Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szója termesztése új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Poénok új
- Műtrágya árak új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Epertermelés új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
Cikkajánló

Szántóföldi túlélőkalauz 2025-re – Tippek a profiktól szója, napraforgó és kukorica termesztéséhez
A legújabb Agroinform webinárium összefoglalója._fill_540x300_0.jpg)
2035 hozzászólás
Válasz sonkabence #1784. hozzászólásáraKöszönöm válaszodat!
Igen, nem kellett volna.
Azért le lehet szüretelni, bort készíteni belőle?
Válasz andraspal83 #1783. hozzászólásáraFordítva, a Manzate 56 napos, a réz 21 napos.
Ilyen fejlettségi állapotban mankocebet már nem tanácsos, nem szabad használni. Én már egyáltalán ne permeteztem volna semmivel. Amit visz levelet a peronosz, hát vigye. El fog menni a szőlő, permetezési naplónál a dátumokra figyelj.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék szőlő permetezés és szüret ügyben.
Július 28.án permeteztem a szőlőt (Irsai) kontakt
- Manzate 75 DF 0,25 kg (mankoceb) ÉVI 21nap, ill. az előirtnél kicsit kevesebb
- Champion WG 0,2 kg (rézhidroxid) ÉVI 56nap
permetszerrel.
Sajnos ez ÉVI értéket nem vettem figyelembe és az irsait lassan szüretelni kellene.
A tegnapi nagy 20mm feletti és még holnap várhatő eső lemoshatja a permetszert, kell a szüret miatt aggódni?
Köszönöm!
Válasz Zetoros Gyerök #1781. hozzászólásáraAgyagos vályog
Válasz JOSEY #1780. hozzászólásáraMilyen a talajszerkezet arrafelé?
Válasz Zetoros Gyerök #1779. hozzászólásáraMinden sor zöldmüvelès, nincs felszaggatva. Előtte bajusszos kitèrős kapaval volt müvelve, de az nagyon lassu, ezzel a sorközművelővel ezen sorköztavolsagon 7 km/oras müvelèsi sebessèget lehetett elèrni, mecsek alja.
Válasz JOSEY #1778. hozzászólásáraÉvelős a füvesítés, vagy minden ősszel fel van szakítva?
Válasz JOSEY #1777. hozzászólására
Válasz JOSEY #1776. hozzászólására
első müvelésre
Válasz JOSEY #1757. hozzászólására első müvelésben igy dolgozik
Válasz Matyi50 #1774. hozzászólásáraKöszönöm !
Válasz viktor2131 #1773. hozzászólásáraChorus vagy
Quadris vagy
Teldor 500
szürkepenészes rothadás ellen milyen szert lehet használni aminek a várakozási ideje 35-40 nap? Most még jó ez a várakozási idő, de később már nem.. Ki mit használ?
Válasz ND #1758. hozzászólásáraNekem is van de egy oldalas Inkább a gyorsaság számít 10-12 km /h de szerintem kell 40 Le felett
Gumiujj homokon és kötött talajon is jó A gumiujj alatt van egy kapaszkodó fogakkal rész ami a mechanikus földmeghajtást biztosítja A kétoldalas ára kb br 2,5 millió csak a gumiujj egy darabb 45 átmérőben br kb 650 ezer forint /db Nekem egyoldalas jobbos van szépen dolgozik Traktorom kissé kicsi hozzá 30 Le ez kevés Így lehet hogy el kell adnom
Válasz Frenk66 #1767. hozzászólásáraNekem tudsz infót adni kenőszappan ügyben?
Válasz hajosgabor86 #1768. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz Spice007 #1765. hozzászólásáraMár beadható a kifizetési kérelem április 1-től.
Elektronikusan kell beadni idén.
Államkincstár - elektronikus ügyintézés - EMGA jogcímek - piaci intézkedések - szerkezet átalakítás.
Egy kérelem = 1 ültetvény azonosító.
Válasz Spice007 #1765. hozzászólásáraPróbáld itt megnézni:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/17-2020-iii-18-szamu-kincstar-kozlemeny
Válasz Erdőjaro #1764. hozzászólásáraKöszi.
Én igazából a víz/gáz szerelők által használt kenő szappant keresem.
Már halom riasztószert kipróbáltunk, semmi sem vált be.
Szűken másfél kilométer kerítést kell csinálnom, aminek kivitelezésével párhuzamosan korbefujnám próbaként a területet.
Tegnap megvettem az oszlopokat, de spriccelnék is.
Sziasztok! Van esetleg olyan aki támogatással telepített tavaly-idén, és kifizetési kérelmet adna be? Tudni arról valamit, hogy mikor adható be? Tavaly már februárban megjelent, április 1-től beadható volt, de most az ideiről én semmi információt nem érek el. Köszönöm!
Válasz szervezkedo #1763. hozzászólásáraTalán nem gond,ha én is leírom:
http://www.corax-bioner.hu/novenyvedoszerek/biosol-kaliszappan-novenyapoloszer
Válasz kevesa #1762. hozzászólásáraFrenk66 nak van.
Ha előkerül, én is kérdeznék tőle:
Mi a kenoszappan gyártó neve, amit vadriasztasra használ? Tudnál képet feltenni a csomagolasrol? Nem találok a gázos boltokban ilyet.
ha jól emlékszem valakinek itt a fórumon lenne egy FA-MA típusú törzstisztítója.
Lenne pár kérdésem a gép működésével kapcsolatban.
a kitérőkapa gyorsaságával szemben
az ujjaskapa gyorsasága
Válasz ND #1758. hozzászólásáraszia!
müvelési szélesség: 1800-2400 mm-ig, de rendelhető akár 3000-3500mm-es telepitésben is
a fingerhacke kötött talajhoz .
37-60kW terepviszony függőségében
Válasz JOSEY #1757. hozzászólásáraJól néz ki.
Szélesség látom állítható. Tól-ig?
Gumiujj kötött én is boldogul v csak homokban?
Teljesítmény igény?
Árat (akár privát üzenetben) kérhetnék?
Köszi
Válasz ND #1755. hozzászólásáraA holdudvar,aki ráadásul kapott a kormánytól egy nagy mellényt is 2-3éve.
A történet onnan indult,hogy már anno 2005-2008ban a nagy kivágási támogatásos hullámban sok kisebb gazda szándékosan meg lett tévesztve,hogy a területre soha többé nem lehet szőlőt telepíteni,azért kapja a támogatást. Na azóta ilyen és ehhez hasonló félrevezetésekkel,módszeres leépítéssel tesznek szert olcsón,kiváló szőlőtermő területekre,sok azóta már újra termő szőlővel van betelepítve. Így lett 4ből 80 meg 100hektár az utóbbi 5-max 10év alatt sok holdudvarnok kezére játszva,akik a jólétet nem akarják már feladni,nem akarnak a nadrágszijon szorítani. Emiatt maffiózó aljas módszerekbe kezdtek kereskedelmi téren a maradék ,számukra konkurenciát jelentő szőlőtermelővel szemben, oldalukon a HNT vel .
Válasz medikus #1754. hozzászólásáraVan akinek az - a termelő rovására
Most volt a híradóban! Kövér azt mondta Kecskeméten,
siker ágazat a borászat!
Válasz ND #1748. hozzászólásáraKössz! Megnézem valami egyszerűbben elérhető helyen
Válasz belaim201906 #1751. hozzászólásáraA napokban láttam egy kisfilmet dunántuli,mátrai szőlőkről,na amit írsz látszik is a díszborászatok fiai lányai Ml mercikkel lexusokkal járják a határt..milyen x@r is szőlőt termelni meg felvásárolni...milyen rossz is volt a tavalyi év a szőlőtermelőknek... kivéve azoknak akik 30forintos áron felvásárolták és most 3ezerért adnak egy 7decis palackal...
Mert a te 13,4 es borod mire a polcra kerül 9.3 as lesz
40% kal szaporodik....
3 millió hektónak mennyi is a 40% -a 1.2 millió hektó liter...
Ups hol van itt túltermelés???? Hogy okoz problémát 300000 hl import?
Sehogy.
Azt kellene itatnia fogyasztóval,és a külföldi kuncsafttal ami megterem
Válasz Matyi50 #1746. hozzászólására ne reménykedj nekem a finánc jutott eszembe az első mondat után miért kellene tudni a miniszternek hány liter borom van s milyen alkohol tartalmú neki más a dolga az a dolga hogy amit behoznak a multik a boltba az bor legyen az enyém meg ha jó eltudom adni ha nem jó lesz belőle pálinka de azt én hagy döntsem már el ebben a nyomon követhető termelésben hogy mit szeretnék ne fentről karmester utasításra működjön a piac ez már a szocializmussal megbukott a szabad piac nem engedi elvileg

Válasz ND #1748. hozzászólásáraMegtaláltam, Rebik Szőlészet Tiszabecs
Válasz Maszek Zs #1747. hozzászólásáraYouTube - on van egy idősebb faszi, aki a fajtáit mutatja be, onnan vmi kezdetleges honlapra át tudsz navigálni, ott van elérhetőség.
Oroszos/szláv hangzású családnév + kertészet talán
Nem vettem még, de meggyőző volt
Üdv!
Hol lehetne venni mag nélküli gyökeres vesszőt? Olcsón!
Ébredeznek odafent https://agroforum.hu/agrarhirek/szolo-bor/a-bortorveny-modositasat-tervezik/?
Válasz Mihály #1741. hozzászólásáraPl a dugóízt kurv@ra nem tudja kezeléssel kivenni, mert az utolsó kezelés után a palackozással, vagyis a dugóval kerül bele.
Törekedni lehet az esély minimalizálására jó minőségű drága dugó használatával, de azt nem fizetik meg.
Ezért jobb az új technológia a csavarzár, ott nincs ilyen gond, de az egyeseknek egyenlő a gagyival...
Egéríz:
Tényleg borhibának minősül, az oxidációtól lesz, Pl darabon sokáig lévő hordó miatt. Enyhe változata az óboríz, sokan kifejezetten kedvelik, de a mai reduktív világban nem trendi.
Öreg Tokajiknál majdhogynem sajátosság, Szamorodninál szinte technológia h darabon legyen, h kialakuljon a sherryhártya, ami segít a jellegzetes íz kialakításában.
Gyorsan változik a világ, ami tegnap előny volt, holnap lehet már hátrány...
Válasz JOSEY #1742. hozzászólásáraNem biztos hogy ami a törvényben le van írva és betartják az a minőséget jelenti
Parasztember rosszabb évjáratkor tesz bele cukrot, ami törvényellenes - borhamisítás, és mégis jó bora lesz.
Én kifejezetten úgy szeretem.
Jobb mint az engedélyezett sűrítménnyel, legalábbis nekem.
Lehet jönni hogy fejfájós lesz, meg ilyenek, de lóf@szt.
Ugyan ez igaz a kénre is. Ésszerű használt mellett nem lesz bajod.
A kisujjeltartós sznob műszomeliéket meg díszborászokat meg szívből elküldöm melegebb éghajlatra.
Majd ha csinált legalább egy jó tételt, amihez a termést is saját izzadságával termelte, akkor beszéljen.
Bár akkor már nem fogja bírni eltartani a kisujját
Válasz JOSEY #1742. hozzászólására
ez-az
Válasz Mihály #1741. hozzászólásáraKöszönöm az infót. az elején ponkodtam , nem tudtam, hogy erről van szó. ez igy nézve eléggé barátságtalan történek, mert kérdés, hogy kinek a polcán hallgatja a szót esetleg nem megfelelő minőségű termék.
Válasz JOSEY #1740. hozzászólására Lehet ezért nem kapok választ vagy megvárják hátha feldobom a talpam .... de van itt baj nem kicsi ...bár tisztában vagyok vele hogy mindenki a maga lovát dicséri de ez már szerintem sok lesz a borászoknak:A szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei tavaly, a karácsonyt megelőző időszakban végeztek célzott ellenőrzést, amelynek során a szlovákiai boltok polcairól értékesített külföldi borokra fókuszáltak. A külföldön előállított és palackozott borokból mintát vettek, ezeket laboratóriumi környezetben vizsgálták. Összesen 17 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek során 73 mintát vettek az üzletláncokban forgalomba került borokból. A 73 mintavételből 31 bukott meg a vizsgálatok során - áll az infostart.hu oldalán.
„Huszonöt esetben találtak súlyos hibát, a maradéknál pedig adminisztratív jellegű és egyéb, előírásba ütköző dolgokat észleltek. Főleg az olasz, illetve a magyar borok emelkednek ki. Színhibákat, illathibákat és egyéb ízhibákat vettek észre. Például dugóíz vagy egéríz jelentkezett ezeknél a boroknál, melyek nem voltak megfelelően lekezelve” – számolt be a vizsgálat eredményeiről Matusek István, borász.A szlovákiai Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet tavaly nemcsak télen, hanem áprilisban is végzett egy hasonló vizsgálatot. A két tavalyi elemzést összevetve elmondható, hogy nagyon kis mértékben ugyan, de a minőségellenőrzések eredménye javuló tendenciát mutat. Az ellenőrzésen a legjobb eredményt a moldovai, a francia, a chilei, valamint az egyesült államokbeli borok érték el.
Válasz Mihály #1734. hozzászólásáraez viszont kimeriti a veszélyeztetés fogalmát, ami büncselekmény
Válasz Matyi50 #1733. hozzászólásáraeznagyon nagy baj
Válasz ND #1736. hozzászólására de akkor miért nem főzik le konyaknak vagy mérik ki kannásként miért csak szélvédő mosó lesz belőle a két jobbikos képviselő is ezt nem érti meg sokan mások sem de majd a fő ügyész megadja a választ ..ha igaz a feljelentést megtették a két képviselő....remélem nem titkosítják 80 évre mert amit nem akarnak megmondani azt szeretik titkosítani
Válasz JOSEY #1730. hozzászólásáraNem a kacsalábon forgó borászatokról beszélek, hanem a mezei szőlőtermelőkről. Gazdasági csoda, ha idén önerőből megtudom venni a növényvédőszert, annyira van mindenre pénz...
Az idei telepítési szabályzatot is tudjuk kiknek írták.
Nekik tényleg fontos a centiméteres pontosság.
Válasz Mihály #1734. hozzászólásáraEgészségre nem hinném hogy károsabb mint bármelyik bor.
az aszúval nem valsz hogy nagy baj van, max a puttonyszám nem fstimmel, az analitikai paraméterei eltérnek a tv. szerintitől
Vmi ilyesmin buktak meg Amerikában.
Ha jól tudom ezutáni átfogó vizsgálaton derült ki, hogy a nyilvántartások nem stimmeltek több esetben, meg sokszor palackozáskor a fajtaváltás kimerült a címke cseréjében a gép leállítása és betáplálás váltása nélkül.
Egyébként is hülyeség ez az egész fajtabor mizéria (Furmint, Hárslevelű), csak papíron létezik, mivel az ültetvények vegyesek, régen eleve ~60%Hárs 40%Furmintban ültették, mert így ad jó bort (Egyik adja a savat, másik a cukrot és az aromát).
A jelenlegi fajtaborok is csak papíron léteznek, az alapján, amire a Hegyközség kiállítja a származásit.
Az ültetvény maga továbbra is ugyan az a régi vegyes, a papírja meg vagy ez, vagy az...
Az újabb telepítések már lehet hogy fajtánként vannak, legalábbis némelyik...