Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR408 FtUSD393.08 FtCHF431.78 FtGBP487.8 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz ATIS78 #542. hozzászólásárabaxus,vilmost szerettem volna 150-200-asból nem szabad ,gondoltam majd jó szőlőből,hát nem ,de melyik rolót a termelést,vagy a szerelést?
akkora bukta ez az év.. már az autót is hirdetem...
Irsai vagy cserszegi fűszeres esetleg muskotály de ezeknek már lement a szezonja
szept elején kellett volna beszélnünk... akkor még tudtam volna intézni
Válasz jappofan #532. hozzászólásáraNa erre kíváncsi volnék, melyik ez a jól működő szövetkezet az "Aranyháromszögben"! Sajnos nekem eddig még nem jött be ez a szövetkezősdi.
Ne értsetek félre, az ötlet alapvetően tetszik, és hinnék is benne, csak amíg a gazdáknak egy garasa nincsen, amit betehetnének a közösbe, addig nincs miből létrehozni egy komoly szövetkezetet.
A 67Ft az brutális. AZt mondja meg nekem valaki,hogy ebből hogy lesz ezer forintos pezsgő,vagy 700forintos bor??...mert a feldolgozás és az adó mellé igen busás haszon jut... mert nekem ne mondja senki,hogy a borászatban dolgozók bére meg munkája ennyi,a szólőben dolgozóké,ott használt inputanyagoké meg egy nullával kevesebbe kerül egy kiló szőlőre, és liter borra vetítve így helyesek az arányok,mert az hazudik!
Az a helyzet,hogy lehet itt jónak tűnő,hangzó elméleteket gyártani,hogy mit és,hogy kéne csinálni,de amíg ekkora lépéselőnybe vannak különböző országok és nem csak a szőlő borágazat kapcsán hanem egyéb mg.termékek terén addig nem sok mindent lehet csinálni és a szövetkezet sem lesz megoldás.Nem mondom,hogy egy két nevesebb és kisebb borvidéken megtudnák oldani ha akarják,de itt az alföldön ahol a tömeg szőlőt termeljük nem megvalósítható,ugyanis az olasz,spanyol "BOROK" oly mértékbe lenyomják az árat,hogy ez sajnos nem teszi lehetővé a magasabb szőlő árat.Itt a tömeg borokra gondolok a 2 literes viritykölösre,ami nem feltétlenül sokkal gyengébb minőségű mint ahogy az áraiban van a különbség más borvidékek boraihoz képest(már ha szőlőből van).Ott ahol minőségi bortermelés folyik a gazda saját maga tudja értékesíteni nagyobb haszonnal a borát és akár 200-300hl-ból is megtud élni.ŐK kielégítik a tehetősebb vásárlókat,aki meg kannás bort értékesít az meg kisebb pénzű emberek igényeit elégíti ki.Sajnos a nagyobb borosok sorba bukják a cseh,szlovák piacaikat mivel egyenesben ott van az olasz és csak olyan nyomott áron kell nekik.Ezért sem éri meg bornak feldolgozni a szőlőt.Egyébként a HNT-nek kellenne segíteni a termelőket (aminek közel 50000 tagja van),de amíg a vezetőségben többségében szinte csak borász ül és termelő egysem addig nem igen fogják,akarják megérteni a SZŐLŐTERMELŐKET.
Én nem tudok egyaz egyben haragudni a felvásárlókra azért mert behozzák az olasz szart,hanem arra haragszom aki ezt törvényileg engedi,általában mindenki ott szeret vásárolni ahol a kedvezőbb áron tudja beszerezni a portékáját,na ennek iszuk sajnos a levét.Nincs borászatom még mielőtt valaki azt gondolná,hogy sajnáltatni akarom őket.egyébként 67ft/kg nettó áron tudom eladni a vegyes fehér szőlőmet,3.5kg áráért talán kapok egy gombóc fagyit..........
Válasz medikus #534. hozzászólására"Fajelmélet"? A Magyar okosba sumák módon akar szövetkezni. A Sváb okos és össze fog. A Szlovák a kettő elegye.Ez a tapasztalatom. Meg kell szerveződni, az összefogás a megoldás. Nem megmondjuk hanem megtervezzük és betartjuk. Együtt sírunk együtt nevetünk. Szövetkezni és szövetségre lépni azért egy kicsit más. Nem mind egy hogy vérszerződés vagy vérfertőzés.
Válasz jappofan #532. hozzászólásáraKi az,mert én itt vagyok benne,de nem ismerem őket!Nálunk a szövetkezet másnak vásárol,azért hogy a sajátot eltudja adni.Pedig van pince is!Hoztak itt létre mindent!Mentsük meg a Sárfehért!!!Mindenféle szerződés,minőség előállítás,megmondjuk mikor szüretelhetsz,és oda jutott,hogy szinte kiveszik,mert mindenki saját maga adja el,ahova tudja,és akkor amikor vevő van rá!!Hiába volt szövetkezet,sem az ár,sem a piac nem létezett.Szövetkezés Árpád idejében volt.Azóta a hét nemzedék vére szétfolyt,és sosem sikerült az összefogás.Sőt a politika is egymás ellen hangolja az embereket!
A különböző "hivatalos" szervezetek max megígérik és látszatnak csinálnak valamit.
Élvezve a jól fizetett állásukat...
De igazából hótmindegy nekik a termelő baja.
Gyermeteg gondolkodású, aki ezektől vár érdemi megoldást...
-----
A megoldást a termelői csoportoknak maguknak kell létrehozni, nincs más út!
Az imént elmeséltem egy már évek óta működő rendszert.
Sajnos annál is az tartott a legtovább, amíg végre meggyőzték magukat és egymást, hogy nincs más út... a többi már gyorsan ment.
Hogy miért tartott sokáig az előzmény időszak?!
Mert kb. mindenki
- bizalmatlan volt a másikkal szemben, mivel ő maga is
- próbálta a saját kis külön pecsenyéjét is sütögetni a közös tűznél
Sok-sok időbe telt mire mindenki belátta, hogy egy ilyen szervezet csak becsületesen és nyíltan tud jól működni!!!!
Felismerték, hogy CSAK akkor vannak biztonságban, ha bort adnak el!
Mégpedig érdemi mennyiségben, egységes minőségben, azaz a nagy üzletláncok számára is érdekessé válnak partnerként.
Elfogadták, hogy nem az kihívás, hogy megtermeljenek szőlőt... az nem nagy dolog.
A szőlőből bort se igazán kihívás.
A kihívás a kész a bor eladása!!!!
Mert ekkor van a lehető legtöbb pénz/haszon a kasszában
A borban ráadásul az a jó, hogy a szőlővel szemben egész hosszú ideig tárolható is :-)
Szóval: többévi egyeztetés alapján eldöntötték, hogy akkor: pince kell.
Mégpedig komoly pincészet, jelentős mennyiségre.
A szőlővidékre tekintettel középső polcokat tudták megcélozni:a 400-1000 Ft/palack kiskerár szintet.
2.
Létrejött egy miniszervezet (2 fő) a szervezésre, ügyvitelre.
Elindultak piacot kutatni/szervezni.
Nagyjából féléves munkával tudtak előszerződéseket kötni a multikkal.
a majdani árura...
(TESCO, AUCHAN és mások)
3.
Közben elkészültek tervezetek a működésre és fejlesztésre a konkrét beruházási tervekig. Összeállt az üzleti terv!
A leendő tagok megkötötték az előzetes tagi megállapodásokat és elkötelezték magukat a szükséges tőke önrész biztosítására.
(banki letétbe került a pénz)
Így már tudtak házalni a bankoknál és pályázni a fejlesztésekre.
2 év alatt elkészült a komplett európai szintű és nem kicsi pincészet.
Beindult a dolog, mára egész jó nevük lett!
És sok boltban megtalálod a boraikat az alsó-közép és a közép kategóriában.
------
A tagok pontosan tudják kinek mennyi és milyen szőlője van, kizárólag a saját pincének adják le mindet.(gyenge évben vásárolnak külsősöktől is)
A szőlőt az "átlagos önköltségen" fizetik ki.
A bor aztán tartályokban várja, hogy palackba kerüljön és pénzzé változzon:-)
A befolyó árbevételből kapnak aztán még pénzt a termés+minőség arányosan a tagok.
A cirka 70 tag jól ismeri egymás gazdaságát és a gyártási eladási folyamat is nyilvános a tagok számára.
Mindent infót láthatnak az otthoni számítógépükön, bármikor!
Ez a nyilvánosság biztosítja, hogy nem marad mód a sunnyogásra sem a tagok, sem a vezetés részéről.
-------
A megoldásuk működik.
Biztos piacuk van és tisztes jövedelmük !
Még úgy is, hogy a multi vevők azért nem szégyenlősek az alku során.
Az, hogy nem rájuk romló szőlőt árulnak, hanem a kannásnál jobb bort >> meghozta a biztonságot és a jókora függetlenséget számukra...
------------------
A helyszín az alföldi borvidék, aranyháromszöge, egyébként.
Válasz jappofan #526. hozzászólásáraKiforgatni,belemagyarázni mindent lehet ebbe is...Te profin csinálod...
Nem felvásárolni kell,hanem érdekvédelmet,közös érdekek előremozdítsát és agrárpiaci beavatkozást ,piacra jutást segíteni... fogalmakat is lehet így forgatni, ez manapság nagyon dívik...
A tészek szerinted megoldást jelentenek erre,ami van? Kétlem...
Válasz jappofan #518. hozzászólásáraNem profilom a szőlő, -véletlenül kólicáltam erre,- de tökéletesen egyet értek veled. Más termékeknél termelőkkel is ue.a helyzet! Az Isten világáért nem fognának össze... Egyesek azt hiszik ha tejet locsolnak szét,félutat zárnak le,dinnyét dobálnak a multi előtt stb. azzal eredményt érnek el. (szánalmas buta felesleges cselekedetek!)
Válasz jappofan #521. hozzászólásáraRégebbi hozzászólásaid is teljesen hasonló hangvételűek és témakörűek,flegmák, hangsúlyosak egyes szavak nagybetűvel :D
EGy másik témaközben is ugyanezt írod a kamarákról.. érdekes... :D
Ők küldtek?
3. § (1) A hegyközség egy borvidék egy vagy több településének szőlészeti és borászati termelői által e tevékenységükhöz fűződő közös érdekeik előmozdítására, valamint az általuk előállított termékek származás-, minőség- és eredetvédelmére létrehozott köztestület.
33. § védi a hegyközség szőlészeti és borászati termelőinek érdekeit és tájékoztatást ad a tagok tevékenységét segítő, közérdekű információkról;
22. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának feladatai
38. § (1) A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
a) segíti a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok tevékenységét;
b) összegzi és elemzi a hegyközségek adatszolgáltatását, és ennek alapján javaslatokat dolgoz ki az esetleges agrárpiaci beavatkozásra;
Ha olyan bugyuták, hogy hagynak a fejükre nőni egy vezetőséget az az ő bajuk!
Akkor NEM egy nekik jó alapszabályt fogadtak el!!!
Hanem olyat amivel csak pár embernek jó.
Azaz hagyták magukat átkúrni.
Tudod az szép egy szövetkezetben, hogy DEMOKRATIKUS a működése, mindenki egyenlő benne, ha a tagok úgy AKARJÁK és ennek megfelelő alapszabállyal működnek!
Mint pl. nyugaton...már régóta és sokan.
----
Az nem a szövetkezeti forma jellemzője, hogy pár okos létrehoz valami szövetkezetnek látszót és lenyúlja többiket!
Még akkor sem, ha errefelé ez a divat :-(
Az ilyenbe nem kell belépni és kész...
Csinálni egy kell saját, jót!
Megfelelő kontroll rendszerrel.
Válasz jappofan #518. hozzászólásáraA hegyközség szerinted mi volna elvileg? persze gyakorlatban ebből semmit sem csinál,csak a tagdijat szedi,megcsinál egy két gyűlést és azon elhinti,hogy ,milyen sz.r a helyzet. A HNT.- nek ott a kezében minden,mégsem tesz semmit!
Válasz jappofan #518. hozzászólásáraPersze,és a termelői szövetkezet sem tudott piacot találni,a termelőnek kellett vevőt találni,de a szövetkezet tartotta a markát a 10%-ért!!!Ebből már itt sokan megjöttek!
Ahová mindenki leadja a termést és a feldolgozó onnan tud venni a szervezet által megállapított (reális >> azaz hasznot is tartalmazó) áron.
A működés feltétele, hogy a termelő se bassza át a saját szervezetét az éppen jobb szabadpiaci ár esetén se!!!
----
Az árak kiszámíthatatlanságának a fő oka ugyanis a termelő maga, aki önös érdekből azonnal felrúgja a szerződését... ha úgy látja gazdaságosabbnak az adott pillanatban.
Itt a nyugat-balkánon persze a másik fél sem szent, az is hajlamos szerződést szegni.
De felkéne már ismerni (újra), hogy
- mindkét hosszabb távú érdeke és biztonsága
- a szerződéses termeltetési-felvásárlási rendszer
A szerződést azonban NEM az egyes termelőnek kell megkötni a feldolgozóval!
Mert a termelők zöme túl kicsi a nyomás gyakorláshoz...
Hanem a termelői szervezetnek!!! ami az árú alapot egyben kezeli a feldolgozókkal szemben. Ezért alku és nyomásgyakorlás képesebb.
Az a termelők butasága, hogy nincs ilyen szervezetük és ezért szívnak.
Egyenként/kicsiben lenyomhatók, eltaposhatók...
Válasz Matyi50/2 #509. hozzászólásáraFelesleges ez az ajánlgatás!Kötelezni nem tudja a felvásárlót!!!Mit csinálsz?Odamész és azt mondod te csak az ajánlott áron adod?Akkor nem kell!!!És akkor mi van?
Válasz Matyi50/2 #509. hozzászólásáraFelesleges ez az ajánlgatás!Kötelezni nem tudja a felvásárlót!!!Mit csinálsz?Odamész és azt mondod te csak az ajánlott áron adod?Akkor nem kell!!!És akkor mi van?
Válasz ND #497. hozzászólására3 ilyen termelőt ismerek. Mindent, a metszést is gépesítettek! Csúnya az ültetvény, de működik a dolog. Bianca, Aletta a fő fajta, csak a téli a fagy az ellenségük. Olaszországből hozták a technológiát, önötzéssel 350-400 mázsát tudnak hektáranként.Kannásbor kategóriában nincs ellenfelük, de a nagyobb pezsgőpincéket is kiszolgálják, persze a számazási biz. FN.
Idevágó hír, hogy a HNT kezdeményezésére megszavazta a Parlament:
"Az Országgyűlés 2016. június 13-án elfogadta, és a Magyar Közlöny 2016. június 23-ai számában megjelent a 2016. évi LXXXVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról.
A 13/A§ (1) a) pontjának módosításával az oltalom alatt álló földrajzi jelzéses borok azon szőlőből állíthatók elő, melyek seprős újborban kifejezett maximális termés hozama 160 hl/ha.
A módosítást a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a 2015. évi szüreti tapasztalatok alapján kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, így segítve elő a 2016. évi szüret lebonyolítását.
Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvénymódosítás nem jelenti a Termékleírások automatikus módosítását. Az OFJ termékek számára biztosított magasabb terméshozam szintet a termékleírást benyújtó hegyközségi tanácsoknak kell kezdeményezni azzal, hogy a termékleírás módosítását a 178/2009 Kormány rendelet szerint. Tájékoztatom Önöket, hogy tudomásunk szerint a Bor Eredetvédelmi Tanácshoz ilyen jellegű módosítási kérelmet előzetesen a Dunántúli oltalom alatt álló földrajzi jelzés esetében fogalmaztak meg a termékleírást benyújtó hegyközségi tanácsok."
Válasz Matyi50 #496. hozzászólásáraHa a véleményemet kérdezed: nagyon nincs jól!
Az csak a "felszin", hogy Pistabácsi meg Marinéni abahagyja a termelést. Vidéken a fiatalok nem látnak jövőt, és elmennek Angliába, Ausztriába, Németországba. Az egykor mg.-ból, szőlőművelésból élő falu elnéptelnedik, elpusztul, néhány idegen kezébe kerül a körülötte lévő termőföld, melyet 1-2 gápkezelővel művel.
20-30 év múlva oda fog ez vezetni, hogy Magyarország lakossága 8-9 millió fő, ebből kb 3 millió budapesti, másik 2-3 győri, kecskeméti.
A faluban az öregek maradnak, és az analfabéta sehová sem kellő, az öregeket lehúzó
Válasz ND #497. hozzászólásáraVan olyan külföldi,aki kifejezetten kézi művelésű és szüretelésű szőlőt hajlandó venni,nem a szállítási nehézségek és gyors feldolgozási időintervallum miatt,hanem a minőség miatt.A franciáknál eleve majd dupálába kerül a kézi művelésű szőlő és az abból készült bor,meg pezsgő.
Az meg megint egy kamu,hogy a vörös fajták kellenek csak....annyi pezsgőt megisznak mostanában az országban,meg az euban is,mint eddig soha...lehet a borfogyasztás csökkent,de a pezsgőé nem...
Az alföldön élek,12-szer permeteztem,eddig.A vöröst még tuti be kell szórni,szüret után meg az összeset.Volt fagykárunk nem kevés,ráadásul a jég is elbánt velünk.Ehhez képest ár még sehol,be kell fizetni egy csomó pénzt kárenyhítésre,de tuti,hogy vissza nem kapunk semmit se.De nem tudunk mit csinálni,a szőlő nem tehet a bürokráciáról.
Én Egerben 8-szor permeteztem+ Év elején nevikén lemosó. Az olasz kiépíti az öntözőrendszert tolja a tápanyagot, hektáronként min 250 mázsát leszed és 10-12 évente újratelepít+ minden gépesítve van. Saját szemünkel láttuk nem kocsma pletyka . AKG jól jön de ne arra alapozzuk a nyereséget szerintem. Alföldön ha jól tudom sokat csaltak szőlőtelepítéssel támogatásra mentek,legalábbis ilyeneket meséltek hivatalokban dolgozó emberek,persze ez nem általánosítás tisztelet a kivételnek
Válasz ND #497. hozzászólásáraIdén van aki a 9edik permetezésnél tart,meg a harmadik zöldmunkánál,második törzstisztításnál... :D
Szóval annak biztos bukta ha 70ért odaadja kilóját...
és hány ilyen szőlészet van, aki ilyen paraméterekkel, adottságokkal rendelkezik, mint amiket felsoroltál a 40-50Ft/kg önköltséghez??
És mi a nagy büdös magyar valóság???
Tudtommal a szőlészet az egyik legmunkaigényesebb ágazat!
Melyik borvidéken megengedett a 200-300q/ha?
Olaszországban a kannás fajtán????
Nálunk, Hegyalján (bocsánat, Tokaj) 80q, meg még alatta...
Ami még rendszeresen csípi a szemem a hozzászólásokban, hogy sírnak az Alföldön, hogy elvették tőlük az AKG-t. Mifelénk eddig sem volt jóformán senkinek, mégis az Alföldi támogatott szőlővel kellett versenyeznünk!
Válasz Matyi50 #494. hozzászólásáraElső körben a kereskedőé. Aki (borászat, vagy viszonteladó kereskedő!) beviszi az olcsó PEtpalackos bort, felteheti a palackos, drágább borát is a polcra, amin már többet kereshet.
Válasz Boroska #493. hozzászólására"30Ft-ért vettétek a szőlőt, tehát 1 liter alapanyagköltsége 50 Ft (0,75 liter/kg kihozatallal). 10Ft a borászati költség, és rakjatok rá 12% hasznot. Ha odaadjátok 70Ft/liter+áfáért, hozhatjátok a borotokat!"
és a maradék 900-1500forint az kié szerinted literenként?
3543 hozzászólás
Válasz ATIS78 #542. hozzászólásárabaxus,vilmost szerettem volna 150-200-asból nem szabad ,gondoltam majd jó szőlőből,hát nem ,de melyik rolót a termelést,vagy a szerelést?
Válasz Claaastra #541. hozzászólásáralehuztuk a rolot :(
akkora bukta ez az év.. már az autót is hirdetem...
Irsai vagy cserszegi fűszeres esetleg muskotály de ezeknek már lement a szezonja
szept elején kellett volna beszélnünk... akkor még tudtam volna intézni
Válasz ATIS78 #540. hozzászólásáravalami jó pálinkának valót nem tudnál?
Válasz Balu86 #538. hozzászólásáraOszt hol?????
kinél,mikor milyen fizetési feltételekkel???
Válasz jappofan #532. hozzászólásáraNa erre kíváncsi volnék, melyik ez a jól működő szövetkezet az "Aranyháromszögben"! Sajnos nekem eddig még nem jött be ez a szövetkezősdi.
Ne értsetek félre, az ötlet alapvetően tetszik, és hinnék is benne, csak amíg a gazdáknak egy garasa nincsen, amit betehetnének a közösbe, addig nincs miből létrehozni egy komoly szövetkezetet.
Rizlingszilváni 75Ft
Leányka 105Ft
Eddig mindennek tavalyi ára van.
Válasz omerta #536. hozzászólásáraSzívemből szóltál! Erről regélek itt én is.
A 67Ft az brutális. AZt mondja meg nekem valaki,hogy ebből hogy lesz ezer forintos pezsgő,vagy 700forintos bor??...mert a feldolgozás és az adó mellé igen busás haszon jut... mert nekem ne mondja senki,hogy a borászatban dolgozók bére meg munkája ennyi,a szólőben dolgozóké,ott használt inputanyagoké meg egy nullával kevesebbe kerül egy kiló szőlőre, és liter borra vetítve így helyesek az arányok,mert az hazudik!
Az a helyzet,hogy lehet itt jónak tűnő,hangzó elméleteket gyártani,hogy mit és,hogy kéne csinálni,de amíg ekkora lépéselőnybe vannak különböző országok és nem csak a szőlő borágazat kapcsán hanem egyéb mg.termékek terén addig nem sok mindent lehet csinálni és a szövetkezet sem lesz megoldás.Nem mondom,hogy egy két nevesebb és kisebb borvidéken megtudnák oldani ha akarják,de itt az alföldön ahol a tömeg szőlőt termeljük nem megvalósítható,ugyanis az olasz,spanyol "BOROK" oly mértékbe lenyomják az árat,hogy ez sajnos nem teszi lehetővé a magasabb szőlő árat.Itt a tömeg borokra gondolok a 2 literes viritykölösre,ami nem feltétlenül sokkal gyengébb minőségű mint ahogy az áraiban van a különbség más borvidékek boraihoz képest(már ha szőlőből van).Ott ahol minőségi bortermelés folyik a gazda saját maga tudja értékesíteni nagyobb haszonnal a borát és akár 200-300hl-ból is megtud élni.ŐK kielégítik a tehetősebb vásárlókat,aki meg kannás bort értékesít az meg kisebb pénzű emberek igényeit elégíti ki.Sajnos a nagyobb borosok sorba bukják a cseh,szlovák piacaikat mivel egyenesben ott van az olasz és csak olyan nyomott áron kell nekik.Ezért sem éri meg bornak feldolgozni a szőlőt.Egyébként a HNT-nek kellenne segíteni a termelőket (aminek közel 50000 tagja van),de amíg a vezetőségben többségében szinte csak borász ül és termelő egysem addig nem igen fogják,akarják megérteni a SZŐLŐTERMELŐKET.
Én nem tudok egyaz egyben haragudni a felvásárlókra azért mert behozzák az olasz szart,hanem arra haragszom aki ezt törvényileg engedi,általában mindenki ott szeret vásárolni ahol a kedvezőbb áron tudja beszerezni a portékáját,na ennek iszuk sajnos a levét.Nincs borászatom még mielőtt valaki azt gondolná,hogy sajnáltatni akarom őket.egyébként 67ft/kg nettó áron tudom eladni a vegyes fehér szőlőmet,3.5kg áráért talán kapok egy gombóc fagyit..........
Válasz medikus #534. hozzászólására"Fajelmélet"? A Magyar okosba sumák módon akar szövetkezni. A Sváb okos és össze fog. A Szlovák a kettő elegye.Ez a tapasztalatom. Meg kell szerveződni, az összefogás a megoldás. Nem megmondjuk hanem megtervezzük és betartjuk. Együtt sírunk együtt nevetünk. Szövetkezni és szövetségre lépni azért egy kicsit más. Nem mind egy hogy vérszerződés vagy vérfertőzés.
Válasz jappofan #532. hozzászólásáraKi az,mert én itt vagyok benne,de nem ismerem őket!Nálunk a szövetkezet másnak vásárol,azért hogy a sajátot eltudja adni.Pedig van pince is!Hoztak itt létre mindent!Mentsük meg a Sárfehért!!!Mindenféle szerződés,minőség előállítás,megmondjuk mikor szüretelhetsz,és oda jutott,hogy szinte kiveszik,mert mindenki saját maga adja el,ahova tudja,és akkor amikor vevő van rá!!Hiába volt szövetkezet,sem az ár,sem a piac nem létezett.Szövetkezés Árpád idejében volt.Azóta a hét nemzedék vére szétfolyt,és sosem sikerült az összefogás.Sőt a politika is egymás ellen hangolja az embereket!
Válasz Matyi50. #531. hozzászólásáraMár írtam a termelő helyett senki nem fog érdeket védeni!
A különböző "hivatalos" szervezetek max megígérik és látszatnak csinálnak valamit.
Élvezve a jól fizetett állásukat...
De igazából hótmindegy nekik a termelő baja.
Gyermeteg gondolkodású, aki ezektől vár érdemi megoldást...
-----
A megoldást a termelői csoportoknak maguknak kell létrehozni, nincs más út!
Az imént elmeséltem egy már évek óta működő rendszert.
Sajnos annál is az tartott a legtovább, amíg végre meggyőzték magukat és egymást, hogy nincs más út... a többi már gyorsan ment.
Hogy miért tartott sokáig az előzmény időszak?!
Mert kb. mindenki
- bizalmatlan volt a másikkal szemben, mivel ő maga is
- próbálta a saját kis külön pecsenyéjét is sütögetni a közös tűznél
Sok-sok időbe telt mire mindenki belátta, hogy egy ilyen szervezet csak becsületesen és nyíltan tud jól működni!!!!
Válasz Matyi50. #531. hozzászólásáraElmesélem hogyan csinálták ezt itt a kis városomban... a szőlő termelők.
1.
Felismerték, hogy CSAK akkor vannak biztonságban, ha bort adnak el!
Mégpedig érdemi mennyiségben, egységes minőségben, azaz a nagy üzletláncok számára is érdekessé válnak partnerként.
Elfogadták, hogy nem az kihívás, hogy megtermeljenek szőlőt... az nem nagy dolog.
A szőlőből bort se igazán kihívás.
A kihívás a kész a bor eladása!!!!
Mert ekkor van a lehető legtöbb pénz/haszon a kasszában
A borban ráadásul az a jó, hogy a szőlővel szemben egész hosszú ideig tárolható is :-)
Szóval: többévi egyeztetés alapján eldöntötték, hogy akkor: pince kell.
Mégpedig komoly pincészet, jelentős mennyiségre.
A szőlővidékre tekintettel középső polcokat tudták megcélozni:a 400-1000 Ft/palack kiskerár szintet.
2.
Létrejött egy miniszervezet (2 fő) a szervezésre, ügyvitelre.
Elindultak piacot kutatni/szervezni.
Nagyjából féléves munkával tudtak előszerződéseket kötni a multikkal.
a majdani árura...
(TESCO, AUCHAN és mások)
3.
Közben elkészültek tervezetek a működésre és fejlesztésre a konkrét beruházási tervekig. Összeállt az üzleti terv!
A leendő tagok megkötötték az előzetes tagi megállapodásokat és elkötelezték magukat a szükséges tőke önrész biztosítására.
(banki letétbe került a pénz)
Így már tudtak házalni a bankoknál és pályázni a fejlesztésekre.
2 év alatt elkészült a komplett európai szintű és nem kicsi pincészet.
Beindult a dolog, mára egész jó nevük lett!
És sok boltban megtalálod a boraikat az alsó-közép és a közép kategóriában.
------
A tagok pontosan tudják kinek mennyi és milyen szőlője van, kizárólag a saját pincének adják le mindet.(gyenge évben vásárolnak külsősöktől is)
A szőlőt az "átlagos önköltségen" fizetik ki.
A bor aztán tartályokban várja, hogy palackba kerüljön és pénzzé változzon:-)
A befolyó árbevételből kapnak aztán még pénzt a termés+minőség arányosan a tagok.
A cirka 70 tag jól ismeri egymás gazdaságát és a gyártási eladási folyamat is nyilvános a tagok számára.
Mindent infót láthatnak az otthoni számítógépükön, bármikor!
Ez a nyilvánosság biztosítja, hogy nem marad mód a sunnyogásra sem a tagok, sem a vezetés részéről.
-------
A megoldásuk működik.
Biztos piacuk van és tisztes jövedelmük !
Még úgy is, hogy a multi vevők azért nem szégyenlősek az alku során.
Az, hogy nem rájuk romló szőlőt árulnak, hanem a kannásnál jobb bort >> meghozta a biztonságot és a jókora függetlenséget számukra...
------------------
A helyszín az alföldi borvidék, aranyháromszöge, egyébként.
Válasz jappofan #526. hozzászólásáraKiforgatni,belemagyarázni mindent lehet ebbe is...Te profin csinálod...
Nem felvásárolni kell,hanem érdekvédelmet,közös érdekek előremozdítsát és agrárpiaci beavatkozást ,piacra jutást segíteni... fogalmakat is lehet így forgatni, ez manapság nagyon dívik...
A tészek szerinted megoldást jelentenek erre,ami van? Kétlem...
Válasz Molnár István_56605 #529. hozzászólásáraAdj már egy irányt!Sokan várják!!Lehetőleg olyat,amitől a termelőnek bevétele lesz!!Nem egy következő vízfej!
Válasz medikus #525. hozzászólásáraAz ironizállás helyett javaslom behatóbban végig gondolni mit ír japofan. A megoldás az irányban keresendő!
Válasz jappofan #518. hozzászólásáraNem profilom a szőlő, -véletlenül kólicáltam erre,- de tökéletesen egyet értek veled. Más termékeknél termelőkkel is ue.a helyzet! Az Isten világáért nem fognának össze... Egyesek azt hiszik ha tejet locsolnak szét,félutat zárnak le,dinnyét dobálnak a multi előtt stb. azzal eredményt érnek el. (szánalmas buta felesleges cselekedetek!)
Válasz Matyi50. #524. hozzászólásáraCsak látom termelői bajok-panaszok okát....
A szervezetlenséget, széthúzást, egyénieskedést.
Ezért próbálom megmutatni miként megy az ott, ahol jobban működik.
Válasz Matyi50. #523. hozzászólására...és hol is van ebben, hogy
- felvásárolja a tagok szőlőjét
- aztán eladja a feldolgozónak
He?
Válasz Matyi50. #524. hozzászólásáraBiztos valami jó Hangya szövetkezeti tag!Ott jól megy minden!
Válasz jappofan #521. hozzászólásáraRégebbi hozzászólásaid is teljesen hasonló hangvételűek és témakörűek,flegmák, hangsúlyosak egyes szavak nagybetűvel :D
EGy másik témaközben is ugyanezt írod a kamarákról.. érdekes... :D
Ők küldtek?
Válasz jappofan #522. hozzászólásáraAkkor tanulj még,de legalább olvass,mielőtt ilyeneket demagóg dolgokat beszélsz!
2012. évi CCXIX. törvény
a hegyközségekről
A hegyközség
3. § (1) A hegyközség egy borvidék egy vagy több településének szőlészeti és borászati termelői által e tevékenységükhöz fűződő közös érdekeik előmozdítására, valamint az általuk előállított termékek származás-, minőség- és eredetvédelmére létrehozott köztestület.
33. § védi a hegyközség szőlészeti és borászati termelőinek érdekeit és tájékoztatást ad a tagok tevékenységét segítő, közérdekű információkról;
22. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának feladatai
38. § (1) A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
a) segíti a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok tevékenységét;
b) összegzi és elemzi a hegyközségek adatszolgáltatását, és ennek alapján javaslatokat dolgoz ki az esetleges agrárpiaci beavatkozásra;
d) termékek piacra jutását elősegítő szolgáltatásokat szervez;
g) együttműködik a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatban feladatokat ellátó hatóságokkal és intézményekkel;
h) kapcsolatot tart a nemzetközi eredetvédelmi szervezetekkel;
Válasz Matyi50. #520. hozzászólásáraA hegyközségnek PONT NEM feladata az ilyesmi!
Nem bótos/ügynök...
Válasz medikus #519. hozzászólásáraA szövetkezet maguk a termelők... így eldönthető mennyit költ a szervezet működésére.
Ha olyan bugyuták, hogy hagynak a fejükre nőni egy vezetőséget az az ő bajuk!
Akkor NEM egy nekik jó alapszabályt fogadtak el!!!
Hanem olyat amivel csak pár embernek jó.
Azaz hagyták magukat átkúrni.
Tudod az szép egy szövetkezetben, hogy DEMOKRATIKUS a működése, mindenki egyenlő benne, ha a tagok úgy AKARJÁK és ennek megfelelő alapszabállyal működnek!
Mint pl. nyugaton...már régóta és sokan.
----
Az nem a szövetkezeti forma jellemzője, hogy pár okos létrehoz valami szövetkezetnek látszót és lenyúlja többiket!
Még akkor sem, ha errefelé ez a divat :-(
Az ilyenbe nem kell belépni és kész...
Csinálni egy kell saját, jót!
Megfelelő kontroll rendszerrel.
Válasz jappofan #518. hozzászólásáraA hegyközség szerinted mi volna elvileg? persze gyakorlatban ebből semmit sem csinál,csak a tagdijat szedi,megcsinál egy két gyűlést és azon elhinti,hogy ,milyen sz.r a helyzet. A HNT.- nek ott a kezében minden,mégsem tesz semmit!
Válasz jappofan #518. hozzászólásáraPersze,és a termelői szövetkezet sem tudott piacot találni,a termelőnek kellett vevőt találni,de a szövetkezet tartotta a markát a 10%-ért!!!Ebből már itt sokan megjöttek!
Válasz medikus #512. hozzászólásáraA megoldás a termelők értékesítési szervezete/szövetkezete.
Ahová mindenki leadja a termést és a feldolgozó onnan tud venni a szervezet által megállapított (reális >> azaz hasznot is tartalmazó) áron.
A működés feltétele, hogy a termelő se bassza át a saját szervezetét az éppen jobb szabadpiaci ár esetén se!!!
----
Az árak kiszámíthatatlanságának a fő oka ugyanis a termelő maga, aki önös érdekből azonnal felrúgja a szerződését... ha úgy látja gazdaságosabbnak az adott pillanatban.
Itt a nyugat-balkánon persze a másik fél sem szent, az is hajlamos szerződést szegni.
De felkéne már ismerni (újra), hogy
- mindkét hosszabb távú érdeke és biztonsága
- a szerződéses termeltetési-felvásárlási rendszer
A szerződést azonban NEM az egyes termelőnek kell megkötni a feldolgozóval!
Mert a termelők zöme túl kicsi a nyomás gyakorláshoz...
Hanem a termelői szervezetnek!!! ami az árú alapot egyben kezeli a feldolgozókkal szemben. Ezért alku és nyomásgyakorlás képesebb.
Az a termelők butasága, hogy nincs ilyen szervezetük és ezért szívnak.
Egyenként/kicsiben lenyomhatók, eltaposhatók...
Sziasztok. Mi pénteken leszedtük a cserszegit, 90-el fizették ki.
Válasz Matyi50. #515. hozzászólásáraMeg bodzáért!!
Válasz medikus #512. hozzászólásáraIgen... Itt jön az,hogy egy mázsa napraforgóért már pl. többet adnak,mint egy mázsa szőlőért.
Egerben zengő,zenit 75Ft, Turán 105Ft.
A többi majd jövőhét végén kiderül szépen sorban.
Felénk 85ért sikerült eladni a termést...:-((
Válasz Matyi50/2 #509. hozzászólásáraFelesleges ez az ajánlgatás!Kötelezni nem tudja a felvásárlót!!!Mit csinálsz?Odamész és azt mondod te csak az ajánlott áron adod?Akkor nem kell!!!És akkor mi van?
Válasz Matyi50/2 #509. hozzászólásáraFelesleges ez az ajánlgatás!Kötelezni nem tudja a felvásárlót!!!Mit csinálsz?Odamész és azt mondod te csak az ajánlott áron adod?Akkor nem kell!!!És akkor mi van?
Válasz medikus #508. hozzászólásáraMátrába még ennyit se adnak érte.
"Ajánlott centrum szőlőár: 105 Ft/kg."http://www.kunsagiborvidek.hu/index.php/home/2016-evi-szuret/az-ajanlott-szoloar-kalkulacio
Válasz Matyi50 #507. hozzászólásáravegyes fehér.
Válasz medikus #506. hozzászólásáraMilyen fajtára?
74ft!
Válasz Boroska #502. hozzászólásáraezt nagyon jól látod !
de már most igy van felénk
Válasz Boroska #503. hozzászólására160 hl/ha = 213 mázsa/hektár OFJ származási bizonyítvánnyal, mivel a HNT 0,75 liter /kg kihozatallal számol.
Válasz ND #497. hozzászólására3 ilyen termelőt ismerek. Mindent, a metszést is gépesítettek! Csúnya az ültetvény, de működik a dolog. Bianca, Aletta a fő fajta, csak a téli a fagy az ellenségük. Olaszországből hozták a technológiát, önötzéssel 350-400 mázsát tudnak hektáranként.Kannásbor kategóriában nincs ellenfelük, de a nagyobb pezsgőpincéket is kiszolgálják, persze a számazási biz. FN.
Idevágó hír, hogy a HNT kezdeményezésére megszavazta a Parlament:
"Az Országgyűlés 2016. június 13-án elfogadta, és a Magyar Közlöny 2016. június 23-ai számában megjelent a 2016. évi LXXXVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról.
A 13/A§ (1) a) pontjának módosításával az oltalom alatt álló földrajzi jelzéses borok azon szőlőből állíthatók elő, melyek seprős újborban kifejezett maximális termés hozama 160 hl/ha.
A módosítást a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a 2015. évi szüreti tapasztalatok alapján kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, így segítve elő a 2016. évi szüret lebonyolítását.
Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvénymódosítás nem jelenti a Termékleírások automatikus módosítását. Az OFJ termékek számára biztosított magasabb terméshozam szintet a termékleírást benyújtó hegyközségi tanácsoknak kell kezdeményezni azzal, hogy a termékleírás módosítását a 178/2009 Kormány rendelet szerint. Tájékoztatom Önöket, hogy tudomásunk szerint a Bor Eredetvédelmi Tanácshoz ilyen jellegű módosítási kérelmet előzetesen a Dunántúli oltalom alatt álló földrajzi jelzés esetében fogalmaztak meg a termékleírást benyújtó hegyközségi tanácsok."
Válasz Matyi50 #496. hozzászólásáraHa a véleményemet kérdezed: nagyon nincs jól!
Az csak a "felszin", hogy Pistabácsi meg Marinéni abahagyja a termelést. Vidéken a fiatalok nem látnak jövőt, és elmennek Angliába, Ausztriába, Németországba. Az egykor mg.-ból, szőlőművelésból élő falu elnéptelnedik, elpusztul, néhány idegen kezébe kerül a körülötte lévő termőföld, melyet 1-2 gápkezelővel művel.
20-30 év múlva oda fog ez vezetni, hogy Magyarország lakossága 8-9 millió fő, ebből kb 3 millió budapesti, másik 2-3 győri, kecskeméti.
A faluban az öregek maradnak, és az analfabéta sehová sem kellő, az öregeket lehúzó
Válasz ND #497. hozzászólásáraVan olyan külföldi,aki kifejezetten kézi művelésű és szüretelésű szőlőt hajlandó venni,nem a szállítási nehézségek és gyors feldolgozási időintervallum miatt,hanem a minőség miatt.A franciáknál eleve majd dupálába kerül a kézi művelésű szőlő és az abból készült bor,meg pezsgő.
Az meg megint egy kamu,hogy a vörös fajták kellenek csak....annyi pezsgőt megisznak mostanában az országban,meg az euban is,mint eddig soha...lehet a borfogyasztás csökkent,de a pezsgőé nem...
Az alföldön élek,12-szer permeteztem,eddig.A vöröst még tuti be kell szórni,szüret után meg az összeset.Volt fagykárunk nem kevés,ráadásul a jég is elbánt velünk.Ehhez képest ár még sehol,be kell fizetni egy csomó pénzt kárenyhítésre,de tuti,hogy vissza nem kapunk semmit se.De nem tudunk mit csinálni,a szőlő nem tehet a bürokráciáról.
Én Egerben 8-szor permeteztem+ Év elején nevikén lemosó. Az olasz kiépíti az öntözőrendszert tolja a tápanyagot, hektáronként min 250 mázsát leszed és 10-12 évente újratelepít+ minden gépesítve van. Saját szemünkel láttuk nem kocsma pletyka . AKG jól jön de ne arra alapozzuk a nyereséget szerintem. Alföldön ha jól tudom sokat csaltak szőlőtelepítéssel támogatásra mentek,legalábbis ilyeneket meséltek hivatalokban dolgozó emberek,persze ez nem általánosítás tisztelet a kivételnek
Válasz ND #497. hozzászólásáraIdén van aki a 9edik permetezésnél tart,meg a harmadik zöldmunkánál,második törzstisztításnál... :D
Szóval annak biztos bukta ha 70ért odaadja kilóját...
Válasz Boroska #471. hozzászólásáraSzia,
és hány ilyen szőlészet van, aki ilyen paraméterekkel, adottságokkal rendelkezik, mint amiket felsoroltál a 40-50Ft/kg önköltséghez??
És mi a nagy büdös magyar valóság???
Tudtommal a szőlészet az egyik legmunkaigényesebb ágazat!
Melyik borvidéken megengedett a 200-300q/ha?
Olaszországban a kannás fajtán????
Nálunk, Hegyalján (bocsánat, Tokaj) 80q, meg még alatta...
Ami még rendszeresen csípi a szemem a hozzászólásokban, hogy sírnak az Alföldön, hogy elvették tőlük az AKG-t. Mifelénk eddig sem volt jóformán senkinek, mégis az Alföldi támogatott szőlővel kellett versenyeznünk!
Válasz Boroska #495. hozzászólásáraNo és ez szerinted jól van így?
Válasz Matyi50 #494. hozzászólásáraElső körben a kereskedőé. Aki (borászat, vagy viszonteladó kereskedő!) beviszi az olcsó PEtpalackos bort, felteheti a palackos, drágább borát is a polcra, amin már többet kereshet.
Válasz Boroska #493. hozzászólására"30Ft-ért vettétek a szőlőt, tehát 1 liter alapanyagköltsége 50 Ft (0,75 liter/kg kihozatallal). 10Ft a borászati költség, és rakjatok rá 12% hasznot. Ha odaadjátok 70Ft/liter+áfáért, hozhatjátok a borotokat!"
és a maradék 900-1500forint az kié szerinted literenként?