatkozata:
"összességében a borkészletek elmaradnak mind a tavalyi szinttől, mind pedig a sokéves átlagtól"
https://kormany.hu/hirek/a-hazai-szolo-bor-agazat-tamogatasarol-dontott-a-kormany?previewHash=4fa8b0eed0d2017d818c775cb3378d0&pageType=article
Hát,..tudjátok húzza a f..ra a gépi szüretelésű moslékot...én meg így gondolom....
Persze tudom hogy sokaknak csak a gép szüret az opció, mert nem rentábilis kézzel szedni, ill. nincs aki leszedi..
Akkor, inkább a fejsze azt utána meg úgy csinálják ahogy akarják...
Kukoricát még hejjel-közzel megfizetik..
Válasz Magister #2841. hozzászólásáraMert a csumát nem kell fizetni,csak beönti a présbe!
Válasz szervezkedo #2840. hozzászólásáraKékfrankos, Egri Borvidék, nagy felvásárlók: Egri CsillagokZrt Ostorosbor Zrt., Varga pince Kft
Kilónkénti, kompenzációban növelt ár:
2002 : 100Ft
2008: 38Ft
2009: 35Ft
2010: 110Ft
2011: 120Ft
2012: 120Ft
2013: 110Ft
2019: 90Ft
2020: 85Ft
Válasz Magister #2841. hozzászólásáraKartell :D A régi termelők,kézi szürettel szednek,magyarán valószinű régi "korszerűtlen" ültetvényeik vannak. Ezeket kéne valahogy kivéreztetni és a területeiket megvásárolni :D
A szlovák a kézi szedésű szőlőért volt megőrülve régebben,azt nem kellett azonnal feldogozni. A kézi szedésűvel tán annyi a plusz ,hogy bogyózni kell...
Válasz msi74 #2837. hozzászólásáraNem értek valamit...miért ad többet a gépi szedésű szőlőért??
Válasz Boroska #2839. hozzászólásáraA felvásárlási árak a beszélgetés tárgya. Számomra stabilnak tűnik a felvásárlási ár ha pl a kékfrankost nézem. Ide oda pár forint nem váltja meg a világot. Az más kérdés hogy mit ért 100ft 10éve, vagy mit ér most? Tehát változatlan.
Én továbbra is tartom, támogatom azt az itt olvasott elképzelést, hogy drágábban kell adni a bort és akkor tobb jut a termelőnek is. Tehát az én 200forintos kék és 150forintos feher szőlőmmet ismételten felajánlom a tudományos munkához.
Válasz szervezkedo #2833. hozzászólásáraNem változatlan minden. A 2010-es hármas pandémia miatt felugrottak a szőlő árak a 40-70 Ft-ról 100-130 Ft-ra. Ekkor a szőlőtermelők, a borászok és kívülállók is telepítésbe kezdtek. 2011, 2012 gyenge év volt, ezután újra növekedett a termés mennyisége a kedvezőbb időjárás és az új ültetvények miatt. A szőlőárak pedig csökkentek.
Eljutottunk 2018-ba, amikor átlagos állapotú ültetvénynél csak akkor jutott nyereség a szőlőtermelőnek, ha minden összejött és saját maga, saját géppel csinált mindent. A többség már mínuszban zárt.
2020-ban már a leg gépesítettebb, bőtermő ültetvényekel rendelkezők is csak 0-ra jöttek ki, jó esetben a támogatás ( területalapú, AKG) maradt a gazdànál.
Az inputanyag( műtrágya, növényvédőszer) árak és a munkaerő költsége 10 év alatt duplájára, triplájára nőtt.
Moderálási elveink miatt törölve: 2021-08-23 08:28:12
Moderálási elveink miatt törölve: 2021-08-23 08:27:45
Válasz medikus #2834. hozzászólásáraMost kéne a piacvédelem,termésbecslés hitelesen.A hnt kiállt teljesen a szimpla szőlőtermesztők mögül és jól elvannak a haverokkal,azok diktálják az ütemet,milyen látszatintézkedést hozzanak,vagy épp mit jelentessenek meg. A díjakat beszedik ,de semmi több..
Válasz Zetoros Gyerök #2832. hozzászólásáraMiért nem lesz? Tudják nagyon jól,mennyi szőlő van,és meddig kell kényszerművelni!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz Zetoros Gyerök #2832. hozzászólásáraEz a topic első oldaláról egy 10éves hozzászólás:
"Gyanítom hogy a legdrágább szőlő az a sárfehér lesz és a kövidinka. Borászaink csak akkorra jönnek rá hogy nem tellik a pince..."
Ez pedig a jövőt látó, de ezen a nicken eltűnt, segitsunkmagunkon11 idén 2021 tavaszi jövendölése:
"A most következő szüret idején lesz egy közös tulajdonoságunk a borászatokkal ! Mégpedig az üresség ! Nekik a pince lesz üres , nekünk pedig a zsebünk ...!! Nem lesz rossz az alkú pozícionk csak fogjunk össze !!"
Csúnya világ? Szerintem teljesen kiszámítható, egy kb 10-15%os sávban mozgó felvásárlási árakkal tud tervezni a termelő. Nincsenek hektikus kilengések.
10eve változatlan minden!
Válasz msi74 #2819. hozzászólásáraSajnos a bohóckodás nem kezdődik, hanem folytatódik. Azt már elkezdték rég. Június eleje óta 4-5 felvásárlóval tárgyalok, hogy mondjanak valami árat, de semmi.
Lesz majd itt csúnya világ 2-3 éven belül, amikor nem lesz mit megvenni.
Válasz msi74 #2817. hozzászólásáraHozza a népszava a tőle elvárt színvonalat. Már a főcímben is : A hazai borok néha a tengerentúli versenytásaiknál is drágábbak. " Néha? Mikor? Délután? Vasárnap? Tavasszal?
Erről a drágaságról az jut eszembe, amikor néhàny éve álltam a nagyáruház borrészlege előtt, mikor odafordúlt hozzám egy jól öltözött nyugdíjas bácsi és megkért, hogy segítsek beazonosítani a kezében lévő bikavér árát. 419Ft - mondtam.
Mire az öreg: " Jó húzós!"
Az öreg komcsi nem hiszem, hogy sokat tudott arról, mennyibe kerül a növényvédelem, a napszám, a traktor. Az ilyen embereknek a népszava a Biblia, ahol leírják, hogy "néha" drága a magyar vörös.
Meg hogy a HoReCa-ban bele kell érteni a közétkeztetést.
Csókolom, melyik menzán adnak a tökfőzelékhez Koccintós? A népszaváénál? Biztos amiatt tetszettek baromságokat írni.
Válasz szőlész77 #2829. hozzászólásáraA cikkben csak az ár volt tényszerű megállapítás, a hozam becslés volt, mivel akkor kezdték a szüretet.
Válasz msi74 #2826. hozzászólásáraValamit elszámoltál.
A szüretet beharangzó hírben azt írták hogy a Varga pincészetnél 12 hektárról 1800q szôlôt vesznek tehát 150q/ha és 85 ft-ról 100ft-ra emelkedett az ár.
Válasz msi74 #2820. hozzászólásáraIgaznak látszik a jóslatom: a tavalyi gyászos év után is 30%-al kevesebb szőlő lesz. Egy fél termésnek örülni kell, ha lesz annyi. Tavalyi gyenge termés és nyomott árak után nem lesz energiája senkinek egy újabb nyomottáras fél terméssel folytatni. Drasztikus áremelés kell sürgősen, nem 5-10%, hanem 70-80% minimum. Nyelje le a feldolgozó, kereskedő. A többi szektor is gond nélkül igazodik a folyamatos áremeléshez.
Válasz msi74 #2826. hozzászólásáraKöszi, kíváncsi vagyok. Előzetesen egy irsai ár? Tavalyi vs. idei?
Válasz msi74 #2824. hozzászólására
Az irsaik mi mutatnak? Azokon is kisebb termés látszik?
Válasz msi74 #2821. hozzászólásáraMelyik borvidék? Mindenkinek kevesebb átlagosan? ( Már amennyire latod). Mi miatt? Szarazság, kötődés?
Válasz Matyi50 #2814. hozzászólásáraAhogy én látom: vadkapitalizmus. Nincsen piacszabályzás, ami van, az is korrupt. Így az "erősebb kutya alapít családot" elven működnek a dolgok. Ez nem újkeletű, Móricz :Rokonok című művében is úgyanígy le vannak írva a folyamatok
Válasz szervezkedo #2812. hozzászólásáraÉrtem az iróniát...![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
ha ez az akar lenni...egyedül azt nem értem miért kell ma magyarországon minden megtermelt terméket a legutólsó fogyasztói árig egy embernek végig vinnie ahhoz hogy közben ne legyen hatszorosára hígítva,hamisítva,vagy hatszorosára drágítva?
A piaci szereplőkkel és létezésükkel sosem volt baj,ettől működik a gazdaság is,de a gusztustalan,rabló,hazudozó ,aljas magatartással már annál inkább van probléma.
https://trademagazin.hu/hu/a-csabagyongye-szedesevel-kezdodott-az-iden-is-a-szuret/
Megkezdődött a szüret!
"Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. "
"Mivel a cég az egyre bővülő prémium termékeit saját termelésű szőlőből állítja elő, a cél a birtok növelése – jegyezte meg. A tervek szerint az Egri borvidékhez tartozó feldebrői területüket 50 hektárral fogják növelni a jövőben."
Én azt nem értem, ha itt mindenki akkora borÁSZ, mint ahogy itt előadjátok, mi a bánatért sír mindenki, hogy kevés a felvásárlási ár!
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Egy kilót sem kellene eladni, hanem ilyen áron inkább venni kellene!!! Vagy rosszul gondolom?
Válasz Matyi50 #2810. hozzászólásáraSemmi beszerzés: fúrt kút, kis sav, cukor és 1kg szőlőből 4 liter "bor", néha kis ejnye-bejnyével.
Addig kell a szőlőtermelő, amíg önköltségi ár alatt termel. Lassan termőre fordulnak a nagyok ültetvények is és víz,cukor, sav akkor is lesz
Válasz sonkabence #2809. hozzászólásáraa piaci ár tavaly is,és ha jól emlékszem idén is be lett linkelve ide európából. Bemásoltam ide,aztán jött a fikázás ,finom cinikuskodás valaki részéről
Már tavaly egy százassal többe került euróból forintra középárfolyam alatt számolva mindenhol körülöttünk a legolcsóbb szőlő is,mint nálunk a jó fajták. Idehaza élősködnek csak a kupecok a termelőkön ennyire,mert még nagyon megéri nekik,érdekük a minél nagyobb haszon,ezt mindenféle gátlástalan félrevezető dumával és kartellel képesek megcsinálni. Az őket kiszolgáló termelők életben tartása már nem érdekük,mert akkor szereznek be más piacról ami nem jár annyi nyűggel és lehet vele sumákolni is ráadásul két ország között...
Válasz Boroska #2808. hozzászólására“Sok termett” dumát idén nem tudják bemesélni senkinek. Nagyon komoly terméskiesés lesz a legtöbb fajtánál. Drasztikusan árat kell, hogy emeljenek. Ilyen magas költségem még sose volt, mint az idei.
Válasz Erdőjaro #2807. hozzászólásáraSzüret végéig megy a "sok termett, nem kell senkinek, de hozzad, majd lesz vele valami", utána meg láss csodát, "nehéz év után emelkedik a bor ára"
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210811/baj-van-a-francia-borokkal-iden-nagyon-keves-fog-a-polcokra-kerulni-496138
Majd erre is kitalálnak valami mesét a kupecok.
Válasz msi74 #2805. hozzászólásáraTavaly 119Ft/kg-ban állapította meg az Egri borvidéki tanács a Kékfrankos árát. Aztán szüretkor az egyik Tsz elnök azt mondta, hogy legyen akkor 85Ft, és így 85 lett mindenhol.
Válasz Matyi50 #2802. hozzászólásáraIdén még meg kell adniuk a tavalyi árakat.
Jövőre lehet a 40-60 Ft/kg-os árral aratni.
Hírek szerint, ismét lesz lepárlás szüret közben. Hamarosan megjelenik.
Válasz Boroska #2801. hozzászólásáraNem szabad propagálni hogy nem lesz jó termés,mert akkor a termelők nem adják oda 80forintért a szőlőt.![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Szét kéne zavarni azt a gittegyletet,de már nincs annyi ellenérdekelt fél,aki azt megtehetné.
Válasz Matyi50 #2799. hozzászólásáraA kisebb borászatok egy-két tételt gyorsan elnyomták a Lidl-ben, illetve szőlőtermést adtak és adnak el a nagyoknak. A sunyiság az, hogy a HNT nem hozza nyilvánosságra a júniusi készletfelmérés adatait. Még a végén kiderül, hogy nincs bor
Válasz Matyi50 #2797. hozzászólásáraNem akarnak ők hírnevet a magyar bornak, csak sokat keresni. Semmilyen innováció, új borfajta vagy márka bevezetése nem történt az elmúlt 20-30 évben, a régen felépített neveket rabolták le. Nem véletlenül zuhant a magyar borfogyasztás 33-ról 20liter/ főre: az emberek csalódtak és más italra váltottak.
A szomorú ebben az, hogy ez sok milliárdos állami és EU támogatással és a hatóságok hallgatásával törtênik.
Válasz Boroska #2798. hozzászólásáraA covid miatt a vendéglátó ipar bedőlt... a bor,pezsgő ára mégsem csökkent ,a szőlőét meg már évtizedek óta ugyanott lapítják.
Válasz belaim201906 #2796. hozzászólására0,12-0,15 USD/kg árban termelnek, nyereséggel. Ezt már nem hogy nálunk, de Bulgáriában sem tudják megcsinálni a drága munkaerő és a szigorúbb növényvédelmi, borászati szabályok miatt. Aki magyar felvásárlóként a 40-60Ft/kg árban gondolkodik, nem csak a szőlőtermesztőket lehetetleníti el, de szőlőtermés nélkül magát is. A multi idehozza a bort, legfeljebb itt palackozza a jobb logisztika miatt.
Eljutottunk addig a határig, amikor a szőlőtermesztés már AKG-val is fenntarthatatlanná vált a jelenlegi árakkal és költségekkel.
Válasz belaim201906 #2796. hozzászólásáraAz csak alibi!Nem a táblaméretet akarják ezek növelni,hanem a saját birtokméretüket a termelők és más kisebb borászatok tönkretételével.Látszat és pótcselekvésekkel. Aztán mikor kizárólagosan borászati holdudvarnok birtokok kezében lenne a magyarországi szőlőterület,szépen zárnak. Franciaországban de még Németországban is a legkisebb másra nem való parcellát is betelepítik szőlővel a borvidéken,ha annak jó a fekvése.
Nagytáblás szerkezetet kialakítani,mint a szántóföldi kultúrákban,itt lehet,de beteg elképzelés. A tömeg pancs moslék előállítására tökéletes,de a magyar bor hírnevének visszaállítására semmiképp.
Vannak most is olyan borászatok,akiktől azonnal meg kéne vonni a tevékenységi engedélyt,mert a név mögött sokszor olyan silány a minőség,hogy az ember azonnal kiköpi ha tudja,amikor rákortyol egy borukra. Az meg már köztudott tény lesz,hogy a feltüntetett fajták és a palack tartalma közel sem áll kapcsolatban egymással sok esetben.
MÉLYSÉGES TISZTELET A KIVÉTELNEK!
Falunyi egyszerre telepített egyöntetű sokszor több száz hektáros asztali bort adó ültetvényekkel akarjuk felvenni a versenyt amit sokszor egy szövetkezet művel 5 traktorral...
Haha majd robi megmondja frankot , hogy versenyezzünk velük :D
Válasz berkenye #2792. hozzászólásáraÉrdekes cikk, érdemes volna minden mondatát, gondolatát megbeszélni és következtetéseket levonni.
A fő problémát abban látom hogy van egy hagyományaink, mely 22 borvidéket, több mint 100 szőlőfajtát és ebből következően nagyon sokféle bort jelent, ami véleményem szerint érték és ez a szőlőtermelők tudásával együtt most megy veszendőbe.
A multi ORSZÁGONKÉNT 2-3 féle bort igényel alapellátást. Prémium szegmensben igényel bevezetett márkákat ( aszú, bikavér),időszakosan, szintén nyomott áron.
A mi klímánk és gazdasági környezetünk nem versenyképes a tömegbor kategóriában (kivétel az öntözött Bianca, Aletta ültetvények , folyamatos 250-300 mázsa/ hektárral).
A prémium szegmensben lenne keresni valónk, de ehhez komoly marketingre és a jelenleginél színvonalasabb borokra van szükség.
Válasz Matyi50 #2793. hozzászólásáraNem tudom, nem értek a szőlőhöz, csak elolvastam, és gondoltam berakom ide....