Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- SPC-6 vetőgépek új
- Lucerna telepítése, termesztése új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica terményárak új
- Lamborghini traktorok új
- Tavaszi magágyelőkészítés új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Mezőgazdasági gépek festése új
Cikkajánló
Hirdetés
584 hozzászólás
Válasz #132. hozzászólásra
ebben legalább annyi a gyengén lúgos, mint a gyengén savanyú, ugye 7-es pH alatt savanyú, fölötte lúgos. gyengén savanyú az ideális. neked ez a gyenge lúgosság összefüggésben van a magas nátrium-ion koncentrációval (nátrium-karbonát hidrolízise), egy kicsit szikesek a talajok, legalábbis a középső pár darab minta a kicsinél már jobban is az.
ha jól tudom a marost mondtad, mint vízforrást, kíváncsiságból nézesd meg annak a vizét, könnyen lehet, hogy amit megnyernél az öntözéssel, azt sokszorosan elbuknád, hogy szétsózod a földet. lehet, hogy nem is engednék azzal öntözni.
viszont foszfort azt nyomhatod rendesen, kálit el is felejtheted évekig, helyette dupla foszfor mehetne.
Válasz #130. hozzászólásra
és azt honnan lehet tudni, hogy miből mennyi a megfelelő érték ?,?
Válasz #131. hozzászólásra
Nekem nincs gondom vele,csak az esővel.PH gyengén savanyú,semleges,rendben.Ezt írták mellé.
Válasz #130. hozzászólásra
de hiszen ezek nem is homokbányák, mi a gondod velük? mondjuk ez a lúgos dolog ez idegesíthet rendesen, ez nem okés így.
Ittvannak az eredmények.Lehet véleményezni.
Szikes talajok javítására 8-14 t/ha gipszet alkalmaznak, de ez a dréncsövezéssel és a szervestrágyázással együtt a leghatékonyabb. A drénezéssel megakadályozzuk, hogy alúlról feljövő szikes (nátriumkarbonátos) talajvíz a művelt réteget elszikesítse. A 2-4 t/ha gipsz (Kálciumszulfát) a talajjavítást követő fentartó trágyázás. A mész (Kálciumkarbonát), a savanyú talajok talajjavítója.
A ránézésre való trágyázás luxus, a megszokást követi. Nem tudja a szűkkeresztmetszetet, melyik az az elem, amelynek hiánya legjobban akadályozza a tápanyagfelvételt, a termés növekedést. Hiába van 5x annyi N, ha kevés a P vagy K vagy valamely mikroelem.Az arányok is fontosak, de vízhiány esetén minden pénzkidobás.
Válasz #127. hozzászólásra
Szekszárd Minerál kft...
Kivel érdemes bővített talajvizsgálatot csináltatni?Milyen árban mozognak?
Válasz #125. hozzászólásra
Meg,persze hogy."megmondom"...Kiszórsz ötöt és a tábla egyharmadát duplázod...év végén termés mérés és költség összhasonlítás az estleges termés többlettel...a többi csak hókuszpókusz
Válasz #124. hozzászólásra
ha felrakok képet megmondod 1 - 5 vagy 10t meszet szórjak?
Aki a növényekből nem tudja megállapítani ,hogy mi kell nekik az csak számolgason Az életben nem fogok talajvizsgálatokat csinálni...esetleg valami nagyon speciális esettben...talán...ami szint e kizárt
Válasz #122. hozzászólásra
köszi.
3300-ért végzi a fősuli a szűkítettet
pH(KCl) és/vagy pH(H2O),
• humusztartalom,
• KA (Arany-féle kötöttség),
• vízoldható összes só,
• szénsavas mésztartalom (CaCO3),
• nitrit-nitrát nitrogén-tartalom (NO2-+NO3-)-N,
• P2O5 (foszfor-tartalom),
• K2O (kálium-tartalom).
kérdésemre választ adhat
Válasz #121. hozzászólásra
AKG esetében 5ha-onként kötelező 1minta.
Ha alapos vagy vegyél többhelyről főleg ahol esetleg másnak látod a a talaj minőségét
egy hektárról hány mintát szoktak venni?
van egy gyeptörésem és eléggé szikes gondoltam bevizsgáltatom mennyi mész kéne a javítására
Válasz #112. hozzászólásra
"Én az I. termőhelyi kategóriával szoktam számolni és akkor már egy "reálisab" érték jön ki."
Ez szerintem nagyon nem jó.
A számítógépes program a talajminta eredményéből állapítja meg, hogy milyen a talaj minősége.
Csak gondolj bele. A nyírségi homokra ugyanazt a műtrágyát számolja, mint a Hajdú vagy Tolna megyei földekre.
Szerinted?
Az egész alapja:
http://gtr.uw.hu/AKG_tapanyag.htm
Válasz #115. hozzászólásra
B oszlopban a celláknál kiválasztod a megfelelőt ha rákattintasz és/vagy beírod a számokat. Ha nem nézed a korrekciós tényezőket, akkor csak 9 adatot kell megadnod és kész is. Parcella méretére hektárban kell megadni a számot.
27-es sorban adja meg CDE oszlopban, hogy hány kiló NPK hatóanyagot kell kiszórni.
Válasz #115. hozzászólásra
Ez 97-2003-as formátumban van elmentve, annál nem hiszem, hogy régebbi a tiéd. Probáld széthúzni a cellákat ha csak az a gond.
Ma is mindegyik tápanyaggazdálkodási rendszernek ez az alapja, csak az a különbség, ami egyben a lényeg is, hogy a végén attól függően milyen szinten akarja feltölteni-zsarolni a gazda a földet van egy szorzó szám.
Én hülyevagyok az excelhez de összevan sűrítve az egész nemtudom kiolvasni a cellákat mert nemfér bele a szöveg.
Ez azért is lehet mert mondjuk régebbi office-om van???
Köszi, hogy feltöltötted, így sokkal többen elérhetik!
1. viszonyítási alapnak akkor is jó!
2. csak mókából megnéztem egy táblát, nem jöttek ki horror mennyiségek (az is igaz, hogy viszonylag jól ellátott tábláról van szó)
Válasz #111. hozzászólásra
Én az I. termőhelyi kategóriával szoktam számolni és akkor már egy "reálisab" érték jön ki. Sajnos mint írtam ez a MÉM NAK szerint számol ami gyakorlatilag egy feltöltő trégyázási rendszer volt. Ma egy fentartó is jó lenne.
Most tegye fel a kezét, aki ennyi műtrágyát ki is szokott szórni pontosan!
Köszönjük, hogy feltetted!
Válasz #108. hozzászólásra
"köszönjük emese"
Válasz #108. hozzászólásra
Ugyan má' miért tetted fel ?
Nem volt kedved azt a pár mélt' elküldeni...
Kösz...
Feltettem egy fájlmegosztóra
Innen le lehet tölteni:Tápanyaggazd kiszámoló
Egyszerű exceles kiszámoló MÉM NAK szerint számol.
Válasz #97. hozzászólásra
Tedd fel ide hamarabb szabadulsz.
Jöhetne ide/errefele is!!!!!!!
paso08@freemail.hu
én is-én is!
cimbika@freemail.hu
dánkesőőőőn
Lécci!
rszabolcs85@freemail.hu
Énsem tudom magamtól hogy melyik érték mennyire jó vagy rossz, más meg aztmond amit akar :-)
Elküldenéd???
motopower@freemail.hu
köszi
Ha nem unod még akkor nekem is elküldhetnéd
jonalajos kukac freamail.hu
pitbullali kukac citromail.hu
Ide is jöhet...
Egy ilyen tapanyag tablazat nekem is jol jonni, ha lennel szives elkuldened?
djbandi2005@yahoo.com
Koszonom elore is!
Küld át már nekem is laczko.istvan@dktv.hu.Előre is Köszönöm.Ha lehet??
Nagyon köszönöm a17@freemail.hu
Válasz #96. hozzászólásra
Ha adsz egy e-mail címet átküldök egy kis tápterv táblázatot
Sziasztok
Most csináltattam először talaj vizsgálatot és szeretném kérni a segítségeteket abban, hogy hol tudnám megnézni a talaj összetételének arányát itt gondolok arra hogy kálium foszfor stb mi számít jó értéknek és hasonlók.
Remélem nem voltam túl bonyolult és előre is köszönöm az infókat.
Válasz #93. hozzászólásra
Én erről töltöttem le:www.kolcsonosmegfeleltetes.eu oldalról ( a JFGK4 követelmények segédletek menüpontjában)
Válasz #93. hozzászólásra
Az elektronikust kitöltöd, kinyomtatod és azt vidd be személyesen a .....
Mi így csináljuk, ha .......
nem tudja valaki, hogy a nitrátjelentéshez hol lehet letölteni kézzel kitölthető nyomtatványt. el kellett volna küldeni már egy hete
Válasz #84. hozzászólásra
A másodikra:"arra hogy a legtöbben baxnak rá a talajvizsgálati eredményekre? "
Ha már megvette a mintát, kifizette a labort, akkor érdemes lenne szakemberrel együtt kiértékelni az eredményt. Erre gondoltam.
Barátom jól termel nagy haszonnal, és nem tudom meggyőzni, hogy vegyen talajmintát, és talán kevesebb költséggel még hatékonyabban tudna termelni.
"Elhiszi" amit mondok, csak mégsem fogadja meg.
Szerinted sem hiszi el? Mert ha elhinné, akkor legalább kipróbálná. Itt a lucernát nem szoktuk műtrágyázni. A tápanyag gazdálkodási terv hozza, hogy ....
Javaslom, hogy egy sarkán tarsuk be a kapott eredmény.
Hát nem. Ha nem , hát nem . "aki fizet, az petyegtet".
Egy ügyfelemmel többet "okoskodtam", mint kellett volna és azóta nem köt velem szerződést.
Kell ez nekem?
Nem kell.
Hódmezővásárhelyen 2010.04.hóban 8 minta 37000 Ft került.
Válasz #87. hozzászólásra
Az egyszerűsített meg valami 3500 kröül. Ott kevesebb paraméter vizsgálnak, de foszfor, kálium van ott is.
Válasz #88. hozzászólásra
Tehát akkor most Kb.:10 ezer ft körül van áfával mindennel.Köszönöm szépen!
Válasz #87. hozzászólásra
A bővített 7500 Ft+áfa/db volt bő egy éve.
Ebben 14 féle anyagra és tulajdonságra vizsgálják.
Aki csinált már talajvizsgálatot, megtudja mondani hogy mennyibe kerül ma egy ilyen vizsgálat?Nem találtam árat sehol.
Válasz #85. hozzászólásra
hát én meg ittvagyok szalonna mellett Szendrőben közvetlen szomszéd falu.
Akkor jársz erre. A telephelyünk Szendrőt elhagyva Szalonna irányába van balkézre a két település között
kedves szanberg,én szalonnáról hordom a meszet,de ahhoz hogy valamicskét a ph-n javítson,legalább 8-10 tonnát kellene szórni ha-ként a legjobb minőségü mészkőporból,meg adjon az ég hozzá legalább 600mm csapadékot hogy oldódjon is...