Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR403.55 FtUSD391.08 FtCHF429.92 FtGBP484.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Egy kolléga vette át helyettem, mert mi fél négykor elkezdtük a Fórumtali nem csak talajmegújítóknak c. összejövetelünket.
Akit épp láttál szikes talajon hat éve forgatásnélkül gazdálkodik.
Vele, ma 23 órakor eldöntöttük, hogy a következő Fórumtalinkat Kaposvárra szervezzük a Magro.hu rendezvény napjára.
A jelentkezéseket az agrofutura.hu oldalon fogjuk gyűjteni. "Szokásomhoz" híven fizetős lesz az a történet is.
Gondolom, ha jót írok a Natur Agro temékről, kapok tőlük egy ingyen belépőt a Kaposvári összejövetelre.
Mindenki hirdette hogy használjunk több műtrágyát, mert az a jó "nektek".
Nekem a szervestrágya sem rossz.
Látom Kaposvár messze van hozzád. Ezt a mait gondolom lesz aki kommentálja a résztvevők közül. Volt olyan Fórumozó, aki 3 órát utazik, amíg haza ér. Az biztos, hogy a vacsorával elégedettek voltak.
Válasz Berkó_ #10200. hozzászólásáraEz 2016 szeptemberi kép, ezután nem sokkal találtam rá erre a TMMG fórumra. A sors iróniája, hogy pont itt kezdett lekopni a festék az új Variopal 8 ekéről és kezdett el "szépen" dolgozni. Akkor lett lecserélve a 19 éves Condor. Előtte majd fél évig győzködtem apámat, hogy inkább Lemkent vegyünk, ne Heltit, mert milyen jó, hogy vario meg vázbehúzós, meg biztos 20évig jó lesz az. Nagy nehezen belement, erre rátaláltam erre a topikra. Mire az utolsó hektárokat szántottam, már azon gondolkodtam, hogy ezt aztán jól megcsináltam..
Nem volt őszinte a mosolya, mikor említettem neki, hogy inkább vegyünk egy grubbert..
2017 nyarán sikerült hozzájutni egy Terrano FX-hez és búza után már takaró növény ment, napraforgó után lazítva lett, kukorica után búzának 1/3 része grubberbe ment és az összes terület 1/3-a lett "csak" szántva.
Jövőre már szeretném, ha teljes mértékben szántás nélkül dolgoznánk, remélem az idei eredmények segítenek meggyőzni.
Majd mondom neki, hogy az ekét számíttassuk be egy jó vetőgépbe.
Válasz Wilde #10199. hozzászólásáraFigyel mindenki más véleményére is.
Azt kell végig gondolni, hogy hogy működnek ezek a növények, és miért gyújtenek tápanyagot magukba. Nem azért, hogy velünk jót tegyenek, hanem azért, hogy a saját növekedésüket, és biológiai programjukat minél tökéletesebben tudják biztosítani. Ezt pedig úgy érik el, hogy a szerényebb tápanyag-és vízigényű vehetatív életciklusukban felveszik azt a tápanyagot is amire nekik nincs szükségük, de ott van a közelükban azért, hoyg elraktározzák és később amikor szükségük lesz rá felhazsnálják. Minden növény számára a víz- és tápanyagcsúcs a virágzás-terméskötődés-maghozás időszaka. Ezért amikor ebbe a szakaszba ér akkor a növény elkeszdi felhazsnálni a tartalékolt tápanyagokat, emellett elkezd fásodni a szára hogy tudja tartani a nagyobb tömeget amit a virágok és a termés jelent.
Emiatt kell virágzás előtt bedolgozni: akkor a legmagasabb a raktározott tápanyagszint és akkor még könynebben bomlanak a szármaradványok.
Ha elég késő veted el a mustárt, retket és társait akkor nem fog virágozni és mardhat télire is nyugodtan.
Azt ne várd el, hogy majd doktori disszertációt fogunk írni ennek a levezetéséről, meg tápanyagvizsgálatot csinálgatunk előtte utána meg kontorllt meg faxságokat. Azt csinálgassa a sok egyetemi papírtologató és vitassák meg pogácsázások tömkelegén... Ha józan paraszti ésszel gondolkozol hogy szeretnéd megmérni? veszel egymástól 20 méterre két mintát az két különböző talajvizsgálati eredményt fog hozni alapból is. Ugyanannál a mintánál meg nem lehet valamit vizsglni egyazon növény két különböző elpusztítása hatását.
Ami alapján én ezt mondom az 17 év gyakorlat zöldtrágyákkal... ez alatt volt vagy 100 tábla, inkább több, számtalan nővény, minden létező vetésmód, vetésidők júniustól novemberig, terminálás mindenhogyan a leszántástól, zúzáson át vegyszerezés+direktvetésig, stb. kb. 30-40% valahogy el lett baxva, és kb. 20% ami egyértelműen nagyon jól sikerült, mindenből levontuk a tapasztalatokat. Nem kell pogácsázó papírtologatónak lenni hogy az ember kiértékelje a tapasztalatait...
Válasz Peti 8310 #10195. hozzászólásáraEkkor határoztál úgy, hogy többé nem kell ekét használni? Amúgy pont most ősszel jártam így, csak grúberrel dolgoztam be a zt-t, aznap be is vetettem búzával, viszont kísérletképpen volt beletárcsázva virágzás előtt. Na ott kb 8 nap múlva sorolt a búza, míg a virágzóba grúberezett több mint 2hét múlva eső után. Szóval tényleg nem érdemes hagyni virágozni.
hagyjuk az egészet a pi..ba.nem is érdekel senkinek a leugató jellegü hozzászólása.újitgassatok csak úgy ahogy ti jónak látjátok és véletlenül se figyeljetek más véleményére.
Válasz Dave #10196. hozzászólásáratényleg úgy tűnik mintha nem egy nyelvet beszélnénk.azt írtad mérlegelni kellene ,de mit? beleugrani a hülyeségbe,de milyen hhülyeségről van szó? mi az na bumm?
Válasz Dave #10190. hozzászólására1000+ le lett írva mi történik. akkor írd le légyszives hol van olyan infó konkrétan,mondjuk talajvizsgálati eredményekre alapozva,hogy pl virágzás elött minimális zöldtömeg bedolgozva mennyivel gyarapítja jobban a talaj szerkezetét,tápanyagkészletét,vízmennyiségét,szervesanyagkészletét,MINT a tavaszig megmaradó sok sok tonnás tömeget adó virágzás után lévő pl mustár olajretek. holnap teszek fel róla képet ok?
Válasz Wilde #10184. hozzászólásáraAz attelelő keveréket direkt később vetjük higy ne hozzon virágot. Ha hozott volna akkor ment volna rá a zuzo vagy a tárcsa
Válasz Wilde #10184. hozzászólására1000x le lett írva mi történik a növények virágzása előtt és után. Mérlegelni kéne, mit csináljuk, nem egyből beleugrani a hülyeségbe, mert a keverékből ami jobb esetben 5-6-7-több növényből áll 1 virágzik, na bumm.
Válasz Wilde #10187. hozzászólásáraSzerintem ezért írta, hogy nem. De te is azt írtad virágzás előtt kell. Amíg nem virágzik addig épít a talajnak. Akkor most mi az észrevétel?
Válasz .Feco. #10182. hozzászólásáraszép.csak azt nem értem,hogy mikor én azt írtam ,hogy tavaszig meghagyom a zt-t akkor azt mondtátok virágzás előtt kell bedolgozni mert utána elveszi a vizet tápanyagot a magképzés miatt.most pedig azt írod alakul a talaj és a tápanyagkészlet.akkor hogy is van ez?
Most találtam egy videóra a youtubon, amiben a moldáv Agro TV beszámol arról, hogy az állam támogatja a no-till és mini-till technológia vásárlását. (2015) ... csak úgy érdekesség képpen.
Sziasztok. Egy kis segítségeteket kérném, számítógépes műszaki tervezőprogramot használt-e már valaki, és ha igen tudnátok ajánlani valami egyszerűt és jót, letöltés stb. előre is köszi a segítségeteket.
Válasz Mf-es? #10167. hozzászólásáraHááát meg... mivel azt is már tudják hogy melyik a csemege kukorica és melyik a takarmány. Abból nem lehet gond ha keveredik mellé fehér és bíborhere (ahogy most képzelem) de azért annak látszodnia kell, hogy az szarvaskerep javarészt.
Válasz Netparaszt #10168. hozzászólásáraA szöveg valahogy így szól lefordítva: Második évben, gyümölcsösben a talajnak védőnövényt ültet, azaz szarvaskerepet, amit mulcsként használ.
Válasz Levente2000 #10163. hozzászólására Szarvaskerep már csak a tartós keverékbe szokott kerülni a folyamat végén. Biomasszát nem sokat hoz, javítani nem fogsz vele, de legalább nagy a költsége.
Tavasszal soha nem vetünk rozsos bükkönyt, az ősz és tél a talajjavítás időszaka, főidényben már a fákra kellene koncentrálni.
Aki a javaslatot tette, gondolom még nem látott takarónövényes ültetvényt...
Válasz Netparaszt #10162. hozzászólásáraKöszönöm az ötletet. Pont a rozsos bükkönyre nem gondoltam. A pályázatíróm a fiatalgazdán azt javasolta, hogy vessek köztes növényként szarvaskerepet, mert az talajjavító és jó köztese a friss telepítéseknek. Ez sajnos bekerült a pályáyati tervbe, ennek következtében számonkérhetik ellenőrzésnél hogy hol a szarvaskerep. Kénytelen vagyok szarvaskerepet vetni... esetleg keverékként vethetek hozzá rozsos bükkönyt tavasszal?
Válasz Levente2000 #10161. hozzászólására Csak röviden: fákat minél többet erdei kotorék+érett marhatrágya oldatával locsolni villás lazítás után, táblára minél több szenes anyagot kiszórni, penészes bála, avar, levél, szalma, nyár végén mész és pétisó kiszórása, sekély bedolgozása, sűrű rozsos bükköny vetése. Következő év lezúzás tavasszal, amikor elkezd száradni a talaj, faleveleket, stb. továbbra is szórni, minél többet. Nyár végén megint vetés, igényesebb keverékkel+tápanyaggal. Ezen gondolkozz, a technológiát most is el tudod kezdeni. Szén és biológia kell a területednek a kémián kívül, ehhez takarni kell.
Válasz Netparaszt #10157. hozzászólásáraHááát... semennyi ideje. Ugyanis 2017-ben kezdtem igazán bele. Rövid ideje fedeztem fel ezt a művelési módot amiről itt szó van de még nem csináltam. Mostmár lerendeltem a szárzúzót, egz év mulva remélhetőleg lesz direktvető gőpem is. Idén a mélylazítózás és meszezés után takarónövény lesz, utána békénhagyom a földet. Köszi az anyagot, már jó ideje olvasom. Jelenkezek majd konkrét kérdésekkel.
Válasz Levente2000 #10148. hozzászólására Beírtam hosszan a technológiát meg a magyarázatot a humuszprofilra, ez a szutyok fórum meg eldobta, még egyszer be nem írom. Hívj fel oszt elmesélem, mi a baj és mit tudsz tenni a javításra.
15357 hozzászólás
Válasz Radocz #10203. hozzászólásáraHa nincs szervestrágya, akkor a mütrágya sem rossz :D
Válasz kis Zombi #10205. hozzászólására
Beférek,a 2. helyre?![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
November 16.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180119073945_big_tr.jpg)
Válasz Radocz #10203. hozzászólásáraNagyon jò volt. Örûlök hogy ott lehettem!![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz határjáró #10189. hozzászólásáraKöszönöm szépen.
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Egy kolléga vette át helyettem, mert mi fél négykor elkezdtük a Fórumtali nem csak talajmegújítóknak c. összejövetelünket.
Akit épp láttál szikes talajon hat éve forgatásnélkül gazdálkodik.
Vele, ma 23 órakor eldöntöttük, hogy a következő Fórumtalinkat Kaposvárra szervezzük a Magro.hu rendezvény napjára.
A jelentkezéseket az agrofutura.hu oldalon fogjuk gyűjteni. "Szokásomhoz" híven fizetős lesz az a történet is.
Gondolom, ha jót írok a Natur Agro temékről, kapok tőlük egy ingyen belépőt a Kaposvári összejövetelre.
Mindenki hirdette hogy használjunk több műtrágyát, mert az a jó "nektek".
Nekem a szervestrágya sem rossz.
Látom Kaposvár messze van hozzád. Ezt a mait gondolom lesz aki kommentálja a résztvevők közül. Volt olyan Fórumozó, aki 3 órát utazik, amíg haza ér. Az biztos, hogy a vacsorával elégedettek voltak.
Válasz Berkó_ #10200. hozzászólásáraEz 2016 szeptemberi kép, ezután nem sokkal találtam rá erre a TMMG fórumra. A sors iróniája, hogy pont itt kezdett lekopni a festék az új Variopal 8 ekéről és kezdett el "szépen" dolgozni. Akkor lett lecserélve a 19 éves Condor. Előtte majd fél évig győzködtem apámat, hogy inkább Lemkent vegyünk, ne Heltit, mert milyen jó, hogy vario meg vázbehúzós, meg biztos 20évig jó lesz az. Nagy nehezen belement, erre rátaláltam erre a topikra. Mire az utolsó hektárokat szántottam, már azon gondolkodtam, hogy ezt aztán jól megcsináltam..![smile huh](/oldforum/images/smiles/huh.gif)
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Nem volt őszinte a mosolya, mikor említettem neki, hogy inkább vegyünk egy grubbert..
2017 nyarán sikerült hozzájutni egy Terrano FX-hez és búza után már takaró növény ment, napraforgó után lazítva lett, kukorica után búzának 1/3 része grubberbe ment és az összes terület 1/3-a lett "csak" szántva.
Jövőre már szeretném, ha teljes mértékben szántás nélkül dolgoznánk, remélem az idei eredmények segítenek meggyőzni.
Majd mondom neki, hogy az ekét számíttassuk be egy jó vetőgépbe.
Válasz Wilde #10199. hozzászólásáraFigyel mindenki más véleményére is.
Azt kell végig gondolni, hogy hogy működnek ezek a növények, és miért gyújtenek tápanyagot magukba. Nem azért, hogy velünk jót tegyenek, hanem azért, hogy a saját növekedésüket, és biológiai programjukat minél tökéletesebben tudják biztosítani. Ezt pedig úgy érik el, hogy a szerényebb tápanyag-és vízigényű vehetatív életciklusukban felveszik azt a tápanyagot is amire nekik nincs szükségük, de ott van a közelükban azért, hoyg elraktározzák és később amikor szükségük lesz rá felhazsnálják. Minden növény számára a víz- és tápanyagcsúcs a virágzás-terméskötődés-maghozás időszaka. Ezért amikor ebbe a szakaszba ér akkor a növény elkeszdi felhazsnálni a tartalékolt tápanyagokat, emellett elkezd fásodni a szára hogy tudja tartani a nagyobb tömeget amit a virágok és a termés jelent.
Emiatt kell virágzás előtt bedolgozni: akkor a legmagasabb a raktározott tápanyagszint és akkor még könynebben bomlanak a szármaradványok.
Ha elég késő veted el a mustárt, retket és társait akkor nem fog virágozni és mardhat télire is nyugodtan.
Azt ne várd el, hogy majd doktori disszertációt fogunk írni ennek a levezetéséről, meg tápanyagvizsgálatot csinálgatunk előtte utána meg kontorllt meg faxságokat. Azt csinálgassa a sok egyetemi papírtologató és vitassák meg pogácsázások tömkelegén... Ha józan paraszti ésszel gondolkozol hogy szeretnéd megmérni? veszel egymástól 20 méterre két mintát az két különböző talajvizsgálati eredményt fog hozni alapból is. Ugyanannál a mintánál meg nem lehet valamit vizsglni egyazon növény két különböző elpusztítása hatását.
Ami alapján én ezt mondom az 17 év gyakorlat zöldtrágyákkal... ez alatt volt vagy 100 tábla, inkább több, számtalan nővény, minden létező vetésmód, vetésidők júniustól novemberig, terminálás mindenhogyan a leszántástól, zúzáson át vegyszerezés+direktvetésig, stb. kb. 30-40% valahogy el lett baxva, és kb. 20% ami egyértelműen nagyon jól sikerült, mindenből levontuk a tapasztalatokat. Nem kell pogácsázó papírtologatónak lenni hogy az ember kiértékelje a tapasztalatait...
Válasz Peti 8310 #10195. hozzászólásáraEkkor határoztál úgy, hogy többé nem kell ekét használni?
Amúgy pont most ősszel jártam így, csak grúberrel dolgoztam be a zt-t, aznap be is vetettem búzával, viszont kísérletképpen volt beletárcsázva virágzás előtt. Na ott kb 8 nap múlva sorolt a búza, míg a virágzóba grúberezett több mint 2hét múlva eső után. Szóval tényleg nem érdemes hagyni virágozni.
hagyjuk az egészet a pi..ba.nem is érdekel senkinek a leugató jellegü hozzászólása.újitgassatok csak úgy ahogy ti jónak látjátok és véletlenül se figyeljetek más véleményére.
Válasz .Feco. #10182. hozzászólására![Tillage Radish](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180118221742_img_20171221_082941.jpg)
![smile huh](/oldforum/images/smiles/huh.gif)
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
December 21-én.
Nem voltam kint, nőhetett azóta?
Álló kép és így elforgatva,tölti fel.
Válasz Dave #10196. hozzászólásáratényleg úgy tűnik mintha nem egy nyelvet beszélnénk.azt írtad mérlegelni kellene ,de mit? beleugrani a hülyeségbe,de milyen hhülyeségről van szó? mi az na bumm?
Válasz Wilde #10194. hozzászólásáraTalán azt írtam h akkor egyből be kell dolgozni? Mintha nem egy nyelvet beszélnénk.
Válasz Wilde #10184. hozzászólására![Szemléltetésképpen](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180118215701_must_r_olajretek_leforgat_sa_2016.09.24..jpg)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
![smile ohmy](/oldforum/images/smiles/ohmy.gif)
Elrettentés miatt rakom be ezt a képet, otthon ne próbálja ki senki.
(Ekkor még nem olvastam ezt a fórumot. De már feltűnt, hogy ez így nem jó.)
Itt látszik, hogy virágzás után lett leforgatva és el is használta a vizet szépen.
Válasz Dave #10190. hozzászólására1000+ le lett írva mi történik. akkor írd le légyszives hol van olyan infó konkrétan,mondjuk talajvizsgálati eredményekre alapozva,hogy pl virágzás elött minimális zöldtömeg bedolgozva mennyivel gyarapítja jobban a talaj szerkezetét,tápanyagkészletét,vízmennyiségét,szervesanyagkészletét,MINT a tavaszig megmaradó sok sok tonnás tömeget adó virágzás után lévő pl mustár olajretek. holnap teszek fel róla képet ok?
Válasz .Feco. #10182. hozzászólásáraEz igen!![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Adtál neki plusz nitrogént, vagy anélkül is ekkorára nő?
Válasz .Feco. #10182. hozzászólásáraAlakul ez !![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz Wilde #10184. hozzászólásáraAz attelelő keveréket direkt később vetjük higy ne hozzon virágot. Ha hozott volna akkor ment volna rá a zuzo vagy a tárcsa
Válasz Wilde #10184. hozzászólására1000x le lett írva mi történik a növények virágzása előtt és után. Mérlegelni kéne, mit csináljuk, nem egyből beleugrani a hülyeségbe, mert a keverékből ami jobb esetben 5-6-7-több növényből áll 1 virágzik, na bumm.
Válasz Radocz #10179. hozzászólásáraGratulálok a mai Natur Agro termékhez :D
Válasz Wilde #10187. hozzászólásáraSzerintem ezért írta, hogy nem. De te is azt írtad virágzás előtt kell. Amíg nem virágzik addig épít a talajnak. Akkor most mi az észrevétel?
Válasz Mf-es? #10185. hozzászólásáraTe làtsz rajta?
Válasz Wilde #10184. hozzászólásáranem virágzik neki
Válasz Wilde #10184. hozzászólásáraLátsz rajta virágot?
Válasz .Feco. #10182. hozzászólásáraszép.csak azt nem értem,hogy mikor én azt írtam ,hogy tavaszig meghagyom a zt-t akkor azt mondtátok virágzás előtt kell bedolgozni mert utána elveszi a vizet tápanyagot a magképzés miatt.most pedig azt írod alakul a talaj és a tápanyagkészlet.akkor hogy is van ez?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Válasz .Feco. #10182. hozzászólására10×10esek a mozaik taposók?![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
bocs![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Alakul a tavaszi talaj és tápanyag készlet...
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180118155724_8819f55c_0490_4c77_8edf_00f51bd10622.jpg)
Most találtam egy videóra a youtubon, amiben a moldáv Agro TV beszámol arról, hogy az állam támogatja a no-till és mini-till technológia vásárlását. (2015) ... csak úgy érdekesség képpen.
Válasz Radocz #10179. hozzászólásáraNa az nem a fórumtali!!!!!
az szombaton volt.
A csütörtöki Fórumtalira, megvettem 4 talajmintát.
10 cm mélységből.
Akinek van mikroszkóp elérhetősége adok belőle egy kanállal vizsgálódásra.
1 szomszéd mélyszántott területe.
2 takarónövénnyel fedett
3 búzával vetett
4 másik szomszéd búzával vetett.
A 2-es 3-as minta 2015 évben EM-BIO-val kezelt istállótrágyát kapott.
Ebből már 2014-ben elküldtem Netparasztnak egy mintát megtekintésre.
Korlátozott számban még van férőhely. (2 000 Ft/fő helyszínen történő befizetése esetén).
Válasz Vadmalac #10177. hozzászólására![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Köszönöm szépen a gyors választ
Válasz kissjanos04 #10175. hozzászólásáraSketch Up![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
https://www.sketchup.com/
No till vizsugaras vetés.https://www.youtube.com/watch?v=VH30GpUAd3Q
Sziasztok. Egy kis segítségeteket kérném, számítógépes műszaki tervezőprogramot használt-e már valaki, és ha igen tudnátok ajánlani valami egyszerűt és jót, letöltés stb. előre is köszi a segítségeteket.
Válasz Netparaszt #10173. hozzászólásáraKöszönöm, majd írok neki
Válasz bzss #10172. hozzászólására Péter olyn széleset és foghosszúságot kovácsol neked rugóacélból, amilyet kérsz.
https://www.facebook.com/peter.kovacs.58173000?ref=br_rs
http://https://www.novenypatika.hu/asovilla-4-agu-hokezelt
Létezik az ilyentől szélesebb ásóvilla?
Válasz Levente2000 #10169. hozzászólására
VET nem "ültet".
Válasz Mf-es? #10167. hozzászólásáraHááát meg... mivel azt is már tudják hogy melyik a csemege kukorica és melyik a takarmány. Abból nem lehet gond ha keveredik mellé fehér és bíborhere (ahogy most képzelem) de azért annak látszodnia kell, hogy az szarvaskerep javarészt.
Válasz Netparaszt #10168. hozzászólásáraA szöveg valahogy így szól lefordítva: Második évben, gyümölcsösben a talajnak védőnövényt ültet, azaz szarvaskerepet, amit mulcsként használ.
Válasz Levente2000 #10166. hozzászólására Mit vállaltál pontosan a szarvaskereppel és hány százalékban kell szerepelnie a területen?
Válasz Levente2000 #10166. hozzászólásáraSzerinted,egy több fajból álló keverékbe,meg tudja mondani az ellenőr,van-e benne szarvas kerep?
Válasz Netparaszt #10165. hozzászólásáraMost már ez van. Ehhez kell tartanom magam a pályázat szerint. Azért ez is jobb mintha tárcsáznám.
Válasz Levente2000 #10163. hozzászólására Szarvaskerep már csak a tartós keverékbe szokott kerülni a folyamat végén. Biomasszát nem sokat hoz, javítani nem fogsz vele, de legalább nagy a költsége.
Tavasszal soha nem vetünk rozsos bükkönyt, az ősz és tél a talajjavítás időszaka, főidényben már a fákra kellene koncentrálni.
Aki a javaslatot tette, gondolom még nem látott takarónövényes ültetvényt...
Válasz Levente2000 #10163. hozzászólásáraKüldtem emailt.
Válasz Netparaszt #10162. hozzászólásáraKöszönöm az ötletet. Pont a rozsos bükkönyre nem gondoltam. A pályázatíróm a fiatalgazdán azt javasolta, hogy vessek köztes növényként szarvaskerepet, mert az talajjavító és jó köztese a friss telepítéseknek. Ez sajnos bekerült a pályáyati tervbe, ennek következtében számonkérhetik ellenőrzésnél hogy hol a szarvaskerep. Kénytelen vagyok szarvaskerepet vetni... esetleg keverékként vethetek hozzá rozsos bükkönyt tavasszal?
Válasz Levente2000 #10161. hozzászólására Csak röviden: fákat minél többet erdei kotorék+érett marhatrágya oldatával locsolni villás lazítás után, táblára minél több szenes anyagot kiszórni, penészes bála, avar, levél, szalma, nyár végén mész és pétisó kiszórása, sekély bedolgozása, sűrű rozsos bükköny vetése. Következő év lezúzás tavasszal, amikor elkezd száradni a talaj, faleveleket, stb. továbbra is szórni, minél többet. Nyár végén megint vetés, igényesebb keverékkel+tápanyaggal. Ezen gondolkozz, a technológiát most is el tudod kezdeni. Szén és biológia kell a területednek a kémián kívül, ehhez takarni kell.
Válasz Netparaszt #10157. hozzászólásáraHááát... semennyi ideje.
Ugyanis 2017-ben kezdtem igazán bele. Rövid ideje fedeztem fel ezt a művelési módot amiről itt szó van de még nem csináltam. Mostmár lerendeltem a szárzúzót, egz év mulva remélhetőleg lesz direktvető gőpem is. Idén a mélylazítózás és meszezés után takarónövény lesz, utána békénhagyom a földet. Köszi az anyagot, már jó ideje olvasom. Jelenkezek majd konkrét kérdésekkel.
Válasz Netparaszt #10159. hozzászólására"fórum meg eldobta, még egyszer be nem írom."
Ez is előfordult már. meg az is, hogy rossz helyre kattintottam, mert ....
Ha nem felejtem el akkor időnként mentem a begépelt szövegem, és akkor vágólapon megmaradt.
Akkor szokott előfordulni, egy kis "baleset", amikor egy időben másik fórumozó is küld üzenetet. Ekkor a "gyengébbik" alul marad.
Érdeklődőknek javaslom:
http://regagrihun.top-talk.com/forum
http://regagrihun.top-talk.com/forum
http://www.agrofutura.hu/hirek
http://www.agrofutura.hu/hirek
http://talajdoktor.blogspot.hu/
http://talajdoktor.blogspot.hu/
Olvasási sorrendnek javaslom 2, 1, 3
Mire másodjára olvassa a kedves talajmegújító, talán meg is fogja érteni!
Ja a Kátai féle bibliát, azt naponta lefekvés előtt. (mint a Dale Carnegi három kötetes könyvet).
Válasz Levente2000 #10148. hozzászólására Beírtam hosszan a technológiát meg a magyarázatot a humuszprofilra, ez a szutyok fórum meg eldobta, még egyszer be nem írom. Hívj fel oszt elmesélem, mi a baj és mit tudsz tenni a javításra.
Válasz Levente2000 #10149. hozzászólására Az aszat kifejezetten pioneer novény, különösen a tömörödött, Ca hiányos helyeken bukkan fel nagy tömegben.