Hirdetés
Fórum
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Grubber új
- Eke minden mennyiségben új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- AKG támogatás új
- Búza termény felvásárlási árak új
883 hozzászólás
Válasz #682. hozzászólásra
linkeljél rola valami mert szerintem senki nem ismeri vagy összetételt irjál miböl van ha van rajta papir azon rajta van ára mennyi? szerintem lövése sincs senkinek milyen az mivel nem ismert premixröl beszélsz
Mi a véleményetek erről a premixrol ,,Nádudvari malac 5% komplett premix,,
jó vagy nem anyira?kérem valaki mondjon már róla valamit
Válasz #680. hozzászólásra
ilyet nem irunk ki ide ...... mivel illegális és ne mis egészséges huslisztet csak sport vagy hobbi célra tenyésztett állatokkal lehet etetni és ráadásul már drágább lassan mint a szoja
Huslisztel kinek mi a tapasztalata? Marhának hány %ba mehet?
Mi a véleményetek erről a premixrol ,,Nádudvari malac 5% komplett premix,,
jó vagy nem anyira?
Válasz #675. hozzászólásra
Jó fajta, jó tápon, születéstől 5 hónapra tud 100 kg lenni, úgy hogy kilónként 3 kg alatti tápot evett.
Ehhez képest ha valami gyengébb ahhoz igazodik a többi adat is. A határ a csillagos ég.
A táp ára is több dolog függvénye.
Amit leggyengébben csinálsz az határozza meg az eredményességedet. (Minimum törvény.)
Válasz #670. hozzászólásra
"Mennyi takarmányt eszik meg vágási súlyig érő sertés?
Mit adjak neki, hogy gazdaságos legyen a nevelése?
Táp vagy koncentrátum nélkül is fel lehet nevelni gazdaságosan 10 hónap alatt?"
Édesapám szerint 5 kg tengeriből lesz 1 kg hús.
A TSZ-ben kihelyezett sertések 3,8 kg takarmány ból lett 1 kg hús.
Ha az értékeét számolod az kb egyezik. Az íze és a súlygyarapodás mértéke lesz más.
Azért bonyolult számolni, mert állandóan változnak az árak.
Az iskolában azt tanítják, hogy a sertés mindenevő. Az biztos, hogy a változtaásokat, csak óvatosan kell, mert .........
Aki gyűjti neki a friss zöldet, és nem számolja a saját munkáját, az csökkenti az önköltséget.
Az, hogy ki kell hívni az állatorvost, az elviszi a következő csapat hasznát is.
Ha jót akarsz enni, akkor megveszed a szomszéd által nevelt sertést, az is olyan finom, ha azzal etette, amivel te etetnéd.
Az én receptem.
Kukorica: 5 egység
Árpa: 3
Búza 2
Borsó 1
Szárazon kapja és szinte mindig előtte van.
Ezt időnként kiegészítem csöves tengerivel.
Azt nagyon szereti ropogtatni. Már azt is tudom, hogy a szalonna a tengeritől lesz puha, és a sertés fajtája is meghatározza.
Az öregek ezeket tudják, mi meg majd megtanuljuk, ha lesz kitől.
Van a nagyüzemi technológia, amit be kell tartani, mert az már ki van találva.
A sajátját, meg mindenki úgy alakítja, ahogy akarja.
Hiába van előtte az apróra darált száraz kaja, amikor belököm neki a csöves tengerit, úgy eszi, mint aki aznap nem kapott enni.
Ha figyeled az állatokat, akkor rá jössz magadtól arra, amit az elődeink megtanultak a szüleiktől. Én sem igazán tanultam meg, de megértettem, hogy a "gazda szeme hizlalja a jószágot".
A nyulas topikban hívták fel a figyelmem, hogy figyeljem a székletét az "állatoknak". Ez a sertés esetén is ajánlott.
Takarmány változás esetén az is változik.
A kecskémet egyszer megetettem sok dió levéllel. Az egyiket megettem a másik meggyógyult.
Sok szerencsét az állattartáshoz!
Sok okosságot találsz, ha vissza olvasol, és beszélgetsz a piacon az állattartókkal.
Hidegen préselt napraforgó granulátum,pellet eladó.
Abádszalók-Szolnok.
Tel:06204717499
Válasz #674. hozzászólásra
Sziasztok kérdeznék én is, leválasztás után eszik még meg 300-350 kg tápot, hogy 100 kg legyen ? és 10 hónap? tápon nincs meg hamarabb ? mert ez nem nagy biznisz a táp menyi lehet 100-120 forint? a választási malac 10-15 ezer aztán eszik még valami oltás neki, és lábol 450-500 Ft körül hirdetik kilóját, mi itt a biznisz ?
Válasz #670. hozzászólásra
Takarmánytól függ,ha megkap mindent, 300-350 kg kell,hogy 100kg legyen. Fajtától függ, de szerintem, táp vagy koncentrátum nélkül eggyik sincs kész 10 hónap alatt, és nem is biztos hogy gazdaságosabb ha csak sima takarmányt kap.
Válasz #671. hozzászólásra
lehet vele etetni de csak mértékkel és mellé persze kell dara vagy valami ezen nem nö fel az tuti
Válasz #671. hozzászólásra
Régen mikor még működött a Szolnoki Cukorgyár, és itteni TSZ-ben nagyban termesztették a cukorrépát, és elszállításkor mindig lepotyogott a pótkocsiról a cukorrépa, és mamám meg fater kosárral mentek összeszedni malacnak, de az hogy mennyit lehet adni az viszont nem tudom. Viszont szokott veteményezni a takarmányrépát is, és azzal is szokott etetni. Sőt mamám kb 1 nagy répát szokott adni neki feldarabolva egy malacnak.
Azt szeretném kérdezni , hogy a sertésnek mennyi takarmányrépát lehet adni , fel is lehet ilyen táplálékon nevelni gazdaságosan, vagy mindenképp kell táp?
Sziasztok!
Még elég kezdő vagyok a sertés hizlalással kapcsolatban. Tudnátok segíteni benne?
Mennyi takarmányt eszik meg vágási súlyig érő sertés?
Mit adjak neki, hogy gazdaságos legyen a nevelése?
Táp vagy koncentrátum nélkül is fel lehet nevelni gazdaságosan 10 hónap alatt?
Köszi mindenkinek!
Válasz #667. hozzászólásra
ebbe a nagy melegbe most sok betegség indult el plusz kajával erösebb kajával vitaminokkal tudunk segiteni nekik ..... amik kint vannak szabadba most a legjobb nekik, amik meg bent vannak istálloba szenvednek sok helyröl hallom most ezeket a betegségeket remélem jön még majd a hideg ....
Válasz #666. hozzászólásra
Ha a hasmenés visszatérne és levertnek, bágyadtnak látod őket akkor ne vackolj semmi házi praktikával hanem hívj valami épeszű állatorvost!
Szerencse, hogy abbamaradt a hasmenés így talán nem PMWS, de még így is megvan rá az esély a korábbi hasmenés és a koruk miatt.
Én a helyedben biztos állatorvost hívnék már most!
Válasz #666. hozzászólásra
vitamint patikába de lehet receptet fognak kérni azt meg állatorvos ad .....
A hasmenést azt már megállt. A helyük tiszta, be van alájuk vastagon szalmázva. Nem vizes a helyük, és nem is huzatos. Minden nap frisset teszek alájuk. Csak a köhögés idegesít. Ezeket a vitaminokat hol kapom meg? Állatpatika? Nagyon köszönöm a segítségedet!
Válasz #664. hozzászólásra
sotapen meg enroxil hasmenésre is tökéletes ......
Válasz #662. hozzászólásra
ááá algopirin az csak fájadalom csillapito meg gyulladás csökkentö inkább ADE3 viamin meg olyan ami légzöszervi elváltozásokra jo pl sotapen, de köhögést abba hagyják arra nem muszáj inkább vitamin igy olcsobb is lesz de a helyüket tedd kicsit komfortosabbá száraz legyen szalma nekik stb .....
Válasz #660. hozzászólásra
Hasmenés még mindig van? Hogy látod levertnek tűnnek? Mennyire esznek?
Válasz #661. hozzászólásra
Pici! Milyen vitamint adjunk? Vagy mivel oltani? Esetleg Algopyrin ampulla?
Válasz #660. hozzászólásra
jol bevásároltál velük
meleg helyen vannak , párás vizes helyen?
én megint csak oltanám attol függ mennyire köhögnek..... én most borjut vetem igy köhögött fosott de beoltottam fosás ellen , köhögés ellen meg vitamin bombát kapott és már semmi baja de ilyenekkel vigyázni kell mert akár el is pusztulhatnak .....
szép napot olyan kérdésem volna hogy kőhőgnek a malacaim mitt tegyek velűk;? előre is kőszőnőm a választ
Válasz #658. hozzászólásra
Kőszi Pici a segitséget ! boldog karácsonyi űnepeket kivánok!!!!!!
Válasz #657. hozzászólásra
ecetet a vizükbe .... kávézacc kajába .... fehérjét vedd vissza pár napig csak sima natur darát kapjanak..... ha van ismerösöd közelbe cinkoxid vagy ami nekem bevált vitapol ha jol emlékszem a nevére fekete por de miota használom semmit sem veszek észre csak rakom nekik választás utáni 1-2 hétig ....
szép estét segitségeteket kérném vetem 5 választási malacot már 3 hete és azota hasmenésel kilodok aszt szeretném kérdezni mitt adjak nekik hogy elmuljon a hasmenésűk előre kőszőnőm a választ és boldog karácsonyt mindenkinek
Válasz #652. hozzászólásra
Sziasztok. A szotyolát én úgy toltam a 40kg-tól amit birt a daráló.
Ha jól emlékszem volt az 40% is a többi kukorica, árpa, búza.
A rostát k 20-30 percenként tisztítani kellett, mert beragadt az olajos magtól.
Egyébként bélgyulladást okoz a disznónak. Nálam nem volt panasz, igaz az is hogy csak hígtakarmányt etettem. Szárazon nem.
26 db ment el igy. A darához raktam premixet. Malacnak megvettem a startert, presatartert. Kocáknál nem rizikóztam. Inkább mást adtam nekik.
Szója árán hivatalosan is meglehetett venni anno a minőségi tápot.
Rizikó nélkül. Abban benne volt minden. Nem kellett permix, konc, szója stb.
Én szotyola és takarmányborsó párti vagyok. Na meg a lucerna... :)
Jövőre tervezem újra inditani a kis gazdaságot. 5-6 kocával.
Válasz #650. hozzászólásra
Magyarországon minden tojás szinezett,legalábbis ami kereskedel,o forkalomban van, szerintem senki nem hiszi hogy azért narancsszinü a szikja mert a tanyán legel a sok millió baromfi, ezt kéri a piac, ezt kell adni, ha megvennék a szintelent akkor azt adnánk legalább nem kellene költeni a szinezékre:)
Válasz #653. hozzászólásra
én 10 % felett tolom nekik 30kg felett de alatta is kapták de semmi bajuk csak ne legyen magában tehát kell mellé valami...
Válasz #652. hozzászólásra
Több állományom van, 40 kg felettiek is vannak meg alattiak is.
Kiméregettem 7% ot rakok már egy hete eddig ok. Olvasgattam neten van ahol 30kg-tol 5-8% ot írnak van ahol 10-15% ot de súlyt hozzá nem.
Válasz #651. hozzászólásra
Én 40-45kg korukban csökkentettem a szóját, és kevés naprával pótoltam, ha jól tudom max 10% -ot mondtak a naprára, nagyon kicsiknek lehet h nemigen ajánlják / gyomorfekélyt okozhat / , utána kellene nézned akár a neten is .
Válasz #647. hozzászólásra
Milyen mennyiségben lehet rakni napraforgót a takarmányba?
Vettem pelletet és azt darálom most hozzá ( buza zab rozs + premix + zeolit)
Szóját eddig nem tudtam venni jó áron úgyhogy az még nincs benne.
Válasz #648. hozzászólásra
Szinezgessetek csak. Sok szerencsétlen meg nem tudja miért pusztul a ráktól.
Válasz #645. hozzászólásra
http://lib.szie.hu/sites/default/files/mgszemle/1887/1887_10006.pdf
Csirke bőrének szinezésére mit ajánlatok?
Gluténen kivül van e valami mesterséges szinezék?
Én zabot etettem kukorica helyett, ami 4-5%-al nagyobb fehérje tartalmú a kuk-tól, + a szóját folyamatosan váltottam fel napraforgó granulátummal ami kb 23%-os , és alig 1,5-2 ezerrel több a szemesnél, magam daráltam és kevertem a premixet is bele .
Érdekes lehe,t még be indítom a fejőházam a a sertés hizlaláshoz megfogja érni tejet termekni.
Válasz #644. hozzászólásra
köszönöm a véleményt
7000ft ból milyen összetételű tápot tudsz keverni, ami tartalmaz elegendő fehérje?mikor 4500-4800 adom el a terményt háztól
A kevert darával moslékos formában gondoltam a tejet,
a savónak nem tudom az árát ,de ez telje tej csak több "anyag " van benne .
itt az a kérdés 4-5l tejjel mennyi súlygyarapodást tud +-
Válasz #643. hozzászólásra
Annyiért már tápot tudsz keverni magadnak, a tejben meg veszel drágán vizet is, a savót használják mert olcsó melléktermék .
Válasz #642. hozzászólásra
Köszi, azért is érdeklődöm mert 70ft házhoz hoznának nekem teljes tejet 400-500 l , és ebből az árból ki lehet e jönni ill megéri e kiváltani valamit
( szója stb)
Válasz #641. hozzászólásra
Nálam kukorica, buza, főtt krumpli, savó. Ezzel a moslékkal etetve hasonlóan híznak mint mikor darakeverék,+ szóját kaptak.
Valakinek tapasztalata sertés hizlalása teljes tejjel,fölözött tejel,ill. savóval.mennyit tud dobni az eredményes hizlaláson , és mennyi terményt tud kiváltani?
köszönettel
Válasz #628. hozzászólásra
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_13_Takarmanyozastan/index.html
tojótápot nem tud valaki?
köszi
Válasz #632. hozzászólásra
Gentamoxot neki szerezz valahonnan,ha a doki akadčkoskodik. 1cm/10kg de ha nem kezelted, nyomjĺl neki rŕadŕs. Rčgen a tardomycel volt malacgyogyszer,meg gyulladŕra Multi bio D, viszont a Gentamox tüdös betegsčgre jo. Ne sajnĺld bel kezdetben reggel este, majd ha gyogyul 1nap 1szer,s pĺr nap mulva meg 3 naponta!
Helló!
Jászapátis Sano értékesítőnek megtudná valaki adni a telefon számát?
Vagy a címét?
Válasz #628. hozzászólásra
Nem méreg van benne és nem a héjában, tripszininhibitor a neve és az emésztést gátolja, a sertés hasnyálmirigye egy idő után kicsit tud alkalmazkodni azzal hogy sokkal több emésztő enzimet termel de az meg sok energiájába kerül, igy lehet kevesebbet hiznak mint anélkül, mi mikor adtuk egyszerüen 10 percig főztem és ugy már ok
de ne késlekedj, főleg ha látod rajta, hogy elfekszik, a friss szalma nem érdekli, nem olyan virgonc mint volt. Az ilyen állatorvos nem az!
GOOGLE-ba írd be: mycoplasma - ez a betegség, oxytetracyclin hatóanyagú injekcioval kezeld!