Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR413.05 FtUSD391.85 FtCHF443.26 FtGBP495.79 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz jakabsandor1106 #13217. hozzászólásáranem ugy ertette hogy a tarcsara kell sulyt rakni, hanem a kocsinak kell neheznek lennie mert a tarcsara kb 50-100 kg suly kell essen hogy mukodjon.
Direktvetőgép topikba illene. Elővágó tárcsának nem jó a sima lap, minimális hullám szükséges. Sűrű, apró hullámos kevesebbet művel, kevesebb súly kell rá, mint a ritka nagy hullámos tárcsás.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Szemenkénti vetőgép átalakítása előtt állok.
Konkrétan elővágó tárcsát akarok felszerelni,de nem tudom,hogy művelt (gruberezett) területre a hullámos vagy a sima elővágó tárcsa lenne-e jobb?
Kinek mi a tapasztalata,véleménye?
Válasz Mf-es? #13189. hozzászólásáraSzia!
Benéznél az UN 053 rakodós topikba, 103-as hozzászóllásnál talán te is tudnál segíteni-tanácsot adni.
Köszönöm
Válasz MrPoke #13204. hozzászólására Akár nálunk is készülhetett volna, szerintem itt is csak nekem van kint téli takaró, de nem sikerült mindent elvetni, amit szerettem volna, így az is csak 7 ha
Válasz trikolor5 #13196. hozzászólásáraHa ősszel sekély tárcsa vizesen megy és az marad rögösen tavaszig akkor tavasszal az olyan mint egy elsimulo szántás. Amikor a hantok teteje szárad a napon akkor sekélyen meghuzni és akkor omlos lesz. És nem szárad ki. De ez csak akkor jo ha ősszel a tárcsa kb 10centi mélyen megy és kerék tartja nem henger. Mert az visszatömöriti. Akkor lesz tavasszal szalonna. Különben nem. Meg ha a szarvascsorda partit rendez. Akkor meg mindegy mi van vagy volt vele.
Válasz Bárány #13193. hozzászólásáraNem lehet okos az ember soha. A téli csapadék mennyisége dönti el mindig mi lesz a tavaszi feladat. De rendszerint szívás :(
De nekem megvan a tuti megoldásom. Föld közepére egy fúrt kút a földeket behúzni föld alatti csepegtetővel. A kút fölé meg egy 10kw os napelem. Tolni a talajba a huminsavat, aminósavat, vinaszt, folsavat, APP, Notrosolt, fermentált halat, tonnaszám. És aratni kell 300q-át. Nekem ez a tervem. 50ha-on meglesz a Porsche Tycan oszt megyek nyugdíjba a robotok meg dolgozzanak.
Válasz MrPoke #13192. hozzászólásáraTavasszal adnál neki plusz vasat vagy már ősszel jobban forgatnál?
Amúgy szerintem marad a glifozát. Én a kezdetek óta nem igazán hiszem el a kivonást.
Válasz jakabsandor1106 #13190. hozzászólásáraA rövidtárcsa azért nem ugyanaz, mint a hagyományos tárcsák. Más a lapok kialakítása, egyből utána van a henger, sokkal jobb a mélységszabályzása, lehet járatni sekélyen.
Lényegében rövidtárcsás művelőegységgel lehet kérni a Rapid vetőgépeket is, azon sincs vele semmi gond tavasszal sem.
Mondjuk tavaszra szerintem van elég sok jobb eszköz nála.
Rúgós boronás kombinátor.
Sima boronás kombinátor.
Forgókapás magágykészítő (KRM)
Simító+fogas, húú, ezt sokan nagyon utálják, mondjuk szántás nélkülibe nemis kell, ez meg az a topik.
Kompaktor.
Ásóborona.
Válasz Radocz #13186. hozzászólásáraAzt írod tavasszal nem szabad még a rövidtárcsát sem használni.
Én évekig csak boronát illetve kombinátort használtam.
Majd ezután jött az ásóborona, és pont jövőre akartam kipróbálni a tavaszi rövidtárcsa munkáját, eredményét.
Elbizonytalanítottál...
Véleményed szerint akkor mivel lenne ideális tavaszi magágyat készíteni?
Sajnos a forgatás nélküli művelés rákfenéje a kora tavaszi gyomosodás amit kezelni kell, dolgozunk a megoldáson, mi lenne az az eszköz ami kiválthatja.
De szerintem messze van az még, hogy teljesen betiltsák, van ahol eseti engedéllyel már be is van tiltva.
A múltkorában felvetettem,hogy milyen nehézséget fog okozni a glifó betiltása ebben a technológiában,le is lettem cseszve,most meg majdnem minden hsz-ben szerepel a glifó,ahogy olvasgatok itt.
stb.
Amiket eddig én csináltam azt megosztottam a ..... csoportban.
Azt hogy 2021-ben mit fogok tenni a takarónövényemmel, még nem tudom.
Elvileg ki fog fagyni.
Ha mégsem, akkor hengerrel lefektetjük és a vetőgép majd megmondja, hogy mi lesz a következő lépés.
Két éve vetés előtt kapott egy rövid tárcsát. Akkor még nem tudtam hogy a rövid tárcsa is tárcsa és tavasszal nem szabad használni. Illetve bünteti a természet.
Ha későn terminálod, akkor elviszi a vizet a talajból. Ez mit is jelent egy parasztnak, azt még senki nem mondta úgy hogy meg is értsem.
Netparaszt szerint a gyomírtás jobb, mint a talajmozgatás.
Ha lesz hozzá tehetségem fele így másik fele úgy lesz. Egy kis rész, meg csak vetés a "semmibe".
De előtte kimegyek és "beszélgetek a talajjal".
Egy szikes talajba kiöregedett lucernát felülvetettünk búzával. Egyes helyeken nem zárta vissza a sort. Ha a madár nem eszi meg, akkor ki is kelhet.
Tavasszal sokkal okosabb leszek. És nem csinálok több ilyet.
na most szerintem annak semmi ertelme hogy tavasszal grubberral majd megint kompaktorral bedolgozd, pont a lenyeget teszed ezzel tonkre, ami a takaras.
soha nem okozott gondot ennyi talajmunka tavasszal??? nalam semmi nem kelne ki ennyi bolygatas utan, ugy kiszaradna minden.
ha mar mindenkepp feketere akarsz muvelni, tedd meg osszel, hogy tavasszal ne kelljen max 1 muvelet.
ez az en tapasztalatom, iden en is tavasszal rt adtam neki 5 centin. kiszaradt minden agyig. gyenge is lett a napraforgom nagyon
Legyetek kedvesek megosztani velem a technológiát hogy miként csináljátok vagy csinálnátok.
Amennyi dolgot lehet erről olvasni hát az emberben csak a kérdőjelek vannak.
Milyen keveréket alkalmaztok kukorica elé?
Az őszi alapművelés az nálam lazító, alaptrágya kiszórás, meg kultivátor. Nem szántunk így kevés mulcs mindig marad a felszínen.
A kultivátorral egy menetben kitudjuk juttatni a takarónövény magokat és le is lesz zárva.
Ősszel kikel meg hoz valami zöldtömeget.
Eddig oké
Nah most a tavaszi technológiára lennék kíváncsi ,amilyen enyhe telek vannak kifagyni nem fog.Szal Március elején kap egy glifót.
Nekünk nincs direktvetőgépünk így egy relatíve jó talajt kell csinálnunk hogy szép legyen a vetés. Meg szoktunk kiszórni karbamidot azt sekélyen bedolgozni grúberrel és azonnal lezárni,vetés előtt meg még egy kompaktorral átmegyünk rajta de csak szigorúan 5-6 cm re..
A kérdés az az hogy az a növénymaradvány nem fogja akadályozni a vetést?
A glifó meg a grúber, vetés előtt meg egy kompaktor az teljesen elfogja intézni azokat a növénymaradványokat?
Tudom sok a kérdés meg hülyének tűnök de érdekelne a dolog..... T
Válasz horvath.agro #13175. hozzászólásáraAttól függ kinél milyen gyomok találhatók. Jellemzően lesznek olyan gyomok melyek később fognak jönni. Tehát a glifó mellett,még kell kezelés,vagy is előfordulhat.
Válasz Nyomasek Bobo #13174. hozzászólásáraNekem meg az idén volt 4ha triti,többet fordítottam rá mint a kukoricára,mindjárt adott 4t/ha-t.Nagy biznisz volt.De a kukorica bepótolta.
Válasz erdifefe #13171. hozzászólásáracsak allomanyban fog kapni kezelest, de ez majd eldol a vetes pillanataban, szerintem a glifo utan nem fog maradni semmi gyom.
sorkozt pedig egyeltalan nem muvelek, csak nitrosolt injektalok
Válasz Földönfuto #13173. hozzászólásáraNekem 1x volt 9 hektáron 90q kucca átlag. Jókor jött az az 1 eső. Akkor is toltam rá 3q 3x15 vetéskor, meg 2.5q pétit huzatáskor.
Meg 1x volt 110q...de akkor pont 1.1 hektár volt a bikaknak..
15323 hozzászólás
Válasz Bárány #13222. hozzászólására500 abszolut nem sok erte, en yettert akarok venni annak 170+afa darabja
Válasz horvath.agro #13220. hozzászólásáraMindkettő. Egy hatsoros Monosemre 500-ból meg is lenne.
Válasz jakabsandor1106 #13219. hozzászólásáramilyen vetogepre akarod?
Válasz jakabsandor1106 #13219. hozzászólásáraneked nem sornyito tarcsa hanem savtisztito kellene erre.
Válasz horvath.agro #13218 hozzászólásár
Plusz súlyt nem tudok rá tenni...
A vetőkocsi útjába kerülő szármaradványok átvágása miatt gondoltam.
Válasz jakabsandor1106 #13217. hozzászólásáranem ugy ertette hogy a tarcsara kell sulyt rakni, hanem a kocsinak kell neheznek lennie mert a tarcsara kb 50-100 kg suly kell essen hogy mukodjon.
egyebkent grubberezett foldre minek elovago tarcsa?
Válasz kis Zombi #13215. hozzászólásáraSúly nélkül gruberrel alapművelt talajon sem működik?
Válasz kis Zombi #13215. hozzászólásáraerre gondoltam en is, a sima vagotarcsa alatt, egyenes tarcsa pici apro hullamokkal
Válasz horvath.agro #13214. hozzászólásáraOFF
Direktvetőgép topikba illene. Elővágó tárcsának nem jó a sima lap, minimális hullám szükséges. Sűrű, apró hullámos kevesebbet művel, kevesebb súly kell rá, mint a ritka nagy hullámos tárcsás.
50-100 kg minimum kell egy tárcsàra.
Válasz jakabsandor1106 #13213. hozzászólásáragrubberozottba nem szukseges hogy muveljen, igy csak a sima vagotarcsat tennem en.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Szemenkénti vetőgép átalakítása előtt állok.
Konkrétan elővágó tárcsát akarok felszerelni,de nem tudom,hogy művelt (gruberezett) területre a hullámos vagy a sima elővágó tárcsa lenne-e jobb?
Kinek mi a tapasztalata,véleménye?
Válasz Mf-es? #13189. hozzászólásáraSzia!
Benéznél az UN 053 rakodós topikba, 103-as hozzászóllásnál talán te is tudnál segíteni-tanácsot adni.
Köszönöm
Válasz Wilde #13210. hozzászólásáraFentről nézve az emberek is csak hangyák. :D
Válasz MrPoke #13204. hozzászólásáraez a lakott terület?mintha utcák lennének,vagy tán az udvarokban van a gabona?
Válasz MrPoke #13207. hozzászólásáraOk, így már világos.
Válasz MrPoke #13204. hozzászólására Akár nálunk is készülhetett volna, szerintem itt is csak nekem van kint téli takaró, de nem sikerült mindent elvetni, amit szerettem volna, így az is csak 7 ha
Válasz sulla #13206. hozzászólásáraNDVI térkép, Vegetációs index. Tavaly tavasz Békéscsaba nyugati oldala.
Válasz MrPoke #13204. hozzászólásáraEz egy hőkép? Ha igen a piros az melegebbet jelöl?
Válasz MrPoke #13204. hozzászólásáraez teged meglep? nekem egyeltalan nem meglepo, itt kb en vagyok az egyetlen aki takarozik.
A piros a kopasz föld terület. A többi gabona lehet. Takaró ameddig a szem ellát nincs.
sziasztok! lehet nem ide tartozik de szervestrágyaszórasért mit lehet kérni (4tonnas) a szoró + pakolásal eggyutt!?
Válasz MrPoke #13201. hozzászólásáraEz nem olyan sokkk!
17.7q ammnitr ×5500(?) Kb 96 ezeret inkább erre mint 85 ezres vetőmagra...
Válasz .Richard. #13200. hozzászólásáraPersze, de a víz csa a műtrágya hígításához kell. Hula a 400q kukihoz 6q nitrogén hatóanyagot használ. :D
Válasz MrPoke #13197. hozzászólásáraEz tényleg ütős pia lehet. Lehet fagyállo. Nekem 30 méteres kut kell. Az első vizig. Probálkozzak?
Válasz trikolor5 #13196. hozzászólásáraHa ősszel sekély tárcsa vizesen megy és az marad rögösen tavaszig akkor tavasszal az olyan mint egy elsimulo szántás. Amikor a hantok teteje szárad a napon akkor sekélyen meghuzni és akkor omlos lesz. És nem szárad ki. De ez csak akkor jo ha ősszel a tárcsa kb 10centi mélyen megy és kerék tartja nem henger. Mert az visszatömöriti. Akkor lesz tavasszal szalonna. Különben nem. Meg ha a szarvascsorda partit rendez. Akkor meg mindegy mi van vagy volt vele.
Válasz MrPoke #13197. hozzászólásáraÉn is kérek abból, amit ittál!
Válasz Bárány #13193. hozzászólásáraNem lehet okos az ember soha. A téli csapadék mennyisége dönti el mindig mi lesz a tavaszi feladat. De rendszerint szívás :(
De nekem megvan a tuti megoldásom. Föld közepére egy fúrt kút a földeket behúzni föld alatti csepegtetővel. A kút fölé meg egy 10kw os napelem. Tolni a talajba a huminsavat, aminósavat, vinaszt, folsavat, APP, Notrosolt, fermentált halat, tonnaszám. És aratni kell 300q-át. Nekem ez a tervem. 50ha-on meglesz a Porsche Tycan oszt megyek nyugdíjba a robotok meg dolgozzanak.
Tárcsa sajnos tavasszal szalonnáz, rögösít, szárít. Ha nincs csapadék mint idén akkor a mag szárazba kerül, a nyers talaj túl mélyen lesz.
Válasz Rabó001 #13191. hozzászólásáraa rovidtarcsa tavasszal ameddig lemegy kiszarit mindent teljesen, volt szerencsem iden megtapasztalni.
osszel meg kell csinalni a magagyat, tavasszal csak vetni.
Válasz MrPoke #13192. hozzászólásáraVasgálic?
Válasz MrPoke #13192. hozzászólásáraTavasszal adnál neki plusz vasat vagy már ősszel jobban forgatnál?
Amúgy szerintem marad a glifozát. Én a kezdetek óta nem igazán hiszem el a kivonást.
Válasz Mf-es? #13189. hozzászólásáraCsak akkor már jön az utóvetemény hatás, költségek, meg, hogy rendszerint csak 1* lehet használni egy szert.
Ha nem lesz olcsó totális akkor én inkább valami vashoz nyúlok.
Válasz jakabsandor1106 #13190. hozzászólásáraA rövidtárcsa azért nem ugyanaz, mint a hagyományos tárcsák. Más a lapok kialakítása, egyből utána van a henger, sokkal jobb a mélységszabályzása, lehet járatni sekélyen.
Lényegében rövidtárcsás művelőegységgel lehet kérni a Rapid vetőgépeket is, azon sincs vele semmi gond tavasszal sem.
Mondjuk tavaszra szerintem van elég sok jobb eszköz nála.
Rúgós boronás kombinátor.
Sima boronás kombinátor.
Forgókapás magágykészítő (KRM)
Simító+fogas, húú, ezt sokan nagyon utálják, mondjuk szántás nélkülibe nemis kell, ez meg az a topik.
Kompaktor.
Ásóborona.
Válasz Radocz #13186. hozzászólásáraAzt írod tavasszal nem szabad még a rövidtárcsát sem használni.
Én évekig csak boronát illetve kombinátort használtam.
Majd ezután jött az ásóborona, és pont jövőre akartam kipróbálni a tavaszi rövidtárcsa munkáját, eredményét.
Elbizonytalanítottál...
Véleményed szerint akkor mivel lenne ideális tavaszi magágyat készíteni?
Válasz MrPoke #13188. hozzászólásáraAz összes gyomirtót úgysem vonják be.Lefújom egy ütős állományban engedélyezett szerrel.
Válasz Földönfuto #13187. hozzászólásáraMár amerikában meg van az engedélye az új totális gyomirtónak.
Sajnos a forgatás nélküli művelés rákfenéje a kora tavaszi gyomosodás amit kezelni kell, dolgozunk a megoldáson, mi lenne az az eszköz ami kiválthatja.
De szerintem messze van az még, hogy teljesen betiltsák, van ahol eseti engedéllyel már be is van tiltva.
A múltkorában felvetettem,hogy milyen nehézséget fog okozni a glifó betiltása ebben a technológiában,le is lettem cseszve,most meg majdnem minden hsz-ben szerepel a glifó,ahogy olvasgatok itt.
Válasz erdifefe #13182. hozzászólásáraa legtöbben csak kérdésekkel vagyunk tele.
Aki régi motorosnak számít a témában.
Mf-es
Mr Poke
kisZombi
stb.
Amiket eddig én csináltam azt megosztottam a ..... csoportban.
Azt hogy 2021-ben mit fogok tenni a takarónövényemmel, még nem tudom.
Elvileg ki fog fagyni.
Ha mégsem, akkor hengerrel lefektetjük és a vetőgép majd megmondja, hogy mi lesz a következő lépés.
Két éve vetés előtt kapott egy rövid tárcsát. Akkor még nem tudtam hogy a rövid tárcsa is tárcsa és tavasszal nem szabad használni. Illetve bünteti a természet.
Ha későn terminálod, akkor elviszi a vizet a talajból. Ez mit is jelent egy parasztnak, azt még senki nem mondta úgy hogy meg is értsem.
Netparaszt szerint a gyomírtás jobb, mint a talajmozgatás.
Ha lesz hozzá tehetségem fele így másik fele úgy lesz. Egy kis rész, meg csak vetés a "semmibe".
De előtte kimegyek és "beszélgetek a talajjal".
Egy szikes talajba kiöregedett lucernát felülvetettünk búzával. Egyes helyeken nem zárta vissza a sort. Ha a madár nem eszi meg, akkor ki is kelhet.
Tavasszal sokkal okosabb leszek. És nem csinálok több ilyet.
Válasz erdifefe #13182. hozzászólásáraNálunk ahol a kompaktor elmegy,ott már elmegy a leggagyibb vetőgép is .
Válasz erdifefe #13182. hozzászólásáranalam igy nez ki:
buza tarlohantas 5cm
aug vege takarot elvetem, 2,5q map-ot kap.
vetes elott 1 honappal glifo
elvetek
henger.
ez az en technologiam.
na most szerintem annak semmi ertelme hogy tavasszal grubberral majd megint kompaktorral bedolgozd, pont a lenyeget teszed ezzel tonkre, ami a takaras.
soha nem okozott gondot ennyi talajmunka tavasszal??? nalam semmi nem kelne ki ennyi bolygatas utan, ugy kiszaradna minden.
ha mar mindenkepp feketere akarsz muvelni, tedd meg osszel, hogy tavasszal ne kelljen max 1 muvelet.
ez az en tapasztalatom, iden en is tavasszal rt adtam neki 5 centin. kiszaradt minden agyig. gyenge is lett a napraforgom nagyon
Válasz erdifefe #13182. hozzászólásáraÁzsd bele magad a tanulásba.Az utolsó hozzászólót kerezsd.
Legyetek kedvesek megosztani velem a technológiát hogy miként csináljátok vagy csinálnátok.
Amennyi dolgot lehet erről olvasni hát az emberben csak a kérdőjelek vannak.
Milyen keveréket alkalmaztok kukorica elé?
Az őszi alapművelés az nálam lazító, alaptrágya kiszórás, meg kultivátor. Nem szántunk így kevés mulcs mindig marad a felszínen.
A kultivátorral egy menetben kitudjuk juttatni a takarónövény magokat és le is lesz zárva.
Ősszel kikel meg hoz valami zöldtömeget.
Eddig oké
Nah most a tavaszi technológiára lennék kíváncsi ,amilyen enyhe telek vannak kifagyni nem fog.Szal Március elején kap egy glifót.
Nekünk nincs direktvetőgépünk így egy relatíve jó talajt kell csinálnunk hogy szép legyen a vetés. Meg szoktunk kiszórni karbamidot azt sekélyen bedolgozni grúberrel és azonnal lezárni,vetés előtt meg még egy kompaktorral átmegyünk rajta de csak szigorúan 5-6 cm re..
A kérdés az az hogy az a növénymaradvány nem fogja akadályozni a vetést?
A glifó meg a grúber, vetés előtt meg egy kompaktor az teljesen elfogja intézni azokat a növénymaradványokat?
Tudom sok a kérdés meg hülyének tűnök de érdekelne a dolog..... T
Válasz Keszegh Csaba #13180. hozzászólásárabusa bt injektorok, a tobbi hazi
Válasz horvath.agro #13175. hozzászólásáraAz injektálót házilag készítetted? Honnan vannak az ijektáló tárcsák? Köszönöm a választ
Válasz Claastra. #13178. hozzászólásáraRenden.
Válasz Vinkó 75 #13177. hozzászólásáraHívj fel holnap légyszi
Válasz horvath.agro #13175. hozzászólásáraAttól függ kinél milyen gyomok találhatók. Jellemzően lesznek olyan gyomok melyek később fognak jönni. Tehát a glifó mellett,még kell kezelés,vagy is előfordulhat.
Válasz Nyomasek Bobo #13174. hozzászólásáraNekem meg az idén volt 4ha triti,többet fordítottam rá mint a kukoricára,mindjárt adott 4t/ha-t.Nagy biznisz volt.De a kukorica bepótolta.
Válasz erdifefe #13171. hozzászólásáracsak allomanyban fog kapni kezelest, de ez majd eldol a vetes pillanataban, szerintem a glifo utan nem fog maradni semmi gyom.
sorkozt pedig egyeltalan nem muvelek, csak nitrosolt injektalok
Válasz Földönfuto #13173. hozzászólásáraNekem 1x volt 9 hektáron 90q kucca átlag. Jókor jött az az 1 eső. Akkor is toltam rá 3q 3x15 vetéskor, meg 2.5q pétit huzatáskor.
Meg 1x volt 110q...de akkor pont 1.1 hektár volt a bikaknak..