Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR408.83 FtUSD399.84 FtCHF435.35 FtGBP491.16 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Erdőjaro #2540. hozzászólásáraFajtától függetlenül kell minimum 40 forintos kilónkénti emelés sürgősen!! Már látszik, hogy a hűvös tavasz miatt még a csúfos tavalyi év mennyisége sem lesz. Kékfrankosok megint mellékrügyből teremnek, Írsairól nem is érdemes beszélni. A szőlő 2-3 hetes lemaradásban van, komoly járványos évnek nézünk elébe, a legkomolyabb felszívódó szereket kell használni, szokásosnál 2 védekezéssel tovább! Tavalyi árakon számolva deficit úgy, hogy magam végzek minden műveletet. A kukoricára 72ft-ra szerződnek, aminek nulla az élőmunka igénye, percek alatt művelhető, hasonló termésátlagot tud, mint a szőlő.
Van remény:
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/igaz-hogy-kevesebb-bort-exportaltunk-de-dragabban-49357-001
Drágul a bor.
A cikk szerint lédig borból 89200hektólitert exportáltak 4.9milliárd forint értékben.
Ha a kettöt elosztom egymással 549Ft litet árat kapok, az azért nem olyan rossz lédigben.
A futóhomok megkötésére a szőlő- és gyümölcstermesztés és az erdőtelepítés jelenleg a legcélravezetőbb.
Azonban az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az elmúlt évtizedben a szőlőtelepítés meghatározó fajtái a Bianca és az Aletta, melyekből végtelenül gagyi tömegborokat készítenek.
Válasz medikus #2530. hozzászólásáraAz igaz a szőlő a domb oldalába való tekintettel arra hogy okal telepítettek oda és nem a siksagra oda búzát kukoricát és egyebet
Válasz Matyi50 #2531. hozzászólásáraEgy biztos: több felvásárló érdeklődik, mint tavaly. Kurrens fajták (királyleányka, Cabernet, Merlot, Pinot Noir, stb) érdekli őket elsősorban. Nyilván az kell, ami nincs. Mondtam, írjunk a szerződésre 200Ft/kg árat. Néztek, röhögtek. Én is rajtuk.
Válasz Boroska #2525. hozzászólásáraSzokásos szezonnyitó bicskanyitogatás,amibe már a Hnt is beáll asszisztálni! Rgo: a szőlő árakban megfelelő emelkedés aligha várható.. a felvásárlók meg dörzsölik a tenyerüket..
Búza?
Már a felvásárlók arra is kezdik a bicskanyitogató árlenyomást!
Válasz Jancsi3527 #2529. hozzászólásáraTörtént itt is ilyen!A meleg légáramlat megemelte a gyomirtót,és rá vitte a szőlőre!Kinek hiányzik évente a pereskedés,meg a fizetés?Inkább eladtam!Lassan nem marad szántó,mindent beültetnek,a sikító homoktól a legjobb szántókig!
Válasz medikus #2527. hozzászólásáraÉrdekes nálunk fordítva a szántó föld öleli körbe a szőlő hegyet de semmilyen gond nem adódott meg soha igaz egyszer mikor repcet repülőgéppermetezte hát kapott a szőlős is belőle nade a tulaj a kárt kifizete rendesen a szőlő atveszelte és még szüret is volt
Kicsi gazda csak 10 ár területű vagyok még sajnos tuladnam ha lenne kinek kelet Szlovákia Zemplén település, olvasgatom a hozaszolasokat és én egyet értek a termelővel mert volt szerencsém látni a felvasarlo és bort eloalito cégek munka menetét úgy vágják át a termelő ahogy akarják és ugyan úgy a vevőket is manipulaljak a cukortartalmat per kiló pl bevitem 15mazsa szőlőt főleg rizling és hárslevelű 19 cukor fok és már a felvasarlo nekem csak 15 írt volna mert annyit mért csakhogy nekik oda volt készítve a savanyú must hát majdnem nyakon szúrtam a fokoloval, nade most a vevők megveszi mert hazai meg minden csakhogy meg bugeralt kanasbor sűrített must és ahogy nálunk mondják pirulasbor, jovolna fékezni a külföldi francia olasz ganajleveket! és megbecsulni a hazai termelő munkáját ha ez menifog megeri atveni a termelőtől tisztesség áron és ugyan úgy minőségi bort eloalitani nem olyat hogy az ember veje robanszet másnap ????
Válasz Boroska #2526. hozzászólásáraNe számoljam már ki azt a hasznot,amire hivatkozol!
A 80 forintos búza az van hogy csak 50-55!Azért ültetnek szőlőt mert xarul megy!El kellett adnom a szántómat,mert a szőlősök a sok ültetvénnyel el lehetetlenítettek,körbe ültettek!Nesze neked szántóföld vegyszerezés!A borász meg pontosan tudja hogy hány hektárt kell neked még művelni évekig,a különböző támogatások miatt!Az egy sem ideges!
Válasz Boroska #2525. hozzászólásáraIgen és még ez is fontos:
"Soltész Gergő szerint is fontos, hogy a költségeket minden fél el tudja ismertetni a vevőkkel, mivel fenntartható szőlőtermelői bázis enélkül aligha marad az országban. "
Nos, szerintem ez nem sikerült és ezért van annyi otthagyott, kivágott ültetvény a nagy cégek szomszédságában. Ez a vonat (mármint a szőlőtermelői bázis) elment, kérdés, hogy a borászatok hogyan "dőlnek be" utána.
Ha egy gazda, szőlőtermelő szemével nézem a helyzetet, a hegy szoknyáján lévő, illetve a lankásabb vagy síkvidéki területeken sokkal inkább érdemes búztá 80Ft/kg-ért , vagy árpát, rozst, napraforgót és repcét termelni. Kevesebb emberi munka igénnyel, kisebb befektetéssel, nagyobb hektáronkénti haszonnal.
A szőlő pedig kerüljön oda, ahová való volt 100 évvel ezelőtt is: ahol a szántóföldi kultúráknak nincs létjogosultsága. Meredek domboldalra, például.
Fontos kiemelni belőle, hogy ŐK így látják:
"a termelők a szőlőművelés költségeit még csak-csak érvényesíteni tudták a termést felvásárló borászatok felé, 2020-ban stabilizálódtak a borszőlő-felvásárlási árak. A borászatoknak azonban erre relatíve kis esélyük volt a kereskedelmi láncokkal szemben, pedig a csomagolóanyagok mellett a munkaerő is többe került."
Tehát a szőlőtermelők a nagy borászatok szerint jól jártak, ellentétben velük:
"A hosszabb távon az értékesítést minden szereplő számára megnehezítő ajánlatok a palackonként 30-50 forintos kedvezménytől akár 30-40 százalékos átadási árcsökkentésig szóródtak az elmúlt évben."
Válasz Veltelini1 #2519. hozzászólásáraHa betiltják a mankoceb,azol,strobi hatóanyagokat is,nem bizti hogy megoldja bárki is ennyiből egyetlen kiló szőlő éves növényvédelmét!Ez meg a palackos bort adja annyiért
Válasz Veltelini1 #2519. hozzászólásáraEz nevetséges!Ebből lesz a csődölő vendéglátásban nyáron ezer forint egy deci! Velejéig korrupt sz.házi az egész bagázs. A szőlő árak meghatározása előtt kell egy ilyen húzás. Karóbahúzás kéne,nem ilyen.
A maffiarendszerben működő érdekvédelemnek álcázott vámszedő gittegylet látszatintézkedéseivel idén is meg lesz oldva egy tollvonással ,egy mondatos nyilatkozatokkal a szőlőtermesztés sorsa, mindezt az utóbbi időben agyonfinanszírozott feldolgozó díszborászatok puccos tulajainak asszisztálásával és tenyérdörzsölgetésével.
Óriási fagykárok vannak európa szerte,a készletfelmérés,bevallás meg valószínű mégkorruptabb mint eddig.
Aki nem köpi szemen ezeket a szőlőtermesztők közül idén sem,nem szerveznek egy teljesen független termelők érdekeit figyelembe vevő szervezetet,ha ilyen árak lesznek,az meg is érdemli.
2021. Tavaszán ezek a borárak... nem látom, hogy a borárak követnék a szőlőárak emelkedését, ebből egyértelműen következik, hogy az idén sem lesz ára a szőlőnek és visszatérünk a 40-50 Ft-os megalázóan alacsony felvásárlási árakhoz. Lehet nem ártana megvizsgálni, hogy egy két borászat, hogy tud annyiért bort készíteni, amennyiért tavaly a szőlőt vette.
Hasonlókat én nem tapasztaltam. Van nyugati és keleti ismerősöm is akik szőlészkednek. Kölcsönös a tisztelet és az együttérzés közöttünk.
Én sajnálom ismeretlenul a soltvadkerti gazdát aki felboritja a pótkocsit szuretkor, sajnálom a sopronit akinek elfagy a szőlőtje tavasszal és sajnálom a kulfoldit is ha egész évi munkája megy a semmibe.
De nem vagyunk egyformák, elfogadom.
Válasz szervezkedo #2514. hozzászólásáraNaív vagy!Szerinted a franciák meg az olaszok sajnáltak bennünket,mikor 20éves felvásárlási árakkal jött ki a Hnt felvásárló díszborász maffia? :D
Válasz medikus #2511. hozzászólásáraHogy sajnálni kell e egy gazdatársat, akinek kárt szenved az ültetvénye valami időjárási tényező miatt és ezért várhatóan minimum az idei termése kiesik????
Válasz szolo001 #2507. hozzászólásáraLőttek az idei szőlőáraknak is..
A 25ezer liter tiszta alkohol a 150millió liter borból? Az meg hogy? Egy tankernyi 90es alkohol jön le 150millo liter borból?
Fájó lépésre készülnek az olaszok: több millió liter bornak mondhatnak búcsút
AGRARSZEKTOR.HU
2021. március 15., hétfő 9:30
Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. Egy javaslat szerint más módon használnák fel ezt a mennyiséget.Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint – írta meg a Világgazdaság.
A legnagyobb olasz mezőgazdasági szervezet a Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti (Coldiretti) felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek. Tavaly az olasz borexport 2,2 %-kal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.
Úgy látom, erre a kérdésre már csak nyár végén, vagy szeptemberben kapunk választ. Biztosan csak a korom, meg a néhány évtized tapasztalat miatt, de valami ilyesmire számítok pl.:
" A 0,20 euro/kg egy jó ár, mert 380-400Ft/euro-nál 75-80Ft-ot megkapod a szőlődért és még a területalapú is a zsebedbe marad, így 200 mázsa/hektárnál lesz 1,5-1,7 milliód hektáranként! Bezzeg mi, felvásárlók bukunk az egészen, és még külföldről sem tudtunk behozni olcsó lédig bort a covid miatt. Iszonyatos volt a nyomás rajtunk, hogy ellássuk olcsó borral az országot, de még exportra is jutott."
Válasz segitsunkmagunkon11 #2502. hozzászólásáraA kézi szüretelésű szölö pedig tovább eláll,válogatva szüretelhetö és nem utólsó sorban levél és kocsánymentes.
A gépi szüretelésűböl a nem odavalókat már semmivel sem lehet kiszedni,a zöld szárdarabok különösen megváltoztatják a sav értékeket.A kézi szüretelésűt lehet bogyózni,a gépit már nem,azt megteszik a verőlécek,csíkok,de olyat még nem láttam ,ami levél és kocsánydaraboktól teljesen mentes lett volna.
Egyértelmü jobb minőséget eredményez a kézi szüret,csak az most a kutyát nem érdekli.Ahogy a költsége is drágább,az se érdekel senkit. Tisztelet a kivételnek,van aki évek óta direkt ilyet keres.
Egy biztos,a régi ,kézi kordonos müvelésnek vége. Az új lemez oszlop teherbírása,szélnyomásra azért közel sem olyan,mint a fa ,vagy vasalt betoné.
A statisztika is nagyszerű ötlet! Igazad van, amennyiben már megvan a profitja a cégnek , akkor a legolcsóbb kategoriás bor értékesítése és az érte kapott ellenérték, bármennyi is legyen az , olyan , mint a talált pénz! Van most egy másik ágazat is,ahol, eddig nekik pénzbe került a melléktermék kezelése, és most láss csodát pénzt kapnak érte,nem is keveset ha eladják ! Vevő van bőven !
Vannak cégek akik rendelkeznek azzal a technológiával, hogy az illósborókat, illóstalanítsák !Ilyen cégnek értékesíteni olcsóbban is rendben van, mindkét félnek jó üzlet! A eladó, megmenti a pénzét,a vevő , pedig a technológiai fejlettségének köszönhetően újra piac képessé teszi a bort! Persze már, nem a legolcsóbb kategóriás lesz! Szüretkor sokszor a termelőket teszik felelőssé a hirtelen , nagy mennyiségű beáramló szőlő miatt! Nem látok rá semmi esélyt hogy újra kézzel szüreteljünk, csak abban az esetben ha hosszútávon ma meg nem ismert nagyon nagy bajt nem okoz a növénynek ! Egyetlen fejlesztési írányt látok , mégpedig azt, hogy gyorsuljon a feldolgozás! Több garat és még több musthűtö építésével!
Apropo tárolás!Leírnád a sejtvíz utját? Honan jöhet?
Válasz belaim201906 #2498. hozzászólásáraEbben is nagy igazság van ! Az pár "jó ember" elrontja az egész ágazatot és a többieket is csalásra kényszeríti , mert ha a többiek nem csinálnák , akkor versenyhátrányba kerülnének! Akkor pedig az a "pár jó ember" , elvenné mindenkitől a piacot ! Pedig ha az a pár "jó ember " a megfelelő, neki kijáró helyre kerülne, akkor megtisztulna az ágazat !
Válasz belaim201906 #2497. hozzászólásáraKöszönöm szépen ! Elég beszédes az hogy borász barátaink nagyon elcsendesedtek ! Én tegnap délután láttam a bejegyzésed és vártam a nagy felháborodást,tiltakozást, én kikértem volna magamnak, amennyiben ebben amit írtál nem lenne semmi! Szervezkedő, Veltelini és Robi részéről, semmi de semmi reakció! Kedves érdekeltek akkor hogy is van ez ? Legalább hárítsátok a termelőkre valami indokkal!
Neked nagyon köszönöm az "útmutatást" ! Egyébként számolhatnál is egyet, szerintem , sok termelő nincs tisztában a folyamattal, látom te képben vagy! Sokan sejtik de csak kevesen vannak tisztában azzal , hogy mi is történik valójába a garatba öntés után ! Mi mindig azt kapjuk tőlük, hogy nem hatékonyan termelünk! Valahol igazuk van ,mi tényleg nem tudjuk "megnővelni" a fürtök számát és mi hiába rajzolnánk a tőkékre több szőlőt, annak se leve se súlya se cukorfoka nem lenne! Boltba sem tudunk venni, kamionszámra se hozzák házhoz! Úgyhogy nekünk marad az ami a tőkén valóban terem !
Mivel nem szeretném a "Robit" pellengére állítani, de egyben biztosan hibásak ők is.
Miért nem szűrik ki azokat a konkurenseket melyikek ezt a folyamatot (kat) elindítják(indították) és akkor nem kellene felvenni a kesztyűt és beállni a sorba.
De jelenleg inkább azt az utat választották, hogy a termelő torkán bármit le lehet nyomni.
Látod pont ez a lényeg , nem akarok pontosan számolgatni, de 1000 mázsa 22 Biankához 1000 mázsa 10 cukorfokú valamit tennének akkor sem 9 es bor lenne belőle....
Efesz Robi biztosan tudna rá válaszolni.Ha akarna
Ha ma kimennének az összes nagy borászathoz. Ott mindenhol csak jó 12.5 alkohollal található bort találnak.
Mindennek megfelel.
Aztán picara már csak 9% os kerül.
Ha nagyon óvatlanok akkor ahol palackoznak ,ott a palackozót kiszolgáló napi tartályban lehetnek gondok esetleg. Ezért vannak a NÉBIH jogsértési listáján csak un "apró" tételek. Persze kinek mi az apró. Egy 10000HL forgalmú pincészetnél 30 hl a napi tartály, egy 100000hl esnél 300HL a napi tartály.
Ha bukta van akkor ennyi a bukta. Ez kezelhető.
Ha kamiont tölt akkor csak a kamionba kerül 9 es. A pincékben ilyesmit nem tárolnak.
A milliárdos pályázatokból nekik csak olyan szivattyúra futja , amin 0.5-1.5 alkohol fok elveszik egy fejtés során. Erről tudnának beszélni a hegybírók... Ha akarnának....
Persze te ilyen szivattyúhoz nem bírsz hozzájutni
persze itt a legtöbben csak legyintenek fél fok, egy fok, aztán ez meg van csinálva 3 szor.....
csakhogy 12 fokos bornál ez 25% nyi tiszta profit ,még a kabát sem kerül pénzbe mert annak az árát visszakapja komp felárként
Válasz Veltelini1 #2487. hozzászólásáraŐn is csak a bejegyzés egy kiragadott részére válaszolt ! Megtenné, hogy a többi részére is válaszolna és nem síklana át felette! Érdekes egyébként, 2018-as szüret után, 2019 május végi rendkívüli készletfelmérés szerint 830 ezer hl volt a készlet, augusztus elején érdemi import nélkül ez felment 1 millió hl-re!!!!Közben pedig még kéthonapig rendesen szállítottak is! Annyi idő alatt újabb 400 ezer hl-nek kellett volna elogynia legalább export nélkül is!Azért uram ennyire ne hülyítsük egymást! 2019-ben 1,3 millio hl export volt,3,5 millio termés mellett,és még itthon is elfogyott 2,5 millio hl liter! Érdemi
import nem volt!2017-es evben átlagosnak mondható, 3 millio hl körüli termés volt!Ami után 2018-ban Kb 500 ezer hl export és 2,5 millió hl belső fogyasztás volt! Valóban nem volt export árban csúcs év de Szlóvákia felé azért 62 cent volt az átlag! Ők voltak akik a legtöbbet vették de nem a legmagasabb áron ! Az export 40%-ka ment Szlovákiába 16-16 százaléka cseh és német piacra , de ezekbe az országokba már jóval magasabb áron került ki! Az igaz hogy 2018-ban sok probléma volt a minőséggel !
3543 hozzászólás
Válasz csonka.laci87 #2542. hozzászólásáraFake news!!!
https://mezohir.hu/2021/06/02/sokat-nott-a-borok-exportara-ki-is-urultek-a-pincek-mezogazdasag/?
Válasz Erdőjaro #2540. hozzászólásáraFajtától függetlenül kell minimum 40 forintos kilónkénti emelés sürgősen!! Már látszik, hogy a hűvös tavasz miatt még a csúfos tavalyi év mennyisége sem lesz. Kékfrankosok megint mellékrügyből teremnek, Írsairól nem is érdemes beszélni. A szőlő 2-3 hetes lemaradásban van, komoly járványos évnek nézünk elébe, a legkomolyabb felszívódó szereket kell használni, szokásosnál 2 védekezéssel tovább! Tavalyi árakon számolva deficit úgy, hogy magam végzek minden műveletet. A kukoricára 72ft-ra szerződnek, aminek nulla az élőmunka igénye, percek alatt művelhető, hasonló termésátlagot tud, mint a szőlő.
Ja!
lentebb van is róla friss értékesítési ajánlat raklapos tételben
Válasz szőlész77 #2537. hozzászólásáraDurván emelkedik a bor ára (is). Vajon lecsurog valamennyi emelés a szőlőtermelőknek is?
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/durvan-dragulnak-a-borok-iden-mutatjuk-melyiknek-mennyivel-no-az-ara.30288.html?
Válasz Boroska #2536. hozzászólására:
A biankával és az alettával semmi baj. A baj az hogy végtelenül gagyi szürkebarát , meg tramini, meg irsai, meg rozé készül belőlük.....
Van remény:
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/igaz-hogy-kevesebb-bort-exportaltunk-de-dragabban-49357-001
Drágul a bor.
A cikk szerint lédig borból 89200hektólitert exportáltak 4.9milliárd forint értékben.
Ha a kettöt elosztom egymással 549Ft litet árat kapok, az azért nem olyan rossz lédigben.
Válasz medikus #2535. hozzászólásáraEz így igaz. És itt találhatóak a legnagyobb forgalmú borászati cégek is.
A futóhomok megkötésére a szőlő- és gyümölcstermesztés és az erdőtelepítés jelenleg a legcélravezetőbb.
Azonban az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az elmúlt évtizedben a szőlőtelepítés meghatározó fajtái a Bianca és az Aletta, melyekből végtelenül gagyi tömegborokat készítenek.
Válasz Jancsi3527 #2533. hozzászólásáraA Duna-Tiszaköze nem sok dombot hegyet takar!De mennyiségileg annál többet!
Válasz Matyi50 #2531. hozzászólásáraEgy biztos,sok szőlő kb 3hetes,vagy 1hónapos lemaradásban van.
Válasz medikus #2530. hozzászólásáraAz igaz a szőlő a domb oldalába való tekintettel arra hogy okal telepítettek oda és nem a siksagra oda búzát kukoricát és egyebet
Válasz Matyi50 #2531. hozzászólásáraEgy biztos: több felvásárló érdeklődik, mint tavaly. Kurrens fajták (királyleányka, Cabernet, Merlot, Pinot Noir, stb) érdekli őket elsősorban. Nyilván az kell, ami nincs. Mondtam, írjunk a szerződésre 200Ft/kg árat. Néztek, röhögtek. Én is rajtuk.
Válasz Boroska #2525. hozzászólásáraSzokásos szezonnyitó bicskanyitogatás,amibe már a Hnt is beáll asszisztálni! Rgo: a szőlő árakban megfelelő emelkedés aligha várható.. a felvásárlók meg dörzsölik a tenyerüket..
Búza?
Már a felvásárlók arra is kezdik a bicskanyitogató árlenyomást!
Válasz Jancsi3527 #2529. hozzászólásáraTörtént itt is ilyen!A meleg légáramlat megemelte a gyomirtót,és rá vitte a szőlőre!Kinek hiányzik évente a pereskedés,meg a fizetés?Inkább eladtam!Lassan nem marad szántó,mindent beültetnek,a sikító homoktól a legjobb szántókig!
Válasz medikus #2527. hozzászólásáraÉrdekes nálunk fordítva a szántó föld öleli körbe a szőlő hegyet de semmilyen gond nem adódott meg soha igaz egyszer mikor repcet repülőgéppermetezte hát kapott a szőlős is belőle nade a tulaj a kárt kifizete rendesen a szőlő atveszelte és még szüret is volt
Kicsi gazda csak 10 ár területű vagyok még sajnos tuladnam ha lenne kinek kelet Szlovákia Zemplén település, olvasgatom a hozaszolasokat és én egyet értek a termelővel mert volt szerencsém látni a felvasarlo és bort eloalito cégek munka menetét úgy vágják át a termelő ahogy akarják és ugyan úgy a vevőket is manipulaljak a cukortartalmat per kiló pl bevitem 15mazsa szőlőt főleg rizling és hárslevelű 19 cukor fok és már a felvasarlo nekem csak 15 írt volna mert annyit mért csakhogy nekik oda volt készítve a savanyú must hát majdnem nyakon szúrtam a fokoloval, nade most a vevők megveszi mert hazai meg minden csakhogy meg bugeralt kanasbor sűrített must és ahogy nálunk mondják pirulasbor, jovolna fékezni a külföldi francia olasz ganajleveket! és megbecsulni a hazai termelő munkáját ha ez menifog megeri atveni a termelőtől tisztesség áron és ugyan úgy minőségi bort eloalitani nem olyat hogy az ember veje robanszet másnap ????
Válasz Boroska #2526. hozzászólásáraNe számoljam már ki azt a hasznot,amire hivatkozol!
A 80 forintos búza az van hogy csak 50-55!Azért ültetnek szőlőt mert xarul megy!El kellett adnom a szántómat,mert a szőlősök a sok ültetvénnyel el lehetetlenítettek,körbe ültettek!Nesze neked szántóföld vegyszerezés!A borász meg pontosan tudja hogy hány hektárt kell neked még művelni évekig,a különböző támogatások miatt!Az egy sem ideges!
Válasz Boroska #2525. hozzászólásáraIgen és még ez is fontos:
"Soltész Gergő szerint is fontos, hogy a költségeket minden fél el tudja ismertetni a vevőkkel, mivel fenntartható szőlőtermelői bázis enélkül aligha marad az országban. "
Nos, szerintem ez nem sikerült és ezért van annyi otthagyott, kivágott ültetvény a nagy cégek szomszédságában. Ez a vonat (mármint a szőlőtermelői bázis) elment, kérdés, hogy a borászatok hogyan "dőlnek be" utána.
Ha egy gazda, szőlőtermelő szemével nézem a helyzetet, a hegy szoknyáján lévő, illetve a lankásabb vagy síkvidéki területeken sokkal inkább érdemes búztá 80Ft/kg-ért , vagy árpát, rozst, napraforgót és repcét termelni. Kevesebb emberi munka igénnyel, kisebb befektetéssel, nagyobb hektáronkénti haszonnal.
A szőlő pedig kerüljön oda, ahová való volt 100 évvel ezelőtt is: ahol a szántóföldi kultúráknak nincs létjogosultsága. Meredek domboldalra, például.
Válasz Veltelini1 #2519. hozzászólásáraÍme egy újabb cikk a témában, a HNT és néhány nagy cég vezetőjével:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/25/covidhatasok-a-hazai-borpiacon-nyitas-utan/
Fontos kiemelni belőle, hogy ŐK így látják:
"a termelők a szőlőművelés költségeit még csak-csak érvényesíteni tudták a termést felvásárló borászatok felé, 2020-ban stabilizálódtak a borszőlő-felvásárlási árak. A borászatoknak azonban erre relatíve kis esélyük volt a kereskedelmi láncokkal szemben, pedig a csomagolóanyagok mellett a munkaerő is többe került."
Tehát a szőlőtermelők a nagy borászatok szerint jól jártak, ellentétben velük:
"A hosszabb távon az értékesítést minden szereplő számára megnehezítő ajánlatok a palackonként 30-50 forintos kedvezménytől akár 30-40 százalékos átadási árcsökkentésig szóródtak az elmúlt évben."
Válasz Veltelini1 #2519. hozzászólásáraHa betiltják a mankoceb,azol,strobi hatóanyagokat is,nem bizti hogy megoldja bárki is ennyiből egyetlen kiló szőlő éves növényvédelmét!Ez meg a palackos bort adja annyiért
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz_hir_kapott_brusszelbol_a_magyar_karacsony.705755.html
Nincs itt semmiféle gond kérem!
Lehet egy másik országban az országon belül
Válasz Matyi50 #2521. hozzászólásáraIngyen kapja, igy marad egy minimális haszon is!
Válasz Veltelini1 #2519. hozzászólására0,75 ös palackos fehér félédes nettó 150? :D
A palack ami legolcsóbb az 110forint :D +dugó +cimke
Hol a szőlő ára? :D
Válasz Veltelini1 #2519. hozzászólásáraEz nevetséges!Ebből lesz a csődölő vendéglátásban nyáron ezer forint egy deci! Velejéig korrupt sz.házi az egész bagázs. A szőlő árak meghatározása előtt kell egy ilyen húzás. Karóbahúzás kéne,nem ilyen.
A maffiarendszerben működő érdekvédelemnek álcázott vámszedő gittegylet látszatintézkedéseivel idén is meg lesz oldva egy tollvonással ,egy mondatos nyilatkozatokkal a szőlőtermesztés sorsa, mindezt az utóbbi időben agyonfinanszírozott feldolgozó díszborászatok puccos tulajainak asszisztálásával és tenyérdörzsölgetésével.
Óriási fagykárok vannak európa szerte,a készletfelmérés,bevallás meg valószínű mégkorruptabb mint eddig.
Aki nem köpi szemen ezeket a szőlőtermesztők közül idén sem,nem szerveznek egy teljesen független termelők érdekeit figyelembe vevő szervezetet,ha ilyen árak lesznek,az meg is érdemli.
2021. Tavaszán ezek a borárak... nem látom, hogy a borárak követnék a szőlőárak emelkedését, ebből egyértelműen következik, hogy az idén sem lesz ára a szőlőnek és visszatérünk a 40-50 Ft-os megalázóan alacsony felvásárlási árakhoz. Lehet nem ártana megvizsgálni, hogy egy két borászat, hogy tud annyiért bort készíteni, amennyiért tavaly a szőlőt vette.
Hasonlókat én nem tapasztaltam. Van nyugati és keleti ismerősöm is akik szőlészkednek. Kölcsönös a tisztelet és az együttérzés közöttünk.
Én sajnálom ismeretlenul a soltvadkerti gazdát aki felboritja a pótkocsit szuretkor, sajnálom a sopronit akinek elfagy a szőlőtje tavasszal és sajnálom a kulfoldit is ha egész évi munkája megy a semmibe.
De nem vagyunk egyformák, elfogadom.
Válasz Matyi50 #2516. hozzászólásáraA kapott többlet támogatásból SOHA nem utaltak nekünk szánalomból!
Válasz szervezkedo #2514. hozzászólásáraNaív vagy!Szerinted a franciák meg az olaszok sajnáltak bennünket,mikor 20éves felvásárlási árakkal jött ki a Hnt felvásárló díszborász maffia? :D
Lóf@xt!
Válasz szervezkedo #2514. hozzászólásáraMég soha nem hallottam hogy említették az unijóban a szolidaritást a magyar gazdákkal!
Válasz medikus #2511. hozzászólásáraHogy sajnálni kell e egy gazdatársat, akinek kárt szenved az ültetvénye valami időjárási tényező miatt és ezért várhatóan minimum az idei termése kiesik????
A válasz szerintem egyértelműen: IGEN!
Idehaza is tuti kapott a fagyoktól a szőlő és még fog is amilyen idióta idő van..
Válasz medikus #2511. hozzászólásáraMajd viszünk nekik Bianca szőlőt, euróért.
Válasz attila74 #2510. hozzászólásáraMost sajnálni kell őket?
Nagyon megfagytak a francia szőlők.
https://magyarmezogazdasag.hu/2021/04/16/oda-2021-es-termes-fagy-elkepeszto-karokat-okozott-szoloultetvenyekben
No komment https://www.agroazis.hu/hirek/akar-100-millio-forint-tamogatas-boraszati-gepekre.html?-tamogatas-katalogus
Válasz szolo001 #2507. hozzászólásáraLőttek az idei szőlőáraknak is..
A 25ezer liter tiszta alkohol a 150millió liter borból? Az meg hogy? Egy tankernyi 90es alkohol jön le 150millo liter borból?
Fájó lépésre készülnek az olaszok: több millió liter bornak mondhatnak búcsút
AGRARSZEKTOR.HU
2021. március 15., hétfő 9:30
Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. Egy javaslat szerint más módon használnák fel ezt a mennyiséget.Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint – írta meg a Világgazdaság.
A legnagyobb olasz mezőgazdasági szervezet a Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti (Coldiretti) felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek. Tavaly az olasz borexport 2,2 %-kal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/fajo-lepesre-keszulnek-az-olaszok-tobb-millio-liter-bornak-mondhatnak-bucsut.28590.html?
Válasz segitsunkmagunkon11 #2501. hozzászólásáraKedves Kolléga!
Úgy látom, erre a kérdésre már csak nyár végén, vagy szeptemberben kapunk választ. Biztosan csak a korom, meg a néhány évtized tapasztalat miatt, de valami ilyesmire számítok pl.:
" A 0,20 euro/kg egy jó ár, mert 380-400Ft/euro-nál 75-80Ft-ot megkapod a szőlődért és még a területalapú is a zsebedbe marad, így 200 mázsa/hektárnál lesz 1,5-1,7 milliód hektáranként! Bezzeg mi, felvásárlók bukunk az egészen, és még külföldről sem tudtunk behozni olcsó lédig bort a covid miatt. Iszonyatos volt a nyomás rajtunk, hogy ellássuk olcsó borral az országot, de még exportra is jutott."
Válasz segitsunkmagunkon11 #2502. hozzászólásáraA kézi szüretelésű szölö pedig tovább eláll,válogatva szüretelhetö és nem utólsó sorban levél és kocsánymentes.
A gépi szüretelésűböl a nem odavalókat már semmivel sem lehet kiszedni,a zöld szárdarabok különösen megváltoztatják a sav értékeket.A kézi szüretelésűt lehet bogyózni,a gépit már nem,azt megteszik a verőlécek,csíkok,de olyat még nem láttam ,ami levél és kocsánydaraboktól teljesen mentes lett volna.
Egyértelmü jobb minőséget eredményez a kézi szüret,csak az most a kutyát nem érdekli.Ahogy a költsége is drágább,az se érdekel senkit. Tisztelet a kivételnek,van aki évek óta direkt ilyet keres.
Egy biztos,a régi ,kézi kordonos müvelésnek vége. Az új lemez oszlop teherbírása,szélnyomásra azért közel sem olyan,mint a fa ,vagy vasalt betoné.
Válasz belaim201906 #2480. hozzászólásáraAz előző bejegyzésem a te ezen
hozzászólásodra volt válasz és kérdés!
A statisztika is nagyszerű ötlet! Igazad van, amennyiben már megvan a profitja a cégnek , akkor a legolcsóbb kategoriás bor értékesítése és az érte kapott ellenérték, bármennyi is legyen az , olyan , mint a talált pénz! Van most egy másik ágazat is,ahol, eddig nekik pénzbe került a melléktermék kezelése, és most láss csodát pénzt kapnak érte,nem is keveset ha eladják ! Vevő van bőven !
Vannak cégek akik rendelkeznek azzal a technológiával, hogy az illósborókat, illóstalanítsák !Ilyen cégnek értékesíteni olcsóbban is rendben van, mindkét félnek jó üzlet! A eladó, megmenti a pénzét,a vevő , pedig a technológiai fejlettségének köszönhetően újra piac képessé teszi a bort! Persze már, nem a legolcsóbb kategóriás lesz! Szüretkor sokszor a termelőket teszik felelőssé a hirtelen , nagy mennyiségű beáramló szőlő miatt! Nem látok rá semmi esélyt hogy újra kézzel szüreteljünk, csak abban az esetben ha hosszútávon ma meg nem ismert nagyon nagy bajt nem okoz a növénynek ! Egyetlen fejlesztési írányt látok , mégpedig azt, hogy gyorsuljon a feldolgozás! Több garat és még több musthűtö építésével!
Apropo tárolás!Leírnád a sejtvíz utját? Honan jöhet?
Tisztelt Robi, szervezkedő és Veltelini urak! Továbbra is érdeklődve várnám a válaszukat a feltett kérdésekre!
Válasz belaim201906 #2498. hozzászólásáraEbben is nagy igazság van ! Az pár "jó ember" elrontja az egész ágazatot és a többieket is csalásra kényszeríti , mert ha a többiek nem csinálnák , akkor versenyhátrányba kerülnének! Akkor pedig az a "pár jó ember" , elvenné mindenkitől a piacot ! Pedig ha az a pár "jó ember " a megfelelő, neki kijáró helyre kerülne, akkor megtisztulna az ágazat !
Válasz belaim201906 #2497. hozzászólásáraKöszönöm szépen ! Elég beszédes az hogy borász barátaink nagyon elcsendesedtek ! Én tegnap délután láttam a bejegyzésed és vártam a nagy felháborodást,tiltakozást, én kikértem volna magamnak, amennyiben ebben amit írtál nem lenne semmi! Szervezkedő, Veltelini és Robi részéről, semmi de semmi reakció! Kedves érdekeltek akkor hogy is van ez ? Legalább hárítsátok a termelőkre valami indokkal!
Neked nagyon köszönöm az "útmutatást" ! Egyébként számolhatnál is egyet, szerintem , sok termelő nincs tisztában a folyamattal, látom te képben vagy! Sokan sejtik de csak kevesen vannak tisztában azzal , hogy mi is történik valójába a garatba öntés után ! Mi mindig azt kapjuk tőlük, hogy nem hatékonyan termelünk! Valahol igazuk van ,mi tényleg nem tudjuk "megnővelni" a fürtök számát és mi hiába rajzolnánk a tőkékre több szőlőt, annak se leve se súlya se cukorfoka nem lenne! Boltba sem tudunk venni, kamionszámra se hozzák házhoz! Úgyhogy nekünk marad az ami a tőkén valóban terem !
Válasz belaim201906 #2497. hozzászólására:
Mivel nem szeretném a "Robit" pellengére állítani, de egyben biztosan hibásak ők is.
Miért nem szűrik ki azokat a konkurenseket melyikek ezt a folyamatot (kat) elindítják(indították) és akkor nem kellene felvenni a kesztyűt és beállni a sorba.
De jelenleg inkább azt az utat választották, hogy a termelő torkán bármit le lehet nyomni.
Válasz segitsunkmagunkon11 #2483. hozzászólásáraTudjátok Gy.Ferenc megmondta : trükkök ezrei.
Látod pont ez a lényeg , nem akarok pontosan számolgatni, de 1000 mázsa 22 Biankához 1000 mázsa 10 cukorfokú valamit tennének akkor sem 9 es bor lenne belőle....
Efesz Robi biztosan tudna rá válaszolni.Ha akarna
Ha ma kimennének az összes nagy borászathoz. Ott mindenhol csak jó 12.5 alkohollal található bort találnak.
Mindennek megfelel.
Aztán picara már csak 9% os kerül.
Ha nagyon óvatlanok akkor ahol palackoznak ,ott a palackozót kiszolgáló napi tartályban lehetnek gondok esetleg. Ezért vannak a NÉBIH jogsértési listáján csak un "apró" tételek. Persze kinek mi az apró. Egy 10000HL forgalmú pincészetnél 30 hl a napi tartály, egy 100000hl esnél 300HL a napi tartály.
Ha bukta van akkor ennyi a bukta. Ez kezelhető.
Ha kamiont tölt akkor csak a kamionba kerül 9 es. A pincékben ilyesmit nem tárolnak.
A milliárdos pályázatokból nekik csak olyan szivattyúra futja , amin 0.5-1.5 alkohol fok elveszik egy fejtés során. Erről tudnának beszélni a hegybírók... Ha akarnának....
Persze te ilyen szivattyúhoz nem bírsz hozzájutni
persze itt a legtöbben csak legyintenek fél fok, egy fok, aztán ez meg van csinálva 3 szor.....
csakhogy 12 fokos bornál ez 25% nyi tiszta profit ,még a kabát sem kerül pénzbe mert annak az árát visszakapja komp felárként
Válasz Veltelini1 #2487. hozzászólásáraŐn is csak a bejegyzés egy kiragadott részére válaszolt ! Megtenné, hogy a többi részére is válaszolna és nem síklana át felette! Érdekes egyébként, 2018-as szüret után, 2019 május végi rendkívüli készletfelmérés szerint 830 ezer hl volt a készlet, augusztus elején érdemi import nélkül ez felment 1 millió hl-re!!!!Közben pedig még kéthonapig rendesen szállítottak is! Annyi idő alatt újabb 400 ezer hl-nek kellett volna elogynia legalább export nélkül is!Azért uram ennyire ne hülyítsük egymást! 2019-ben 1,3 millio hl export volt,3,5 millio termés mellett,és még itthon is elfogyott 2,5 millio hl liter! Érdemi
import nem volt!2017-es evben átlagosnak mondható, 3 millio hl körüli termés volt!Ami után 2018-ban Kb 500 ezer hl export és 2,5 millió hl belső fogyasztás volt! Valóban nem volt export árban csúcs év de Szlóvákia felé azért 62 cent volt az átlag! Ők voltak akik a legtöbbet vették de nem a legmagasabb áron ! Az export 40%-ka ment Szlovákiába 16-16 százaléka cseh és német piacra , de ezekbe az országokba már jóval magasabb áron került ki! Az igaz hogy 2018-ban sok probléma volt a minőséggel !
Válasz efeszrobi #2488. hozzászólásáraVolt miből!Sajnállak!
Válasz efeszrobi #2488. hozzászólásáraA bejegyzés többi részére nem reagáltál sem te sem a többi borász !
Arra is várnám a választ!Előre is köszönöm !