Gázolaj árak 651 Ft Benzin árak 635 Ft EUR 412.2 Ft USD 400.32 Ft CHF 438.4 Ft GBP 488.28 Ft

Fórum

Talajvizsgálat és tápanyag-gazdálkodási terv

Létrehozta: cimbike , 2011-01-31 16:39:48

Kedvencekhez Segítség

584 hozzászólás
Nincs profilkép
#334 VDénes
2016-12-23 20:11:47

Válasz .Feco. #333. hozzászólásáraKöszönöm
Hosszú távon milyen technológia javítana rajta?
Már 4éve nem szántottam ezeken a területeken. Attól nyilván nem javult a humusz, de sajnos régebbről nincs meg a vizsgálat.

#333 .Feco.
2016-12-23 20:03:32

Válasz VDénes #332. hozzászólásáranem, meszes homoktalaj lehet vagy valamilyen laza lösz... szervesanag hiányzik belle, emiatt gyengék a tápanyagsintek is...

Nincs profilkép
#332 VDénes
2016-12-23 16:14:23

Sziasztok

Nagyon rossz földekre utalnak ezek a vizsgálati eredmények?
s

Nincs profilkép
#331 bobo77
2016-11-29 12:19:17

Válasz Radocz #330. hozzászólásáraNálunk ilyen: 18mm átmérőjű 2mm falvastagságú itthon talált csőböl 10 perc munkával...

#330 Radocz
2016-11-28 06:13:47

Ígéretet tettem, hogy küldök egy rajzot, ami alapján el lehet készíteni egy talajmintavevőt.

Nekem ilyen van.

Talajmintavevő

Viszont láttam ennél jobbat, de ilyen szintem, hogy legyártható lenne nem jegyeztem meg.
Tudna valaki segíteni?
Ami nekünk van az egyik mindig elgörbül.

Láttam ennél erősebb kivitelűt.

smile cowboy

#329 Radocz
2016-10-04 19:10:39

Jól tudom, hogy a tápanyag gazdálkodási terv elkészítésének határideje szept. 30, és a feltöltés január 1 után lehetséges?

smile cowboy

Nincs profilkép
#328 Antónia
2016-05-17 11:27:59

Válasz Hogel #327. hozzászólásáraA túllépés szankcionált, a kevesebb nem!
Majd azt mondjuk, hogy elvitte a pénz a kisegér!

#327 Hogel
2016-05-17 09:44:44

A tápanyag gazdálkodási tervben szereplő hatóanyagoknál lehet kevesebbet kijuttatni?
Egy extrém példával élve lehet egyáltalán nem kijuttatni semmit?

Nincs profilkép
#326 Ádám05
2016-01-09 14:07:02

Tápanyag-gazdálkodási tervet melyik hivatal illetve melyik jogszabály/törvény határozza meg? És hol találok egy hivatalos mintát?

Mi változik 2016tól az akg-ban vele? akár formailag is?
köszi

Nincs profilkép
#325 Szabolcs80
2015-12-02 06:55:43

Válasz VMisi #322. hozzászólásáraSzolnokon van egy talajlabor, én oda hordom mindig. Ha jól tudom akkor a NÉBIH laborja.

#324 endypapa
2015-11-30 19:50:32

Válasz VMisi #322. hozzászólásáraFelénk a labor küld email-ben nyomtatványt, mintákhoz cetliket. Egy ásóval, és a fiammal (ő cipekedett) egy délelött végeztünk 60 ha-al, pedig 14 parcella volt.

#323 endypapa
2015-11-30 19:49:40

Válasz VMisi #322. hozzászólásáraFelénk a labor küld email-ben nyomtatványt, mintákhoz cetliket. Egy ásóval, és a fiammal (ő cipekedett) egy délelött végeztünk 60 ha-al, pedig 14 parcella volt.

#322 VMisi
2015-11-30 18:40:53

Talajminta Talajvizsgálat

Létrehozta: ewtoto, 2015-11-24 20:17:12
Új hozzászólás Frissítés

Válasz »
#1 ewtoto | 2015-11-24 20:17:12
#951128. hozzászólás
[ Törlés ] [ Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra ]

Hali

Van ez a kötelező talajminta vizsgálat, ezt idén már el kell végezni? ki végezheti? egyeltalán vehetem én a mintát? Esetleg cegléd körzetében valaki ismer ilyen céget aki hivatalosan elvégezheti?

#321 Radocz
2015-03-31 09:05:23

Válasz #320. hozzászólásra

Jól mondod.

"Nitrátérzékeny terület meghatározásánál az szerepel,hogy EUTRÓF. Mit jelent ez"

Talán a besorolást jelzik hogy mi mi matt lett az.
Ez új fogalomnak számít.

Magyarul köteles vagy naprakészen vezetni a GN-t(gazdálkodási naplót), és év végén elküldeni az elektronikus jelentést.

smile cowboy

Nincs profilkép
#320 Istvánxxx
2015-03-29 12:51:35

Válasz #319. hozzászólásra

Az azt jelenti, hogy nitrátérzékeny.

Ha az van ott, hogy nem, akkor nem az. Ha bármi más (pl.: A, B, eutróf), akkor nitrátérzékeny. smile sad

Nincs profilkép
#319 erizoli
2015-03-29 11:26:04

Válasz #318. hozzászólásra

Köszi a segitséget! Nitrátérzékeny terület meghatározásánál az szerepel,hogy EUTRÓF. Mit jelent ez?

Nincs profilkép
#318 Istvánxxx
2015-03-29 09:38:46

Válasz #317. hozzászólásra

mepar.hu -> belépés a mepar böngészőbe -> megye, majd település kiválasztása

Ezután a térkép nézet jön fel, itt jobboldalon felül van egy sárga X, alatta HRSZ felirat. Ide újra beírod a hrsz-t, majd a blokk gombot megnyomva bekapcsolod a blokkhatár-fedvényt - rákattintasz a megfelelő blokkra (amelyikben a keresett hrsz van, majd a részletes blokkadatlap gombra kattintva megnyílik egy külön ablak, itt láthatod az adott blokk összes adatát.

Nincs profilkép
#317 erizoli
2015-03-29 09:04:52

Segitséget szeretnék kérni. Az Alföld közepén gazdálkodok . Eddigi besorolás alapján nem volt nitrátérzékeny a terület. Most viszont sok mindent mondanak, hogy igen is meg nem is. Megnéztem a Démétér Biosytems -nél a MePAR blokkazonositója alapján, itt az jött ki, hogy NEM nitrátérzékeny a terület.Mennyire megbizható ez az eredmény? A 2015 évi valós eredményt mutatja? Vagy hol tudom pontosan megnézni? Köszi!

#315 Tobszi
2015-03-28 21:05:26

Válasz #307. hozzászólásra
Zavarnálak emailba ha nem volna ellenedre!smile smile

#314 Radocz
2015-03-27 06:29:48

Válasz #313. hozzászólásra

És mit ad Isten éppen péntek 13-án jelent meg a 2020-ig szóló alaprendeletünk.

smile helpsmiliesmile helpsmiliesmile helpsmilie

smile cowboy

#313 Radocz
2015-03-27 06:28:09

Attikaa Válasz #308. hozzászólásra

"Meg van az határozva más esetben is...nitrátgazdálkodói kézikönyv 2.melléklete"

Az kézikönyv és azért íródik, hogy mi parasztok is értsünk valamit a rendeletekből.

A Bíróság előtt nem mérvadó, csak a Magyar Közlöny.

smile cowboy

#312 Radocz
2015-03-27 06:25:03

Istvánxxx Válasz #305. hozzászólásra

"a nitrátos területek esetén csak a szerves trágyánál van megadva, hogy max. 170 kg/ha N hatóanyag."

Én úgy tudtam, hogy a rendelet csak hatóanyagról beszél, amit mi juttatunk ki.

Amit a növény levegőből vesz fel, azzal nem kell elszámolnunk.

smile cowboy

#311 Radocz
2015-03-27 06:22:11

endypapa Válasz #304. hozzászólásra

"Mi a fa..nak kell tervet csinálni?"

Mert a rendelet előírja.

smile cowboy

#310 Radocz
2015-03-26 05:25:29

Válasz #309. hozzászólásra

A lényeg alig látszik.

"Bárki készíthet tápanyag gazdálkodási tervet is és Gazdálkodási Naplót is."

A gazda is.

Ha olyan az ellenőr, akkor rákérdezhet, hogy ez miért is van így?

Ez azért érdekes, és FONTOS mert bővült a NÉT száma és ott is kell a GN és a tápanyagterv. (ha történt tápanyag utánpótlás)

smile cowboy

#309 Radocz
2015-03-26 05:20:44

Tobszi, IstvánXXX Válasz #306. hozzászólásra

Idézem a 293 hozzászólásom.

"Gondolod, hogy arra vár egy ember, hogy éppen mikor téved be valaki egy kis munkával.

"Segítség kellene hogy hol, vagy ki készíthet tápanyag gazdálkodási tervet?"

Bárki készíthet.

Kell hozzá az előző évi vetemény, annak átlagtermése, mi történt a melléktermékkel.

A következő év növénye, várható átlagtermés,
Mikor volt istálló trágyázva?

NÉT-es terület.

Ha meg van a laboreredményed Excelben, akkor féláron elkészítem neked."

már csak azért is, hogy mennyire akarom a munkát fogni.

Bárki készíthet tápanyag gazdálkodási tervet is és Gazdálkodási Naplót is.

Az hogy esetleg egy átlag parasztnak nem éri meg egyedül hozzákezdeni, az egy másik dolog.

Akit érdekel az eredmény, azzal úgy szoktuk, hogy készítek tervet az összes növényére, amit szokott termelni.

Ez azért egyszerű, mert ott ül mellettem, és javítjuk a vetni kívánt növényt.

A gép azonnal hozza arra a szükséges tápanyagszükségletet.

Így hogy beszélgetünk a legközelebbi érdeklődővel, megnézzük azt is, hogyan módosul a terv, ha megváltoztatom az előveteményt és a melléktermék felhasználását. A "parasztok" zöme nem akarja, hogy megmagyarázzam neki Pestinek, hogy füle van a tepsinek.

Tudjátok mit:
Csináld meg neki Istvánxxx, én meg odaadom neki az eredményt ajándékba.

Egyébként miért baj, hogy öt évre előre próbálom láttatni a jövőt?

Mi napraforgót a legrosszabb gyom kategóriájába soroljuk.

Mindenképpen gabonát vetünk utána.

Ha nem szántás nélküli technikát alkalmaz az ember több év múlva is képes ki kelni.

Milyen szépen mutat egy cukorrépában vagy mint olvastam itt, hogy a szójából sem viszi ki a vegyszer.

Aki a talajvizsgálati eredményt figyelembe akarja venni a gyakorlatában, annak azt javaslom, hogy a mikroelemkre is kérje.

Magyarul ne az egyszerű, hanem a bővített vizsgálatot fizesse be.

Nem a vizsgálat kerül sok pénzbe és munkába, hanem a szakszerű mintavétel.

Anno a nagyüzem ezt úgy csinálta, hogy a főnök kivitt 4 dolgozót, és ő figyelte a munkájukat.

smile cowboy

#308 Attikaa
2015-03-25 20:43:51

Válasz #305. hozzászólásra

Meg van az határozva más esetben is...nitrátgazdálkodói kézikönyv 2.melléklete tartalmazza hogy milyen talajnál milyen növénynél mennyi a max.kijuttatható N mennyiség.

Nincs profilkép
#307 Istvánxxx
2015-03-25 20:17:31

Válasz #306. hozzászólásra

Csináltasd meg Radocz-cal, de csak 1 évre!

smile biggrin

#306 Tobszi
2015-03-25 19:55:58

Istvánxxx, Radocz!

Olvasva a szóváltásotokat kinek adjak igazat???
Nekem olyan terv kell ami bármilyen ellenőrzésen megfelel, és számomra megfelelő adatokat tartalmaz, ha kell akár évente is!!
Nem megúszni meg kijátszani akarom az ellenőröket, meg muszájból valamilyen tervet készíttetni,ha már tervet kell csináltatni akkor annak legyen értelme is segítse a munkámat!!! smile angry

Nincs profilkép
#305 Istvánxxx
2015-03-25 19:02:11

Válasz #304. hozzászólásra

Az a baj, hogy a nitrátos területek esetén csak a szerves trágyánál van megadva, hogy max. 170 kg/ha N hatóanyag.

Műtrágyára nincs konkrétan megadva a max. mennyiség. Figyelembe kell venni a talaj tápanyag-ellátottságát, a termesztett növény igényét, a talajtípust, az előveteményt, stb. - Na ehhez kell a tápterv.

#304 endypapa
2015-03-25 17:07:02

Mi a fa..nak kell tervet csinálni? Úgy is megvan adva, hogy ha-ként mennyi a max. kiadható mennyiség, ha meg nincs elég lóvé úgy is csak annyit teszünki ki, amire futi.

Nincs profilkép
#303 Istvánxxx
2015-03-25 16:16:08

Válasz #302. hozzászólásra

"Ha jól tudom az ellenőr elfogadja azt a tervet is, ami csak a vetendő növény tápanyag szükségletével számol, és nem veszi figyelembe a talaj adottságokat."

Akkor miért kötelező a talajvizsgálat a nitrátérzékeny területekre?
Amit te írtál, az az AKG 1. évében volt. Akinek nem volt készen a talajvizsgálata, attól elfogadták a mérlegszemléletű táptervet.
De ez a 2009/2010-es gazdálkodási évben volt, most ne keverjük ide.

A nitrát-rendelet így írja:

"6. § (1) A mezőgazdasági területen a tápanyag-gazdálkodás tervezése során a kijuttatandó tápanyagok mennyiségének meghatározásakor figyelembe kell venni a talaj tápanyag-ellátottságát, a termesztett növénynek a termőhely adottságaihoz igazított termésszintjéhez tartozó tápanyagigényét.
(7) A kijuttatandó műtrágya hatóanyag mennyiséget az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével, talajvizsgálatokra alapozottan kell meghatározni."

Pénztárca: 4 féle műtrágyaadagot határoz meg a program a környezetkímélőtől a maximális termésig. A gazda dönti el, melyiket alkalmazza. Nem muszáj egyiket sem, a lényeg, hogy a maximumot ne lépje túl.

#302 Radocz
2015-03-25 15:32:37

Válasz #301. hozzászólásra

"Nem hiszem, hogy ez így működőképes és szakmailag elfogadható lenne."

Ha jól tudom az ellenőr elfogadja azt a tervet is, ami csak a vetendő növény tápanyag szükségletével számol, és nem veszi figyelembe a talaj adottságokat.

Azért jó hogy megbeszéljük a dolgokat és tanulunk belőle mindannyian, akik olvassuk a Fórumot.

Hány olyan gazdád van, akit ellenőríztek és Te készítetted a GN-t, stb.

Nekem van vagy hat.

A legutolsó ellenőr azt kérte, amit egy "kockás" papírra beírtunk, hogy ez van és az felelt meg az éppen aktuális jogszabálynak.

Még az is lehet, hogy az X-et. oda tettem, ami nem a talajminta alapján készült.

Igaz ez nem az első verzió volt.

Viszont a gazda az első alapján tud dolgozni, ha akar.

Szerinted a gazdák hány százaléka akar?

"Szokta kérni a program az elővetemény alá kijuttatott tápanyag mennyiségét is."

Szerintem az én szoftverem nem kéri.
Egyébként ezt kevés gazda fogja tudni megmondani.
Ha mégis, akkor azt az aktuális növény fel is használta, ezért inkább logikus a melléktermék sorsának kérdése.

Mivel én Gépész vagyok ehhez "keveset" értek.
Az a jó, hogy nekem "csak" alkalmazni kell a tudást.

Lásd a Megújuló Mezőgazdaság topikot.

Az esőt, meg a pénztárcát hogy veszi figyelembe a Te programod?

Az enyém erre alkalmatlan.
Pedig van egy amit a tsz-ben (átkosban) használtunk.

smile cowboy

Nincs profilkép
#301 Istvánxxx
2015-03-25 14:28:20

Válasz #300. hozzászólásra

Ritka, hogy valaki 5 évre előre meg tudja mondani, hogy mit fog vetni, de ez még a kisebb probléma.
Te is leírtad, hogy mit kell még a táptervhez megadni: előző évi átlagtermés, melléktermék sorsa, istállótrágyázás volt-e?
Szokta kérni a program az elővetemény alá kijuttatott tápanyag mennyiségét is.

Szóval ha most akarsz mondjuk 2020-ra táptervet készíteni pl. szójára, akkor meg kell adni, hogy 2019-ben mennyit termett előtte a kukorica, mennyi tápanyagot kapott, mi lett a szármaradvánnyal, 2015 és 2019 között volt-e valamikor istállótrágya kijuttatva, stb.
Nem hiszem, hogy ez így működőképes és szakmailag elfogadható lenne.

Arról már nem is beszélve, hogy ellenőrzéskor sem fogják elfogadni az előre elkészített tervet.

#300 Radocz
2015-03-25 14:06:15

Válasz #299. hozzászólásra

Ha elolvasod a privát üzeneted, akkor válaszoltam.

Mivel nem igazán hiányzik a munka így nem akartam nagyon reklámozni, hogy dolgozni akarok. De ha más jött le, úgy bocsi.

"Elárulnád, hogyan lehet 5 évre előre tervet készíteni?"

Az előző AKG ciklusban is minden ügyfelemnek öt évre megcsináltam a tervet.
Ahol változás volt, ott módosítottam, de mivel a többség nem vette figyelembe, csak ellenőrzés miatt kérték, így egy fő jött vissza, hogy kijelölték ellenőrzésre. Ott javítottuk a valóságnak megfelelően a tervet.

Egyébkét, aki ismeri a területeit, az kapásból mondja a véleményét a kapott tervre.

Leginkább a Regősné algoritmusa tetszett a gazdáknak.

Akkor most elárulom neked, hogy ha "bejön" a szója, akkor a következő években:

szója
kukorica
szója
kukorica
szója
kukorica

Mondhatnám a szokásos vetésforgónkat is, de azt hiszem felesleges.

Anno a tsz-ben is volt egy kialakult gyakorlat, ami alapján terveztek az agromónusok. Meg ugye akkor még voltak vegyszerek, ami után több növényt nem volt szabad vetni.

Erről kukaccsősz többet tudna neked regélni.

Ezt küldtem reggel csak Önnek személyesen.

Még az ideje is ott van, hogy 09óra 16 perc.

Ha lesz ideje, és megnézi, akkor látni fogja, hogy előbb 10 ig el kellett volna számolna.?

"ma, 09:16
Radócz István - Agroinform.hu személyes üzenet:
Üdvözlöm Istvánxxx!

"mihez képest féláron?"

Az ügyfeleimnek benne van a szaktanácsadási munkába.

Én a 3rpg (Regősné) szoftverét használom.

Radócz István
Névjegyzéki szám
11123-08

mivel ha nem kell a labor eredményeket begépelni, csak beolvastatni, így a "rabszolga munka" zöme elmarad.

A területméréseket a Kamara díjával végeztük.
Itt az általa kapott ár felére gondoltam.

Tisztelettel Radócz István"

smile cowboy

Egyébként meg ha Bencének vagy a moderátornak nem tetsző dolgot követek el, akkor kimoderálnak. Vagy ott jelezze és akkor is kapok egy büntetőt.

További szép napot Mindenkinek!

smile cowboy

Nincs profilkép
#299 Istvánxxx
2015-03-25 13:02:10

Válasz #298. hozzászólásra

Kedves Radocz!

Elárulnád, hogyan lehet 5 évre előre tervet készíteni?

A tegnapi kérdésemre se válaszoltál: féláron készíted, csak azt nem tudjuk, mihez képest féláron.
Egyébként nem itt kéne "ügyfelekre" vadászni, adj fel inkább egy hirdetést.

#298 Radocz
2015-03-25 10:28:27

Válasz #297. hozzászólásra

radoczistvankukacfreemail.hu

Kell hozzá:

hrsz
terület nagysága
mintavétel ideje
előző évi vetemény,
annak átlagtermése,
mi történt a melléktermékkel.

A következő év növénye,
várható átlagtermés,

NÉT-es terület?

Ha kimaradt valami, privátban megbeszéljük.

70/453-6883

Érdemes öt évre tervet készíteni.!

smile cowboy

#297 Tobszi
2015-03-25 10:14:25

Válasz #293. hozzászólásra

Köszönöm a hívást!
Megvannak az eredmények elektronikus formában,milyen adat kell még mellé? Ja és mi a cím ahová küldjem?

#296 Tobszi
2015-03-24 19:16:02

Válasz #295. hozzászólásra

Köszönöm a emailt, az említett hölgy volt akivel beszéltem!
Ma délelőtt visszahívott, tényleg nagyon segítőkész meg rendes volt -kicsit bánt hogy tegnap milyen véleményem volt róla- de minimum egy hét türelmet kért, mert a tervet készítő programot pont most cserélik,a kollégát még ki kell rá képezni, de utána 21 napos határidővel tudják vállalni a terv elkészítését.smile blinksmile blink
Az a baj hogy akkor már vetni szeretnék!smile cowboy

Nincs profilkép
#295 Istvánxxx
2015-03-24 17:08:53

Tobszi: küldtem email-t.

Radócz: mihez képest féláron?

#294 Tobszi
2015-03-24 08:31:18

Válasz #293. hozzászólásra

Ne haragudj de félre magyarázod amit mondok, nem azt mondom hogy ott üljön valaki aki csak arra vár hogy mikor esik be valaki hogy tervet készíttessen, -azért nem is szabad külön egy embert tartani- hanem azt hogy ha már bemegy az ember akkor tudjanak értelmes választ adni hogy ha már nem ide kellett jönnie, akkor itt egy cím vagy egy tel. szám itt érdeklődjön.
Amúgy köszönöm a felajánlást,lehet hogy élek vele!

#293 Radocz
2015-03-23 23:56:16

Válasz #292. hozzászólásra

Gondolod, hogy arra vár egy ember, hogy éppen mikor téved be valaki egy kis munkával.

"Segítség kellene hogy hol, vagy ki készíthet tápanyag gazdálkodási tervet?"

Bárki készíthet.

Kell hozzá az előző évi vetemény, annak átlagtermése, mi történt a melléktermékkel.

A következő év növénye, várható átlagtermés,

NÉT-es terület.

Ha meg van a laboreredményed Excelben, akkor féláron elkészítem neked.

smile cowboy

#292 Tobszi
2015-03-23 21:35:55

Válasz #291. hozzászólásra

Előre is köszönöm!
Én azzal voltam hogy bemegyek a kamarához,ott lesz egy illető aki ezzel foglalkozik, odaadom a talajvizsgálati eredményt,kiszámolja amit kell, fizetek, elköszönök és kész.
Nem gondoltam volna hogy több ember nyomozómunkája kell hozzá, hogy csak az illetékest megtaláljam!
Nem irigyellek benneteket falugazdászokat!!smile nonono

Nincs profilkép
#291 Istvánxxx
2015-03-23 21:23:29

Válasz #289. hozzászólásra

Úgy látom Békés megyei vagy. Holnapra kiderítem neked.

Nincs profilkép
#290 Istvánxxx
2015-03-23 21:19:37

Válasz #289. hozzászólásra

Minden megyében ki van képezve 1-2 falugazdász erre. Remélem rájönnek, náluk ki az/kik azok.

#289 Tobszi
2015-03-23 20:55:52

Segítség kellene hogy hol, vagy ki készíthet tápanyag gazdálkodási tervet??
Ma reggel bementem a NAK-hoz mert itt azt mondták hogy igaz hogy fizetőssmile cursingde ők csinálnak.
A jelenlévő két ifjú hölgy csak bambán nézett hogy mit akarok készíttetni -lehet még nem is hallottak ilyenről- hebegtek habogtak de megígérték hogy kinyomozzák hogy hol készítenek ilyen tervet, hagyjak egy tel. számot felhívnak. Erre egész nap vártam de nem következett be.smile thumbdown
Biztos szélesebb körű nyomozást igényel.Bezzeg a tagdíjat be tudják vasalni.smile censored

Nincs profilkép
#288 Megmondó
2015-02-18 21:43:09

Válasz #287. hozzászólásra
Radocz! Amin alapul azegész a mémnak! Valamikor 1978-1982 közti kutatás! http://www.agroinform.com/szantofold/ujra-a-talajvizsgalati-eredmenyekrol-15242 Most 2015 van!!!!

#287 Radocz
2015-02-18 04:25:18

Válasz #286. hozzászólásra

Ez nem vizsgálja az előveteményt?

smile cowboy

#286 T.f.
2015-02-17 20:35:52

Válasz #285. hozzászólásra
http://gn.gak.hu/tgt/

#285 Tobszi
2015-02-17 20:00:24

Tápanyag-gazdálkodási terv készítéséhez van valami program amivel itthon is meg tudnám csinálni? Valaki használ ilyet?smile wacko

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Milliárdok kerültek a gazdákhoz
Milliárdok kerültek a gazdákhoz
A felhívásokra többszörös volt a túljelentkezés.
Elképesztően erős áron kezdte az évet a takarmánykukorica
Elképesztően erős áron kezdte az évet a takarmánykukorica
Egy éve csak reménykedtek a termelők egy hasonlóan magas árban.
Väderstad Rapid 400, 450
Väderstad Rapid 400, 450

9.390.000 Ft

Állatkedvelő segédmunkás
Állatkedvelő segédmunkás

450.000 Ft

Eladó fűkasza
Eladó fűkasza

2.900.000 Ft

Bálaszállító pótkocsi
Bálaszállító pótkocsi

900.000 Ft