Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak611 FtBenzin árak600 FtEUR407.17 FtUSD380.08 FtCHF433.84 FtGBP490.68 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz VDénes #12515. hozzászólásáraAkkor világos lett számodra, hogy a profi gazdák szándékosan megölték a topikot, mielőtt lett volna belőle információ a tanulni akaróknak.?
Tavaszi talajszelvény ásásról lesz videó?
Szerintem sokan várjuk.
Egyébként a hangnem ahogy írtam lehet okoskodásnak tűnik és e miatt kaptam meg a magamét. Lehet jogosan is.
De csak azt akartam írni, hogy szerintem a levél analízis a jó irány. Mármint az, hogy a talajba mi van az egy dolog az meg, hogy ebből a növény mit tud felvenni az egy másik. De a növény ha hiányt szenved akkor nem lesz jó termés, hiába van feltöltve a talaj. Például felénk P kijuttatva ősszel az szépen le fog kötődni tavaszra mire a tavaszi vetésű kultúra elvetésre kerül. Jó lesz a talaj P ellátottsága, de mégis lesz foszfor hiány, mert a kötött P már nem felvehető a növény számára. Vagy a másik véglet mikor valamilyen tápelemből alapból sok van a növényben és mi pedig vakon lombtrágyázva még adunk neki ezzel mérgezve meg a növényt.
Én csak jót akartam írni, mert nem csak profi gazdák olvassák ezt a fórumot és hátha nekik segít.
Válasz kis Zombi #12517. hozzászólásáraTényleg nem igazi ez a virtuális beszélgetés, nem érződik az irónia benne
Nem tudom a vezérnek milyen szolgáltatásai vannak, csak arra akartam rámutatni, hogy egy kevésbé releváns végzettségű személy jobban tudja, hogy miért is végzünk levélanalízist...
Válasz VDénes #12515. hozzászólásáraNe haragudj, hogy ezt írom, de azt hittem ettől okosabb vagy te!
Nyilván a mester legalább két helyszínen, minimum 4 ismétlésben kontroll parcellákat beállítva, 5%-os szignifikancia szint figyelembe vételével végezte több éves kutatását, de majd figyeld meg, ezt csak jó pénzért fogja neked elárulni, mi is lett az eredmény
Válasz VDénes #12513. hozzászólásáraArra idő és figyelem nem jutott, hogy ezeket is megvizsgáljam melyik milyen, épen elég volt a műtrágyákkal lefutni ezeket a köröket.
Különben meg nem kell itt okoskodni, csináltál már ilyen tanulmányt? Mondhatni kutató munkát?
Válasz szanberg #12509. hozzászólásáraPont az lenne a lényeg ne vakon fújja az ember a lombtrágyát.
Nem azt kell fújni ami aktuálisan olcsó meg jó kedvezményt adnak rá.
Válasz szanberg #12507. hozzászólásáraEn évek óta mar csak yara szuszpenzios levéltragyaval vagy kisebb részben wuxallal megyek na ott lehet merni a különbseget minőségbe es termesbe is.
Én pár évig készíttettem levél analízist, az után válogattam meg melyik kultúra alá mit rakok ki, igaz akkor lombtrágyákra nem figyeltem túlságosan még.
Írtad, hogy idén a lombtrágyákra nagyon rá fogsz állni. Korábbi években, főleg tavaly nagyon sokat kipróbáltam figyelmesen.
Biolchim, Tuttoferti, Timac ezek mind működtek, látható, mérhető, kézzel fogható eredmények születtek.
Használtam folyékony startereket is tőlük, Biolchim Phostart-ból vettem is egy köbössel, meg egyéb lombtrágyákat is fogok repcére mindenképpen, speciális időjárás-stresszhelyzet esetén másra is.
Fejtágítás, Kaposmérő, Kassai fogadó. Jó előadások, Attila, baciganyék, permetező drónok. Utána szuper kaja. Velem szemben 2 "öreg". Egyik valamikori tsz elnök. beszélgetnek, fülelek. Én is csinálom a tmmg-t. mondja az egyik. Elfelejtettem szántani. elővettem a valamilyen mély kultivátort (márkára nem emlékszem) letettem amennyire bírta a gép. megjártam vele. odatettem a talajfertőtlenítőt, baktérium trágyát, olyan lett.....
Válasz Gazda12 #12502. hozzászólásáraA lényeg, hogy kíméletes technológia legyen, mert ami káros az mindenhol káros. Lineár típusú, vagy konzolos, esetleg mikroszórófejes öntözés egyáltalán nem rossz, inkább segít!
minding ésszel kell, kerülni a túlzásokat és akkor nincs vele gond!
Egg csomó dologra lehetőséged nyílik, ahol alapból a vízhiány korlátozott volna, pl. tavaszra felhagyott zöldtrágyák, nyári takarónövények, sorközi takarónövények, stb.
Válasz .Feco. #12501. hozzászólásáraÉn úgy általánoságban is kérdeztem..Én teljesen elszeretnék menni a takarónövényes direktvetés felé,az öregem meg most akar pályázni egy locsoló rendeszert esőszárnyal(bár én annyira nem értek hozzá)!! És a másodvetéseket szeretne alkalmazni stb.. de mennyire van létjogusáltsága a locsolásnak a NO TILL-ben?
Válasz Gazda12 #12499. hozzászólásáraez így túl általános kérdés, nem lehet rá válaszolni! Kb mint amikor valaki bedob egy olyat, hogy venni akarok traktort, ki mit ajánlana...
Mile akarsz locsolni? árasztás? vízágyú? Konzol? Lineár? mikro-szórófej?
És mennyit? 5-15 mm/forduló vagy 70 mm?
Hányszor? Egész évben folyamatosan vagy 1-2 alkalommal nagy szárazság esetén?
mit? intenzív kultúrát, mint pl burgonya vagy általános növényeket, mint a kalászosok vagy kukorica?
Lehet úgy is öntözni hogy káros legyen, és lehet úgy is, hogy hozzásegít a céljaid gyorsabb eléréséhez!
Válasz Radocz #12485. hozzászólására Az eltelt egy évben újabb kérdés merült fel, tehát már kérdések:
1. Ki az a valaki aki meg is tud tanítani talaj nyelven
2.Valakinek meg kellene tanítani növénynyelven is
Ismersz valakit.Köszi előre is
Tudod ha,már lúd legyen kövér
Válasz otis #12488. hozzászólásáraPontosan nem emlékszem, de mind az agrárágazatban jelent meg, viszont van amelyik különszámban. Lehet érdemes lenne megkérdezni a kiadót.
Az a véleményem, hogy Netparaszt szintén felismerte ezt a tényt, és hirdeti az igét.
A talajszelvényt a gazdának saját kezében levő ásóval érdemes elvégezni.
És megtanulni valakitől, hogy beszélni tudjon talaj nyelven.
Legelőször Mr Poke írta nekem. Egy idő után rájöttem, hogy mennyire igaza volt.
Az a sok marha, ami a Videó topikban van az személy szerint engem nem érdekel.
Viszont amit Ermike és én kiemeltünk ahhoz hasonlóból kellene sok.
És ha nem akarsz negatív kommentet kapni, akkor a talajhumusz-forum.hu oldalra tedd fel.
És ne video címre, hanem amelyik témába legjobban illik.
Ha nyanyó nicknévvel jössz, akkor érteni fogjuk.
Ami nincs feliratozva, azt inkább hanyagold, mert nem egyedül vagyok, aki csak enni inni és aludni tud idegen nyelven.
Ha eljössz Monorra, az utolsó 20 percben elmondom, bemutatom "Utam a direkt vetésig" témám első részét.
A S. Norbi Fórumán ígéretet tettem, hogy a takarónövények témakörből készítek egy "szakdolgozatot".
Ha tudsz takarónövényes és BIO témában feliratos videót készíteni, azt az ÖMKI-vel valahogy megbótoljuk. (a szívesség fejében valamit cserébe ......).
Válasz Radocz #12480. hozzászólásáraGondoltam ,hogy a pénz a gond. Ha van köztük ami érdekes mindet nem is mert kevés az időm, de egy párat lefordítok. Ha érdekel valakit a téma.
Válasz Ares 826 #12471. hozzászólásáraMa a rapool-os előadó azt mondta hogy üvegházban patika körülmények között 10t a repce.
Így a 30t kukoricát is el tudom hinni
Válasz bandigh #12474. hozzászólására Egy időben sok ilyen videót néztem, eleinte nem esett le, hogy miért mennek olyan lassan a kombajnokkal, mire rájöttem...
Válasz bandigh #12474. hozzászólására Egy időben sok ilyen videót néztem, eleinte nem esett le, hogy miért mennek olyan lassan a kombajnokkal, mire rájöttem...
Válasz Ares 826 #12471. hozzászólásáraVisszatérve a topik témájához, van aki pont azt mondja, hogy nem az üvegház, a homogenizált felműtrágyázott "talaj" a siker kulcsa, hanem az élő talaj, és a még nem teljesen feltérképezett élő tápanyagszolgáltató képesség, szóval igen, mesterséges körülmények között tényleg csak irreálisan nagy input felhasználással lehet elérni a kívánt mennyiséget. Viszont szabadföldön, jó talajon, ezt még műtrágyával megtoldva, kedvező időjárási fordulatokkal, van esély a rekordra.
15323 hozzászólás
https://www.youtube.com/watch?v=QnK786gG7XM
Válasz VDénes #12521. hozzászólásáraBocs hogy ide de az SPC-ről írj már ha lehet vagy kép is ha van Köszi
Válasz Kémlelő #12520. hozzászólásáraPersze. Nem marad el. Csak tudjak kimenni kocsival.
Köszönöm!
Válasz VDénes #12515. hozzászólásáraAkkor világos lett számodra, hogy a profi gazdák szándékosan megölték a topikot, mielőtt lett volna belőle információ a tanulni akaróknak.?
Tavaszi talajszelvény ásásról lesz videó?
Szerintem sokan várjuk.
Válasz otis #12516. hozzászólásáraÁtjött az irónia köszönöm Okosodni tényleg nagyon sokat kell még
Egyébként a hangnem ahogy írtam lehet okoskodásnak tűnik és e miatt kaptam meg a magamét. Lehet jogosan is.
De csak azt akartam írni, hogy szerintem a levél analízis a jó irány. Mármint az, hogy a talajba mi van az egy dolog az meg, hogy ebből a növény mit tud felvenni az egy másik. De a növény ha hiányt szenved akkor nem lesz jó termés, hiába van feltöltve a talaj. Például felénk P kijuttatva ősszel az szépen le fog kötődni tavaszra mire a tavaszi vetésű kultúra elvetésre kerül. Jó lesz a talaj P ellátottsága, de mégis lesz foszfor hiány, mert a kötött P már nem felvehető a növény számára. Vagy a másik véglet mikor valamilyen tápelemből alapból sok van a növényben és mi pedig vakon lombtrágyázva még adunk neki ezzel mérgezve meg a növényt.
Én csak jót akartam írni, mert nem csak profi gazdák olvassák ezt a fórumot és hátha nekik segít.
Válasz kis Zombi #12517. hozzászólásáraTényleg nem igazi ez a virtuális beszélgetés, nem érződik az irónia benne
Nem tudom a vezérnek milyen szolgáltatásai vannak, csak arra akartam rámutatni, hogy egy kevésbé releváns végzettségű személy jobban tudja, hogy miért is végzünk levélanalízist...
Válasz otis #12516. hozzászólásáraOFF
Nem a "szektavezér" nyújtotta szolgáltatásról beszél Dénes.
Válasz VDénes #12515. hozzászólásáraNe haragudj, hogy ezt írom, de azt hittem ettől okosabb vagy te!
Nyilván a mester legalább két helyszínen, minimum 4 ismétlésben kontroll parcellákat beállítva, 5%-os szignifikancia szint figyelembe vételével végezte több éves kutatását, de majd figyeld meg, ezt csak jó pénzért fogja neked elárulni, mi is lett az eredmény
Válasz szanberg #12514. hozzászólására
Én okl.villamosmérnök vagyok nem növény élettan kutató, így tanulmányt nem írtam róla.
Vedd figyelmen kívül amit írtam légyszíves.
Peace
Válasz VDénes #12513. hozzászólásáraArra idő és figyelem nem jutott, hogy ezeket is megvizsgáljam melyik milyen, épen elég volt a műtrágyákkal lefutni ezeket a köröket.
Különben meg nem kell itt okoskodni, csináltál már ilyen tanulmányt? Mondhatni kutató munkát?
Válasz szanberg #12509. hozzászólásáraPont az lenne a lényeg ne vakon fújja az ember a lombtrágyát.
Nem azt kell fújni ami aktuálisan olcsó meg jó kedvezményt adnak rá.
Válasz ermike #12511. hozzászólásáraYara gramitrell es thiotr.ot hasznalok buzaban de ment wuxal bor repcere vagy naprara...
Válasz J.D. Borda #12510. hozzászólásáraa wuxaltól jobbnak tartom a biolchimes cuccokat, de én is sokáig wuxalt használtam
Válasz szanberg #12507. hozzászólásáraEn évek óta mar csak yara szuszpenzios levéltragyaval vagy kisebb részben wuxallal megyek na ott lehet merni a különbseget minőségbe es termesbe is.
Válasz MrPoke #12508. hozzászólásáraCsak ne úgy mint Radócz a főddel
Én pár évig készíttettem levél analízist, az után válogattam meg melyik kultúra alá mit rakok ki, igaz akkor lombtrágyákra nem figyeltem túlságosan még.
Válasz szanberg #12507. hozzászólásáraBeszélgetni fogok a növénnyel
Levélanalízisre alapozott tápanyag utánpótlás. Csak még nem döntöttem el melyik lesz az a cég akikkel szerződni fogok. Még megy az információ gyűjtés.
Válasz MrPoke #12477. hozzászólásáraPoke!
Írtad, hogy idén a lombtrágyákra nagyon rá fogsz állni. Korábbi években, főleg tavaly nagyon sokat kipróbáltam figyelmesen.
Biolchim, Tuttoferti, Timac ezek mind működtek, látható, mérhető, kézzel fogható eredmények születtek.
Használtam folyékony startereket is tőlük, Biolchim Phostart-ból vettem is egy köbössel, meg egyéb lombtrágyákat is fogok repcére mindenképpen, speciális időjárás-stresszhelyzet esetén másra is.
Te miket nézegettél idáig?
Fejtágítás, Kaposmérő, Kassai fogadó. Jó előadások, Attila, baciganyék, permetező drónok. Utána szuper kaja. Velem szemben 2 "öreg". Egyik valamikori tsz elnök. beszélgetnek, fülelek. Én is csinálom a tmmg-t. mondja az egyik. Elfelejtettem szántani. elővettem a valamilyen mély kultivátort (márkára nem emlékszem) letettem amennyire bírta a gép. megjártam vele. odatettem a talajfertőtlenítőt, baktérium trágyát, olyan lett.....
Válasz Gazda12 #12502. hozzászólásáraElnézve az elmúlt idők csapadékviszonyait.. Előbb-utóbb nem csak egy választható opció lesz az öntözés
Válasz szanberg #12496. hozzászólásáraÉnnem
Válasz Gazda12 #12502. hozzászólásáraA lényeg, hogy kíméletes technológia legyen, mert ami káros az mindenhol káros. Lineár típusú, vagy konzolos, esetleg mikroszórófejes öntözés egyáltalán nem rossz, inkább segít!
minding ésszel kell, kerülni a túlzásokat és akkor nincs vele gond!
Egg csomó dologra lehetőséged nyílik, ahol alapból a vízhiány korlátozott volna, pl. tavaszra felhagyott zöldtrágyák, nyári takarónövények, sorközi takarónövények, stb.
Válasz .Feco. #12501. hozzászólásáraÉn úgy általánoságban is kérdeztem..Én teljesen elszeretnék menni a takarónövényes direktvetés felé,az öregem meg most akar pályázni egy locsoló rendeszert esőszárnyal(bár én annyira nem értek hozzá)!! És a másodvetéseket szeretne alkalmazni stb.. de mennyire van létjogusáltsága a locsolásnak a NO TILL-ben?
Válasz Gazda12 #12499. hozzászólásáraez így túl általános kérdés, nem lehet rá válaszolni! Kb mint amikor valaki bedob egy olyat, hogy venni akarok traktort, ki mit ajánlana...
Mile akarsz locsolni? árasztás? vízágyú? Konzol? Lineár? mikro-szórófej?
És mennyit? 5-15 mm/forduló vagy 70 mm?
Hányszor? Egész évben folyamatosan vagy 1-2 alkalommal nagy szárazság esetén?
mit? intenzív kultúrát, mint pl burgonya vagy általános növényeket, mint a kalászosok vagy kukorica?
Lehet úgy is öntözni hogy káros legyen, és lehet úgy is, hogy hozzásegít a céljaid gyorsabb eléréséhez!
Válasz Gazda12 #12499. hozzászólásáraNem igazán van jó hatással a talaj szerkezetre. Tömöríti nem kicsit. Bár van már olyan megoldás ami annyira nem.
Amúgy a talajra milyen hatással van a locsolás?Tudom hogy ez a víz megőrzésről szól de belefér a locsolás is vagy az nem ajánlatos?
...
Válasz szanberg #12496. hozzászólásáraVette szót helyettesitsd.
Fogja jól megfingatni ra.
Válasz Marti Miklós #12495. hozzászólásáraBiztos .Szabi. vette
Válasz *** HM *** #12494. hozzászólásáraBennt volt a faluban tal!n Ferencszálláson.
Válasz Marti Miklós #12493. hozzászólásáraVagy csak Netp vet.
Ma a 43as út mellett lattam egy rad ot lepakolni egy trelerről, vki vett, vagy van demogep?
Válasz Radocz #12485. hozzászólására Az eltelt egy évben újabb kérdés merült fel, tehát már kérdések:
1. Ki az a valaki aki meg is tud tanítani talaj nyelven
2.Valakinek meg kellene tanítani növénynyelven is
Ismersz valakit.Köszi előre is
Tudod ha,már lúd legyen kövér
Válasz Kémlelő #12490. hozzászólásárahttp://talajesviz.kertk.szie.hu/sites/default/files/files/BB_szakmai%20n%C3%A9vjegy/Birol%C3%B3giai%20talajm%C5%B1vel%C3%A9s.pdf
http://talajesviz.kertk.szie.hu/sites/default/files/files/BB_szakmai%20n%C3%A9vjegy/Birol%C3%B3giai%20talajm%C5%B1vel%C3%A9s.pdf
Érdemes a SZIE oldalán is rákeresni.
A hiányzó számokra rákerestem, és ezt hozta fel.
https://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop412A/2011-0029_de_novenyterm_es_kerteszet_termesztese_elmelet/ch05s04.html
Válasz otis #12488. hozzászólásáraPontosan nem emlékszem, de mind az agrárágazatban jelent meg, viszont van amelyik különszámban. Lehet érdemes lenne megkérdezni a kiadót.
Válasz Berente Antal #12487. hozzászólásáraA 3.-4. részt hol lehet megtalálni?
Válasz Kémlelő #12486. hozzászólásáraEz egy jó cikksorozat, ajánlott olvasmány.
Elolvastam a birológiai talajművelés 70 százalékát.
A felmerült kérdésekre jó lenne egy személyes beszélgetést szervezni.
Érdekel-e még valakit?
https://agraragazat.hu/search/tartalom/a?keres=Bi%C2%AEol%C3%B3giai+talajm%C5%B1vel%C3%A9s
https://agraragazat.hu/search/tartalom/a?keres=Bi%C2%AEol%C3%B3giai+talajm%C5%B1vel%C3%A9s
Válasz adoksz #10414. hozzászólásáraAz utolsó hozzászólásod miatt vissza olvastam egy évvel.
Az a véleményem, hogy Netparaszt szintén felismerte ezt a tényt, és hirdeti az igét.
A talajszelvényt a gazdának saját kezében levő ásóval érdemes elvégezni.
És megtanulni valakitől, hogy beszélni tudjon talaj nyelven.
Legelőször Mr Poke írta nekem. Egy idő után rájöttem, hogy mennyire igaza volt.
Válasz kockaspaplan #12483. hozzászólásáraSzia, ez a talajmegújítás része?
Facebook, Agroinform.hu, mélyszántás videó.
Válasz Nyanyó #12481. hozzászólásáraVagyunk egy páran, akit nagyon érdekel a téma.
Az a sok marha, ami a Videó topikban van az személy szerint engem nem érdekel.
Viszont amit Ermike és én kiemeltünk ahhoz hasonlóból kellene sok.
És ha nem akarsz negatív kommentet kapni, akkor a talajhumusz-forum.hu oldalra tedd fel.
És ne video címre, hanem amelyik témába legjobban illik.
Ha nyanyó nicknévvel jössz, akkor érteni fogjuk.
Ami nincs feliratozva, azt inkább hanyagold, mert nem egyedül vagyok, aki csak enni inni és aludni tud idegen nyelven.
Ha eljössz Monorra, az utolsó 20 percben elmondom, bemutatom "Utam a direkt vetésig" témám első részét.
A S. Norbi Fórumán ígéretet tettem, hogy a takarónövények témakörből készítek egy "szakdolgozatot".
Ha tudsz takarónövényes és BIO témában feliratos videót készíteni, azt az ÖMKI-vel valahogy megbótoljuk. (a szívesség fejében valamit cserébe ......).
Válasz Radocz #12480. hozzászólásáraGondoltam ,hogy a pénz a gond. Ha van köztük ami érdekes mindet nem is mert kevés az időm, de egy párat lefordítok. Ha érdekel valakit a téma.
A Sütő Norbi fóruma helyett, mellett, lett egy újabb.
www.talajhumusz-forum.hu címmel.
https://talajhumusz-forum.hu/?
Válasz Ares 826 #12471. hozzászólásáraMa a rapool-os előadó azt mondta hogy üvegházban patika körülmények között 10t a repce.
Így a 30t kukoricát is el tudom hinni
Kérdezték tőlem hogy tudok-e a Monori (Pincefalu) eseményről. Február 1 péntek délután.
https://www.facebook.com/events/1191521291004752/?active_tab=about
https://www.facebook.com/events/1191521291004752/?active_tab=about
Használ valaki ilyen elektromos szórót? DELIMBE
Tapasztalat?
Kellene valami amivel beletudnám szórni a lucernát a gabonába tavasszal.
Válasz Ares 826 #12471. hozzászólásáraVisszatérve a topik témájához, van aki pont azt mondja, hogy nem az üvegház, a homogenizált felműtrágyázott "talaj" a siker kulcsa, hanem az élő talaj, és a még nem teljesen feltérképezett élő tápanyagszolgáltató képesség, szóval igen, mesterséges körülmények között tényleg csak irreálisan nagy input felhasználással lehet elérni a kívánt mennyiséget. Viszont szabadföldön, jó talajon, ezt még műtrágyával megtoldva, kedvező időjárási fordulatokkal, van esély a rekordra.