Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR412.88 FtUSD391.08 FtCHF443.26 FtGBP495.54 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz barazdabetyar. #14870. hozzászólásáraMert volt eső. Amúgyis talaja válogatja. Nincs mindenütt tökéletes megoldás. Nálunk szétrepedezik és beton keményre beszárad ezért minél hamarabb meg kell csinálni a tarlóhántást, lehetőleg valamilyen nehéz, jól tömörítő hengeres szerszámmal. És még akkor se ér szart sem az egész, ha több mint másfél hónap alatt 3-2-2 mm eső esik.
Válasz rtamas1976 #14867. hozzászólásáraNe csinálj vele semmit..max novemberben mikor még ideális a talaj a lazítónak. Minél kevesebbet piszkálodd annál több vizet őrzöl meg. Ha a kapillárisokat akarod elzárni és nincs erre rugós célszerszámod. A kombinátor is megteheti 2-3 centin.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #14868. hozzászólásáraA Békésben lehet így van ahogy mondod. De errefelé ami augusztus elején így néz ki az nem lesz jó kukorica. Nálunk még augusztus végén javában zöld szokott lenni a kukorica ami időben volt vetve (április 1.-3. hetében) az is. A többi időben (április közepén) vetett kukoricánk sincs leszáradva úgy, mint a képen. Nem gondolonám, hogy csak az érésbeli különbség hozza ezt, főleg, hogy ez FAO számban illesztve lett a vetés időpontjához, mivel a szárítási költség sem utolsó szempont a kukorica termelésben.
Válasz MTZ1221.3 #14864. hozzászólásáraItt most mit kell nézni, vagy mi a képek tanulsága? Mert a leírás alapján csak simán jóval előrébb van a szomszéd jóval korábban vetett kukoricája.
Csak érdekesség.
Van 7.5ha táblám a kombájn lement és azóta nemtörtént semmi.
Hálisten nemnyúltam hozzá.
Valamelyik nap kipróbáltam benne a lazítót.
Hihetetlen gyúrható a föld.
De nemis csinàlom tovább a lazítózást.
"Gyorsan tárcsázuk a tarlót és hajszálcsövesség meg minden"
Válasz trikolor5 #14865. hozzászólásáraEz jól megázott? A szomszédé miért szárad lefelé? Vagy csak ez a 3ha ázott meg, négyszög alakba, a többi az nem. Lehet így volt, nem ültem mellette, bár esélye szerintem kicsi.
Válasz MTZ1221.3 #14864. hozzászólásáraEz olyan dolog, hogy ha tudom hogy elesem akkor leülök. A legjobb termés tavaszi szántás után van ha jól megázik, de ha nem az egész év nullás.
Ezt a területet egy barátomtól kaptam kölcsön "gyakorolni". Júniusban vetettem el, lesz ami lesz alapon. Derékig ért benne a libatop, vadkender. Homok terület, nem vakolóhomok, de nem egy 2%-os humuszos terület. Szomszédok időben csináltak mindent, szántottak, műtrágyáztak.
Szerencse is közbe szólt biztos, de mikor jött a 30 fok feletti hőmérséklet még térdig ért kb, nekik már akkor majd 2m-es volt. Ez a terület kapott egy 8cm mély tárcsázást (napraforgó tarló volt), meg gyomírtást, műtrágyát nem szántam rá, mert úgyse lesz belőle semmi. Van ilyen kísérletem még májusban vetettel is, az sem tűnik rossznak. Ha ideálisan van tárcsázva/lezárva akkor semmi baj nincs vele, csak kevés menet legyen, meg jó tárcsa. Ugyanez a helyzet a szántóföldi kultizással is, idén sok barkácsolás volt a tavalyi megcsúszás miatt. De napraforgónk az a legszebb, amelyik csak egy lúdtalpkapás 15cm-es melót kapott tavasszal vetés előtt.
Pár kép arról, hogy néz ki a júniusi kukorica. (tudom a négyszögletes felhők miatt.)
Ő elkezdte, amit Netparaszt hirdetett.
Az hogy most legelő vagy csak legel azon a területen, ahol béke időben csemege kukorica termelés volt, hát az számomra is elgondolkodtató.
Egy napon készült a két kép.
Felénk is van hasonló víz.
Válasz Gandhy #14846. hozzászólásáraSzántottban sajátjaimon ahová elfelejtettem műtrágyát szórni vetés előtt, meg ekézés előtt is, ott 1/3-al több siló lett, kétszer annyi szemmel.
Válasz Gandhy #14846. hozzászólásáraEz akkor lenne érdekes ha a te táblád lenne ketté választva és minden ugyanaz lenne csak az egyik fele takarónövényes lenne a másik meg nem.
Válasz termelo #14823. hozzászólásáraA 2000es években felénk az ikr a kukoricát és a napraforgót úgy vetette ,hogy közzé jártak. Nemvolt rtk sőtt még gps sorvezetőjük sem. Eleve odasem értek mindenhova szántani.
Nyomták a szuszpenziót, direktvetőgépük volt. Yeter sortisztítóval.
A gyomirtót a folyékony műtrágyával juttaták ki.
A sávművelés szerintem nemrossz. Az egyik barátom
+1t kukoricát hozott le mint a hagyományos szántásos technológiával.
Saját hülyeség. Azon gondolkodom tarlóhántó ekét veszek. Gyakorlatilag mindegy 15cm en szántok vagygrúberezek.
De a bioban nemtudjuk kihagyni a szántást a kukorica utánn.
A többi ígyis tárcsa és lazító.
15323 hozzászólás
Válasz Csavarkulcs #14871. hozzászólásáraIdőjárásfüggő!
Szeptemberközepére tervezem.
Tárcsa ,lazító,tárcsával.
Ha az időjárás kegyes lessz!
Válasz barazdabetyar. #14870. hozzászólásáraMert volt eső. Amúgyis talaja válogatja. Nincs mindenütt tökéletes megoldás. Nálunk szétrepedezik és beton keményre beszárad ezért minél hamarabb meg kell csinálni a tarlóhántást, lehetőleg valamilyen nehéz, jól tömörítő hengeres szerszámmal. És még akkor se ér szart sem az egész, ha több mint másfél hónap alatt 3-2-2 mm eső esik.
Válasz rtamas1976 #14867. hozzászólásáraNe csinálj vele semmit..max novemberben mikor még ideális a talaj a lazítónak. Minél kevesebbet piszkálodd annál több vizet őrzöl meg. Ha a kapillárisokat akarod elzárni és nincs erre rugós célszerszámod. A kombinátor is megteheti 2-3 centin.
Válasz rtamas1976 #14867. hozzászólásáraGyúrható,mert nem nyúltál hozzá.Majd tárcsázás után kiszárad.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #14868. hozzászólásáraA Békésben lehet így van ahogy mondod. De errefelé ami augusztus elején így néz ki az nem lesz jó kukorica. Nálunk még augusztus végén javában zöld szokott lenni a kukorica ami időben volt vetve (április 1.-3. hetében) az is. A többi időben (április közepén) vetett kukoricánk sincs leszáradva úgy, mint a képen. Nem gondolonám, hogy csak az érésbeli különbség hozza ezt, főleg, hogy ez FAO számban illesztve lett a vetés időpontjához, mivel a szárítási költség sem utolsó szempont a kukorica termelésben.
Válasz MTZ1221.3 #14864. hozzászólásáraItt most mit kell nézni, vagy mi a képek tanulsága? Mert a leírás alapján csak simán jóval előrébb van a szomszéd jóval korábban vetett kukoricája.
Csak érdekesség.
Van 7.5ha táblám a kombájn lement és azóta nemtörtént semmi.
Hálisten nemnyúltam hozzá.
Valamelyik nap kipróbáltam benne a lazítót.
Hihetetlen gyúrható a föld.
De nemis csinàlom tovább a lazítózást.
"Gyorsan tárcsázuk a tarlót és hajszálcsövesség meg minden"
Válasz trikolor5 #14865. hozzászólásáraEz jól megázott? A szomszédé miért szárad lefelé? Vagy csak ez a 3ha ázott meg, négyszög alakba, a többi az nem. Lehet így volt, nem ültem mellette, bár esélye szerintem kicsi.
Válasz MTZ1221.3 #14864. hozzászólásáraEz olyan dolog, hogy ha tudom hogy elesem akkor leülök. A legjobb termés tavaszi szántás után van ha jól megázik, de ha nem az egész év nullás.
Válasz trikolor5 #14855. hozzászólásáraHelló
Ezt a területet egy barátomtól kaptam kölcsön "gyakorolni". Júniusban vetettem el, lesz ami lesz alapon. Derékig ért benne a libatop, vadkender. Homok terület, nem vakolóhomok, de nem egy 2%-os humuszos terület. Szomszédok időben csináltak mindent, szántottak, műtrágyáztak.
Szerencse is közbe szólt biztos, de mikor jött a 30 fok feletti hőmérséklet még térdig ért kb, nekik már akkor majd 2m-es volt. Ez a terület kapott egy 8cm mély tárcsázást (napraforgó tarló volt), meg gyomírtást, műtrágyát nem szántam rá, mert úgyse lesz belőle semmi. Van ilyen kísérletem még májusban vetettel is, az sem tűnik rossznak. Ha ideálisan van tárcsázva/lezárva akkor semmi baj nincs vele, csak kevés menet legyen, meg jó tárcsa. Ugyanez a helyzet a szántóföldi kultizással is, idén sok barkácsolás volt a tavalyi megcsúszás miatt. De napraforgónk az a legszebb, amelyik csak egy lúdtalpkapás 15cm-es melót kapott tavasszal vetés előtt.
Pár kép arról, hogy néz ki a júniusi kukorica. (tudom a négyszögletes felhők miatt.)
Válasz Radocz #14858. hozzászólásáraEz nem igaz.Volt tavaszi grúber vs. no-till egymás mellett.Grúberezett jobb lett.
Válasz Igazi Földönfutó #14861. hozzászólásáraMivel kell a marháknak és javítja a talajt feltétlenül.
Az hogy kikelt, az meg a tudás és a szerencse együttes terméke.
Ő elkezdte, amit Netparaszt hirdetett.
Az hogy most legelő vagy csak legel azon a területen, ahol béke időben csemege kukorica termelés volt, hát az számomra is elgondolkodtató.
Egy napon készült a két kép.
Felénk is van hasonló víz.
Isten és a..... velünk is van.
Marha a kunhalom tövében.
Emberek a tetején.
Válasz Radocz #14860. hozzászólásáraEbben az aszályban biztos jó ötlet ez?
Válasz Radocz #14859. hozzászólásáraHárom különböző időpontban vetett takaró növényből, két csapat ki is kelt.
Ez nem is olyan rossz arány.
Szombaton 10 órakor Tiszaszentimre településen, TMG lesz.
Regisztrált-e valaki?
Válasz trikolor5 #14855. hozzászólásáraAzt is hallottam, már: bármilyen vas.
Addig szárad, ameddig lemegy.
Válasz Gandhy #14849. hozzászólásáraÉn mást láttam.
Szántott, nem szántott jók.
A két terület 40 méterre van egymástol.
Egy hete még nem volt különbség.
Beszélek a gazdálkodás módjáról betakarítás után.
Válasz trikolor5 #14855. hozzászólásáraÍgy igaz, bennem is felsírt egy Netparaszt, amikor belementem, de a glifozátról már lecsúsztam.
Válasz Gandhy #14850. hozzászólásáraAzért a tavaszi tárcsázásnál kevés vízpazarlóbb művelet van.
Válasz Gandhy #14846. hozzászólásáraSzántottban sajátjaimon ahová elfelejtettem műtrágyát szórni vetés előtt, meg ekézés előtt is, ott 1/3-al több siló lett, kétszer annyi szemmel.
Válasz Gandhy #14849. hozzászólásáraTalajfüggő, nálunk a szántott egy fokkal jobban bírta, mondjuk végeredményben itt megsült a minden IS.
Válasz envagyok2 #14851. hozzászólásáraenyém április 28, a szomszédé 1 héttel korábbi
Válasz Gandhy #14846. hozzászólásáravetésidők?
Válasz MTZ1221.3 #14848. hozzászólásáraEzt tárcsázni kellett.
Válasz SzikiSzokeveny #14847. hozzászólásáraÉrdekes ez így is a szántottak mindenhol száradnak fel körülöttem
Válasz Gandhy #14846. hozzászólásáraZsír! Gratula!
Ez volt az ami szárnyas kapás kultival lett vetésre előkészítve, vagy itt a tárcsa ment?
Válasz Gandhy #14846. hozzászólásáraEz akkor lenne érdekes ha a te táblád lenne ketté választva és minden ugyanaz lenne csak az egyik fele takarónövényes lenne a másik meg nem.
Összehasonlító elemzés
Tavasszal, vetés előtt 2-3 héttel így nézett ki a takarónövényes tábla. Bár kifagyott, de a tarlórépa újratöltött, meg egy kicsit el is balfaxkodtam
A kukorica jelen állapotában ugyanott, most:
A szomszéd kukoricája 10 méterrel arrébb, szántottban.
Válasz Sk Laci #14843. hozzászólásáraBocs nem jó helyre ment.
Válasz Csavarkulcs #14842. hozzászólásáraDe itt a keléssel volt a gond.
Vagy a vetőmag, vagy a talajlakók, vagy a vetőgép.
Válasz Igazi Földönfutó #14841. hozzászólásáraKözel 40 fokot a pollen nemszereti.
Válasz olasz_kapo #14835. hozzászólásáraMiért ilyen ritka a tengeri?Vagy csak egy ilyen rész?
Válasz olasz_kapo #14839. hozzászólásáraMilyen a művelés irány, hogy
elfolyik?
Válasz Sk Laci #14837. hozzászólásáraIgaz! De el is folyik,mecseki dombsãg kevés a sìk terûlet.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #14836. hozzászólásáraÉszak baranya.
Válasz olasz_kapo #14835. hozzászólásáraAránylag aszályos időben...???
Mindig azt írod, hogy esik nálatok.
Tudod mi az aszályos idő?
Válasz olasz_kapo #14835. hozzászólásáraHelyileg merre?
csak néhány kép szãntãs nélkūl,arãnylag aszályos időben.
Kinek ellensége a takaró növény?
Miért is?
D Endre szerint a gyom sem ellenség.
Nekem még nem sikerült az évelőkkel megbarátkozni.
Válasz Radocz #13686. hozzászólásáraEz egy korábbi kép a "tökömrol".
Az idei gyomtalanitas folyamatban van. Forgatás nélküli területen direkt vetve lett.
Annyi eső volt, hogy 2023-ben ásott talaj szelvény ilyen lett.
Válasz rtamas76 #14831. hozzászólásáraÉnis vmi ikyesmire gondolram, elvileg gilisztát fogyaszt nem? Abban meg most bővelkedünk ennyi eső után.
Válasz kajszi_71823 #14830. hozzászólásáraAhol a vakond ott sok a talajlakó.
Nem lazítózni ment oda!
Szójavetésemben megjelent a vakond. Miért? Terület 3 éve nincs szántva, öszefügghet ezzel?
Válasz Radocz #13481. hozzászólásáraTök elő készítés, majd vetés.
Idén is hasonló lesz.
Válasz rtamas76 #14827. hozzászólásáraKöztes növény volt.
Nem jött be.
Növény társításban van-e valakinek tapasztalat?
Kukorica bíborherében gondolkodom.
Vélemény?
Válasz termelo #14823. hozzászólásáraA 2000es években felénk az ikr a kukoricát és a napraforgót úgy vetette ,hogy közzé jártak. Nemvolt rtk sőtt még gps sorvezetőjük sem. Eleve odasem értek mindenhova szántani.
Nyomták a szuszpenziót, direktvetőgépük volt. Yeter sortisztítóval.
A gyomirtót a folyékony műtrágyával juttaták ki.
A sávművelés szerintem nemrossz. Az egyik barátom
+1t kukoricát hozott le mint a hagyományos szántásos technológiával.
Saját hülyeség. Azon gondolkodom tarlóhántó ekét veszek. Gyakorlatilag mindegy 15cm en szántok vagygrúberezek.
De a bioban nemtudjuk kihagyni a szántást a kukorica utánn.
A többi ígyis tárcsa és lazító.
Válasz trikolor5 #14818. hozzászólásáraA talaj színe nem mérvadó. Az alföldi területek 90%-a ilyen rétegzésű.
Ha közelebbről megnéznénk a felső réteget nagy különbséget lehetne látni a művelt és műveletlen területek közt.
Ez csak forgatásnélküli, de bio árpa