Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.52 FtUSD392.46 FtCHF431.59 FtGBP487.09 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Nem akarom szétoffolni a topikot. Nekem csak a műtrágyaszóró eladó, amit át lehet tenni SPC-re is. Amúgy ilyen sorközművelő sokszor van eladó Sényőn jó árba.
Én szántás után nem tárcsáznám eléggé szárad majd az a szegény föld a szántástól valami borona vagy kombi sokkal jobb lenne. Ha meg réti föld akkor én hagynám, mert nemsok jó jön ki belőle. Aztán majd preposztba mehet a glifó.
Az olitrefet meg Magyarországon bevonták, én nem használnám főleg étkezési napra alá, mert valamiért csak bevonták. Ha véletlen kiderül igenámcsak megbüntetnek és még a naprádat is megsemmisítik. Itt sokszor látom, hogy írod, én nem tenném...
Szerintem lehet rá kérni azt is. Látszik a felfogatása a rugós kapák keretének.
De én úgy kérném ahogy a vidin van. Atom jó, hogy az oldalsó kapák mennyire közel vannak és így nem csapódik akkorát.
Ezzel csak egy baj van, hogy relatíve messze van. Viszont itt a környéken meg nem találtam egyetlen értelmes darabot sem. Tegnap néztem meg egy felújított orosz masinát ott az anyagminőség hibátlan volt, de a 4 tartályba jóindulattal se ment volna több 100 kilónál...
Értem! Akkor a lényeg az, hogy megéri minőségi gépet venni ebből is. A magyar gyártású Lekokról mi a véleményed? Számomra nevetséges az a hajtásmegoldás amit alkalmaznak...
Ez nemigen fog szétrottyanni. Nincs hajolva sem. MTZ is eldolgozgat vele.
Ez jó. Arra kell figyelni, nehogy a meghajtó kerék tartsa a kultit. Itt összehajtogattak egyet, mármint a középső kereket. Az vadi új volt, azon kisebb a kerék, máshogy van a meghajtás.
Erről mi a véleményed? Monosem A Busát én is néztem, 600 körül van a 4 soros alapgépük, meg legalább ennyi rá egy 400-as műtrágyaszóró, én kicsit drágállom.
Tudtam én, hogy be kell írnom ide Akkor tudnál segíteni ajánlani esetleg, hogy milyet vegyek? Mint említettem 4 soros kellene, lehetőleg nagy 2-300 kilós műtrágyaszóróval.
Azért mondtam vagyis írtam, hogy 5 kocsis, nem beszélek a világba
Ha réti föld akkor fog hajolni az oldalsó kocsinak az a csatlakozása már most el van hajolva. A műtrágyaszóró ami ér valamit, de a többi cókmók szét fog hullani a réti földön főleg ha befigyel egy szárazság. Ha megnézed ez is otthon gyártott...
Annyiért amennyiért ő adja igen érdemes otthon csinálni. De nem akarlak meggyőzni.
4 soros vetőgép után csak az 5 kocsisnak van értelme. Meg a rugós is jobban porhanyít, ha nem nehéz művelésű a talaj.
Igen 4 soroshoz kellene. Igazából itt a töltögetőkapa -rugóskapa közötti hasznosságbeli különbséget nem értem teljesen. Visszatérve a Pintér féle gép otthoni megvalósítására, nem vagyok benne biztos, hogy annyi pénzért amennyiért ő adja érdemes-e egyáltalán nekiállni otthon :)
Attól függ hány soros vetőgéped van!
Ha 4-es akkor a rugós, mert az 5 kocsis, ha 6 soros akkor meg a merev szárú, mert az 7 kocsis.
De olyat amit most a Pintér úr árul (4 soros vetőgéphez valót), olyat simán csinálsz otthon is.
Elámulok milyen szépen dolgoznak azok a sortisztító tárcsák. Még SPC-vel is lehetne vetni annak a lazító gépnek a nyomába. Gyönyörű tiszta, szármaradványtól mentes a sor.
Válasz #9945. hozzászólásra
Úgy, hogy talaj, termőhely függő az, hogy valójában jó-e, vagy rossz, ha felszínre kerül az ami mélyen van. De többször inkább rossz.
Én is észrevettem még nálunk is a földünk alatt egy ilyen nagy gázvezeték húzódik és igaz nálunk nem látszik csíknak de ha belérek akármilyen munkagéppel akkor is észre lehet venni meg pl jobban is gyomosodik termésbe nemigen láttam itt sok különbséget eddig
Érdekes ez a vadföld téma. Felénk a 90-es évek elején fektettek különböző vezetékeket, melyek nyomai mai napig látszódnak sárga csíkok formájában. Viszonylag mélyen fektették ezeket a csöveket, tehát biztos került a felszínre "vadföld", ennek ellenére ott mindig bujább a növényzet, még sok év elmúltával is. Akkor ez hogy is van?
Én mindigis azt mondtam, hogy a lazító legyen lazító nem rigol eke...
Ezért olyan kell ami emel repeszt lazít de maximum a kés nyománál lesz fekete a föld utána.
Viszont ehhez szükséges még magágykészítő eljárás hogy a késközöknél is legyen művelt talaj.
Nekem legjobban azt vállt be amikor előtárcsázott talajon húzom mert akkor a lazító hengere a tárcsa hanntjait is aprózza zárja.
Viszont nemtud akkorát fogni a gép, ezért amikor olyan van akkor utána megyek rá rövidtárcsával. A lazított talajon a tárcsa kegyetlen jól belemegy és doszt elég magágynak való ez, lefelé a kések rendezkedtek gyökér útját szabályozták hehe
Az C-keses gaspardo-rendszeru lazitok nem csak kevernek, hanem tenyleg hoznak fel alulrol is talajt! Ha ez neked nem jo, akk vegyetek Simba-rendszeru lazitot! Embereim szerint az csak olyan, mintha seprunyelet huzogatnank a foldben, mert a felszinen nem latszik semmi. :) De igazabol atmozgatja, megemeli a talajt, igy megtori a tomor reteget es noveli a porusterfogatot.
Nem. Kap sormellé 2q pétisót vetéskor illetve állományban sorközé húzatva még 100kg hatóanyagot.
Komplexet kapott nyárvégén talajba dolgozva, van amelyik nem.
Van ahol bükköny a lazító növény ami ugye pillangós tehát bízom benne augusztus óta fagyokig dolgozott és összehozott valamit a kukoricának.
Egyrészt tanulom a dolgokat (de itt sokszor jó lenne ha lenne bevizsgált talaj adatom h tudjam melyik osztály jellemző rá...) másrészt meg faterékat meg kell győznöm akkor hogy igenis kell egy lazító nyárra
Látom olvasgatsz!
Attól, hogy lazítol, még nem forgatsz! Csak gondold végig. A homok igen is meghálálja a lazítást, no meg az okszerű tápanyaggazdálkodást!
A homoktalajok többségénél a mélyművelés nem növeli a termést és nincs is igazi
hagyománya, ill. a hagyományos gazdálkodás gyakorlatában ismeretlen volt.
A mélyművelés gyakran nem
gazdaságos, felesleges vagy káros. A tápanyagszegény vagy túl meszes altalaj
felhozatala a termékenység csökkenését eredményezi. A felhígult talajban a
gyökerek ugyan mélyebbre hatolnak, de nagy energiaveszteség árán sem képesek a
növényt kielégítően táplálni. A mélyművelés akkor válik előnyössé, ha a talaj
fizikai tulajdonságainak javításával együtt a tápanyagviszonyokat is rendezzük.
ezeket a sorokat találtam ITT előtte meg végig a talajlazítást preferálja...
Most nemtudom akkor hogy kellene-e vagy sem?
Homok talajról van szó és még sose volt lazítva és agyalok hogy mit is kellene csinálnom??
Az olajretek is drótféreg űző,sőtt megfagynak.Egy nagygazda állítása,az olajretekbe húzódnak télire a drótférgek,és ott megfagynak.Ha nincs retek,vagy valami más,ösztönösen lefelé húzódnak a fagy elöl.
Es direkbe mernel veni bele? Az olajreteknek is ilyen hossz es vastag a gyokere? Nem vok benne biztos h az olajretek drotfereg_uzo, a mustar az mar igen, de annak sem az osszes fajtaja, uh utana kell nezni!
Egy mikrogranulátumos direktvetőkkel felszerelt kukivető kell hozzá és kész. Elveted vele nyárvégén úgy hogy a mikró szórja a retekmagot, majd ez mellé vetsz 5centivel kukoricát napraforgót akármit tavasszal. Ugye én sűrűn raktam a retket teljes lefedéssel nekem nincsen sorja.
Én különben annyit fogok tenni ezekkel a területekkel, hogy egy vékonysor rövidtárcsát kap megfelelő időben, hogy legyen magágynak való monosem tudjon szépen vetni bezárni magárkot, illetve a répatestek maradékát mulcsozza el szépen földel.
Kíváncsi leszek fog e valamit befolyásolni a növény számára!?!
Ja meg még annyit hogy az olajretek talajlakó kártevőket taszítja magától tehát van egyfajta "talajfertőtlenítő" hatása is amellett amit már régebben is észrevettem hogy könyebb utána szántani tehát igenjól lazítja a fődet
12373 hozzászólás
Válasz #9972. hozzászólásra
![smile offtopic](/oldforum/images/smiles/offtopic.gif)
Nem akarom szétoffolni a topikot. Nekem csak a műtrágyaszóró eladó, amit át lehet tenni SPC-re is. Amúgy ilyen sorközművelő sokszor van eladó Sényőn jó árba.
Válasz #9973. hozzászólásra
Én szántás után nem tárcsáznám eléggé szárad majd az a szegény föld a szántástól valami borona vagy kombi sokkal jobb lenne. Ha meg réti föld akkor én hagynám, mert nemsok jó jön ki belőle. Aztán majd preposztba mehet a glifó.
Az olitrefet meg Magyarországon bevonták, én nem használnám főleg étkezési napra alá, mert valamiért csak bevonták. Ha véletlen kiderül igenámcsak megbüntetnek és még a naprádat is megsemmisítik. Itt sokszor látom, hogy írod, én nem tenném...
Moderálási elveink miatt törölve.
(53598)
2013-02-18 15:17:52
Válasz #9971. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Köszönöm! Esetleg ha majd van időd, a sajt gépedről csinálnál pár képet részletesebben, mert érdekelne a dolog?!
Válasz #9970. hozzászólásra
![1.](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20130216180342_WP_000074.jpg)
Ilyen. Ez rámegy az SPC-re és a Román és Orosz GPU-ra is.
Válasz #9968. hozzászólásra
Egy pár képet tudnál feltölteni?
Válasz #9965. hozzászólásra
Szerintem lehet rá kérni azt is. Látszik a felfogatása a rugós kapák keretének.
De én úgy kérném ahogy a vidin van. Atom jó, hogy az oldalsó kapák mennyire közel vannak és így nem csapódik akkorát.
Válasz #9963. hozzászólásra
Hova valósi vagy? Én szabolcsi, nekem van orosz GPU sorközművelőm van hozzá műtrágyaszóró, azt eladnám. Abba megy azért 3q.
Válasz #9963. hozzászólásra
Hova valósi vagy? Én szabolcsi, nekem van orosz GPU sorközművelőm van hozzá műtrágyaszóró, azt eladnám. Abba megy azért 3q.
Válasz #9964. hozzászólásra
És ez?
Válasz #9958. hozzászólásra
Ez kapható rugóskapával?
Erről vélemény?
Csak ne kellene átutazni hozzá az országot...
Ezzel csak egy baj van, hogy relatíve messze van. Viszont itt a környéken meg nem találtam egyetlen értelmes darabot sem. Tegnap néztem meg egy felújított orosz masinát ott az anyagminőség hibátlan volt, de a 4 tartályba jóindulattal se ment volna több 100 kilónál...![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz #9961. hozzászólásra
Inkább az anyagminőségekkel van ott baj. A kocsik csak úgy riszálnak a sorokban. 5,6-os csavarral van összerakva az egész.
Az Omikron sem rossz, de árban ez a Mono jobb meg komolyabb anyagokból van.
Értem! Akkor a lényeg az, hogy megéri minőségi gépet venni ebből is. A magyar gyártású Lekokról mi a véleményed? Számomra nevetséges az a hajtásmegoldás amit alkalmaznak...![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz #9959. hozzászólásra
Arra kell figyelni, nehogy a meghajtó kerék tartsa a kultit. Itt összehajtogattak egyet, mármint a középső kereket. Az vadi új volt, azon kisebb a kerék, máshogy van a meghajtás.
Ez nemigen fog szétrottyanni. Nincs hajolva sem. MTZ is eldolgozgat vele.
Ez jó.
Válasz #9958. hozzászólásra
Erről mi a véleményed? Monosem A Busát én is néztem, 600 körül van a 4 soros alapgépük, meg legalább ennyi rá egy 400-as műtrágyaszóró, én kicsit drágállom.
Válasz #9957. hozzászólásra
Nem akarok reklámozni senkit sem, de a Busának ez az Orthmann kulti koppintása nagyon tetszik. Masszív.
Itt egy vidi róla.
A Helti sem rossz, vagy használt Monosem és egyéb márkásabb sorközművelők.
Leták meg ilyen cuccok olcsóbbak ha magadnak csinálod.
Tudtam én, hogy be kell írnom ide
Akkor tudnál segíteni ajánlani esetleg, hogy milyet vegyek? Mint említettem 4 soros kellene, lehetőleg nagy 2-300 kilós műtrágyaszóróval. ![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz #9955. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Azért mondtam vagyis írtam, hogy 5 kocsis, nem beszélek a világba
Ha réti föld akkor fog hajolni az oldalsó kocsinak az a csatlakozása már most el van hajolva. A műtrágyaszóró ami ér valamit, de a többi cókmók szét fog hullani a réti földön főleg ha befigyel egy szárazság. Ha megnézed ez is otthon gyártott...
Ha jól számolom ez is 5 kocsis, akkor szerinted nem ér 350-et? Igazából kötött réti talajhoz kellene!![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz #9953. hozzászólásra
Annyiért amennyiért ő adja igen érdemes otthon csinálni. De nem akarlak meggyőzni.
4 soros vetőgép után csak az 5 kocsisnak van értelme. Meg a rugós is jobban porhanyít, ha nem nehéz művelésű a talaj.
Igen 4 soroshoz kellene. Igazából itt a töltögetőkapa -rugóskapa közötti hasznosságbeli különbséget nem értem teljesen.
Visszatérve a Pintér féle gép otthoni megvalósítására, nem vagyok benne biztos, hogy annyi pénzért amennyiért ő adja érdemes-e egyáltalán nekiállni otthon :) ![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz #9951. hozzászólásra
Attól függ hány soros vetőgéped van!
Ha 4-es akkor a rugós, mert az 5 kocsis, ha 6 soros akkor meg a merev szárú, mert az 7 kocsis.
De olyat amit most a Pintér úr árul (4 soros vetőgéphez valót), olyat simán csinálsz otthon is.
Üdv! A segítségeteket kérném a két sorközművelővel kapcsolatban, sajnos a rugóskapással nincs gyakorlati tapasztalatom. Ti melyiket vennétek és miért?![1. versenyzó](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20130215100703_SIMA.jpg)
Válasz #9949. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Elámulok milyen szépen dolgoznak azok a sortisztító tárcsák. Még SPC-vel is lehetne vetni annak a lazító gépnek a nyomába. Gyönyörű tiszta, szármaradványtól mentes a sor.
Na már kijöttem a gyakorlatból ?![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
http://www.youtube.com/watch?v=LljDcm2JcJI
Úgy, hogy talaj, termőhely függő az, hogy valójában jó-e, vagy rossz, ha felszínre kerül az ami mélyen van. De többször inkább rossz.
termésbe nemigen láttam itt sok különbséget eddig ![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Én is észrevettem még nálunk is a földünk alatt egy ilyen nagy gázvezeték húzódik és igaz nálunk nem látszik csíknak de ha belérek akármilyen munkagéppel akkor is észre lehet venni meg pl jobban is gyomosodik
Érdekes ez a vadföld téma. Felénk a 90-es évek elején fektettek különböző vezetékeket, melyek nyomai mai napig látszódnak sárga csíkok formájában. Viszonylag mélyen fektették ezeket a csöveket, tehát biztos került a felszínre "vadföld", ennek ellenére ott mindig bujább a növényzet, még sok év elmúltával is. Akkor ez hogy is van?
Én mindigis azt mondtam, hogy a lazító legyen lazító nem rigol eke...
Ezért olyan kell ami emel repeszt lazít de maximum a kés nyománál lesz fekete a föld utána.
Viszont ehhez szükséges még magágykészítő eljárás hogy a késközöknél is legyen művelt talaj.
Nekem legjobban azt vállt be amikor előtárcsázott talajon húzom mert akkor a lazító hengere a tárcsa hanntjait is aprózza zárja.
Viszont nemtud akkorát fogni a gép, ezért amikor olyan van akkor utána megyek rá rövidtárcsával. A lazított talajon a tárcsa kegyetlen jól belemegy és doszt elég magágynak való ez, lefelé a kések rendezkedtek gyökér útját szabályozták hehe
Válasz #9942. hozzászólásra
Hát igen.Nállunk azt mondják,vadföldet nemszabad felforgatni.
Válasz #9939. hozzászólásra
Méghozzá elég sok földet felhoznak akár 50-cm-ről is...nem lesz ebből "szívás"?Erről nagyon sokat kellene beszélni majd...
Válasz #9939. hozzászólásra
Mélységre ki mit gondolna?? ha még sose volt lazítva akár két lépésben is de milyen mélyre lenne érdemes/szükséges lemenni??
Válasz #9929. hozzászólásra
Belecsalja,utánna fentmaradnak a fagyos részen,és ez a vesztük.
V?lasz #9930 hozz?sz?l?sra
Az C-keses gaspardo-rendszeru lazitok nem csak kevernek, hanem tenyleg hoznak fel alulrol is talajt! Ha ez neked nem jo, akk vegyetek Simba-rendszeru lazitot! Embereim szerint az csak olyan, mintha seprunyelet huzogatnank a foldben, mert a felszinen nem latszik semmi. :) De igazabol atmozgatja, megemeli a talajt, igy megtori a tomor reteget es noveli a porusterfogatot.
Válasz #9937. hozzászólásra
Nem. Kap sormellé 2q pétisót vetéskor illetve állományban sorközé húzatva még 100kg hatóanyagot.
Komplexet kapott nyárvégén talajba dolgozva, van amelyik nem.
Van ahol bükköny a lazító növény ami ugye pillangós tehát bízom benne augusztus óta fagyokig dolgozott és összehozott valamit a kukoricának.
Válasz #9917. hozzászólásra
Ha kukoricát lesz benne tavasszal akkor starter műtrágyázol ? Értem ezt azon területen hol még most is ott a (szármaradvány) ?
Válasz #9934. hozzászólásra
![smile flowers](/oldforum/images/smiles/flowers.gif)
Rendben, köszönöm! Nem sürgős azért annyira csak nem tudtam hogy mi van de igy már minden okés
Válasz #9934. hozzászólásra
![smile flowers](/oldforum/images/smiles/flowers.gif)
Rendben, köszönöm! Nem sürgős azért annyira csak nem tudtam hogy mi van de igy már minden okés
Válasz #9933. hozzászólásra
Mivel nemjössz holnap így nem viszem, postára adom.
Vannak tavalyról jó anyagok jövőhéten elpostázom, csak a héten kukoricát pakoltunk nemvolt időm
Válasz #9931. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Igen igen nekiálltam áttanulmányozni
Egyrészt tanulom a dolgokat (de itt sokszor jó lenne ha lenne bevizsgált talaj adatom h tudjam melyik osztály jellemző rá...) másrészt meg faterékat meg kell győznöm akkor hogy igenis kell egy lazító nyárra
Válasz #9930. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Látom olvasgatsz!
Attól, hogy lazítol, még nem forgatsz! Csak gondold végig. A homok igen is meghálálja a lazítást, no meg az okszerű tápanyaggazdálkodást!
A homoktalajok többségénél a mélyművelés nem növeli a termést és nincs is igazi
előtte meg végig a talajlazítást preferálja...
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
hagyománya, ill. a hagyományos gazdálkodás gyakorlatában ismeretlen volt.
A mélyművelés gyakran nem
gazdaságos, felesleges vagy káros. A tápanyagszegény vagy túl meszes altalaj
felhozatala a termékenység csökkenését eredményezi. A felhígult talajban a
gyökerek ugyan mélyebbre hatolnak, de nagy energiaveszteség árán sem képesek a
növényt kielégítően táplálni. A mélyművelés akkor válik előnyössé, ha a talaj
fizikai tulajdonságainak javításával együtt a tápanyagviszonyokat is rendezzük.
ezeket a sorokat találtam ITT
Most nemtudom akkor hogy kellene-e vagy sem?
Homok talajról van szó és még sose volt lazítva és agyalok hogy mit is kellene csinálnom??
Válasz #9928. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Na most akkor űzi is meg csalogatja is őket ha bele mennek ?
Hogy van ez ?
Válasz #9927. hozzászólásra
Az olajretek is drótféreg űző,sőtt megfagynak.Egy nagygazda állítása,az olajretekbe húzódnak télire a drótférgek,és ott megfagynak.Ha nincs retek,vagy valami más,ösztönösen lefelé húzódnak a fagy elöl.
V?lasz #9926 hozz?sz?l?sra
Es direkbe mernel veni bele? Az olajreteknek is ilyen hossz es vastag a gyokere? Nem vok benne biztos h az olajretek drotfereg_uzo, a mustar az mar igen, de annak sem az osszes fajtaja, uh utana kell nezni!
Válasz #9923. hozzászólásra
Egy mikrogranulátumos direktvetőkkel felszerelt kukivető kell hozzá és kész. Elveted vele nyárvégén úgy hogy a mikró szórja a retekmagot, majd ez mellé vetsz 5centivel kukoricát napraforgót akármit tavasszal. Ugye én sűrűn raktam a retket teljes lefedéssel nekem nincsen sorja.
Én különben annyit fogok tenni ezekkel a területekkel, hogy egy vékonysor rövidtárcsát kap megfelelő időben, hogy legyen magágynak való monosem tudjon szépen vetni bezárni magárkot, illetve a répatestek maradékát mulcsozza el szépen földel.
Kíváncsi leszek fog e valamit befolyásolni a növény számára!?!
Ja meg még annyit hogy az olajretek talajlakó kártevőket taszítja magától tehát van egyfajta "talajfertőtlenítő" hatása is amellett amit már régebben is észrevettem hogy könyebb utána szántani tehát igenjól lazítja a fődet