Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR411.35 FtUSD399.52 FtCHF437.83 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
De addig nem él ki sok nedvességet és tŕpanyagot? A Hardit mŕr letéliesitettük nem tervezzük elővenni. tavasszal meg a rögösbe megint csak nem lehet vetni. plŕne leszorni. Nem tudom mit kellene.
Fújd le totál gyomirtóval és megmarad sok 100 liter üzemanyagod meg a nedveséget is meg tudod igy örizni!! Ami ezekben az idöjárási viszonyokban igencsak fontos!! Söt a bátrabbak és jobban felszereltebb emberek gond nélkül gazosba is szoktak vetni és csak utána le fújni igen jó és gyomentes területet ad ez a módszer!!
Olyan padhelyzet alakult ki, hogy nem tudjuk mi tévők legyünk?
Nagyjábol ilyesmi zöldek a lazitozások amiket a nyáron a szárazba csináltunk, azota megázott és kikelt az árvakelés mindenhol. Nem tudjuk eldönteni adjunk-e neki egy sor nagytárcsát, (mivel más nincsen) vagy várjunk tavaszig csak félő hogy akkorra nagyon megerősödnek és nem tudni egy sorral tudunk-e magágyat csinálni belőle.
Tavasszal ha sikerülne akkor egy rövidtárcsával mennénk rá ha nem találunk árban megfelelőt akkor marad a nagytárcsa. Homok meg kötött réti talaj egyaránt van, olyan 100-120 ha-rol van szo nagyjábol.
a talajszondával az a baj h nedvesen simán átmegy a talpon, szint észre sem veszed. Szárazban viszont bekeményedik a talp és olyankor okoz vízáramlási akadályt.
2 érték állításával variónál akár 4-7 liter eltérés is kijön traktoros és traktoros között.Ugyanazzal a gépkapcsolattal és ugyanabban a mélységben.Meg az is kérdés hogy mivel szántott, és hogy volt beállítva az eke.Mer ha minden feje más irányba áll, akkor ugye a gép csak zabál de nem megy.
Na erről van szó! Ez már valami! Mintha csak nálunk lenne. Akinek nincs ilyen földje, az nem is tudja igazán értékelni a jót. És hogy ehhez képest milyen liszté tud ez omlani tavaszra, az szinte vicc. Ez a természet egyik nagy csodája. Namm-nyamm!
mondom 2010be, megrántjuk legalább a dombját.....
ilyen volt az állaga e......
minden atom rezgett a traktoron.....
a müanyag atomok is
söt még a protonok meg a neutronok stb... vibrálása is érezhető volt
jó beállt a talaj a csőrtül a farokig
és szépen hazavonultunk...
a réti agyagot a fagy meg a nyári megrepedezés simán átműveli, én művelek földet úgy másnak hogy 2 tárcsa a művelés búza után kuk. elé, 1 tárcsa meg amikor kukorica után búza jön. És minimális műtrágyával hozza azt az átlagos termésszintet.
4 év óta csináltatja így, abszolut nem ért a tag a mezőgazdasághoz nem is tudja hogy mi az a tárcsatalp.
De szerintem nincs is ilyen azon a földön mert a szomszédjai mtz eszközparkkal termelgetnek, és kevesebb szokott nekik lenni mint a spórolós kuncsaftomnak.
Igaz hogy azok se viszik túlzásba a növénytáplálást.
Hagyj ki egy sávot, és tavasszal menj ki, és szondáztasd meg a földedet, majd az megmutatja. Én momentán hiszek benne, bár igazolni nem tudom, hogy eketalpat tört már volna fel, tárcsatalpat már igen, azt tapasztaltam.
van ilyen is hmm
hát még olyan se igen volt mint most, h. januárba mertünk csak kimenni a rétekre
nagy rakás szar volt a szántása igyis pedig mélyen van
árpi meg azé jó lett benne no
Valamelyik éven lehet tavaly volt az, hogy panaszkodtak a vízügyesek egész télen csőtörésük volt illetve elfagyás pedig megfelelő mélyen futnak a vezetékek.
Lefagyott az bitangúl kuuva mélyen adott az mindennek. De az eketalp az eketalp hiába fagy meg, ott lent felfagyni már annyira nem tud, illetve utána újra tömörödik szerintem.
Lazítani meg kell ezeket pár évente és hiba nincs.
Válasz #9036. hozzászólásra
szántottam tavaly olyan talpas földeket hogy kidobta magából a vf ekét, csak kb 15 centin ment benne, idén ősszel volt kb 80 milli eső, most nem veszi észre a gép hogy hol voltak ezek a talpak.
Laci! hát éppen ezaz...
kíváncsi vagyok mennyiért szánthatnak bérbe, ugyanis 5fejjel 270lóerőkkel ilyen jó fődeken sem lehetnek túl hatékonyak üzemanyag fogyasztásokat nézve.
Nekünk ugyan ilyenek a jó szántós fődjeink!
A kisebbik Ferga a 6497-es ami 217lovas és 95mázsa mindössze ezen monstrumok mellett, 7,4literes motorocska van benne, de 16 literből az ettől egyel régebbi rabewerk kleibert ekével ugyanilyen tisztességes mélyen 10-ekkel száguld és naponta 15hektárt szánt ki, ezek sem többet csak, ezek nem 240 literből az hótziher!
Ezek nem taposták a szántott részt igaz de nem is a pufi nagy rábakerék volt rajta, én arra szoktam gondolni amikor rábát írok felénk mindegyiken olyan kerék volt/van.
Szóval továbbra is fenntartom, és főleg ilyen jó talajokon egy majdnem csak fele ekkora géppel ugyanez kényelmesen és jelentősen kevesebb anyagból megoldható
Egy ilyen földet fölösleges lazítózni .20cm-es szántás és imádkozni hogy ne jöjjön annyi víz hogy megálljon rajtaés ha ez megvalósul akkor már garantált a jó termés.
1 soha nem lazitózott réti ragadósban amit mindig csak kínoztak tapostak , szétgyurták a barázda alját, mennyire tudhatja a fagy jó mélyen HELYETTÜNK meglazitani megmunkálni ...?
Szóval az eketalp és társainak a fagy általi megsemmisitése mint olyan, létező fogalom é a csillagrendszerünkben vajon?
Ez most tuti, dögös, meg tökös szántásnak számit?
Ráengednéd őket a földekre???
Kiráz a hideg már magába akkor is mikor látni hogy belegyúr a szántottba....
Válasz #9031. hozzászólásra
15 km vonulás, 8 hektár szántás 28 centin, 180 liter gázolaj, de ez kimondottan jó minőségű föld volt.
Ennyit az axion nagy fogyasztásáról.
Holnap megyünk olyanra amit a varijó 40-el szántott.
Meglátjuk ez mennyibe áll meg.
Válasz #9028. hozzászólásra
Ezek a variok leszerepeltek az én szememben, itteni viszonylatban középkötött földön 40 liter körül tudtak vele szántani kukorica földben.
200 lóerő körüli fendt volt.
Na! Említettem h 44,75 literből szántottunk a múltkorában. A mellettünk lévő táblát egy 300-320 ló körüli új Ferguson szántotta. Most tudtam meg h 43 liter körül jött ki neki. Csak reméltem h ilyen szám jön ki, nincs új a nap alatt.
12373 hozzászólás
Válasz #9072. hozzászólásra
Kérdés;milyen vetőgépe van ill a műtrágyát folyékonyan vagy vetőgéppel tudja e? Gyanítom ő tavasszal bedolgozni is szeretné a műtrágyát...
Válasz #9073. hozzászólásra
Sima 2 szikű egynyári elfagy.Gabona árvakelés ami megmarad,de az is írtható.
Válasz #9072. hozzászólásra
De addig nem él ki sok nedvességet és tŕpanyagot? A Hardit mŕr letéliesitettük nem tervezzük elővenni. tavasszal meg a rögösbe megint csak nem lehet vetni. plŕne leszorni. Nem tudom mit kellene.
Válasz #9070. hozzászólásra
Fújd le totál gyomirtóval és megmarad sok 100 liter üzemanyagod meg a nedveséget is meg tudod igy örizni!! Ami ezekben az idöjárási viszonyokban igencsak fontos!! Söt a bátrabbak és jobban felszereltebb emberek gond nélkül gazosba is szoktak vetni és csak utána le fújni igen jó és gyomentes területet ad ez a módszer!!
Válasz #9045. hozzászólásra
Ezeket csak lazítani kellene.Vissza az összes szármaradványt.
Válasz #8702. hozzászólásra
Olyan padhelyzet alakult ki, hogy nem tudjuk mi tévők legyünk?
Nagyjábol ilyesmi zöldek a lazitozások amiket a nyáron a szárazba csináltunk, azota megázott és kikelt az árvakelés mindenhol. Nem tudjuk eldönteni adjunk-e neki egy sor nagytárcsát, (mivel más nincsen) vagy várjunk tavaszig csak félő hogy akkorra nagyon megerősödnek és nem tudni egy sorral tudunk-e magágyat csinálni belőle.
Tavasszal ha sikerülne akkor egy rövidtárcsával mennénk rá ha nem találunk árban megfelelőt akkor marad a nagytárcsa. Homok meg kötött réti talaj egyaránt van, olyan 100-120 ha-rol van szo nagyjábol.
a talajszondával az a baj h nedvesen simán átmegy a talpon, szint észre sem veszed. Szárazban viszont bekeményedik a talp és olyankor okoz vízáramlási akadályt.
Válasz #9058. hozzászólásra
élvezetesebb lenne, mint egy csörgőkígyó!
Válasz #9033. hozzászólásra
2 érték állításával variónál akár 4-7 liter eltérés is kijön traktoros és traktoros között.Ugyanazzal a gépkapcsolattal és ugyanabban a mélységben.Meg az is kérdés hogy mivel szántott, és hogy volt beállítva az eke.Mer ha minden feje más irányba áll, akkor ugye a gép csak zabál de nem megy.
Válasz #9065. hozzászólásra
Másra gondoltam.
Válasz #9064. hozzászólásra
jólvanna csak a kormánylemez maradt le róla nem az egész fej...
az az Ih-ekék "szériatartozéka"
Válasz #9062. hozzászólásra
Válasz #9047. hozzászólásra
megvagy őrülve kihagyniiiiiiiii???
meg köll itt mindent birizgálni
Válasz #9060. hozzászólásra
az okos fej elmaradt a buta nyakról történet
Válasz #9060. hozzászólásra
Némi ilusztráció képen!!
Válasz #9059. hozzászólásra
Válasz #8994. hozzászólásra
Na erről van szó! Ez már valami! Mintha csak nálunk lenne. Akinek nincs ilyen földje, az nem is tudja igazán értékelni a jót. És hogy ehhez képest milyen liszté tud ez omlani tavaszra, az szinte vicc. Ez a természet egyik nagy csodája. Namm-nyamm!
Válasz #9057. hozzászólásra
no akkor a 2,5T jólenne vagy sem???
Válasz #9039. hozzászólásra
ez még új, tavaly sem jött be!
Válasz #9053. hozzászólásra
meglehet .......ni
ha ragad akkor halott vagy
kéne ez a talaj bizonyos % a parasztnak a összből
idén kihuzza
kukorica is jó benne
meg minden
Válasz #9051. hozzászólásra
Mégis megvolt utána a 120q kukorica 2011ben , idén meg 2 sor tárcsa után az 55q búza.
Válasz #9051. hozzászólásra
Miért???
felénk amikor kicsúszunk az időből ez rendszeres történet, szétfagy ez szépen tavaszig "majd ha fagy"
Válasz #9049. hozzászólásra
csinál itten mellettünk 1 köcsög artijó rendszerüvel már 3 éve
ez asszem jó is lesz ide
jól megtépeti
már most hamu
Válasz #9050. hozzászólásra
Elkapkodtátok 2011 januárjáig nem volt mit keressetek ott.Ez is akkor készült.
na ettől rosszabb már nincs!!!!!!!
mondom 2010be, megrántjuk legalább a dombját.....
ilyen volt az állaga e......
minden atom rezgett a traktoron.....
a müanyag atomok is
söt még a protonok meg a neutronok stb... vibrálása is érezhető volt
jó beállt a talaj a csőrtül a farokig
és szépen hazavonultunk...
a réti agyagot a fagy meg a nyári megrepedezés simán átműveli, én művelek földet úgy másnak hogy 2 tárcsa a művelés búza után kuk. elé, 1 tárcsa meg amikor kukorica után búza jön. És minimális műtrágyával hozza azt az átlagos termésszintet.
4 év óta csináltatja így, abszolut nem ért a tag a mezőgazdasághoz nem is tudja hogy mi az a tárcsatalp.
De szerintem nincs is ilyen azon a földön mert a szomszédjai mtz eszközparkkal termelgetnek, és kevesebb szokott nekik lenni mint a spórolós kuncsaftomnak.
Igaz hogy azok se viszik túlzásba a növénytáplálást.
Ez barna laza erdei talaj
Iga Szasza ?
Pont olyanok mint a dombjaidon
Ez tuti csak sikos sáros nem ragadós macskaszaros
Hagyj ki egy sávot, és tavasszal menj ki, és szondáztasd meg a földedet, majd az megmutatja. Én momentán hiszek benne, bár igazolni nem tudom, hogy eketalpat tört már volna fel, tárcsatalpat már igen, azt tapasztaltam.
Válasz #9041. hozzászólásra
van ilyen is hmm
hát még olyan se igen volt mint most, h. januárba mertünk csak kimenni a rétekre
nagy rakás szar volt a szántása igyis pedig mélyen van
árpi meg azé jó lett benne no
Ilyenkor
MO-n 80cm a fagyhatár.
Valamelyik éven lehet tavaly volt az, hogy panaszkodtak a vízügyesek egész télen csőtörésük volt illetve elfagyás pedig megfelelő mélyen futnak a vezetékek.
Lefagyott az bitangúl kuuva mélyen adott az mindennek. De az eketalp az eketalp hiába fagy meg, ott lent felfagyni már annyira nem tud, illetve utána újra tömörödik szerintem.
Lazítani meg kell ezeket pár évente és hiba nincs.
Kéne 1 500 lovas akkor hogy percrepontosan birjunk szántanyi ...
álomálom... hehehe
Válasz #9037. hozzászólásra
ezazz Feribácsii!!!
szántottam tavaly olyan talpas földeket hogy kidobta magából a vf ekét, csak kb 15 centin ment benne, idén ősszel volt kb 80 milli eső, most nem veszi észre a gép hogy hol voltak ezek a talpak.
Válasz #9032. hozzászólásra
Laci! hát éppen ezaz...
kíváncsi vagyok mennyiért szánthatnak bérbe, ugyanis 5fejjel 270lóerőkkel ilyen jó fődeken sem lehetnek túl hatékonyak üzemanyag fogyasztásokat nézve.
Nekünk ugyan ilyenek a jó szántós fődjeink!
A kisebbik Ferga a 6497-es ami 217lovas és 95mázsa mindössze ezen monstrumok mellett, 7,4literes motorocska van benne, de 16 literből az ettől egyel régebbi rabewerk kleibert ekével ugyanilyen tisztességes mélyen 10-ekkel száguld és naponta 15hektárt szánt ki, ezek sem többet csak, ezek nem 240 literből az hótziher!
Ezek nem taposták a szántott részt igaz de nem is a pufi nagy rábakerék volt rajta, én arra szoktam gondolni amikor rábát írok felénk mindegyiken olyan kerék volt/van.
Szóval továbbra is fenntartom, és főleg ilyen jó talajokon egy majdnem csak fele ekkora géppel ugyanez kényelmesen és jelentősen kevesebb anyagból megoldható
Válasz #9038. hozzászólásra
Meg még van egy titka akkor szántani amikor egyszer már megfagyott és kiengedett és kezesbárány lesz a réti föld(.fecó.után szabadon)
Egy ilyen földet fölösleges lazítózni .20cm-es szántás és imádkozni hogy ne jöjjön annyi víz hogy megálljon rajtaés ha ez megvalósul akkor már garantált a jó termés.
Létező,mert Szibéria is ebben a csillagrendszerben van,igaz-50C-fokkal! Az oda basz az eketalpnak!
1 soha nem lazitózott réti ragadósban amit mindig csak kínoztak tapostak , szétgyurták a barázda alját, mennyire tudhatja a fagy jó mélyen HELYETTÜNK meglazitani megmunkálni ...?
Szóval az eketalp és társainak a fagy általi megsemmisitése mint olyan, létező fogalom é a csillagrendszerünkben vajon?
Válasz #9026. hozzászólásra
értem!jók is azok bitangul!
Válasz #9032. hozzászólásra
Ez most tuti, dögös, meg tökös szántásnak számit?
Ráengednéd őket a földekre???
Kiráz a hideg már magába akkor is mikor látni hogy belegyúr a szántottba....
Válasz #9031. hozzászólásra
15 km vonulás, 8 hektár szántás 28 centin, 180 liter gázolaj, de ez kimondottan jó minőségű föld volt.
Ennyit az axion nagy fogyasztásáról.
Holnap megyünk olyanra amit a varijó 40-el szántott.
Meglátjuk ez mennyibe áll meg.
Válasz #8991. hozzászólásra
Szanberg! ajánlom figyelmedbe ezt a videót,valahogy így szoktak rábával szántani
http://www.youtube.com/watch?v=uNCNkSUTvME
Válasz #9030. hozzászólásra
Én sem szívlelem nagyon, de azokat biztos hogy csak ütöték! Ráültettek egy parasztot oszt nyomjad neki.
Ha nincsen belőve prímán a varió akkor sokkal haszontalanabb mint akármi más, ha viszont spéci ember ül rajta akkor termel a gazdának.
Ezt hozzáértő géptulajdonosok mondták akik tudják mitől megy a vario és elhiszem nekik amíg meg nem tapasztalom az ellenkezőjét
Ezek a variok leszerepeltek az én szememben, itteni viszonylatban középkötött földön 40 liter körül tudtak vele szántani kukorica földben.
200 lóerő körüli fendt volt.
A traktorok közötti árkülönbség a szűk 2 lityó/hektár spórolásából akár 50 ezer hektár alatt meg is jön.
Válasz #9027. hozzászólásra
biztos nemtudták beállítani jól a variót.
de akkor is kevesebb
Na! Említettem h 44,75 literből szántottunk a múltkorában. A mellettünk lévő táblát egy 300-320 ló körüli új Ferguson szántotta. Most tudtam meg h 43 liter körül jött ki neki. Csak reméltem h ilyen szám jön ki, nincs új a nap alatt.
Válasz #8999. hozzászólásra
Nem egészen,mert ezek erősített váltók...nem tszes,mert némeből hoztam,rövid tengely,légfék...most 18000 van benne,de ez mindig megy