Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407 FtUSD390.32 FtCHF429.55 FtGBP486.38 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Nekem az a tapasztalat, hogy ősszel mindenképp szántani kell tavaszi alá. Az ősszel grúberozott tavaszi alá nagyon megülepszik, közel nem olyan rajta a kukorica, mint a szántotton. Viszont a tavasszal grúberozott nem volt rosszabb az őszi szántáshoz képest.
Őszi vetésű alá meg sokkal jobb a grúber, búza most így ment mindenhova.
Ha módod van rá mindenképpen a kultivátoros alapművelést alkalmazd, hagyd el a szántást. Legjobb lenne egy kultivátoros tarlóhántás, aztán egy árvakelés utáni újabb kultivátorozást, aztán a magágykészítést meg kombinátorral végezd el!
Amugy gondolkodtam,hogy búza után kukorica lesz.
Érdemes ősszel megszántani a búzatarlót,vagy inkább szeptember végén egy totális gyomirtás,oktoberbe meg kb 20-30cm között kultivátorozni?
Tavasszal meg tárcsával magágyat csinálni?
nehezebb húzni a fralazt. Nincs ez rossz anyagból, ha érdekel ugorj el és nézd meg! Volt olyan talaj h a QT-t megakasztotta viszont a fralaznak még a nyírói sem szakadtak el.
de ha veszünk egy olyasmi cuccot pl mint Biga Imiéknek van, Eurotill. Ha egy olyanról leveszed a hengert végéről, máris nem tapad be és egyenértékű a NZ-vel nemde!?!?!?
Vagy a Kongskilde is ugyanez a felállás, lehet ezt henger nélkül is húzni...
igen világos nálatok teljesen más a helyzet igy a szemlélet is!
ezért mondtam előrébb hogy a az adottságok miatt nagy különbségek lehetnek a gépek munkája-használhtósága között!!!
az NZ pont erre hivatott hiszen ahol gyártják ott sem optimálisak a viszonyok!
amugy itt is előfordulna hogy 5böl 2-er elkélne a munkája gyenge tél esetén ami egyre sűrűben elöfordul felénk.....
Természeten ez az adott éven belül is tábla függő . Mert itt is van némi válogatási lehetőség hogy melyik alkalmasabb már a művelésre , de nem sok.
A területek nagy része rendkívül homogén(víz tekintetében még inkább) és sok a szik folt.
Amúgy a tavalyi évet leszámítva például ilyen mindig.
Mondjuk egy 8:2 rossz jó arány áll fent.
A rossz azt jelenti hogy csapadékos és átlagos évben nem ritka az egyes táblarészek üresen hagyása , nem művelése a sokáig ott álló víz miatt.(akár aratásig is ott marad)
Az egy dolog hogy akinek keveset kell csinálni , nem kapkod , de ahol 8-900 hektár tavaszi vetés van , ott hamarabb kell kicsit kezdeni mint kellene...
Ráadásul mit lehet csinálni ha a gyom jön mint az állat , de a föld fele még nedves foltokban a másik fele meg már majdnem túl száraz. ???
A megoldás az NZA...(hengere cucc kizárt)
Ez is csinál olyan munkát egy sorral , hogy el se hiszed...
Sztem egy átlagos tél után még a leghantosabb talajok is egyenednek, simulnak tavaszra. Nem kell csak akkor rámenni, mikor már nem gyúrja a gép a földet!
Miért szakad szét?Nem 20 centire kell járatni.A hengersor alja,vízszintbe legyen a kapák aljával.A mélység,amit a gép súlyával csinál.Itt nállunk tuti lenne,bármilyen talajra.
az a baj ezekkel a beszélgetésekkel hogy ha valakinél jó vagy rossz valami eszköz az nem biztos hogy a másiknál nem az ellentettje!!szerintem kár vitázni bármelyik gépen mert akár a lexarabb gép is jó lehet valakinek és esküszik rá ha maga marad is!!
én a nehéz magágyelőkészitöket tartóm valamire ,de csak akkor használnám amikor szükség lenne rá!!!
Egymenetben csak kompaktorok jöhetnek szóba...kivéve a könnyű ill homok talajokat...ott elég egy most divatos Kovács féle nehéz borona is...a glyfos technologiát meg kevesebb min 5százalékunk csinálja pl feco sem
12373 hozzászólás
Válasz #9572. hozzászólásra
Nekem az a tapasztalat, hogy ősszel mindenképp szántani kell tavaszi alá. Az ősszel grúberozott tavaszi alá nagyon megülepszik, közel nem olyan rajta a kukorica, mint a szántotton. Viszont a tavasszal grúberozott nem volt rosszabb az őszi szántáshoz képest.
Őszi vetésű alá meg sokkal jobb a grúber, búza most így ment mindenhova.
Válasz #9572. hozzászólásra
Ha módod van rá mindenképpen a kultivátoros alapművelést alkalmazd, hagyd el a szántást. Legjobb lenne egy kultivátoros tarlóhántás, aztán egy árvakelés utáni újabb kultivátorozást, aztán a magágykészítést meg kombinátorral végezd el!
Válasz #9569. hozzászólásra
http://krasnagromash.vn.ua/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=61&Itemid=84
Nem rossz gép ez sem!
Amugy gondolkodtam,hogy búza után kukorica lesz.
Érdemes ősszel megszántani a búzatarlót,vagy inkább szeptember végén egy totális gyomirtás,oktoberbe meg kb 20-30cm között kultivátorozni?
Tavasszal meg tárcsával magágyat csinálni?
Ez már inkább!
jó kis gép, de én inkább arra a földre ácsingóznék...
Ez se rossz.
Válasz #9567. hozzászólásra
Na ez se egy talajközpontú művelés volt
a vérprofik pedig így hámozzák
Válasz #9565. hozzászólásra
nehezebb húzni a fralazt. Nincs ez rossz anyagból, ha érdekel ugorj el és nézd meg! Volt olyan talaj h a QT-t megakasztotta viszont a fralaznak még a nyírói sem szakadtak el.
Válasz #9562. hozzászólásra
Mennyivel lehet könnyebb húzni a Fralazt mint az Olaszt % ?
A Flatliner komolyabb anyagból van mint a Magyar ?
Válasz #9563. hozzászólásra
Ez a valóságban jelentéktelen ügy.
Igazából az iskolában mondanak sok felesleges dolgot is...
Válasz #9556. hozzászólásra
Sáros talajon a rugóskapa tömörít.Kapák,ahogy rugóznak a földbe,apróra tömi a talajt.Ezt iskolába így tanították.Ellenben a fogas fogait fixen húzod.
Válasz #9559. hozzászólásra
Megkéne roppantani a földeket Fralazzal sok vízfolt eltűnne
de ha veszünk egy olyasmi cuccot pl mint Biga Imiéknek van, Eurotill. Ha egy olyanról leveszed a hengert végéről, máris nem tapad be és egyenértékű a NZ-vel nemde!?!?!?
Vagy a Kongskilde is ugyanez a felállás, lehet ezt henger nélkül is húzni...
Válasz #9558. hozzászólásra
igen világos nálatok teljesen más a helyzet igy a szemlélet is!
ezért mondtam előrébb hogy a az adottságok miatt nagy különbségek lehetnek a gépek munkája-használhtósága között!!!
az NZ pont erre hivatott hiszen ahol gyártják ott sem optimálisak a viszonyok!
amugy itt is előfordulna hogy 5böl 2-er elkélne a munkája gyenge tél esetén ami egyre sűrűben elöfordul felénk.....
Válasz #9557. hozzászólásra
Az van itt egy havernak is és jó dolog (kovácsker 9 méter)
Haladós , erős , könnyű húzni csak az a baj hogy nem nagyon írtja a gyomot.
Az NZA meg minden tekintetben több mint kielégítő...(hozok majd tavasszal képet a munkájáról rossz körülményeknél)
Válasz #9555. hozzászólásra
Természeten ez az adott éven belül is tábla függő . Mert itt is van némi válogatási lehetőség hogy melyik alkalmasabb már a művelésre , de nem sok.
A területek nagy része rendkívül homogén(víz tekintetében még inkább) és sok a szik folt.
Amúgy a tavalyi évet leszámítva például ilyen mindig.
Mondjuk egy 8:2 rossz jó arány áll fent.
A rossz azt jelenti hogy csapadékos és átlagos évben nem ritka az egyes táblarészek üresen hagyása , nem művelése a sokáig ott álló víz miatt.(akár aratásig is ott marad)
Válasz #9556. hozzászólásra
Nállunk tavasszal elég egy fogasolás is.Régen úgy csináltuk,5 tábla fogas összeakasztva és kész.
Válasz #9554. hozzászólásra
Nem szóltam le ...(de azért a szántásból egy menettel kifejezést megkérdőjelezem )
Ilyen fekete földön ezt az esetek 70-80 %-ban nem lehetne használni.
Hengeres cuccot talán a Kongskild-et tudnám elképzelni , mert az nem tűnik annyira beragadósnak....
Válasz #9553. hozzászólásra
minden tavasz ilyen nálatok a helyzet??
vagy van amikor optimálisan lehet a talajokat megnyitni?
Válasz #9553. hozzászólásra
Akkor a gépet ne szóld le.A végén kiderült,hogy nem a gép a hibás,hanem a sok terület.
Válasz #9518. hozzászólásra
De itt menni kell .
Az egy dolog hogy akinek keveset kell csinálni , nem kapkod , de ahol 8-900 hektár tavaszi vetés van , ott hamarabb kell kicsit kezdeni mint kellene...
Ráadásul mit lehet csinálni ha a gyom jön mint az állat , de a föld fele még nedves foltokban a másik fele meg már majdnem túl száraz. ???
A megoldás az NZA...(hengere cucc kizárt)
Ez is csinál olyan munkát egy sorral , hogy el se hiszed...
Válasz #9551. hozzászólásra
babot
Válasz #9550. hozzászólásra
meg
mer fárasztó böszöri fajta vagy
másik krokkó hántott vlmit idén hm?
Válasz #9549. hozzászólásra
na mivan megpihentél papa
Válasz #9548. hozzászólásra
menjé hajmát gyomolni ne unatkozz itten télen
Válasz #9547. hozzászólásra
jól van nagyapa
mindenki magából indul ki
jó tudni
hogy az vagy.....
Válasz #9546. hozzászólásra
magázz szipen
hát igen
aki hama elhamarkodottan befejezi a TK mivelést annak marad a homokozó télire érted
Válasz #9545. hozzászólásra
nappalis vagyok öcsém!!
Válasz #9544. hozzászólásra
Menjé szántani hozzája mondom
Ja nemkapsz traktort
ahaaaaaaaaaaaaa
Válasz #9543. hozzászólásra
itt vagy még?
Válasz #9542. hozzászólásra
Eridj maszekhó éjjelezni
Válasz #9541. hozzászólásra
23 baxd meg!!nekem mi marad
Válasz #9540. hozzászólásra
most jó a talaj e
13 liter úttal egybe
Válasz #9539. hozzászólásra
Válasz #9538. hozzászólásra
Fnak szántottá le mindent olyan korán látod
menni kéne már termelni újra..
Válasz #9536. hozzászólásra
Válasz #9534. hozzászólásra
Viszitek a méh telepre?A sárgáról több infót,képet,vagy vidit munka közbe.Márka,tipus?
Válasz #9534. hozzászólásra
a sárga gép elég agresszívnak néz ki
milyen típus
Íg várjuk a tavaszt...ha véletlenül "gond lenne"
Válasz #9532. hozzászólásra
köszi
Válasz #9530. hozzászólásra
35
Sztem egy átlagos tél után még a leghantosabb talajok is egyenednek, simulnak tavaszra. Nem kell csak akkor rámenni, mikor már nem gyúrja a gép a földet!
Válasz #9529. hozzászólásra
rabe ekédnek mennyi a fogás szélessége?
Válasz #9522. hozzászólásra
Miért szakad szét?Nem 20 centire kell járatni.A hengersor alja,vízszintbe legyen a kapák aljával.A mélység,amit a gép súlyával csinál.Itt nállunk tuti lenne,bármilyen talajra.
az a baj ezekkel a beszélgetésekkel hogy ha valakinél jó vagy rossz valami eszköz az nem biztos hogy a másiknál nem az ellentettje!!szerintem kár vitázni bármelyik gépen mert akár a lexarabb gép is jó lehet valakinek és esküszik rá ha maga marad is!!
én a nehéz magágyelőkészitöket tartóm valamire ,de csak akkor használnám amikor szükség lenne rá!!!
Válasz #9525. hozzászólásra
Egymenetben csak kompaktorok jöhetnek szóba...kivéve a könnyű ill homok talajokat...ott elég egy most divatos Kovács féle nehéz borona is...a glyfos technologiát meg kevesebb min 5százalékunk csinálja pl feco sem
Tavasszal csupán 1 menet magágykészítés a lényeg!!!
Hagy zöldüljön fel, aztán gyomtól függően adni neki glifót tapadóval nitróval hormonnal akármivel kelés előtt oszt szevasz